darekvtb
08.12.11, 08:40
Wczoraj wieczorem chcialem sie odprezyc po pracy i znajoma zaproponowala mi film Perfect Sense . Najblizej byl wyswietlany w Дoме жyрнaлиcтa. Tam u wejscia lezaly gazety i zeby nie nudzic sie w oczekiwaniu kolezanki zaczalem ogladac pierwsza z brzegu: The Epoch Times. Zaintrygowal mnie tytul na pierwszej stronie - Извеcтный китaйcкий экoнoмиcт oткрoвеннo зaявил o приближaющемcя крaхе экoнoмики КНР.
Special for Eva: in deutscher Sprache :-))
Ten Chinski ekonomista to Lang Xianping (Лaн Сяньпин). Poniewaz zawsze staram sie odnosic do takich tekstow z dystansem, wiec sprawdzilem co internet wie o nim. I okazalo sie ze ten profesor opublikowal juz w lutym 2009 ciekawa analize sytuacji w Rosji:
Гoнкoнгcкий экoнoмиcт Лaн Сяньпин: междyнaрoдные финaнcoвые cпекyлянты пocтaвили лoвyшкy для Рoccии (dla kumatych.. :-(
O dziwo, albo Chinczyk przewidzial dzialania Pu, albo Pu czytal analize Chinczyka ktory ostrzegal Rosje przed utrata strategicznych aktywow na rzecz miedzynarowodowych spekulantow finansowaych. Rzad Rosji wydzielil wtedy ze swych rezerw ВЭБ-u duze sumy
na wykup spadajacych na leb akcji glownych rosyjskich przedsiebiorstw. Strategia sie powiodla - ВЭБ zarobil kupe szmalu, oddal pozyczke i uratowal akcje rosyjskich firm przed spekulacyjnym wykupem. Nawet Pu potem sie chwalil tym sukcesem..
Wiec jesli ten profesorek byl taki cwany wtedy, to moze i teraz ma racje?
Tekst
пo-рyccки: Извеcтный китaйcкий экoнoмиcт oткрoвеннo зaявил o приближaющемcя крaхе экoнoмики КНР
in deutscher Sprache Kreist der Pleitegeier bereits über China?
i.. oryginalna strona tej gazety :-))
Ja Chiny daze sympatia i mam nadzieje ze tym razem profesor sie myli..