Dodaj do ulubionych

europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10

30.08.11, 20:33
jeszcze jutro mozemy w zjednoczonej Eurpie kupic zarowki 60 W. Bo Komisja Europejska tak chce. Mamy oszczedza prad. Fakt, ze klasyczne zarowki zastepowane sa naczesciej przez zarowki z rtecia nikomu nie przeszkadza.
E10 to okreslenie benzyny 95-oktanowej, ktora zawiera 10% alkoholu.
Zostala wprowadzona na rynek niemiecki w tym roku. Tak zdecydowali politycy, ktorzy swietnie wiedza, czego obywatele potrzebuja.
E10 prawie nikt nie chce kupowac z prostej przyczyny: koncerny samochodowe nie chca oficjalnie potwierdzic, ze tak wysoka zawartosc etanolu nie uszkodzi np. uszczelek, przewodow paliwowych itp.
Niemiecka ustawa przewiduje kary dla koncernow naftowych, jesli sprzedaz E10 nie osiagnie zakladanego poziomu. A ze w koncernach pracuja ludzie, ktorzy wszystko potrafia przeliczyc, postanowiono przyszla kare doliczyc do ceny benzyny: 2 do 3 centow na litr. Forsa na kare zbierana jest u kierowcow.
Poniekad slusznie: wszyscy wiedzieli, najpozniej 1 stycznia 2011 co sie swieci. Nie chca E10 to musza zostac ukarani. Lagodnie, przeciez przy tych cenach benzyny te 2-3 ceny nie wpada w oko.
Wsciekli sa przedstawiciele nowej galezi przemyslu niemieckiego Biokraftindustrie, ktorzy sporo zainwestowali w instalacje przerobu buraka cukrowego i zboz na alkohol.
Na pocieche zostaly im elektrownie na biogaz, ktorym niemiecki rzad zagwarantowal 20% zysk na 20 lat.
A ja sie zastanawiam, kiedy otumanione przez Zielonych niemieckie spoleczenstwo oprzytomnieje.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 20:43
      Chyba długo nieoprzytomnieje. Zielonym, którzy w zdecydowanej większości są urzędasami, nauczycielami, pracownikami socjalnymi i pedagogicznymi udało się wychować w swoim duchu następne pokolenie. Kiedyś liczyłam na to, że wraz z pokoleniem 68r. pójdzie na emeryturę a później wymrze to zbiorowe szaleństwo, dziś już wiem, że nie, pałeczkę skutecznie przekazano młodym.
      • igor_uk Nie wiem ,jak gdzie indziej. 30.08.11, 20:53
        Ale mnie juz dawno temu,specjalna przesylka,byli dostarczone energooszczedne zarowki (calkowicie za darmo).Oprocz tego,w sklepach mozno bylo kupic takie zarowki (producent Philips) ,za 10 pensow od sztuki .I chociaz rachunki za prad nigdy nie przyprawiali mnie o bol glowy,na dzien dzisiejszy nie mam innych zarowek,oprocz energooszczednych.I mnie to nie przeszkadza .Poniewaz nie bylo nic na sile,a do tego nikt mnie nie obciazyl kosztami.
        • eva15 Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 21:05
          A mnie przeszkadza, że nie mam wyboru. Nawet bardzo mi przeszkadza, że ktoś może mi nakazywać, jaką żarówkę mam używać i jaką benzynę mam tankować. Co gorsza, jeśli nie tankuję tej, która się władzom podoba, to dostaję KARE (sic!).
          Co to ma jeszcze wspólnego z wolną gospodarką rynkową, z wolną konkurencją i prawem wolnego wyboru konsumenta?

Nie, to już nie jest żadna gospodarka rynkowa, to jakieś monstrum a la system Ceaușescu w Rumunii. Tylko w Rumunii za komuny Ceaușescu narzucił ludziom, jakich żarówek wolno im używać. Ponieważ chciał oszczędzać prąd, nakazał wycofanie z handlu wszystkich żarówek powyżej 40 W.

Unia powinna go sobie wybrać za patrona. Jest wszak jego godnym następcą.
          • igor_uk Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 21:12
            Ewa,masz racje.Ale i ja rowniez mam,poniewaz mnie dali w swoim czasie wybrac.Czy chce nadal uzywac zarowki swoje,czy ich darmowe.I ja przekonalem sie ,ze ich sa lepsze. Dla mnie to wygladalo tak,jak by to ja sam dokonalem wyboru.

Ale generalnie masz racje,zreszta zalozylem watek,gdzie o tym mowi sie.
            • mara571 Igor, jak skonczylam pisac i wyslalam, 30.08.11, 21:20
              zobaczylam twoj watek. Telepatia albo przypadek, chociaz rosyjska autorka idzie dalej.
              Wracajc do zarowek: czy dostarczono wam takze ulotki o koniecznosci oddawania zarowek do specjalnych pojemnikow ze wzgledu na rtec?
              Zarowki zostaly oczywiscie wykonane w Chinach na zamowienie firmy Philips. Chcialbym zobaczyc, jak tam chronieni sa robotnicy przed rtecia..
              ---
              „młodzi, wykształceni” to nadchodząca postać współczesnej ciemnoty. A trzeba nam wiedzieć, że nic ma nic gorszego, niż ciemnota mniemająca, iż jest oświecona. Zwyczajna ciemnota wie, że jest ciemna i - zdając sobie sprawę z rozmiarów własnej ignorancji – jest ciekawa świata i chłonna, podczas gdy ciemnota oświecona tego nie wie i myśląc, że zjadła wszystkie rozumy, ma skłonność albo do pogardzania wszystkim, czego nie może pojąć, albo do „lekkowierności”, o której wspomina Tadeusz Czacki. Czyż popularność wszystkich „Kodów Leonarda da Vinci” i temu podobnych „mądrości etapu” nie jest wystarczającym tego dowodem?
              Stanisław Michalkiewicz
              • polski_francuz Skonczysz na Sybirze 30.08.11, 21:25
                jak tak dalej pojdzie...

PF
                • mara571 Re: Skonczysz na Sybirze 30.08.11, 21:35
                  a wiesz, ze w carskiej Rosji to byl teren najwiekszych swobod.
                  Oczywiscie pod warunkiem, ze nie bede wiezniem lagru..
                  PS Zarowki wymieniles czy masz jeszcze zapasy?
                  • polski_francuz Juz dawno 30.08.11, 21:40
                    kupuje malo-energochlonne i modle sie co wieczor na dywaniku kierujac glowe w kierunku Brukseli.

PF

PS Dobrze mowisz o produkcji z parami rteci w Chinach. Ja, glupawo, sadzilem ze to sa lampy wypelnione neonem albo jakims innym gazem szlachetnym o niskiej energii jonizacji. Bede tam chyba w pazdzierniku to sie popytam gospodarzy...
                  • eva15 Nie, ale pojedzie byś może do Rosji po żarówki 30.08.11, 21:41
                    Na koniec może się tak zdarzyć, że wszyscy, co przytomniejsi będą ściągać z Rosji czy innej Ukrainy, Białorusi NORMALNE żarówki. Możliwe, że powstanie w Niemczech czarny rynek żarówek i będą one sprzedawane na pchlich targach.
                    • mara571 tak, celnicy beda mieli znowu robote 30.08.11, 21:46
                      Jeden przedsiebiorczy importer probowal wprowadzic do sprzedazy normalne zarowki jako "urzedzenia grzewcze".
                      Ale idiota polecial do mediow, ktore sprawe naglosnily. Celnicy w Hamburgu zniszczyli caly transport uznajac deklaracje towaru jako niezgodna z prawda.
                      Media nie doniosly czy importer splajtowal.
                      • eva15 Re: tak, celnicy beda mieli znowu robote 30.08.11, 21:50
                        Wiem, czytałam o tym, gdyby był cwańszy i cichszy zrobiłby dużą kasę.
                      • polski_francuz Znaczy sie znowu 30.08.11, 21:51
                        z Chin, he?

Czy wolfram czy rtec im wsio rawno...

PF
                    • igor_uk Re: Nie, ale pojedzie byś może do Rosji po żarówk 30.08.11, 21:50
                      Ewa,zdziwisz sie,ale to i do Rosji juz dotarlo.

"Гocдyмa принялa в третьем чтении зaкoн oб энергoэффективнocти и энергocбережении, кoтoрый, в чacтнocти, зaпрещaет c 2014 гoдa прoдaжy и прoизвoдcтвo лaмп нaкaливaния. Об тoм cooбщaет РИА "Нoвocти". В зaкoне предycмoтрены гocyдaрcтвенные меры пo cтимyлирoвaнию бизнеca к перехoдy нa энергocберегaющие технoлoгии. Речь идет o тaких фoрмaх гocпoддержки, кaк нaлoгoвые льгoты в виде вoзмoжнocти применения пoвышенных кoэффициентoв к нoрме aмoртизaции (мaкcимaльнo энергoэффективнoгo oбoрyдoвaния), инвеcтициoнный нaлoгoвый кредит, a тaкже вoзмещение прoцентoв пo кредитaм нa реaлизaцию прoектoв в oблacти энергocбережения.
                      Зaкoнoпрoект предпoлaгaет прекрaщение c 2011 гoдa прoизвoдcтвa и прoдaжи в Рoccии лaмп нaкaливaния мoщнocтью 100 вaтт и бoлее. С 2013 гoдa пoд зaпрет пoпaдyт лaмпы oт 75 вaтт, c 2014 - oт 25 вaтт. "

Tak co,droga Ewa,spiesz sie.
                      • eva15 Re: Nie, ale pojedzie byś może do Rosji po żarówk 30.08.11, 21:53
                        Nic się nie szerzy szybciej niż głupota. Ale dziwię się Rosjanom, z reguły są rozsądniejsi. Jak dotąd nie popadli jeszcze w obłęd powszechnego zakazu palenia papierosów i powszechnego nakazu adorowania i promowania homoseksualizmu.
              • igor_uk Re: Igor, jak skonczylam pisac i wyslalam, 30.08.11, 21:46
                mara,za te trzy lata,co mam te zarowki,nie wymienilem jeszcze zadnej(!). Jak przebiega utylizacja starych zarowek nie mam pojecia,ale specjalnych pojemnikow na takie rzeczy jest pewno.Przedewszystkim obok sklepow.
            • eva15 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 21:35
              Igor, Ty też już nie masz wyboru. No chyba, że GB to szaleństwo nie objęło.
          • pimpus18 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 21:38
            To Aral dostał karę, nie Ty?

Kiedyś w ogóle nie było żarówek.
            I tak masz dobrze.
            • eva15 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 22:10
              pimpus18 napisał:

> To Aral dostał karę, nie Ty?

Naprawdę? A nie słyszałeś w mediach, że koncerny to przerzucą na konsumenta?
              • pimpus18 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 22:14
                eva15 napisała:

> Naprawdę? A nie słyszałeś w mediach, że koncerny to przerzucą na konsumenta?

Przecież to zawsze tak było.
                Gdyby Ci Werner tłumaczył, że firmy w ogóle nie płacą podatków, na pewno byś znowu nie uwierzyła.

• eva15 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 22:36
                  To wiem od dawna BEz Wernera.
                  • pimpus18 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 22:47
                    eva15 napisała:

> To wiem od dawna BEz Wernera.

Niestety nie wszystko.
                    • eva15 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 23:20
                      pimpus18 napisał:

> Niestety nie wszystko.

fakt, nie wszystko wiem od Wernera, ale nad tym nie boleję.
                      • pimpus18 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 30.08.11, 23:25
                        eva15 napisała:

> fakt, nie wszystko wiem od Wernera, ale nad tym nie boleję.

Nad niewiedzą (także swoją) boleją tylko najmądrzejsi.

Zauważyłaś już to?
                        • eva15 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 31.08.11, 01:30
                          Sądzisz serio, że wszelka mądrość płynie tylko od Wernera?
                          • pimpus18 Re: Ceaușescu na patrona EU! Subito! 31.08.11, 03:23
                            Wielką zasługą Wernera jest rozpropagowanie tej ideii. Inni mogliby ględzić latami i nikt nie zwróciłby na nich uwagi.
                            Poza tym jest to tak nie pasujące do ogólnych (także moich sprzed lat) stereotypów - lewicowych czy prawicowych, także Zinskritik Gesella.
                            Można z tych perspektyw patrzeć na świat i wydaje mi się jest on już bardziej zrozumiały, w każdym razie ten szerzący się uwiąd ideologiczno-intelektualny: jak to np. w Polsce teraz debatują o debatach, o programach, które wszyscy mają, ale nie odgrywają one żadnej roli w dyskusji politycznej.

www.zeit.de/kultur/2011-08/slavoj-zizek-interview/komplettansicht
      • eva15 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 21:05
        korekta:
        nie oprzytomnieje
      • mara571 pozostaje nadzieja na szok 30.08.11, 21:14
        jakies szczegolne wydarzenie, ktore zmusi innego spojrzenia na zielona ideologie.
        To moze byc black-out, podobny do tego w Münsterlandzie, moze byc takze gwaltowny wzrost cen zywnosci.
        Szlag mnie trafia, kiedy mysle ilu ludzi gloduje i faktycznie umiera z glodu, bo my przerabiamy plony na paliwa.
        • eva15 Re: pozostaje nadzieja na szok 30.08.11, 21:34
          Jak rzadko się zgadzamy. I to w pełni.
      • pimpus18 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 21:35
        Zieloni wychowali CDU i FDP?

Evo, nie można wyjaśniać świata taką pokrętną logiką.

A Sarrazin się nie dał, czy jak?
        • eva15 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 21:39
          pimpus18 napisał:

> Zieloni wychowali CDU i FDP?

Naturalnie, że w znacznym stopniu tak. Dlatego te partie wskakują na ten sam wózek, co Zieleni. Ich młodzi członkowie sami tego chcą. Wystarcząco często dyskutowałam z członkami CDU, by tego nie wiedzieć i nie widzieć.
          • pimpus18 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 21:47
            eva15 napisała:

> Naturalnie, że w znacznym stopniu tak. Dlatego te partie wskakują na ten sam wó
            > zek, co Zieleni. Ich młodzi członkowie sami tego chcą. Wystarcząco często dysku
            > towałam z członkami CDU, by tego nie wiedzieć i nie widzieć.

Ale dlaczego oni są w CDU i FDP, a nie u Zielonych, powiedzieli Ci?
            • eva15 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 21:54
              Po prostu, świat nie sprowadza się tylko do ekologii - w innych poglądach się nieco różnią.
              • mara571 problem lezy gdzie indziej 30.08.11, 22:09
                i nazywa sie Angela Merkel i jej zick-zak kurs.
                A jej kariere umozliwil Helmut Kohl. I nie mam tu na mysli koncowej afery, tylko jego skutecznosc w partii. Czlonkowie CDU pogodzili sie z faktem, ze ci w Bonn/Berlinie wiedza lepiej.
                Merkel, bardzo pilna uczennica tez wyeliminowala wszystkich konkurentow.
                • pimpus18 Re: problem lezy gdzie indziej 30.08.11, 22:19
                  Dlaczego Merkel analizować dopiero od Kohla?

Wcześniej zajmowała się - najlepiej jak umiała - propagandą w FDJ.
                  • mara571 w FDJ nie nauczono jej, jak wykancza sie 30.08.11, 22:34
                    potencjalnych konkurentow. Tego nauczyla sie jako Kohl's Mädchen.
                    Spytaj Merza lub Kocha.
                    • eva15 Re: w FDJ nie nauczono jej, jak wykancza sie 30.08.11, 22:40
                      mara571 napisała:

> potencjalnych konkurentow. Tego nauczyla sie jako Kohl's Mädchen.
                      > Spytaj Merza lub Kocha.

To nieprawda. za komuny był system jednopartyjny, nie było walk między partiami, natomiast tym bardziej były walki wewnątrzpartyjne.
                      • mara571 Re: w FDJ nie nauczono jej, jak wykancza sie 30.08.11, 22:45
                        na obserwowane walk frakcyjnych Frau Merkle byla za "krotka".
                        Dostala to co chciala: mozliwosc studiowania i sie z polityki w NRD wycofala.
                        • eva15 Re: w FDJ nie nauczono jej, jak wykancza sie 30.08.11, 23:18
                          By brać w tym udział była za "krótka" i za młoda, ale obserwować i się uczyć jak najbardziej mogła. Reszty dopełnił faktycznie Kohl.
                    • pimpus18 Re: w FDJ nie nauczono jej, jak wykancza sie 30.08.11, 22:45
                      mara571 napisała:

> potencjalnych konkurentow. Tego nauczyla sie jako Kohl's Mädchen.
                      > Spytaj Merza lub Kocha.

Bzdura. A kto nauczył ją, że propagandy w FDJ może jej się w życiu bardzo przydać, nawet u Kohla w CDU?

Takiego czegoś można skutecznie opanować w zaciszu domowym.
                      • mara571 propaganda w stylu FDJ czy SED mogla byc 30.08.11, 22:58
                        skuteczna tylko w DDR.
                        Zachodnia polityka posluguje sie zupelnie innymi metodami.
                        • eva15 Re: propaganda w stylu FDJ czy SED mogla byc 30.08.11, 23:19
                          mara571 napisała:

> skuteczna tylko w DDR.
                          > Zachodnia polityka posluguje sie zupelnie innymi metodami.

Nie, tylko narzędzia są inne, ale metody podobne a cele te same.
                          • pimpus18 Re: propaganda w stylu FDJ czy SED mogla byc 30.08.11, 23:33
                            eva15 napisała:

> mara571 napisała:
                            >
                            > > skuteczna tylko w DDR.
                            > > Zachodnia polityka posluguje sie zupelnie innymi metodami.
                            >
                            > Nie, tylko narzędzia są inne, ale metody podobne a cele te same.

Oczywiście. Coś mi się zdaje, Mara tego nie zrozumie.

W DDR mogła by zostać I sekretarzem.

Wielu rzeczy można się nauczyć, jednak ci, którzy mają odpowiednią naturę, zawsze będą w tych sprawach decydującą przewagę.
                            • eva15 Re: propaganda w stylu FDJ czy SED mogla byc 31.08.11, 01:19
                              pimpus18 napisał:

> Oczywiście. Coś mi się zdaje, Mara tego nie zrozumie.
                              > W DDR mogła by zostać I sekretarzem.

Absolutnie też tak uważam

> Wielu rzeczy można się nauczyć, jednak ci, którzy mają odpowiednią naturę, zaws
                              > ze będą w tych sprawach decydującą przewagę.

Jaka natura, takie przypadki w życiu.
              • pimpus18 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 22:21
                eva15 napisała:

> Po prostu, świat nie sprowadza się tylko do ekologii - w innych poglądach się n
                > ieco różnią.

To nic nie tłumaczy.
                Posłuchaj tego:

www.youtube.com/watch?v=hZUXNpbR6g8
        • wojciech.2345 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 30.08.11, 21:45
          Argumentacja Evy wydaje mi się sensowna.
          Adres "pokolenie 68" trafny.

No i ten "dyktat miłości".
          • mara571 szczegolnie ten dyktat milosci iduie bardzo daleko 30.08.11, 21:49
            Pozostaje odpowiedz na pytanie: dlaczego mlode pokolenie wychwane w tym duchu potrafi byc tak agresywne. Co widzielismy w Londynie, widzimy co tydzien na stadioanch pilkarskich w calej Europie?
            • polski_francuz Bo pokolenie 30.08.11, 21:55
              69, oh pardon mes allusions françaises, 68 glosi jedna rzecz a robi zupelnie co innego. Mlodzi sie nie daja na to juz nabrac.

PF
              • mara571 pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 22:02
                spalilo juz 534 samochody w Berlnie.
                www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,783426,00.html
                • polski_francuz Mam nadzieje 30.08.11, 22:07
                  ze tam moda do Chemnitz jeszcze nie doszla. Bo jade tam na kilka dni. Samochodem wlasnie...

PF
                • eva15 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 22:09
                  Daj spokój, większość z podpalaczy zakończyła pewnie edukację na Haupschule i miała dość małą styczność z zielonymi wychowcami. Oni wolą uczyć w gutbürgerlichem Milieu, z reguły w gimazjach, lub Realschule.
                  • mara571 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 22:23
                    ja nie lacze tego z Zielonymi, tylko ze bezstresowym wychowaniem i rezygnacja z dyscypliny i wskazywaniu granic dzieciom od malego.
                    A to "zasluga" pokolenia 68, ktore zaczelo walczyc o zle rozumiane prawa dzieci. Bic nie wolno, ale to nie moze oznaczac, ze dziecko wychowuje telewizor i zasda : rob co chcesz byle bys nam dal spokoj.
                    • eva15 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 22:39
                      Owszem, to w znacznym stopniu prawda, ale tu dochodzą też frustracje. Tej części pokolenia, która nie jest dobrze dostosowana do wyścigu szczurów NIKT nie potrzebuje. Społeczeństwo nbeoliberalne wyrzuciło ją na śmietnik, a ona (ta część pokolenia) tam wyrzuca ich samochody.
                      • mara571 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:07
                        a dlaczego tak duza czesc mlodego pokolenia nie nadaje sie nawet do najlatwiejszych prac?
                        Przeciez w GB pracy bylo wystarczajaco duzo dla emigrantow z Europy wschodniej?
                        • eva15 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:16
                          Pewnie nie chcą i nie mogą stawać do wyścigu z obcokrajowacami do najniższych płac. Nie chcą, bo ich to we własnym kraju upokarza. Nie mogą - bo nie żyją jak gastarbeirzy w jednym pokoju podpiwnicznym lub na poddaszu we czterech, pięciu. Przejściowo można takie warunki wytrzymać, ale oni są w swoim kraju, zostają tu na zawsze, z takimi płacami nie mają szans na własne mieszkanie (wyjście od rodziców) i na założenie rodziny. Zwłaszcza dla młodych mężczyzn to bardzo poważne źródło frustracji, nawet jeśli często nieuświadomione.
                          • mara571 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:25
                            nie zauwazasz, ze to ich problemy zaczynaja sie juz wczesniej. Poniewaz niczego nie musza, nie musza sie uczyc, nie musza pojsc do szkoly, podjac staran, aby nauczyc sie zawodu.
                            I skoncz ze stereotypem Polaka na Wyspach. Przed 5 laty maz mojej chrzesnicy, ktorego mala firma budowlana w Polsce zbankrutowala, splacil wszystkiwe polskie dlugi, sciagnal zone z trojka dzieci do siebie i w tym roku po raz pierwszy od lat wszyscy pojechali na urlop.
                            Mimo kryzysu ma mnostwo zamowien na kompleksowe remonty, zatrudnia 3 osoby.
                            • eva15 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:43
                              To prawda, że problemy zaczynają się wcześniej, bo ich dom rodzinny wygląda jak oni sami, to zaklęty krąg. Dezindustrializacja GB odebrała prostym, mniej zdolnym ludziom szanse na godne, robotnicze życie, ich praca wyjechała do Azji. To trwa już od ca 25 lat, GB była awantgardą "postępu" (Taczerowej niech będą dzięki) i wyrosło już 2. pokolenie.

Myślisz, że jeden znany ci przypadek jest reprezentatywny dla Polaków? A co z tymi, którzy są bezdomni, bez pracy i których GB stara się odesłać?
                        • pimpus18 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:23
                          mara571 napisała:

> a dlaczego tak duza czesc mlodego pokolenia nie nadaje sie nawet do najlatwiejs
                          > zych prac?
                          > Przeciez w GB pracy bylo wystarczajaco duzo dla emigrantow z Europy wschodniej?

Totalna bzdura.
                          Gdzie Ty widzisz, robotę szukającą pracowników i do tego jeszcze najprostszą?

Może by tak po prostu więcej zapłacić?
                          • eva15 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:44
                            Dokładnie, może by tak więcej zapłacić? Szybko znaleźli by się miejscowi.
                            • pimpus18 Re: pokolenie wychowane w milosci 30.08.11, 23:51
                              eva15 napisała:

> Dokładnie, może by tak więcej zapłacić? Szybko znaleźli by się miejscowi.

Tak, Evo, ale ta droga właśnie nie działa. Aż tak bardzo tej ich pracy nie potrzebują, więc po co mają więcej płacić?
                              Poza tym jest jeszcze cały szereg innych możliwości.
            • eva15 Re: szczegolnie ten dyktat milosci iduie bardzo d 30.08.11, 22:05
              Zadne pokolenie nie jest całkowitym monolitem, zresztą w GB ruch Zielonych i ich wpływ na państwo i społeczeństwo jest nieporównywalnie mniejszy niż w Niemczech.

Rozruchy w Niemczech, jeśli w ogóle pojawią się masowo, w co wątpię, będą miały inne tło niż kwestie ekologii. Poza żarówkami, na które zzieleniali Niemcy pokornie się godzą, jest cały szereg naprawdę trudnych i paląjących tematów, których nikt, a zwłaszcza Zieleni nie porusza. Przeciwnie zrobiono z tego tabu.
    • wojciech.2345 jeszcze jeden kwiatuszek 30.08.11, 21:17
      Niemcy: podatkowy automat dla prostytutek

W niemieckim mieście Bonn ruszył pionierski projekt, służący ściąganiu podatków od prostytucji. Każdego wieczoru przed rozpoczęciem pracy na ulicy bońskie prostytutki muszą wykupić bilet za sześć euro w specjalnym automacie, przypominającym parkometr.

Jak podają we wtorek niemieckie media, "seksautomat" działa w Bonn od poniedziałku. Na wyświetlaczu widnieje informacja: "6 euro za noc" oraz godziny, a których obowiązuje opłata: "od poniedziałku do niedzieli w godzinach od 20.15 do 6.00"

Stawka jest jednakowa dla wszystkich, niezależnie od wysokości dochodu. Za brak ważnego biletu grożą upomnienia, a następnie grzywny oraz nakaz opuszczenia ulicy. Kontrolerzy miejskiego urzędu podatkowego mają nadzorować, czy prostytutki stosują się do nowych przepisów.

Rzeczniczka władz miasta wyjaśniła, że celem przedsięwzięcia jest "podatkowa sprawiedliwość". Prostytutki, pracujące w domach publicznych są również zobowiązane do uiszczania podatku. Władze Bonn szacują, że dzięki wprowadzeniu w tym roku nowego podatku do kasy miasta wpłynie ok. 300 tys. euro.

podatki.onet.pl/niemcy-podatkowy-automat-dla-prostytutek,19925,4834140,1,agencyjne-detal
      • malkontent6 Re: jeszcze jeden kwiatuszek 30.08.11, 21:20
        Przynajmniej w burdelu będzie porzadek. :)
      • polski_francuz Taryfy 30.08.11, 21:21
        dla frajerow podrosna. Ach te podatki:)

PF

• mara571 alez Panowie tu chodzi o ulatwienie 30.08.11, 21:27
        podatkowe!
        www.taz.de/Neue-Steuer-in-Bonn/!77159/
        Tyczalt zamist szczegolowej dokumentacji dochodu!
    • felusiak1 inżynieria społeczna i uszczęśliwianie na siłę 30.08.11, 23:42
      pred wielu, wielu laty był sobie w usa rząd federalny i właściwie do niczego sie nie wtrącał aż do wielkiej depresji. wtedy zaczął się wpieprać we wszystkie dziedziny zycia i ten narkotyk tak mu zasmakował, że nie może przestać. nałóg.
      dobry bóg zesłał na obamę aby ten zwiekszył dawkę narkotyku i wtedy po początkowej euforii amerykanie zaczęli się budzić obudziło się się wystarczająco dużo wyborców aby odsunąć od władzy zaczadzonych. mam nadzieję, że za rok z hakiem obudzi sie jeszcze więcej.
      rick perry zaprosił do texasu producentów tradycyjnych żarówek. jeśli są produkowane i sprzedawane tylko w texasie, rząd federalny nie ma nic do powiedzenia. jeszcze nie ma.....
      • mara571 widzisz felusiak Amerykanie maja przewage 30.08.11, 23:49
        moga wybrac co cztery lata nowego prezydenta lub przynajmniej gubernatora.
        W Europie nie mamy mozliwosci wyboru prezydenta, a wybieralni gubernatorzy dostaja wytyczne jakie ustawy i w jakim terminie maja wprowadzic w zycie.
        • pimpus18 Re: widzisz felusiak Amerykanie maja przewage 31.08.11, 00:00
          mara571 napisała:

> moga wybrac co cztery lata nowego prezydenta lub przynajmniej gubernatora.
          > W Europie nie mamy mozliwosci wyboru prezydenta, a wybieralni gubernatorzy dost
          > aja wytyczne jakie ustawy i w jakim terminie maja wprowadzic w zycie.

No i wybierają.
          Nic to wprawdzie nie pomaga, ale ludzie mają radochę - przynajmniej niektórzy.

W postideologicznym okresie - w jakim żyjemy - warunki formalne nigdy nie zastąpią pluralizmu ideologicznego.
      • pimpus18 Re: inżynieria społeczna i uszczęśliwianie na sił 30.08.11, 23:55
        Takie palanty jak ty to nawet z Reagana i Bushów zrobiły komunistów!

To już trzeba mieć jakieś gazy pod deklem!
        • felusiak1 Re: inżynieria społeczna i uszczęśliwianie na sił 31.08.11, 00:00
          a gdzie ja napisałem coś o reaganie i bushu?
          czy ty wiesz o czym piszesz? wydaje się, że nie zrozumiałeś mojego wpisu i zdenerwowało cię to tak bardzo, że emocje puściły......
          • pimpus18 Re: inżynieria społeczna i uszczęśliwianie na sił 31.08.11, 00:23
            felusiak1 napisał:

> a gdzie ja napisałem coś o reaganie i bushu?

Właśnie. To napisz.
      • mara571 dla Felusia i Igora 01.09.11, 14:11
        dzisiejsza prasa niemiecka donosi, ze koncerny Osram i Philips podnosza ceny zarowek "energooszczednych" o 25%.
        Powod: wzrost kosztow produkcji.
        Teraz Igor wiesz, ze bedziesz musial zaplacic za ten prezent sprzed trzech (?)lat.
        • dystans4 Re: dla Felusia i Igora 01.09.11, 15:05
          Pełna zgoda. I wygląda na to, że to mogą być nie jedyne "niespodzianki".
          Igor, pamiętasz przypowiastkę o serze, gdzie dają bezpłatny ser?

Jeśli chodzi o współczynnik barw (w poprzednim wpisie, niżej), nie trzeba go absolutyzować. Osobiście mnie ciepłe światło się bardzo podoba, a wierność oddawania kolorów ma znaczenie na sali operacyjnej (rozróżnianie tkanek), w pracy projektantów, muzealników, malarzy, grafików (konwencjonalnych) i podobnych. W najlepszych lampach operacyjnych osiąga się ponad 90% (amerykańskie Amsco - 92%, kilka lat temu, niemiecki luksusowy Heraus - 94%, polski Famed-1 - 94,5% - mierzone w laboratoriach Heraus!), ale to konieczne w wyjątkowych zastosowaniach (a teraz zaczynają być modne diody i najwięksi producenci nie patrzą na jakość - kolorki trupie - byle tylko zaprezentować lampy na diodach, a kretyni z kasą kupują, żeby się pochwalić, że takie mają. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by robić dobre).

W normalnym życiu ostre słoneczne światło, zwłaszcza wieczorem, wydaje się nawet mało pożądane.
          Pozdrowienia.
        • igor_uk mara. 01.09.11, 20:04
          Mam spory zapas.Przeciez mowilem,ze w sklepach mozno bylo kupic po 10 centow.Malo tego z,ze sobie nakupilem tego cuda duzo,to jeszcze i tescia do Polski zawiozlem .
          Tak co,mara,o mnie sie nie martw.
    • dystans4 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 01.09.11, 14:53
      Dodam, że większość tych energooszczędnych żarówek ma fatalne kolorki. I o ile w przypadku żarówek klasycznych (żarowych) spektrum jest takie jak ogniska czy zachodzącego słońca i znakomicie pasuje do ludzkiego wzroku, nowinki dają kolorki trupie.
      Znaczy, są takie długie rurki (chyba OSRAM) ze współczynnikiem oddawania barw (pojęcie stosowane w ocenie lamp operacyjnych, 16 grup testowych) powyżej 95, ale to rzadkość (jedna seria jest taka). Od razu dodam, że na to, by coś oglądało się przyjemnie, niekonieczna jest taka bliskość do światła słonecznego (wzorzec). Światło ogniska również ogląda się super (jeszcze zależy do czego ma oświetlenie służyć). A to z żarówek energooszczędnych – do pomieszczeń roboczych tak. Ale nie tam, gdzie ma być miło. Poza tym te oszczędności też przesadzone – żeby mieć realnie podobną jasność, trzeba użyć większej mocy, niż podają producenci nowinek.
      Prawdziwą rewolucją mogą być (chyba będą) diody LED. One też nie dają pełnego spektrum (choć całość można uzyskać), ale kolorki mogą być jakie się chce – także takie jak z żarówki. Tylko że akurat te diody są najmniej oszczędne (najmniej lumenów z wata mocy) i mają najkrótszy okres życia. Ale postęp technologiczny idzie i można spodziewać się zmian na lepsze.

Co nie zmienia ogólnego idiotycznego trendu i prowadzenia baranów na sznurku.
      Pozdrowienia, bul.
      • mara571 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 01.09.11, 19:59
        doczytalam w pociagu: do produkcji zarowek energooszczednych potrzebne sa takze metale ziem rzadkich.
        Philips pracuje nad technologia ich odzysku, oczywiscie pod warunkiem, ze bedziemy grzecznie oddawac zepsute.
        Diody LED to oswietlenie punktowe, musisz kupic calkiem nowe lampy. A te kosztuja sporo.
        I nie do kazdego wnetrza pasuja.
        • dystans4 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 15.09.11, 16:30
          Pojedyncza dioda - tak, oświetlenie punktowe. Ale z jedną żarówką niewiele lepiej, gorsze już to, że dioda nie świeci równo we wszystkich kierunkach, tylko najbardziej do przodu (choć i na boki sieje też).
          Ale już kilka diód obok siebie znakomicie zastępuje żarówkę. Pięć razy niższe zużycie energii. Oprawki niekoniecznie muszą być inne. Robi się już żarówki w postaci bukiecika diód, stosuje się je np. w samochodach. Potrzebne tylko inne zasilanie (prąd nie przemienny, niższe napięcie).
          Pozdrowienia.
          • dystans4 Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 15.09.11, 16:38
            Jeszcze jakieś trujące opary (ile?) wydzielają w czasie działania, tak czytałem. Mnie to mało obchodzi, ale ekolodzy wyciągną (i tu racji nie będzie można im odmówić).
    • mara571 Parlament Europejski obudzil sie w sprawie zarowek 02.09.11, 18:15
      a dokladnie jego komisja przemyslu.
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,10220923,Komisja_przemyslu_w_Parlamencie_Europejskim__Oddajcie.html
    • p.w.l.k Re: europejskie idiotyzmy: zarowka 60 W i E10 15.09.11, 14:41
      www.mikrobiogazownie.com.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka