Dodaj do ulubionych

W jakim stanie sa Chiny?

08.12.11, 08:40
Wczoraj wieczorem chcialem sie odprezyc po pracy i znajoma zaproponowala mi film Perfect Sense . Najblizej byl wyswietlany w Дoме жyрнaлиcтa. Tam u wejscia lezaly gazety i zeby nie nudzic sie w oczekiwaniu kolezanki zaczalem ogladac pierwsza z brzegu: The Epoch Times. Zaintrygowal mnie tytul na pierwszej stronie - Извеcтный китaйcкий экoнoмиcт oткрoвеннo зaявил o приближaющемcя крaхе экoнoмики КНР.
Special for Eva: in deutscher Sprache :-))
Ten Chinski ekonomista to Lang Xianping (Лaн Сяньпин). Poniewaz zawsze staram sie odnosic do takich tekstow z dystansem, wiec sprawdzilem co internet wie o nim. I okazalo sie ze ten profesor opublikowal juz w lutym 2009 ciekawa analize sytuacji w Rosji:
Гoнкoнгcкий экoнoмиcт Лaн Сяньпин: междyнaрoдные финaнcoвые cпекyлянты пocтaвили лoвyшкy для Рoccии (dla kumatych.. :-(
O dziwo, albo Chinczyk przewidzial dzialania Pu, albo Pu czytal analize Chinczyka ktory ostrzegal Rosje przed utrata strategicznych aktywow na rzecz miedzynarowodowych spekulantow finansowaych. Rzad Rosji wydzielil wtedy ze swych rezerw ВЭБ-u duze sumy
na wykup spadajacych na leb akcji glownych rosyjskich przedsiebiorstw. Strategia sie powiodla - ВЭБ zarobil kupe szmalu, oddal pozyczke i uratowal akcje rosyjskich firm przed spekulacyjnym wykupem. Nawet Pu potem sie chwalil tym sukcesem..
Wiec jesli ten profesorek byl taki cwany wtedy, to moze i teraz ma racje?
Tekst
пo-рyccки: Извеcтный китaйcкий экoнoмиcт oткрoвеннo зaявил o приближaющемcя крaхе экoнoмики КНР
in deutscher Sprache Kreist der Pleitegeier bereits über China?
i.. oryginalna strona tej gazety :-))
Ja Chiny daze sympatia i mam nadzieje ze tym razem profesor sie myli..
Obserwuj wątek
    • mara571 w kiepskim, o tym trabi juz swiatowa prasa od dawn 08.12.11, 10:12
      a.
      Mysmy tez juz co nieco na ten temat "przerabiali"

forum.gazeta.pl/forum/w,50,129821030,129821030,Wenzhou_forpoczta_kryzysu_finansowego_w_Chinach_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,130510198,130510198,chinski_kryzys_finasowy_Wenzhou_czesc_2_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,131064830,131064830,Nowe_Chiny.html
      • romrus Mara, Darku.. 08.12.11, 10:49
        Mara, tu masz, co obecalem:
        forum.gazeta.pl/forum/w,50,131354710,131362618,Mara_.html?wv.x=2
        Czesc Darek, ciekawie co Ty o tym tekscie sadzisz.
        • mara571 Re: Mara, Darku.. 08.12.11, 11:01
          Przede wszystkim bardzo dziekuje.
          Odpowiem ci w watku wieczorem.
          Gdyby ci jeszcze w rece wpadlo opracowanie wedlug wieku, to tez bym sie cieszyla.
        • darekvtb Re: Mara, Darku.. 08.12.11, 11:19
          "«Единaя Рoccия» мoжет дaть идею cильнoгo гocyдaрcтвa и oтветcтвеннoгo бизнеca "

Moze, ale jak na razie - nie daje. ЕдРo skreci w strone socjalna tylko jesli bedzie przyparta do muru. Bez spolecznego nacisku tam beda miec wplywy ludzie pokroju Prochorowa..
          Pu boi sie ze pod haslami "walki z biurokracja" moze stracic "wierne i doswiadczone kadry" i bedzie tylko gorzej. Ale jest przyklad Bielych. Ideowy przeciwnik zostal gubernatorem i jakos nie przysparza klopotow Kremlowi i swoja robote wykonuje niezle. Wiec jak widac - na poziomie gubernatorow "nie ma ludzi niezastapionych". Ja uwazam ze Pu powinien uruchomic "windy" socjalne i biurokratyczne. Obecny system biurokracji jest tylko zainteresowany w utrzymaniu status-quo. A wszelkie "rezerwy mlodych kadr" - to dla mydlenia oczu. Jesli Pu nie bedzie promowac nowych i aktywnych to wq.wiony na biurokracje narod zwroci sie przeciwko niemu. A Niemcowy tylko na to i czekaja!
          • herr7 będzie czystka? 08.12.11, 11:29
            Raczej zanosi się na wyrzucenie tych gubernatorów, w których okręgach partia władzy przegrała z kretesem. Żeby zrobić czystkę w tak rozpanoszonej biurokracji to trzeba mieć do tego ludzi, którzy mogą zastąpić złe kadry. Tego się w zasadzie nie da przeprowadzić bez terroru. Nic się nie zmieni. Putin będzie udawał, że rządzi, a biurokracja, że go słucha. A Rosja będzie tonąć, jak tonęła..
          • romrus Re: Mara, Darku.. 08.12.11, 11:52
            darekvtb napisał:
            > Moze, ale jak na razie - nie daje. ЕдРo skreci w strone socja
            > lna tylko jesli bedzie przyparta do muru. Bez spolecznego nacisku tam beda miec
            > wplywy ludzie pokroju Prochorowa..
            > Pu boi sie ze pod haslami "walki z biurokracja" moze stracic "wierne i doswiadc
            > zone kadry" i bedzie tylko gorzej. Ale jest przyklad Bielych. Ideowy przeciwnik
            > zostal gubernatorem i jakos nie przysparza klopotow Kremlowi i swoja robote wy
            > konuje niezle. Wiec jak widac - na poziomie gubernatorow "nie ma ludzi niezasta
            > pionych". Ja uwazam ze Pu powinien uruchomic "windy" socjalne i biurokratyczne.
            > Obecny system biurokracji jest tylko zainteresowany w utrzymaniu status-quo. A
            > wszelkie "rezerwy mlodych kadr" - to dla mydlenia oczu. Jesli Pu nie bedzie pr
            > omowac nowych i aktywnych to wq.wiony na biurokracje narod zwroci sie przeciwko
            > niemu. A Niemcowy tylko na to i czekaja!

No i sie zgadzame, zreszta jak zawsze.
            Wybory musa dac mu wielu do przemyslenia.
            Mi sie wydaje ze juz przed wyborami Pu spodziewal sie gzegos takiego, stad ta idea Frontu Narodowego.
            Zobaczyme czy zrobi wlasciwy wnioski.
            • eva15 Wielikie sprzątanie 08.12.11, 19:32
              > Mi sie wydaje ze juz przed wyborami Pu spodziewal sie gzegos takiego, stad ta i
              > dea Frontu Narodowego.
              > Zobaczyme czy zrobi wlasciwy wnioski.

Czemu właściwie ta idea Frontu Narodowego się nie powiodła?

KIlka miesięcy temu Putin po zgłoszeniu swojej kandydatury powiedział, zdanie, które zapamiętałam mniej więcej tak: po wyborach prezydenckich zacznie się wielkie sprzątanie i wszyscy (on też) ubrudzą sobie w tym ręce aż po łokcie.
              Mnie to zdanie bardzo zastanowiło...
              • kamandir_vzvoda to juz mamy powd "wiosny arabsko-rosyjskiej" 11.12.11, 23:02
                eva15 napisała:

> które zapamiętałam mniej więcej tak: po wyborach prezydenckich zacznie się wie
                > lkie sprzątanie i wszyscy (on też) ubrudzą sobie w tym ręce aż po łokcie.
                > Mnie to zdanie bardzo zastanowiło...

no to koleznako mamy brakujace ogniwo teorii Kamandira Vzvoda - Zachod planowal "spontaniczne zamieszki" bo rozumie co to znaczy sprzatanie...
                • eva15 Re: to juz mamy powd "wiosny arabsko-rosyjskiej" 11.12.11, 23:08
                  No właśnie, ja zauważyłam, że Zachód wziął to zdanie całkiem serio.
                  • kamandir_vzvoda Re: to juz mamy powd "wiosny arabsko-rosyjskiej" 11.12.11, 23:41
                    eva15 napisała:

> No właśnie, ja zauważyłam, że Zachód wziął to zdanie całkiem serio.

kazdy zlodziaj zlapany na kradzierzy bedzie politcznym wiezniem jak hazarek Khodorkozkiewitz un Lebiedevberg ajwaj
    • jorl Re: W jakim stanie sa Chiny? 08.12.11, 19:15
      Co do Chin zgadzam sie z tym prof. Zreszta nieraz i na tym forum smialem sie z Wielkiej Potegi Gospodarczej Chiny. To tak jest jak sie stawia na Montownie im. Balcerowicza, zadnych wlasnych R.D. a te ich setki tys. inzynierow to mozna o kant d. rozbic bo nie robia tego co inz. robic powinien czyli projektowac. Place u nich wzrosly to i ich praca w Montowniach staje sie dla Swiata niepotrzebna. A te platne puste autostrady to sam widzialem.
      Co do Pu tez pisalem koniecznie trzeba rozpedzic te duze partie ale slysze ze Pu to zapowiada. Najwazniejsze ze w Rosji maja juz prawdziwszy kapitalizm. Lepszy jak w Chinach.
      Juz uwazam ze w Indiach struktury sa zdrowsze jak w Chinach i oni beda niezadlugo przed Chinami.
      Pozdrowienia
    • eva15 Re: W jakim stanie sa Chiny? 08.12.11, 19:33
      Darek, dzięki, przeczytam.
    • mara571 Czy ta gwiazda chinskiej ekonomii ma naprawde 08.12.11, 22:37
      tak dobre informacje?
      Najciekawsze bylo to stwierdzenie: Every province of China is Greece.
      Prawde powiedziawszy, nie wiedzialam, ze chinskie podatki sa tak wysokie.
      I az sie nie chce wierzyc, ze wydano w ubieglym roku skromne 27,8 billionen yuanow na projekty infrastrukuralne podczas gdy, wplywy podatkowe wyniosly zaledwie 8 bilionow yuanow.
      Nie wiedzialam, ze Ford zwolnil w Chinach 12 tys ludzi, bo ich wydajnosc byla nadal 6-7 razy mniejsza anizeli leniwego podobno robotnika amerykanskiego.

Link do angielskiej wersji, ktora jest krotsza od niemieckiej:
      www.theepochtimes.com/n2/china-news/china-s-local-government-debt-crisis-155529.html
      • misterpee Re: W jakim stanie sa Chiny 08.12.11, 23:26
        ano w kazdym stanie, w New Yorky, China Town, w moim biurze jest ich niemal 50 procent. Maja zielona karte, nie maja zamiaru powrocic, ale tak naprawde czuja silne wiezi ze swoim narodem i rzadem. Dlaczego robotnik chinski jest mniej wydajny od amerykanskiego, albo europejskiego? Poprostu nie jest przygotowany do analizowania bledow swoich bosow, nie daje sie mu zadnej mozliwosci samodzielnego myslenia, pracuje jak komputer. Drugie jest to zaledwie piersza generacja fachowcow, ktorzy musza wszystko doswiadczyc sami. W Niemczech doswiadczenie przekazywane jest przez wiele generacji i skutki tego sa widoczne w gospodarce kraju.

• de_oakville "Chiny to potega niezmierzona" 11.12.11, 10:54
          Aluzja do cytatu z "Krzyzakow" Sienkiewicza ("zakon to potega niezmierzona"). "Downplaying China" swiadczy o naiwnosci i nieznajomosci tego kraju i narodu. W rankingach europejskich na najwyzsze IQ moga sobie zwyciazac Niemcy i Holendrzy (wszyscy Germanie, Anglikom i Amerykanom IQ rowniez nie brakuje), natomiast w rankingach swiatowych przoduje Hong-Kong i Singapur, czyli Chinczycy, Chinczycy i jeszcze raz Chinczycy (Japonczycy to rowniez nie "noga"). A Chinczykom z Chin Ludowych tez tego nie brakuje. Oto kilka dowcipow na temat Chin z okresu konfliktu tego kraju z ZSRR nad Ussuri.

"Jak nazywa sie chinski minister budownictwa?" (Pęk-Tynk)
          "Jak nazywa sie minister pracy?" (Ciąg-Ciulu-Ciąg)

Jak z tego widac "zdrowy" humor pomaga przezwyciezac frustracje.
    • kamandir_vzvoda odpowiadam kolego darecki 11.12.11, 22:59
      Chinczycy tak jak Putin czytajom takie raporty i mysle ,ze takie warianty tez rospatrujom. W koncu rzad chinski jak i rosyjkis jakos sobie daja rade.
    • ukos Kryzysy to rzecz normalna w gospodarce rynkowej 11.12.11, 23:40
      Właściwe pytanie to nie czy kryzys w Chinach nastąpi, tylko kiedy, jak sobie z nim Chiny poradzą i do czego wykorzystają. Kryzys to dobra okazja do przeprowadzenia niezbędnych reform.
    • malkontent6 A film? 12.12.11, 00:13
      darekvtb napisał:

> Wczoraj wieczorem chcialem sie odprezyc po pracy i znajoma zaproponowala mi fil
      > m Perfect Sense .

Opowiedz czy ci się ten film podobał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka