Dodaj do ulubionych

grill- helppp

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 21:40
Urządzam wielkie grilowanie. Chcę podać karczek, piersi z kurczaka, ale nie
umiem zrobić marynaty, dlatego prosze o podanie przepisu na jakąś prostą i
dobrą :). Kolejnym problemem są sałatki blagam o podanie przepisu na jakies
pasujace do potraw z grilla.
Będe niezmiernie wdzieczna...
Obserwuj wątek
    • Gość: natka Re: grill- helppp IP: *.topole.waw.pl 13.08.02, 21:49
      co do marynat, to sie nie za bardzo znam, ale mogę poradzić w sałatkach.
      Na pewno i zawsze pasuje sałata z jakimiś tam dodatkami w stylu papryka,
      pomidory, ser, kukurydza, cebula itp.Można ją polać sosem vinegret, albo
      zmieszać oliwę z ziołami, musztardą(albo kwaskiem lub octem winnym).
      Druga sałatka-powszechnie znana grecka- ser feta, oliwki, papryka i dużo ziół.
      Do potraw z grilla pasuje też moim zdaniem sałatka z kabaczka, albo cukinii
      pokrojonych w kostke z dodatkami. Tylko te dodatki powinny być bardziej
      wyraziste-np. dużo ogórków kiszonych, jakieś kiszone pieczarki itp. A jeszcze
      co do pieczarek, to dobra i lekka jest sałatka ze sparzonych pieczarek (albo
      podsmażonych z cebulą), z cebulą, groszkiem i małą ilością jajek. Jeżeli to
      możliwe, to do podsmażania dodaj sos sojowy, to potem nie trzeba już będzie
      niczego solić:)
    • Gość: marbor1 Re: grill- helppp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 22:23
      Gość portalu: ana napisał(a):

      > Urządzam wielkie grilowanie. Chcę podać karczek, piersi z kurczaka, ale nie
      > umiem zrobić marynaty, dlatego prosze o podanie przepisu na jakąś prostą i
      > dobrą :). Kolejnym problemem są sałatki blagam o podanie przepisu na jakies
      > pasujace do potraw z grilla.
      > Będe niezmiernie wdzieczna...


      Witam.
      Podam Ci dwa przepisy na karkówkę do grilowania:
      1, 1 kg schabu karkowego [bez kości], olej do smarowania, piepzr, sól.
      Marynata: 2 szklanki piwa, 3 liście laurowe, łyżeczka kminku, po kilka ziaren
      ziela angielskiego, jałowca i piepzu.
      Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry grubości około 1,5 cm, rozbić
      tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu przekładając
      przyprawami, zalać piwem [tak, by przykrywało mięso]. Wstawić do lodówki na 24
      godziny. Mięso wyjąć z marynaty, posmarować olejem i piec na grilu, smarując
      marynatą.

      2. 1 kg schabu karkowego [bez kości] świeżo zmielony pieprz, sól.
      Marynata: 3/4 szklanki oleju, po 4 łyżki ostrego kechapu i przyprawy do zup, 2
      ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po ćwierć łyżeczki rozmarynu i sproszkowanej
      ostrej papryki.
      Mięso umyć, osuszyć, pokroić na plastry grupości ok1,5 cm, lekko rozbić
      tłuczkiem, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.Czosnek obrać, rozetrzeć z
      solą, liście laurowe i rozmaryn poikruszyć. Połączyć wszystkie sdładniki
      marynaty. Natrzeć nią mięso, włożyć do miski, przykryć i odstawić na 24 godz.
      do lodówki. Wyjąć z marynaty, ułożyć na grilu, upiec z dwóch stron smarując
      marynatą.

      Jeśli chodzi o surówki to pogrzebię w przepisach i podam je pózniej

      Pozdrawiam i życzę smacznego - Maria
    • Gość: marbor1 Re: grill- helppp IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.02, 22:37
      Jeszce raz witam.
      Podam Ci jeszcze przepis na pierś z kurczaka.
      50 dak piersi z kurcaka, 5 dag wiórków kokosowych, biały pieprz, sól.
      Glazura: 5 łyżek keczapu, 3 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, po dwie łyżki
      płynnego miodu i sosu sojowego, szczypta pieprzu cayenne.
      Filety z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na kotlety grubości około
      1,5 cm, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Z podanych składników
      przygotować glazurę, posmarować nią mięso. Piec na grilu często przewracając i
      smarując pozostała glazurą. Po upieczeniu szybko obtoczyć w wiórkach kokosowych.

      Zyczę przyjemnego grilowania - Mria
      • Gość: Milka Re: grill- helppp IP: *.dip.t-dialin.net 14.08.02, 00:43
        Podaje ci przepis mojego pomyslu na salatke.

        Ogorek swiezy ze skora pokroic w cienkie plasterki
        Pory pokroic na plasterki, zielone czesci tez
        Kukurydza z puszki
        Jablko pokroic w nieduze kawaleczki
        DUZO drobno posiekanego, swiezego koperku
        sol, cukier
        Wszystko to wymieszac z naturalnym jogurtem, albo lekkim majonezem.
        Ilosci podanych produktow w zaleznosci od liczby gosci.

        Smacznego
    • hania_76 Re: grill- helppp 14.08.02, 10:18
      Gość portalu: ana napisał(a):

      > Urządzam wielkie grilowanie. Chcę podać karczek, piersi z kurczaka, ale nie
      > umiem zrobić marynaty, dlatego prosze o podanie przepisu na jakąś prostą i
      > dobrą :). Kolejnym problemem są sałatki blagam o podanie przepisu na jakies
      > pasujace do potraw z grilla.
      > Będe niezmiernie wdzieczna...

      Jest tu na forum Kuchnia kilka wątków z grillem w tytule - zajrzyj do nich. Na
      pewno coś znajdziesz, bo podawano w nich i przepisy na marynaty i przepisy na
      sałatki a nawet propozycje napojów towarzyszących.
      Powodzenia i pozdrawiam!
      • Gość: borgia! Re: grill- helppp IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 15.08.02, 14:01
        Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno, chociaż zawsze może być na
        przyszłość. Polecam prostą sałatkę, która idzie jak woda i pasuje do
        wszystkiego:SAŁATKA „COLESLOW” Z KAPUSTY

        1/2 główki białej kapusty,
        1 cebula,
        2 marchewki,
        1 papryka,
        150 ml majonezu,
        sok z cytryny,
        2 łyżki śmietany,
        1 łyżeczka cukru (dla diabetyków polecam 1 tabletkę słodzika),
        sól, pieprz.


        Kapustę oczyścić i poszatkować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i
        posiekać. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać.
        Warzywa włożyć do salaterki, lekko posolić, skropić sokiem z cytryny i
        wymieszać. Do majonezu dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
        Przygotowanym sosem polać warzywa, wymieszać.


        • Gość: NINA1 Re: grill- helppp IP: 213.76.128.* 19.08.02, 12:42
          Czasem, gdy bna grilla zjedzie się cała bardzo liczna rodzina + znajomi, a
          czasu na przygotowania mało robię marynatę może nie wykwintną, ale szybką.
          dodam że wszyscy się objadają!
          no więc mięsko wieprzowe, najlepiej różne rodzaje (ilość!) - karczek, szynka,
          boczek - kroję na plastry. w dużym kubku mieszam 1 torebkę przyprawy Kamis do
          grilla i 1 torebkę marynaty do grilla Kamis. mięsko w dużym garze układam
          warstwami i polewam marynatą. Ma to również tę zaletę ze wystarczy marynować
          jakieś 2 godziny i pasuje do każdego rodzaju wieprzowiny.
          sałatka: sałatę, np lodową lub lollo rosso porwać na kawałki. polać dobrym
          winegretem, ułożyć na niej serek kozi w kawałkach i posypać prazonym ziarnem
          słonecznika.
          Acha, gdzieś wcześniej był wątek o sałatkach gdzie było kilkadziesiąt niezłych
          przepisów. Zerknij tam, może coś się nada.
          Pozdrawiam
          • Gość: ana Re: grill- helppp IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 16:29
            Dziękuję za wszystkie przepisy. Grill był wczoraj skorzystałam z Waszych
            przepisów i wszystko było pycha.
            Pozdrawiam
          • Gość: Pegaz988 Re: grill- helppp IP: *.22.114.72.ipv4.supernova.orange.pl 02.09.23, 20:55
            Cześć ja też jestem zakochany w Kamis Grill pikantny. Chciałbym odtworzyć ten smak w domu, próbowałem mieszać wg tego co w składzie napisano,ale tam nie ma proporcji.
            Czy ktoś pomoże?
            Papryka słodka, sól, czosnek, kolendra, pomidor, chili – 5%, kwas: kwas cytrynowy; pieprz czarny, gorczyca, cukier, rozmaryn – 3%, cząber, ziele angielskie.
            • jackk3 Re: grill- helppp 06.09.23, 06:15
              Kamis grill największy syf jaki próbowałem. Nie polecam!
    • Gość: ana Re: grill- helppp IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 17:23
      po co masz sie paparac w robienie maryunaty ? osobiscie polecam marynate
      pikantna firmy kamis dostepna w kazdym sklepie dodajesz do tego tylko oleju i
      odstawiasz razem z miesem na kilka godzinek bardzo dobre, bardzo dobra tez
      jest marynata zrobona z musztardy grilowej oleju i przyprawy do grilla tez
      firmy kamis stym ze jest to potrawa raczej slodkawa ze wzgledu na musztarde
      grillowa jezeli lubisz potrawy ostre polecam dodanie zwyklej musztardy
      sarepskiej
      co do salatki oj do grilla to chyba kazda pasuje
      ale jadalm ostanio bardzo dobra salatke ziemiaczana : ziemiaki ugotowane
      pokrojone w kostke, ogorek kiszony pokrjony w kostke do tego odajesz jogurt
      naturalny osolony i czosnek ale nei granulowany tylko przecisniety przez taka
      maszynke nei wiem jak sie ona nazywa ale napewno wiesz o co mi chodzi :) pycha
      salatka
      kolejna tez bardzo dobra : fasola z puszki najle[iej wielkokolorowa ser zolty
      w kostke pokrojony oczywiscien ostry , pomidorki, kapusta pekinska pokrojona
      w paseczki, kukurydze, jajeczko ugotowane pokrojone w kostke, ziarka
      sloneczmnika , ogorek zielony swiezy w kstke pokrojony , moze byc
      rzodkieewka , mozesz tez dodac warzywa jakie lubisz wed;le gustu
      do tego sos: mojonez keczup i musztarda wymieszac polac nim warzywa i gotowe
      polecam
    • Gość: anek Re: grill- helppp IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 19.08.02, 17:27
      oj podisalam sie tak jak moja poprzedniczka
      al e jescze przypomiala mi sie marynatka jedna
      a wiec do olju polecam z pestek winogron dodaje sie wegety i misako w tym ma
      lezec tez bardzo dobre mozna tez dodac ziol suszonych niektorzy robia marynate
      z dodatkiem bialego wina tez dobre
      tez mi sie przypomialo ze w sklepach sa juz gotowe miaska przyprawione na
      wage np zaklady miesne proponuja duzy asortymen

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka