Gość: juź IP: *.ip.netia.com.pl 21.09.11, 21:04 Z Fethiye do Efezu z kim i za ile? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simon_r Re: Efez 21.09.11, 21:19 Najlepiej samemu.. tylko czy warto tak daleko jechać??... to prawie 300km w jedną stronę. Samochód ok. 30 euro Benzyna (przy założeniu spalania 6l/100km) - ok. 160 TL (320PLN) W pobliżu Fethiye jest całe mnóstwo antycznych zabytków.. a o połowę bliżej masz do Demre a za zaoszczędzoną kasę można popłynąć na Kekovę wynajmując indywidualnie łódź za 60 USD na cały dzień... a tam zatopione miasto. Oczywiście jak musi być Efez to musi :) ale wtedy tak czy inaczej fajnie pojechać na własną rękę bo po drodze i na miejscu również zwiedzi się jeszcze kilka innych fajnych miejsc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Efez IP: *.adsl.inetia.pl 21.09.11, 21:44 Simon :-) - naprawdę warto. Efez jest absolutnie wyjatkowy, zwłaszcza jak się wejdzie do domów na zboczu (dodatkowo płatne 15 TL, ale jakie wrażenia!) Nie da się tego porównać z niczym wokół Fethiye. A jedzie się dobrze i szybko, poza tym rzecz jasna warto wtedy zahaczyć o Domek Maryi, , Artemizjon, meczet i koniecznie bazylikę św.Jana w Selcuku. Natomiast zgadzam się co do środka transportu - wynajęty samochód. Szybciej, we własnym czasie. Ale Efez to tak, jak piramidy w Gizie dla Egiptu prawie. Hierapolis przy nim blednie. Oj, żałuj, że nie weszliście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Efez 21.09.11, 22:21 najbliżej z Kusadasi, ja pojechałem do Kusadasi, żeby mieć blisko do Efezu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Efez IP: *.play-internet.pl 22.09.11, 05:52 Tyle że jadąc samemu Efez przechodzi się dwukrotnie (trzeba wrócić do tej samej bramy gdzie zostawiło się samochód)jadąc z wycieczką autokar wysadza na górnej bramie i odbiera na dolnej najlepsze rozwiązanie na samodzielny wypad to Kusadasi ale Efez jest wyjątkowy więc warto tam pojechać Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Efez 22.09.11, 09:21 nic w tym złego, można zrobić więcej zdjęć idąc w górę i w dół :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Efez IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 11:29 Dokładnie - dla mnie przejście Efezu dwukrotnie to atut. I naprawdę w drugą stronę ogląda się to niejako inaczej, jak to bywa często przy drogach położonych na zboczu :-) Szkoda tylko, że w tym roku, może nie całym, wejście do dużego teatru było niemożliwe - pracował tam ciężki sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Efez IP: *.play-internet.pl 22.09.11, 12:18 Wszystko się zgadza pytanie tylko czy odbywa się to w okresie lipca -sierpnia czy wiosną lub jesienią w szczytowym okresie lata bywa tam 50 stopni a to chyba jest różnica przejść raz z górki (przecież można powoli,dokładnie wszystko obejrzeć i sfotografować)niż potem z powrotem pod górkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oli Re: Efez IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.11, 14:50 6 sierpnia, 39 stopni, fajny wiatr od morza, nie odczuwało się tej temperatury. W Luksorze było 57 stopni w cieniu i też spokojnie :-). Znacznie bardziej dokucza upał w Pamukkale, naprawdę. To zależy od chęci, być może u niektórych od tuszy (tu rozumiem, że każdy krok w słońcu może być koszmarem). A ta górka przecież maleńka jest, nikt tam nie biega:-) Powiem szczerze - dla mnie zwiedzanie jest sprawą pierwszej wagi na wakacjach, choć nie powiem, znaczną część ze względu na dzieciaki spędziłam w hotelu. Jeszcze parę lat i uskuteczni się objazdówki. Zdaję sobie jednak sprawę, że jestem w mniejszości :-) Chyba ciągle piszemy nie na temat autorowi wątku :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Efez IP: *.play-internet.pl 22.09.11, 15:19 No niby nie na temat ale ja jestem za biurem podróży (koszt ok.60 euro z wejściem i obiadem) Ty za własną inicjatywą w postaci samochodu (wynajem +paliwo+opłaty za parking +wejście +posiłek)z biurem wygodniej idosyć szybko samemu pewno dokładniej i mniej komfortowo więc pogląd jest ,niestety w Fethie nie byłem tylko w Marmaris dlatego nie wiem jakie biuro doradzić lecz napewno kilka ulicznych tam się znajdzie ,które proponują podobne warunki absolutnie nie kupować w Biurze z którym się przyjechało bo są drodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia_kania Re: Efez 25.09.11, 17:34 Gość portalu: Andy napisał(a): > No niby nie na temat ale ja jestem za biurem podróży (koszt ok.60 euro z wejśc > iem i obiadem) Ty za własną inicjatywą w postaci samochodu (wynajem +paliwo+opł > aty za parking +wejście +posiłek)z biurem wygodniej idosyć szybko samemu pewno > dokładniej i mniej komfortowo więc pogląd jest ,niestety w Fethie nie byłem tyl > ko w Marmaris dlatego nie wiem jakie biuro doradzić lecz napewno kilka ulicznyc > h tam się znajdzie ,które proponują podobne warunki absolutnie nie kupować w Bi > urze z którym się przyjechało bo są drodzy. IMHO wyjaz z 'biurem podrozy' na wycieczke do Efezu to totalna pomylka... Spedzisz w Efezie 2 godziny, a w sklepie ze zlotem czy ceramika ze 4 h. Bylam w tym roku na takiej 'wycieczce' z jakas polska grupa, bo niestety moi towarzysze podrozy (pierwszy raz w Turcji) chcieli sie wybrac. Nawet nie bylo czasu obejrzec Efezu, nie mowiac juz o wejsciu do domow na tarasach, bo sie sie pani przewodnik bardzo spieszylo do centrum ceramiki ;-) Nastepnego dni wzielismy samochod i pojechalismy do Didymy, Miletu i Priene zeby cos normalnie zobaczyc..... Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Efez 22.09.11, 16:25 simon_r napisał: > W pobliżu Fethiye jest całe mnóstwo antycznych zabytków.. a o połowę bliżej mas > z do Demre a za zaoszczędzoną kasę można popłynąć na Kekovę wynajmując indywidu > alnie łódź za 60 USD na cały dzień... a tam zatopione miasto. Ruina ruinie nierówna. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć "po co jechać do Rzymu oglądać Bazylikę św. Piotra skoro mam kościół parafialny 200m od domu". Efes to najlepiej zachowane starożytne miasto z całego obszaru starożytnej kultury greckiej. Nie ma takiego drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juź Re: Efez IP: *.ip.netia.com.pl 22.09.11, 18:10 Dziękuję wszystkim. Fajnie czytać rzeczowe posty. Odpowiedz Link Zgłoś
voyager747 Re: Efez 22.09.11, 18:34 Efez jest super, ja właśnie specjalnie mieszkałem w Kusadasi, żeby mieć blisko do Efezu, stamtąd nawet dolmuszem można dojechać tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: Efez 22.09.11, 19:06 Z tego, co wiem, to wycieczki zorganizowane z Fethiye do Efezu występują jedynie w wersji 2-dniowej, w połączeniu ze zwiedzaniem Pamukkale. Cena orientacyjna to 150 lirów za osobę dorosłą (jest w nią wliczony również 1 nocleg w hotelu 4*). Odpowiedz Link Zgłoś