Dodaj do ulubionych

Na granicy

06.05.12, 17:54
Francji ze Szwajcaria dzisiejszego popoludnia:)

PF
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Re: Na granicy 06.05.12, 18:11
      Sarkozy na koniec wziął się sa imigrantów?

Już nie wrócą?
      • polski_francuz Zimno 06.05.12, 18:15
        mysl dalej...

PF
        • pimpus18 Re: Zimno 06.05.12, 18:28
          Bardzo wygląda na kolekcję ferrari jakiegoś pasjonata.

Chodzi o pieniądze?
    • mara571 Re: Na granicy 06.05.12, 18:29
      znowu wyscig bogaczy po drogach Europy czy niektorzy majetni Francuzi uciekaja do Szwajcarii?
      • pimpus18 Re: Na granicy 06.05.12, 18:46
        We Francji też mogliby się ścigać, tylko dlaczego akurat dzisiaj?

Ten majątek wygląda jednak bardzo monotonnie.

Nie ma żadnych ciężarówek, żon i dzieci!
        • eva15 Bogacze wywożą kasę do Szwajcarii 06.05.12, 18:48
          w strachu przed Hollandem.
          • pimpus18 Re: Bogacze wywożą kasę do Szwajcarii 06.05.12, 18:54
            To nie jest źle, jak ludzie są bogaci czy się bogacą, jednak obecny system prowadzi do coraz większego i coraz szybszego rozwarstwienia społeczeństwa.

Mało kto to rozumie znaczenie tego, a prawie wszyscy uważają to już za prawo natury.

Evo, jeśli chcesz mieć polską i nie tylko telewizję, to może to byłoby coś dla Ciebie:
            polsky.tv/
            Mój znajomy to ma i działa mu to obłędnie.
            • polski_francuz No prosze 06.05.12, 19:01
              "To nie jest źle, jak ludzie są bogaci czy się bogacą, jednak obecny system prowadzi do coraz większego i coraz szybszego rozwarstwienia społeczeństwa."

Dokladnie tak jest.

Pamietam taki diagram: 10 klas majatkowych (od 10 % najbogatszych do 10% najbiedniejszych) w latach 2000 i 2010. Okazuje sie, ze przez te 10 lat diagram pokazal najwiekszy wzrost po lewej i po prawej stronie. Ten wzrost byl kosztem klasy sredniej: jednym sie udalo i sie wzbogacili inni stracili prace i zbiednieli.

Malenie liczebnosci klasy sredniej jest zlowrogie dla pokoju spolecznego. Miedzy tymi klasami nie ma porozumienia i jak biedni jeszcze zbiednieja moze to doprowadzic do rewolucji.

PF
              • pimpus18 Re: No prosze 06.05.12, 19:08
                No tak, to już mniej więcej wszyscy, którzy mają trochę rozumu w głowie wiedzą.

Tylko jak temu zaradzić?

Jak konkurować z Chińczykami, zarabiającymi 100 euro miesięcznie?
                • eva15 Re: No prosze 06.05.12, 19:12
                  Pimpuś, jesteś nieprzemekalny. Dałam Ci linki pokazujące, że Chińczycy zarabiają w międzyczasie średnio 400-500 dol. a Ty dalej swoje. Stanąłeś najwyraźniej w miejscu.
                  • pimpus18 Re: No prosze 06.05.12, 19:22
                    Evo, nie wykłócaj się o tak niewiele znaczące drobiazgi.

Według tej metodologii płaca w Niemczech jest co najmniej 10 razy większa.

Dochodzi jeszcze dużo droższe otoczenie.

Niech tam sobie zarabiają ile chcą, jednak problem zasadniczy pozostaje.

Jest wiele rzeczy, których zupełnie nie opłaca się produkować nie tylko w Niemczech, ale także w Polsce czy w Rosji.

Zmiana opodatkowania z początku na koniec (podatek konsumpcyjny) właśnie rozwiązuje ten problem.

Jeszcze nie słyszałem o lepszym rozwiązaniu - może Ty?

We Francji też mówią o różnych sprawach z wyjątkiem zasadniczych.

Ein Übriges werde der Markt tun.
                • polski_francuz Obrona 06.05.12, 19:14
                  clami.

Ale gospodarka jest zbyt skomplikowana by jednostronnie moc jakis kraj wylaczyc. Inny efekt ktory zaczyna iodgrywac role - energia ktora jest ciraz drozsza i podroza koszty transportu. Juz dzisiaj firmy transportowe z Hamburga maja zbyt duzo statkow jak na potrzeby.

Ale to jeszcze nie na dzisiaj. Na troche pozniej.

PF
                  • pimpus18 Re: Obrona 06.05.12, 19:27
                    Właśnie. Cła, protekcjonizm prowadzą do nikąd.

A nie lepiej zapewnić równe warunki wszystkim?

Nie trzeba się zamykać przed zagranicą, a jedynie sprawić, żeby płacili wszyscy te same podatki.

Czy o tym we Francji ktoś mówi(ł)?
            • eva15 Re: Bogacze wywożą kasę do Szwajcarii 06.05.12, 19:08
              Pimpus, serdeczne dzięki na llinka, przyjrzę mu się dokładnie. Muszę jednak przyznać, że jestem z gruntu przeciwnikiem płatnej tv. Miałam kiedyś pakiet wykupiony w PL, ale go nie przedłużyłam. W zasadzie wystarcza to, co łapię z satelity (tv info, Polonia, Historia, Kultura) , po co mam placić za miętlenie tego samego na innych kanałach?
              No ale ponieważ czasem bywa coś ciekawego, przyjrzę się tej ofercie. Jeszcze raz dzięki.
              • pimpus18 Re: Bogacze wywożą kasę do Szwajcarii 06.05.12, 19:13
                Ja jestem już w ogóle przeciwnikiem telewizji i dlatego tego nie mam.

On płaci za to jakieś 17 euro miesięcznie, jest tam TVN, Polsat, TVP i wiele innego. Także archiwum z ostatnich 2 tygodni.

Tych programów, które wymieniłaś akurat tam nie ma.

Obyś nie siedziała przy tym 24 h/dobę. Naprawdę wciąga.
          • polski_francuz Ano 06.05.12, 19:02
            taki jest message:)

PF
    • j-k Gratulujemy Francuzom 06.05.12, 19:26
      samych siebie :)

Z Hollandem na czele :)
    • mara571 a gdzie rozwiazanie zagadki? 07.05.12, 21:47

• polski_francuz Re: a gdzie rozwiazanie zagadki? 07.05.12, 21:51
        Troche powyzej. Jedna pani z Niemiec podala prawidlowa odpowiedz (bogacze zwiewaja do Szwajcarii)

PF
    • arouet1 Re: Na granicy 07.05.12, 21:52
      Co i Szwajcarzy witają powrót socjalizmu we Francji w kolorze czerwonym? Czy to są prześladowani opozycjoniści reżimu Sarkozego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka