Dodaj do ulubionych

Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europy

28.10.11, 17:13
Dziś od rana radio, prasa i tv trąbią w kółko o wielkim wydarzeniu:

dziś wieczorem nastąpi uroczyste otwarcie Teatru Bolszoj w Moskwie. Po 6 latach pieczołowitych renowacji wykonano z pomocą specjalistów rosyjskich i zagranicznych dzieło odtworzenia tego teatru w dawnym carkim blasku. Teatr dodatkowo powiększono, a wszystko razem zapiera dech w piersiach, wygląda niesamowicie. Takiego teatru - arcydzieła nie ma nigdzie na świecie, jak piszą Niemcy na odtworzenie i powiększenie jego świetności wydano ca 1 mld euro, takiej sumy jeszcze nigdy NIKT nie wydał na świątynię sztuki, to evenemet w skali światowej.

Co za czasy swoją drogą- kulturalny Zahcód wydaje milairdy na krwawe wojny zwane demokratyzacją, dzika Rosja wydaje miliardy na kulturę. Koniec świata, jak powiedziałby dozorca Popiełko.

Niemcy i Francuzi transmitują na żywo galę od 20.15 na ARTE,warto obejrzeć, ja to zrobię, zwłaszcza, że śpiewać będzie m.in. Chworostowski:

www.arte.tv/de/programm/242,day=7,dayPeriod=evening,week=43,year=2011.html
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 17:13
      Przy okazji - gratulacje dla Rosjan.
      • mongolszuudan Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 18:57
        Dla okazji gratulacji wszystkim super-zlodziejom, co zrobili remont jednego budynku za miliard bucks'ow. Innego podobnego zlodejstwa historia jeszcze nie znala.
        • swiblowo Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 22:42
          mongolszuudan napisał:

> Dla okazji gratulacji wszystkim super-zlodziejom, co zrobili remont jednego bud
          > ynku za miliard bucks'ow. Innego podobnego zlodejstwa historia jeszcze nie znal
          > a.

- Swiete slowa. Amen.
          Jedna trzecia na pewno "poszla po karmanach".
          Jedyne co mnie cieszy, to to, ze pani Elbaum - zona Hazanowa po lapach dostala bo za krotka byla. Juz wszedzie zalezli. Tylko patrzec w rozporek.
          • mongolszuudan Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 22:52
            Tu nir jedna trzecia.Za miliard zielonych mozna bylo zlamac doszczetnie a potem znow zrobic lepiej niz byl wczesnej caly Kreml.
            • swiblowo Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 23:10
              Sporic nie bede.
              Ale jak za 1 mld mozna Kreml przebudowac - Twoim zdaniem, to za 2/3 z 0,5 mld teatr spokojnie mozna odremontowac i wszyscy z zachwytem beda na efekt patrzec - co i mialo miejsce.
              A Ci, ktorym nie udalo sie "pogrzac" lap przy Teatrze - wierz mi, na 100 euro lub 100 USD nie liczyli. Tylko na duuuuzo wiecej.
          • eva15 Przekręty przybudowie filharmonii w Hamburgu 30.10.11, 23:08
            Mongolszuudan i Swiblowo obije chyba trochę przesadzacie. Budowa kosztowała jednak podobno nie milaird a 700 tys. baksów. I to jednak jak na hsitoryczny budynek nie jest aż tak zawyżona cena. Łapówki, łapówkami, łapówki w biudownictwie to norma, ale rekosntrukcja takich historycznych budowli jest i bez tego b. kosztowna.
            Dla porównania:
            W Hamburg budowana jest właśnie nowa filharmonia. Początkowy szacunkowy koszt - ca 150 mln euro, koszt obecny - 380 tys euro, ale to jeszcze nie koniec, rzecz może dojść do pół miliarda euro. Budowa się przeciąga, pełno jest niedociągnięcć budowlanych, miasto procesuje się z wykonawcą (Hoch-Tief) awantura jest coraz większa, a kasy dzień po dniu ubywa, jedni zwalają winę na drugich.... Piekło!
            • walter622 Witaj Evo15 31.10.11, 00:19
              eva15 napisała:
              > miasto procesuje się z wykonawcą (Hoch-Tief)

Hoch-Tief dał plamę ? Przyznam, ze jestem zdziwiony - bardzo dobra firma (przynajmniej, takie miałem o nich zdanie).

> Łapówki, łapówkami, łapówki w budownictwie
              O tym można pisać bez końca. Pewien generalny wykonawca - francuska firma.
              Gdy się zbliżał sezon wakacyjny znajomy, którego firma była podwykonawcą na tej
              budowie, wpadł w depresję. Kto tylko mógł z francuskiej firmy przychodził do niego
              z katalogiem ofert turystycznych, wskazywał na stronę i mówił "tu jeszcze nie byłem,
              dla dwóch osób". Podobnie przed świętami Bożonarodzeniowymi - wszyscy wpadali
              z "zamówieniami" na podarki. Trzeba przyznać mieli bardzo dobry gust.
              • eva15 Re: Witaj Evo15 31.10.11, 00:41
                Hoch-Tief to nie są anioły, aniołów w tej branży nie ma. Niemniej na ogół wykonują dobrą jakościowo robotę. Akurat dziś był w tv ten program o filharmonii hamburskiej, tam władze miasta skarżą się jednak na niedoróbki i ciągły, ogromny wzrost kosztów. Hoch-Tief skarży się na biurokrację i bądź tu mądry...

Co do łapówek. Właśnie po tym programie o Hamburgu doszłam do wniosku, że te 0,5 mld euro na restaurację Bolszoj, to jednak wcale nie taka super wysoka cena. Czym innym jest budowa od nowa, a czym innym pieczołowita restauracja cennego historycznie budynku plus jego wyposażenia i jednocześnie jego rozbudowa i unowocześnianie. Tak więc MIMO łapówek, nie było aż tak drogo i pewnie łapówki nie były aż tak wielkie', jak się wydaje.
                W tv po gali w Bolsczoj był, jak pisałam, program dokumentujący prace restauracyjne. Niemcy, którzy mieli w nich duży udział, twierdzili, że zadanie było gigantyczne (największe wyzwanie ich zawodowego życia, większego już nigdy nie będzie) i z natury bardzo kosztowne. Fascynująca była dokumentacja filmowa z budowy plus animacje komputerowe.
    • przyjacielameryki Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 17:31
      Stacja ARTE ma niską oglądalność w Niemczech i niewielu Niemców obejrzy ten spektakl. To samo we Francji. Gdyby to było faktycznie ważne wydarzenie zostało by nadane w ARD lub ZDF.

"Udział tej stacji w rynku nadawców telewizyjnych we Francji kształtuje się na poziomie 3,4 procent (2007). W Niemczech według danych z roku 2010 oglądalność wyniosła 0,8 procenta."
      www.dnimediow.org/a186,arte.html
      Ale z pewnością Teatr Balszoj jest zasłużonym i wybitnym teatrem!
      • eva15 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 17:40
        Nie pojąłeś, to powtórzę:

od rana radio, prasa i tv o tym trąbią, więc wielu ludzi już się o transmisji dowiedziało. Ci, którzy interesują się kulturą na pewno to zrobią, reszta obejrzy na ADR jakiś głupi krimi albo mecz. Wysoka sztuka nie jest z natury rzeczy dla tłumów.

Na ARD to Niemcy puszczą, jak będzie otwierany Wielki Teatr w W-wie, ha, ha. Wtedy każdy cioł niemiecki będzie musiał patrzeć, rozdziawiać gębę i podziwiać.
    • eva15 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 17:59
      Pytanie do Rosjan na forum: czy to prawda, że renowacja Bolszoj pochłonęła 1 mld euro? Aż trudno uwierzyć, że można wydać takie sumy na jeden teatr, może jakiś niemiecki dziennikarz z wrażenai nieco się rąbnął. W innym miejscu czytałam, że kosztowało to ok. 0,5 mld ezro.
      • ostrygojadek Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 18:02
        Rosjanie z forum na pewno znają wiarygodną sumę i zaraz ją podadzą :)
      • borrka Wyjasnie, jako bratni banderowiec. 28.10.11, 18:27
        System "otkatu", jest jak kula sniegowa - samonakrecajacy sie.

Gdy trzeba wbic gwozdz, co kosztuje rubla, czynownik akceptuje kalkulacje na 10 rubli.
        Przedsiebiorca kasuje, powiedzmy piec rubli, a drugie piec przelewa czynownikom na konto off shore w bratniej Pribaltyce.

Ten sam remont w sasiedniej Finlandii, kosztowalby kilkadziesiat milionow euro.
        Ale nieszczesliwa Finlandia, to czerwone swiatlo europejskiej korupcji.
        Nie znaja otkatu, tępaki :):)
      • igor_uk Ewa,odpowiadam. 28.10.11, 19:07
        Ewa,to co podaja media niemieckie,to sa bzdury,jeszcze wieksze bzdury napisal borcia,popisujac sie wiedza,zdobyta w handlu na baracholkach(jego slow to szkoda komentowac).
        Oerwuczny koszt remontu byl zatwierdzony w wysokosci 26 mlrd rubli ,ale po tym jak tym zainteresowala sie Prokuratura,koszt ostatecznie obnizyl sie do 15 mlrd rubli.Ale uwzgledniajac nie tylko same prace budowlano-remontowe,czyli wraz zewszystkim (meble,nowe oswietlenie,kurtyny,cala mechanizacja sceny,koszty zamkneli sie kwota 21 mlrd ruble.W jaki sposob ktos przeliczyl 21 mlrd rubli na 1 mlrd Euro,nie mam pojecia.
        Chociaz pamjetam,jak kiedys (z dwa-trzy lata temu) Sergiej Stiepaszyn ,prezes rosyjskiego NIK ,po kontrole stwierdzil,ze jak by tak bylo dalej,to ostatecznie koszt mogl by przekroczyc 1 mlrd ,ale dolarow. Nie wiem ,o co chodzi z ta liczba.
        Przeciez rekonstrukcja Kremla,za Jelcyna,kosztowala nie wiele ponad 350 mln baksow. A przez UNESCO ta rekonstrukcja byla uznana za najwieksza na calym swiecie w XX wiekie.
        • borrka Zwracam uwage, Efciu... 28.10.11, 19:14
          Ze Igorek, powiedzial to samo , co ja.
          Tylko sie wydalo :):):)
          • eva15 Zwracam uwage, borrcia, że ruska korupcja 28.10.11, 19:39
            Zwracam uwage, borrcia, że ruska korupcja jest trudna do ścigania, co innego zachodnia.
            We Frankfurcie parę dni po tym, jak swego czasu otwarto Terminal II na FRA, do kryminału pomaszerowało gęsiego ca pół Bauamtu (za łapówy).

W Rosji trudniej jest kogoś wsadzić, bo co więksi kryminaliści odlatują do Lonmdynu i tam dostają status zasłużonych bojowników o demokrację.

• borrka A tu, masz pelna racje, Efciu ! 28.10.11, 19:41
              Jestem dokladnie tego zdania.
              • eva15 Re: A tu, masz pelna racje, Efciu ! 28.10.11, 19:47
                Trzymaj się mnie, a nie zginiesz, objaśnię ci świat, ba nawet to jak się nalicza dług publiczny.
            • igor_uk Re: Zwracam uwage, borrcia, że ruska korupcja 28.10.11, 19:46
              Ewa,dzis zakladam watek o Luzkowie.Zapraszam.
              • eva15 Re: Zwracam uwage, borrcia, że ruska korupcja 28.10.11, 19:50
                igor_uk napisał:

> Ewa,dzis zakladam watek o Luzkowie.Zapraszam.

OK, ale od 20.15 mam głowę w telewizorze - oglądam galę z Bolszoj. Nawet już wcześniej przygotowałm kolację, by nic nie przeszkadzało.
                • borrka Nie trac czasu, Efcia...opowiem Ci. 28.10.11, 19:59
                  Ja tam bylem, jak lady D. do Moskwy przyleciala.
                  Ale byl cyrk z powodu jednej lampucery ...
                  • eva15 Re: Nie trac czasu, Efcia...opowiem Ci. 28.10.11, 20:04
                    borrka napisał:

> Ja tam bylem, jak lady D. do Moskwy przyleciala.
                    > Ale byl cyrk z powodu jednej lampucery ...

Borrcia, wtedy to był inny Bolszoj. Musisz włączyć up-date.
                    • borrka Ay, ay Ma`am ! 28.10.11, 20:11
                      Zgoda, ale cyrk byl wybitny.
                      Ludzkosc glupieje w zastraszajacym tempie.
      • swiblowo Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 22:44
        21 mld rubli.
    • walter622 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 18:22
      Faktycznie gigantyczna inwestycja (o ile wiem koszt ca. 1 mld USD) . Szkoda, że przy rekonstrukcji nie uczestniczyli polscy konserwatorzy, posiadający w Rosji wyrobioną markę.
      Początkowo w tych pracach mieli uczestniczyć również konserwatorzy z Polski - orędownikiem takiej koncepcji był T. Polak. Lecz po jego śmierci inicjatywę przejęli facia o mentalności "przyjaciela",którzy chyba nie do końca wiedzieli o jaki Teatr chodzi.
      • przyjacielameryki Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 18:33
        walter622 napisał:

> Faktycznie gigantyczna inwestycja (o ile wiem koszt ca. 1 mld USD) . Szkoda, że
        > przy rekonstrukcji nie uczestniczyli polscy konserwatorzy, posiadający w Rosji
        > wyrobioną markę.
        > Początkowo w tych pracach mieli uczestniczyć również konserwatorzy z Polski - o
        > rędownikiem takiej koncepcji był T. Polak. Lecz po jego śmierci inicjatywę prze
        > jęli facia o mentalności "przyjaciela",którzy chyba nie do końca wiedzieli o ja
        > ki Teatr chodzi.

Widocznie nie przywykli do łapówek.
        • des4 sprostowanie 28.10.11, 19:24
          nie 1 mld tylko ok. 700 mln

nie 6 lat tylko 2, przez 4 lata nie się nie działo, a fundusze defraudowano
          • igor_uk Re: sprostowanie 28.10.11, 19:28
            desik, i tylko nie 700 mln Euro,a 700 mln dolarow.Ale poza tym wszystko jest prawda.
            • eva15 To i tak gigantyczna suma 28.10.11, 19:35
              igor_uk napisał:

> tylko nie 700 mln Euro,a 700 mln dolarow.Ale poza tym wszystko jest prawda.

Igor, 700 mln dol. to ca 500 mln euro- o tym pisali inni dziennikarze.

500 mln euro na jeden teatr to zupełnie niewyobrażalnie ogroma suma. Mają rację ci, co piszą, że jeszcze nikt nigdy nie wydał tyle na jeden teatr. Na Zachodzie jet kasa na wojny, na kulturę tnie się wydatki. Dienieg niet.
              • borrka Za Jelcyna odbudowano Chrystusa Zbawiciela... 28.10.11, 19:47
                za 2,5 mld baksow.
                Oficjalnie tak mowiono.
                Podobno kosztowal wiecej, ale wtedy byla straszna bieda w Rosji i Luzkow bal sie prawde powiedziec.

A za parenascie lat Wanki znowu wysadza w powietrze i tak w kolko :)
                • eva15 Re: Za Jelcyna odbudowano Chrystusa Zbawiciela... 28.10.11, 19:53
                  Myślisz, że to wańki wysadzały własne chramy? No, no, trzymasz linię jak na sąsiednim wątku misterpee.
                  • borrka Myslisz kompleksowo, Efciu ... 28.10.11, 19:57
                    Ale czy globalnie ?:)
                    • eva15 Globalnie też, borrcia 28.10.11, 20:02
                      borrka napisał:

> Ale czy globalnie ?:)

Mas zna myśli, czy zastawiam się nad próbą globalnego upychania amerykańskich i europejskich długów? Ależ jak najbardziej. Stworzyłam wszak wątek o próbie eksportu tego towaru do Chin. Rosja dała kopa, Chiny -zobaczymy.
                      • borrka Zgrabny off topic, Efcia. 28.10.11, 20:07

• eva15 Spadam do Bolszoj 28.10.11, 20:14
                          Ogólnie jestem zgrabna. No spadam, ARD zaprasza w głównym dzienniku do Bolszoj, Kreml wysłał bilety.

Włączę się od czasu do czasu z relacjami
                          • eva15 Wróciłam na chwilę 28.10.11, 20:18
                            Początek na ARTE dopiero o 20.40. Teraz pokazują krokodyle, złośliwcy.
                • igor_uk Re: Za Jelcyna odbudowano Chrystusa Zbawiciela... 28.10.11, 20:15
                  borcia,jak ty nie sklamiesz,to chyba i godziny nie przezyjesz!
                  Nu jakie 2.5 mlrd baksow? Co ty za liczbe podajesz.Czemu nie 25 mlrd $?
                  Temat kosztow odbudowy Chrama w Rosji byl pilnie obserwowany i jest co do centa wiadomo ile bylo ukradziono,a ile bylo wydano na odbudowe.

Datkow,jak od darczyncow biznesmenow,jak i zwyklych babek z Medwiekowa,bylo uzbierano wprawie 200 mln $ .Reszte dorzucil Jelcyn,czyli budzet Panstwa.
                  " Рyкoвoдитель Фoндa oбщеcтвеннoй пoддержки вoccoздaния хрaмa Игoрь Птичникoв cooбщил цифрy $500 млн."

I na tej cyfrze mozno bylo by poprzestac.Chociaz Luzkow twierdzil,ze Chram byl zbudowany wylacznie z datkow i " Мэрия oбъявилa cтoимocть рaбoт — $200 млн. "
                  • eva15 Re: Za Jelcyna odbudowano Chrystusa Zbawiciela... 28.10.11, 20:20
                    Borrcia jakby nie skłamał choć raz dziennie, to by brzuch cały dzień bolał.
                    • borrka Mowiac kolokwialnie: mnie to wisi. 28.10.11, 20:41
                      Ale jakos dziwnie czuje, ze to ja mam racje.
                      To, co sie dzialo w Matuszce w latach 90-siatych, przekracza wyobrazenia nawet Sztamtisza z Castorp-Rauxel.
                      • igor_uk Re: Mowiac kolokwialnie: mnie to wisi. 28.10.11, 20:45
                        Wiem,borcia,ze masz z tym problem.W sasiednim watku o tym napisalem.
                        • borrka Igorku, nie jestesmy w zonie. 28.10.11, 20:53
                          Przyhamuj, bo ja tez potrafie :)
                          I glawpietuch Ci nie pomoze ...
                          • igor_uk Re: Igorku, nie jestesmy w zonie. 28.10.11, 21:00
                            borcia,biedaaczysko,ty to o czym? Przeciez nie kazdy,kto nie ma powodzenie u kobiet,jest homoseksualistem.Najczesciej chodzi o problemy z potencja. Przeciez sam napisales,ze cie tam cos wisi.
                            • borrka Nudny sie robisz i ordynarny. 28.10.11, 21:04
                              Nie ten adres,
                              • igor_uk Re: Nudny sie robisz i ordynarny. 28.10.11, 21:10
                                Ha,ha.borcia,a kto zaczal?
                                "Mowiac kolokwialnie: mnie to wisi" .
                                borcia,wlasnie ty,tym postem, sprowadziles rozmowe do tego pozioma.
                  • borrka I Ty mu wierzysz, biedny Igorku... 28.10.11, 20:30
                    Bylem w Moskwie w tamtych czasach i pamietam, co pisala zolta prasa.
                    Innej nie czytam, tylko jeszcze gazetki UNA/UNSO , a od Waszych hieroglifow oczy mnie bola.
                    • borrka A Chram i tak przerobimy na katolicki ! 28.10.11, 20:32
                      Dla mojego plutonu - to pobozne chlopaki.
                      • eva15 Re: A Chram i tak przerobimy na katolicki ! 28.10.11, 20:37
                        Wąąątpię, borrcia. No chyba, że masz na myśli, to, że przepędzany właśnie z Polski katolicyzm znajdzie azyl u Matuszki. To by dopiero był numer, jakiego historia nie zna!
                        Matuszka jako ostatni ratunek polskiego katolicyzmu... KTO wie?
                        • borrka Wszystko mozliwe. 28.10.11, 20:44
                          Ja, niczym ksiadz Skorupka, z krucyfiksem w dloni, przeciw moskalskie zarazie ?
                          Tylko kto mnie namaluje ?
                          • eva15 Re: Wszystko mozliwe. 29.10.11, 00:35
                            Bez sensu, nie zrozumiałeś. Ty z krucyfiksem pod opieką Moskwy przeciw zachodniej zarazie.
                            • eva15 Borrcia malowany przez Putina 29.10.11, 00:38
                              A kto namaluje? Myślę, że sam Putin chętnie by taki obrazek namalował. Z tego co wiem trochę doświadczenia już ma, malował na aukcję dobroczynną zimę na oknie, albo coś w tym rodzaju.
                              • borrka Susanina ze mnie Efcia nie zrobisz. 29.10.11, 00:43
                                Raczej wiesz, plonace chutory, wrzask gwalconych molodyci, a ja, jak ksiadz Skorupka na Moskwicina.
                                • eva15 Re: Susanina ze mnie Efcia nie zrobisz. 29.10.11, 01:02
                                  No tak, czyli łeb ci dymi, a rozsądku za grosz. Polski romantyzm jest widać zaraźliwy.
                    • igor_uk Re: I Ty mu wierzysz, biedny Igorku... 28.10.11, 20:36
                      borcia,musze wierzyc,bo w przeciwnym wypadku ktos musial by dolozyc 2 mlrd baksow z wlasnej kiszeni i to calkowicie anonimowo.borcia przekrety robia zawyzajac koszty ,ale nie obnizajac ich pieciokrotnie.
                      borcia,ale z inteligencja u ciebie nie zabardzo.
              • igor_uk Re: To i tak gigantyczna suma 28.10.11, 19:55
                Ewa,a to juz jest tematem do powaznej rozmowy.
                Zeby wyobrazic sobie ogrom pracy,wystarczy rzucic okiem na to zdjecie lub TO ,zrobione w trakcie remontu.
                A tak to wyglada teraz.

A wiesz,Ewa,ze sa przyznaczone kolejne kilkanascie mlrd rubli na renowacje kolejnych objektow kulturowych?
                • eva15 Re: To i tak gigantyczna suma 28.10.11, 19:59
                  Wiem, Igor, bo Niemcy zachwycają się tymi pracami i od paru dni pokazują w tv różne migawki. Dziś po gali będzie na ARTE program o tej rekonstrukcji, czyli pokażą, co było, co i jak zrobiono.
            • des4 Re: sprostowanie 28.10.11, 19:51
              a ja pisałem o euro, może miałem na myśli pesety kolumbijskie?
        • walter622 "Przyjacielskie" głupoty 28.10.11, 22:39
          przyjacielameryki napisał:
          > Widocznie nie przywykli do łapówek.

Być może łapówki to twoja specjalność.
          Rosjanie mieli niesamowite kłopoty ze skompletowaniem kadry specjalistycznej dla wykonania prac konserwatorskich. Z tego powodu zwracali się do Polaków, proponując między innymi podjecię się przez polskich konserwatorów prac na takich obiektach jak Teatr Bolszoj w Moskwie, Teatr Maryjski w Petersburgu, Pałac Konstatynowski pod Petersburgiem, "starówka" w Kazaniu i dziesiątki innych obiektów.
          Ostatecznie zamiast polskich konserwatorów robotę wykonywali specjaliści z Niemiec, Czech
          i Finlandii (idąc twoim tokiem rozumowania - oni przywykli do łapówek). Natomiast polskie PKZ-y praktycznie wszystkie zlikwidowano, majątek firm rozprzedano, a wyjątkowo cennych specjalistów rozpędzono.
          Polscy specjaliści mieli szansę uczestniczyć w rekonstrukcji tego obiektu, lecz zabrakło woli
          i elementarnej wiedzy urzędasów z partyjnych nadań.
      • eva15 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 19:41
        walter622 napisał:

> Faktycznie gigantyczna inwestycja (o ile wiem koszt ca. 1 mld USD) . Szkoda, że
        > przy rekonstrukcji nie uczestniczyli polscy konserwatorzy, posiadający w Rosji
        > wyrobioną markę.
        > Początkowo w tych pracach mieli uczestniczyć również konserwatorzy z Polski - o
        > rędownikiem takiej koncepcji był T. Polak. Lecz po jego śmierci inicjatywę prze
        > jęli facia o mentalności "przyjaciela",którzy chyba nie do końca wiedzieli o jaki Teatr chodzi.

Za to Niemcy wiedzieli i są teraz bardzo dumni, że brali udział w tym wiekopomnym projekcie. Pokazywali paru tych specjalistów w tv.
        • walpurga Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 19:43
          ilu specjalistow pokazali?
          walpurga
      • swiblowo Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 22:49
        Podaja 21 mld rubli. Tj, 0,5 mld euro.
        Polacy? Za wysokie progi. Wszystko juz obsadzone bylo zulikami z pejsami, Walter.
        • walter622 Witaj Sviblovo !!! 29.10.11, 23:09
          swiblowo napisała:
          > Wszystko juz obsadzone bylo zulikami z pejsami,

He,he . Owszem z nimi też miałem trochę do czynienia. Oni "raspilili babło", a kto miał
          "rabotat' "? Nie powiesz, że Albańczycy. Ci co najwyżej mogli położyć bruk na Kremlu
          (w sumie drogawo wyszło).

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • swiblowo Re:Walter! Nareszcie! 29.10.11, 23:19
            sie spotykamy.
            Swoja droga moglbys ze mna i Dareckim sie spotkac gdzies w okolicy tego bruku przy Pl. Czerwonym jak bywasz w stolicy Rossiji. :) Ale do rzeczy. Robotnik sam w sobie nie jest tak wazny. Wazny jest ten, kto zlecenie zlapie. Tu bylo klebowisko pejsatych. Oni czuli swoja "niezna" natura, ze to szansa jest "ustroic" dzieci na X-lat w period.
            Ale nie bedziemy o grusnym?
            --
            www.youtube.com/watch?v=J6oDdgrbmeE&feature=related
            • jk2007 nie bedziemy o grusnym 29.10.11, 23:33
              asninfo.ru/content/view/9890/41
              • swiblowo Re: nie bedziemy o grusnym 29.10.11, 23:50
                Parkowe sciezki i przybudowka? Bardzo ambitne...
                • jk2007 Re: nie bedziemy o grusnym 29.10.11, 23:58
                  wygląda całkiem fajnie
                  www.liveinternet.ru/users/stephanya/post177452961/
                  • swiblowo Re: nie bedziemy o grusnym 30.10.11, 00:03
                    Acha, i jakie piekne swiatlo...
                • walter622 Jest z czego być dumnym 30.10.11, 00:56
                  swiblowo napisała:

> Parkowe sciezki i przybudowka? Bardzo ambitne...

Bez przesady. Z ostatnich prac w Peterhofie. "Niewski Zamek" (w ramach PKZ "Zamek") konserwował rzymskie mozaiki - wyjątkowo skomplikowane zadanie.
                  Natomiast praktycznie w tym samym czasie PPKZ konserwował kolekcję rzeźb, które były
                  przez Niemców były rozbite na drobne kawałeczki - nikt tego zadania nie był w stanie się podjąć (przykładowo - fotka nr. nr. 14 i 17), a także konserwował Wolier (fotka nr 8). Konserwacja Woliera była uznana za jedną z najwybitniejszych prac konserwatorskich. Tam było wyjątkowo skomplikowane zagadnienie, dotyczące fresków - były trzy warstwy nałożonych jedne na drugie. Wszystkie warstwy zdołano "rozdzielić", odtworzyć (były spore ubytki) i zachować
                  ( z tego co wiem obecnie trzy "komplety" są eksponowane). Może wydawać się robota niepozorna, lecz naprawdę godna podziwu i tak oceniana przez specjalistów. Naprawdę - te roboty to najwyższa z najwyższych półek i jest z czego być dumnym. Przykrym jest, że o takich niewątpliwych sukcesach naszych specjalistów praktycznie nic się nie mówi.
                  Albańczycy by potraktowali ten domek buldożerem i wybudowali od "zera" makietę nie mająca nic wspólnego z zabytkiem, no a we wnętrzach nakleili tapety.

www.ppkz.pl/realizacje,europa,357.html
                  • jk2007 Re: Jest z czego być dumnym 30.10.11, 22:36
                    dzięki za ciekawe informacje,
                    dodam jeszcze
                    www.youtube.com/watch?v=RFOIZ90olGg&feature=player_embedded
                    • walter622 Re: Jest z czego być dumnym 30.10.11, 22:51
                      Tez dzięki.
                      Ciesze się, że ten wyjątkowo pechowy, a zarazem wyjątkowo (chociażby z powodu Osoby, która była w nim pochowana) ciekawy kościół odbudowują.
                      • jk2007 Re: Jest z czego być dumnym 30.10.11, 23:00
                        walter622 napisał:
                        > chociażby z powodu Osoby, która była w nim pochowana

kogo masz na mysli - Poniatowskiego czy Moreau?
                        • walter622 Re: Jest z czego być dumnym 30.10.11, 23:13
                          "Była" - czyli innymi S.A. Poniatowskiego.
            • walter622 Nareszcie! 30.10.11, 01:18
              Nareszcie ? Ja tu siedzę ca. od dwóch tygodni.

swiblowo napisała:
              > Swoja droga moglbys ze mna i Dareckim sie spotkac gdzies w okolicy tego bruku

Wybacz, lecz są przyczyny.
              1. Generalnie nie cierpię Moskwy. Piter (i Kellomäki ) - to inna sprawa, natomiast Mieszczera to bajka. Lecz, jak zwykle, zawsze brakuje czasu.
              2. Przez Moskwę dosłownie "przelatujemy".
              3. Przeważnie w Moskwie bywam z szefem. A ten ustala taki harmonogram, że uwijamy się jak małpy w cyrku. Na dodatek facet nie zna rosyjskiego i jest bardzo z tego powodu wesoło.
              Inna rzecz, że jest pomysłowy, gdy zrozumiał, że nie jest w stanie oblecieć wszystkie spotkania, to "nużnikow" zaprosił do Burgomistra urządzając Okoberfest - na chalawę wszyscy się zwalili i w ten sposób nadgoniliśmy opóźnienia. Fajna knajpa i trzeba w niej będzie się spotkać (bardzo miło wspominam) - na dodatek blisko "bruku".

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
              • walter622 Re: Nareszcie! - cd. 30.10.11, 01:25
                swiblowo napisała:

> Wazny jest ten, kto zlecenie zlapie.

Hm. Z Iksanovym widziałem się jakieś miesiąc temu. Przy okazji rzuciłem okiem na to cacko, wiec podzielam zdanie Wołoczkowej (ładna i na dodatek okazała się rozsądna).
        • eva15 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 23:00
          swiblowo napisała:

> Podaja 21 mld rubli. Tj, 0,5 mld euro.
          > Polacy? Za wysokie progi. Wszystko juz obsadzone bylo zulikami z pejsami, Walter.

Aż tak źle nie było. Po gali był ponad 2 -godzinny film o pracach rekonstrukcyjnych. Niemcy zrobili całą akustykę i są bardzo dumni z tego projektu.
    • wojciech.2345 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 20:24
      eva15 napisała:
      > Dziś od rana radio, prasa i tv trąbią w kółko o wielkim wydarzeniu:
      ....
      > Niemcy i Francuzi transmitują na żywo galę od 20.15 na ARTE,warto obejrzeć, ja to zrobię, zwłaszcza, że śpiewać będzie m.in. Chworostowski:
      -------------------------
      Pierwsze słyszę.
      To ważne?

Really?
    • melord Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 20:27
      www.smh.com.au/entertainment/theatre/bolshoi-theatre-lacks-tsar-quality-20111028-1mo8z.html
      wczoraj ukazal sie inny art. w lokalnej prasie pelen zachwytu na temat teatru Bolszoj ,ktory prawdopodobnie umknal uwadze cenzury
      dzisiaj ukazal sie drugi(tamten znikl) juz zgodny z poprawnoscia polityczna ktora nakazuje tutaj o Rosji nie pisac ,lub pisac zle
      artykul zaczyna sie typowo...One of the Bolshoi Theatre's leading dancers(ekspertem?? jest jeden z tancerzy..) krytykuje oczywiscie wszystko,nie widzac nic pozytywnego jedynie wyrzucenie w bloto $754 millionow ponoc....
      • igor_uk Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 20:38
        melord,czy ten tancerz,to nie Nikolay Tsiskaridze?
        • melord Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 20:49
          igor_uk napisał:

> melord,czy ten tancerz,to nie Nikolay Tsiskaridze

tak ,to on wystepuje w roli eksperta budowlanego!!!
          • igor_uk Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 21:01
            melord, aha.Nu coz,w takim razje glowny projektant tej renowacji powinien ocenic jego taniec.
      • eva15 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 20:39
        Załuj, że nie odbierasz ARTE, ten teatr to uczta duchowa najwyższej próby. Wyżej już nie ma.
        • melord Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 20:58
          eva15 napisała:

> Załuj, że nie odbierasz ARTE, ten teatr to uczta duchowa najwyższej próby. Wyże
          > j już nie ma.

(jesli to do mnie)
          niestety dochodzi tutaj jeszcze sprawa roznicy czasu(obecnie 10 godz) wiec na "zywo" wyszlo by w godzinach porannej pracy
          bylem 3 tyg temu w operze(Sydney) gdzie podstarzale "gwiazdy" produkowaly sie
          z playbacku....zenada(podobnie bylo w W-wie pare miesiecy Temu)
          ciekawy jestem czy dzisiaj w operach/teatrach spiewa sie jeszcze gdzies na "zywo"????
        • lubat Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 21:04
          Na ARTE to już jest retransmisja, ja oglądałem już tę galę (godz. 17-19.10).
          Chworostowski w moim odczuciu wypadł tak sobie, bywało lepiej. Chociaż wielu śpiewaków chciało by wypaść "tak sobie" jak Chworostowski.
          Koncert oczywiście robił wrażenie, nie tylko z powodu występów elity rosyjskiej i nie tylko rosyjskiej sceny, ale i dlatego, że wybrano najefektowniejsze "kawałki", jak rodzynki z ciasta.
          • igor_uk Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 21:14
            lubat,ale scenarzysta fantazje ma,nie prawdaz? Kamaz na scenie naprawda na mnie zrobil wrazenie . Nu i to "Cлaвcя" Glinki, spiewana przez "budowalancow".
            • lubat Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 21:48
              Prawdę mówiąc, nie widziałem tej sceny z kamazem, jako że włączyłem telewizor około 15 min. po rozpoczęciu imprezy, kiedy śpiewała masa ludzi poprzebieranych za budowniczych i nie bardzo wiedziałem, co jest grane, bo muzyka jakoś mi brzmiała znajomo. Ale wydawało mi się, że to uwertura "Rok 1812" Czajkowskiego - odgłos dzwonów, w tle strzały. No ale ja nie jestem znawcą opery, a rosyjskiej w szczególności.

Dopiero w "Vestiach" zaraz po transmisji wyjaśnili, że to była muzyczna ilustracja odbudowy teatru.
              • jk2007 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 21:52
                lubat napisał:
                > odgłos dzwonów, w tle strzały. No ale ja nie jestem znawcą opery, a rosyjskiej w szczególności. Dopiero w "Vestiach" zaraz po transmisji wyjaśnili, że to była muzyczna ilustracja odbudowy teatru.

dość symbolicznie
              • eva15 Ooo, Lubacie, coś przegapiłeś 28.10.11, 22:15
                lubat napisał:

> Prawdę mówiąc, nie widziałem tej sceny z kamazem, jako że włączyłem telewizor o
                > koło 15 min. po rozpoczęciu imprezy, kiedy śpiewała masa ludzi poprzebieranych
                > za budowniczych i nie bardzo wiedziałem, co jest grane, bo muzyka jakoś mi brzm
                > iała znajomo. Ale wydawało mi się, że to uwertura "Rok 1812" Czajkowskiego - od
                > głos dzwonów, w tle strzały. No ale ja nie jestem znawcą opery, a rosyjskiej w
                > szczególności.
                >
                > Dopiero w "Vestiach" zaraz po transmisji wyjaśnili, że to była muzyczna ilustra
                > cja odbudowy teatru.

Aż muszę się na chwilę włączyć (z Prokofiewem w tle). Ooo, Lubacie, coś przegapiłeś. To było chyba (jak dotąd najlepsze) w sensie przekazu. Scena wieloznaczna, bardzo inteligentna. Niby ku czci tych co odbudowywali teatr, ale mamy tu wszystko - i dawnych carów i klasę robitniczą i niejako pieśń dziękczynną dla nowych carów; wszystko i carat i ZSRR i współczesność spina elegancką, wyrafinowaną klamrą muzyka Glinki ku czci cara. W pewnym momencie kamera poszła nawet na pełniącego obwiązki, czyli Niedzwiadka. Mocne było.
                • jk2007 Re: Ooo, Lubacie, coś przegapiłeś 28.10.11, 22:24
                  eva15 napisała:
                  > muzyka Glinki ku czci cara. W pewnym momencie kamera poszła nawet na pełniącego obwiązki, czyli Niedzwiadka. Mocne było.

owszem mocne. Miedwiediew i Glinka "Zycie za cara"
                  • eva15 Re: Ooo, Lubacie, coś przegapiłeś 28.10.11, 22:29
                    No właśnie, Lubat przegapił najważniejsze. To było świetnie zrobione.
                • eva15 Ooo, Lubacie, coś przegapiłeś polski wątek 29.10.11, 00:12
                  Właśnie wyczytałam, że w tym Glinki "Zycie za cara" występuje wątek polski. Wieśniak ratuje założyciela rodu Romanowów z rąk krwiożerczych Polaków, no, no. Nie dość, że Ruskie, jak twierdzi bystry p_fcio i spółka, na złość Polakom obchodzą swe święto narodowe ponoć na cześć przegonienia Polaków z Kremla, to jeszcze i coś takiego. Oni muszą mieć silny kompleks Polski, inaczej się tego nie da wytłumaczyć. I nawet w dzień otwarcia Bolszoj mierzą się z tym kompleksem.
                  • jk2007 Re: Ooo, Lubacie, coś przegapiłeś polski wątek 29.10.11, 00:49
                    eva15 napisała:
                    > I nawet w dzień otwarcia Bolszoj mierzą się z tym kompleksem.

ech Eva, "Sławsia Rosija" Glinki to nieoficjalny hymn Rosji
                    • romrus Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 18:17
                      jk2007 napisał:
                      > ech Eva, "Sławsia Rosija" Glinki to nieoficjalny hymn Rosji

Jaki nieoficjany hymn?
                      Z powodu ze za Jelcyna byl czasowo uznany jako hymn Rosji?

Nieoficjalny to ten:
                      ru.wikipedia.org/wiki/Бoже,_Цaря_хрaни!
                      Z tym ze naibardziej pasuje akurat oficjalny:
                      music.yandex.ru/#!/track/787227/album/87715
                      • igor_uk Re: Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 18:22
                        romrus,nu to za chwile ten debilek2007 tobie odpisz,tytulujac watek "glupi romrus" ,jakims linkiem,ktory bedzie miec do tematu tyle,co pogoda w Moskwie,na aktywnosc sloneczna.
                        • romrus Re: Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 18:26
                          igor_uk napisał:
                          > romrus,nu to za chwile ten debilek2007 tobie odpisz,tytulujac watek "glupi romr
                          > us" ,jakims linkiem,ktory bedzie miec do tematu tyle,co pogoda w Moskwie,na ak
                          > tywnosc sloneczna.

Szczerze mowiac, nic innego nie oczekuje))

Pare dni temu mialem bardzo dobry nastroj i zadalem mu kilka pytan, spokojnie i grzecznie.
                          Tak po prostu - o co cie chodzi, chlopie?
                          Cisza.

No nich sie piepszy dalej, z reszta to nie groznie)))
                          • igor_uk Re: Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 18:35
                            Ja dziesiatki razy zadawalem jemu pytanie -czemu tak nienawidzisz Rosji i Rosjan,rowniez odpowiedzi nigdy nie doczekalem sie.
                            Twoje pytanie( zadane z pociagu) zauwazylem.Jest logiczne i bardzo grzeczne,dla czego nie odpowiada,jest naprawda dziwne.
                            • romrus Re: Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 18:49
                              igor_uk napisał:
                              > Ja dziesiatki razy zadawalem jemu pytanie -czemu tak nienawidzisz Rosji i Rosjan,rowniez odpowiedzi nigdy nie doczekalem sie.
                              > Twoje pytanie( zadane z pociagu) zauwazylem.Jest logiczne i bardzo grzeczne,dla czego nie odpowiada,jest naprawda dziwne.

Nie ma nic dziwnego. Igor.
                              Jest po@ebany i tyle.
                              Dawali mu szanse przedstawic jego poglady i pozicje, nic z tego.
                              Zakompleksowany, zfrustrowany czlowiek bez szans na polepszenie stanu.
                              Nich mu bedzie.

Знaешь же, чтo гoрoд без гoрoдcкoгo cyмaшедшегo - не гoрoд.
                              Юрoдивый.

• igor_uk Re: Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 19:00
                                Юрoдивый? Czy nie zbyt to lagodne okreslenie? Dla mnie ,po arii Jurodziwego z opery " Borys Godunow",w wykonaniu Kozlowskiego,to slowo kojarzy sie z czyms porzadnym.
                                Zawsze,jak slucham,to ciarki po plecach przechodza. Cos genialnego.
                                • romrus Re: Pieprzysz jak zawsze 29.10.11, 19:44
                                  igor_uk napisał:
                                  > Юрoдивый? Czy nie zbyt to lagodne okreslenie?

No wiesz, zastanawialem sie jak okreslic.

Przeciez potrafi czasami podzucic jakijs porzadny foto czy piosenki.
                                  Этo и еcть oткрoвения юрoдивoгo, зa чтo их нaрoд и чтил.

Jakos nie mogie na razie o 100% powiedziec - gnojek, swir, debil czy юрoдивый.
                                  Caly czas mam watpliwosci))
    • jk2007 za Stalina odbudowano Operę Wiedeńską 28.10.11, 21:01
      Сoветcкoе кoмaндoвaние в лице мaршaлa Кoневa oтпycтилo нa вoccтaнoвление здaния Венcкoй oперы двa миллиoнa шиллингoв, oдин миллиoн штyк кирпичa, 112 тoнн метaлличеcких трyб, 40 тoнн крoвельнoгo железa, 281 тoннa бaлoк, 40 тoнн крacoк, 62 тoнны гвoздей, 12 тoнн кaрбидa, 92 тoнны цементa и мнoгo дрyгих cтрoительных мaтериaлoв.
      • vladexpat Re: za Stalina odbudowano Operę Wiedeńską 28.10.11, 22:07
        jk2007 napisał:

> Сoветcкoе кoмaндo&#
        > 1074;aние в лице мaр
        > ;шaлa Кoневa oтпycти
        > ;лo нa вoccтaнoвлени
        > ;е здaния Венcкo
        > 081; oперы двa милл
        > иoнa шиллингoв, o&#
        > 1076;ин миллиoн штy
        > к кирпичa, 112 тoнн
        > метaлличеcких
        > ; трyб, 40 тoнн крoвk
        > 7;льнoгo железa, 281

> 90;oннa бaлoк, 40 тoнн к&
        > #1088;acoк, 62 тoнны гвoзд
        > ;ей, 12 тoнн кaрбид
        > a, 92 тoнны цементa
        > и мнoгo дрyгих cт&
        > #1088;oительных мaт
        > ериaлoв.

Nasuwa się pytanie, skąd sowieckoje komandowanije miało 2 miliony szylingów.
        • jk2007 Re: za Stalina odbudowano Operę Wiedeńską 28.10.11, 22:14
          vladexpat napisał:
          > Nasuwa się pytanie, skąd sowieckoje komandowanije miało 2 miliony szylingów.

z Moskwy, Gosbanku ZSRR
    • lubat Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 28.10.11, 21:15
      To co z tego, że Ruscy wybulili tyle keszu na - niech mu tam będzie - najnowocześniejszy teatr. U nas nie trzeba było wydawać tyle kasy, wykonano to z inicjatywy oddolnej, a i tak kulturwa pełną gębą, i nie tylko gębą;)

wyborcza.pl/1,76842,10554196,Jestesmy_przygotowani.html
    • jk2007 złoty Bolszoj a euforia evy15 28.10.11, 21:19
      vgil.livejournal.com/1483259.html
      • jk2007 złoty Bolszoj a euforia evy15 c.d 28.10.11, 21:31
        Прoблемa в тoм, чтo теaтр не yзнaть. Я этo не придyмывaю. Зрительcкyю чacть теaтрa cмoжет yвидеть кaждый зритель. Он yвидит, к примерy, чтo вмеcтo cтaриннoй лепнины — плacтмacca или пaпье-мaше, нaклеенные нa клей ПВА и пoкрaшенные зoлoтoй крacкoй. Зaхoти зритель пoвaндaльничaть, oн cмoжет oтлoмить этy плacтмaccy и yнеcти c coбoй в кaрмaне. Не ocтaлocь в теaтре и ни oднoгo брoнзoвoгo кaнделябрa. Кaждый cмoжет пoтрoгaть пaльцем нoвый кaнделябр и пoнять, чтo вмеcтo брoнзы — железякa, пoдкрaшеннaя зoлoтoй крacoчкoй. Вcе рyчки нa дверях теaтрa тoже были брoнзoвыми, и теперь этих рyчек нет. Кyдa пoдевaлocь вcё?
        "ЗАВТРА". Нy, знaменитoе cycaльнoе зoлoтo-тo ocтaлocь?
        Н.Ц. Мaленькие пoлocoчки cycaльнoгo зoлoтa нa фoне зoлoтoй крacки. И этo вcе виднo невooрyженным глaзoм любoмy челoвекy, кoтoрый прocтo пoдoйдет к рocпиcи.
        www.stringer.ru/publication.mhtml?Part=50&PubID=18500
        • igor_uk Czy to wazno? 28.10.11, 23:34
          Forumowy bystrzak,ineligentny calkowicie inaczej,na wiesc o tym,ze dzis w Moskwie zostal otwarty po renowacji Teatr Bolszoj,napisal:
          "Pierwsze słyszę.
          To ważne?

Really?"

Oczewiscie ,ze te slowa pokazuja,jaki z niego "intelektual".
          A czy to naprawda wazne i czy o tym cos slychac w swiecie? Moja ulubiona anglojezyczna przegladarka na wpisano haslo "Moscow's opulent Bolshoi theatre" wydal bardzo duzo informacji,ale mnie interesowalo tylko reportaze o otwarciu teatra :

www.channel4.com/news/in-pictures-bolshoi-theatre-reopens
          www.news1130.com/entertainment/article/293344--russia-s-bolshoi-theater-reopens-after-700-million-reconstruction-effort
          uk.reuters.com/article/2011/10/25/us-russia-bolshoi-idUKTRE79O4HE20111025
          Aha,przy Reuters zatrzymal sie by.Bo tu rzucili sie mnie takie slowa:
          "that will be broadcast live in Russia, Europe and the United States."

www.chron.com/news/article/Russia-s-Bolshoi-reopens-after-reconstruction-2241030.php
          www.stylebistro.com/Reuters+Entertainment/articles/9vR0eaHi8bL/Russia+Bolshoi+Theatre+set+grand+reopening
          www.icanholidays.com/index.php?option=com_content&view=article&id=820:bolshoi-theatre-in-moscow-set-to-reopen&catid=40:news

Zreszta kazdy moze sam TO ZOBACZYC.

Nu a co w Polsce o tym slychac?
          "Teatr Bolszoj znów zachwyca"

I co mozno powiedziec o wojtusiu? Europejczyk? Azjata? A moze Afrykaniec? Nie,to zwykly malokulturalny ,niewyksztalcony cham.Z czego,sadzac po wszystkiemu,jest dumny.

Aha,wszedzie pisza o 700 mln baksow,czyli moje zrodlo,podajac kwote remonta w rublach,nie klamalo.
          • walter622 Edukacja chama 29.10.11, 11:40
            igor_uk napisał:

> Forumowy bystrzak,ineligentny calkowicie inaczej,na wiesc o tym,ze dzis w Moskwie
            > zostal otwarty po renowacji Teatr Bolszoj,napisal:
            > [u]"Pierwsze słyszę.To ważne?

Nie pierwszy raz facio się popisuje kompletnym brakiem wiedzy w zakresie Kultury. Niestety
            są to skutki specyficznej edukacji chamów. W Polsce brak jest elementarnej edukacji w zakresie muzyki czy plastyki - w szkołach takie zajęcia praktycznie zredukowano do zera.
            Brak estetycznej wrażliwości powoduje brak zapotrzebowania w codziennym życiu na
            doznania estetyczne i ich zastępowanie niesamowitą tandetą. Facio nic nie wie o Chworostowskim (z czego jest dumy) lecz bez zająknienia podzieli się swoją niesamowitą wiedzą o jakiejś tam Mandarynie.

Na dodatek w Polsce nie uświadczysz jakiejkolwiek informacji odnośnie wydarzeń kulturalnych w sąsiednich krajach - nie masz szans się dowiedzieć jakie wystawy lub koncerty są w Wilnie, Berlinie, Pradze, Budapeszcie o wstrętnej Moskwie nawet nie wspominam. Nie ma tego typu informacji , bowiem zapotrzebowanie na nie jest znikome.
            Tak więc Polacy są społeczeństwem kompletnie "ślepym" i "głuchym", co najwyżej są w stanie skomentować fryzurę Wiśniewskiego lub kolejne przygody Dody.
            • igor_uk Re: Edukacja chama 29.10.11, 12:05
              walter,nie wiem czy to cos znaczy,ale mieszkajac w ZSRR ,bedac wielokrotnie w domach swoich przyjaciol,roznych narodowosci,widzialem zawsze w duzym pokoju szafy z ksiazkami,oprocz tego polki z ksiazkami byli i w innych pokojach.W Polsce,to widok rzadki. Porozmowiac o literaturze w polsce mialem bardzo rzadka okazje.Malo tego,probujac podjac taka rozmowe spotykalem sie z wrogoscia,bo moim wspolrozmowcam wydawalo sie,ze chce sie wywyzszac w taki sposob.
              • walter622 Rule Britannia ! 29.10.11, 12:30
                igor_uk napisał:

> Porozmowiac o literaturze w polsce mialem bardzo rzadka okazje

O czym tu mówić - statystyczny Polak rocznie kupuje 1 (jedną) książkę.
                Najważniejszą salę wystawową - warszawską Zachętę - rocznie odwiedza ca. 30-40 tyś.
                widzów. To jest naprawdę dramat.

Zawsze z niesamowitą przyjemnością i zazdrością słucham coroczne koncerty the Proms.
                Dopiero wsłuchując się można zdać sobie sprawę, że faktycznie oni mają prawo śpiewać
                "Rule Britannia" - bo są Narodem, a nie zbieraniną chamów.

www.youtube.com/watch?v=Sgd9nYqVz2s
                www.youtube.com/watch?v=pTVwFgL8Y7w&feature=related

• jk2007 Re: Rule Britannia ! 29.10.11, 18:00
                  walter622 napisał:
                  > faktycznie oni mają prawo śpiewać "Rule Britannia" - bo są Narodem, a nie zbieraniną chamów.

e tam!
                  martinis09.livejournal.com/283598.html#cutid1
                  • walter622 Re: Rule Britannia ! 29.10.11, 20:31
                    jk2007 napisał:
                    > e tam!

Не пoнял. Co ten czerwonoskóry z twojego linku ma do the Proms ?
                    Obawiam się, że nie wiesz czym jest the Proms. Tak więc polecam
                    kolejny the Proms 2012.

www.youtube.com/watch?v=vpEWpK_Dl7M&feature=related
                    • jk2007 Re: Rule Britannia ! 29.10.11, 21:04
                      nie Proms :)
                      ir-ingr.livejournal.com/973696.html#cutid1
                      walter622 napisał:
                      > faktycznie oni mają prawo śpiewać "Rule Britannia" - bo są Narodem, a nie zbieraniną chamów.

• walter622 Re: Rule Britannia ! 29.10.11, 21:09
                        jk2007 napisał:

> nie Proms :)
                        ir-ingr.livejournal.com/973696.html#cutid1
                        Świetne fotki Maćka Dakowicza (gratulacje).
                        A ja dalej o the Proms.
                        www.youtube.com/watch?v=tiMD7FdhbPo&feature=related
                        • jk2007 Re: Rule Britannia ! 29.10.11, 22:10
                          dzięki za Proms!

Michael Nyman
                          www.youtube.com/watch?v=VHYgHbom5q4&feature=related
                          • walter622 Auld Langs Syne 29.10.11, 22:46
                            Cieszę się, że Tobie się spodobało. Jest to niewątpliwie zjawisko wyjątkowe i godne uwagi,
                            ukazujące ludzi, którzy nie są pasywnymi słuchaczami lecz uczestnikami tego wydarzenia
                            ( trochę niepoważnymi w swych zachowaniach i z lekka autoironią) , cieszącymi się wspólnym
                            przezywaniem muzyki.
                            Przy tym na filmikach - ostatni dzień koncertów, są też koncerty ( we wcześniejszych dniach), gdzie ci sami słuchacze wsłuchują się w muzykę z powagą i skupieniem.

Na zakończenie - tak jak się (z tego co wiem) zwykle kończy the Proms.

www.youtube.com/watch?v=HK-cS4_C_Nk&feature=related
    • eva15 Moje wrażenia na gorąco z koncertu 28.10.11, 23:59
      Najpierw był koncert, a później bardzo interesujący program o odbudowie tego teatru. 6 długich lat zatrzymanych w obiektywie plus spora dawka historii Bolszoj.
      Co do koncertu - jak pisałam do Lubata wyrafinowany był początek z Glinką, dla Zachodu pewnie niezrozumiały, ale doskonały w swej wymowie.
      Artyści wiadomo - najwyższa półka, teatr istna orgia piękna, czyli w sumie uczta duchowa.

Tańcząca łabędzica może wzruszyć najtwardsze serce KGBisty, nie ma szans, by zostać nieczułym, więc łza skapnęła mi na talerz z kolacją i osoliła kęs sera. No ale nie ma czego się wstydzić, podobno sam Stalin, który w kółko chodził do Bolszoj, też się wzruszał.
      • jk2007 Re: Moje wrażenia na gorąco z koncertu 29.10.11, 00:07
        eva15 napisała:
        > podobno sam Stalin, który w kółko chodził do Bolszoj, też się wzruszał.

ale za Stalina tak nie kradli
        • eva15 Re: Moje wrażenia na gorąco z koncertu 29.10.11, 00:13
          A to coś teraz ukradli z Bolszoj? Przecież Walter pisze, że Polacy nie brali udziału w renowacji...
    • wojciech.2345 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 19:30
      Widziałem wczoraj wieczorem jakiś link do info
      o teatrze Mniejszoj (lub coś w tym rodzaju).
      Nie przeczytałem tego.

Czy coś istotnego umknęło mojej uwadze?

• igor_uk Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 19:35
        wojtus napisal:
        "Czy coś istotnego umknęło mojej uwadze?"
        Napewno uwadze starego Ubeka,slabowyksztalconego,a do tego nie majacego pojecia,czym jest kultura (te wpadki z cytatami,to tylko maly fragment,twojej ignorancji),napewno nic twojej uwadze nie umknelo.
        Musisz zaczekac na cos bardziej intelektualne,naprzyklad na kolejny film o "morderstwie smolenskim 2010"
        • wojciech.2345 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 21:07
          Igor,
          sprawdzam co jest w nagłówkach polskich portali.
          Trafiłem jedynie na jedno info.

Dla nas to epizod.
          • walter622 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 21:17
            wojciech.2345 napisał:

> sprawdzam co jest w nagłówkach polskich portali.
            > Trafiłem jedynie na jedno info.

Niestety to tylko potwierdza, że Polska stała się kulturalnym zad@piem.
            Zamiast o Kulturze portale donoszą o tym, co jedno "zero" powiedziało drugiemu "zeru"
            i czy w związku z tym dojdzie do pęknięcia pisuaru.
            • przyjacielameryki Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 14:04
              walter622 napisał:

>
              > Niestety to tylko potwierdza, że Polska stała się kulturalnym zad@piem.
              > Zamiast o Kulturze portale donoszą o tym, co jedno "zero" powiedziało drugiemu
              > "zeru"
              > i czy w związku z tym dojdzie do pęknięcia pisuaru.

Możesz się zapluć, możesz tupać i tupać a nie zmienia to faktu, że ten spektakl nie odbił się żadnym echem na zachodzie pomimo transmisji w ARTE, podobnie było w Polsce. To nie zmienia faktu, i wszyscy o tym wiedzą, że Balszoj to jeden z największych teatrów świata, ale ludzie mają inne problemy.
          • igor_uk Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 22:32
            wojtus,trzeba szukac nie na stronach ojczulka.

www.tvn24.pl/12691,1722482,0,1,teatr-bolszoj-juz-otwarty-z-rozmachem,wiadomosc.html
            wiadomosci.wp.pl/gid,13810162,title,Teatr-Bolszoj-otwarty-po-latach,galeria.html?ticaid=1d49e&_ticrsn=3
            www.rmf24.pl/kultura/news-moskwa-otwarto-odnowiony-teatr-bolszoj,nId,382900
            m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,10550320,Bolszoj_jak_Rosja.html

Chcesz wiecej?
            • wojciech.2345 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 22:41
              igor_uk napisał:
              > Chcesz wiecej?
              ------------------
              Nie Igor,
              kiedy lubiłem podróżować to wątpię bym do Was dostał wizę.
              Mógłbym wtedy to zobaczyć.
              A teraz nawet do Hameryki bym nie pojechał.

Nie chce mi się.
              Po co mi to?
              • mongolszuudan Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 29.10.11, 23:59
                Dowcip rosyjski. Akurat dla wojciecha.
                Вoлк вернyлcя из Япoнии и рaccкaзывaет вcем зверям в леcy прo Япoнию. Вoт, гoвoрит, в Япoнии тaкoй интереcный язык. Тебя, лиca, пo япoнcки нaзывaют тaм лyй. Тебя, медведь - мyй. Тебя, coвa - cyй. Тебя, зaяц - зyй. Хoрёк не cтaл дoжидaтьcя, кoгдa егo нaзoвyт пo япoнcки и гoвoрит: А я вooбще в Япoнию не пoедy.
                • wojciech.2345 Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 00:12
                  mongolszuudan napisał:
                  > Dowcip rosyjski. Akurat dla wojciecha.
                  -------------------
                  Nie chce mi się czytać tekstów arabskich.
                  Przetłumacz na język polski lub angielski.

Sorry.
                  • mongolszuudan Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 00:41
                    Niestety nie znam dobrze barbarzynskich anglo-saksonskiego i polanskiego jezykow. I barbarzynskiego primitywnego hieroglificznego lacinskiego pisma tez nie znam.
              • mongolszuudan Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 00:07
                A dlaczego by ty nie dostales wizy radzieckiej? Czyzbt byles takim niebezpecznym wodzem Solidarnosci? Chyba to ty jestes - towarzysz Lech Walesa? Odkrylem ciebie.
                • igor_uk Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 00:15
                  mongol,Walesa jaki jest,kazdy wie.Ale glupim,jak wojtus,nigdy nie byl.
            • misterpee Re: Najpiekniejszy teatr swiata otwarty znow, 30.10.11, 00:22
              Ile kosztowal? byle budynek w NY kosztowal okolo miliarda dolarow. A jak nozna porownac szkaradny NYTimes building z przepiekna opera?
              Gratuluje Rosji za troske o swoja historie.
              Obecnie w NY trwaja prace przy budowie WTC. Tak zwana wieza wolnosci zaczyna nas przerazac swoim masonska symbolika. Do tego jest naprawde szkaradna, podobnie otaczajace nowe budowle. Koszt tych potworow przekroczy kilka miliardow dolarow. Beda symbolem korupcji na skale globalna. Miejmy nadzieje ze Rosja nie bedzie nasladowac amerykanskiego 'stalinizmu'.
    • przyjacielameryki Re: Bolszoj, czyli wielki dzień dla Rosji i Europ 30.10.11, 15:34
      Ponoć kariera Breżniewa rozpoczęła się w Teatrze Balszoj?
      • misterpee Re: a twoja, przyajcielu ? 30.10.11, 18:24
        w ktorej yeshiwa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka