Dodaj do ulubionych

Rozpad CCCP.

23.12.11, 20:27
Umykaja pamieci istotne daty, a to rocznica stanu wojennego, a to Miedzynarodowy Dzien Czekisty i last but not least rozpad CCCP.
Minelo 20 lat i mozna powoli pytac "Czy warto bylo?"

Bo nie ulega watpliwosci, ze Panstwa Baltyckie, obdarzone odrobina swobody decyzji, opuscilyby czym predzej szczesliwa rodzine narodow.
Przy pierwszej okazji.
Zapewne z korzyscia dla siebie.

Czy bylo to tak samo oczywiste w wypadku innych republik ?

Wlasnie zakonczyla sie w TV24 rozmowa z prof. Rotfeldem.
To madry facet i wie, co mowi.
A dosc pesymistycznie wypowiadal sie na temat tendencji politycznych na Ukrainie i nie chodzilo o zaleznosc od Rosji.
Chodzilo o kiepski system wladzy ogolnie.

Co sie dzieje u Bat'ki wszyscy wiemy, a ostatnia rąbanka w Kazachstanie, nie napawa optymizmem.

Czy mozna bylo inaczej ?
Obserwuj wątek
    • j-k Re: Rozpad CCCP. 23.12.11, 21:07
      borrka napisał:
      Czy bylo to tak samo oczywiste w wypadku innych republik ?

nie.
      niepodleglosci Chciala tylko Pribaltika i Zakaukazie

czy mozna bylo inaczej ?
      mozna bylo.
      i lepiej (stopniowo - idea Gorbaczowa)
      i krwawiej.

wyszlo nienajgorzej.
      • des4 jaki prezydent, taki kraj 23.12.11, 21:46
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,10867754,Lukaszenka_do_dziennikarki__Trzeba_ze_mna_spac.html
        choć nie wątpię, że Addamski chętnie skorzystałaby z oferty Tupecika :D
    • j-k Wez mi tego Kolchoznika do Gorbaczowa nie porownoj 25.12.11, 04:40
      bo przy nim nawet Putin - to Pierwsza Klasa.
    • borrka Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 09:10
      Eve of destruction :)
      Wyrazy falszywego wspolczucia forumowym sowkom, gratulacje dla normalnych Rosjan.

Bez zludzen Panie i Panowie:
      Rosji nie moglo przytrafic sie nic gorszego, niz komunizm i CCCP.

To byla kwintesencja zla politycznego i moralnego.
      Jesli dzisaiaj tak krytycznie oceniacie poczynania USA, dostrzezcie przede wszystkim "belke"we wlasnym oku.
      Jako narod popelniliscie bledy o strasznych konsekwencjach.
      Glownie dla Was samych.

Zmarowane zycie paru pokolen.
      Zniszczona Europa.
      Trudne jeszcze do oceny szkody moralne.

Wiec nie szukajcie rzekomych "plusow" komunizmu - nie bylo zadnych.
      • borrka Gady z kapstran zatopily sowiecki "botik".... 25.12.11, 09:44
        A byly tam same wspanialosci - stary patefon, fotografie Ally Pugaczowej i Edyty Piechy :)))
        Coz za boska alegoria upadku umilowanego Kraju Rad !
        Dante lepiej by tego nie wyrazil...
        www.youtube.com/watch?v=mUjd1GSQplY&feature=related
        • igor_uk Boriska. 25.12.11, 10:08
          Czy ty potrafisz o czyms innym gadac?Rozumiem,ze tesknisz za swoja byla ojczyzne,w ktorej czules sie przedewszystkim czlowiekiem,ale nie przesadzaj z tym.Bo pozniej rozne francowate szowinisci winia Rosjan w tym,ze zawladneli forumem "Swiat" .Bo taka franca nie odroznia banderowca od moskala,dla niego wszysci my sa ruskie.
          • borrka Jestem przede wszystkim antykomunista. 25.12.11, 10:23
            Do ostatniej komorki nienawidze tego bydlecego systemu.

Wiec rocznica mnie raduje.
            • igor_uk Re: Jestem przede wszystkim antykomunista. 25.12.11, 10:30
              Ale czemu przez twoja radosc maja obrywac inni?
              Raduj sie tak,zeby nie przeszkadzac francowatemu.

p.s. A nie razu nie zauwazylem twoja obecnosc na forum "Rosja".
      • strateg_x Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 10:07
        Komunizm dał wam pozycję potęgi gospodarczej i militarnej .
        Cena za to była wysoka .
        • igor_uk Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 10:10
          strateg.Alez nam Rosjanam nie potrzebny byl komunizm,zeby byc potega.Rosja byla ,jest i bedzie potega,niezaleznie od ustroju.
          • strateg_x Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 10:17
            Tu nie byłbym tak bardzo pewien .
            Przed rewolucją Rosja była biednym i zacofanym państwem feudalnym manipulowanym przez Niemców .
            • igor_uk Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 10:22
              strateg, owszem,Rosja byla pod wielu wzgledami zacofana,zreszta jest i prawdopodobnie bedzie(tu klania sie mentalnosc Rosjan),ale potega byla,jest i bedzie.Popatrz na mape -taki szmat ziemi najpierw zajac,a pozniej utrzymac przez setki lat, trzeba bylo umiec.
              • borrka Od 20 lat ciut mniej na mapie :)))). 25.12.11, 10:25

• borrka Z 400 mln rabow tez zostalo tylko 140 ! 25.12.11, 10:28

• igor_uk Re: Z 400 mln rabow tez zostalo tylko 140 ! 25.12.11, 10:35
                    Borcia,nigdy zachodnia Ukraina nie liczyla 400 mln mieszkancow.Co ty chlales wczoraj?
                • igor_uk Re: Od 20 lat ciut mniej na mapie :)))). 25.12.11, 10:31
                  Nie szkodzi,co to jest 20 lat w historii Narodow.A i tak ,Rosja jest najwiekszym Panstwem na Swiecie.
                  • borrka Dumna zmarzlina :)))). 25.12.11, 11:01
                    Igorku, o ruskim imperializmie MNIE nie musisz przekonywac.
                    Ja naprawde wiem, co Wam sie sni.
                    Lepiej, niz Freud Zygmunt.
                    • igor_uk Re: Dumna zmarzlina :)))). 25.12.11, 11:37
                      boriska,oczewiscie ,ze nie musze.przeciez napewno spedziles wiele dni w Rosji,budujac daczy dla bratkow,wraz ze swoimi bracmi zapadencami.Podejrzewam ,ze wlasnie wtedy i nabrales sie tej powierszchniowej wiedzy o Rosji.

borcia,a moze cie jakijs bratok zamiast kasy gnata pokazal i dla tego ta twoja nienawisc do Rosjan?
                      • borrka Nie znasz juz Matuszki, Igorku. 25.12.11, 11:43
                        Bratwa z zelastwem dawno nie biega.
                        To biznesmeny :)))
                        • igor_uk biedny borcia. 25.12.11, 11:50
                          borcia,przeciez mnie chodzilo o lata 90-te ,kiedy ty tam aktywnie i budowal daczy .Przeciez twoja wiedza o Rosji tym okresem i zamyka sie.Co tam dzieje sie dzis,to ty wiesz mniej ode mnie,poniewaz ja mam kontakt ze swoimi kolegami,ktore mnie wiele rzeczy wyjansiaja,a ty musisz polegac wylacznie na tym,co przeczytasz w internecie ,czy uslyszysz w zombojaszcziku.
              • strateg_x Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 18:38
                Uważasz, że terytorium i generał " maroz " zawsze was obroni ?
                • igor_uk Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 18:54
                  Nie,wna to nigdy my nie liczyli.Zawsze liczylismy na wl;asne sily i swoja chec oddac zycie za dobre wspolne.General moroz i reszta,to wymysiel tych,kto nie potrafil przywidziec tego,ze Rosjanie sa inni i ze potrafia walczyc,jak malo kto.
                  • strateg_x Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 19:07
                    A co by zrobił z wami Hitler gdybyście nie mieli odpowiedniego potencjału przemysłowo-militarnego ?
                    A ten potencjał zbudował komunizm !
                    • igor_uk Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 19:13
                      A co by bylo by?Nie wiem,potencjal byl,a kto go zbudowal?Czy to jest wazne,przeciez to i tak byli Rosjanie.
                      • strateg_x Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 19:38
                        Ty twierdzisz, że bez komunizmu bylibyście potęgą, a to raczej mało prawdopodobne !
                        Jako państwo zacofane gospodarczo bylibyście bez szans !
                        • igor_uk Re: Dzis formalna wigilia rozpadu. 25.12.11, 19:42
                          strateg,ja nic nie twierdze,bo w odroznieniu od ciebie,nie jestem geniuszem i jasnowidzem.Wiem tylko tyle,co stalo sie .A co by moglo stac sie,to wiedza tylko tacy ludzi,jak Ty.
    • borrka Perspektywa zydowskiego banderowca. 25.12.11, 11:12
      Nie bede wracal do moich korzeni - Lubianka wie lepiej :)))

Ale nie odmowie sobie uklonu w strone moich ukrainskich przyjaciol:
      Otoz, ilekroc zaczynalem narzekac na polski komunizm (tzn. istniejacy w Polsce ruski typ komuny),
      niemal wybuchali smiechem.
      Tak softowy, nieprawdziwy i dziecinny wydawal im sie system poza CCCP.
      Cos w tym jednak jest !
      • igor_uk Re: Perspektywa zydowskiego banderowca. 25.12.11, 11:39
        borcia,przezuj salo.lykni i powtorz jeszcze raz,bo belkoczesz cos bez sensu.

p.s.
    • borrka Wyjezdzam do bratniego kraju... 25.12.11, 11:58
      Wiec z opoznieniem zycze jeszcze wszystkim Wesolych Swiat i Happy Nowy Year:
      Niech Died Moroz cos Wam przyniesie, a najlepiej, niech przyjdzie tylko Snieguroczka !
      Bez Dziadka.
      No, mam na mysli facetow.
      • mongolszuudan Re: Wyjezdzam do bratniego kraju... 25.12.11, 19:47
        Niech i wasz Santa Claus nie zapomni o polskich damach:
        porjati.com/uploads/posts/2011-12/1324457677_cartoon_mix_84-1.jpg
        www.ejin.ru/uploads/posts/2011-12/resized/72ccc0c1742efb32ed448a3458be1693c66aa82e.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka