Dodaj do ulubionych

panika w wolnym świecie, islamisci mogą wygarać

01.12.11, 21:35
w egipcie. Będzie tak, jak z hamasem. Niby wybory, niby demokracja, ale nasze, w myśl mentalności kalego, musi być na wierzchu.
Obserwuj wątek
    • yurek11111 Co znaczy wygarac? Wygarnac mowisz? 01.12.11, 21:40

• extremeconcept.pl Re: panika w wolnym świecie, islamisci mogą wygar 01.12.11, 21:40
      W Egipcie jest tak, że lud protestuje przeciw wojsku - stanowiącemu władzę absolutną w państwie. Zarówno muzułmanie, jak i chrześcijanie. Ale jest tak, jak piszesz - od rewolucji w lutym nic się nie zmieniło 75% stołków obstawiają te same mordy - stąd zamieszki. Chwila chwila... To tak samo jak z naszym rządem od czasów socjalizmu hmmm....
      • tojabogdan super blog! 01.12.11, 21:46
        a przytoczona mapa terenów palestyńskich wystarczy za długi tekst. Mam stamtąd wiadomości z tzw. pierwszej ręki, stąd mam też inną niż powszechna optykę.
    • mara571 a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 01.12.11, 22:08
      zmieni?
      • romrus Re: a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 01.12.11, 22:32
        mara571 napisała:
        > zmieni?

Raczej nic.

Tyle ze zarobki z turizmu zostana kilkakrotnie mniejsz.
        Policz sobie ile one stracili na tej calej rewolucji.
        • mara571 Re: a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 01.12.11, 22:40
          w niedziele w germantv polecali zwiedzanie Doliny Krolow. Tak pusto, ze nareszcie mozna w spokoju wszystko zobaczyc.
          Ale zostawmy turystyke na razie na boku.
          Olbrzymi przyrost naturalny, ograniczone zasoby wody i ziemi uprawnej. Prawie zadnych tradycji przemyslowych, niewiele surowcow. Powszechny analfabetyzm.
          Skad wziac miejsca pracy, szczegolnie dla tych mlodych mezczyzn?
          • romrus Re: a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 01.12.11, 22:46
            mara571 napisała:
            > Ale zostawmy turystyke na razie na boku.
            > Olbrzymi przyrost naturalny, ograniczone zasoby wody i ziemi uprawnej. Prawie z
            > adnych tradycji przemyslowych, niewiele surowcow. Powszechny analfabetyzm.
            > Skad wziac miejsca pracy, szczegolnie dla tych mlodych mezczyzn?

Wlasnie z tych powodow turistyke na boku zostawic sie nie uda.

A jechac do kraju pod rzadem Braci - to ja przepraszam.
            • igor_uk mara. 01.12.11, 22:52
              Wszystkie Kraje,w ktorych odbyli sie,tak zwane,"rewolucje" mieli dosc wysoki poziom zycia,jak na tam te warunki .Skutkiem wszedzie bedzie radykalne obnizenie poziomu zycia,a co za tym idzie,nielegalnych emigrantow w Europie przybedzie i to dosc szybko i w duzych ilosciach.Szykuj sie na to,ze nie dlugo bedziesz chodzic w czadorze.
              • extremeconcept.pl Re: mara. 01.12.11, 23:16
                Byłem tam tydzień temu. Włos mi ze łba nie spadł. Turysta jest niemal świętym - tak, jakbym oglądał bezpiecznie film w 4d. Ci ludzie chcą jedynie, by władzę sprawował parlament w składzie reprezentującym naród - nie trep, któremu państwo pokroju USA da łapówę, uzyskując w zamian teren do samowolki i wyzysku. Co do edukacji - pomimo jej braku, mają większą świadomość społeczną/narodową niż 70% Polaków. Pozazdrościć z zachwytem...
                • mara571 Re: mara. 02.12.11, 08:41
                  rozumiem, ze wladasz biegle arabskim, skoro mogles sie zorientowac co mysla i czuja zwyczajni obywatele Egiptu....
                  • walter622 Re: mara. 02.12.11, 10:31
                    mara571 napisała:

> rozumiem, ze wladasz biegle arabskim, skoro mogles sie zorientowac co mysla i c
                    > zuja zwyczajni obywatele Egiptu....

Nie wiem czy byłaś w Egipcie. Większość Egipcjan dobrze zna j. angielski, w związku z czym nie ma żadnych problemów w zakresie komunikacji. Przy tym, dość charakterystyczne zjawisko - w kontaktach z obcokrajowcami sami bardzo chętnie wypowiadają się na temat obecnej sytuacji i z tym związanych ich nadziei.
                    Spostrzeżenie Extremeconcept jest bardzo trafne - Egipcjanie mają świadomość znaczenia turystyki dla ich gospodarki w związku z tym generalnie turystom nic nie grozi (jest nawet bardziej "gościnnie" niż za Mubaraka) i w stosunku do turystów miejscowi są wyjątkowo uprzejmi . Rzecz jasna jeżeli sami turyści (szczególnie turystki) zachowują się racjonalnie i nie pchają się w krótkich spodenkach do meczetu w czasie asr, by koniecznie zrobić sobie pamiątkowe fotki na tle mihrabu.

**************************************************************
                    "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                    Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
                    • mara571 Re: mara. 02.12.11, 12:09
                      bylismy jakies 15 lat temu. I wiecej nie pojedziemy. Nie ma po co.
                      Wiem z kim mozna porozmawiac po angielesku i nikt mi nie wmowi, ze nawet oferujacy przejazdzke na wielbladzie opowie po angielsku, co mysli i czuje, jakie sa jego poglady polityczne.
                      W Bractwie Muzulmanskim gora sa na razie sily pragmatyczne, wiec nie sadze, aby zniechecano turystow po objeciu rzadow.
                      Odzyskanie zaufania na swiecie troche potrwa, dzieki czemu Polacy i Rosjanie beda mogli dlugo jeszcze swietnie sie "bawic" w egipskich kurortach po przystepnej cenie.
                  • extremeconcept.pl Re: mara. 02.12.11, 10:35
                    Rozumiem, że masz wszystkich Egipcjan za idiotów? Arabskim władam kiepsko i tylko w wymowie, Dobrze znam natomiast angielski, Egipcjanie również. Myśli i uczucia płyną lepiej przy wieczornej, daktylowej gorzale...
                    • mara571 Re: mara. 02.12.11, 12:10
                      sam fakt, ze rozmawiales przy daktylowej gorzale juz sporo mowi.
                      • extremeconcept.pl Re: mara. 02.12.11, 14:34
                        Nie lubisz szczerych rozmów, czy masz problem z alkoholem daktylowym? Żadna poważna dyskusja, czy debata sejmowa w tym kraju nie może obyć się bez wódki. Ale poprawiam się - była też Finlandia z wolnocłówki... Ale tak, to zapewne świadczy na moją niekorzyść...
                        • mara571 Re: mara. 02.12.11, 14:54
                          slyszalam, ze obecnie rzadzacy krajem i sp. Prezydent preferuja wino.
                          To dobrze, bo konsumpcja wodka budzi agresje, a nie szczerosc.
                          Dla twojej informacji: kieliszek wodki wypije jedynie po swiatecznym tlustym jedzeniu.
                          Jeden. Nalepiej gorzkiej zaladkowej.
                          • extremeconcept.pl Re: mara. 02.12.11, 17:11
                            Oh My God... :DDD Powiedz, że żartujesz... Zajomy ma układ na eventy z "rządzącymi" - uwierz mi, pod względem umoru przebijają nawet lekarzy. Tatuś zawsze powtarzał mi, że "wódka jest dla mądrych ludzi" a tatuś mnie jeszcze nigdy nie okłamał. Pytanie dlaczego Ty pijesz tak rzadko....
                            • mara571 Re: mara. 02.12.11, 17:30
                              Znajomy, uklady...
                              Nawet w mainstreamowych mediach mozna poczytac, co i kiedy sie pilo u sw. Prezydenta i co sie pije w glownej kancelarii na zakonczenie dnia.
                              Co innego Sejm.
                              A co cie tak interesuje czy rzadko czy czesto pije.
                              Lubie dobra kawe i wode mineralna. Vittel z Vogezow, jesli cie to interesuje.
                              • extremeconcept.pl Re: mara. 02.12.11, 20:35
                                Droga kobieto z popularnym nakryciem głowy... Obawiam się, że nie będę dla Ciebie dobrym rozmówcą. Pragnę jednak zapytać co oznacza stwierdzenie "sw. Prezydent". Wyjaśnij proszę w spokojnej dyskusji, pełnej ciepła i tolerancji. Bez wrogości i poróżnień...
                                • mara571 Re: mara. 02.12.11, 20:46
                                  mam zwyczaj o zmarlych pisac sp. To byla literowka.
                                  Z pewnoscia nie bedziemy mieli podobnych pogladow, ale mnie to nie przeszkadza.
                                  Na berecik jeszcze troche mlody czlowieku za wczesnie. A poza tym klimat tutejszy tego nie wymaga zadnego nakrycia glowy.
                                  Cos mi sie wydaje, ze jesli glosowales w pazdzierniku to poparles "nowa lewice".
                                  • extremeconcept.pl Re: mara. 03.12.11, 00:06
                                    Hmmm... Zaskoczę Cię odpowiadając, że nie głosowałem? W wyborach nie było nawet partii, która miałaby plan realizacji własnego programu. Były natomiast zapewnienia i obietnice bez pokrycia - z czego niebawem wszyscy zdacie sobie sprawę. To wtórny analfaberyzm wybrać ponownie partię, która nontoperr sięga do kieszeni podatnika - czyniąc jednocześnie przyrost długu publicznego rzędu 350miliardów PLN, czyli tyle, co uczyniło pięć kadencji od czasów Solidarności. Debilizm i dyshonor natomiast to głos oddany na ludzi propagujących bezczeszczenie symboli religijnych oraz mieszanie Boga do polityki. Reszta to przykorytni... Czasy się zmieniają, ustrój się zmienia a ci sami ludzie dalej na orbicie....
                                    • mara571 Re: mara. 03.12.11, 09:55
                                      obserwuje wszystko z odleglosci. I wiem czym to moze sie skonczyc.
                                      Przyrost dlugu nie bylby problemem, gdyby pieniadze wydano na inwestycje infrastrukturalne umozliwiajace wzrost gospodarczy. Niestety forsa idzie przede wszystkim na cele socjalne.
                                      Aby wlasciwie zaprotestowac nalezy skorzystac z prawa wyborczego i oddac niewazny glos. Wbrew pozorom wladza nie jest glupia: analizuje bacznie nastroje.

• extremeconcept.pl Re: mara. 07.12.11, 00:34
                                        Dokładnie, władza nie jest głupia i bacznie obserwuje. A gdy widzi brak zainteresowania i dociekliwości w nastrojach - co wtedy czyni???
              • mara571 Igor, do rewolucji doszlo 02.12.11, 09:01
                poniewaz gwaltownie wzrosly ceny zywnosci w roku 2010. I stopa zyciowa sie obnizyla.
                Egipt musi importowac coraz wiecej zywnosci z prostej przyczyny: liczba obywateli gwaltownie rosnie, ziemi uprawnej nie przybywa. Wrecz przeciwnie: coraz wiekszy areal przeznacza sie na produkcje warzyw, ktore mozemy kupowac w naszych suprmarketach z tymi slynnymi swiezymi kartoflami w zimie.
                W Egipcie najbiedniejsi maja/mieli mozliwosc kupowania podstawowych produktow zywnosciowych po cenach subwencjonowanych. Mubarak wydawal na to ok 3 mld funtow eipskich.
                I jeszcze jedno: znane zloza ropy w Egipcie sie koncza. Od 1996 wydobycie ropy spada.
                • walter622 Re: Igor, do rewolucji doszlo 02.12.11, 10:37
                  mara571 napisała:

> poniewaz gwaltownie wzrosly ceny zywnosci w roku 2010.

Podwyższa ceny pszenicy była tylko zwykłym "zapalnikiem" - prawdziwą bombą, która rozsadziła świat arabski jest "projekt Kalifat". Przy tym jesteśmy dopiero na początku tego "dramatu" i w cale nie jest powiedziane, że Europa z całej tej zawieruchy wyjdzie cało.

> I stopa zyciowa sie obnizyla.

Wielu Egipcjanom nic się nie "obniżyło", z banalnej przyczyny - oni już od dawna byli
                  solidnie "pod kreską".

**************************************************************
                  "Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
                  Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
            • mara571 Re: a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 02.12.11, 09:24
              my tam bylismy chyba przed 15 laty.
              Po raz pierwszy i ostatni.
              PS Sylwester we Wloszech. Gdzie?
              • romrus Re: a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 02.12.11, 09:41
                mara571 napisała:
                > PS Sylwester we Wloszech. Gdzie?

W Veronie, ale bedzie mial samochod, wiec jeszcze Venecia, Florencja, Milan.
                Lubie Wlochy i chce je pokazac mlodym, bierzeme ze soba obu synow i narzeczona jednego.
                • mara571 Re: a co to w zyciu przecietnego Egipcjanina 02.12.11, 12:14
                  pozdrow ode mnie Florencje!
                  Nie wiem jak dlugo tam bedziesz, ale serdecznie polecam dwa miejsca: bazylike Santa Croce i Accademia.
                  Widok Dawida powala z nog.
    • felusiak1 wygrali 01.12.11, 22:17
      a co to oznacza dla nas? czasy bardzo niestabilne. bedzie znacznie gorzej zanim nie zrobi się lepiej. innymi słowy będzie bardzo barwnie.
      • igor_uk Re: wygrali 01.12.11, 22:36
        felus,a pamjetasz moj watek,w ktorym pisalem o "kontrolowanym chaosie"? Czyzby wlasnie o te "czasy bardzo niestabilne" mnie chodzilo .
        A jak byl Mubarek,to jakas wszystko trzymalo sie kupy i komu to przeszkadzalo?Czy naprawda Egipcjanom?
        • elka-sulzer Re: wygrali 01.12.11, 22:52
          Jaka tam panika ... Wszysko idzie zgodnie z planem. Klasie rzadzacej swiatem, nie mylic z motlochem egipskim czy jakimkolwiek, potrzebna jest wieczna wojna by interes sie krecil.
        • j-k Swiat - to nie forum 02.12.11, 14:59
          i uciec sie przed nim nie da.
    • romrus Nie moga, lecz juz wygrali 03.12.11, 23:26
      Demokracja w wydaniu arabskiej ulicy.

Bracia muzulmanie - 40%
      Al-Nur (jeszcze gorszy) - 20%
      razem - 60%

Swiecki Blok Egiptu - 15%

edition.cnn.com/2011/12/03/world/africa/egypt-elections/index.html?hpt=hp_t1

• tojabogdan a el-Baradei z ręką w nocniku 03.12.11, 23:39
        a Irak? Jakoś niewiele teraz się o tym pięknym niegdyś kraju pisuje.
        • ziobrokacze Re: a el-Baradei z ręką w nocniku 04.12.11, 02:29
          poczekaj, bogus. Jesli muzulmany wyprosza wojska USA, to moze rzeczywiscie sa niezalzni. Jesli nie, to chyba nic by sie nie zmoenilo. ja jestem zdania, ze nie wyprosza wojsk USa ze swego terytorium.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka