Dodaj do ulubionych

Iran-Contras.

07.01.12, 00:04
Czy pamjeta jeszcze ktos ta afere? I czy nie warto bylo by zostanowic sie nad tym,co teraz dzieje sie wokol Irana ,czy nie przypomina to dobrze zorganizowane przedstawienie?
Obserwujemy rost napiecia na BW .Iran prezy muskuly,pokazujac,ze da odpor kazdemu,kto podwazy ich prawo do niezaleznosci.Amerykanie rowniez nie pozostaja bierni i oglaszaja,ze zmiazdza kazdego,kto zagrozi ich interesam.A czy naprawda i USA i Iran daza do wojny?
Moim zdaniem to tylko gra.Gra na wzrost ceny za rope,ktora oplaca sie i Amerykanam i Iranczykam.Inni producenci ropy tylko zacieraja rece,obserwujac to,co dzieje sie wokol Irana.
Tylko zachowanie Europejczykow jest bardzo dziwne. Proponowanie nalozenie embargo na iranska rope,to olbrzymia glupota,poniewaz nie odniesie zadnego skutku i tak Chinczyki kupia od Iranu kazda ilosc ropy,a my,w Europie,tylko zaplacimy wyzsza cene na stacjach benzynowych.
Amerykanie,grajac na podwyzke,postepuja bardzo racjonalnie,poniewaz po Swiatu hula olbrzymia ilosc dolarow i nic nie potrafi ich tak dobrze zagospodorowac,jak ropa i im drozsza (ale bez przesady,nie dlugo w Ameryce wybory) tym lepiej. Czyli,moim zdaniem,i Iran i USA graja ,jak by ,w jednej druzynie .Pokazujac wszystkim,ze sa gotowe do wojny (co powoduje wzrost cen ropy),ale do wojny i tak nie doprowadza,jak by tego nie chcial Izrael,poniewaz wojna nie jest na reke,w obecnych czasach,nikomu,oprocz Izraela.
A czy to jest mozliwe,zeby Amerykanie weszli w zmowe z ajatolahami?Chyba tak,wystarcze przypomniec,co dzialalo sie w latach 1986-87 . Zgode na sprzedaz Iranowie broni,podpisal sam Ronald Reagan,pomimo tego,ze dzialaly sankcje przeciwko Iranu.
Obserwuj wątek
    • kamandir_vzvoda Jedynie kiedy Ahmedidzad bylby Zydem 07.01.12, 00:16
      ale my wiemy, ze to niemożliwe co nie?
      • igor_uk Re: Jedynie kiedy Ahmedidzad bylby Zydem 07.01.12, 00:24
        kamandir_vzvoda napisał:

> ale my wiemy, ze to niemożliwe co nie?<
        Nie wiem co wiecie wy,ale u nas o tym mowi sie po roznemu.
        Президент Ирaнa Мaхмyд Ахмaдинежaд – еврей!
        • kamandir_vzvoda to jakas propaganda antysemicka ! 07.01.12, 01:07
          z Israela ;)
    • swiblowo Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:17
      Ciekawa sugestia. Ale nie ma Regana. Pewnie jakies roznice sa miedzy republikanami a demokratami.
      • igor_uk Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:33
        swiblowo,interes to interes.
        • swiblowo Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:43
          No tak, ale jak pewnie wiesz, sa rozne "kalkulatory" - jak w tym dowcipie,
          gai zatrzymuje dzipa, w dzipie facet, fingle, kajdany te sprawy, pistolet lezy na przednim siedzeniu, gaisznik pyta -do czego mu on potrzebny, ten odpowiada- do drobnych rozliczen, ment patrzy a na tylnim kalasz lezy! Aaaa, tego uzywam w кoнечнoм cчетy.
          • igor_uk Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:48
            Znam ten kawal.
            • swiblowo Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:50
              Z
            • swiblowo Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:51
              Znasz i...
      • romrus Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:34
        swiblowo napisała:
        > Ciekawa sugestia. Ale nie ma Regana. Pewnie jakies roznice sa miedzy republikanami a demokratami.

Jaka roznica? Widzisz ja?
        Kibicowalem Obame, bo tez mi sie wydawalo ze jakas roznica musi byc. i co?

Co do meritum, nie ma nic bardzej idioticznego niz europejski atak na Libije i sankcji wobec iranskiej ropy. Juz tydzien tankuje we Wloszech samochod po 1.7 euro za litr. W dodatku to Hummer mojego wloszskiego kumpla i wyp@rdala 25 litrow na 100 km., szlag mi juz trafia.
        Tyle ze ja za pare dni wroce i bede tankowal swoj po 0.7.

P.S. Ze wzgladow techniczno-chemicznych iranska rope na wielu europejskich zakladch przetworzych mozna zastapic tylko rosijskiej.
        Dzienki, politycy z UE.
        • swiblowo Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:50
          Ty mnie извини, no miedzy prawica a lewica powinna chyba jakas byc, nie?
          Lewica zawsze nagla byla, ot co!
          Ja w ogole z trudem przyjmuje odniesienie w terazniejszosci tylko do kasy. Ciekawe, co MY z tego bedziemy miec? W Rosji co? Cena stanie w miejscu? Takich cudow od 10 lat jakos nie widze...
          Ty uprawnienia na Hammera masz?
          • zlotamajka Re: Iran-Contras. 07.01.12, 01:00
            Roznica jest. No bo od czego w koncu jest marketing. A tak naprawde to od kiedy demokraci to lewica? Patrzac ideologicznie to prawica. Republikanie to juz oszolomy do kwadratu wiec dlatego demokraci tak "lewicowo" wygladaja.
          • romrus Re: Iran-Contras. 07.01.12, 01:05
            swiblowo napisała:

> Ty mnie извини, no miedzy prawica a lewica powinna chyba jakas byc, nie?
            > Lewica zawsze nagla byla, ot co!

No wlasnie, tyle ze kto z nich prawica, a kto lewica, sami diabli nie wiedza.

> Ja w ogole z trudem przyjmuje odniesienie w terazniejszosci tylko do kasy. Ciekawe, co MY z tego bedziemy miec? W Rosji co? Cena stanie w miejscu? Takich cudow od 10 lat jakos nie widze...

Wiesz, wysoka ceny ropy jednak daje w Rosji pozitiwny skutki. Nawet to, co pod@rdola z budzetu trafia w koncu na rynek uslug + podwyszki wyplat w budzetowce, a to skutkuje wzrostem w srednim i malym biznese.

> Ty uprawnienia na Hammera masz?

Nie trza, to osobowka. Tylko wojskowy H1 wymaga oddzelnych uprawnen.
            • swiblowo Re: Iran-Contras. 07.01.12, 01:32
              Ha,hahaaa! Wez mnie romrus nie rozsmieszaj.
              Budzetowce to /moze i Ty tez w budzetowce raz sie Hummerem po Italii rozbijasz? :)/ trzeba by morde w pomyjach wymoczyc, bo juz tacy tam pracuja, co kase w domu trzymaja w pudelkach po butach. Osobiscie znam np. zam. naczelnika nalogowej, 33 lata, willa w Hiszpanii...i takie tam duperele. A jak gaisznik 500 rubli wzial to wielkie aj-waj, korupcja!! No to mandaciki NAM - Tobie i mnie podniesli, a gaisznik dalej bez mieszkania...
              No i ten rozwijajacy sie "maly biznes" to ja widze, ja ich bladz widze, na rynkach stoja, lawasz sprzedaja, pobambic moga, wlosy jakas mila czarnulka Ci ostrzyze...plotek przy szkole pospawaja, asfalcik w stylu fale Dunaju poloza...
        • zlotamajka Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:58

Ze wzgladow techniczno-chemicznych iranska rope na wielu europejskich zakl
          > adch przetworzych mozna zastapic tylko rosijskiej.

Tylko ze tego wojtusie juz nie wiedza.
          • kamandir_vzvoda Re: Iran-Contras. 07.01.12, 01:42
            zlotamajka napisała:

>
            > Ze wzgladow techniczno-chemicznych iranska rope na wielu europejskich zakl
            > > adch przetworzych mozna zastapic tylko rosijskiej.
            >
            > Tylko ze tego wojtusie juz nie wiedza.

wjtusie widza to co przeczytają dużymi bukwami we wproście czy na onecie ew w plotku (mara ;)
    • zlotamajka Re: Iran-Contras. 07.01.12, 00:52
      Igor, nie uwazam ze to co sie dzieje wokol ZP to tylko gra na podwyzszenie cen ropy. To duzo powazniejsze. Tu chodzi to by zniszczyc wplywy Iranu i imperium jest gotowe na konfrontacje militarna.

Co do Europy to przez te sankcje sama sobie szkodzi. Przeciez wiadomo ze im drozsza ropa tym gorzej dla ekonomi. W Chiny to tez uderzy. Wiekszosc producentow w Chinach pracuje z malym profit margin. Znaczne podwyzszenie cen ropy dobrym dla nich nie bedzie.

A co do wyborow w USA to sa sprawy ponad wyborowe. A do tego wyzsze ceny ropy moga bardziej zachecic demoludki amerykankie do ataku na Iran bo ich przekonaja ze po tym ceny spadna. A ze po ataku na Irak nei spadly to kto by pamietal.
    • j-k desant rosyjski sie wykazuje. 07.01.12, 01:06
      ale pominmy go milczeniem.
      moglibysmy go skasowac poprzez 2 telefony :)
      • kamandir_vzvoda wrociels juz z kebaba? to se kasuj 07.01.12, 01:08
        j-k napisał:

> ale pominmy go milczeniem.
        > moglibysmy go skasowac poprzez 2 telefony :)

no i co z tego ci przyjdzie cieciu?
        • j-k twoj belkot :) 07.01.12, 15:04
          aamandir_nievzvoda napisał:
          > no i co z tego ci przyjdzie cieciu?

twoj belkot, kacapie.

PS. Stany Zjednoczone nie sa zainteresowane wysoka cena ropy, poniewaz sa jej najwiekszym importerem i nie bardzo maja czym za nia placic.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista
          • igor_uk belkot "ekonomisty". 07.01.12, 15:22
            jasiu ,Amerykanie sa zainteresowane w dosc wysokich cenach ropy,niskie dla nich sa smierci podobne.A wiesz czemu?
            Mowa ,oczewiscie, nie o zwyklych felusiach mieszkajacych w USA.
            • j-k szutek Gorii cd... 07.01.12, 19:47
              goria_uk napisał:
              > jasiu ,Amerykanie sa zainteresowane w dosc wysokich cenach ropy,niskie dla nich
              > sa smierci podobne.A wiesz czemu?
              > Mowa ,oczewiscie, nie o zwyklych felusiach mieszkajacych w USA.

nie goria, nie chce wiedziec :)

wysoka cena ropy, wzmiacnia rosje i islamuskow.
              niska - wzmacnialaby cala gospodarke swiatowa.

rozumiem te teorie, ze islamuski tak naprawde USA nie szkodza, (bo nic nie potrafia)
              a Rosja tez nie (gdyz nie ma sprzecznych Interesow z USA...)

Jednakze USA nie szkodza tez ani Chiny, ani Indie.

Nie maja oni przeciwstawnej Zachodowi Ideologii.
              Zaden Chinczyk nie zaszedl mi za skore.
              Przeciwnie jestem pelen podziwu dla ich ROZWAGI.

i dlatego Ropa powinna byc ani droga - ani tania

bo tylko taka zapewni Swiatu zrownowazony rozwoj.
              • igor_uk jasiu. 07.01.12, 20:21
                Napisales:
                "i dlatego Ropa powinna byc ani droga - ani tania ".
                A co znaczy twoim zdaniem ropa ani droga ,ani tania?To znaczy ile?
                I cos wiesz o tym,ze ta olbrzymia masa dolarow musi byc jakas zagospodorowana?I czy wiesz,ze najwiekszym "grzechem" Iranu jest nie program nuklearny,a tylko iranska gielda surowcowa,na ktorej Iran sprzedaje swoja rope za Euro ,a na kazdej innej ropa sprzedaje sie za baksy.
      • romrus Re: desant rosyjski sie wykazuje. 07.01.12, 01:10
        j-k napisał:

> ale pominmy go milczeniem.
        > moglibysmy go skasowac poprzez 2 telefony :)

Alez masz nostalgije za kablowaniem:-)))
        • swiblowo ale DESANT to mi sie podoba! 07.01.12, 01:36
          • tojabogdan Iran nie ma wcale doświadczenia w napadaniu 07.01.12, 14:27
            Iran nie ma wcale doświadczenia w napadaniu na innych, co przypominam do znudzenia. Oni, a przedtem persja, nie napadali na innych od stuleci. Ci nie znaczy, że nie potrafią się bronić, jak wówczas, gdy niejaki rumsfeld popierający i uzbrajający swego ówczesnego kupmla w tamtym regionie, niejakiego saddama husajna, zdecydował się na iran napaść.
            • igor_uk Re: Iran nie ma wcale doświadczenia w napadaniu 07.01.12, 14:31
              Bogdan,bardo dobre spostrzezenie.
            • mara571 a nie wiesz przypadkiem jak Gruzini stali 07.01.12, 17:20
              sie czescia Imperium Rosyjskich carow?
              • igor_uk Re: a nie wiesz przypadkiem jak Gruzini stali 07.01.12, 17:34
                mara,a co to ma do tematu watka?
                • mara571 Re: a nie wiesz przypadkiem jak Gruzini stali 07.01.12, 17:49
                  odpowiadalam na stwierdzenie Bogdana:
                  "Iran nie ma wcale doświadczenia w napadaniu na innych, co przypominam do znudzenia. Oni, a przedtem persja, nie napadali na innych od stuleci. Ci nie znaczy, że nie potrafią się bronić, jak wówczas, gdy niejaki rumsfeld popierający i uzbrajający swego ówczesnego kupmla w tamtym regionie, niejakiego saddama husajna, zdecydował się na iran napaść. "

A tak na marginesie, bylabym ciekawa jaki zwiazek z tematami watkow maja twoje pyskowski z innymi forumowiczami, ktore zsmiecaja np. watek j-k, borrki (wymieniam, tylko te aktualne).
                  Uderz sie w piersi Igor: uwielbiasz je.
                  • igor_uk Re: a nie wiesz przypadkiem jak Gruzini stali 07.01.12, 18:02
                    mara,czy ja cie oskarzam o pyskowke?
                  • felusiak1 Re: a nie wiesz przypadkiem jak Gruzini stali 07.01.12, 20:56
                    gwoli ścisłości, rumsfeld był wysłannikiem reagana. w owym czasie nie pełnił żadnej rządowej funkcji. Był CEO G. D. Searle & Company. USA nie uzbrajało saddama i nie był on sojusznikiem.
                    to była koniunkturalna pozycja. pomaganie saddamowi w wojnie z iranem tak długo jak nie uzyska przewagi. i pomaganie iranowi jeśli saddam zacznie wygrywać. A jak pomagano? Dane wywiadowcze, satelitarne zdjecia (rozmieszczenie wojsk przeciwnika).
                    • romrus Czyli taka uczciwa gra... 07.01.12, 21:31
                      felusiak1 napisał:
                      > gwoli ścisłości, rumsfeld był wysłannikiem reagana. w owym czasie nie pełnił ża
                      > dnej rządowej funkcji. Był CEO G. D. Searle & Company. USA nie uzbrajało saddam
                      > a i nie był on sojusznikiem.
                      > to była koniunkturalna pozycja. pomaganie saddamowi w wojnie z iranem tak długo
                      > jak nie uzyska przewagi. i pomaganie iranowi jeśli saddam zacznie wygrywać. A
                      > jak pomagano? Dane wywiadowcze, satelitarne zdjecia (rozmieszczenie wojsk przec
                      > iwnika).

...na wykonczenie oby dwoch stron.
                      W imeniu zwyczezstwa demokracji chyba, no nie?
    • felusiak1 Re: Iran-Contras. 07.01.12, 17:43
      igor-53uk napisał: Zgode na sprzedaz Iranowie broni,podpisal sam Ronald Reagan,pomimo tego,ze dzialaly sankcje przeciwko Iranu.

Widzę, że tworzysz nową historię. No ale tak to jest kiedy sie nie wie a sie chce.
      • igor_uk Re: Iran-Contras. 07.01.12, 18:13
        felus, czyli to wszystko odbylo sie bez wiedzy i zgody urzedujacego Prezydenta USA?
        Czyli maja racje te,kto twierdzi,ze Prezydent USA to tylko marionetka,ktora kieruja prawdziwe wladce Ameryki?

p.s. mnie dobrze wiadomo o tym,jak skonczylo sie sledztwo amerykanskiego kongresu w tej sprawie.jak rowniez i to,jak stali mowic o Reaganie po tym wszystkim -teflonowy .Czyli do niego nic nie przywiera,co wcale nie znaczy,ze w tym nie maczal palce.
        • felusiak1 Re: Iran-Contras. 07.01.12, 19:43
          drogi igorze napisałeś: Zgode na sprzedaz Iranowie broni,[b]podpisal [/b]sam Ronald Reagan,pomimo tego,ze dzialaly sankcje przeciwko Iranu.
          Tearaz piszesz: felus, czyli to wszystko odbylo sie bez wiedzy i zgody urzedujacego Prezydenta USA?

Otóż Reagan nigdy nie podpisał zgody i nigdy nie udowodniono, że wiedział. Zapoznaj sie z zeznaniami Poindextera.
          • igor_uk Re: Iran-Contras. 07.01.12, 20:34
            felus,wiem co napisalem i uwazam,ze mam tyle samo prawa napisac,ze Reagan podpisal zgode na sprzedaz Iranowie broni,jak i ty,zaprzeczajac temu.
            Ksywa dla Reagana -teflonowy,nic nie wyklucza.
            Powiedzmy,ze w tym bedziemy roznic sie zawsze.ja nadal bede uwazac,ze Reagan nie byl marionetka i wyrazil zgode (podpisal) na sprzedaz broni dla Iranu.

p.s. czy cos slyszales o raporcie Christiana Mixtera (jeden ze sledczych w tej aferze) ,z 1991 roka i o tym co w nim bylo? Nie tak dawno byl opublikowany.

----------------
            Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja"

forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_.html
            • felusiak1 Re: Iran-Contras. 07.01.12, 20:50
              powiem ci tak: czy reagan wiedział w zarysie co sie działo? TAK. Szczegółów nie znał nie dlatego że był marionetką ale dlatego, żeby w razie wpadki nie być zamieszanym. dlatego wskazałem ci abyś zapoznał się z zeznaniami poinextera ("I made a deliberate decision not to ask the President, so that I could insulate him from the decision and provide some future deniability for the President if it ever leaked out."). one wyjaśniają wszystko.
              Ponadto wtedy demokratyczny kongres grał gotcha game tak jak później republikański kongrez grał z clintonem.
              • igor_uk Re: Iran-Contras. 07.01.12, 21:22
                felus,alez to tylko slowa lojalnego czlowieka.
                • felusiak1 Re: Iran-Contras. 08.01.12, 00:38
                  as always you're missing the point.
                  nie ma podpisu reagana. nie było i nikt go nigdy nie znajdzie.
                  he kind of knows but in real terms he doesn't know.
                  • extremeconcept.pl Re: Iran-Contras. 08.01.12, 01:50
                    Syntax error - topic do d...py. USA szaleje z obłędem w oczach, bo jako jedyne z trzech imperiów nie ma ropy - właściwie to ma, ale koszt jej wydobycia przewyższa jej cenę. Na szczęście mają ponad 1000 głowic nuklearnych. Może spuszczą jedną na Polskę - z cichym przyzwoleniem wład. W imię przyjaźni. Potem pozostaje puścić w wiadomościach, że to Iran! i pokazać palcem. Pretekst do wojny murowany, a Polaczków nikt żałował nie będzie.
                    • mara571 Re: Iran-Contras. 08.01.12, 17:34
                      extremeconcept.pl napisał:

> Syntax error - topic do d...py. USA szaleje z obłędem w oczach, bo jako jedyne
                      > z trzech imperiów nie ma ropy - właściwie to ma, ale koszt jej wydobycia przewy
                      > ższa jej cenę.

Rozumirm, ze Chiny ja maja. I to w ilosciach pozwalajacych teraz i w przyszlosci zaspokoic potrzeby 1,4 mld Chinczykow i ich szybko rosnacej gospodarki...
                  • igor_uk Re: Iran-Contras. 08.01.12, 02:14
                    felus,wlasnie tak dziala mafia.Szef gangu nigdy nie jest w niczym winny .
                    • felusiak1 Re: Iran-Contras. 08.01.12, 17:22
                      no widzisz. zatem reagan był godfatherem a poinexter consiglieri.
                      marron!
                      • igor_uk Re: Iran-Contras. 08.01.12, 17:32
                        Nu z tym nie bede klocic sie.Niech tak i pozostanie sie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka