17.07.11, 19:55
Na zalozenia tego watku mial wplyw watek Pani Zofji z Czikago.

Co to jest Default ,w sensie finansy.Chyba kazdy wie,to odmowa Panstwa splacac swoi dlugi,czyli poprostu oglaszaja swoim wierzycielam,ze wszystkim dziekuja.
Nic nowego w tym niema.Rosja w 1998 roku przez to przeszla,a jak spojrzec troche glebiej w historie to okazae sie,ze tego w swiecie nie brakowalo nigdy.
Hispania z roku 1557 po 1696 14 razy odmowiala splaty swoich dlugow.Anglia ogloszala default w latach 1340, 1472 i 1594 .Francja robila to 8 razy od roku 1558 po 1788 .
Od roku 1800 po 2006 Swiat przeszedl 5 razy przez dlugotrwale kryzyse ,zwiazanych z niemozliwoscia splaty dlugow.Od 1946 po 2006 rok bylo 169 "suwerennych defaultow i Swiat nie zawalil sie.
Grecja za cala swoja nowoczesna historie,czyli od roku 1829,oglaszala default 5 razy i tak naprawda polowe tego czasu byla w stanie permanentnego kryzysa.Czyli to,ze i tym razem bankrutctwo Grecji wyglada jak cos nieunieknionego,jest dosc prawdopodobnie i nawet to bylo by zbawiennym dla mieszkancow tego kraju.
Ale jest jedno male ale. Jak tylko Grecji pozwola oglocis default,to kilka Panstw UE zrobia to w dniu nastepnym i caly obecny system bankowy zawali sie calkowicie. Juz na poczatku czerwca Barak Obama oglosil,ze grecki default moze miec "katastroficzne skutki" (cytat) dla USA,majac na uwadze,ze ucierpi w pierwszej kolejnosci Europa,dzieki rozkrecajacej sie spirali innych europejskich defaultow,a nastepne i same Stany.
Co dziwne,sami Europejczyki nie zabardzo rozumieja niebezpeczenstwa,ktore im grozi.Zamiast tego,zeby wesprzec Grecje,nie stawiajac zbyt wygorowanych warunkow,we wszystkim co by uniemozliwilo Grecji oglosic default,te dupki robia wszystko,zeby doprawadzic do tego,zeby Grecy odmowili splacanie dlugow.
Nie wiem jak kto,ale ja za tym widze reke Putina.
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: Default. 17.07.11, 20:04
      igor_uk napisał:

> Na zalozenia tego watku mial wplyw watek Pani Zofji z Czikago.

Oj, Igor, dałeś się nabrać. Mam wrażenie, że Zofiakatoliczka tak naprawdę nazywa się Marcin i jest gimnazjalistą z Ciechanowa. :)
      • igor_uk Re: Default. 17.07.11, 20:11
        makonten,ja wiezre we wszystko,co tu ludzi pisza o sobie.Przeciez sam pisze tylko prawde,dla tego uwazam,ze wlasnie tak postepuja i inni.
      • mara571 chlopcy sie swietnie bawili i tylko Igor 17.07.11, 20:15
        potraktowal wszystko powaznie.
        Szkoda, tylko, ze europejscy przywodcy tez sie tylko bawia, zamiast szybko podjac meska decyzje.
        A czasu maja niewiele.
        • igor_uk mara. 17.07.11, 20:27
          Nu czemu ty ciagle bronisz tych chlopcow przede mna?
          pefcia tam napewno nie bawil sie,czym mnie niesamowicie rozbawil.
          Co dotyczy meskiej decyzji,to w UE nie ma nikogo,kto by mogl to zrobic.Wolfgang Schauble (wiesz napewno,kto to jest) stwierdzil ostatnio,ze nie maja doswiadczenia,co zrobic,jak jedno z panstw walutowego bloku oglasza default i pozniej dodal,ze decyzje o kolejnej transze kredytu dla Grecji,bedzie podjeta,byc moze,we wrzesniu.
          • mara571 Re: mara. 17.07.11, 20:50
            Igor wyjdz z roli wreszcie nauczyciela.
            We wrzesniu potrzeba duzo, duzo wiecej miliardow na wykupienie obligacji.
            Tu nie chodzi tylko o brak doswiadczenia, ale o brak zgody w klubie euro. I zick-zack kurs Angeli M.
            • igor_uk Re: mara. 17.07.11, 20:55
              mara,czy ty musisz zawsze bic piane? Jaka rola nauczyciela? W czym ty to widzisz? Co najsmieszniej,sama napisalas,ze trzeba podjac meska decyzje,a jak ja stwierdzilem,ze nie widze w Europie nikogo z jajami,ty do mnie wyskakujesz z tekstem o nauczyciele.
              Wiesz co mara,zajmi sie lepiej prostytutkami.
              • mara571 Igor, 17.07.11, 21:01
                to o nauczycielu dotyczylo poczatku twojej wypowiedzi o chlopakach.
                A teraz pokazales, ze z tej roli nie umiesz wyjsc dajac mnie nastepne wskazowki, rady.
                Polowa twoich wypowiedzi na forum to pouczanie innych.
                Sprobuj kiedys retrospektywnie i krytycznie przeczytac wlasne wypowiedzi.
                Jesli potrafisz.
                • mlody747 Do Igor, 17.07.11, 21:05
                  mara571 napisała:

> to o nauczycielu dotyczylo poczatku twojej wypowiedzi o chlopakach.
                  > A teraz pokazales, ze z tej roli nie umiesz wyjsc dajac mnie nastepne wskazowki
                  > , rady.
                  > Polowa twoich wypowiedzi na forum to pouczanie innych.
                  > Sprobuj kiedys retrospektywnie i krytycznie przeczytac wlasne wypowiedzi
                  > .
                  > Jesli potrafisz.

No, Igor, powiedz ze nie miałem racji z tymi zdziadziałymi europejskimi kobietami.
                  • igor_uk Re: Do Igor, 17.07.11, 21:10
                    mlody,mara to wyjatek.W sumie to wspaniala kobieta,ale dla tego,kto uwielbia bita piane.jest w tym niezastapiona.
                • igor_uk mara. 17.07.11, 21:08
                  co najsmieszniej,to ty pouczajac mnie,zarzucasz mnie to,ze pouczam innych.
                • zlotamajka Re: Igor, 17.07.11, 21:09
                  Mara, a moze zaczniejsz wogole od CZYTANIA i chociaz PROBY ZROZUMIENIA wypowiedzi innych. Do tej pory tymi umiejetnosciami sie nie wykazalas.
                  • mlody747 Do Majki 17.07.11, 21:15
                    A ty Majka gdzie byłaś? Mozę na wakacjach? Jak było?
                  • mara571 Re: Igor, 17.07.11, 21:16
                    tym zrozumieniem sie juz dzisiaj popisalas podejmujac dyskusje mimo ostrzezenia z faszysta, wielbicielem Juliusa Evoli.
          • mlody747 Re: mara. 17.07.11, 21:02
            Igor poza tobą i Putinem to w Europie prawdziwych mężczyzn już niema. Wszytko poszło na paradę gejów. Jedyna szansa teraz w Mara i zdziadziałych kobietach, ze wyprowadza te EU na pozytywne manowce.
            • igor_uk Re: mara. 17.07.11, 21:12
              mlody,przesadzasz.Znam jeszcze jednego faceta z jajami.
              • mlody747 Re: mara. 17.07.11, 21:38
                My teraz o Europie mówimy. Hahaha
                • igor_uk Re: mara. 17.07.11, 21:42
                  Rzeczywiscie,nie zwrocilem na to uwagi.
                  • mlody747 Default. 17.07.11, 21:53
                    Default to rzeczywiście dla Greków i całej reszty wymienionych państw, jest najlepszym rozwiązaniem, ale zainteresowane banki się tak łatwo na to nie zgodzą.
    • felusiak1 Re: Default. 17.07.11, 21:54
      to nie odmowa lecz brak możliwości spłaty nie tyle długu co odsetek.
      default zimbabwe lub pernambuko nie ma wiekszego znaczenia.
      strefa euro to zupełnie inna jakość. aby ogłosić upadłość grecja musiałaby odejść od euro i wrócić do drachmy ale to nie jest wykonalne gdyż nie ma prawa dozwalającego taki krok. zatem najpierw trzeba ustanowić prawo a nastepnie pozwolić grecji na przyjecie lekarstwa.
      warunki stawiane grecji nie są wogóle wygórowane. to szmbo jest głębokie i dlatego coraz trudniej trzymać noś nad powierzhnią.
      • igor_uk Re: Default. 17.07.11, 22:07
        felus,sa dwa postepowania zadluzonego panstwa,ktore moznoo nazwc defaultem.
        1.Nieplacenie na czas odsetek.Czyli panstwo oglasza,ze nie jest w stanie obsugiwac swoj dlug.
        2.Kiedy zadluzone Panstwo oglasza,ze nie moze splacac dlugu.I to po prostu mozno nazwac bankructwem. I regulowanie dlugow nastepuje wtedy na podstawie umow miedzypanstwowych
        Co dotyczy warunkow stawianych przed Grecja,to widzisz li,same Grecy maja o tym inne zdanie.
        • felusiak1 przestań igor 17.07.11, 22:34
          to nie wygląda taj jak piszesz. innymi słowy robisz wykład nie mając pojecia o czym mówisz.
          • igor_uk Re: przestań igor 17.07.11, 22:45
            felus,nie lubie czegos takiego.
            Masz tu Wikipedii,jedyna zrodlo wiarygodne dla bystrzakow i poczytaj sobie.I przestan ciaglle glindzic.
            • felusiak1 Re: przestań igor 18.07.11, 02:04
              napisałeś igorze: I regulowanie dlugow nastepuje wtedy na podstawie umow miedzypanstwowych
              to nie jest dług miedzy państwami lecz pomiędzy państwem a prywatnymi wierzycielami.
              zadłużone państwo może negocjować z wierzycielami nowe warunki. państwo zamieszkania wierzycieli nic do tego nie ma. sytuacja w eu jest wyjątkowa. to co się robi to nie ratowanie grecji lecz ratowanie prywatnych wierzycieli w celu niedopuszczenia do zawalenia sie systemu. i ty igor o tym wiesz tylko, że ty wiesz w zależności od miejsca wpisu.
              wielokrotnie sam sobie przeczysz.
        • mlody747 Re: Default. 17.07.11, 22:51
          A tu masz, jak to było z Default on bebt in USA:
          economix.blogs.nytimes.com/2011/01/04/fearing-another-u-s-debt-default/
          • igor_uk Re: Default. 17.07.11, 23:00
            To ze USA rowniez mieli to w swojej historii,ja wiedzialem.Ale staralem sie o tym nie wspominac,zeby mnie znow nie nawyzywali od murzynow,ktorych w Ameryce bija.Bo wystarczylo by tylko mnie napisac,ze Ameryka rowniez kilkakrotnie byla nie wyplacalna (rownie i terac stoi przed tym problemem),jak rozne dupolizki i wojtusie utopili by ten watek w goownie.
            A tak,nic nie rozumiejac,siedza od tematu z daleka.
            • mlody747 Re: Default. 17.07.11, 23:19
              Rozumiem. Trzeba zrozumieć, ze coś takiego jest najgorsze dla bankierów(utrata pieniędzy, których nigdy nie stracili, bo ich nie zainwestowali tak naprawdę-fikcja) a nie dla społeczeństwa, które się starają nastraszyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka