Dodaj do ulubionych

lata tłuste i lata chude

16.11.11, 12:35
Wiemy jak to było w starożytnym Egipcie.
Faraon miał sen. Sen mu wytłumaczono.
Trzeba przez lata tłuste gromadzić żywność na lata chude.
Teraz można gromadzić pieniądze na lata chude.
Na jak długo Rosji wystarczy pieniędzy skoro:

Gazeta informuje, że obecnie Rosja importuje około 50 procent owoców, warzyw i mleka w proszku oraz 40 procent soli, cukru, wołowiny i ryb. Importowane mięso wieprzowe i drobiowe zajmuje ponad jedną trzecią rosyjskiego rynku.
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: lata tłuste i lata chude 16.11.11, 12:41
      wojciech.2345 napisał:

> Wiemy jak to było w starożytnym Egipcie.
      > Faraon miał sen. Sen mu wytłumaczono.
      > Trzeba przez lata tłuste gromadzić żywność na lata chude.
      > Teraz można gromadzić pieniądze na lata chude.
      > Na jak długo Rosji wystarczy pieniędzy skoro:
      >
      > Gazeta informuje, że obecnie Rosja importuje około 50 procent owoców, warzyw
      > i mleka w proszku oraz 40 procent soli, cukru, wołowiny i ryb. Importowane mięs
      > o wieprzowe i drobiowe zajmuje ponad jedną trzecią rosyjskiego rynku.

Co tam żywność. Rosjanie latają w kosmos i to jest najważniejsze.
      • igor_uk Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 12:47
        Ale klauny z was!
        • wojciech.2345 Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 12:48
          igor_uk napisał:
          > ... klauny z was!
          ---------------
          Bardzo ciekawy post.
          • igor_uk Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 12:55
            Dziekuje,a co najwazniejsze,ze odzwierciedla stan rzeczywisty.
            wojtus,jestes zakompleksionym klaunem,co udowodniasz kazdym nowym watkiem poswieconym Rosji.Jestem na 100% pewien,ze jak by czolgi rosyjskie przekroczyli granice polska,ty by pierwszy licial z kwiatami,witac "wyzwolicieli".
            • wojciech.2345 Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 12:59
              Drogie Dziecko,
              ten wątek to ostrzeżenie dla tych, którzy chcieliby robić biznes
              z Rosją. Wasz kraj jak przyjdą lata chude może być niewypłacalny.
              Rozumiesz?

Moja rodzina coś o tym wie - carskie ruble.
              Sorry Igorku, to empiria.
              • igor_uk Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 13:05
                dziadku,co by ty nie pisales,twoj kompleks wobec Wielkiej Rosji az bije z kazdego slowa,ktore ty zamieszczasz na forum.
                • wojciech.2345 Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 13:08
                  Nie chcemy tracić pieniędzy.
                  Inwestycje w Rosji, to wielkie ryzyko.

Dobrze o tym wiedzieć.
                  • igor_uk Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 13:13
                    wojtus,najpierw kase trzeba miec.A nie ty,a nie Polska w calym,kasy nie macie.
                    • darekvtb Z botem nie wygrasz! 16.11.11, 13:19
                      Igor, wyluzuj!
                      Ten bot s.ra watkami szybciej niz jestes w stanie odpowiadac na jego klamstwa.
                      Z programem nie wygrasz: on generuje tekst a ty go wbijasz z klawiatury :-))
                      • wojciech.2345 Re: Z botem nie wygrasz! 16.11.11, 13:41
                        Darek,
                        jak ropa (brent) pójdzie poniżej 50$ to wiej do Polski.
                        Nie będziesz głodował.

Radzę.
                        • darekvtb Kraj ropa i gazem plynacy.. 16.11.11, 14:23
                          Ja mam ogrodek pod Moskwa.
                          Kartofle mi przywioza Bialorusini a ukrainskie sadlo - Borrat :-))
                          • walter622 Re: Kraj ropa i gazem plynacy.. 16.11.11, 14:27
                            darekvtb napisał:
                            Zapomniałeś dodać, że z Polski dostajesz wyłącznie Gazetę Wyborczą z kolejnym
                            propagandowym produkcyjniakiem wacka, dzięki czemu wiesz, że polskie interesy
                            w Rosji odpoczywają.
              • j-k Wojtek 16.11.11, 13:12
                wojciech.2345 napisał:

> Drogie Dziecko,
                > ten wątek to ostrzeżenie dla tych, którzy chcieliby robić biznes
                > z Rosją. Wasz kraj jak przyjdą lata chude może być niewypłacalny.
                > Rozumiesz?
                >
                > Moja rodzina coś o tym wie - carskie ruble.

Mam pare carskich rubli (ale papierowych). po dziadku.
                Uwazasz , ze Rosja ich nigdy nie wymieni na jakies wspolczesne aktywa ?

Skadinand czytalem, ze za jednego rubla (tyle, ze zlotego) to sie wtedy jechalo
                dylizansem z Moskwy do Odessy.
            • j-k Zakompleksienia Gorii c.d. 16.11.11, 12:59
              igor_uk napisał:
              > Dziekuje,a co najwazniejsze,ze odzwierciedla stan rzeczywisty.
              > wojtus,jestes zakompleksionym klaunem,co udowodniasz kazdym nowym watkiem poswi
              > econym Rosji.Jestem na 100% pewien,ze jak by czolgi rosyjskie przekroczyli gran
              > ice polska,ty by pierwszy licial z kwiatami,witac "wyzwolicieli".

Jestes imperialistycznym koniem z klapkami na oczach, nie znajacym pojecia "wolnosc"
              a wymadrzajacym sie na kazdy mozliwy temat.

To tyle analizy na twoj temat - W TWOIM STYLU.

Tfu(j), jak zawszwe, Dr. J.K.

• johnny-kalesony Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 16:20
              Gdyby Czołgi Czerwonej Armii przekroczyły granice Polski, żołnierze zaczęliby masowo sprzedawać ja do polskich skupów złomu (zapewne ku rozpaczy dowódców), więc ta perspektywa jest raczej mało prawdopodobna.
              Policzmy. T-72 według Wikipedii waży 41 ton. Oto cennik pierwszego znalezionego w sieci skupu:

www.martol.pl/cennik.php
              Ponieważ niestety, nie wiem z jakiego materiału czołg dokładnie jest wykonany, trudno określić mi szacunkową jego wartość jako złomu, więc przyjmuję wycenę 1 zł za kilogram, zakładając, że są tam materiały również większej wartości od zwykłej stali, za której kilogram wagi płacą maksymalnie 60 groszy.
              Innymi słowy - mamy przynajmniej 41 tysięcy (według jednego z forumowiczów: tyśęcy) złotych, albo 410 tys. rubelków ...
              Przyznasz chyba - nie w kijek dmuchał!

Pozdrawiam
              Keep Rockin'
              • igor_uk Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 16:23
                kalesony,myslalem o tobie troche lepiej.
                • romrus Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 16:24
                  igor_uk napisał:
                  > kalesony,myslalem o tobie troche lepiej.

Z jakiej racji?:-)
                  • igor_uk Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 16:30
                    myslalem,ze czlowiek potrafiacy dobrac sobie dowcipny nick,ma troche wiecej w glowie.
                    • johnny-kalesony Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 16:36
                      A co według ciebie powinienem mieć w głowie? Czołg?

Pozdrawiam
                      Keep Rockin'
                      • walter622 Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 19:05
                        johnny-kalesony napisał:

> A co według ciebie powinienem mieć w głowie? Czołg?

Czołg to ma wojtuś w ogródku. Tak tym nabytkiem przechwalał się swego czasu na tym forum ( kupił by walczyć z "ruskim ścierwem"), że nawet zwrócił na siebie uwagę ruskiej prasy.
                        Mieli z powodu tego "wojtusiowego czołgu" niezły ubaw i śmiechu przy tym było co nie miara.
                        "Wojtuś w czołgu" - stał się swoistym symbolem współczesnego Polaka.
                • joanna_on-line do Igora - off topic 16.11.11, 18:45
                  Igorku - zajrzyj na pocztę pls
                  pzdr :-)
        • j-k Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 12:56
          Ciekawy to bylby dopiero wtedy, gdyby napisal, ze w Rosji - w przeciwienstwie do USA
          - murzynow nie bija.

To prawda.

Za to bija Kavkazcow - no ale przeciez slusznie, ci sami sobie na to zasluzyli.
          • igor_uk jasiek. 16.11.11, 13:03
            Czy mogl bys stworzyc liste nickow,pod ktorymi pisujesz na forum "Swiat"?
            • j-k goria. 16.11.11, 13:08
              igor_uk napisał:

> Czy mogl bys stworzyc liste nickow,pod ktorymi pisujesz na forum "Swiat"?

Juz dawno stworzylem:

gdy mi od czasu do czasu zablokuja nicka j-k - to pisuje pod nickiem "Silverbaum".
              A z nickiem maly.jasio wskoczylem wlasciwie przez pomylke, gdyz jest przeznaczony
              na inne forum, ale uczciwie sie przyznalem, ze jest moj.

i finito.
              • igor_uk Re: goria. 16.11.11, 13:17
                to czemu odpowiadasz na posty,adresowane do konkretnych forumowiczy w sposob,nie budzacy watpliwosci w tym,ze odebrales ten post ,jako adresowany do ciebie.
                Bo widzisz li,p.a. dla mnie,to bot,ktory rozumu nie ma.wojtus,to zwykly ignorant,ktory wypowiada sie w tematach,o ktorych nie ma pojecia(czym bardzo czesto bawi wszystkich do lez).ty ze,jasiek,jestes podstarzalym klaunem,ktory juz nie smieszy,a tylko wyzywa litosc.Dla tego wlasnie,do kazdego z was zwracam sie osobno .
                • j-k goria, pamilujsa :) 16.11.11, 13:22
                  goria, moim zadaniem nie jest cie smieszyc, tylko cie wkurzac.

lubie podenerwowac rosyjskich imperialistow :)

nie denerwuj sie, hoopcze, nalej sobie kielonka Stolicznej i popatrz na stara mape, gdy Rosja rozciagala sie od Helsinek i Warszawy, poprzez gory Pamiru, az po Alaske...

bylo, minelo, Goria, mysl, co jeszcze z tego, co sie nakradlo trzeba bedzie oddac :)))
                  • igor_uk Re: goria, pamilujsa :) 16.11.11, 13:29
                    jasiu,ale wyzywasz u mnie tylko litosc. A pro-po,nigdy nie uzywaj slow,znaczenie ktorych nie znasz.
                    • j-k goria Ty, pamilujsa nad saboj :) 16.11.11, 13:36
                      igor_uk napisał:

> jasiu,ale wyzywasz u mnie tylko litosc.

ale cieszy mnie goria, ze zawsze, maladjec, jak w szkole kadetow stajesz do raportu,
                      gdy cie wezwe :)

A teraz, Kadeciku, odmarsz , Kielonek stolicznej i delektuj sie ta stara mapa Rosji :)

Ppor. J.K.
                      I Twu(j), jak zawsze, Dr.
                      • igor_uk jasiu. 16.11.11, 13:38
                        Przeciez to ty,biedaczysko,za kazdym razem wstajesz przede mna na bacznosc,oczekujac,ze ja zauwaze ciebie.

p.s. nadal uzywasz slowa,znaczenie ktorego nie rozumiesz.
                  • przyjacielameryki Re: goria, pamilujsa :) 16.11.11, 13:29
                    j-k napisał:

> goria, moim zadaniem nie jest cie smieszyc, tylko cie wkurzac.
                    >
                    > lubie podenerwowac rosyjskich imperialistow :)
                    >
                    > nie denerwuj sie, hoopcze, nalej sobie kielonka Stolicznej i popatrz na stara m
                    > ape, gdy Rosja rozciagala sie od Helsinek i Warszawy, poprzez gory Pamiru, az p
                    > o Alaske...
                    >
                    > bylo, minelo, Goria, mysl, co jeszcze z tego, co sie nakradlo trzeba bedzie odd
                    > ac :)))

No właśnie, ciekawe czy Rosja bez wyzysku, niewolniczej pracy okupowanych krajów i narodów i po zwróceniu kolejnych bezprawnie okupowanych regionów, w oparciu tylko o własną pacę jest w stanie w ogóle funkcjonować?
        • przyjacielameryki Re: Zakompleksienia c.d. 16.11.11, 13:08
          igor_uk napisał:

> Ale klauny z was!

Znaczy się jesteś dumny, że nie potraficie wyprodukować żywności???
          • j-k przyjacielu, no nie badz zlosliwy :) 16.11.11, 13:18
            przyjacielameryki napisał:

> Znaczy się jesteś dumny, że nie potraficie wyprodukować żywności???

A ktoz to kuzwa mialby tam to robic ? W tym klimacie, gdy pilnie trzeba sie ogrzac bimbrem, Przy sredniej zycia mezczyzn 60 lat, z tego polowa pijana,
            przy wyludnonych wsiach itd...

I tak sukcesem Rosji jest, ze przekroczyla poziom produkcji zboz z 1990 - bo jak siie pijanego traktorzyste posadzi na traktor, to jakos to pole od od konca do poczatku zaorze :)

Natomiast produkcja hodowlana disiejszej Rosji - to duzo ponizej tej z roku 1990.

Przyczyny - jak powyzej.
            • przyjacielameryki Re: przyjacielu, no nie badz zlosliwy :) 16.11.11, 13:25
              j-k napisał:

przyjacielameryki napisał:

Znaczy się jesteś dumny, że nie potraficie wyprodukować żywności???

A ktoz to kuzwa mialby tam to robic ? W tym klimacie, gdy pilnie trzeba sie ogr
              zac bimbrem, Przy sredniej zycia mezczyzn 60 lat, z tego polowa pijana,
              przy wyludnonych wsiach itd...

I tak sukcesem Rosji jest, ze przekroczyla poziom produkcji zboz z 1990 - bo ja
              k siie pijanego traktorzyste posadzi na traktor, to jakos to pole od od konca d
              o poczatku zaorze :)

Natomiast produkcja hodowlana disiejszej Rosji - to duzo ponizej tej z roku 19
              90.

Przyczyny - jak powyzej.

Eeee, to faktycznie nie jest tak zle jak myślałem.
            • igor_uk jasiu. 16.11.11, 13:36
              1.Ile ziemniakow bylo wyprodukowano w Rosji w 1990 roku?( ile teraz,juz wiemy).
              2.Ile zboz bylo zebrano w Rosji w 1990 roku i w tym?
              3.Ile miesa byloo wyprodukowano w Rosji w 1990 roku i ile w tym?
              4.Ile osob uzywajacych nagminnie alkohol bylo w Rosji w 1990 roku i ile w tym?

jasiu,mam nadzieje,ze dysponujesz tymi danymi i chetnie nimi podzielisz sie.
              • j-k goria: 16.11.11, 13:41
                igor_uk napisał:

> 1.Ile ziemniakow bylo wyprodukowano w Rosji w 1990 roku?( ile teraz, juz wiemy).
                > 2.Ile zboz bylo zebrano w Rosji w 1990 roku i w tym?
                > 3.Ile miesa byloo wyprodukowano w Rosji w 1990 roku i ile w tym?
                > 4.Ile osob uzywajacych nagminnie alkohol bylo w Rosji w 1990 roku i ile w tym?
                >
                > jasiu,mam nadzieje,ze dysponujesz tymi danymi i chetnie nimi podzielisz sie.

Oczywiscie, ze dysponuje, chociaz nie wiem, na ile sa dokladne.

wszystko to co podalem powyzej - jest prawdziwe:
                w produkcji zboz przekroczyliscie poziom z 1990
                w produkcji zwierzecej daleko wam do stanu z 1990.

chyba nie sadzisz, ze bede teraz tracil czas na ponowne szukanie tych (czy dokladnych?) danych.

mnie ambasada FR nie placi za pisanie na tym forum, jak tobie.
                musze juz stad isc i poszukac pieniedzy gdzie indziej.

• walter622 Re: lata tłuste i lata chude 16.11.11, 13:33
      wojciech.2345 napisał:

> Wiemy jak to było w starożytnym Egipcie.

Wojtuś, ty byś, zamiast pisać o starożytnym Egipcie, twórczo rozwijał swą opowiastkę o tym jak policjant w czasie warszawskich zamieszek podpalał z pomocą gaśnicy samochód policyjny - to było faktycznie coś odkrywczego.
      Pisząc o obrotach handlowych Rosji może byś zwrócił uwagę na wzrastający deficyt we wzajemnych obrotach handlowych Polski z Rosją. Rosjanie importują żywność, co teoretycznie stwarza szanse dla polskiego eksportu żywności na ten rynek. Lecz tylko teoretycznie. Polska nawet nie jest w stanie wyeksportować ziemniaków. Natomiast, jak sam dostrzegłeś, umieją wykorzystać tę koniunkturę nawet Egipcjanie. Czyżby polscy rolnicy byli głupsi od egipskich fellachów ?
      Sądząc po zalinkowanym artykule (wiem - nie umiesz czytać ) lata tłuste dla eksporterów żywności do Rosji już się kończą - z treści artykułu jednoznacznie wynika, że Rosjanie nastawiają się na rozwój rodzimej produkcji. Tak więc polscy rolnicy mogą odpoczywać - teraz nie zarabiają, a i w przyszłości mają nikłe szanse.
      • wojciech.2345 Re: lata tłuste i lata chude 16.11.11, 13:37
        Ty jak ten "prawdziwy Polak".

Dbasz o nasze interesy.
        • walter622 Re: lata tłuste i lata chude 16.11.11, 13:53
          wojciech.2345 napisał:
          > Ty jak ten "prawdziwy Polak".

Nie jestem godzien miana "prawdziwego Polaka" - ten zaszczytny tytuł pozostawiam pisuarom.

> Dbasz o nasze interesy.
          Owszem dbam. Jeżdżę stale na Wschód i uczestniczę w negocjacjach handlowych. Tak wiec doskonale zdaje sobie sprawę jakie spustoszenie w polskich interesach powoduje panująca w Polsce kserofobiczna schizofrenia. Podstawą w normalnych stosunkach handlowych jest wzajemne poszanowanie, lecz to co wyprawiają "prawdziwi Polacy" zniechęca kogokolwiek do poważnego traktowania polskiej oferty. W związku z tym obowiązuje generalna zasada -
          jeżeli chcesz robić interesy w Rosji, Kazakhstanie czy nawet w Tadżykistanie to w pierwszej kolejności przerejestrowujesz swoją firmę na czeską, węgierską bądź niemiecką. Bowiem nikt tam, dzięki Macierewiczom, Kaczyńskim i Radziwinowiczom nie ma zamiaru poważnie rozmawiać z Polakami.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • walter622 Re: lata tłuste i lata chude - korekta 16.11.11, 13:57
            walter622 napisał:
            kserofobiczna - powinno być : rusofobiczna ( komp automatycznie poprawia, wychodząc z założenia, że w Polsce nie istnieje "rusofobia" natomiast jest tylko "kserofobia").

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • darekvtb Poprawnosc polityczna.. 16.11.11, 14:27
              "komp automatycznie poprawia, wychodząc z założenia, że w Polsce nie istnieje "rusofobia" natomiast jest tylko "kserofobia""

Komp - poprawny politycznie :-)))
              • walter622 Re: Poprawnosc polityczna.. 16.11.11, 14:29
                darekvtb napisał:
                > Komp - poprawny politycznie :-)))

Chyba tego kompa zmontował jakiś "prawdziwy Polak". Przy "rusofobia" stale wywala
                sygnał błędu i automatycznie poprawia na "kserofobia".
                • eva15 Masz mądrego kompa 16.11.11, 14:36
                  Komp najwyraźniej widzi, że forumowe rusofoby działają jak ksero - wciąż powielają ten sam bełkot, więc automatycznie zastępuje "ruso" przez "ksero" a "fobię" zostawia..
                  • walter622 Witaj Evo15 16.11.11, 15:00
                    Nie wiem czy ten komp jest mądry, lecz gdy nie odłączę tego "prawdziwego Polaka", schowanego w tym pudełku to czasem potrafi w pismach zrobić tyle zmian wedle swych upodobań, że się ręce załamują.
                    Lecz nie o tym. Jeżeli chcesz pośmiać się to polecam lekturę kolejnego wackowego produkcyjniaka. Facio chleje ruską wódkę bez umiaru i pisze coraz głupsze kawałki.
                    Jak tak dalej pójdzie to gazetka wygra w cuglach wszystkie nagrody w dziale pisemek satyrycznych, natomiast wacek padnie z powodu marskości wątroby.

wyborcza.pl/1,75477,10649722,Wojna_Rosji_z_Tadzykistanem.html#ixzz1drKLpACm
                    • eva15 Re: Witaj Evo15 16.11.11, 15:34
                      Tak, czytałam, zdążyłam się już obśmiać.
                      Ale przy okazji - ten A. Rudenko z Estonii pewnie nie ma obywatelstwa estońskiego, bo coś Estonia się za nim nie wstawia.
                      • walter622 Re: Witaj 16.11.11, 16:32
                        eva15 napisała:

> ten A. Rudenko z Estonii pewnie nie ma obywatelstwa estońskie
                        > go, bo coś Estonia się za nim nie wstawia.
                        Na tym polega cały dowcip, że ma estońskie obywatelstwo, lecz Estonia, UE oraz NATO
                        jak na razie udają, że nie widzą problemu. Natomiast gra się toczy o zamknięcie północnego
                        korytarza powietrznego, zaopatrującego wojska NATO w Afganistanie. Jeżeli islamistom uda się docisnąć rząd w Duszanbe (który ledwie zipie i parę klanów z południa może ich w każdej chwili pogonić od koryta w ciągu kilku godzin) i zamkną ten korytarz to kwestia afgańska będzie ostatecznie przesądzona. Z ostatnich doniesień wynika, że Tadżycy poszli za ciosem i chcą sądzić kolejnych pilotów korzystających z ich lotnisk. Przy tym stosują dość śmieszną sztuczkę - dają pozwolenie na lądowanie, a po wylądowaniu te pozwolenie anulują i twierdzą, że lądowanie odbyło się nielegalnie. No ale to dla wacka jest zbyt skomplikowane - widać na jego przykładzie jakim zgubnym może być przyzwyczajenie do ruskiej wódki.
    • obcyjan [...] 16.11.11, 20:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka