Dodaj do ulubionych

Putin - reaktywacja czy reanimacja?

07.12.11, 07:54
Wybory w Rosji pokazały wzrost poparcia dla partii lewicowych oraz spadek notowań dla partii rządzącej. Jak widać, internet zrobił swoje i reżim nie może go już dłużej ignorować. Najprawdopodobniej wprowadzi tam cenzurę. Wzrost poparcia dla partii lewicowych nie wydaje mi się wynikiem działań blogera Nawalnego, który nawoływał Rosjan do głosowania na wszystkie partie poza partią władzy. Gdyby tak było to partie liberalne jak Jabłoko przekroczyłyby limit 7%. Ludzie w Rosji mają po prostu dosyć obecnego prawicowego reżimu, który jedynie udaje lewicowość. Ludzie w Rosji mają nostalgię za ZSRR...

Jedna Rosja zdecydowanie wygrała na Czukotce i na Kaukazie, tracąc jednocześnie poparcie w regionach rdzennie rosyjskich. To jest bezpośredni skutek polityki rosyjskiego reżimu, który odnosi się do swojego narodu jak do narodu podbitego. To jest bardzo zły prognostyk dla Putina, który może się okazać prezydentem wszystkich Czukczów i Czeczenów, ale nie Rosjan.

W rosyjskiej elicie widać panikę. Stąd m.in. groteskowe oświadczenie sekretarza prasowego Putina Dimitrija Pieskowa, że Putin nigdy nie stał na czele niepopularnej rządzącej partii. Spodziewając się słabych wyników usiłowano stworzyć Front Narodowy, ale twór ten okazał się fiaskiem. Pieskow zapowiada, że Putin jako prezydent to będzie nowy Putin. Dla w miarę "gramotnych" to może jedynie oznaczać, że z obecnym Putinem jest coś nie tak i musi go zastąpić ktoś nowy. Pieskow daje do zrozumienia, że nowy Putin czyli Putin numer 2 nie będzie już najlepszym przyjacielem oligarchów, jak Putin numer 1, a jedynie przyjacielem prostego rosyjskiego ludu. Kto głupi, niech w to wierzy. Dla mnie jest raczej oczywiste, że rządy Władimira Władimirowicza skończą się szybciej niż to sobie zaplanował...
Obserwuj wątek
    • jk2007 naszyści 07.12.11, 08:56
      drugoi.livejournal.com/2011/12/07/
    • walter622 Ewolucja czy rewolucja ? 07.12.11, 10:28
      herr7 napisał:

> Wybory w Rosji pokazały wzrost poparcia dla partii lewicowych oraz spadek notowań dla
      > partii rządzącej.

To było do przewidzenia. Natomiast generalny wniosek - Rosjanie wybrali ewolucyjną ( dla nich korzystną), a nie "rewolucyjną" (korzystną dla "przyjacielskich" sponsorów) drogę politycznych przemian. Z satysfakcją obserwuję zwycięstwo eserów, ewidentną klęskę Żyrynowców oraz z pewną przykrością porażkę Prawych (co zresztą po ekscesach z Prochorowym było do przewidzenia).
      No i chyba najbardziej istotne - odrzucenie oferty wszelkiej maści "Judaszy", co wzbudziło taką histeryczną reakcję Clintonichy.

> prezydentem wszystkich Czukczów i Czeczenów,

Zapomniał Pan wspomnieć o Tatarach. A swoją drogą - czy Czeczeni i Czukcze, Pańskim zdaniem, są obywatelami drugiej kategorii, by z taką pogardą się na ich temat wypowiadać ?

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
      Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
      • bywszy1 Re: panie Wallter.Ewolucja czy rewolucja ?+ 07.12.11, 13:37
        A swoją drogą - czy Czeczeni i Czukcze, Pań
        > skim zdaniem, są obywatelami drugiej kategorii, by z taką pogardą się na ich te
        > mat wypowiadać ?
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Przez pana stronniczosc przebija.
        Jak pan Mongol te narody,doslownie,ponizal wyzywajac ich od .......,pan nie reagowal.
        Dlaczego?
        • walter622 Re: panie Wallter.Ewolucja czy rewolucja ?+ 07.12.11, 23:16
          bywszy1 napisał:
          > Dlaczego?

Z banalnie prostej przyczyny - z zasady nie czytam wpisów Mongoła ( z jednym wyjątkiem gdy dyskusja dotyczyła "wielkiego Stepu"). Kiedyś jemu napisałem, że nam "nie po puti".

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
        • mongolszuudan Re: panie Wallter.Ewolucja czy rewolucja ?+ 08.12.11, 14:45
          A kiedy i gdzie ja pisalem ze Rosjanie nie ruskiej narodowosci sa obywatelami drugiej kategorii? U ciebie cos z glowa nie w porzadku. Ja akurat pisalem ze przy wszystkim poszanowaniu k nieiruskim Rosjanam nie trzeba sztucznie robic obywatelami dugiej kategorii wlasnie ruskich Rosjan, bez ktorych po prostu przestanie istniec sama Rosja, a te nie-ruskie beda bez nas dla wszystkiego pozostalego swiatu w ogole nie obywatelami, lecz podludzmi ostatniej kategorii. Czego czesc z nich naprawde calkiem zasluguje. Bo nic oprocz bycia podludzmi tak dobrze nie leczy mlode narody od ich jeszcze niczym nie zasluzonej megalomanii.
      • darekvtb Special for walter622 07.12.11, 14:51
        Poniewaz darze Cie szacunkiem za gleboka wiedze i wywazona ocene Rosji, mam dla Ciebie pare linkow.
        RBC.ru
        A to bedzie ciekawe rowniez dla Evy:
        Демoкрaтия, этo нyжнo пoнимaть, тaкaя фoрмa прaвления, при кoтoрoй вы мoжете aбcoлютнo cвoбoднo выбирaть из тех, кoгo вaм предлoжaт. Прaвa предлaгaть, хoтя бы и caмoгo cебя, oнa не дaет.
        Jak widac, i na zachodzie, i na wschodzie mechanizm jest taki aby wybrac tylko "prawidlowych". br0fl0vski juz dawno pisze ze "chamow nie dopuszcza do zlobu", ale naiwni zawsze sie znajda...
        Jak Ci sie podoba sentencja Chazina o zachodnim modelu "demokracji":
        "Мoдель этa пocтрoенa нa предпoлoжении, чтo еcть реcyрc кoрмить некoтoрyю чacть oбщеcтвa («cредний» клacc) в oбмен нa егo aктивнyю лoяльнocть. Кoтoрaя, в первyю oчередь, прoявляетcя в пoддержке тoй caмoй «демoкрaтии». Нo пo чиcтo экoнoмичеcким причинaм реcyрca кoрмить этy грyппy бoльше нет, где гaрaнтия ее дaльнейшей лoяльнocти? И чтo c ней делaть, кoгдa oнa нaчнет бyзить?"
        br0fl0vski oczywiscie napisze ze jest wiele sposobow: szczepinki, swinska grypa, terroryzm, media, szkoly, nawet jakies wojny.. Ale chyba najbardziej prawdopodny scenariusz jest w komentarzu do Chazina:
        "Еcли c "экoнoмичеcкoй" тoчки зрения, тo...нет никaкoй неoбхoдимocти oчень дoрoгo кoрмить кaкoй-тo клacc, гoрaздo эффективнее нaкoрмить хoрoший ОМОН для пoдaвления физичеcких фoрм прoтеcтa в oбщеcтве, и yмелые cпецcлyжбы для преcечения ocтaльных егo видoв"
        Faszyzm - to logiczny wynik walki elit o utrzymanie za morde glodnych spoleczenstw ktore zaczna podnosic glos. Kiedys byla religia, potem ideologia. Obecnie nie zostalo zadnej idei ktora mogla by zmusic spoleczenstwa "zacisnac pasa". Jesli sens zycia sprowadza sie do zwiekszania konsumpcji, a z powodu kryzysu ta konsumpcja tragicznie spada - to plebs traci cel! Chamy widza ze musza pracowac coraz wiecej, a konsumowac beda coraz mniej. I nie znajda juz zadnej pociechy w religii (z czasow szkoly juz "wiedza" ze czlowiek to wynik przypadku i ewolucji), ani ideologii (wysmiano juz wszystkie). Pozostanie tylko jedno - jakimkolwiek sposobem zwiekszyc swoja konsumpcje i przywrocic sens swojemu zyciu (moralnosc stanie sie pierwsza ofiara na oltarzu spoleczenstwa konsumpcji). I jak taka zgraje zmusic do posluchu i pracy? - tylko i wylacznie srodkami fizycznego przymusu. Dla nowego faszyzmu zostanie z pewnoscia rozpropagowana aktualna teoria ras i elit.
        • eva15 Re: Special for walter622 07.12.11, 21:50
          Dzięki Darek. Temat nie jest mi obcy, jest poruszany na Zachodzie w prasie niemainstreamowej, a po części nawet i w tej oficjalnej, choć wtedy w bardziej zaowalowanej formie.
        • walter622 Dzięki 07.12.11, 23:07
          darekvtb napisał:
          > mam dla Ciebie pare linkow.

Owszem, to musi irytować. Lecz co proponujesz - powtórkę z 3.10.93 ? Akurat to jest najgorsze rozwiązanie.
          Jestem optymistą - trzymam kciuki za eserów (którym szczerze gratuluję sukcesu) i ...
          Prawym ( w kolejnych wyborach mam nadzieję, że będą już bardzo poważnym graczem). "Jednopartia" się skończyła i to chyba obecnie jest najważniejsze.

• herr7 udaje Pan "małogramotnego"? 07.12.11, 16:01
        Zwycięstwo w tych regionach zabezpieczyła lokalna elita raczej metodami, które nie są typowe dla demokracji. Swoją drogą wierzy Pan w te 98% poparcia w Czeczenii? Najważniejszą sprawą jest jednak to, że reżim przestają popierać sami Rosjanie, co źle mu wróży, gdyż kto go obroni? Może Czukcze?

Sam Pan kiedyś napisał, że Putin ledwie dyszy. Czy z tego ma wynikać, że ten ledwie-dyszący Putin ma stać się inspiracją dla swego narodu i przeprowadzić ten kraj przez naprawdę ciężkie czasy, które nadchodzą? To że Putin jest "bezalternatywny" jest jedynie wynikiem monopolu władzy na informację i jak się teraz okazuje prawdziwą słabością obecnej elity, zresztą najgorszej w całej historii tego kraju.

Ludzie obecnego reżimu lubią się odwoływać do Rosjan prosząc ich o 20 lat spokoju. Ale wśród nich nie ma Stołypinów, zresztą nikt pokroju Stołypina nie ma tam żadnych szans. Rosją rządzi cyniczna, arogancka i skorumpowana elita, której o nic innego nie chodzi jak o spokój żeby nadal mogła rabować swój kraj. Wszystko wskazuje na to, że takiego spokoju już mieć nie będzie...
        • walter622 Ależ skądże 07.12.11, 22:53
          herr7 napisał:
          > Swoją drogą wierzy Pan w te 98% poparcia w Czeczenii?

Może by Pan przed pisaniem zapoznał się z danymi - było by naprawdę mniej śmiesznie.
          w j. angielskim
          en.gazeta.ru/infographics/elections2011/russia.shtml#0
          w j . rosyjskim
          www.gazeta.ru/maps/elections2011/russia.shtml#0
          Akurat 99,48 % w Czeczenii niezbyt mnie dziwi - byłby Pan choć raz tam na miejscu to może by Pan coś zrozumiał. Natomiast bardzo dziwi mnie rezultat w sąsiednim Dagestanie (91,44%) .
          Dla jaj pisze Pan o Czukczach, którym idąc pańskim tokiem rozumowania prawdopodobnie zagrożono, że jak nie poprą JR to im odbiorą renifery ?
          To co Pan powie o Tuvie (85,3%), Mordovie (91,62%) lub Tatarstanie (77,83%) i jak Pan wyjaśni wynik w tych republikach ?

> gdyż kto go obroni?
          Świadomie Pan uciekł od postawionego przeze mnie pytania. Stale ma Pan nadzieję, że
          w Rosji lada dzień wybuchnie kolejna rewolucja, która wymiecie z kremla faceta z gołym torsem ( jakaś obsesja, czy co ?). Ma Pan takie nadzieje, bo widocznie nie widział Pan
          trupy, walające się na moskiewskich ulicach i podwórkach, przykryte gazetami i jakimiś szmatami. Rosjanie zrozumieli, że niestety tylko konsekwentnym marszem do przodu, krok
          po kroku, można dokonać faktycznych przemian. Zrozumieli, że niestety wszelkie "skróty" zawsze się kończą katastrofą, w której giną najlepsi i dzięki której do władzy zawsze
          dochodzi bydło.

Po tych wyborach "jednopartyjna demokracja" definitywnie się skończyła.

• marko125 Re: Ależ skądże 08.12.11, 08:30
            > Rosjanie zrozumieli, że niestety tylko konsekwentnym marszem do przodu, krok
            >po kroku, można dokonać faktycznych przemian.

O jakie przemiany konkretnie chodzi? o władzę ?
            • darekvtb Re: Ależ skądże 08.12.11, 08:44
              "O jakie przemiany konkretnie chodzi?"

Aby prezydent byl gwarantem jednosci panstwa a parlament - pluralizmu partyjnego.
              • walter622 Witaj Darek!!! 08.12.11, 11:35
                darekvtb napisał:

> Aby prezydent byl gwarantem jednosci panstwa a parlament - pluralizmu partyjnego.

Jak widzę, w tej sprawie mamy podobne poglądy.
                Jak wspomniałem - "na skróty" tego się nie da zrobić - Rosjanie już kilka razy powtarzali ten błąd, za każdym razem włażąc na wyjątkowo kosztowne grabie. W chwili obecnej to społeczeństwo na taki kolejny eksperyment po prostu nie stać.

• darekvtb Czasc! 08.12.11, 12:07
                  ""na skróty" tego się nie da zrobić .."
                  Oczywiscie!
                  Dlatego Rosjanie glosowali przeciw JR, ale nie Pu.
                  • walter622 Re: Czasc! 08.12.11, 12:32
                    darekvtb napisał:
                    > Dlatego Rosjanie glosowali przeciw JR, ale nie Pu.

No to się dopiero okaże w marcu. JR jest, w zakresie programowym, partią wyjątkowo "eklektyczną" . Tak więc nieuniknionym jest, że z lewej ( eserzy) i z prawej ( Prawoje Dieło)
                    zostaną ostatecznie "skonsumowani".
                    Natomiast odnośnie Pu to niestety syndrom "zmęczenia Franciszkiem Józefem" dla niego
                    nie jest do pokonania. Osobiście stawiam na Mironowa (jak nie w tych , to w kolejnych wyborach).
                    Spokojnie, do przodu - "nasze deło prawoje".

**************************************************************
                    • romrus Re: Czasc! 08.12.11, 12:41
                      walter622 napisał:
                      > JR jest, w zakresie programowym, partią wyjątkowo "eklektyczną" . Tak więc nieuniknionym jest, że z lewej ( eserzy) i z prawej ( Prawoje Dieło)

Walter, zapomni o Prawym Dziele.
                      Ta opcja polityczna jest skompromitowana totalnie.
                      0,9% teraz, z Prochorowym by dostala 1,5%, cien Czubajsa nie da nabrac wiecej.
                      • walter622 Re: Czasc! 08.12.11, 12:56
                        romrus napisał:
                        > zapomni o Prawym Dziele.

Mam na myśli opcję prawicową ( a jak ich będą zwali to zagadnienie wtórne).
                        Przyglądałem się ich zjazdowi (z tym cyrkiem z Prochorovym) - tam sporo jest łebskich ludzi
                        - o ile pamiętam był Innoziemcev ( jeżeli dobrze zapamiętałem nazwisko) - jego wypowiedź naprawdę robiła duże wrażenie.
                        Eksperyment z Prochorovym pokazał, że nie da się odgórnie kreować partii politycznych,
                        co nie oznacza, że te partie oddolnie nie będą się tworzyły - "Prawyje" mają potencjał i
                        jeżeli zrozumieli tę lekcję z Prochorovym to się pozbierają.

> cien Czubajsa nie da nabrac wiecej.
                        A tego nażywszy czas wysłać na dożywotnie szycie kapci - chociażby za Sajano-Suszynskuju
                        GS. Takich spraw nie powinno się zapominać.

• marko125 Re: Czasc! 08.12.11, 12:42
                      Natomiast odnośnie Pu to niestety syndrom "zmęczenia Franciszkiem Józefem" dla
                      > niego
                      > nie jest do pokonania

Jednak Rosja bardzo wiele zawdziecza Putinowi. Już dziś są 6 gospodarką świata.
                      Oby dla Rosjan na jego miejsce nie wlazł w przyszłości jakiś drugi Jelcyn czy inny sługas Zachodu.
                      • walter622 Re: Czasc! 08.12.11, 12:49
                        marko125 napisał:
                        > Jednak Rosja bardzo wiele zawdziecza Putinowi.

Tego nie kwestionowałem i nie kwestionuję. Problem jest w czym innym - trzeba wiedzieć kiedy należy odejść, by ewentualne straty nie przeważyły dotychczasowych sukcesów.

• darekvtb Re: Czasc! 08.12.11, 14:11
                          "trzeba wiedzieć kiedy należy odejść"

Juz odszedl na 4 lata - Rosjanie byli w szoku
                          - sluchajac Miedzwiedziego "komitetu d\s destalinizacji"!
                          - kiedy Dima oglosil ze teraz Kaddafi jest dla niego "нерyкoпoжaтый"
                          - kiedy prezydent odslanial pomnik Jelcyna
                          Teraz nie moga sie doczekac kiedy wszystko wroci do normy.. :-))
                          • walter622 Re: Czasc! 08.12.11, 14:19
                            darekvtb napisał:
                            > - kiedy prezydent odslanial pomnik Jelcyna

Sam byłem w szoku widząc Miedviedia na tle tego kawałka mydła - to był ewidentny koniec jego politycznej kariery.

• mongolszuudan Re: Czasc! 08.12.11, 15:23
                      Naproznie stawisz na Mironowa i innych esezow. Zwykly populista. Jego programa i recept dla Rosji sa bardzo proste, szarikowskie - wziec wszystko i podzielic. Dlatego za niego glosuja prawie wyjatkowie emeretysty - wlasnie oni sa jego elektoratem. Interesy emeretystow to naturalnie sprawa bardzo wazna (mam nadzieje, wszyscy imi bedziemy), lecz stawic ich interesy wyzej interesow mlodych, tych kto bedzie zyc i pracowac w przyszlej Rosji - to absolutnie slepa uliczka. No dobrze - umra w sytosci i dowolstwie nasi starzce i co pozostanie sie? Tepe glupie bydlo, co zdolne tylko na grube katorzne fiziczne prace, ktorych panstwo pozbawilo dobrej edukacji, radosci mlodosci, zyciowych perspektyw, zeby przechowac dobrobyt starzcow? Panstwo co interesy starzcow stawi wyzej interesow mlodych nie ma przyslosci. To panstwo samobojca. Musisz znac jak wyzywali w nieludzskich warunkach zycia w ciazke czasy primitywne narody Rosyjskiej Polnocy. Czukczi, na przyklad. Kiedy byl glod - oni pierwej musiali umorzyc glodem starzcow, jesli nie pomogalo - niemowle. Glownie - zeby narod zyl wiecznie, zawsze. Starze wszystko jedno umra. Dzieci jeszcze urodzia sie. Trzeba tylko zeby przezyli mlode, co moga pracowac, robic dzieci, obroniac swoj rod i kraj, przechowac swoja kulture na wieki.
                      • mongolszuudan Re: Czasc! 08.12.11, 15:43
                        A propos. Nie jestem ani mlodym, ani bogatym. Lecz pozbawiony starczeskiego egoizmu. Wiem doskonale ze duzo emerytystow w Rosji zyja bardzo lepiej niz pracujaca mlodziez. Nie mowie nawet o tym, ze dzisiejsze emerytysty wieksza czesc swojego zycia zyli w dobrobycie i sytosci. To ich wlasna wina ze oni nie przechowali sami dla swoich dzieci i wnukow (i dla samich siebie naturalnie) tego panstwa, o ktorym oni teraz marza jak nawiedzione. Jesli nie sami zlamali panstwo swojego marzenia swoja checia zyc jak na Zachodzie nic dla tego nie robiac - to po prostu zle wychowali swoich dzieci jak chetnych egoistow, ktore slusznie wyrzucili swoich durnych rodzicow na smietnisko. A wnukow swoich pozbawili wszelkich nadziei nawet na takie zycie, ktore sami miali w mlodosci. A teraz maja bezczelnosc cos tam dla siebie trzebowac od nowej wladzy za swoje zaslugi w panstwie, ktore sami pozwolili zrujnowac albo sami wlasnie rozkradali, kleli i lamali wszystkie zycie. Niechaj im Zwiazek Radziecki placi - ten, ktorego oni dorosli ludzie, co mieli tam dobra prace, pewna przyszlosc, przyslowione bezplatnie edukacja i medycine, nie potrafili zxachowac ani dla siebie, ani dla swoich dzieci i wnukow, ktore sa pozbawione wszystkiego tego od urodzienia.
                        • mongolszuudan Re: Czasc! 08.12.11, 15:53
                          Tym starzcom trzeba odpowiedziec tak - malo lubili swoja komune, nie chcieli ja bronic - no tak zdychajcie jak psy w tym kapitalizmie o ktorym w tajnie marzyli cale zycie, przeklinajac (teraz znow ulubionego przez was) Stalina, opowiedajac na kuchnie paskudnie dowcipy o (teraz znow ulubionych przez was) innych sowieckich wodzach, wychowywajac swoich dzieci w slepej wiarze w wyzszesc kapitalistycznego ustroju i nikczemnosc socjalizma. Co chcieli - to macie. Teraz zrecie co wam wasi dobrze dzieci wyrzucili na smetnisku.
          • herr7 Walterze, ma pan ludzi za idiotów? 08.12.11, 10:24
            Te 99.4% w Czeczenii to jest wynik ustanowiony przez Kadyrowa, jak się okazuje polityka większego formatu niż Putin i Miedwiediew razem wzięci. Taki rezultat nie może być wynikiem żadnego głosowania, gdyż nigdzie ludzie nie są tak jednomyślni. Gdyby było to powiedzmy 85%to mógłbym się zgodzić. Kadyrow daje w ten sposób czytelny sygnał moskiewskiej elicie, że niekwestionowanym władcą Czeczenii jest on, a Kreml może mu ze swoimi liberalnymi planami, jeżeli takowe będzie miał, skoczyć...
            To pokazuje w istocie, jak marnym politykiem jest Putin (o Miedwiediewie nie wspomnę), który miał Czeczenię już w garści (za cenę życia 10 tys rosyjskich żołnierzy), a który następnie ją wypuścił.
            Słabszy wynik w Dagestanie świadczy jedynie o tym, że miejscowa wierchuszka nie kontroluje tam ludzi w takim stopniu, jak Kadyrow w Czeczenii.

Pisanie o rewolucji. Obecna Rosja spełnia wszelkie ku temu przesłanki - nieudolna i skorumpowana elita, rażąca niesprawiedliwość, niesprawne państwo. Cały ten twór trzyma się kupy tylko dzięki temu, że mamy wysokie ceny ropy, a te z kolei są skutkiem spekulacji na zachodnich giełdach. Inaczej mówiąc, cała ta ruska "wszechpotęga" siedzi głęboko w kieszeni nowojorskich i londyńskich spekulantów, którzy mogą ją "zrolować" przy najbliższej okazji. W jaki sposób rosyjska elita się im opłaci dla zachowania władzy - "podzieli" się syberyjskim bogactwem?
            Ja daję Rosji maksimum 15 lat. Ten kraj jest skazany na zagładę, gdyż spierają się tam siły, z których żadna nie jest w istocie zainteresowana rozwojem tego kraju, a procesy rozkładu widać tam gołym okiem....
            • romrus Re: Walterze, ma pan ludzi za idiotów? 08.12.11, 10:46
              herr7 napisał:
              > Ja daję Rosji maksimum 15 lat.

A siebie ile?
              Ciekaw jestem czy mozna bedzie miec do kogos pretenzje, jesli sie nie sprawdzi.
            • walter622 Dowcipas 08.12.11, 11:31
              herr7 napisał:
              > Te 99.4% w Czeczenii to jest wynik ustanowiony przez Kadyrowa, jak się okazuje
              > polityka większego formatu niż Putin i Miedwiediew razem wzięci.

Owszem fotki Kadyrowa, rozwieszone na ulicach w Groznym chyba są większego formatu
              niż Putin i Miedwiediew razem wzięci. Radę wpierw udać się do tego Kraju, no a po Pańskim powrocie możemy poważnie podyskutować (spoko - nic tam Panu nie grozi).

> miał Czeczenię już w garści (za cenę życia 10 tys rosyjskich żołnierzy), a który następnie ją > wypuścił.

Kompletny nonsens. Nic nie miał. Kontynuując dotychczasową politykę wobec Czeczenów miałby tylko kolejne transporty trumien.

> Pisanie o rewolucji. Obecna Rosja spełnia wszelkie ku temu przesłanki

No tak - brakuje tylko Herr'a na broniwiekie przed Fińskim Dworcem w Petersburgu.

> Ja daję Rosji maksimum 15 lat.

Futuryzm polityczny to zaiste wyjątkowo wdzięczne zajęcie. Jeden z forumowych futurystów
              już przed kilku laty zbombardował Teheran.

• herr7 Dowcipas - to o sobie pan pisze? 08.12.11, 11:46
                Dość żałosna argumentacja. Jak widać na mądrzejsze wpisy pana nie stać...
                • walter622 Re: Dowcipas 08.12.11, 12:24
                  herr7 napisał:
                  > Dość żałosna argumentacja.

Trudno polemizować z reklamowymi sloganami, do których sprowadza się treść Pańskich wypowiedzi. Szczerze mówiąc nie wiem jak można polemizować z niekończącymi się opowiastkami o "nagim torsie Putina" i "15 latach", po których Rosja się rozsypie.
                  Większego "polotu" polityczni futuryści mieli podobne wizje- np. Breżniew głosił, że za 5 lat
                  w sovietii obowiązkowo będzie komunizm. No i co z tych przepowiedni pozostało?
                  Natomiast gdy wypowiada się Pan, w konkretnych zagadnieniach, na przykład w sprawie Czeczenii dostrzegam w nich kompletną bezradność w obliczu ewidentnej niewiedzy. Mówienie o tym, że Putin już "maił" Czeczenię świadczy o tym, że Pan nic kompletnie nie
                  wie o tym konflikcie.
                  Może by Pan odłożył gazetki i się udał do Czeczenii - pobył trochę na miejscu, zapoznał się
                  z sytuacją, no wtedy byłby sens rozpoczynać jakąś poważną na ten temat dyskusję.

Również opowiastki o "rewolucyjnej sytuacji" w Rosji - toż to zwykły bolszevizm - banalny gazeciany slogan i nic więcej.

• herr7 niech się pan nie zasłania 08.12.11, 12:45
                    swoją nadzwyczajną wiedzą, gdyż jej w pańskich wpisach nie widać. Z kolei pańska argumentacja nt. Czeczenii wskazuje na to, jakby za młodu przeszedł pan tresurę u jakiegoś Kim Ir Sena, która pozbawiła pana zdolności logicznego myślenia i rozumu.

Rozwiązanie z Kadyrowem miałoby sens, gdyby udało się go dopilnować, żeby za bardzo nie urósł. Ale tego nie zrobiono i Kadyrow robi co chce a Rosja mu jeszcze za to płaci. Alternatywą było doprowadzenie tej wojny do końca i wyplenienie czeczeńskiego terroryzmu. Czego nie zrobiono, a co gorzej pozbyto się co lepszych dowódców, gdyż obawiano się, że armia może stanowić dla rządzącej elity zagrożenie. Teraz są tego skutki. To tak, jakby Stalin zatrzymał w lecie 44 r swoją armię na granicy z 41 r twierdząc, że wypędził faszystów z kraju. Tyle, że Stalin był mężem stanu rozumiejącym co znaczą takie zaniechania, a Putin musi teraz paradować z nagim torsem, jak za przeproszeniem jakiś cyrkowiec, żeby pokazać ludziom, jaki z niego "maczo". A w rzeczywistości taki Kadyrow robi go w bambuko..

Porównanie do Breżniewa to znowu kula w płot. Wyłączając Gorbaczowa, radzieccy gensekowie w porównaniu do obecnie rządzących mogą uchodzić za przykład rozsądku i umiaru. Poza tym oni jeszcze mieli realną władzę, a Putin co najwyżej "włada" Kabajewą.

• walter622 Dowcipas 08.12.11, 13:03
                      herr7 napisał:

> a Putin co najwyżej "włada" Kabajewą.

I nic o "gołym torsie" - zdumiewające.

> Alternatywą było doprowadzenie tej wojny do końca i wyplenienie czeczeńskiego
                      > terroryzmu.

Kompletny nonsens - wojna by się zakończyła dopiero po wybiciu wszystkich Górali,
                      przy tym takich fajerwerków jak Nord- Ost, było bez liku. Pan widocznie nie zna
                      pojęcia "krewstwo". Na dodatek w górach już się na dobre zadomowili wahabici
                      i się zaczęły prawdziwe schody.

> swoją nadzwyczajną wiedzą, gdyż jej w pańskich wpisach nie widać.
                      Jaki poziom reprezentuje dyskutant - takie otrzymuje odpowiedzi. Czy sądzi Pan, że na pańskie slogany reklamowe będę odpowiadał doktoratami ?

• herr7 pan nie zna historii... 08.12.11, 13:09
                        W XIX w Rosja toczyła wojny na Kaukazie i jakoś sobie poradziła. Różnica była jedynie taka, że carowie nie ogłaszali zwycięstwa, gdy go jeszcze nie było. Kaukascy górale są twardzi, ale to nie są kamikadze. Powtarza pan argumenty rządowej propagandy, jak zwykle bezmyślnie, panie dowcipas...
                        • walter622 Dowcipas 08.12.11, 13:25
                          herr7 napisał:

> W XIX w Rosja toczyła wojny na Kaukazie i jakoś sobie poradziła.

Domyślam się, że Pan czytał 5-ć tomów W.Potto , no ostatecznie J.Baddeiey'a lub
                          M. Gammer'a ( tę książkę osobiście polecam). Gdyby Pan znał warunki kapitulacji Szamila
                          i rozwiązania administracyjne, przyjęte na pogórzu przez carat, miał by Pan prawdopodobnie sporo wątpliwości co do "jakości"i kosztów tego zwycięstwa.

> Kaukascy górale są twardzi, ale to nie są kamikadze.
                          Jest Pan w błędzie, swoją walecznością i determinacją nie ustępują kamikadze. Kilka przykładów z moskiewskiego metra chyba (na początek) wystarczy. Nadal - Pan kompletnie nie pojmuje zasady "krewstwa". A jakby Pan na dodatek znał historię marszu przez pola minowe oddziałów Basajeva to by Pan zrozumiał, że ta wojna nie była możliwa do zakończenia w sposób jaki Pan proponuje.

• marko125 Re: Dowcipas 08.12.11, 13:36
                            Walter co sądzisz o samym prezydencie Czeczenii? Często pojawiają się informacje, iż to zwykły bandzior powiązany ze światem przestępczym, choć trzyma Czeczenię twardą ręką i za jego rządów jest tam spokój.
                            • romrus Re: Dowcipas 08.12.11, 13:46
                              marko125 napisał:
                              > Często pojawiają się informacje, iż to zwykły bandzior powiązany ze światem przestępczym

A kto tam ma byc prezydentem? Professor etyki z Uniwersitetu?
                              Cale szczescie ze jest wlasnie taki.

Co do powiazania z gangsterka, on z tego nie zarabia, co naiwazniesze.
                              Gangsterzy w Czeczenii zostali policjantami i zyja teraz nie z rabunkow lecz z panstwowej wyplaty. Kto nie chcial - tych juz zakopali.

Nawet na terenie Rosji czeczenski gangi teraz sa bardzo cywylizowani.
                              Kiedys strzelali z kalachow, teraz siedza w radach nadzorczych bankow.

• walter622 Re: Dowcipas 08.12.11, 13:56
                              marko125 napisał:

> co sądzisz o samym prezydencie Czeczenii?

Właściwie odpowiedzi już udzielił Romrus - pod którą się podpisuję.

• herr7 przyjmując pańską logikę 08.12.11, 13:39
                            to ZSRR powinien był przegrać drugą wojnę światową. Ale o dziwo jej nie przegrał, a nawet zakończył zdobyciem Berlina. Przyjmując obecne standardy, także moralne, to się nie nie powinno było zdarzyć. Ale to Rosjanie zakończyli wojnę w Berlinie, a nie Niemcy w Moskwie. I to dlatego uważam, że Rosja upadnie. Pański post to jedynie potwierdza...

Nie muszę chyba dodawać, że współczesna armia dysponuje skutecznymi środkami, które uniemożliwiają prowadzenie walki partyzanckiej. Wojna w Czeczenii została zakończona, gdyż elita chciała szybko odtrąbić zwycięstwo żeby móc poświecić się zabawie i pławieniu w luksusie. Dla nich to była całkowicie obca wojna - żaden z ich synów w niej nie uczestniczył. Poza tym Zachód ciągle im wytykał brzydkie zachowanie, a oni w końcu muszą gdzieś to swoje bogactwo bezpiecznie deponować.

• walter622 Re: przyjmując pańską logikę 08.12.11, 13:54
                              herr7 napisał:
                              > Nie muszę chyba dodawać, że współczesna armia dysponuje skutecznymi środkami,
                              > które uniemożliwiają prowadzenie walki partyzanckiej.

Owszem, szczególnie na lotnisku Domadiedivo lub moskiewskim metrze widzieliśmy te wyjątkowo "skutecznie środki".

>Wojna w Czeczenii została zakończona, gdyż elita chciała szybko odtrąbić zwycięstwo żeby > móc poświecić się zabawie i pławieniu w luksusie.

Kolejny reklamowy slogan. Rosja w ostatniej chwili wycofała się z tej wojny, gdy zmieniło się
                              nie tylko "pole walki" (przeniosło się do rosyjskich miast) ale i jej charakter. Można chociażby wspomnieć , że Biesłan to była robota głównie Inguszów. Natomiast o narodowości "Kosołapego" czy o oddziałach "Ordy Nogajskiej" (obecnej, nie tej znanej z historii) to Pan nic nie słyszał.

> to ZSRR powinien był przegrać drugą wojnę światową.
                              Skacze Pan z tematu na temat. Może podyskutujemy np. o muchadżerach, kontynuując watek historii Nochczów ?
                              • herr7 Re: przyjmując pańską logikę 08.12.11, 14:14
                                Jedna strona była zdeterminowana a druga zdemoralizowana. Ale jak sam pan przyznaje, postawienie na Kadyrowa niczego nie dało, gdyż wojna i tak dotarła do Moskwy. Tak więc wyszło, jak w powiedzeniu Churchilla - że mieli wybór między wojną a hańbą. Wybrali hańbę, a wojnę i tak będą mieć.
                                • romrus Re: przyjmując pańską logikę 08.12.11, 14:21
                                  herr7 napisał:
                                  > Ale jak sam pan przyznaje, postawienie na Kadyrowa niczego nie dało, gdyż wojna i tak dotarła do Moskwy.

Dosc juz klamstw.
                                  Naiwpierw dotarla, potem postawiono na Kadyrowa.

Tu ilosc ofiar terrorizmu co roku:
                                  upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/24/Terror_victims_russia.png
                                  Kadyrow zostal prezydentem w 2004.
                                  Nic wiecej tlumaczyc nie trzeba.
                                • walter622 Re: przyjmując pańską logikę 08.12.11, 14:28
                                  herr7 napisał:

> Jedna strona była zdeterminowana a druga zdemoralizowana.

Kolejne slogany i nonsensy. Nie kwestia determinacji czy zdemoralizowania lecz głównie zagadnienie zderzenia się dwóch systemów wartości.

> Ale jak sam pan przyznaje, postawienie na Kadyrowa niczego nie dało
                                  Nie wiem z czego Pan wyciągnął taki wniosek. Owszem dało bardzo wiele - zneutralizowało
                                  Nochczów, którzy w tej wojnie posiadali kluczowe znaczenie i rozprawiono się skutecznie
                                  (zasługa Kadyrova, który w ramach "krewstwa" miał własne niewyrównane rachunki z wahabitami).

> Wybrali hańbę, a wojnę i tak będą mieć.
                                  Bardzo ładny, patetyczny slogan i nic więcej. Może Pan poda termin rozpoczęcia tej wojny bym czegoś nie przegapił.

• herr7 znowu pan kręci... 08.12.11, 14:44
                                    No cóż wybuchy w moskiewskim metrze w 2010 i na lotnisku w Domodiedowo w 2011 miały miejsce już za panowania Kadyrowa-juniora. Chyba, że się mylę? Doku Umarow też chyba wciąż jest na swobodzie? To jest właśnie ta hańba i wojna w jednym. No ale jak pan to zgrabnie ujął, to kwestia różnic w "systemie wartości".
                                    • walter622 Dowcipas do kwadratu 08.12.11, 15:04
                                      herr7 napisał:

> No cóż wybuchy w moskiewskim metrze w 2010 i na lotnisku w Domodiedowo w 2011
                                      > miały miejsce już za panowania Kadyrowa-juniora.

Czy ma Pan mapę Kaukazu ? Jeżeli nie to warto ją sobie sprawić. Metro i Domadiedovo
                                      są robotą innych ośrodków na Kaukazie, z Nochczami nie mającymi wiele wspólnego.
                                      Gdyby nie zneutralizowano w porę Nochczów (oraz wahabitów) to moskiewskie metro z powodu ich ataków po prostu przestałoby funkcjonować ( tak na początek). Dalej może Pan przeprowadzić analizę ataków na Nievski Ekspress i też dojdzie Pan do zaskakującego wniosku - nie była to robota Nochczów. Inna rzecz, że dla wacków każdy góral - nawet Osetyjczyk luk Kabardyjczyk obowiązkowo jest Czeczenem.

> No ale jak pan to zgrabnie ujął, to kwestia różnic w "systemie wartości".

No cóż, jak sądzę nie pojmuje Pan tego , kluczowego zagadnienia. W pierwszej połowie XIX w. jeden z carskich dowódców, uczestniczących w walkach z Czeczenami, w swym raporcie napisał dość zaskakujące stwierdzenie: "w tej wojnie nie można odnieść zwycięstwa bowiem
                                      przeciwnik posłuje się całkowicie odmiennym od europejskiego systemem wartości".
                                      To zagadnienie pojawiło się i w obecnych dwóch czeczeńskich wojnach, a także znacznie szerzej - w konfliktach z całym światem muzułmańskim. Toczone przez Europejczyków
                                      w tej przestrzeni walki właśnie z tego powodu zawsze się kończą kompletnym impasem.
                                      Tak więc koniecznym jest poszukiwania rozwiązania (poza płaszczyzną militarną), uwzględniającego system wartości strony przeciwnej - akurat w przypadku Kadyrova , a
                                      i wcześniej Szamila ( tu można dostrzec sporo analogii) takie rozwiązanie było osiągnięte.
                                      A to, że będą sporadycznie eksplodowały bomby jest nieuniknionym - bardzo lekko rozpoczyna się wojnę natomiast jej zakończenie będzie wymagało jeszcze wielu poświęceń
                                      i czasu.

• jk2007 herr7 ma racje 08.12.11, 15:06
                                      "Знaете, чтo я зaметилa. Кoгдa я в ОВД cтaлa рaccкaзывaть, cкoлькo Хриcтенкo и Гoликoвa прoигрывaют в игрoвых aвтoмaтaх, тo ребятa мoлoдые приcлyшивaлиcь и виднo былo, чтo oни мне верят. Пoтoм я рaccкaзaлa, нa кaкoй яхте прихoдил в Мoнaкo Сергей Чемезoв. Пoтoм - кaк я лoвилa нa Сицилии Зyрaбoвa. Люди чyвcтвyют, чтo люди y влacти их дoят, чтo c ними не cчитaютcя. Мoлoдые менты oчень хoрoшo внимaли этoмy вcемy. Я cпрaшивaлa: "Тoвaрищ пoлицейcкие, a вoт вы мoжете пoзвoлить cебе 100 000 дoллaрoв прoигрaть в игрoвых aвтoмaтaх зa нoчь? А вoт вaш миниcтр - мoжет. И тaк - пять нoчей пoдряд. А вы знaете, cкoлькo cтoит aрендa oкеaнcкoй яхты, нa кoтoрoй хoдил миниcтр тaкoй-тo? А я вaм пoдcкaжy: пoлмиллиoнa дoллaрoв зa две недели". И виднo былo, чтo дo ребят чегo-тo дoхoдит".
                                      drugoi.livejournal.com/3663736.html
                                      • walter622 W czym konkretnie ? 08.12.11, 15:13
                                        jk2007 napisał:
                                        > "Знaете, чтo я ....

Może swoimi słowami napiszesz w czym konkretnie ma rację. Bo z załączonego
                                        przez Ciebie linku nie pojmuję twoich wniosków.
                                        • jk2007 Re: W czym konkretnie ? 08.12.11, 20:19
                                          walter622 napisał:
                                          > Może swoimi słowami napiszesz w czym konkretnie ma rację.

brak wzajemnego zaufania i szacunku pomiędzy elitą a narodem, stąd te żałosne miotanie władzy i desperacja zwykłych ludzi.
                                          Dobrze to ujął herr7 - "...Rosją rządzi cyniczna, arogancka i skorumpowana elita, której o nic innego nie chodzi jak o spokój żeby nadal mogła rabować swój kraj. Wszystko wskazuje na to, że takiego spokoju już mieć nie będzie..."
                                          • walter622 Re: W czym konkretnie ? 08.12.11, 20:56
                                            jk2007 napisał:
                                            > brak wzajemnego zaufania i szacunku pomiędzy elitą a narodem, stąd te żałosne
                                            > miotanie władzy i desperacja zwykłych ludzi.

JK, przecież to są reklamowe slogany i nic więcej.
                                            Ileż tych "zdesperowanych" ludzi było w twoim Pitrze? 1 000 osób ?

• jk2007 Re: W czym konkretnie ? 08.12.11, 21:05
                                              walter622 napisał:
                                              > JK, przecież to są reklamowe slogany i nic więcej. Ileż tych "zdesperowanych" ludzi było w twoim Pitrze? 1 000 osób ?

Ileż tych ludzi było? ważnie jest że "Лёд трoнyлcя, гocпoдa приcяжные зacедaтели!"

• jk2007 z innej beczki 08.12.11, 21:07
                                                shurigin.livejournal.com/312265.html
                                            • herr7 chodziło ci o 09.12.11, 07:50
                                              propagandowe slogany? Walterze, zaczyna ci brakować polskich określeń. To, że reżim się wystraszył to pewne, tak samo jak pewne jest i to, że słabość reżimu wykorzystują wrogowie tego kraju i nie spoczną dopóki nie rozwalą Rosji. Niestety złe rządy moskiewskiej elity bardzo im w tym dziele sprzyjają...
            • mongolszuudan Re: Walterze, ma pan ludzi za idiotów? 08.12.11, 16:06
              herr7 napisał:
              > Ja daję Rosji maksimum 15 lat. Ten kraj jest skazany na zagładę, gdyż spierają
              > się tam siły, z których żadna nie jest w istocie zainteresowana rozwojem tego k
              > raju, a procesy rozkładu widać tam gołym okiem....

A ja daje Polsce rok albo dwa. Ten kraj genetycznych niewolnikow, ktore calkiem zapamietowali ze w swiecie mozna zyc nie bedac slugusami nikogo - ani Ruskich, ani Niemcow, ani Amerikanow, nie miec zadnych gospodarzow, panow i protektorow, nie musi istniec w ogole. W przeszlosci zadnie panstwo z takimi ideami byloby po prostu niemozliwie. I teraz w zasadzie niemozliwie. To sztucznie panstwo, ktore istnieje tylko i dopoki jego sasiedzi pozwolaja jemu istniec w swojej korzysci. Nie bedzie takiej korzysci - nie bedzie zadnej Polski. To nie wu decydujecie byc wam albo nie, to za was decyduja inne. Wasza wlasna opinia nikogo w swiecie nie interesuje. Was nie ma. Wy fantom, ktore zrobili dla siebie inne panstwa we wlasnych celach. I to wy nam grozicie ze my znikniemy predziej niz wy? To juz nie leczy sie. Mozemy zniknec razem z wami, jednoczesnie, lecz wy naszej zguby nie doczekacie sie. Nie zdazycie temu ucieszyc sie.
    • michal2150 Re: Putin - reaktywacja czy reanimacja? 07.12.11, 11:34
      Putin bedzie sie trzymal stolka. Nie zrezygnuje, chyba, ze go wyniosa, ale do bardzo malo prawdopodobne.
    • jk2007 :) 07.12.11, 13:45
      shurigin.livejournal.com/311964.html
    • polski_francuz O jeden manewr za duzo 07.12.11, 15:51
      Juz to przejscie z prezydenta na premiera troche stawalo w gardle ale ten powrot z premiera na prezydenta to byly jawne kpiny z demokracji. Na szczescie wielu Rosjan tez to jako kpiny odebralo.

PF
      • herr7 demokracja, demokracją... 07.12.11, 16:17
        Nie sądzę, żeby Rosjanie odwracając się od Putina kierowali się brakiem demokracji. Putin stworzył reżim, który jest kompletnie niesprawny i coraz trudniej to ukryć. Rosjanie oczekują od swego lidera działań i skuteczności. Paradowanie z nagim torsem jeszcze o skuteczności nie świadczy. Druga, jeszcze bardziej istotną sprawą jest głęboka niesprawiedliwość. Najwyraźniej rosyjska elita następuje na te same grabie co przed 1917 r. Ale jest to najgorsza elita w całej historii Rosji.
        • igor_uk herr7,nie zawodzi. 07.12.11, 16:25
          herr7 napisał:Paradowanie z nagim torsem

Wiedzialem,ze bez tego nie obejdzie sie.
          • marko125 Re: herr7,nie zawodzi. 07.12.11, 16:34
            Wiesz Igor pewnie sam nie ma zabardzo z czym paradować to ten tors go tak strasznie boli hehe :) pozatym ma jakąś manię Putina. Co by Putin nie zrobił to jest wielkim zdrajcą i tak dalej.
            • herr7 nie podniecajcie się panowie... 07.12.11, 16:40
              Nie potraficie zrozumieć, że "paradowanie z nagim torsem" nie przystoi liderowi byłego supermocarstwa. Ale jak widać w otoczeniu Putina są sami durnie lub tchórze i nikt mu tej prawdy oczywistej nie uświadomi.
              • igor_uk Re: nie podniecajcie się panowie... 07.12.11, 16:48
                herr7,przeciez to Ty podniecasz sie.Mnie jest absolutnie obojetnie,czy Putin przedstal przed swoimi wspolrodakami w koszule,czy bez.herr,zauwaz - przed swoimi wspolrodakami i tobie do tego nie ma nic.
                • herr7 Re: nie podniecajcie się panowie... 07.12.11, 16:54
                  ty i tobie podobni durnie musicie w końcu zrozumieć, że "paradowanie z nagim torsem" nie jest przejawem siły, a słabości, gdyż jak się nie ma czym pochwalić to pokazuje się własny tyłek. Zachowanie godne cyrkowca czy celebrytki z kolorowego czasopisma, a nie człowieka aspirującego do rządów w wielkim kraju.
                  • igor_uk Re: nie podniecajcie się panowie... 07.12.11, 17:13
                    herr,durniem to jestes ty,nie potrafiacym nie o czym wiecej mowic,tylko o golym torsie Putina .
                    • herr7 jesteś frustratem Igorze... 07.12.11, 17:20
                      na dodatek nie potrafiącym zrozumieć prostego tekstu. Ale to twój problem, nie mój.
                      • igor_uk Ha,ha. 07.12.11, 17:33
                        herr7,najpierw dowiedz sie,co znaczy slowo,ktorego uzywasz.
                        Co dotyczy twoich tekstow,to oni rzeczywiscue sa bardzo proste,ja by nawet powiedzialem,ze sa prymitywnymi.Rozumiec tam nie ma co,wszystko jest na wierszchu.
            • igor_uk Re: herr7,nie zawodzi. 07.12.11, 16:45
              Moze i masz racje,marko,a moze przycyna kryje sie gdzie indziej.
              Ale jak by to nie bylo,widoczna jest chorobliwa obsesja herra7 na punkcie Putina.Co dziwnie -nie jest Rosjaninem,nic go z Rosja nie laczy,a ma tyle nienawisci do tych ,kto obecnie w Rosja rzadzi.
              • eva15 Nagi tors Obamy herr7 nie podnieca. Tylko Putin 07.12.11, 18:02
                Mimo, że w prasie było pełno zdjęc obamy z nagim torsem i tylko w gaciach kąpielowych, herr7 jakoś się tym nigdy nie podniecił ani nie krytykował, że przywódca mocarstwa nie powinien łazić półgoły:

polpix.sueddeutsche.com/polopoly_fs/1.166197.1274122818!/image/image.jpg_gen/derivatives/860x860/image.jpg
                cache.daylife.com/imageserve/0bDQ19H946dje/610x.jpg

Można powiedzieć, że herr7 pozostał głuchy na wdzięki Obamy. Ma swoje obsesyjne zafiksowanie na Putina i trwa przy tym wiernie. Goły Sarkozy też go pewnie nie podnieci:

newsv1.orf.at/070806-15219/sarkozy_us_bildergalerie4_r.jpg
                www.welt.de/multimedia/archive/00713/reise_surfer_obama__713707z.jpg
                • eva15 Re: Nagi tors Obamy herr7 nie podnieca. Tylko Put 07.12.11, 18:04
                  Aa, a tu jeszcze Obama jako super pływak,ale to też pewnie nie dla herra7:

www.welt.de/multimedia/archive/00713/reise_surfer_obama__713707z.jpg
                • herr7 pisze pani głupoty... 07.12.11, 18:06
                  Jak widać Putin ma kiepskich politruków na tym Forum....może to kolejny symptom rozpadu tego reżimu?
                  • marko125 Re: pisze pani głupoty... 07.12.11, 18:14
                    Jak widać Putin ma kiepskich politruków na tym Forum....może to kolejny symptom
                    > rozpadu tego reżimu

Buhaha co nie przeszkadza Ci nagi tors Obamy, Sarko ? Toż to nie wypada liderom mocarstw atomowych pokazywać nagiego torsu jak tak można. Jezus co za wariat :)
                    • eva15 Jezu, co za wariat,to chyba najlepsze podsumowanie 07.12.11, 23:32
                      Jezu, co za wariat, to chyba najlepsze podsumowanie torsowego zafiksowania na Putina.
                  • eva15 Zafiksowanie na tors jednego jedynego mężczyzny 07.12.11, 18:15
                    herr7 napisał:

> Jak widać Putin ma kiepskich politruków na tym Forum....może to kolejny symptom
                    > rozpadu tego reżimu?

Możliwe, że Putin ma kiepskich politruków, ale w niczym nie zmienia to faktu, że rozebrani politycy, chwalący się swoją rzekomą tężyzną fizyczną to norma na Zachodzie. Zdjęcia półgołego Obamy drukowały nawet poważne gazety (jak np. SZ z której wzięłam jedno ze zdjęć). Półgoły Sarkozy kazał sobie wyretuszować warstwy tłuszczu na brzuchu, co było przyczyną śmiechu i kpin czytelników.

Skoro ty zwracasz zupełnie obsesyjnie uwagę tylko na tors Putina to masz klasyczne zafiksowanie, które znacznie więcej mówi o tobie niż o Putinie.
              • romrus To bardzo proste... 07.12.11, 18:09
                igor_uk napisał:
                > Moze i masz racje,marko,a moze przycyna kryje sie gdzie indziej.
                > Ale jak by to nie bylo,widoczna jest chorobliwa obsesja herra7 na punkcie Puti
                > na.Co dziwnie -nie jest Rosjaninem,nic go z Rosja nie laczy,a ma tyle nienawisc
                > i do tych ,kto obecnie w Rosja rzadzi.

...z punktu widzenia psychologicznego.

Gosc sie czuje wyr@chanym we wlasnym kraju, patszac na goly tors Pu, on proboje sie uspokoic tym, ze Pu r@cha Rosjan, wiec nie on sam w tym swiecie jest ofiara. Kropka.

Stary kawal:

Psychyatra bada pacjenta i pokazuje mu obrazki z kragem, trojkatem i kwadratem.
                -Z czym to Panu sie kojarzy?
                -Jest Pan maniakem, Panie Doktorze! Skad u pana taki obrazki?
    • mara571 no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 19:51
      Ponad 20 postow i moze ze dwa na temat.
      Ja nadal czekam na jakies porzadne opracowanie wynikow wyborow. Wiemy juz jak glosowano w poszczegolnych regionach. Nie wiem jak glosowali najmlodsi, nieliczna klasa srednia itp.
      Medialne wystepy Putina nie przynosza oczekiwanych skutkow.
      Czego chce spoleczenstwo?
      Czy naprawde teskni do ZSSR?
      • lubat Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 20:12
        mara, już ktoś podawał linki do rosyjskiej CKW ze szczegółowymi wynikami wyborow, których ja nie powtórzę, bo one niespecjalnie mnie interesują.

Mnie tylko dziwi jedna rzecz, którą się zupełnie pomija w ferworze polskiej opluwanki.
        Pamiętam, że przed wyborami wszystkie wacki pisały, że wedle wszystkich badań socjologicznych Jedna Rosja poniesie straty w porównaniu z poprzednimi wyborami, ale mimo tego mają ca 60% pewne jak w banku. Nie uzyskali nawet 50%, co było zaskoczeniem dla władz, a mimo to ciągłe zarzuty o fałszowanie wyborów. Aż strach pomyśleć, co by demokratyzatorzy wyczyniali, gdyby wynik przekroczył te zapowiadane (także przez prozachodnie Centrum Lewada) 60%.
        • mara571 Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 20:27
          mape z wynikami sobie obejrzalam. Swietnie zrobiona, ale to tylko wyniki, bez analizy.
          Gdzieniegdzie byli "nadgorliwcy". Mysle o Czeczenii. I cos takiego moze byc uzywane jako pretekst do podwazenia calosci wynikow.
          Ja osobiscie mialam wrazenie widzac w roznych mediach zdjecia Putina i iedwiediewa, ze oni mieli prawdziwe prognozy: nie wygladali na szczesliwych, szczegolnie Putin.
          Jest w sieci reportaz Niemcow z podrozy przed wyborami, dosc ciekawy.
          Jesli masz czas to sobie obejrzyj. Korespondenci ARD znalezli sporo niezadowolonych.

• lubat Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 20:41
            mara571 napisała:

> mape z wynikami sobie obejrzalam. Swietnie zrobiona, ale to tylko wyniki, bez a
            > nalizy.
            > Gdzieniegdzie byli "nadgorliwcy". Mysle o Czeczenii. I cos takiego moze byc uzy
            > wane jako pretekst do podwazenia calosci wynikow.

A mnie wcale nie dziwi ani wysoka frekwencja w Czeczenii, ani wysoka wygrana tam Jednej Rosji. Jeśli sobie przypomnisz hasła niektórych szowinistów rosyjskich "dosyć karmienia Kaukazu" to wszystko powinno być jasne. Z budżetu centralnego idą do Czeczenii gigantyczne pieniądze, a cokolwiek by powiedzieć o plemiennych społeczeństwach islamskich, to tam panuje zasada odwdzięczania się dobroczyńcy. Przynajmniej w czasie przyjaźni. Bo jak się pobiją, to też z całą furią.
            I to jest tak banalna prawda, że wacki, które to ignorują, powinny kury szcz... prowadzać, a nie pisać w gazetach.
      • felusiak1 Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 20:18
        nie zartuj mara. sam fakt, że monitorowanie wyborów było surowo wzbronione swiadczy, że rządzacy obawiali się przegranej. a kiedy nie ma monitorowania odbywa się ballot stuffing.
        u mnie w lokalu wyborczym zawsze są przedstawiciele demokratów i republikanów. jedni patrzą drugim na rece.
        w 2008 w jednym z lokali w brooklynie obama zdobył wiecej głosów niż było tam zarejestrowanych wyborców. obserwator republikański miał ubaw i nie wniósł protestu gdyż nie miało to znaczenia dla wyniku wyborów. obama wygrał stan nowy jork 63%:36%. kilkadziesiąt głosów nie robiło różnicy tak jak na florydzie w 2000.
        • romrus Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 20:21
          felusiak1 napisał:
          > monitorowanie wyborów było surowo wzbronione

Rewelacja z Fox News?

Kim i komu bylo zabronione, ciekaw jestem.
          • felusiak1 Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 20:59
            nie z foxa a z lewicowego gwardzisty.
            a także z Moskovskich Wriemii
            • romrus Re: no i dyskusja zeszla na tors czyli manowce 07.12.11, 21:22
              felusiak1 napisał:
              > nie z foxa a z lewicowego gwardzisty
              > a także z Moskovskich Wriemii

Dobra, to juz cos.
              Chodzi Cie oczewiscie o jedna z wielu organizacje obserwatorow - tylko o "Glos", bo ona jest finansowana przez USAID.

Byli ukarany potezna grzywna za publikacje sonadzy w czasie ciszy wyborczej - 1000$, mozna powiedziec ze po prostu zruinowany finansowo przy 400 000$ miesiecznie od USAID.
              Padl im portal na 1 dobe, to prawda.

Gdzie napisano ze im bylo zabronione obserwatorstwo?
              Jesli nie byli obecny w komisjach wyborzych - to z jakiej racji wyja o falszowaniu wynikow?

No i mam trzy pytania do ciebie:

-jak oceniasz ze oni dostaja wyplaty i kupuja sie Ipady z Twoich podatkow?
              -jak bys ocenial dzialalnosc jakiejs niby spolecznej organizacji w USA, finansowanej przez rzad Rosji?
              -czy to w ogole jest mozliwe zeby finansowana Rosja organizacja pilnowala wyborow w USA?

P.S. Uprzejmie prosze nie pisac ze finansowanie przez USAID to wynik paranoi.
              Radze sprawdzic chociaz by w Wiki.
        • mara571 Felusiak o jakim zakazie monitorowania ty mowisz? 07.12.11, 20:52
          wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-organizacja-szkolaca-obserwatorow-na-wybory-,1,4939787,wiadomosc.html
          www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/obserwatorzy-krytykuja-wybory-w-rosji
          Czy masz na mysli tzw mezow zaufania poszczegolnych kandydatwo lub partii?
    • jorl Re: Putin - reaktywacja czy reanimacja? 07.12.11, 20:40
      Ja bylem niedawno w Rosji i naprawde slyszalem od ludzi ze km sie Putin nie podoba. I tez dlaczego. Ano po prostu od ok. 2005 im sie ladnie poprawialo ale przestalo a przeciez maja gaz i rope. Takiemu zabralbym prawo glosu za glupote i to natychmist. Przeciez Rosjanie musza sie w koncu nauczyc ze dobrobyt sie wypracowywuje a nie dostaje. Propaganda tez internetowa ladnie ludzi na Putina szczuje ale jak widac ma za malo mozliwosci. Stad te mizerne % przegranych.
      A h7 ma z moich pieniedzy za duzo czasu ma z moich pieniedzy komputer i net dzieki temu mozr sie rozczytywac w antyputinowskiej prppagandzie. Mysle jednak ze niedlugo EU sie rozleci h7 nie bedzie mial juz grantow z mojej kieszeni zajmie sie aby z glodu nie zdechnac praca i zakonczy swoje politykowanie tutaj.
      Pozdrowienia
      • darekvtb Wybor Pu - to nie sympatia, to - koniecznosc! 07.12.11, 21:33
        "Ja bylem niedawno w Rosji.."
        A ja ciagle tu jestem :-))

Pu wielu sie nie podoba i dali temu wyraz na wyborach. I z powodu przekretow sa wq.wieni! Bo chcieli zademonstrowac swoje niezadowolenie, ale ich glosy zignorowano.
        Ale kiedy przyjdzie czas na wybory prezydenta - zaglosuja na Pu! I nie z powodu swej "milosci" do niego - po prostu tak im podpowiada ich refleks samozachowawczy :-)
    • romrus Re: Lepszy Ziuganow od prawosławnych nacjonalistó 07.12.11, 21:53
      kylax1 napisał:
      > Nie ma nic gorszego, niż wielkoruscy, prawosławni fanatycy.

Bedac prawoslawnym, zgadzam sie.
      Czarni - to tragedia.
      Zreszta jak wszedzie:-)
      Kazda przesada - to nie zdrowe.
    • mongolszuudan Re: Putin - reaktywacja czy reanimacja? 08.12.11, 14:57
      Naturalnie ze wiekszosc pasozytow bedzie rekami i nogami glosowac wlasnie za ta wladze ktora pozwola im pasozytam byc pasozytami. Naturalnie ze czesc naroda-donora, czyja krewia, czyimi mozgami, czyja praca karmia sie te pasozytowie, moze glosowac przeciw tej wladzy, dla ktorej interesy 10 procentow pasozytow jest wazniejsze niz interesy 90 procentow ludnosci ktora w rzeczewistosci jest jedynym garantem zachowania w wiekach, welkosci, slawy i godnosci naszego panstwa.
    • jk2007 a co z tym zrobic? 08.12.11, 15:12
      martinis09.livejournal.com/302365.html#cutid1
    • jk2007 Tatarzy w Polsce 09.12.11, 07:46

www.regnum.ru/news/polit/1476829.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka