przyjacielameryki
25.10.11, 12:28
"Produkt gospodarczy do czasów kryzysu w Rosji spadł w stosunku do 1991 r. o ok. 18%. Świeże i szczegółowe dane na temat różnych sektorów gospodarki Rosji świetnie opisuje artykuł "Анaлиз cтрyктyрных изменений в экoнoмике Рoccии в ycлoвиях межoтрacлевoй кoнкyренции" ("ECO", № 11, 2010). W. Hiłmundinow wylicza w nim, że w latach 1991-2009 przy cenach stałych (1990 - 100%), przez ostatnie 20 lat żadna z gałęzi rosyjskiej gospodarki, z wyjątkiem handlu detalicznego, nie tylko pod względem wielkości, ale także pod względem cen, nie osiągnęła poziomu z roku 1990. Na przykład, wielkość przewozów towarowych: tylko 73% w stosunku do poziomu z roku 1990, prace budowlane - 77, produkcja przemysłowa - 79, ilość produktów rolnych - 81, a produkcja w przemyśle lekkim spadła poniżej 20% poziomu z 1990"
"- 80% krajowego eksportu Rosji pochodzi z dostaw surowców mineralnych i półproduktów (gaz, ropa naftowa, surowiec diamentowy, aluminium, nikiel, nawozy azotowe, metale kolorowe);
- Rosja corocznie eksportuje produktów high-tech o wartości około 3 miliardów dolarów, czyli pięć razy mniej niż Tajlandia i 10 razy mniej niż Chiny;
- Udział Rosji w światowym eksporcie systemów informatycznych to 0,04% (Chiny - 7,1%, co jest 178 razy więcej);
- Rosja eksportuje 60% wydobytej ropy, 35 - gazu ziemnego, 90 - miedzi 97 – niklu, 98 - 90% aluminium;
- Rosja rocznie kupuje więcej niż 50% żywności o wartości ponad 30 miliardów dolarów."
www.polis.edu.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=71
To tak dla porównania w kontekście dyskusji n/t "amerykanizacji". Niektórzy komsomolcy są bardzo aktywni w swojej krytyce USA ale to ich prawo.
Ja tym artykułem napisanym przez profesjonalistę na podstawie rosyjskich materiałów badawczych, chciałem pokazać gdzie jest Rosja w kontekście komsomolskich nadziei na upadek USA i swoich absurdalnych mocarstwowych ambicji.