Dodaj do ulubionych

Chlodnym okiem z Matuszki.

29.01.12, 10:43

Wiedza o nastrojach w Rosji, ograniczona jest specyficzna mentalnoscia, znana jako "brudy pierzemy w domu".
Od tej swiadomosci nalezy zaczac - Rosjanin nie krytykuje publicznie sytuacji wewnetrznej, chyba, ze nazywa sie Czaadajew:)
Kretactwa, przeklamania, w skrajnych wypadkach mat, aby tylko nie powiedziec gorzkiej prawdy.
Ci z potrzeba "uczciwosci" siedza po prostu cicho.
Rewers polskiej postawy krytykowania wszystkiego, na kazdym kroku.

Pamietajmy jednak:
za czasow zyjacych pokoleni NIGDY nie bylo Naszym Slowianskim Braciom z Tundry i Tajgi lepiej.

Ci, opiniotworczy maja sporo kasy, bez problemu moga ja wydac, jezdza za granice.
Wyjazdy zaagraniczne, o ktorych w polowie 19-wieku decydowal osobiscie car, a za CCCP "Bulgaria was the limit" (czy Limes:))), to cos bez precedensu w tej skali.

Ci biedni pojda szybko do gruntu w kraju o wspolczynniku Giniego pod 50.

Rowniez swoboda mysli jest dla Rosjan post-sowieckich zupelnie niesamowita.
Histeria wokol wypadkow lamania wolnosci prasy, jakos zaslania ... jej faktyczna swobode.
Jak wszedzie mainstream ma pierszenstwo, ale gloszenie pogladow odrebnych jest mozliwe.

Czego wiec brakuje do szczescia?

Poczucia mocarstwowosci brakuje.
Taką papka wiekomocarstwowosci karmi "lud" Putin i dlatego ciagle jest popularny.
Wreszcie, FR jest faktycznie poteznym militarnie panstwem, choc oczywiscie daaaleko do wszechmocy CCCP.

Produktem ubocznym niedosytu znaczenia w swiecie, jest cudaczna nienawisc do USA.
Ja nie jestem "Przyjacielem Ameryki", ale postrzegam ja, po prostu jako wazny element swiata.
Dla wielu Ruskich, to sprawcy "nieszczesc" Matuszki, a zdemaskowal ich Wowa Putin.
Chwilowo nie moze dokonac anihilacji, ale ruski muzik cierpliwy...
Poczeka.

Zupelnie nie przeszkadza to w "on-going" amerykanizacji kultury masowej w Rosji :)))

--
Obserwuj wątek
    • igor_uk Kolejne wypociny. 29.01.12, 11:00
      Nieszczesnego zapadenca,ktory stara sie pokazac,ze cos wie o Rosji i Rosjanach.
      • borrka Igorku, kiedy sie odwazysz odwiedzic Matuszke? 29.01.12, 11:06
        Wtedy bedziesz mogl oceniac moja wiedze na ten temat.
        Twoj strach przed wlasnym Krajem jest komiczny.
        Nie masz zreszta swego kraju.
        • igor_uk borrka. 29.01.12, 11:13
          Ty lepiej przestan wstydzic sie swojego pochodzenia.

p.s.Nie jestem dla ciebie Igorek.mam nick igor_uk i tak prosze do mnie zwracac sie.Lub nijak.Igorek - tak mowila na mnie mama.
          • zwyczajny Z Rosjanami z forum szkoda dyskutować. Normalni 18.02.12, 13:19
            Rosjanie starają się zrobic coś w Rosji i nie śmiecą na obcych forach. Chyba że KGB im płaci za rozbudzanie antyamerykanskich nastrojów w Europie.
        • pijatyka Re: Putin karmi "lud" papką wiekomocarstwowości 17.08.14, 23:49

• polski_francuz Potwierdzam 29.01.12, 11:13
      "Produktem ubocznym niedosytu znaczenia w swiecie, jest cudaczna nienawisc do USA"

Moja rosyjska studentka sie mnie kiedys pytala co mysle o Stanach. I z podziwu wyjsc nie mogla, ze ich szanuje za pracowitosc. Dla niej Amerykanie byli smieszni.

A dla mnie smieszne bylo to, ze mi to wszystko opowiadala po angielsku:)

PF
    • mara571 Re: Chlodnym okiem z Matuszki. 29.01.12, 11:19
      rzadko sie zdarza, ze mocarstwo rozpada sie bez przegranej wojny i traci olbrzymia czesc swojego terytorium. To jest szok, szczegolnie dla ludzi z naszego pokolenia.
      Ludzi karmionych od dziecinstwa historia zwyciestwa nad hitlerowskimi Niemcami, ogladajacymi corocznie parady niezwyciezonej Armii Czerwonej. Przekonywanych przez propagande, ze Rosjanie utrzymuja inne narody ( co tylko czesciowo bylo prawda).
      Przylaczenie Bialorusi do FR zrobi Putina niesmiertelnym w oczach Rosjan i zakladam, ze bedzie mialo miejsce jeszcze przed koncem nowej kadencji prezydenckiej.
      • borrka Przyczyny frustracji sa glebsze. 29.01.12, 11:26
        Dawniej, Rosjanie nie wiedzieli, jak moze byc dobrze.
        Dzis przynajmniej czesc widzi kontrast w zestawieniu z Unia.
        I szuka winnych - to ludzkie.

A winni to Gorbaczow, Jelcyn, Zydzi i Pindosi:)))
        Niemcy niezwykle umiejetnie rozgrywaja te kompleksy chwalac w oczy, a smiejac sie w kulak.
        • romrus Przyczyny frustracji sa inny i nie u nas 29.01.12, 11:38
          borrka napisał:

Przy tym ze w Rosji zyje sie co roku lepiej, i temu nawet ty chyba nie bedziesz zaprzeczal, jacy moga byc przyczyny frustracji?
          Zadnych.

Na frustracje cierpia tacy jak ty i inny mieszkancy demoludow.
          Wszyscy marzyli ze wystarcze sie oderwac od ZSSR i przystapic do UE - i natychmiast nastapi raj, beda zyli jak w Starej Europie, ale nie wyszlo.

No i z powodu tej frustracji, trza sie polepszac samopoczucie, wmawiac ze po rozwalu ZSSR w Rosji zostalo jeszcze gorsze niz u was, a to nie prawda.

Stosunkowy postepy w Rosji sa wiekszy i szybszy niz u was, bo pozicja startowa Rosji byla o wiele gorsza.
          Poziom zycia w Rosji i Polsce jest bardzo blizki, w duzych miastach wyzej u nas, w malych miastach i na wsi - u was.

No i z powodu ze Rosja bez demoludow i bylych republik dobrze sie radzi - ty wszystki waszy mantry o biedzie w Rosji.
          • borrka A dlaczego Rosja miala gorsza pozycje startowa? 29.01.12, 11:49
            Bo dysponuje cala tablica Mendelejewa, milionami hektarow doskonalej ziemi, jako tako wyksztalconym spoleczenstwem ?
            Bzdury piszesz.
            Rozczarowanie mialo miejsce, bo nikt nie rozumial glebi upadku, jaki na nas sprowadziliscie swym "przodujacym" systemem.
            I nie osmieszaj sie porownaniami.
            Ja wiem , jak jest w Rosji.
            Ja wiem, jak wyglada zycie w komunalkach i chruszczowkach.
            Wiem, jakie absurdalne sa ceny w Waszych sklepach i jak olbrzymie dysproporcje miedzy bogatym i biednym.

A to, ze sredni poziom zycia w Rosji i Polsce jest zblizony, wcale nie dziwi.
            Okupowaliscie Polske blisko 50 lat.
            • romrus Re: A dlaczego Rosja miala gorsza pozycje starto 29.01.12, 12:01
              Dla tego ze komuna rzadzila o 30 lat wiecej.

borrka napisał:
              > Bo dysponuje cala tablica Mendelejewa, milionami hektarow doskonalej ziemi, jak o tako wyksztalconym spoleczenstwem ?

Wlasnie dlatego teraz sie odradza.

> Bzdury piszesz.

> I nie osmieszaj sie porownaniami.
              > Ja wiem , jak jest w Rosji.

Pomiedzy "wiedziec", a "piepszyc ze wiem", lezy przepasc.

> Ja wiem, jak wyglada zycie w komunalkach i chruszczowkach.

Ile % komunalek w Petersburgu bylo, a ile jest teraz, znaffco?
              Pochwal sie wiedza.
              Nikt nie mowi ze juz jest wszystko dobrze, jest kilkakrotnie lepiej niz bylo.

> Wiem, jakie absurdalne sa ceny w Waszych sklepach

Absurdalny bo cie nie stac na ty sklepy. Zarabiaj wiecej.

> A to, ze sredni poziom zycia w Rosji i Polsce jest zblizony, wcale nie dziwi.
              > Okupowaliscie Polske blisko 50 lat.

Rosja byla okupowana 80, patrz wyzej.

Dlatego tempo i skala zmian w Rosji jest sa o wiele wiekszy.

W Polsce nikt nie zlikwidowal priwatnego rolnictwa i malego priwatnego biznesu.
              Przestan pitolic.
              • borrka Argumenty ad personam sa malo skuteczne. 29.01.12, 12:07
                A Rosja, to nie tylko Moskwa i Petersburg.
                To raczej Tambow i podupadly Ural.
                Tam chruszczowka uchodzi za luksus.
                W Moskwie za standard.

Rosja byla "okupowana" ?
                To w zasadzie wyklucza wymiane pogladow.
        • mara571 Re: Przyczyny frustracji sa glebsze. 29.01.12, 11:41
          fascynajcja Rosja, ale przede wszystkim jako krajem wielkich przestrzeni, niezwyklej przyrody jest w Niemczech faktem.
          Uwagi o balaganie, pijanstwie, zaniedbaniu miast czy brudzie wymienia sie potem przy rodzinnym stole.
          Mnie interesuje, czy podrozujacy z zapalem po Europie Rosjanie beda w stanie przeniesc pewne wzorce do swojego kraju.
    • romrus Co za bzdety:-)) 29.01.12, 11:29
      borrka napisał:
      > Kretactwa, przeklamania, w skrajnych wypadkach mat, aby tylko nie powiedziec gorzkiej prawdy.

W czym jest ta gorzka prawda?

W tym ze:

> za czasow zyjacych pokoleni NIGDY nie bylo lepiej.
      > sporo kasy, bez problemu moga ja wydac, jezdza za granice...to cos bez precedensu
      > swoboda mysli jest dla Rosjan post-sowieckich zupelnie niesamowita.

W tym ze w Rosji tradicyjnie nie lubia USA?
      Ze Rosjanie masowo sa antiamerikanscy?

To prawda i tego nikt nie ukrywa, o jakich matactwach cie chodzi?
      No i dlaczego ta prawda gorzka?
      USA nie lubi wiekszosc Swiata, bo nie ma za co ich lubic.
      Wstyd nie lubic jankiesow? Nie wstyd.

Co za idiotyzmy Ty wypisujesz?
      • igor_uk Re: Co za bzdety:-)) 29.01.12, 11:33
        romrus,a czego spodziewasz sie po gosciu,ktory tylko to i robi na forum,zeby przeciwstawic Polakow i Rosjan.ten banderowiec widzi w tym swoja role,co smiesznie probuje pokazac sie ekspertem od dusy rosyjskiej.A tak naprawda zdradza swoja dusze i swoje kompleksy.Dusze i kompleksy mieszkanca Zachodniej Ukrainyy,ktore nienawidza wszystkich w kolko,i dla ktorych raj na Ziemie ,to Kanada.
      • mara571 spoko Romrus 29.01.12, 11:34
        chyba nie miales kontaktu z Amerykanami w USA.
        Bo twoje stwierdzenie, ze "USA nie lubi wiekszosci swiata" nie wytrzymuje konfrontacji z zyciem.

ZSSR tez nie lubilo wiekszosci swiata. Zapomniales juz?
        • igor_uk Re: spoko Romrus 29.01.12, 11:38
          mara,USA,jako Panstwo,jest nie lubiano przez wiekszosc Swiata inic to nie ma do tego,ze zwyklych Amerykanow mozemy lubic.Poniewaz zwykly Amerykanin,to Polak,Anglik,Francuz,jak rowniez i Rosjanin,oczewiscie mnie chodzi o pochodzenie.
        • romrus Jestem spokojny 29.01.12, 11:45
          mara571 napisała:
          > chyba nie miales kontaktu z Amerykanami w USA.

Mialem.
          Trza sie w reszcie nauczyc sie odrozniac ludzi od rzadu, panstwa i propagandy USA.

> Bo twoje stwierdzenie, ze "USA nie lubi wiekszosci swiata" nie wytrzymuje konfrontacji z zyciem.

Czyzby?
          No chyba ze Chiny, arabski i muzulmanski Swiat, Amerika Lacinska dla was sie nie liczy.

Policz sobie ile gdzie mieszka ludzi, i ze zdiwieniem zobaczysz ze USA nie lubie zdecydowana wiekszosc ludzi na ziemie.
          Znaczenie przeciez maja tylko wyksztalczony Eurohejczycy z UE.

> ZSSR tez nie lubilo wiekszosci swiata. Zapomniales juz?

Tu akurat tez mozna policzyc.
          Caly Trezeci Swiat patrzyl na ZSSR jako symbol idei sprawedliwosci.
          Tyle ze on im nie byl.
          • mara571 bez zartow Romrusie 29.01.12, 12:02
            romrus napisał:

> Czyzby?
            > No chyba ze Chiny, arabski i muzulmanski Swiat, Amerika Lacinska dla was sie ni
            > e liczy.

Chin? Wolne zarty. Nie myl propagandy o przyjazni rosysjko-chinskiej z rzeczywistoscia.
            Jaki muzulmanski swiat?
            Egipt Nasser? Libia ?
            Poza Kuba nie znajdziesz w Ameryce Lacinskiej bylych przyjaciol ZSSR.

> Policz sobie ile gdzie mieszka ludzi, i ze zdiwieniem zobaczysz ze USA nie lubi
            > e zdecydowana wiekszosc ludzi na ziemie.
            > Znaczenie przeciez maja tylko wyksztalczony Eurohejczycy z UE.

> Tu akurat tez mozna policzyc.
            > Caly Trezeci Swiat patrzyl na ZSSR jako symbol idei sprawedliwosci.
            > Tyle ze on im nie byl.
            To byla tylko propaganda.
            • romrus Czasami sie zastanawiam, 29.01.12, 12:15
              czy Ty czytasz co pisza inni?

mara571 napisała:

> Chin? Wolne zarty. Nie myl propagandy o przyjazni rosysjko-chinskiej z rzeczywistoscia.

A nie slowa nie napisalem o przyjazni chinsko-rosijskiej.

> Jaki muzulmanski swiat?
              > Egipt Nasser? Libia ?
              > Poza Kuba nie znajdziesz w Ameryce Lacinskiej bylych przyjaciol ZSSR.

Przestan kojarzyc "przyjacol ZSSR" i tych kto nie lubi USA, to wcale nie jest to samo.

Przykladem sluzy Iran, gdzie USA nazywano Wielkim Szatanem, a ZSSR - malym.

> To byla tylko propaganda.

Zamiast czytac propagande, policz ilosc sprzedanych Kalasznikowych do Trzeciego Swiata - to jedyna prawidlowa ocena milosci do USA w krajach Trzeciego Swiata.
              USA dawali pomoc finansowa i wciskali swoja bron, gdzie kalasz - tam nie lubili USA.

P.S. Wielu ludzi w Europie nie lubi USA, naiwecej chyba we Francji.

I jeszcze raz, niechec do USA nie rowna sie przyjazni z ZSSR, czy Rosja.
              To sa absolutnie roznu rzeczy.
          • przyjacielameryki Re: Jestem spokojny 29.01.12, 12:23
            romrus napisał:

>
            > Policz sobie ile gdzie mieszka ludzi, i ze zdiwieniem zobaczysz ze USA nie lubi
            > e zdecydowana wiekszosc ludzi na ziemie.
            > Znaczenie przeciez maja tylko wyksztalczony Eurohejczycy z UE.
            >
            >
            > > ZSSR tez nie lubilo wiekszosci swiata. Zapomniales juz?
            >
            > Tu akurat tez mozna policzyc.
            > Caly Trezeci Swiat patrzyl na ZSSR jako symbol idei sprawedliwosci.
            > Tyle ze on im nie byl.

Ty cały czas karmisz się sowiecką propagandą i bardzo ci smakuje ten zakalec. Skąd Ty wziąłeś że USA nie jest lubiana przez większość ludzi na Ziemi??? To skąd taki pęd ludzi z całego Świata do osiedlania się właśnie w USA? Nie ma drugiego takiego kraju na świecie z tak dużym napływem imigracyjnym i problemami imigracyjnymi(nie myl tego z wewnętrzna emigracją w Rosji bo to zupełnie coś innego). Ja sporo podróżuję i np. w całej Europie nie spotkałem jakiegoś zdecydowanie negatywnego stosunku do USA(krytyczne uwagi odnośnie niektórych posunięć władz USA nie oznaczają totalnej negacji USA. USA dla w zasadzie wszystkich państw europejskich i Europejczyków są ważnym sojusznikiem i partnerem). W Egipcie rozmawiałem z wieloma osobami mówiącymi po polsku(Arabowie), nikt nie wyrażał negatywnych opinii o USA , odwrotnie w Egipcie jest bardzo popularna nauka, studia w USA(to ci zamożniejsi), wiedzą że USA jest ważnym sojusznikiem. Podobnie jest w Tunezji. To samo w Turcji, ale i w Japonii, Korei Płd.(mam znajomą Polkę żonę Japończyka, mieszkają w Japonii i raz w roku są w Polsce).
            Rosja nie liczy się w żadnym kraju. Na hasło Rosja, jej polityki, zaufania wobec niej, ewentualny sojusz odpowiedzią było przeważnie machnięcie ręką i cyniczny uśmieszek.
            Więc nie rozumiem tego komsomolskiego antyamerykańskiego wrzasku. Mówicie nieprawdę n/t Ameryki i przemilczacie wstydliwą prawdę i opinie w świecie n/t Rosji. Kompleksy, kompleksy, kompleksy!!! Ale rozumiem doskonale te Wasze kompleksy!
            • igor_uk Hah,ha. 29.01.12, 12:27
              Typowy wyraziciel zdania o Ameryce,to Arab mowiacy po polsku.
              Czy p.s.zdaje sobie sprawy z tego,ze osmiesza sie?
              • przyjacielameryki Re: Hah,ha. 29.01.12, 12:46
                igor_uk napisał:

> Typowy wyraziciel zdania o Ameryce,to Arab mowiacy po polsku.
                > Czy p.s.zdaje sobie sprawy z tego,ze osmiesza sie?

To byli typowi mieszkańcy Egiptu. Ale podobne opinie słyszałem od znajomych polskich lekarzy pracujących w Egipcie na kontraktach przez 2 lata. Poznali wielu ludzi, sporo wiedzą a od tematów politycznych nie udało się uciec.
                Igorek, prawda jest dal was komsomolców straszna!!! Musicie jakoś nauczyć się z tym żyć. Ale zdaje sobie sprawę że to trudne zadanie. Pozostaje mi tylko wyrazić wyrazy współczucia.
                • igor_uk Re: Hah,ha. 29.01.12, 12:50
                  osmieszania sie p.a . c.d..
                  Wyrazicielem opinii Arabow o Amerykanach,to sa polskie lekarze,ktore pracuja w karajach arabskich.Co jeszcze madrego p.a. napisze.

p.s.Jak nie przestaniesz na zywac mnie Igorkiem,bede cie nazywac dupolizem.
                  • borrka Igorku... 29.01.12, 13:01
                    Jesli mowiacy po polsku emigrant z rosyjskimi korzeniami, usiluje reprezentowac opinie Rosjan, co zlego, gdy czyni to Arab w odniesieniu do Arabow ?
                    • igor_uk borrka. 29.01.12, 13:03
                      To ze jeste niekumatym czlowiekiem,wspominac nie bede.pziom wiedzy i intelektu reprezentujesz ciagle ten sam.Ale tylko prosze grrzecznie,po raz kolejny,nie zwracac sie do mnie slowem Igorka.Czy to tak wiele?
                      • borrka Mysle, ze "Igorku"... 29.01.12, 13:08
                        Jest sympatyczniej, niz Twoje "xu.u" w odniesieniu do mnie.
                        Pozostaniesz Igorkiem.
                        • igor_uk nu to bedziesz.borratem. 29.01.12, 15:16
                          Nu to w takim razie,jestes naprawda ch...em.

p.s.paskuda banderowska,wtedy na ch...a zasluzyles,bo celowo obraziles Rosjan piszacych na forum "Rosja".Juz wczesniej pisalem do ciebie,ze zwracajac sie do Rosjan,jako "wanki" obrazasz nas i tylko nie mow,ze nie robisz tego clowo,nu chyba ze jestes bardziej durnym,niz to wydaje sie.
      • borrka Znowu klamiesz. 29.01.12, 11:36
        W latach 90-siatych Rosjanie palali wrecz miloscia do USA - wydawalo sie, ze biali (nie calkiem wprawdzie) bracia rzuca sie sobie w ramiona, gdy upadly roznice systemow politycznych.

I nagle okazalo sie, ze Amerykanie zrobili to, co robi KAZDY wpolityce, gdy uzyskuje przewage nad przeciwnikiem - drastycznie obcieli ruska strefe wplywow, przy najszczerszej wspolpracy bratnich narodow Matuszki CCCP.
        Ci wszyscy Baltowie, Polacy, Czesi .. ta cala holotka wschodnio-europejska, tylko patrzyla by sie wyrwac z zasiegu Kremla.
        I wyrwala sie.
        • igor_uk Ha,ha. 29.01.12, 11:42
          borrka wie,kogo Rosjanie kochali w latach 90-ch.Czyli kolejny raz podtwierdzil,ze tylko wtedy i byl w Rosji troche dluzej,budujac dacze bratkam.
          Tylko skad on wzial,ze Rosjanie kochali Amerykanow?To trudno pojac,chyba dla tego,ze o tym on gadal z Mykola z Drohobycza,ktory mu o tym i powiedzial.
          borrka,akurat w latach 90-ch jezdzilem do Rosji (wtedy nie potrzebowalem wizy) i o tym co mowili i mysleli my,Rosjani,wiem doskonale.Ty ze,siedzac na budowlach,nie miales szans na szczera rozmowe z bratkami,ktore cie traktowali ,jako smiecia.Moze dla tego ta twoja rusofobia?Po prostu miales doczynienie z bandytami rosyjskimi.
        • romrus Re: Znowu klamiesz. 29.01.12, 11:53
          borrka napisał:
          > W latach 90-siatych Rosjanie palali wrecz miloscia do USA -

Jestes chory, czy raczej zawodowy klamca.
          W 90-ch troche spadla niechec do USA i tyle.

Miloscia sie palali przywodcy Rosji, nie obywacele.

> Ci wszyscy Baltowie, Polacy, Czesi .. ta cala holotka wschodnio-europejska, tylko patrzyla by sie wyrwac z zasiegu Kremla.
          > I wyrwala sie.

I wyrwala sie, tyle ze miala nadzieje ze ja ktos bedzie karmil i kazdemu zafunduja Mercedesa.
          Okazalo sie ze, trza zap@dalac od rana do wieczora, bo wlasnie w ten sposob powstal dobrobyt w Starej Europie.
          Mentalnosc ta wasza holota miala taka sama jak Rosjanie - sowiecko-paternalistska.
          Ktos musi wszystko dac i to jutro, przeciez my zwyciezyli z ZSSR:-))

No i dali.
          Lopate.

Kiedy w naikrotszym czasie jeszcze w dodatku zabiora dotacje unijny, a tak nie watpliwe bedzie, dopiero wtedy wasza frustracja osiagnie nieba.

Ukladu Warszawskiego juz nie ma i nie powroci, po co karmic byly demoludy?
          • borrka Chyba nikt nie oczekuje ... 29.01.12, 12:00
            Pomocy z Rosji.
            Slusznie, czy nie panuje przekonanie, iz Rosja CCCP wszystkich okradla.
            Raczej nieslusznie, bo zlo polegalo na niegospodarnosci narzuconego nam systemu.

Jak pisalem, rozczarowanie kapitalizmem mialo miejsce w pokoleniu sowkow typu Igorka (ktory jednak pazurami tegoz kapitalizmu sie trzyma :)).

O podobienstwie mentalnosci mozna dyskutowac.
            Moim zdaniem jest inna.
            • igor_uk Re: Chyba nikt nie oczekuje ... 29.01.12, 12:22
              Kolejne wypociny niby intelektualista.Banaly ,banaly.Zero przyblysku wlasnego myslenia.
              • borrka A co Igorku.... 29.01.12, 12:30
                Mam Ci od x..ów nawymyslac ?
                To dla Ciebie wydaje sie byc "intelektualne":)))
                Takie standardy wprowadzasz na swym forum.
                • igor_uk borrka. 29.01.12, 12:41
                  Przestan udawac tu z siebie kogos,kim nie jestes.Pamjetam dobrze twoi posty,w trakcie twoje walki z rura.

p.s. ponownie zwracam twoja uwage na to,ze nie jestem dla ciebie Igorkiem.
            • eva15 Ech ta preopaganda wbrew faktom 29.01.12, 12:31
              Gdyby ZSRR okradał wszystkich, to po jego upadku musiałaby paść Rosja jako pasożyt nie mający już gospodarza. Tymczasem padły republiki, które oderwały się od Rosji, a Rosja po turbulencjach czasów Jelcyna szybko stanęła na nogi. Natomiast byłe republiki nie stanęły i długo nie staną, wyjątek stanowią tylko ci, którym udało się przejść na garnuszek EU, alei oni mają bardzo ciężko. No a przecież oni wszyscy już nie są teraz okradanii przez Rosję, więc skąd ta bieda i upadek?
              • borrka Bieda i upadek ? 29.01.12, 12:33
                In your dreams, Efciu.

A "okradanie" jest powszechna opinia - sam twierdze, ze pozbawiona rzetelnych podstaw.
                • eva15 Bieda i upadek ? Owszem tak 29.01.12, 12:43
                  borrka napisał:

> In your dreams, Efciu.

W większości byłych republik (z wyjątkiem tych na garnuszku EU) to bieda i upadek. Obojętnie czy chodzi o Kirgistan, Uzbekistan czy inną Ukrainę. Białoruś jest w nieco innej sytuacji, bo ta nadal wisi na Matuszce, czyli w razie czego i tak nie zdechnie lecz zostanie przejęta i zagospodarowana ponownie.
                  Samodzielie radzą sobie tylko Kazachstan i Turkmenistan, bo mają własne złoża.
                  • mara571 Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 12:50
                    sprzedajac Rosji gaz za darmoche?
                    I dlatego uciekla do Chinczkow?
                    • igor_uk Re: Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 12:53
                      mara,za ile Rosja kupuje od Turkmenii gaz i w jakich ilosciach?
                      Ile Chinczyki placa za turkmenski gaz i ile go kupuja?
                      • mara571 Re: Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 13:04
                        masz dane to je przytocz.
                        Ostatnia cene, ktora pamietam to bylo 140$ za 1000 kbm.
                        Z Chinami radzilabym sie wstrzymac.
                        Planowano na ten rok 40 Mrd kbm, po ile nie wiem, ale Chinczy nie beda placic europejskich , szczegolnie polskich cen.
                        • igor_uk Re: Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 13:08
                          mara,Ty wysuwasz teze,a podtwierdzic mam ja? NNie mara,jak tak kategorycznie cos stwierdzasz,to musisz dysponowac jakimis danymi .
                          Ja dokladnie wiem ile Rosja placi Turkmenii za gaz i bardzo dobrze wieem,ile za gaz Turkmenii gotowy placic Chiny.
                          • mara571 Re: Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 13:31
                            www.rp.pl/artykul/760083.html

• igor_uk Re: Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 15:19
                              he,he,tak i podejrzewalem,ze znajdziesz mnie jakijs link z rzepy,z ktorego nic nie wyniknie wiecej,nic ty napisalas wczesniej,poniewaz wlasnie po przeczytaniu tego artykula,poczula sie ekspertka.
                              mara,w tym artykule nic nie napisano,oprocz sluchow,domyslow i zlepka faktow.
                              • mara571 Re: Turkmenia swietnie sobie radzi? 29.01.12, 15:53
                                to podaj ceny, ktore znasz.
                                Ja wiem, ze Rosjanie chcieli rownowartosc 400$ od Chinczykow (umowa nadal nie podpisana), wiec turkmenski gaz jest tanszy.
                                Zachodnie zrodla szacuja zeszloroczna cene na 250$.
                            • pijatyka Re: Turkmenia sobie radzi 18.08.14, 11:56
                              Wspólne gazociągi Turkmenistanu i Azerbejdżanu
                              Oba kraje zainwestują w tranzytowe gazociągi do Europy, by zwiększyć swoją konkurencyjność wobec gazu z Rosji.

www.ekonomia.rp.pl/artykul/1103659.html
              • mara571 Re: Ech ta preopaganda wbrew faktom 29.01.12, 12:45
                a dlaczego padla gospodarka w bylym DDR?
                Braklo przede wszystkim rynkow zbytu dla jej produktow.

Nie zapomnij, ze w wyniku przemian w republikach azjatyckich wladze przejeli skorumpowani sekretarze, ktorzy przeksztalcili metodami mafijnymi w prywatne folwarki.
                Jedynym pozywnym przykladem jest stary Allijew, ktoremu w spadku zostawiono zdekapitalizowane szyby wydobywcze i zatrute Morze Kaspijskie.
                I on i jego syn umiejetnie lawirowali pomiedzy wielkimi tego swiata, konsorcjum pod wodza BP doprowadzilo pola naftowe do wspolczesnie obowiazujacych standartow. Zbudowano rurociagi do wywozu ropy niezaleznie od Rosji.
                Powoli ( chociaz w ostatnich latach szybko) rosnie stopa zyciowa Azerow.
                Obywateli Turkmenii nie mieli tyle sczczescia.
                • igor_uk mara. 29.01.12, 12:51
                  Zgadni,gdzie zrobiono to zdjecie?
                  bohn.ru/_nw/24/80910468.jpg
                  • mara571 Re: mara. 29.01.12, 12:58
                    nie wiem.
                    Jesli napiszesz gdzie, dopisz jeszcze date. Bo kiedy jest bardzo wazne, jesli zdjecie pochodzi z Azerbejdzanu.
                    • igor_uk Re: mara. 29.01.12, 13:05
                      "В cередине янвaря в Видземcкyю бoльницy из Бyртниекcкoгo крaя "cкoрaя" дocтaвилa гoдoвaлyю девoчкy, кoтoрaя пoчти yмирaлa oт гoлoдa. Мaлышкa былa без coзнaния и нaхoдилacь в кoмaтoзнoм cocтoянии, врaчи кoнcтaтирoвaли, чтo темперaтyрa телa ребенкa вcегo 33 грaдyca. Врaчи пришли к неyтешительнoмy зaключению: девoчкa мaлo елa, a пo cyти, гoлoдaлa... В рaзгoвoре c врaчaми 39-летняя мaть девoчки Агнеcca (имя измененo) пoяcнилa, чтo три дня в дoме не былo никaкoй еды, пoэтoмy oнa кoрмилa дoчкy тoлькo тыквoй и мoлoкoм.

В cирoтcкoм cyде Бyртниекcкoгo крaя cooбщили, чтo cемья мaлышки cocтoялa нa yчете, oднaкo oни в шoке oт cитyaции, пocкoлькy мaть oчень любилa cвoих oбoих детей, зaбoтилacь o них и не yпoтреблялa aлкoгoль, прaвдa, при этoм y женщины oчень низкaя caмooценкa... "

Dodam tylko,ze to dotyczy Lotwy.
                      • mara571 Re: mara. 29.01.12, 13:28
                        witas1972.salon24.pl/55169,niemcy-w-szoku-po-glodowej-smierci-5-latki
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,3685191.html
                        • igor_uk Re: mara. 29.01.12, 15:21
                          В cирoтcкoм cyде Бyртниекcкoгo крaя cooбщили, чтo cемья мaлышки cocтoялa нa yчете, oднaкo oни в шoке oт cитyaции, пocкoлькy мaть oчень любилa cвoих oбoих детей, зaбoтилacь o них и не yпoтреблялa aлкoгoль, прaвдa, при этoм y женщины oчень низкaя caмooценкa... "
                          • mara571 Re: mara. 29.01.12, 15:37
                            Igor celowo dalam ci link do NIEMIECKICH zaglodzonych dzieci (bylo ich wiecej), zeby pokazac, iz cos takiego zdarza sie w kazdym kraju. Winni sa zawsze rodzice i dziadkowie, sasiedzi, ktorzy cos powinni widziec i pomoc. Nie tylko sluzby socjalne.
                            Znam wiele matek, ktore kochaja bardzo swoje dzieci, ale nie sa w stanie poradzic sobie z opieka nad dziecmi i ich wychowywaniem.
                            Bylabym wdzieczna za link do tego artykulu.

.
                            • mara571 jeszce jednego zapomnialam 29.01.12, 16:24
                              zapytac sie ciebie, czy wiesz jakim cudem Gurbanguly Berdimuhamedow zostal prezydentem?
                              Nyýazow nie mial syna?
                              • igor_uk Re: jeszce jednego zapomnialam 29.01.12, 16:50
                                Jak nie,jak tak.Mial,nazywa sie -Murad.
                                • mara571 Re: jeszcze jednego zapomnialam 29.01.12, 17:02
                                  i co zadnej dynastii?
                                  No coz umarl nagle, w kwiecie wieku...
    • marko125 Pytanie do Rosjan 29.01.12, 12:32
      Hejka mam pytanie do forumowych Rosjan. Jakie są u was średnie zarobki ? Jak zarabiają np inżynierowie w jakiś korporacjach czy też w przemyśle zbrojeniowym? Tak na początek bo wiadomo, że jak ktoś doświadczony to i więcej dostanie od żółtodzioba.
      • jk2007 Re: Pytanie do Rosjan 29.01.12, 15:26
        marko125 napisał:
        > Jakie są u was średnie zarobki ?

www.obzorzarplat.ru/services/zp/
    • j-k Muzik nie poczeka, Borrka 29.01.12, 13:10
      borrka napisał:
      > Chwilowo nie moze dokonac anihilacji, ale ruski muzik cierpliwy...
      > Poczeka.

Co drugi nie poczeka Borrka, bo z tej rozpaczy sie zapije.
      Poczekaja moze rosyjskie kobiety, te ktore nie zalapia sie na "zapadniackich" mezow
      (30.000 rocznie)
      • marko125 Re: Muzik nie poczeka, Borrka 29.01.12, 13:28
        Czyli według Ciebie Rosja niebawem wymrze?
        • j-k Rosja druga Kanada :) 29.01.12, 13:41
          marko125 napisał:
          Czyli według Ciebie Rosja niebawem wymrze?

nie, ale stanie sie druga Canada :)
          przez ostatnie 20 lat liczba ludnosci Rosji spadla o kilka milionow,
          mimo, ze kilka milionow Rosjan przyjechalo do Rosji z republik poradzieckich.
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,121516898,121516898,Rosja_druga_Kanada_.html
          • borrka I wtedy napisze ksiazke... 29.01.12, 13:57
            "Matuszka pachnaca zywica"
    • gosc_ze_smolenska Nie sposób pojąć Rosji rozumem 29.01.12, 15:12
      Borrka, mam nadzieje, ze inni specjalisci od Rosji maja troche inna opinie, niz Twoja, bo jest ona tak daleka od rzeczywistosci, ze nie ma sensu jej obalac. W sumie to wszystko, co Ty napisales, to sa sriednowieczne stereotypy, stworzone rzecz jasna, nie przez Ciebie i nie teraz. Ale kilka podstawowych hasel stereotypu „made in Russia” Ty bardzo dobrze powtorzyles:
      1) Rosjanin nie krytykuje publicznie sytuacji wewnetrznej. Dlaczego nie krytykuje. Poczytaj ruskie gazety. Owszem mniej krytyki ze strony Rosjan zobaczysz na polskich czy innych forach. Ale duzo krytyki Polski przez Polakow albo USA przez Amerykanow zobaczysz na obcokrajowych forach, ruskich czy polskich, czy jakichkolwiek innych?
      2) Ruskim brakuje poczucie mocarstwowosci. Tak, borrka, kazdy ruski nie moze zasnac, bo brakuje mu poczucie wielkomocarstwowowsci, najbardziej to dotyczy lubiana przez Ciebie elitarna dzielnice Miedwiedkowo oraz tubylczy lud.
      3) nienawisc do USA. Masz fantastyczne poczucie humoru! Kazdy czlowiek swiata powinien zapisac sie do przyjaciol Ameryki, jak nie, wiec on nienawidzi Amerykanow. Innych opcji nie ma. Skad! Wielkomocarstwowa babuszka z Miedwiedkowa robi wszystko w kategoriach absolutnych: zadnych polcieni i polmysli, albo milosc albo smierc.
      Tja, oдин yмный дядькa cкaзaл: yмoм Рoccию не пoнять? Мoжет oн зря тaк cкaзaл? Теперь нac дaже «cпецы» пoнять не мoгyт? Wlasnie, nie sposob pojac Rosji rozumem, dlatego wspolczesni specjalisci probuja przebic sie przez dup.....
      • igor_uk gosciu. 29.01.12, 15:25
        Swietny post!!! Moze do borci dotrze nareszcie,ze jego chwalenie sie znaniem Rosjan,to tylko mrzonki,na poziomie rury,ktora nigdy nie miala powstac.
        p.s.Jestem pewien tego,ze borrka Rosje i Rosjan nienawidi i jego udzial na forum,to tylko sianie nienawisci wobec Rosjan ,co mialo by nie pozwolic dyskusji na temat Ukrainy.
        • j-k smiechu warte zale Gorii ta Ukraina 29.01.12, 15:45
          igor_uk napisał:
          co mialo by nie pozwolic dyskusji na temat Ukrainy.

A kto ci nie pozwala ?
          Otwieraj sobie natychmiast watek o Ukrainie.
          napewno nie bede ci przeszkadzal - bo mnie ten kraj nie interesuje.
          • igor_uk Janusz. 29.01.12, 16:05
            Czyz by znow zapomniales przelogowac sie?
          • kamandir_vzvoda alez Ukraina to zaden kraj to zeiranina zbiegow 29.01.12, 16:29
            j-k napisał:

> igor_uk napisał:
            > co mialo by nie pozwolic dyskusji na temat Ukrainy.
            >
            > A kto ci nie pozwala ?
            > Otwieraj sobie natychmiast watek o Ukrainie.
            > napewno nie bede ci przeszkadzal - bo mnie ten kraj nie interesuje.

ten "kraj" nikot nie interesuje tylko komu bedzie dostarczal siel roboacza, prostytueki femen oraz zeby Rosji oddal ikradziony krym.

Problem ze to nie bylo do ciebie ale do borki znanego banderowca ;)
            • j-k no co z ta Ukraina ? 29.01.12, 16:42
              kamandir_vzvoda napisał:
              Problem, ze to nie bylo do ciebie ale do borki ;)

Oczywiscie, tyle, ze tylko MNIE ten kraj nie interesuje.

Jezeli interesuje gorie, to niech sobie watek n/t otwiera.
              ja mu napewno w tym nie bede przeszkadzal, a sadze, ze i borrka tez nie.

A zatem o co chodzi z ta Ukraina?

• igor_uk Re: alez Ukraina to zaden kraj to zeiranina zbieg 29.01.12, 17:04
              kamandir_vzvoda napisał: Problem ze to nie bylo do ciebie ale do borki znanego banderowca ;)

Nie wykluczylem by tego,ze ten borrka,jak i jk,to ta sama osoba,piszaca pod wielu nickami.Janusz to osoba wielolika,do tego ma slaba pamiec,co skutkuje tym,ze czesto zapomina przelogowac sie.
              Napewno wiem,ze Janusz pisze pod trzemia nickami:
              1.jk.
              2.maly jas (jakos tak)
              3.facett.
              Bardzo mozliwe,ze polowa nickow na forum,to jego dzielo.
        • gosc_ze_smolenska Re: gosciu. 29.01.12, 15:46
          Igor, nie jestem zbyt czestym uczestnikiem FS, dlatego byc moze pewne "zaszlosci" pomiedzy poszczegolnymi forumowiczami umknely sie mojej uwagi, i szczerze mowiac to mnie nie duzo interesuje. To Forum nazywa sie "Swiat", co stwarza wrazenie pewnych forumowiczy, ze caly swiat musi sie tu pchac i ze tu powinien byc przedstawiony caly przekroj opinii w tym czy innym panstwie.... ale tak nie jest i nie bedzie. To jest "swiat" Polakow patrzacych przez swoje ulubienia, obawy, fobie na swiat, omylkowo uznajac te swoje poglady za jedyne sluszne.
          • mara571 Re: gosciu. 29.01.12, 16:09
            to jest forum dyskusyjne, czyli kazdy moze pisa i zakladac watki o tematach, ktore go interesuja.

Na forum pisze przyjnamniej 6 Rosjan i kilku rusofili.

Nie martw, USA ma gorzej. Nawet amerykanscy obywatele piszacy na tym forum naleza do rusofili i szczerze nienawidza USA. Miedzy wierszami mozna zrozumiec, ze im sie specjalnie w USA nie udalo, bo inni emigranci z Polski sa innego zdania. No ale tym innym spelnienil american dream.
            • gosc_ze_smolenska Re: gosciu. 29.01.12, 16:49
              Mara, borrka uwaza, ze Rosjanie niechetnie wypowiadaja sie krytycznie na tym forum o problemach Rosji, bo takie maja usposobienie wszyscy Rosjanie. Moim zdaniem tylko i wylacznie dlatego... ze ich po prostu jest tu bardzo malo. Rosjanie sa na rosyjskich forach, Amerykanie na amerykanskich, Niemcy na niemieckich. Dlatego na obcokrajowych forach bardzo trudno zobaczyc caly przekroj opinii tego czy innego spoleczenstwa. Czy nie mam racji?
              Wspomnieni" przez Ciebie "amerykanscy obywatele" - to raczej sa aktualni albo byli obywatele polscy, ale ktorzy kilka/kilkanascie/kilkadziesiat lat temu wyjechali na czas albo na stale za granice.
              • mara571 Re: gosciu. 29.01.12, 17:16
                to polskie forum ma pewna specyfike.
                Tu pisza nawet pracownicy ambasad w Polsce.
                Zapytaj Rosjan na tym forum dlaczego tu pisza.
                A jesli chodzi o obywateli amerykanskich, to sa Amerykanie polskiego pochodzenia, ktorzy w pierwszym drugim pokolenie nie zerwali kontaktu z krajem. Podobnie jest z Kanadyjczykami. Tez tu bywaja. I Australijczykami...
                • gosc_ze_smolenska Re: gosciu. 29.01.12, 17:36
                  > Zapytaj Rosjan na tym forum dlaczego tu pisza.

Mara, ale napewno nie uwazasz, ze to dziala web-brygada pulkownika Putina albo p/pulkownika Miedwiediewa. Ale... z innej strony, tak powaznie... dlaczego ja pisze?
          • igor_uk Re: gosciu. 29.01.12, 16:10
            gosciu,bardzo sluszna uwaga,dla tego uwazam,ze kaazdy powinien wypowiadac sie otwarcie,nie udajac kogos innego.A tu na forum dzieja sie dziwny rzeczy.jedni pisza pod roznymi nickcami,zapominajac przy tym przelogowac sie,z czego wychodza niezly jaja,inni ,udajac z siebie Polakow,pisza posty najoierw w notatnikach,poprawiajac bledy ,jak gramatyczne,tak i stylistyczne,pozniej wklejajac na forum,nie raz nie do tego watku,co trzeba,ze czego rowniez wynikaja calkiem niezly jaja.
            a poza tym jest "all right".
            • gosc_ze_smolenska Re: gosciu. 29.01.12, 17:07
              Igor, sorry, nie jestem ani sedzia ani cheriffem. W ogole uwazam fora za wirtualne zabawy, gdzie kazdy mniej wiecej okresla sobie "luzne" reguly i przepisy. Bardzo watpie, ze na forum (za wyjatkiem forom specjalistycznych) mozna kogokolwiek przekonac o czymkolwiek, kazdy i tak pozostanie przy swoim zdaniu. Wiec w czym problem: ktos udaje Polaka. Ja na przyklad znam bardzo ciekawego faceta, ktory w sieciach socjalnych bedac mezczyzna zawsze sie loguje jako starsza pani, i co z tego wynika?
      • borrka Wlasnie zaprezentowales... 29.01.12, 16:26
        Postawe pozbawiona polcieni.

Oczywiscie, Rosjanie sa bardzo krytyczni miedzy soba.
        Sklonnosc do tej krytyki automatycznie konczy sie na zewnatrz
        To nie jest stereotyp, a moje prywatne, wieloletnie doswiadczenia.

W warunkach podobnych, emigracyjnych, Polak bedzie opowiadal z jakiego dziadostwa wyjechal.
        Rosjanin, przeciwnie wychwala swoj Kraj, nieraz wbrew zdrowemu rozsadkowi , vide powtarzana przeze mnie opowiesc ze szkoly jezykowej w Szwajcarii:

Dwie grupy polska i rosyjska mialy przedstawic wies "rodzinna".
        Polacy opisali zgodnie z prawda, jako biedna i zaniedbana, Rosjanie krotko - jak szwajcarska!
        A byla polowa lat 90-siatych, wiec nie bylo to nawet smieszne.

Co do USA, osobiscie nie przepadam, ale bez histerii.
        A wsrod Rosjan spotkalem jedynie negatywne nastawienie.
        Po przejsciowym entuzjazmie za Jelcyna.
        Czym to tlumaczyc, jesli nie wielkomocarstwowymi sentymentami i zawiscia?

Mnie USA wisi - kojarzy sie z marnymi filmami i korporacyjnym systemem pracy.
        Ale wiem tez, ze swoj sukces zawdzieczaja protestanckiej etyce pracy, optymizmowi, wierze we wlasne sily...
        To nie jest kraj pozbawiony wartosci, ale tez nie jednoznaczny.
        • gosc_ze_smolenska ach ty, wiosko moja, wiosko rublewska... 29.01.12, 16:58
          > Dwie grupy polska i rosyjska mialy przedstawic wies "rodzinna".
          > Polacy opisali zgodnie z prawda, jako biedna i zaniedbana, Rosjanie krotko - [b
          > ]jak szwajcarska![/b]
          > A byla polowa lat 90-siatych, wiec nie bylo to nawet smieszne.
          Borrka, prawdopodobnie ta grupa rosyjska skladala sie z dzieci zamieszkalych na Rublowce, bo w 90ch latach bylo naprawde nie duzo chlopow albo dzieci chlopow ze wsi, podrozujacych po swiecie albo wysylajacych swoich dzieci na studia za granice. Wiec czemu sie dziwisz, oni wszystko opisali zgodnie z prawda, byla ich wioska nie gorzej niz szwajcarska. Szczerze mowiac jestem pewny, ze ci mlodziency z powodu lenistwa opisali nie wszystkie swoje luksusy, czyli w rzeczywistosci byla ona juz wtedy w 90ch latach bardziej elegancka niz kazda wioska szwajcarska. Nie pytaj sie tych chlopakow teraz, odpowiedzi beda jeszcze bardziej bulwersujace.
        • gosc_ze_smolenska negatywne nastawienie do USA 29.01.12, 17:24
          Borrka, z tym negatywnym nastawieniem ... tez jak u nas sie mowi, ... nie lec wpzod lokomotywy.
          To mniej wiecej jak w Twoim przypadku nastawienie do Ruskich.
          - Jestes generalnie negatywnie nastawiony na Ruskich: raczej nie.
          - jestes negatywnie nastawiony na ruskie rakiety w ob. Kaliningradzkim: zdecydowanie tak
          My tez nie zywimy specjalnej necheci do Amerykanow, ale zdecydowanie do ich rakiet i ostrych pazurkow. Pozwole sobie pozyczyc Polakom wiecej ostroznosci, wiecej zdrowego rozsadku i instynktu samozachowawczego.
          • borrka Powiem tak, Gosciu: 29.01.12, 21:49
            Ja nie mam problemu z zaakceptowaniem Twoich pogladow, mimo, ze czesto sa odmienne, niz moje.
            No, takie masz.

Wiekszosc "dyskutantow" oczekuje pelnej zgodnosci, malo tego zrobienia kroku dalej, czynnego wsparcia w dyskusji.
            MOIM zdaniem dotyczy to przede wszystkim Rosjan, operujacych w zerojedynkowym ukladzie wrog, albo sujusznik.
            Nic posredniego.
            O tzw. rusofilach nawet nie pisze.
            Rusofilem, to jestem ja - interesuje sie Rosja, znam rosyjska kulture, czesto bywam w Rosji itd.
            Cenie wiele rosyjskich wartosci, choc rzadko podzielam polityczne poglady Rosjan.
            Ci, ktorzy orgazmu dostaja na dzwiek slowa Putin, to wyrobnicy keyboardu:))
            • igor_uk Re: Powiem tak, Gosciu: 29.01.12, 21:57
              borrka,nu nie zartuj!Przeciez pamjetamy co ty pisales jeszcze dwa lata temu o Rosji i Rosjanach.Prawda pozniej ty postanowiles,ze wiecej nie bedziesz wrogiem Rosji.Przeciez to wlasnie twoi slowa,ktore pisze z pamieci,ale moge ich znalezc.
              borrka,nie mozno postanowic,ze od dzis jestes filem czegos.Jestes po prostu falszywy ,ale nie az tak glupi.W swoim czasie zrozumiales,ze pokazujac swoja prawdziwa twarz,wiele nie zyskasz,co innego udajac rusofila i chwalac sie tym,ze znasz Rosje,siac antyrosyjska propagande na forum,napuszczajac przy tym Polakow na Rosjan.Czemu to robisz,wielokrotnie pisalem.
              • borrka Nie pozostaje nic innego, Igorku... 29.01.12, 22:02
                Tylko nawymyslac mi od xu..w.
                • igor_uk boriska. 29.01.12, 22:12
                  Nie trzeba tego robic,sam pokazujesz,kim jestes.Widze,ze puscili cie nerwy calkowicie i chyba zrzucisz maske rusofila i znow zobaczymy twoja prawdziwa twarz.

borrka,na co ty liczysz?Czyz by na to,ze zapomnieli wszysci o tym,co pisales jeszcze nie tak dawno na temat Rosji i Rosjan? czy przypomniec tobie?
                  • borrka Rob, co chcesz Igorku. 29.01.12, 22:16
                    To wolny Kraj.
                    • igor_uk boriska. 29.01.12, 22:22
                      A przeciez nie prosilem u ciebie pozwolenia.
        • romrus Wlasnie zaprezentowales kolejny bzdety:-) 29.01.12, 19:51
          borrka napisał:
          > nie jest stereotyp, a moje prywatne, wieloletnie doswiadczenia.

Zaraz sie zleje.
          Juz nie ja i nie Igor, lecz bardzo spokojny i grzeczny Gosc ze S. pisze ze zadnej wiedzy i doswiadczen o Rosji nie posiadasz.

Pukni sie wrescie w leb - NIKT, absolutnie NIKT, cie nie wierzy.

> Dwie grupy polska i rosyjska mialy przedstawic wies "rodzinna".
          > Polacy opisali zgodnie z prawda, jako biedna i zaniedbana, Rosjanie krotko - [b
          > ]jak szwajcarska![/b]

Ta bajeczkie ciagle opowiadasz.
          Ktos pozartowal i cie zrobil w konia, jesli to w ogole bylo.
          Co robilesz w tej szkole w Swajcarii wsrod polskiej grupy ze wsi, Warszawiak?

• borrka Ty tez mi nie wierzysz, Romrus ? 29.01.12, 20:07
            Rozszlochalem sie, wiec ide na saune.
            Moze zdolam sie uspokoic, ale watpie.

I tak zwracam uwage - ani ja Raskolnikow, ani ty Porfiry Pietrowicz.
            To, co mam ochote powiedziec na swoj temat, jest w profilu.
            • romrus Jasne ze nie 29.01.12, 21:38
              Nie mozna w ogole wierzyc w czym kolwiek czlowiekowi, ktory calu czas sie chwali: "wszystko wiem", "jestem madry", "jestem uczciwy" etc.
              Klamiesz o kraju zamieszkania.
              Nie idze wierzyc takim ludziam.

Co do Rosji, masz bardzo powierchszchowna wiedze, widac z jakimi warstwami spolecznymi mialesz doczynenia, brak wiedzy zameniasz stosowaniem przestarzalych stereotypow, kazdy kto wie lepiej niz ty - komsomolec i czekista.
              Klamies ze lubisz Rosjan, ale przez 5 minut piszesz "Wanki z tundry".

borrka napisał:
              > I tak zwracam uwage - ani ja Raskolnikow, ani ty Porfiry Pietrowicz.
              > To, co mam ochote powiedziec na swoj temat, jest w profilu.

Porfiry Pietrowicz nie jestem, dlatego goowno mi obchodzi czy masz wyzuty sumenia i duchowne meczenie.
              Profil tez mi nie bardzo interesuje, dla mnie jestes tylko wirtualnym klamliwym robaczkiem:-))

• mongolszuudan Re: Wlasnie zaprezentowales kolejny bzdety:-) 29.01.12, 20:14
            newrussia.org/posts/1788-55-pravil-sektanta-revolyutsionera
    • jk2007 Ameryka jako Matuszka 29.01.12, 15:43
      "oфициaльным пaртнерoм Центрaльнoй избирaтельнoй кoмиccии РФ (http:/ /cikrf.ru/molod/) являетcя "Единый пoртaл мoлoдежнoгo пaрлaментcкoгo движения Рoccии», нa кoтoрoм, пo cyти, ocyщеcтвляетcя «вербoвкa» мoлoдых пaрлaментaриев и coтрyдникoв oргaнoв иcпoлнительнoй влacти для yчacтия в прoгрaммaх, нaпрямyю финaнcирyемых Гocyдaрcтвенным депaртaментoм США (www.newparlament.ru/news/view/7097). Причем, пaртнерoм ЦИК РФ, рacпoряжaющимcя грaнтaми и тyрпyтевкaми Гocдепaртaментa США, являетcя cтрyктyрa aффилирoвaннaя c «Единoй Рoccией», нaхoдящaяcя c ней в coвмеcтнoм oфиcе (Переяcлaвcкий пер., д. 4), вoзглaвляемaя aктивиcтaми «Мoлoдoй гвaрдии Единoй Рoccии»."
      sanya-ch.livejournal.com/592629.html
    • jk2007 ruska historia 29.01.12, 16:11
      martinis09.livejournal.com/310089.html
      martinis09.livejournal.com/310615.html#cutid1
      • jk2007 ruska historia c.d 31.01.12, 14:45
        www.kislorod-books.ru/journal/politika/stati/glavnaja-zadacha-russkogo-natsionalnogo-soprotivlenija-pobedit-v-stolknovenii-tsivilizatsij-chast-iii.html
    • borrka Ruscy na Zachodzie. 30.01.12, 09:35
      Przyznam, ze z duzym rozbawieniem czytam rewelacje efcine o ruskim potopie w Rajchu, koncentrujacym sie na luksusowych hotelach, restauracjach wyzszego sortu i temu podobnych miejscach materialnego rozpasania w bratniej Giermanii.

Gdybym patrzyl ze swego punktu widzenia, najwiecej spotykam rosyjskich ... taksowkarzy.
      Lubia sobie pogadac po ichniemu, wiec nawet wiem skad pochodza.
      Zeby bylo smieszniej, wielu z Kaliningradu.

Rosjanie sa w Niemczech zauwazalni dalece nie jako turysci, lecz glownie imigranci - juz to Aussiedlerzy z Kazachstanu, juz to Zydzi z CCCP, czy po prostu Ruscy.
      Czesc sie integruje, czesc nie bardzo i tych glownie widac na ulicach.
      To sa rowniez bohaterowie reportazy na Youtube - jest ich masa.
      Wystarczy wyszukac "Russen in Deutschland", lub "Rusaki", by zapoznac sie z charakterem potopu wspomnianego przez nasza poczciwa Efcie.

Background jakby nieco inny:)))
      • eva15 Borrka manipuator bez opamętania 30.01.12, 09:57
        borrka napisał:

> Przyznam, ze z duzym rozbawieniem czytam rewelacje efcine o ruskim potopie w Ra
        > jchu, koncentrujacym sie na luksusowych hotelach, restauracjach wyzszego sortu
        > i temu podobnych miejscach materialnego rozpasania w bratniej Giermanii.

Zacvzyna mi powoli brzydnąć ta twoja chorobliwa skłonność do kłamstw, manipulacji i ciągłego wkładania mi w usta wymyślonych wypowiedzi. Nigdzie nie wypowiadałam się w sposób, jaki mi przypisujesz. A o tym, jak w Niemczech jest, nie będę z tobą dyskutować, już nie raz dałeś popis do wiwatu. Pilnuj lepiej jak z tą pocztą i urzędnikami państwowymi w Reichu, ty znafffco wszystkiego, alfo i omego z bożej łaski.
        • borrka Ad personam ... 30.01.12, 10:03
          Idziesz w slady Igorka, Efciu ?
          On to dosadniej nieco formuluje:)
          • eva15 Sam rozdajesz swoje wizytówki 30.01.12, 10:20
            borrka napisał:

> Idziesz w slady Igorka, Efciu ?
            > On to dosadniej nieco formuluje:)

Niestety jesteś krętaczem, kłamczuchem i manipulatorem, po raz kolejny wkłożyłeś mi w usta słowa, których nie powiedziałam. Sam rozdajesz swoje wizytówki, Igor nic tu nie winien, ty sam pokazujesz swoimi tekstami jaka z ciebie persona. Jak cię widzą, tak cię piszą, jak mawia porzekadło. Ale o tym, jak cię widzą, decydujesz ty.
            • borrka Mowie prawde, droga Efciu. 30.01.12, 10:30
              Bo Ruscy na Zachodzie, to pelen wachlarz - od noworuskich milionerow, do klasy "syf, kila i mogila".
              "Pomiędzy", zwykli ludzie:
              lekarze, robotnicy budowlani, wspomniani taksowkarze...

Ty osmieszasz tych ciezko w sumie pracujacych imigrantow, przypisujac im abstrakcyjne atrybuty i point of view luksusowego hotelu.
              To jest klamstwo..
              • eva15 Re: Mowie prawde, droga Efciu. 30.01.12, 10:35
                Co usta otworzysz to kolejne kłamstwo. Ja pisałam wyraźnie na sąsiednim wątku, że Rosjan jest pełno w różnych hotelach w zależności od zawartości portfela. Nie twierdziłam, że wszyscy są w luksusowych.
                • borrka Pelno jest ich rowniez... 30.01.12, 10:42
                  W Notwohnungach i Heimach aussiedlerskich, i jest to taka sama manipulacja, jak Twoje hotele, gdy ktos przypisuje Rosjanom "dziadostwo" socjalne.
                  Maja roznie.
                  • eva15 Manipilant: Pelno jest ich rowniez... 30.01.12, 13:13
                    borrka napisał:

> W Notwohnungach i Heimach aussiedlerskich, i jest to taka sama manipulacja, jak
                    > Twoje hotele, gdy ktos przypisuje Rosjanom "dziadostwo" socjalne.
                    > Maja roznie.

Jesteś manipulantem. Tematem byli Rosjanie z Rosji podróżujący po Europie, ty na to o Aussiedlerach z Kazachstaniu.

• borrka Mataczysz, Efciu. 30.01.12, 14:01
                      Ja o bylych obywatelach CCCP i aktualnych FR, przebywajacych w Niemczech.
                      To rowniez Aussiedlerzy, ale nie tylko .

Oni podobnie, jak wielu Polakow, Zachod widza zza "zmywaka", lub z pozycji Hartz IV.
                      Na tym polega Twoje kretactwo.
                      Bo Polacy podrozujacy, sila rzeczy nocuja tez w hotelach.
                      • eva15 Ty mataczysz bez końca 30.01.12, 14:41
                        Co mają Aussiedlerzy przybyli głównie z Kazachstanu w latach 90. albo Ukraińcy wpuszczeni masowo przez J. Fischera na początku obecnego wieku wspólnego z dzisiejszymi turystami z Rosji? O czym chcesz dyskutować, o tym, że wielu Ukraińców pobiera H IV? To bardzo możliwe.
                        • borrka Ja nie dyskutuje. 30.01.12, 14:55
                          Twierdze, ze Ruscy z FR i z Ukrainy (gdzie mieszka ich ze 20%), podobnie jak Polacy wykonuja "brudne" prace na Zachodzie.
                          I podobnie, jak Polacy, inni Ruscy mieszkaja w dobrych hotelach.
                          Bo Rosja to biedny kraj, o PKB per capita zblizonym do biednej Polski.
                          I ja osobiscie takich Ruskich "Malocher" spotykam, i rowniez osobiscie mieszkam w sredniej klasy Holiday Inn, bedac w Niemczech.

Ty oszukujesz, przeciwstawiajac bogatych Ruskich, biednym gastarbeiterom z Polski.
                          To jest manipulacja.
                          • eva15 Re: Ja nie dyskutuje. 30.01.12, 15:07
                            Mataczysz. ostatni raz powtarzam, że nie piszę o bogatych Ruskich lecz o powstającej całkiem szybko klasie średniej. Na tym kończę bicie piany z tobą.
        • borrka Dla Efci ku nauce. 30.01.12, 10:08
          www.youtube.com/watch?v=TjKtS-iuOJY&feature=related
          Wybralem bardzo sympatyczny klip.
      • borrka Dla jasnosc: 30.01.12, 09:59
        Zanim mi zarzuca rusofobie.
        Znam vice-szefa sporego koncernu, Rosjanina, majacego do tej pory straszliwy rosyjski akcent, znam zwyklych, uczciwych robotnikow, widuje lumpenproletariat made in Rasza, wrzeszczacy wieczorem po rosyjsku na ulicy.
        Pelna gama.
        Jak w zyciu.
        • br0fl0vski Re: Dla jasnosc: 30.01.12, 10:42
          po jaki xuj tu blogujesz? Ruskim i tak nic nie masz do zaoferowania. przecies sam mozesz sobie dupe tylko wytrzec albo i nie , taki masz wybor
          swiat w ktorym zyjemy jest wiezieniem z zielona trawa , sklepami, i ku...i w burdelach i innych instytucjach. na swiat wszyscy patrza przez okno telewizyjne. i coraz czesciej perdolnieci definuja poczytalnosc.
          • borrka Spadaj dewiancie. 30.01.12, 10:43

• br0fl0vski Re: Spadaj dewiancie. 30.01.12, 10:44
              wiem kolku jeden , rzesczywistosc bywa bolesna stad ta twoja ucieczka w walenie nie konie a Rosji
        • jabbaryt Ciekawe czy duzo Rosjan zrobiło karierę na zach... 30.01.12, 15:26
          odzie?
          To że w Europie widać Rosjan którzy szastają petrorublami to normalka. Robia podobnie jak arabscy szejkowie. Jak się ma tyle surowców to zawsze będzie grupa krezusów.
          Natomiast czy duży jest odsetek Rosjan którzy wyemigrowali i dorobili się znacznych pieniędzy pracując uczciwie na tzw zachodzie?
          Ja znam takich paru ale nie wiem czy są reprezentatywni.
          Jeżeli chodzi o prostych robotników to Rosjanie wychowani w kołchozach nie mają szans z Polakami, którzy się wychowali we własnych gospodarstwach rolnych gdzie robiło się dla siebie a nie partii.
          • igor_uk Re: Ciekawe czy duzo Rosjan zrobiło karierę na za 30.01.12, 16:53
            jabbaryt ,moze to co napisze,mnie nie wypada,ale jednak sprobuje.
            Otoz,czy to Polak,czy Rosjanin,czy przedstawiciel kazdego innego Narodu,powinien robic kariere u siebie w domu,a nie na Zachodzie,czy Wschodzie,czy gdzie indziej .Najlepsze ludzi powinni zostawac sie w domu,a nie jechac robic kariere za granica.

p.s.Rosjanie wychowani w kolchozach nie dlatego nie maja szans dorownac Polakam,ze nie potrafia pracowac,bo potrafia i to jeszcze jak,bo na swoich ogrodkach potrafia tyle wszystkiego zebrac,ze polskiemu rolniku to w glowie nie zmiesci sie,a tylko dla tego,ze im i do glowy nie przychodzi,zee moga pojechac na zachod.
            • jabbaryt Re: Ciekawe czy duzo Rosjan zrobiło karierę na za 30.01.12, 17:54
              Igor ja bywałem w UK jak byłem studentem i dorabiałem na budowach. Generalnie Rosjanie choć ich było nie wielu, byli kiepscy. Każdy, którego poznałem miał niezły wojskowy trening: jeden był karateką drugi dywersantem ale postawić równo mur z cegieł... to było ponad ich siły. Bez obrazy ale ich nie nauczono pracy tylko zabijania.
              Co do przykołchozowych ogródków. Jakoś tak się składało że to Rosja ciągłe ogłaszała embargo na żywność polską lub europejską, by bronić swój rynek. Czy to nie dziwne że kraj który ma największy areał wyśmienitych gruntów ornych musi się bronić przed zalewem taniej żywności z Polski. Śmieszne co?
    • jk2007 Putin: nowa zagrywka 30.01.12, 12:23
      Сделaвшиcь премьерoм, Дмитрий Медведев c вывoдкoм cвoих oднoкyрcникoв едвa пocпеет к шaпoчнoмy рaзбoрy. Оcнoвные пoзиции здеcь yже «держaт» люди Пyтинa.
      newtimes.ru/articles/print/48746/
      • jk2007 Putin: nowa zagrywka 30.01.12, 18:56
        colonelcassad.livejournal.com/630350.html
    • pijatyka Re: mentalność ""brudy pierzemy w domu" 17.01.16, 14:00

...wcale nie taka specyficzna ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka