Dodaj do ulubionych

Rosja i Chiny...

25.10.11, 17:52
Oto artykuł dotyczący Chin i chińskiej "wielkiej strategii" umożliwiającej dynamiczny rozwój kraju.

www.atimes.com/atimes/China/MJ25Ad02.html
Oto znamienny fragment:
"China's leaders
For over 2,000 years, the Chinese have been accustomed to cooperating with one another and with a strong, competent, central leadership. Today's leaders are drawn from the top 80 million university graduates and businesspeople who comprise China's Communist Party membership.

After years of public service and political education members might aspire to a post of responsibility. After decades they may hope to transfer to Beijing. They are the elite, intellectually, morally, and professionally. By the time they reach the pinnacle of responsibility, the Central Committee, they must have demonstrated competence and honesty to an extraordinary degree.

Lee Kuan Yew, Singapore's founder, who has known every world leader in the past 60 years, describes China's president-elect, Xi Jinpeng, as "a Chinese Nelson Mandela". Those who know the current President, Hu Jintao, describe him as completely honest and genuinely humble. And competent: as a 19-year-old engineering student Hu presided over a staff of 300. China's leaders are selected on the basis that they will be respected and admired by the general public. And so they are: Pew Surveys shows that the Chinese give them a consistent trust/approval rating of 86%. "

A teraz o Rosji. Tekst ekonomisty Michaiła Chazina. Chazin pisze, że rosyjska biurokracja jest w istocie poza wszelką kontrolą - robi po prostu to co chce i ani Putin Wszechmocny ani Dimon Miedwiediew niewiele są tu w stanie zdziałać. Powód - kremlowska elita nie dysponuje na tyle nieskorumpowanym aparatem, żeby można było skutecznie kontrolować działania czynowników, np. pilnować ich żeby nie kradli

www.km.ru/v-rossii/2011/10/25/istoriya-sssr/rossiiskuyu-elitu-pridetsya-zhestko-sokrashchat
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Rosja i Chiny... 25.10.11, 18:24
      Ta obecna sytuacja w Rosji przypomina trochę to co się działo w Polsce pod koniec XVII w. i póżniej, przed upadkiem i rozbiorami. Odpowiednikiem obecnych rosyjskich oligarchów była polsko-litewska magnateria a działalność magnatów była nastawiona tylko i wyłącznie na rozwiązywanie swoich spraw a nie państwowych. To nie szlachta a magnaci swoją antypaństwową działalnością, anarchią, odmawianiem posłuszeństwa królowi, lokalnymi wojenkami, unikaniem płacenia podatków, itd., itd. doprowadzili do upadku kraju.
      Czyżby Rosja podążała w tym samym kierunku?
      • romrus Nie rozumiesz roznicy 25.10.11, 18:35
        przyjacielameryki napisał:
        > Ta obecna sytuacja w Rosji przypomina trochę to co się działo w Polsce pod koni
        > ec XVII w. i póżniej, przed upadkiem i rozbiorami. Odpowiednikiem obecnych rosy
        > jskich oligarchów była polsko-litewska magnateria a działalność magnatów była n
        > astawiona tylko i wyłącznie na rozwiązywanie swoich spraw a nie państwowych. To
        > nie szlachta a magnaci swoją antypaństwową działalnością, anarchią, odmawianie
        > m posłuszeństwa królowi,
        lokalnymi wojenkami, unikaniem płacenia podatków, itd.
        > , itd. doprowadzili do upadku kraju.

Naszy dzisejszy magnaty sa posluszny krolu i nie podskakuja za wysoko.
        Sa zmuszeni po za zwyklymi podatkami inwestowac w projekty, wskazany przez wladze.

> Czyżby Rosja podążała w tym samym kierunku?

Nie marz o tym.
        Polacy kilka razy potrafili rozwalic wlasny kraj, Rosjanie - a ni razu.
        • igor_uk [...] 25.10.11, 18:40
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • pijatyka "Nie może być Wielkiej Rosji i Wielkich Chin" 23.04.14, 19:02
            - Na dłuższą metę jest jasne, że nie może być Wielkiej Rosji i Wielkich Chin. Zbyt wiele jest też problemów w relacjach rosyjsko-chińskich: Azja Centralna, Mandżuria Zewnętrzna odebrana Chinom w XIX wieku w czasie nierównoprawnych traktatów, czy też zwykła niechęć wielu Chińczyków do Rosji - mówi w rozmowie z Onetem Radosław Pyffel.
            Prezes think tanku Centrum Studiów Polska Azja dodaje także, iż "jeśli Rosja na coś podobnego (jak w przypadku Krymu - red.) zdecydowałaby się w sąsiedztwie Chin, np. w Azji Centralnej, reakcja byłaby z pewnością bardzo zdecydowana, wprost proporcjonalna do zagrożenia i wywołanego nim niepokoju chińskich przywódców".

wiadomosci.onet.pl/swiat/radoslaw-pyffel-nie-moze-byc-wielkiej-rosji-i-wielkich-chin/qs6vt
            • pijatyka Re: "Nie może być Wielkiej Rosji i Wielkich Chin" 18.10.14, 18:39
              radoslawpyffel.natemat.pl/94287,siedem-powodow-dla-ktorych-chiny-w-dlugiej-perspektywie-nie-popra-rosji
        • borrka Nie jestes dosc lotny... 25.10.11, 19:31
          Bym tracil na ciebie czas, ale tym razem ci sie udalo, Romrus !
          A kto rozwalil CCCP ?
          Marsjanie ?

Mysl, zanim cos napiszesz.
          Wiem, ze to trudne dla ciebie:)
          • romrus Re: Nie jestes dosc lotny... 25.10.11, 19:55
            borrka napisał:
            > Bym tracil na ciebie czas, ale tym razem ci sie udalo, Romrus !
            > A kto rozwalil CCCP ?
            > Marsjanie ?

Odpad kolonii od metropolii przezyl kazdy imperium.

> Mysl, zanim cos napiszesz.
            > Wiem, ze to trudne dla ciebie:)

"Terz" czy 'tez" sie pisze, blyskotliwy inteligenta, mowiacy po rosijsku bez akcentu?

• pijatyka Szybki konkurs - policz ile... 16.01.15, 22:41

...postów durnego igorka zostało wykasowanych w tym wątku.
          • pijatyka Policzone?... 24.01.15, 22:56

• igor_uk p.a. czekam! 25.10.11, 18:38
        Czy twoim zdaniem post jk2007 w tym watku jest czyms normalnym?

Masz cos ze wzrokiem?
        • eva15 Podziwiam was obu, Igorze i Romrusie 25.10.11, 19:06
          Ledwo jeden mądry inaczej założył wątek o Rosji już się zgłosił drugi z kolejnym wątkiem.
          Hamerykański amigo powtórzył stek bzdur z jakiegoś ukraińskiego, komunistycznego szmatławca, w którym autor zupełnie nieprofesjonalnie pomieszał dane z różnych lat i skleił z tego propagandowy bełkot, teraz herr7 puszcza znów swoją zdartą antyputinowską płytę. Zaraz zacznie pisać o gołym torsie Putina...

A wy obaj dzielnie walczycie na obu forach z wiatrakimi.
          • romrus Mam wolny czas przed pociagiem))) 25.10.11, 19:15
            eva15 napisała:

> Ledwo jeden mądry inaczej założył wątek o Rosji już się zgłosił drugi z kolejny
            > m wątkiem.
            > Hamerykański amigo powtórzył stek bzdur z jakiegoś ukraińskiego, komunistyczneg
            > o szmatławca, w którym autor zupełnie nieprofesjonalnie pomieszał dane z różnyc
            > h lat i skleił z tego propagandowy bełkot, teraz herr7 puszcza znów swoją zdart
            > ą antyputinowską płytę. Zaraz zacznie pisać o gołym torsie Putina...
            >
            > A wy obaj dzielnie walczycie na obu forach z wiatrakimi.

Masz racje, Ewo.
            Diskusja z nimi bez sensu.
            • eva15 Re: Mam wolny czas przed pociagiem))) 25.10.11, 19:21
              Ja już kilka razy podawałam uporządkowane i rzetelne dane ( w tym zachodnie) o gospodarce w rosyjskiej. To jest na nic, zawsze jakiś przygłup wygrzebie jakąś szmatławą gazetę, która zestawia dane a to z 2005 a to z 2007 r. - tak jak jej pasuje i w dodatku z Bóg wie jakich źródeł. No i przygłup robi z tego wątek, do którego szybko nadlatują orły i sokoły o ptasich móżdżkach.
              Herr7 z kolei jak się raz, dwa razy w tygodniu nie podnieci gołym torsem Putina, to czegoś mu pewnie brakuje i jest mu grustno .

P.S. Jak jest przygłup po rosyjsku -odmrozek?
              • igor_uk Re: Mam wolny czas przed pociagiem))) 25.10.11, 19:23
                Ewa,bardzo czesto uzywam to slowo- придyрoк (pridurok).
                • eva15 Re: Mam wolny czas przed pociagiem))) 25.10.11, 19:25
                  Dzięki, ałe z tym odmrozkiem też coś było, tylko nie pamiętam dokładnie.
                  • romrus Otmorozok 25.10.11, 19:38
                    eva15 napisała:
                    > Dzięki, ałe z tym odmrozkiem też coś było, tylko nie pamiętam dokładnie.

Otmorozok - to cos innego.
                    Tak nazywali szeregowych bykow z grup przestepczych.
                    To znaczy bezszczelny bezmozgowiec.

Jest taki wyraz "oтмoрoзитьcя" - to znaczy urznac glupa, udac ze nie rozumiesz.
                    • eva15 Re: Otmorozok 25.10.11, 19:49
                      Aha, dziękuję za info.
                      • eva15 Romrus, Igor, mam prośbę 25.10.11, 19:56
                        Czy mógłby mi któryś z was pomóc. Potrzebuję parę linków do organizacji zrzeszających (reprezentujących):
                        1) Pracodawców (właścicieli firm, zwłaszcza maienkich i sriednich predprijatii -msp )
                        2) Firmy/przedsiębiorstwa szczególnie z zakresu mspi
                        3) Organizacji zajmujących się poddierżką msp

Wy znajdziecie to dużo szybciej niż ja. Z góry serdeczne dzięki, jeśli mielibyście na to chwilę czasu.

• romrus Chetnie pomoge, pod warunkiem.. 25.10.11, 20:00
                          eva15 napisała:
                          > Czy mógłby mi któryś z was pomóc.

.. ze mi wytlumaczisz co to "msp" i "mspi".
                          • eva15 Re: Chetnie pomoge, pod warunkiem.. 25.10.11, 20:04
                            msp - to skrót od malienkich i sriednich priedprijati, czyli małych i średnich przedsiębiorstw.
                            Aha - jeszcze jedno przedsiębiorstwa z branży naftowo-gazowej nie interesują mnie w tym temacie, zresztą tam prawie nie ma msp.
                            • romrus Re: Chetnie pomoge, pod warunkiem.. 25.10.11, 20:16
                              eva15 napisała:
                              > msp - to skrót od malienkich i sriednich priedprijati, czy
                              > li małych i średnich przedsiębiorstw.

Sojusz malych przedsiebiorstw Peterburga
                              cмп-cпб.рф/
                              Spoleczna rada przy gubernatorze Peterburgu d/s msp
                              www.osspb.ru/useful_information/podmb.php
                              Jutro poszukam jeszcze, teraz wyjezdzam.

Pozdr
                              • eva15 Re: Chetnie pomoge, pod warunkiem.. 25.10.11, 20:17
                                Serdeczne dzięki. Czekam na więcej, jak znajdziesz czas Ty albo Igor.
                        • jk2007 Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:10
                          • eva15 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:15
                            A co stoi za skrótem "B"?
                            • igor_uk [...] 25.10.11, 20:19
                              • eva15 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:30
                                Rozumiem, dzięki. Jakby Ci wpadło coś w ręce (w kompa) na temat ich organizacji oraz na temat pomocy dla MSB a także na temat organizacji reprezentujących właścicieli MSB , będę b. wdzięczna.
                                Nie mając rosyjskiej klawiatury strasznie ciężko się wyszukuje.
                          • jk2007 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:22
                            spbsp.ru/component/option,com_frontpage/Itemid,1/
                            • eva15 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:27
                              Dzięki, jakbyś coś jeszcze mógł znaleźć o organizacjach reprezentujących pracodawców(właścicieli) MSB.
                              • jk2007 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:38
                                eva15 napisała:
                                > o organizacjach reprezentujących pracodawców(właścicieli) MSB.

polecam:
                                СРО (caмoрегyлирyемые oргaнизaции)
                                www.all-sro.ru/
                                • eva15 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:55
                                  Dzięki, dobre to.
                                  • jk2007 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 20:59
                                    va15 napisała:
                                    > Dzięki, dobre to.

A pocałunek?
                                    • eva15 Re: Evo, w Rosji to okreslano jako MSB 25.10.11, 21:02
                                      A obiecywałam?
                    • igor_uk Re: Otmorozok 25.10.11, 19:55
                      romrus,jak ja jeszcze mieszkalem w ZSRR to pod koniec lat 80-ch otmorozkami nazywali tych,kto nie uznawal вoрoвcких зaкoнoв,na nich jeszcze mowili БЕСПРЕДЕЛЬЩИКИ .Naprzyklad wor nigdy by nie podniosl reke na kobiete w ciaze, a otmorozok nie widzial w tym problema.Mogl zgwalcic,mogl i zabic.
                      • romrus Re: Otmorozok 25.10.11, 19:58
                        igor_uk napisał:
                        > romrus,jak ja jeszcze mieszkalem w ZSRR to pod koniec lat 80-ch otmorozkami na
                        > zywali tych,kto nie uznawal вoрoвcких k
                        > 9;aкoнoв,na nich jeszcze mowili БЕСi
                        > 5;РЕДЕЛЬЩИКИ
                        .N
                        > aprzyklad wor nigdy by nie podniosl reke na kobiete w ciaze, a otmorozok nie wi
                        > dzial w tym problema.Mogl zgwalcic,mogl i zabic.

Zgadza zie.
                        Ale bezpredielszyk nie koniecznie musi byc glupim.
                        Otmorozok - to wlasnie tepy bezmozgowy bezpredielszyk.
      • herr7 wściekłe ujadanie putinowców... 25.10.11, 20:01
        świadczy jedynie o tym, że poza atakami ad personam tych gnomów na nic więcej nie stać. Żaden z nich nie odniesie się nawet do tego co piszą autorzy tych artykułów. W ich mniemaniu lepiej zaatakować oponenta a potem w swoim gronie pocieszać się jacy to ludzie są źli, że nie widzą wielkości w ich Putinie.
        Prawda jest taka, że rządząca Rosją oligarchia nie stawia sobie żadnych innych celów poza grabieżą tego kraju i wywozem jego bogactw zagranicę. Ponieważ na świecie mamy kryzys to nie wróży to niczego dobrego Rosji, która jest państwem słabym. Michaił Chazin pisze, że rosyjska biurokracja jest w istocie dysfunkcjonalna. Nikt nie jest tego w stanie zmienić nie uciekając się do drastycznych metod. Problem jednak nie leży w metodach, ale w braku zainteresowania we wprowadzaniu zmian, gdyż rosyjska elita nadal żyje w przekonaniu, że rządzi mocarstwem. To jest ślepa uliczka, czyli po rosyjsku "tupik".
        • jk2007 walka kłanów w Rosji 25.10.11, 20:06
          www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RQnnYot9nRw#!
        • igor_uk Re: wściekłe ujadanie putinowców... 25.10.11, 20:14
          herr7,a co mozno napisac w tym temacie nowego? Przeciez ty co drugi dzien zakladasz watek,w ktorym tylko tytuly roznia sie? Ile razy mozno pisac to samo?
          Przeciez ty nie zakladasz watek dla tego,zeby czegos nowego dowiedziec sie,czy czyms nowym podzielic sie.Ty cos chcesz udowodnic sobie .To udowodniaj,czy my tobie to zabroniamy ?
          Ty o swoim,a my o swoim.
          Nie zapomne,jak ja cie z 15 razy wkleilem link do stenogramu ze spotkania Miedwiedziewa ,a ty ciagle swoje,na podstawie jakiegos skrotu,dokananego przez jakiegos idiote,a co wtedy mnie najbardziej zdiwilio,ze ty caly czas u mnie pytal,to gdzie mozno przeczytac calu stenogram.Juz wtedy zrozumialem,ze z toba na powazno prowadzic dyskusji sie nie da.
          • herr7 Re: wściekłe ujadanie putinowców... 25.10.11, 20:25
            Odnieś się Igorze do artykułu Chazina, gdyż o to tu chodzi, a nie o jakieś Twoje stare linki. Brakuje wam odwagi, żeby spojrzeć prawdzie w twarz, stąd wasza histeria. Jako Rosjanina potrafię Cię zrozumieć, ale chwalenie syfu jaki macie już nie. Syf w waszym kraju nie bierze się znikąd. Przede wszystkim jest wynikiem złych rządów. Pisałem już kilka razy na ten temat, że obecna elita jest najgorsza w całej historii Rosji. Mikołaj II miał przynajmniej Stołypina...a wy macie....Czubajsa...
            Czyżbyście na Czubajsa zasługiwali?
            • igor_uk Re: wściekłe ujadanie putinowców... 25.10.11, 20:46
              herr7,ile razy mozno odpowiadac?Przeciez Ty nie czytasz tego,co do ciebie pisze sie.Ile razy pisalem do ciebie,ze ja,jako Rosjanin,widze o wiele lepiej niz ty,wszystkie slabosci obecnej Rosji.Ale ja wiem o jednym,ze nie mozno prowadzic w Rosji zadnych gwaltownych ruchow,bo skonczy sie to katastrofa. Od tego,kto siedzi na Kremlu,zalezy najwyzej 30% tego,co dzieje sie w Kraju ,reszta od tych gnid,co siedza na dole.I nikt ich nie jest wstanie ruszyc,i to nie dla tego,ze boja sie,a tylko dla tego,ze na ich miejsce przyjda nowe i glodne.
              Nie znasz Rosji,a wypowiadasz sie o niej,na podstawie tego,co wyczytasz u tych,kto nienawidzi Rosji i Rosjan,ale przy tym udajac,ze sprawa Rosji lezy im na sercu.Im nie Rosja lezy na sercu,a tylko to co w ziemiach rosyjskich jest. I wlasnie taki robia kolorowe rewolucje,wiosny ludow.
              Pamjetaj,to nie za Putina wymyslono to przyslowie:
              бoг выcoкo ,a цaрь дaлекo

Daj Rosji spokoj,juz po raz ktoryjs do ciebie pisze.Co chcesz,zeby w Woldze woda byla czerwona,a Moskwa-rzeka trupy plywali ? Rosja potrzebuje, przynajmniej ,20 lat spokojnego,ewolucyjnego rozwoju.Malymi kroczkami do przodu,a czasami i kroczek w tyl.
              Jak masz chec urzadzac tam rewolucje,to beze mnie . Ale licz sie z tym,ze bede bronic swoja ojczyzne przed takimi rewolucjonistami,jak ty.
              • herr7 Czubajs chce jeszcze 20 lat spokojnych ... 25.10.11, 21:07
                rządów? A co to zmieni? Będziecie mieć 400 zamiast 100 dolarowych miliarderów? Wasi bogacze wykupią do tego czasu pół Londynu i połowę Lazurowego Wybrzeża, a sama Rosja nadal będzie miała największą liczbę bezdomnych dzieci, zapity naród będzie wymierał a ludzie ginąć setkami w "technogennych" katastrofach? Do tego czasu wasza infrastruktura mieszkaniowa ulegnie całkowitej ruinie. Gdyby Rosja był izolowana od świata zewnętrznego to być może jeszcze ten rozklekotany wóz by się jakoś toczył po wyboistej rosyjskiej drodze. Ale Rosja nie leży na Marsie, a ponadto sami Rosjanie coraz więcej wiedzą o otaczającym ich świecie. Kto ma was przeprowadzić przez te burzliwe lata? Może podstarzały Putin, który jest już teraz politykiem całkowicie zużytym?
                • borrka Putin jest zuzyty. 25.10.11, 21:11
                  Dobrze to okresliles.
                  Gospodarczego prochu nie wymysli.

Wchodza nowe generacje w zycie w Matuszce i one maja bardzo wysokie oczekiwania.
                  A te oczekiwania moze (nie musi) zrealizowac Moskwa, a nie Glubinka.
                  • eva15 Re: Putin jest zuzyty. 25.10.11, 21:19
                    Putin o tym dobrze wie, że nowe pokoleniae rośnie. Sam je hoduje w "Naszych" i na różnych letnich obozach.
                    • borrka Janczarow hoduje. 25.10.11, 21:24
                      Reszta jest politycznie "bezprizorna".

Efciu, Rosja nie konczy sie w Moskwie i w Pitrze,
                      To ciagle spory kraj i ludziom w glubince nie jest latwo,
                      • igor_uk Re: Janczarow hoduje. 25.10.11, 21:38
                        Borcia,Rosja sobie da rade zawsze .Nie bedzie stac z wyciagneta reka,zebrzac o dotacji .Nie bedzie Rosja,biadolic i stojac na kolanach,przed nowym Panem, prossic,zeby tam ten,chociaz by 100 swoich zolnierze przyslal.Borcia,nie rozumiesz,nie zrozumiesz i nawet nie probuj zrozumiec Rosjan,to ze cie wydaje sie,ze nas rozumiesz,to tylko twoi urojenia.
                      • eva15 Borrcia, będzie dobrze 25.10.11, 21:51
                        borrka napisał:

> Reszta jest politycznie "bezprizorna".

Spoko, to ma efekt multiplikatora.

> Efciu, Rosja nie konczy sie w Moskwie i w Pitrze,
                        > To ciagle spory kraj i ludziom w glubince nie jest latwo,

Borrcia, Rosja jest znaaacznie większa od PL, poza tym nie wyciąga kasy z programu spójności (i innych) z EU, sama musi wszystko sfinansować.
                        Polska głubinka mimo gigantycznej pomocy też jeszcze miejscami bardzo cienko wygląda, a to już 20 lat dotacji - najpierw asocjacyjnych, później unijnych. Czesi czy Węgrzy szybciej stanęli na nogi niż PL, jeśli chodzi o infrastrukturę, mają już od lat sieć autostrad.

Musisz dać Rosji trochę więcej czasu z obu wymienionych powyżej przyczyn (wielka powierzchnia, brak cudzych darowizn).
                        W ogóle - CZAS i SPOKOJ to to czego Rosja najbardziej potrzebuje, mimo że niektóre kundle w kraju i zagranicą głośno ujadają o kolejną bolszewicką rewolucję.

• borrka Twoje zrozumienie problemow gospodarczych... 25.10.11, 23:53
                          Powala.
                          Efciu. Rosji nie znasz ani tyci, jesli porownujesz polska i ruska glubinke.
                          Wiec przekaz trudny.

To jest, pardon, g...o, a nie gigantyczna pomoc dla polskiej glubinki.
                          To jest w calosci mniej, niz niewielka Zona dostaje w ciagu roku, z marnym zreszta skutkiem.

Ale nie o Polsce mowimy.
                          Problemem Rosji jest calkowita impotencja w wykorzystaniu petrodolarow.
                          Koncepcje sa trzy:
                          - przejadac,
                          - wydac na nowe car puszki i bursztynowe komnaty,
                          - zainwestowac, legalnie , lub nielegalnie, na Zachodzie.

Jak dalece takie podejscie jest szkodliwe dla gospodarki rosyjskiej, nie trzeba tlumaczyc nawet absolwentom wieczorowych kursow dla aktywu.
                          Kryzys pokazal, co sie dzieje, gdy nagle maleje strumien petrodolarow.

Dobranoc, musze na gwalt budowac klase srednia, a juz pozno.
                          • eva15 Twoje, borrcia zrozumienie problemow gospod. 26.10.11, 00:40
                            borrka napisał:

> To jest, pardon, g...o, a nie gigantyczna pomoc dla polskiej glubinki.

O kurczę, dać palec, a łapę odgryzą. To jest aktualnie niemiecki dylemat w eurolandzie. Grecja , Francja, Włochy też się oburzają, że Niemcy g.wno dają, a wiele w zamian wymagają (ha, ha) . Poczytaj ich prasę.

> To jest w calosci mniej, niz niewielka Zona dostaje w ciagu roku, z marnym zreszta skutkiem.

A ciebie jak zawsze dręczy, że Niemcy mają czelność pomagać Nemcom, zamiast łożyć tylko i wyłącznie na Polaków, Greków, Portugalczyków, Włochów i innych Francuzów. Ech, co ty zrobisz, jak te Niemcy wreszcie padną? KOGO będziesz wtedy rozliczał, na co wydaje swą własną kasę?

> Ale nie o Polsce mowimy. Problemem Rosji jest calkowita impotencja w wykorzystaniu petrodolarow.
                            > Koncepcje sa trzy:
                            > - przejadac,

No chyba nie, bo ponoć Ruskie głodują? Więc jak jest, oświeć mnie, proszę. Tylko nie pisz, że Putin wszystko zżera, aż tak gruby nie jest. Nawet Miedwiediew nie jest szczególnie opasły, choć ma znacznie więcej tłuszczyku niż Putin.

> - wydac na nowe car puszki i bursztynowe komnaty,

Jeśli jako car- puszki rozumiesz zbrojenia, to niestety jest tak, że albo się będzie żywić własną armię, albo cudzą. Płacić trzeba ZAWSZE. Ruskie wolą ruskie car-puszki, Polska woli hamerykańskie. O gustach się nie dyskutuje.

Co do bursztynowych komnat - z tego co wiem, ktoś je ukradł, zniknęły....

> - zainwestowac, legalnie , lub nielegalnie, na Zachodzie.

Legalnie jest dość trudno, dba o to Zachód nie wpuszczając Rosji do WTO i jednocześnie żądając, by Rosja jako członek- kandydat dostosowała się do jej reguł (ha, ha , skąd my to znamy) . Putin dobrze ten stary, znany paradoks zrozumiał.

Jest jeszcze kilka innych rozwiązań dla Rosji, niż te przez ciebie podane. Ale ponieważ sam na to nie wpadłeś, nie będę cię po nocy zadręczać. Każdy ma prawo do nocnych majak.

• borrka Pochwalilem za demagogie .... 26.10.11, 08:24
                              I sie Efcia rozbujala !

Czy ja twierdze, ze nie Niemcom nie wolno ratowac NRD !?
                              Niby gdzie ?
                              Swoje pienadze moga przeznaczyc nawet na wspieranie Ruchu Liczyrzepy i Gartenzwergow w Karkonoszach.
                              To ich prawo - mowie Ci jako zdeklarowany liberal.

PODKRESLAM jedynie mizerne, w sumie, znaczenie pomocy unijnej dla budzetow demoludow - ta pomoc jes zbyt mala, by skutecznie reanimowac zniszczone przez Sowiety kraje, ale dzieki Bogu i za to.
                              Przyznam, ze nie mam specjalnych skrupulow, by z niej korzystac.
                              Po tym, co Niemcy zdzialali w Europie Wschodniej, nie wyplaca sie nigdy.
                              Spokoj sumienia w Castorp-Rauxel kosztuje.
                              Do 66 pokolenia.

PS. Twoj adres GW dziala ?
                              To przysle Ci naprawde wstrzasajacy dokument.
                              Szczegolnie dla mnie, banderowskiego, bo banderowskiego, ale Warszawiaka.

Reszta Twojego postu, to demagogia zbyt grubymi nicmi szyta.
                              Try harder, Efciu, bo pomysle, ze przechwalilem.
                              I wlasnymi slowami poprosze, a nie cytatami z waniek forumowych :)
                              To nie Puszkiny i Lermontowy.
                              • borrka Pomylilem sie. 26.10.11, 08:42
                                I to sens wypacza, i Efcia nie pojmie:
                                Czy ja twierdze, ze nie Niemcom nie wolno ratowac NRD !?

Oczywiscie, bez tego NIE,
                                Bo jest to ich swiete prawo, a akceptacja Soli dosc powszechna.

Ale, jesli Berlin nie przytnie wydatkow socjalnych, pojdzie down the drain, jak Grecja.
                                I my wszyscy razem z Helmutami.
                    • herr7 to są ci "nasi" 25.10.11, 21:29
                      co przed przybyciem obecnego prezydenta zastąpili studentów Wydziału Dziennikarstwa Uniwersytetu Moskiewskiego. Całkowicie groteskowa sytuacja. Piszący o tym publicyści zwrócili uwagę, że Putina i Miedwiediewa otaczają durnie, którzy ze swoich pryncypałów robią durniów każąc im np. paradować z nagim torsem, czy nurkować za amforami w morzu.
                      Obawiam się, że tych "naszych" Putinowi nie starczy....
                      • igor_uk Re: to są ci "nasi" 25.10.11, 21:40
                        herr,nie pizdzi i nie klam. Zajebal ty,swoimi klamstwami.Ciagle w gownie grzebiesz sie i z tym gownem na ludzi pchasz sie.
                        • herr7 za dużo pijesz.. 25.10.11, 21:55
                          daj sobie na wstrzymanie..
                          • igor_uk Re: za dużo pijesz.. 25.10.11, 22:04
                            herr,lepiej pic,niz pizdziec bez sensu,jak ty.

• eva15 Re: to są ci "nasi" 25.10.11, 21:55
                          No ale on bez kłamstwa i nagiego torsu Putina nie może. Zafiksował się na putinowską klatkę piersiową, pewnie mu się ona po nocach śni.
                          • igor_uk Re: to są ci "nasi" 25.10.11, 22:05
                            To jakijs maniak,ja do niego jedno,a on do mnie z Czubajsem.On chyba jest pedalem.
                          • herr7 Re: to są ci "nasi" 25.10.11, 22:17
                            O tym spotkaniu pisały rosyjskie portale, chociażby lenta ru. Komentarze były różne, ale zwykle krytyczne wobec głupoty rosyjskich władców.
                            • igor_uk Re: to są ci "nasi" 25.10.11, 22:29
                              wlasnie,lenta.ru i cytaowalem,co tam pisalo sie.Trzeba znac doskonale jezyk rosyjski,zeby rozumiec co czytasz.A ty,jak zreszta i drugi tu,co zwie sie patriotem Rosji,jezyk Puszkina zabardzo nie rozumiecie.Dla tego tak ochoczo wyskakuje cie z tekstami,ktorymi ze sami o osmieszacie sie.
                              • herr7 idziesz w zaparte igorku 25.10.11, 22:38
                                a wystarczy wpisać w wyszukiwarkę MGU, żurfak, Miedwiediew i zaraz uzyska pan artykuł na ten temat. Sprawa jest na tyle kompromitująca, że Miedwiediew obiecał ponownie spotkać się ze studentami tego wydziału. Ciekawe, czy tym razem odbędzie się to bez udziału "naszych"?
                                • igor_uk [...] 25.10.11, 22:51
                      • jk2007 Re: to są ci "nasi" 25.10.11, 22:17
                        Рaзве вaм не извеcтнo, кaк девyшки пoпaдaют в кинo? Рaзyмеетcя, извеcтнo. А вoт чтo бы тaким же нехитрым cпocoбoм пoпaдaли в пoлитикy и преycпевaли в ней – этo явление oтнocительнo нoвoе для рoccийcкoй демoкрaтии. И тревoжнoе. Для пoлитикa зaлoгoм ycпехa дoлжнa быть вcе-тaки пoддержкa нacеления, a не чyвcтвo глyбoкoгo yдoвлетвoрения выcoкoпocтaвленнoгo пaртнерa пo cекcy. Однaкo пyть нaверх через кoйкy иным юным ocoбaм предcтaвляетcя - и не без ocнoвaния - прoще и кoрoче.
                        www.apn.ru/opinions/article24878.htm
                      • johnny-kalesony Rosja jest jak cyrk z dwoma clownami ... 26.10.11, 10:12
                        To prawda. Z punktu widzenia narracyjnej dramaturgii Rosja coraz bardziej zaczyna przypominać cyrk z dwoma naczelnymi clownami: Rico i Coco. Najpierw Rico miał solówkę, później na czoło wysunął się Coco. Lada moment czeka nas powtórny występ Rico!
                        Cóż, to kwestia tradycji. Podobno sztuka cyrkowa cieszy się w Rosji sporą estymą ...

Pozdrawiam
                        Keep Rockin'
                • igor_uk [...] 25.10.11, 21:27
                  • pijatyka A dziś durnemu kacapu roi się "równoważenie" LOL 22.01.15, 17:32

forum.gazeta.pl/forum/w,50,156339296,156339296,Nie_tylko_Chiny_sa_kluczowe_dla_Rosji_.html
                • mara571 w die Welt znalazlam artykul o zarobkach 25.10.11, 21:39
                  managerow w Rosji.
                  Okazuje sie, ze zarabiaja wiecej niz ich zachodni koledzy i to 0 40%: podobno warunki trudniejszei mniej wykwalifikowanych ludzi do tej niewdziecznej roboty.
                  Bonusy w Rosji sa o 60% wyzsze od zachodnich.
                  W zeszlym roku rosyjski BIP wzrosl o 4%, ale dochody managerow o 6%.

www.welt.de/wirtschaft/article13678446/Russische-Manager-verdienen-viel-mehr-als-Europaeer.html
                  • jk2007 Re: w die Welt znalazlam artykul o zarobkach 25.10.11, 21:44
                    i płaco symboliczne podatki
                  • herr7 wyższe koszty życia i 25.10.11, 21:49
                    większe ryzyko, że jakiś twój biznesowy "partner" naśle na ciebie zawodowego killera. Rosja to kraj rządzony przez gangsterów. Kiedy kilka lat temu "biznesowi partnerzy" zastrzelili mafioza o ksywce "japończyk" to na jego pogrzeb zjawiło się pół rosyjskiej Dumy oraz kompania honorowa z rosyjską flagą. Czy wyobrażasz sobie, żeby takiego "Pershinga" w Polsce żegnała kompania reprezentacyjna Wojska Polskiego?
                    • jk2007 i "otkaty" które otrzymują managery 25.10.11, 21:56
                    • mara571 Re: wyższe koszty życia i 25.10.11, 21:57
                      za ochrone managerow wyzszego szczebla placi zawsze firma.
                      A jak znam zycie, to ich kontrakty zawieraja klauzule na rzecz wdow, tak na wszelki wypadek.
                      • igor_uk Re: wyższe koszty życia i 25.10.11, 22:31
                        mata,do przestan ty takie glupstwa gadac,czas podzialu w Rosji juz minal.Nikt na managerow nie czai sie,zreszta komu oni i byli potrzebne?Co,oni wlascicielami byli?
                        • eva15 Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 22:43
                          Pisać każdy może, nonsens goni nonsens. Tymczasem tą nieszczęsną, ostatecznie nieprzyznaną nagrodę Quadrigi w Berlinie miano wręczyć na wniosek niemieckich przedsiębiorców. ONI chcieli nagrodzić Putina m.in. za to, że przedsiębiorcy (tu: niemieccy) mają w Rosji coraz przyjaźniejsze dla inwesytycji środowisko i coraz większe poczucie pewności i prawa. Jak powiedział jeden z przedstawicieli tego środowiska - korupcja w Rosji spadła, poczucie bezpieczeństwa wzrosło. Przedsiębiorcy niemieccy zdecydowanie lubią/cenią Putina, polityka niemiecka już mniej. No ale na ile jest ona suwerennie niemiecka? .

Ech, szkoda klawiatury. Na tym forum mało kto wchodzi w szczegóły i wyrabia sobie własne zdanie.
                          • jk2007 Re: Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 22:48
                            eva15 napisała:
                            >Tymczasem tą nieszczęsną, ostatecznie nieprzyznaną nagrodę Quadrigi w Berlinie miano wręczyć na wniosek niemieckich przedsiębiorców.

ciekawie za co Gorbaczow otrzymal Quadrige?
                            • eva15 Re: Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 23:01
                              Jak to za co? Tu akurat niesuwerenni politycy byli zgodni.
                          • igor_uk Re: Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 22:59
                            Ewa,wiesz co,dyskutujac nie raz na rosyjskich forumach widze,ze tam ludzi sa o wiele bardziej sa przygotowane merytorycznie do dyskusji .Tu ze,na moim watku o Lukojlu w Iraku,nie wiadomo czemu wyskakuje felus z tekstem,ktory jego zdaniem pokazuje,ze polskie firmy nie mieli zadnego interesu w tym,zeby brac udzial w przetargu na zdobycie koncesji,bo tam napisano,ze z beczki ma byc zysk w wysokosci 2$ .I w tym momencie nie wiedzialem co robic.Czy smiac sie ,czy plakac,Jak juz felus z takimi glupotami wychodzi,to co mozno oczekiwac od innych.Przeciez 2 baksa z barylki czystego zysku,to calkiem wysoka srednia w tej branze .Przeciez chodzi o miliony barylek na dobe .Jak wspomnialem,na beczce u Kaddafi mozno bylo zarobic najwyzej 1.25 baksa,a i to o to bili sie koncerny zachodnie.
                            • eva15 Re: Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 23:08
                              Dokładnie tak, tu panuje kompletny brak merytorycznego przygotowania. Ktoś coś wyczytał w gazecie i już otwiera wątek, bez sprawdzenia wiadomości, bez analiz różnych źródeł. Mnie to szczególnie razi, bo mam swoje zawodowe odchylenie i jeśli tylko jest możliwość sięgam do materiałów źródłowych. Jeśli jej nie ma, sprawdzam na ogół w kilku sekundarnych źródłach różnego pochodzenia.

Czasem wchodzę na forum z czystej ochoty przekomarzania się i drażnienia, ale czasem mam szczerze dość, gdy widzę w kółko ten sam propagandowy bełkot - tą czkawką mainstreamu. Wpisów uS- amigo w międzyczasie już praktycznie nie czytam, wyjątki się zdarzają, ale już rzadko.
                              • igor_uk Re: Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 23:18
                                Ewa,to musisz miec moje podejscie.Chociaz nie wiem,czy cie pasuje.Ja musze ciagle siedziec przy komputerze,ale przy tym mam mase wolnego czasu,ktory po prostu musze czyms zajac.Grac nie moge,bo wtedy musial by przerwac prace ,dla tego zaczalem uczestniczyc na forumach ,traktujac udzial,jako gre sieciowa.Mam swoich w komandzie i mam wrogi oboz do zwalczania .Bardzo dobrze to sprawdza sie. Radze takie podejscie.Zabawa lepsza niz CS-1.6.NU chyba ze nie masz problemu zabicia czasu.
                                • eva15 Re: Forum GW to pole nonsensów 25.10.11, 23:31
                                  Też mam pracę przy kompie i luksus bycia niekonktrolowaną. Kiedyś przełączałam się często na forum, teraz mi trochę przechodzi.
                    • pijatyka Re: Rosja to kraj rządzony przez gangsterów 03.05.14, 19:20
                      Dobrze wiedzieć ;->
                  • eva15 Re: w die Welt znalazlam artykul o zarobkach 25.10.11, 21:58
                    To wiadomo od kilku lat. Dostają "Buschzulage", ha, ha.
                    No ale herr7 twierdzi, że w Rosji tylko oligarchia naftowa ma kasę, reszta cienko przędzie.
                    • mara571 pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 22:04
                      ze w artykule napisano, iz zarobki najnizsze nie rosna.
                      Nie widze powodu do radosci.
                      A tak na marginesie: rosysjcy oligarchowie zrabowali Rosjanom caly przemysl surowcowy. Nie tylko rope.
                      • eva15 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 22:23
                        mara571 napisała:

> ze w artykule napisano, iz zarobki najnizsze nie rosna.

To jest nieprawda. Podawałam już kilka razy linki, że corocznie rosną najniższe płace, renty, emerytury i stypendia, Lubat też podawał. Nie pomaga.

> A tak na marginesie: rosysjcy oligarchowie zrabowali Rosjanom caly przemysl surowcowy. Nie tylko rope.

Z tego co wiem, to Putin wyrwał główny przemysł surowcowy/wydobywczy z łap przeróżnych oligarchów: Gazprom z powrotem upaństwowił (w tym sensie, że państwo ma 51% udziałów, reszta jest na giełdzie) ) Jukos rozbił i też w znaczny stopniu upaństwowił. Zachód baaardzo go za to nie lubi.

No ale tak to już jest - surowce w ręku prywtanych oligarchów- źle, w ręku państwa - jeszcze gorzej.
                        • jk2007 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 22:29
                          mara571 napisała:
                          > ze w artykule napisano, iz zarobki najnizsze nie rosna.

To jest prawda. Zaś rosnie inflacja
                          • eva15 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 22:35
                            No i paluch jako źródło rewelacji, albo ukraińskie "Utro"?
                            Podawałam linki do poważnych statystyk, o dziennikarskich bzdetach dyskutować nie będę. Sama wiem z własnego doświadczenia, jak dziennikarze przychodzą na rozmowę a potem przekręcają i odpisują jeden od drugiego. Mnie takie źródła nie interesują.

Po raz kolejny linków nie będę wyszukiwać. Urka na ugorze i ciągłe walenie grochem o ścianę też mnie nie interesuje.
                            • jk2007 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 22:40
                              znam rosyjskie realii a nie z "poważnych statystyk"
                              • eva15 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 22:55
                                W Rosji jest pełno zachodnich banków i zachodnich organizacj. Każdy poważny bank i organizacje robią na okrągło własne analizy. Trzeba pecha, nie różnią się one zasadniczo od danych rosyjskich.

A jeśli twoje dane się różnią, to już twoja sprawa. Ja podejrzewam, że nie dysponujesz takimi środkami i instrumentami analiz makroekonomicznych jak te instytucje.
                                Palec i "Utro" jako źródło rewelacji zainteresuje herra7, mnie nie.
                                • jk2007 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 23:04
                                  eva15 napisała:
                                  > A jeśli twoje dane się różnią, to już twoja sprawa. Ja podejrzewam, że nie dysponujesz takimi środkami i instrumentami analiz makroekonomicznych jak te instytucje.

gdy jako bankowiec oceniam wypłacalność klientów muszę znać ich realne zarobki (dochody) a nie statystyczne :)
                                  • eva15 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 23:09
                                    Jak na bankowca za dużo siedzisz w ciągu dnia w necie. Pracownicy banków nie mają na takie zabawy czasu.
                                    • igor_uk [...] 25.10.11, 23:12
                                    • jk2007 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 23:25
                                      eva15 napisała:
                                      > Jak na bankowca za dużo siedzisz w ciągu dnia w necie.

czasem siedze z ciekawości, czasem z nudów
                                      • eva15 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 23:47
                                        Rozumiem, wg ciebie bankach się ludzie obijają i nudzą jak na plaży nad morzem. Ciekawe o jakim banku ty mówisz?
                                        • jk2007 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 25.10.11, 23:54
                                          eva15 napisała:
                                          > Rozumiem, wg ciebie bankach się ludzie obijają i nudzą jak na plaży nad morzem.

niestety zle rozumiesz - moi podwładni nie obijają się
                                          • eva15 Re: pewnie nie uszlo twojej uwadze, 26.10.11, 00:55
                                            Aha, a ty zamiast ich pilnować, pilnujesz forum GW.
                                  • romrus No i sie wyjasnilo 26.10.11, 09:32
                                    jk2007 napisał:
                                    > gdy jako bankowiec oceniam wypłacalność klientów muszę znać ich realne zarobki
                                    > (dochody) a nie statystyczne :)

Facio jest planktonem bankowym, prawie ze zgadnelem kiedy risowalem jego potret psychologiczny.
                                    Siedzi w okienku i sprawdza ankiety kredytobiorcow.

Kombinator proboje tu wcisnac ze dane tych ankiet sa wiarygodny.
                                    W Rosji polowa pracownikow dostaje wyplaty z dwoch czesci - legalnej i czarnej.
                                    Czarna czesc jest wyplacana w kopiertach i czesto jest 2-3 wieksza niz legalna.
                                    Oczewiscze ze czarna czesc nie moze byc pokazana w oficjalnych papierach.
                                    Tyle maja ankiety bankowy i deklaracji podatkowy do rzeczywistosci.

Zaden bank mi nie daje kredytow bo ich zdaniem jestem nedziarzem)))
                                    Wiec jestem zmuszony wszystko kupowac za gotowke.
                                    • jk2007 Re: No i sie wyjasnilo 26.10.11, 09:52
                                      romrus napisał:
                                      > Tyle maja ankiety bankowy i deklaracji podatkowy do rzeczywistosci.

bank uwzględnia dochód oficjalny (wedlug deklaracji 2-НДФЛ ) i nieoficjalny ("пo фoрме бaнкa")
                            • herr7 to już histeria... 25.10.11, 22:43
                              a Chazin pisuje dla rosyjskiego portalu km ru. Utro jest zarówno ukraińskie jak i rosyjskie. Lenta ru to jeden z lepszych portali informacyjnych na świecie. Taniej sensacji tam nie szukają, liczą na inteligencję czytelnika. A ta zwykle wystarcza, żeby prawidłowo ocenić rzeczywistość.
                              • igor_uk Re: to już histeria... 25.10.11, 23:09
                                herr7 napisał: Lenta ru to jeden z lepszych portali informacyjnych na świecie. Taniej sensacji tam nie szukają, liczą na inteligencję czytelnika. A ta zwykle wystarcza, żeby prawidłowo ocenić rzeczywistość.

Wszytko jest prawidlowo,zwlaszcza z ta inteligencja,szkoda tylko,herr,ze tobie jej zabraklo,zeby prawidlowo ocenic tekst,na ktory sam powolywales sie.Chodzi o wizyte Miedwidziewa na MGU.
                                • romrus Dekan falkutieta MGU 25.10.11, 23:17
                                  Znany, szanowany, bardzo liberalny dekan fakultetu dzienikarstwa MGU dal wywiad opozicijnemu Echo Moskwy o studentach:

"To nie facowo, to wlasny PR"
                                  www.echo.msk.ru/blog/echomsk/823931-echo/
                                  • igor_uk Re: Dekan falkutieta MGU 25.10.11, 23:21
                                    romrus,te studenci nie nisko padli,to szykuja ich do rewolucji kolorowej.Metoda znana i sprawdzona.Mam nadzieje,ze w Rosji nie uda sie taki scenariusz.
                    • eva15 Przewrotna propaganda zachodnia 25.10.11, 22:15
                      Artykuł jest niechlujny, i niedokładny i mocno propagandowy. Oburzanie się, że w Rosji nie pohamowano bonusów i sugerowanie, że gdzie indziej to zrobiono a EU nad tym duma, jest bezczelną przewrotnością. EU duma już od lat i NIC nie wydumała i nie wyduma. Odwrotnie - euroland podrzuci jutro, pojutrze kolejne, tym razem już biliony euro, które po części pójdą na kolejne bonusy (dla bankierów) . .
                      Pisanie, że 4% wzrostu PKB to wzrost skromny jest już zupełnie śmieszne, niech die Welt przestudiuje wzrost PKB na Zachodzie, wcale nie tylko w Grecji ale i w GB czy innej Francji, Hiszpanii etc. A nawet w Niemczech.
                      Pisanie, że na zakup domu za miastem stać jest tylko 1% Rosjan jest wręcz już komiczne. Rosja jest ogromna, różnice w cenach szalone. Jeśli tylko opuści się okolice największych konglomeratów dom można kupić za grosze. Zresztą podobnie jak Zachodzie. W Monachium dom wolnostojący to w zależności od dzielnicy wydatek rzędu 700 tys. - do kilku(-nastu) milonów euro. W Eifel masz dom wolnostojący za 100 tys. W b. NRD jeszcze taniej.
                      • mara571 Re: Przewrotna propaganda zachodnia 25.10.11, 23:26
                        nie udawaj, ze nie wiesz od czego zaleza ceny nieruchomosci.
                        W Niemczech najtaniej jest w MV (poza wybrzezem). Wystarczy spojrzec na statystyki bezrobocia i slynnej przecietnej placy i juz wiadomo o co chodzi.
                        • eva15 Re: Przewrotna propaganda zachodnia 26.10.11, 01:31
                          A dlaczego Rosja ma z tych samych powodów być pod zachodnim pręgierzem? Im dalej od centrów rozwoju, tym bardziej w tym chorym zachodnim systemie opartym na promowaniu nierówności, taniej, bo pracy brak. Zachód , jak sama przyznajesz, zna to świetnie u siebie. Czemu więc die Welt się tak z troską nad Rosją pochyla , a nie nad własnym MV?
            • lubat Re: skoro rzecz o ujadaniu... 25.10.11, 20:54
              Dzisiaj w Polsce jest dzień kundla. To nie żart - naprawdę. Obchodzony szczególnie przez kundle w schroniskach. Kundel to stworzenie, które jest zupełnie bezinteresownym przyjacielem człowieka, a niektóre nawet przyjacielemameryki.
              Kundle charakteryzują się też bezwarunkowym przywiązaniem do swego pana i obszczekiwaniem obcych - np. Rosji/Rosjan.

Dzisiaj przed godz. 10 rano słuchałem sobie III programu Polskiego Radia. Podobno to radio dla młodych, przedsiębiorczych i z otwartą głową. Tematem przewodnim audycji były dawne lektury, filmy (lata 50-te do 70-tych). No i zaprezentowano kilka telefonów, w którym słuchacze opowiadali, jak to nie mogli wytrzymać ze śmiechu, kiedy słyszeli z ekranu kina Winetou mówiącego po NRD-owsku "halt", coś tam po francusku, a już najśmieszniejsze, kiedy mówił po rosyjsku.
              Najsmutniejsze, że ci ludzie mówili to z całą powagą, jakby oczekiwali, że bohater filmu NRD-owskiego powinien mówić po polsku, a może w swoim apaczowskim (czy skąd tam był) narzeczu. I jakoś tym ludziom z otwartą głową w ogóle nie przeszkadza, że Winicjusz z filmu "Quo vadis" też mówi wyszukaną polszczyzną, a nie łaciną. Ani to, że wszystkie starożytne postaci w hollywoodzkich filmach też się posługują angielskim, który za życia bohaterów filmów w ogóle nie istniał.

Po co to wszystko piszę? Otóż ja widzę wyraźną paralelę między tymi dzwoniącymi do "trójki" a np. herr7, czy samozwańczym przyjacielem. Łączy ich parafiańszczyzna połączona z wyniosłym lekceważeniem nielubianych państw/polityków, które rekompensowane jest bezwzględnym uwielbieniem (taka cecha kundli) dla swojego pana.
              • eva15 Re: skoro rzecz o ujadaniu... 25.10.11, 21:01
                No i się przejechałeś po herze7. Niedawno Romrus całkiem trafnie ochrzcił go mianem bolszewika, teraz Ty z kundlową parabolą.

A tak swoją drogą ci dzwoniący do radia uważają, że Winetou mówił w oryginale po angielsku. Przecież mieszkał w Hameryce!

(Mnie tam niemiecki Winnetou nie dziwi, wszak K. May to Niemiec jak obszył, ha, ha).
                • herr7 prymitywna hucpiara... 25.10.11, 21:15
                  a ja ciebie określiłem mianem hucpiary.
                  • eva15 jestem wzruszona 25.10.11, 21:18
                    herr7 napisał:

> a ja ciebie określiłem mianem hucpiary.

Genialne, możesz być z siebie dumny.
                    • herr7 ty też 25.10.11, 21:22
                      duma powinna cię rozpierać. Tylko nie pęknij...
                      • igor_uk Re: ty też 25.10.11, 21:43
                        herr,padalec,zachowaj sie,Ewa,gto kobieta.Zasrany europejczyk.Chamie,kultury naucz sie.
                        • herr7 gdyby Ewa była damą 25.10.11, 21:51
                          to nie pisałaby by o swoich oponentach używając rynsztokowego języka.
                          • eva15 To by z tobą nie rozmawiała 25.10.11, 21:54
                            i nie reagowała na twoje chamskie zaczepki.
                            Jednak eva jest damą, ale to nie oznacza, że ma traktować chama jak pana, jest dokładnie odwrotnie.
                            • herr7 to dlaczego się pani 25.10.11, 21:58
                              w tą dyskusję włącza? Przecież nie ma pani argumentów.
                              • eva15 Re: to dlaczego się pani 25.10.11, 22:00
                                Ja się włączyłam w dyskusję z tobą?????
                                • herr7 Re: to dlaczego się pani 25.10.11, 22:18
                                  a może to ja zacząłem komentować twoje wpisy? Idziesz w zaparte evo.
                                  • eva15 Re: to dlaczego się pani 25.10.11, 22:31
                                    Ależ naturalnie, że tak, ty zacząłeś, po moim wpisie do Lubata. Nie przypominam sobie, abym ja pierwsza zaczęła na tym wątku konwersację z tobą. Jeśli się mylę, podaj link.
                                    • herr7 znowu idzie pani w zaparte... 25.10.11, 22:47
                                      przecież to doskonale widać kiedy zaczęła pani wypisywać obelgi na mój temat. Na nic lepszego pani nie stać. Nie rozumiem tylko dlaczego się pani włącza do dyskusji, która panią nie dotyczy? Ma pani jakieś zobowiązania żeby na tym forum bronić Putina i jego reżimu?
                                      • eva15 Re: znowu idzie pani w zaparte... 25.10.11, 22:59
                                        Ostatni raz powtarzam - ja nie reagowałam na twoje wpisy, ty podczepiłeś się z chamskimi zaczepkami pod mój wpis do Lubata. Taka jest chronologia, jeśli znasz inną, daj linka.
                                        Jak ktoś mnie zaczepia jak fornal, niech oczekuje traktowania jak pan. I tak staram się jak mogę, by cię nie traktować, tak jak na to zasługujesz. Doceń to i skończ.
                                        • herr7 dobre sobie... 25.10.11, 23:11
                                          19:06 to jest pani trzy grosze na mój wpis. Jak zwykle nie ma w nim ani jednego słowa dotyczącego obu artykułów. Ale jest głupi komentarz na temat szmatławców. Mój komentarz na idiotyczny wpis lubata miał miejsce po 21. I po co pani kłamie i używa tak "szmatławych" argumentów? Mądrzej nie potrafi już pani bronić swojego idola? Ale chyba się pani do niego nie modli?!
                                          • eva15 Zupełny obłęd 25.10.11, 23:21
                                            Nie, to był wpis do Igora i Romrusa. Nawet go wyraźnie i specjalnie zatytułowałam a i tak, jak widzę, nie pomogło.

Dotąd tylko borrcia przyznał się, że jest po lobotomii , m.in. dlatego traktuję go ze szczególnym zrozumieniem (inny powód to to, że borrcia potrafi być dowcipny i ma przebłyski inteligencji). Czekam na twój outing. Jak go zrobisz, też dostaniesz bonus.
                                            • herr7 pani gra w głupa 25.10.11, 23:30
                                              Pytanie jest proste, ale jak widać przerasta pani możliwości - po k.rwę nędzę włącza się pani w dyskusję, w której nie stać pani na nic więcej niż uwagi pod adresem oponentów? Bozia pożałowała rozumku ale obdarowała hucpiarstwem? Zna pani mój nick i moje poglądy. O dawna na interesujące mnie tematy nie ma pani nic do dodania. Lepiej się trzymać na uboczu, cóż w końcu pani ryzykuje? Szef nie da premii?
                                              • eva15 Re: pani gra w głupa 25.10.11, 23:37
                                                3. i ostatni raz:
                                                nie podłączałam się pod twoje posty. Napisałam do Igora i Romrusa, to jest forum publiczne i nie muszę cię pytać o zgodę.

>Bozia pożałowała rozumku

Może, ale na tyle, by na twoje kolejne chamskie uwagi odpowiadać.
                                                • herr7 nikt pani nie broni... 25.10.11, 23:41
                                                  ale nie ma pani poczucia, że się pani ośmiesza? Dyskutować zawsze można, ale jeszcze trzeba mieć argumenty, a w całej pani tutaj "twórczości" jakoś ich brakuje? Czy nie lepiej zająć się czymś bardziej pożytecznym?
                                                  • igor_uk [...] 25.10.11, 23:46
                                                  • eva15 Re: nikt pani nie broni... 25.10.11, 23:52
                                                    Powiedziałam - BASTA! Koniec!. Nie pojmujesz, że moje zrozumienie dla twojego chamstwa jako "argumentów" w dyskusji też ma swoje granice?
                                                    Bozia dała mi na tyle rozumku, by zakończyć ten bełkot, w który mnie na siłę wciągasz.
                                            • jk2007 koledze, tracicie siły na przepychanki, 25.10.11, 23:33
                                              a praca stygnie
                                              • eva15 Re: koledze, tracicie siły na przepychanki, 25.10.11, 23:41
                                                Jemu się mózg gotuje, nic nie stygnie.
                          • igor_uk Re: gdyby Ewa była damą 25.10.11, 22:39
                            padalec,mozesz o Ewie,sadzic co chcesz,ale dzentelmen,zawsze pozostanie sie do kobiety dzentelmenem,co by o niej nie myslal.Wypowiadajac sie o Ewie,jako o kobiecie,pokazal ,ze jestes po prostu chamidlo i tyle. Wez,paskuda,poczytaj wszystkie moi posty i znajdz,zeby ja do moich oponentek odezwalem sie w podobny sposob,co ty.Najwiecej,co ja sobie nie raz pozwolam,to odpisac marie,ze ona bije piane i wiesz,zawsze zostanowiam sie,czy to mare nie obrazi.
                            Po stosunku do dzieci i kobiet,mozno poznac jaki jest mezczyzna.Bo oni sa slabsi.A na slabych,tylko swoloczy tchorzliwe wyzywaja sie.
                            • eva15 Re: gdyby Ewa była damą 25.10.11, 22:49
                              Igor, od już od dawna rzuca wyzwiskami i od dawna sugeruje, że ja to robię. Staram się go omijać, bo dla mnie nic do dyskusji nie wnosi, ale nawet jak go omijam twierdzi, że to ja go zaczepiam. Dostał na mnie takiej fiksacji jak na Putina.
                              Ciekawe kiedy zacznie pleść o moich piersiach tak emocjonalnie, jak robi to w przypadku klatki piersiowej Putina. Jedno jest pewne - też mu się nie spodobają. Jakoś muszę z tym dalej żyć.
                              • eva15 Re: gdyby Ewa była damą 25.10.11, 22:49
                                Putin może z tym żyć, to i ja dam radę.
                                • igor_uk [...] 25.10.11, 23:06
                                  • eva15 Re: gdyby Ewa była damą 25.10.11, 23:11
                                    Ha, ha , bardzo fajne. To mi się przyda.
                  • igor_uk Re: prymitywna hucpiara... 25.10.11, 21:34
                    herr7,wiesz co,cale szczescie,ze takie kundli jak ty,nie maja glosu w Rosji.Bo wlasnie takie pizdziuki ,jak ty,doprowadzili Rosje do takiego stanu,z jakiego dzisiaj,te same pizdiuki i nasmiewaja sie,przy tym krytykujac Putina.
                    Zajmie sie,padalec,lepiej Polska i pomysl durik,czego Polace szukaja w calym Swiecie,ale nie w domu ,gdzie rzad cieszy sie,ze im bezrobocie nie zbyt gwaltownie rosnie,na dzien dzisiejszy zaledwie ponad 11%,tylkko nie mysla,ze Polace ,pracujac na callym Swiecie i wysylajac kase do europejskiego Kraju,jak do jakiegos Bandustanu,podtrzymuja godpodarke.Zresta,zeby byc sprawiedliwym,trzeba jeszcze wspomnic i Niemcow,ktore dziela sie owocami swoje pracy,zeby polski Rzad chwalil sie zielona wyspa.
                    Martw sie,herr swoim domem,a Rosje pozostaw Rosjanam .Widac ,ze leczysz swoi kompleksy,Polaka-nieudacznika,plujac na Rosje.
                    • jk2007 Re: prymitywna hucpiara... 25.10.11, 21:37
                      igor_uk napisał:
                      > Martw sie,herr swoim domem,a Rosje pozostaw Rosjanam .

ty wolisz trzymac sie jak najdalej od Rosji
                • igor_uk Re: skoro rzecz o ujadaniu... 25.10.11, 21:42
                  Ewa,ja o herr7 pisze,ze jest lewicowym oszolomem.Zamiast tego,zeby szykowac rewolucje w Polsce,ten padalec w Rosji ma zamiar robic.
              • herr7 Re: skoro rzecz o ujadaniu... 25.10.11, 21:13
                Gdzie ja tutaj "obszczekuję" ćwoku jeden Rosjan? Czy pisanie smutnej prawdy o tym kraju i jego elicie jest obrażaniem zwykłych Rosjan? Co wspólnego mają z Rosją ci bogacze zaludniający Londyn i kupujący luksusowe jachty poza tym, że wzbogacili się na nieszczęściu tego kraju? Od kiedy Putin, Czubajs, Abramowicz i Deripaska to Rosja?
                • jk2007 Re: skoro rzecz o ujadaniu... 25.10.11, 21:18
                  herr7 napisał:
                  > Czy pisanie smutnej prawdy o tym kraju i jego elicie jest obrażaniem zwykłych Rosjan?

lubat reaguje na to jak pies Pawłowa
                • igor_uk Re: skoro rzecz o ujadaniu... 25.10.11, 21:46
                  pidoras,zamkni sie. Gadaj,padalec,o wlasnym kraju i rob rewolucje u siebie.Rosjanie bez takich swoloczej ,jak ty , swietnie sobie poradza. Smutna prawda jest taka,ze takie swoloczy jak ty,tylko maca w glowach ludziam.
                  • jk2007 akurat Rosja jest moim krajem, 25.10.11, 22:26
                    więc rewolucji nie życzę.

igor_uk napisał:
                    > rob rewolucje u siebie.

• romrus Teraz jestem w stanie diskutowac spokojnie 25.10.11, 23:09
                      jk2007 napisał:
                      > więc rewolucji nie życzę.

Po setce koniaku z jesiotrem, zdiwiony ze w "Krasnej Strele" moge korystac z Internetu, mam dobry nastroj.

Dobra, rewolucji nie zyczysz,
                      Deklarujesz na slowach ze jestes patriota.
                      W odpowiedzi na moje pytanie napiszesz ze chcesz cos zmienic w Rosji na lepsze.

Teraz pytania:
                      -po co wielokrotnie kombinowalesz, podawajac jakies tytul i link, tresc ktorego nie miala nic do tematu;
                      -po co regularnie uzywasz niewiarygodnych zrodel;
                      -dlaczego kazdy twoj wpis -to cos zlego o Rosji;
                      -po co chetnie podgrywasz jawnym rusofobam na forum;
                      -dlaczego nigdy nie napisalesz nic dobrego o Rosji;

I ostatnie pytanie po co to wszystko piszesz na zagranicznym forum.
                      Jako patriota uwazasz ze tym pomozesz Rosji?
              • 5magna Re: skoro rzecz o ujadaniu... 20.01.15, 18:18
                Q Rosje I Chiny niema co sie przejmowac. Laduja sie w zloto, przetrwaja wszystko......

news.goldseek.com/GoldSeek/1421771896.php
          • jk2007 póki nasz igorka zmywa latryny w Anglii 25.10.11, 21:04
            abstract2001.livejournal.com/1412236.html
            • igor_uk Gadzie,tylko nie wasz. 25.10.11, 21:24
              Pidoras,nigdy waszym nie byl i nie bede.

• jk2007 kokietujesz jak zwykle 25.10.11, 21:34
              • pijatyka Re: tylko nie wasz 12.01.15, 01:56

Aha - czyli skreślamy "nasz", zostawiamy "zmywa latryny"...
        • jk2007 herr7, wsadziłeś kij w mrowisko 25.10.11, 21:48
          i widzimy wściekłe ujadanie putinowców...
          • eva15 On swój kij we własne łajno wsadza 26.10.11, 01:08
            i jest tym całkowicie zajęty. Więc niepotrzebnie po jego stronie ujadasz, on nawet on na to twoje wsparcie nie zareagował. Straciłeś niepotrzebnie energię, bankowcu.
        • pijatyka Re: wściekłe ujadanie putinowców... 20.06.15, 12:05

Rządząca Rosją oligarchia nie stawia sobie żadnych innych celów poza grabieżą tego kraju

Oraz krajów ościennych.
    • jk2007 bieda w Rosji 25.10.11, 20:52
      Пoпытки oживить рынoк недвижимocти прoвaлилиcь: квaртирa пo ипoтеке дocтyпнa лишь 2% мocквичей.
      Дaнные coциoлoгичеcких oпрocoв тaкже пoдтверждaют фaктичеcкyю невoзмoжнocть нaших грaждaн приoбретaть квaртиры в кредит. Тaк, пo дaнным жyрнaлa «Метринфo», чиcлo мocквичей, желaющих взять ипoтечный кредит, cocтaвляет чyть менее 8%. Кoличеcтвo же тех, ктo гoтoв этo cделaть немедленнo, и вoвcе не превышaет 2%. Среди ocнoвных причин нежелaния cвязывaтьcя c ипoтекoй люди нaзывaют зaвышенные в три рaзa цены нa жильё плюc выcoкие бaнкoвcкие прoценты.
      versia.ru/articles/2011/oct/24/smelost_ne_zanimat
    • jk2007 Re: Rosja i Chiny... 25.10.11, 21:12
      Идея Влaдимирa Пyтинa кoнтрoлирoвaть не тoлькo дoхoды, нo и рacхoды чинoвникoв прoвaлилacь. Спycтя пoлгoдa пocле пoрyчения премьерa зaкoнoпрoект тaк и не был внеcен в прaвительcтвo,
      www.rosbalt.ru/main/2011/10/11/899571.html
      • j-k ja tiebie praszu 25.10.11, 22:31
        idea jest dobra
        tako czynowniki sa zle
    • jk2007 Rosja skończy jak Bizancjum 25.10.11, 22:45
      • j-k wszyszko na to wskazuje. 25.10.11, 22:52
        ale ja w nia wierze.
    • kontrowersyjny_zbigniew Re: Rosja i Chiny... 25.10.11, 23:09
      Oj, jescze 20 lat temu Polska była do przodu przed takimi Chinami o 100 lat... i Co z tego ? My poprostu jesteśmy wielkie lenie... Powinniśmy się uczyć od takich krajów ;)
      • de_oakville Re: Rosja i Chiny... 26.10.11, 08:52
        kontrowersyjny_zbigniew napisał:

> Oj, jescze 20 lat temu Polska była do przodu przed takimi Chinami o 100 lat...
        > i Co z tego ? My poprostu jesteśmy wielkie lenie... Powinniśmy się uczyć od tak
        > ich krajów ;)

Uwazam, ze to raczej Chinczycy sa wielkie "pracusie". Bo sa kraje, ktore byly do przodu przed takimi Chinami o 200 lat. Trudno to zrozumiec za "Chiny Ludowe".
    • polski_francuz No to siem 26.10.11, 00:59
      tym kompetentnym elitom przypatrze przez kilka nastepnych dni.

Pozdro prosto z panstwa Srodka

PF
    • przyjacielameryki Re: Rosja i Chiny... 26.10.11, 10:19
      Ale rejwach na FŚ. Komsomolcy ujadają jak opętani. Cha!, cha!, cha! A dlaczego?? Tylko dlatego, że herr śmiał podać kilka niezależnych opinii n/t Rosji i jej problemów. Takie niezależne od Kremla opinie są oczywiście bzdurami, są szkalowaniem, kłamaniem, wprowadzaniem opinii światowej w błąd, są antyrosyjskie.
      Monopol na prawdę w Rosji ma płk. Putin i jego zausznicy. Cha!, cha! Takiego cyrku nie ma nawet w Afryce. Zgodnie z ich rozumieniem "prawdy" np. w Katyniu nie było zbrodni wojennej tylko tzw. "wydarzenia katyńskie"
      To oczywiście tylko przykład i chociaż zupełnie nie związany z tematem wątku, pokazuje jak Rosja putinowska rozumie "prawdę" i jak bardzo Rosja putinowska jest wiarygodna.
      • pijatyka Re: Komsomolcy ujadają jak opętani 22.10.14, 00:29
        Igorek chyba pobił w tym wątku wszystkie swoje rekordy ;->
    • zeitgeist2010 Re: Rosja i Chiny... 07.05.14, 09:38
      herr7 napisał:

cytat z Asia Times

(...) After years of public service and political education members might aspire to a post of responsibility. After decades they may hope to transfer to Beijing. They are the elite, intellectually, morally, and professionally. By the time they reach the pinnacle of responsibility, the Central Committee, they must have demonstrated competence and honesty to an extraordinary degree(...)

Czyli doslowna kontynuacja tradycji uczonych mandarynow z okresu cesarstwa.

Kolejny raz rozwój wypadków dopisuje pointe do starych wątków. Rosja dusi sie w gnoju a para Xi Jinping i Peng Liyuan - 习近平 和 彭丽媛 bryluje na dyplomatycznych salonach.
      • pijatyka Re: kontynuacja tradycji uczonych mandarynow 03.01.15, 15:11
        ...versus kontynuacja tradycji żulików z Pitra ;->
        • el_matador9 Re: bankructwo CHIN na horyzoncie 17.01.15, 00:35
          www.wiwo.de/finanzen/boerse/crash-gefahren-und-top-aktien-warum-investitionen-in-china-kein-spiel-mehr-sind/11208198.html
          Masa pieniężna M3 rozdęta z 1000 miliardów USD w 2000 do 25.000 miliardów USD w 2014.
          łączne zadłużenie kraju wraz z "shadow bankingiem" i długami prowincji 178% PKB.
          Jedna trzecia udzielonych czy to obywatelom czy to przedsiębiorstwom kredytów według ocen ekspertów bankowych nie spłacalna.

Mandaryński Nadęty do Niemożliwości Balon pęka z potęznym hukiem....
          • el_matador9 Re: indykatory"krzepy" rosyjskiej gospodarki 17.01.15, 21:57
            indykatory z różnych dziedzin prawdziwej "krzepy" rosyjskiej gospodarki.

www.tradingeconomics.com/russia/indicators
            • el_matador9 Re: indykatory"krzepy" rosyjskiej gospodarki 17.01.15, 22:31
              interesujące iż "Gross Fixed Capital Formation" w ciągu roku w Rosji to 700 mld USD [2014] zaś w Polsce [2014] w "Power Purchase Parity" 209 miliardów USD.
              Dla przykładu w USA [2014] to kwota 3.700 miliardów USD w Power Purchase Parity.
              • el_matador9 Re: indykatory"krzepy" chińskiej gospodarki 17.01.15, 22:48
                "Gross Fixed Capital Formation" dla Chin Ludowych w minionym [2014] roku to kwota według "Power Purchase Parity" [parytetu siły nabywczej dolara USA] :

5.749 miliardów USD,
                mimo pękającej aktualnie, napuchłej do granic wytrzymałości chińskiej "bańki spekukacyjnej" maksymalne "przegrzanej" o maksymalnie "przeinwestowanej"gospodarki na maksymalnym wyścigowym gazie" typu 300 km/h w Ferrari "- dalej zdecydowany hegemon światowy we wszystkich możliwych dziedzinach, stanowiących o całej różnorodnej we wszelkich możliwych aspektach, przyszłości całego świata.
                • el_matador9 Re: indykatory"krzepy" chińskiej gospodarki 18.01.15, 12:35
                  www.tradingeconomics.com/china/indicators

najnowsze wskażniki ekonomiczne dla Chin Ludowych na koniec 2014.
                  • el_matador9 Re: Mandaryński "Baloon pęka z wielkim Hukiem..... 20.01.15, 16:42
                    dług korporacyjny i przedsiębiorstw chińskich - zewnętrzny jak i wewnętrzny osiągnął na koniec
                    2014 14 bilionów dolarów i stał się największym na świecie - większym od długu korporacyjnego amerykańskiego.

Forma tego długu to bondy [obligacje] przedsiębiorstw i zaciągnięte kredyty obrotowe i inwestycyjne czy komercyjne - dotąd nie spłacone.

dealbook.nytimes.com/2014/06/16/china-surpasses-u-s-as-largest-corporate-debt-issuer/?_r=0
                    • ubiquitousghost88 Oto jak krótki zazdrości temu co ma długi... 20.01.15, 16:52
                      ...
                    • antyk-acap Re: Mandaryński "Baloon pęka z wielkim Hukiem.... 20.01.15, 17:07
                      Tempo wzrostu gospodarki Chin spadło w ubiegłym roku do 7,4 proc. - poinformował chiński urząd statystyczny. To najsłabsze PKB od 1990 roku, po nałożeniu na Chiny sankcji w związku z wydarzeniami na Placu Tiananmen.
                    • pijatyka Może i "pęknie z wielkim hukiem." - na razie... 20.01.15, 17:51

...tylko schodzi zeń powietrze...
                      • 5magna Re: Może i "pęknie z wielkim hukiem." - na razie. 20.01.15, 20:30
                        A kto rozwija sie szybciej jak Chiny w tych czasach? Chiny dostana po dupie jak padnie Unia I amerykanski dlug (dolar) ale my za to to chyba zdechniemy.....
                        • antyk-acap Re: Może i "pęknie z wielkim hukiem." - na razie. 20.01.15, 20:49
                          7,4 % to rozwój?
                          • cholenderstwo Pojedź do Chin, palancie... 21.01.15, 08:58
                            ...to zrozumiesz co to jest rozwój.
                            Europa to trumna pod tym względem...
                            • antyk-acap Re: Pojedź do Chin, palancie... 21.01.15, 15:14
                              Byłem. Byłem też na chińskiej wsi. Na której na przednówku je się tylko ryż i szczury.
                              • antyk-acap Re: Pojedź do Chin, palancie... 21.01.15, 15:19
                                Pożyteczna lektura www.academia.edu/9693399/Przemiany_instytucjonalne_wsi_w_Chi%C5%84skiej_Republice_Ludowej_po_1978_roku_wybrane_problemy_Institutional_Changes_in_the_Rural_Areas_of_China_After_1978_-_Selected_Issues
                                • cholenderstwo To polskie, nie chińskie dzieci głodują masowo... 22.01.15, 20:43
                                  www.pajacyk.pl/index.php
                                  • antyk-acap Re: To polskie, nie chińskie dzieci głodują masow 22.01.15, 20:53
                                    Kłamiesz! Oto dowód finanse.wp.pl/gid,15196446,kat,36874,page,3,title,Cena-chinskiego-sukcesu-Bieda-wylewa-sie-na-ulice,galeria.html
                                    • cholenderstwo Re: To polskie, nie chińskie dzieci głodują masow 23.01.15, 09:05
                                      Cipie jak ty obrazeczek wystarcza?
                                      A komentarze poczytać nie łaska, do tego polskiego pseudo dziennikarskiego piżdżenia?

aktualizacja 2012-12-24 (12:25) | 474 opinie

Do poduszki se czytaj, ofermo forumowa z polskiej dziury europejskiej...
                                  • pijatyka Re: polskie dzieci głodują masowo 21.01.17, 13:18

Masowo? Ciekawe.
    • jk2007 my Rosjanie nadal wolimy dolary 21.01.15, 15:30
      niz juani...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka