Dodaj do ulubionych

W Hollanda strzelił piorun, gdy leciał do Berlina

15.05.12, 20:37
Cóż za omen! W samolot Hollanda lecącego natychmiast po przejęciu stołka do Berlina strzelił piorun, a niebo się zachmurzyło. Samolot zawrócił, Hollande przesiadł się do innego i znów poleciał. Tym razem Bóg pioruna nie zesłał, widać uznał, że nie będzie po 2 razy powtarzał tego samego, skoro za 1. razem nie skutkuje. Nie to co ja na forum-:))))
Obserwuj wątek
    • igor_uk Bo Ty,Ewa... 15.05.12, 20:40
      masz anielska cierpliwosc.Pan Bog nie musi takiej posiadac.
      • eva15 Re: Bo Ty,Ewa... 15.05.12, 20:45
        Otóż to! Dokładnie to przyszło mi do głowy, gdy usłyszałam, że za 2 razem Bóg pioruna nie zesłał.
        No ale może ześle, jak Hollande będzie wracał????
    • polski_francuz Juz jest watek 15.05.12, 20:43
      na ten temat.

PF
      • eva15 Jest watek ale inaczej. 15.05.12, 20:46
        Tu jest na wesoło!
        • polski_francuz Zerzniety 15.05.12, 20:49
          watek. Na niebiosa sie juz powolywalem. Prace naukowe tez zrzynasz?

PF
          • igor_uk farncowaty. 15.05.12, 20:50
            A czy to ty jestes zrodlem tej informacji?
            • polski_francuz Zrodlem inspiracji 15.05.12, 20:52
              Afgancu. Wlascicielem intelektualnym na tym forum.

PF
              • igor_uk francowaty. 15.05.12, 20:54
                A wiesz,ze piszac do mnie AFGANCU,robisz mnie przysluge.
                Za to dziekuje.
                • polski_francuz Oh pardon 15.05.12, 21:00
                  Pisze Afganiec a mysle Zas..niec. Pioro szybsze niz mysl.

PF
                  • igor_uk Coz,sam tego chciales. 15.05.12, 21:03
                    Przez jakijs czas dalem tobie spokoj.Widze,ze znow cie trzeba ustawic do kata.

p.s.co biedaczysko,znow jakijs muslim cie dopadl ,ktorego ty uczysz fachu?Dla tego wsciekasz sie?
                    • polski_francuz Starosc nie radosc 15.05.12, 21:04
                      gadasz sam do siebie.

Gadaj dalej...

PF
                      • igor_uk franca. 15.05.12, 21:07
                        Zapraszam na ktoryjs z moich watkow,zeby nie zasierac watku Ewy.
                        • polski_francuz Wystarczy 15.05.12, 21:15
                          ze tworca watku przeprosi za zerznieciemojej idei i juz mnie nie ma. Na przeprosinach sie znasz, co nie?

PF
                          • igor_uk Nie ma za co cie przepraszac. 15.05.12, 21:29
                            j.w.
                            • polski_francuz Zmieniles 15.05.12, 21:33
                              specjalizacje czy punkt widzenia?

Szkoda, i przy tej okazji pozwol, ze ci powiem, ze bardzo upierdliwie wymagales przeprosin. Juz zapomniales?

PF
                              • igor_uk Ale nie dla siebie. 15.05.12, 22:02
                                I za konkretne czyny.
                                Za pomowienie i zdrade .Ale ludziska twojego pookroju nie maja pojecia o tym,czym jest przyzwoitosc i zwykla kultura.
                                • polski_francuz Sciagales na siebie 15.05.12, 22:06
                                  uwage jako taki Robin Hood. Wiec, w koncowym rozrachunku dla siebie.

PF
                                  • igor_uk Nie masz pojecie o tym.. 15.05.12, 22:11
                                    czym jest poczucie sprawiedliwosci.Dla tego i ta twoja glupia odzywka.
                                    • polski_francuz Mowilem 15.05.12, 22:14
                                      o przyzwoitosci. I o sciaganiu uwagi na twoj otluszczony tors.

PF
                                      • pimpus18 Re: Mowilem 15.05.12, 22:21
                                        O co Ci znowu chodzi?

Chyba mnie z kimś pomyliłeś.

• eva15 Igor, 15.05.12, 21:33
              Igor, on nie ma pojęcia o prawach autorskich. Myśli, że jak gazety podały informację, to to jest jego własność. Jego wątek zauważyłam dopiero później, ale nawet gdybym zauważyła go wcześniej, to i tak otwarła bym swój własnym, bo tamten jest nudny i nadęty.
              • igor_uk Re: Igor, 15.05.12, 22:03
                Przeciez o tym i pisalem.Niech ten dziad nauczy sie zakladac watki,zeby przyciagali uwage.
        • igor_uk Ewa. 15.05.12, 20:49
          Osobowosc zalozyciela watka ma decydujace znaczenie.W tym az sie chce pisac.(he,he).
        • walter622 Tu jest na wesoło! 15.05.12, 21:08
          eva15 napisała:

> Tu jest na wesoło!

W rzeczy samej, faktycznie robi się wesoło - lokatorzy niebios walą piorunami, natomiast forumowi "intelektualiści" rzucają (jak zwykle) co najwyżej mięsem i inwektywami. Zastanawiam się kiedy ostatecznie stracą fason, zaczną bluzgać q*rwami i ostatecznie niesłychanie obrażeni wyniosą się z wątku - to w ich zachowaniu jest najbardziej urocze...

Zastanawiam się na czym polega to ich urojone prawo wyłączności do ogólnie dostępnej informacji, stanowiące w ich mniemaniu podstawę do urządzania kolejnych karczemnych burd.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
          Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
          • igor_uk Re: Tu jest na wesoło! 15.05.12, 21:30
            pefcia dzis szaleje,podejrzewam,ze znow jakijs jego uczen przywalil mu mlotkiem..
          • eva15 Re: Tu jest na wesoło! 15.05.12, 21:35
            Francowaty po raz kolejny zwariował. Infromacjom prasowym przypisuje własne prawo autorstwa, taki z niego "uczony".
            • walter622 Re: Tu jest na wesoło! 15.05.12, 21:41
              eva15 napisała:

> Francowaty po raz kolejny zwariował. Informacjom prasowym przypisuje własne prawo
              > autorstwa, taki z niego "uczony".

Facio z uporem robi z siebie pośmiewisko. Powinien zażądać od WP.PL przeprosin za
              przywłaszczenie sobie "jego" informacji.
              wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Samolot-trafiony-piorunem-Na-pokladzie-prezydent-Francji,wid,14488505,wiadomosc.html?ticaid=1e745
              Kolejna odsłona żałosnego kabaretu.

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
              • eva15 Re: Tu jest na wesoło! 15.05.12, 21:45
                Najbardziej mnie dziwi, że on podobno pracuje w jakiejś szkole wyższej. Jaka by ona nie była, przynaijmniej tyle powinna go nauczyć, że fakty podane publiczne nie podlegają prawom autorskim. Jeśli ja jako pierwsza otworzę wątek o tym, że pada deszcz, to nie mam żadnych praw, by zabraniać innym otwarcia wątku a ten sam temat.
                • walter622 Maniery odźwiernego 15.05.12, 22:19
                  eva15 napisała:

> Najbardziej mnie dziwi, że on podobno pracuje w jakiejś szkole wyższej.

Nie raz facio był łapany na ewidentnym kłamstwie - przecież tej jego fochy pod moim adresem spowodowane były tym, że ośmieliłem się podważyć jego "herbowe" pochodzenie
                  i udowodniłem kompletną nonsensowność tych jego bzdurek (ostatecznie musiał się przyznać, że jest czosnkowego pochodzenia, co samo w sobie nie jest czymś niestosownym). Tak więc jego opowieści o "naukowych osiągnięciach" można również uznać za przejaw zwykłej forumowej mitomanii.
                  Sądząc po jego zachowaniu to co najwyżej jest odźwiernym/wykidajłą w jakimś podrzędnym hoteliku w rejonie placu Pigalle.

**************************************************************
                  • eva15 Re: Maniery odźwiernego 15.05.12, 22:22
                    No właśnie. Brak wiedzy nt praw aut0orskich jakoś nie pasuje do jego rzekomego zawodu. Zresztą wiele innych spraw też nie trzyma się kupy, jak słusznie zauważasz.
                  • igor_uk Mylisz sie walter. 15.05.12, 22:25
                    Odzwierny musi miec maniery,bo od tego zaleza jego napiwki.Nigdy nie dam napiwku dla chama .pefcia,sadac po tym,jaka wiedze reprezentuje,jak i jego zachowaniu,pracuje w jakiejs szkole zawodowej dla dzieci emigrantow.
                    • walter622 Ach, Igor 15.05.12, 22:36
                      igor_uk napisał:

> Odzwierny musi miec maniery

Ty tak na poważnie. Z manierami tego ciecia to przypuszczam, że w porządnym hotelu
                      by się nie załapał nawet na czyszczenie kibli.

• igor_uk Re: Ach, Igor 15.05.12, 22:42
                        Wlasnie dla tego i napisalem,ze sie mylisz,piszac,ze on jest odzwiernym (he,he).
                        A zauwazyles,ze ostatnio on przestal "popisywac sie wiedza"? Zreszta,jak i wojtus.Tam ten rowniez tylko linki wkleja,z tym,ze jeszcze tak nie zglupial,jak pefcia,ze broni swoich autorskich praw do tych linkow.
                        • walter622 Re: Ach, Igor 15.05.12, 22:46
                          igor_uk napisał:
                          > Wlasnie dla tego i napisalem,ze sie mylisz,piszac,ze on jest odzwiernym (he,he)
                          Nie jakimś zwykłym "odźwiernym" lecz "odźwiernym/wykidajłą" w jakimś obskurnym
                          hoteliku w rejonie placu Pigalle.

• igor_uk Wiesz,walter. 15.05.12, 22:53
                            jakas mnie pefcia ze slowem wykidajlo calkowicie nie kojarzy sie.Takich jak on,zazwyczaj ,"wykidaja".
                            • walter622 Re: Wiesz,walter. 15.05.12, 23:04
                              igor_uk napisał:

> jakas mnie pefcia ze slowem wykidajlo calkowicie nie kojarzy sie.Takich jak on,
                              > zazwyczaj ,"wykidaja".

Ty z Tobą chyba się muszę zgodzić - postury on jeta takiej jak jego "wiedza" - czyli mizernej.
                              No, ale w paryskich burdelach to chyba wykidajły nie są krzepkiej postury, tak więc ten ciec może ujść w tłoku.

• igor_uk Nu i co z tego? 15.05.12, 20:46
        Tam ten watek okazal sie nie wypalem,poniewaz informacja podana byla wyjatkowo nieciekawo.
        Ucz sie od madrzejszych,to nie bedziesz musial przypominac innym o swojej "tworczosci"
        • polski_francuz Opoznienie 15.05.12, 20:48
          w rozwoju Afgancu.

PF
          • igor_uk franca. 15.05.12, 20:51
            Nie zaczynaj,bo znow zaczniesz skarzyc sie.
            • polski_francuz Sam zaczynasz 15.05.12, 20:53
              jak zwykle zreszta. I klamiesz, ze ja to robie.

PF
              • igor_uk Ja mam do tego prawa. 15.05.12, 20:55
                poniewaz bronie kobiete.Zreszta nie w pierwszy raz.
                • polski_francuz Autor 15.05.12, 21:00
                  nie ma plci. Ma obowiazki.

PF
                • eva15 Re: Ja mam do tego prawa. 15.05.12, 21:46
                  igor_uk napisał:

> poniewaz bronie kobiete.Zreszta nie w pierwszy raz.

A francowaty broni głupotę, też nie pierwszy raz!
                  • polski_francuz Wystarczy 15.05.12, 21:48
                    powiedziec, przepraszam nie zauwazylam. Z trudne dla ciebie, he? Lepiej sie glupawymi klakierami otaczac.

PF
                    • eva15 Re: Wystarczy 15.05.12, 21:51
                      Czego nie zauważyłam? Prasa, radio i tv trąbią o tym od godzin.
                      • polski_francuz Re: Wystarczy 15.05.12, 21:53
                        nie zauwazylas watku na ten temat, ktory juz na forum istnial.

PF
                        • eva15 Re: Wystarczy 15.05.12, 21:58
                          To jest bez znaczenia, bo każdy ma prawo otwierać tyle wątków na ten sam temat, ile chce. Twoje żądanie dla siebie praw autorskich dla faktów z prasy jest co najmniej śmieszne.
                          • polski_francuz Chodzi 15.05.12, 22:05
                            o przyzwoitosc a nie o prawo.

PF
                            • eva15 Re: Chodzi 15.05.12, 22:08
                              No właśnie, a nie masz ani jednego ani drugiego. Ządanie dla siebie wyłączności na jakiś powszechnie znany temat jest nie tylko bezprawne ale i nieprzyzwoite.
                              • polski_francuz Odbiegasz od tematu 15.05.12, 22:10
                                osobistym atakiem bo czujesz, ze ci brakuje argumentow?

PF
                                • eva15 Nie odbiegam od tematu 15.05.12, 22:17
                                  Jesteś z tych, którym trzeba 2 razy to samo:
                                  tematem jest, że mam prawo zakładać wątki na ten sam temat, co ty. Robię to inaczej, więc mam wpisy, a ty nie. Ty na każdy temat piszesz z nadęciem a twoje pretensje do wyłączności są śmieszne. .
                                  Basta, koniec dyskusji o niczym.
                                  • polski_francuz O swieta cierpliwosci 15.05.12, 22:19
                                    Ja nie o prawie ale o przyzwoitosci. Ile razy trzeba ci to powtarzac bys zrozumiala?

PF
                                    • eva15 Re: O swieta cierpliwosci 15.05.12, 22:24
                                      Przecież NAPISAŁAM, że to nieprzyzwoite, iż żądasz dla siebie praw autorskich w stosunku do informacji publicznych. Ile razy trzeba ci powtarzać, byś to pojął?
    • lubat Re: W Hollanda strzelił piorun, gdy leciał do Ber 15.05.12, 21:35
      Ja nie jestem taki pewien, kto w naszej chrześcijańskiej mitologii trzaska piorunami. Grecy mieli prostsze życie - każdy z Bogów miał swoje kompetencje i wiadomo było do kogo z jakim problemem się udawać. W sprawie piorunów oczywiście do Zeusa. Ale już nie w sprawach libido.

W Hollanda mógł sobie strzelać np. Luci(ferek). Albo on mało wytrenowany w gromieniu, albo zadziałała Egida, w każdym razie ja to odczytuję jako pozytywny omen. Jeśli piorun mu niestraszny, to i z Angelą sobie poradzi, tym bardziej, że ona trochę wyborczo poobijana.
      • eva15 RGrecki przerost biurokracji i władz (najwyższych) 15.05.12, 21:42
        lubat napisał:

> Ja nie jestem taki pewien, kto w naszej chrześcijańskiej mitologii trzaska pior
        > unami. Grecy mieli prostsze życie - każdy z Bogów miał swoje kompetencje i wiad
        > omo było do kogo z jakim problemem się udawać. W sprawie piorunów oczywiście do
        > Zeusa. Ale już nie w sprawach libido.

No ale przez to Grecy już wtedy mieli przerost administracji (tej najwyższej, ha, ha). Bogów od pioruna i trochę, a do roboty mało kogo. I tak po dziś dzień:-))))))
      • eva15 Mity francuskie 15.05.12, 21:50
        lubat napisał:

> W Hollanda mógł sobie strzelać np. Luci(ferek). Albo on mało wytrenowany w grom
        > ieniu, albo zadziałała Egida, w każdym razie ja to odczytuję jako pozytywny ome
        > n. Jeśli piorun mu niestraszny, to i z Angelą sobie poradzi, tym bardziej, że o
        > na trochę wyborczo poobijana.

Z Niemcami Francja zawsze sobie poradzi, ma moralną wyższość - najpierw była ciężko zniszczona przez Niemcy, dzielnie się broniła i na koniec bohatersko je pokonała. Jak się ma taką mitologię, to żadna Angela nie straszna.
        • polski_francuz Z Rosjanami zreszta 15.05.12, 21:57
          "Z Niemcami Francja zawsze sobie poradzi"

tez.

PF
          • eva15 Rosjanom Francja nawet nie próbuje podskoczyć 15.05.12, 22:00
            Pamięta rewizytę rosyjskiej armii w Paryżu. Ma bistro na pamiątkę.
            • polski_francuz I most cara Aleksandra 15.05.12, 22:07
              troche pretensjonalny ze zloceniami.

PF
              • eva15 Re: I most cara Aleksandra 15.05.12, 22:09
                I nauczkę raz na zawsze.
                • polski_francuz Mowisz 15.05.12, 22:13
                  o Dymitrze Samozwancu? Taka dal nauczke, ze do dzisiaj 6 wiekow! go Rosjanie pamietaja. Ba, a nawet swieto narodowe zrobili:)

PF
                  • eva15 Re: Mowisz 15.05.12, 22:19
                    Nie wiedziałam, że był Francuzem.
                    • polski_francuz Byl carem 15.05.12, 22:22
                      nie uwazalas na lekcjach matematyki kiedy uczono o wspolnych mianownikach.

PF
                      • eva15 Re: Byl carem 15.05.12, 22:27
                        Nie zrozumiałeś, że wspólnym mianownikiem była w tym fragmencie wątku Francja.
                        • igor_uk Re: Byl carem 15.05.12, 22:32
                          Ewa,czytam co ten pajac pisze i nie wiem co o tym sadzic.Czy on jest skonczonym idiotem,czy po prostu wszedl na forum nacpany.On calkowicie nie potrafi skupic sie na swoich myslach,oni jemu rozlaza sie.A o tym,zeby nadazyl za toba,to w ogole nie warto wspominac.Chyba trzeba mu dac na dzis spokoj.Moze jutro bedzie w lepszej formie.
                          • eva15 Re: Byl carem 15.05.12, 22:51
                            Tak, ja już dałam sobie spokój, ale wątpię, że jutro będzie z nim lepiej.
                            • igor_uk Re: Byl carem 15.05.12, 22:54
                              Ale szanse mu trzeba dac.
                              • eva15 Re: Byl carem 15.05.12, 23:04
                                Swego czasu próbowałam, ale o każdą szansę marnuje.
    • pimpus18 Człowiek dwa razy pod rząd trafiony piorunem! 15.05.12, 21:56
      www.youtube.com/watch?v=SKmRnAPGzX4
      • eva15 Re: Człowiek dwa razy pod rząd trafiony piorunem! 15.05.12, 22:04
        Aż trudno uwierzyć, że za każdym razem się podniósł i pomaszerował dalej.
        • pimpus18 Re: Człowiek dwa razy pod rząd trafiony piorunem! 15.05.12, 22:14
          No ten też:

www.youtube.com/watch?v=YMGDThrY038&feature=related
          I ten:

www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=DM3Yr9TQMAw&NR=1
          • eva15 Re: Człowiek dwa razy pod rząd trafiony piorunem! 15.05.12, 22:20
            Dziwne...
            • pimpus18 Re: Człowiek dwa razy pod rząd trafiony piorunem! 15.05.12, 22:30
              Evo, pamiętam taki ruski filmy, w którym radzili w gumowych rękawiczkach na elektrycznych gitarach.

I też tam był taki program Sam Sebje Reżisor, w którym facet obrócił grający telewizor, wyciągnął z kineskopu przewód wyskokiego napięcia (jakieś 25kV) i przyłożył sobie do gołej klaty... a potem do języka!, iskry leciały jak diabli, potem spowrotem podłączył go do kineskopu, odwórcił telewizor i oglądał sobie dalej!

Mnie podczas naprawy wyłączonego telewizora pół godziny wcześniej ten sam kabel tak trzepnął, że już tego w życiu dobrowolnie nie dotknę.

• zlotamajka Moze to sygnal by Hollande olal Merklowa? 15.05.12, 22:47
      No Hollande jechal po rozkazy do Berlina. Merklowa chciala go przywolac do przyzwoitosci i dalej wciskac niezadowolonemu ludowi austerity. A tu P. Bog wyslal sygnal. Moze to sygnal by olac Merklowa i banksterstwo?
      • eva15 A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 15.05.12, 22:56
        Ha, ha, jesteś zupełnie oderwana od rzeczywistości, jeśli sądzisz, że Berlin może coś dyktować Paryżowi. Tego od końca II WS nie było i jak narazie nie ma.
        Merklowa JUZ się zgodziła wyjść naprzeciw Hollande, jeszcze zanim do niej wpadł, stwierdziła, że należy wprowadzić pomoc finansową stymulującą rozwój w PIGSach. Czyli dokładnie to, czego żąda Hollande.
        Jakby Hollande olał Merklową, to kto by finnasował jego socjalistyczne pomysły? Grecja? Dziwne, że to nie tam pojechał z 1. wizytą, lecz do Berlina. Przecież jak piszesz, mógł Merklową olać.
        • eva15 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 15.05.12, 23:00
          Gospodarka Francji wpadła w stagnację, zero wzrostu, bezrobocie o ca 50% większe niż w Niemczech, bilans handlowy tragicznie ujemny, dług publiczny rośnie szybko i wkrótce osiągnie 90% PKB, ratingi odebrały AAA. Jak Hollande ma Niemcy olać, toć to jedyna krowa dojna w tej sytuacji.
          • pimpus18 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 15.05.12, 23:08
            Zadłużeni są akurat już wszyscy, nie jest to więc nic wyjątkowego.

Poza tym czy niemieckie pomysły gospodarcze mogą być skopiowane przez innych?

Gdzie Francuzi i Grecy będą eksportować? - Chyba nie do Niemiec.
            • eva15 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 15.05.12, 23:17
              pimpus18 napisał:

> Zadłużeni są akurat już wszyscy, nie jest to więc nic wyjątkowego.

Naturalnie, ale Niemcy zadłużają się dziś po to, by ratować innych. Ich budżet wewnętrzny jest dopięty i ma nawet lekką nadwyżkę, gdyby nie rosnące długi na pomoc.

> Poza tym czy niemieckie pomysły gospodarcze mogą być skopiowane przez innych?

Nie, nie mogą, w tym cały problem. Tj. mogą, ale prędzej przez Azję niż euroland.

> Gdzie Francuzi i Grecy będą eksportować? - Chyba nie do Niemiec.

A czy na Niemczech świat się kończy? Niemcy też nie eksportują do Nimeiec. Jest cały szereg krajów, które się rozwijają i naprawdę bardzo potrzebują maszyn, urządzeń, nowoczesnej techniki i technologii, a nie tylko filmów z Holyłudu (USA) czy produktów finansowych (USA, GB).
              • zlotamajka Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 15.05.12, 23:21
                Naturalnie, ale Niemcy zadłużają się dziś po to, by ratować innych.

Czytaj banki

Ich budżet
                > wewnętrzny jest dopięty i ma nawet lekką nadwyżkę, gdyby nie rosnące długi na p
                > omoc.
                Znasz modern monetary theory?
                • eva15 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 15.05.12, 23:51
                  Ach w tv był właśnie mój ulubieniec, jedyny mądry, inteligentny polityk - Gysi, więc się oderwałam.

zlotamajka napisała:

> Naturalnie, ale Niemcy zadłużają się dziś po to, by ratować innych.
                  > Czytaj banki

NIE, nie tylko. Zadłużają się także po to, by dopinać np. grecki budżet i bieżące wydatki na pensje, renty, emerytury, służbę zdrowia etc. Jeszcze do Ciebie nie dotarło, że grecki budżet i bez długów się nie domyka i jest finansowany via fundusz ratunkowy, który w 30% pokrywają Niemcy?

> Znasz modern monetary theory?

Owszem, tylko co to ma wspólnego z aktualnymi problemami strefy euro? To są rozważania o terorii pieniądza i jego kreacji i mają swe początki z tzw. szkoły historycznej, niemieckiej zresztą (G.F. Knapp) , pfujjjjj.
                  • zlotamajka Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:02
                    Ja nie mowie o kreacji pieniadza. Tu wlasnie chodzi o budzety. Kazde panstwo ma trzy sektory: panstwowy, prywatny i foreign trade. Nigdy wszystkie nie moga miec surplus. Czyli jesli panstwo ma surplus to private sector ma deficyt. Jak chyba zdajesz sobie sprawe, private sector nie moze miec deficytu przez dluzszy czas. Dlatego UMIARKOWANY deficyt wcale nie jest zly wrecz porzadany. A podczas depresji ekonomicznej jest wrecz porzadany. Jest idiotyzmem by balansowac budzet podczas depresji.

neweconomicperspectives.org/category/stephanie-kelton
                    Dlatego juz trzy razy sie Ciebie pytalam. Bo Ty wciaz o greckim i innym deficycie.
                    • eva15 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:11
                      Majka, nie jestem w stanie zajmować się wszystkimi płodami wyobraźni przeróżnych autorów.
                      Nie wiem, o co chodzi temu, którego mi podsuwasz i dziś się już tym nie zajmę. Ale wiem, że dodatnie saldo danego państwa to suma dodatnich sald jego firm(produkcyjnych i usługowych) miinus ruchy kapitałowe. To tak w skrócie.
                      • zlotamajka Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:15
                        To jest profesor ekonomi ale nie tej neoliberalnej. Sa nawet wykresy. Ale jak dla Ciebie to plod wyobrazni to rzeczywiscie szkoda gadac.
                  • zlotamajka Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:05
                    What the chart demonstrates beautifully is the symmetry that applies to the balances of a centrally controlled credit system.

That’s to say, for the US domestic private sector to carry a positive balance, the government must in effect carry a negative balance.

This makes a lot of sense if you think of the United States as representing a completely self-contained credit system, where only one official government controlled currency is allowed (and no foreigners can buy US debt). If the economy is to be kept well lubricated and functioning, the government must be willing to take on more debt on behalf of its citizens when the situation calls for it. Think of it as the private sector positve balances (or savings) representing claims on goods and services which haven’t as yet been redeemed. If not for the government’s negative balance, these claims would be represented by billions of private negative balances instead — representations of debts/credits between individuals. Money earned, and taxed, but not yet redeemed. Everything from your right to redeem a dozen baked rolls from your baker one day in the future, to your right to claim 10 days worth of medical services from your local doctor.

Allowing the government to take on those debts/credits (and really we’re talking more about credits) in place of your counterparties allows for claim standardisation. This not only ensures claims can be redeemed more quickly, having a greater wealth effect on the economy, they can also penetrate the system more completely. Furthermore, they are given a state guarantee in place of a private guarantee.
                  • pimpus18 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:07
                    Na jakim programie był?

Die Linke coś słabo przędzie ostatnio.

Jak tak dalej pójdzie, to może być exitus letalis.
                • pimpus18 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:04
                  Całą, czy jakiś specjalny fragment?
              • pimpus18 Re: A KTO mu da kasę jak nie Merklowa? 16.05.12, 00:02
                Evo, Ty jesteś o tym tak przekonana jak świadkowie Jehowy.

Grecy mają być krajem wysokiej technologii?

A dlaczego właściwie nie mogą zrobić tego sami dla siebie?

• pimpus18 Re: Moze to sygnal by Hollande olal Merklowa? 15.05.12, 23:02
        A skąd ten Ollande weźmie pieniądze na ten postęp?

Czego we Francji mu tam jeszcze brakuje: aut czy telewizorów?
      • eva15 Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:03
        zlotamajka napisała:

> Moze to sygnal by olac Merklowa i banksterstwo?

Ty Majka serio sugerujesz, że banksterstwo jest tylko w Niemczech, a Francja banksterstwa nie ma?

Francuskie banki są dalece bardziej umoczone w PIGSach niż niemieckie. Południe Europy to ich tradycyjny obszar wpływów, tak jak w przypadku Niemiec E. Wschodnia - to stary podział i dobrze się po dziś dzień trzyma.
        • pimpus18 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:11
          Czy to euro to nie był francuski pomysł?

I po co nam to było?
          • eva15 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:19
            pimpus18 napisał:

> Czy to euro to nie był francuski pomysł?

Ależ oczywiście, że był i to przy wsparciu USA. Bez tego Francja sama by się nie przebiła.

> I po co nam to było?

Jeśli masz na myśli "nam" jako Niemcom , to po to, by chodziły z kagańcem na pysku.
            • pimpus18 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:25
              Czy Ty sama nie byłaś na początku zwolenniczką euro?

A kiedy przestałaś być?

Twoje uogólnienie na "wszystkich" Niemców jest błędne i zdaje się nawet sama to rozumiesz.
        • zlotamajka Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:12
          Slyszalam gdzies ze merklowa hollande grozila. Moge sie mylic abo zmienila zdanie. Ogolnie chcialam na wesolo.
          • pimpus18 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:27
            A czym mu groziła?

I co, przejął się tym?

• eva15 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:31
            Majka podniecasz się niepotrzebnie. EU została skonstruowana tak, że Niemcy nie podskoczą, a Merklowa może grozić tylko pod publiczkę. Powiedziała, że nie zmieni na żądanie Hollande paktu fiskalnego i tego nie zrobi, bo nakłamała Niemcom, że w zamian za ich kasę kraje eurolandu zaczną oszczędzać. Po to ten listek figowy dla ludu niemieckiego - czyli pakt fiskalny, on ma ich ululać.
            Natomiast on sam w sobie nie jest wart papieru na kórym został zapisany, już taz Ci o tym pisałam. Już teraz ci, co go podpisali (w tym Francja) nie dotrzymują norm zadłużenia. Więc po co zmieniać coś, co nie ma realnej wartości a świetnie się nadaje do wewnątrzniemieckiej propagandy dla maluczkich. Merklowa nie ustąpi więc w sprawie paktu fislanego będzie twarda jak skała, a Hollande w zamian za propagandową zgodę na "dyktat" Niemiec, dostanie kasę na swoje zabawki - projekty stymulacyjne i będzie się tym mógł pochwalić we Francji. Francja bądzie dalej szła na emeryturę w 60 roku życia (Hollande już obiecał, że cofnie wiek emerytalny z 62 r. wprowadzony przez Sarko z powrotem na 60 lat) a Niemcy popracują na to wszystko 7 lat dłużej (do 67 r. życia) i tak to się z tym "dyktatem" niemeickim bądzie dalej toczyć, aż Niemcy PADNA.
            Ty niestety moje obiektywne oceny sytuacji uznajesz za sympatie proniemieckie, co Ci nie pozwala widzieć faktów, jakimi są.
            • marko125 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:37
              Niemcy padną i co wtedy Ewo? Jak może wyglądać sam upadek Niemiec? Jakie może to mieć konsekwencję dla Europy?
              • pimpus18 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:48
                Dla Pomrocznej może mieć konsekwencje.

Bo kto wtedy pobożnych i upartych ciemniaków będzie finansował?
              • eva15 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:59
                Pisząc o upadku Niemiec mam na myśli trwałą stagnację i osłabienie, coś co zafundowano Japonii ca 10-15 lat wcześniej. Oba te kraje są, w przypadku Japonii były, jedynymi (dopóki nie pojawiły się Chiny) poważnymi konkurentami USA. Japonia już nie jest, kolej na Niemcy.
                A stagancja Niemiec, to stagnacja EU.
            • zlotamajka Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:40
              Ewa powtarzasz w kolko to samo. Co do paktu fiskalnego nie zgadzam sie z Toba ze to dla niemieckich maluszkich. To dla banksterstwa przedewszystkim.

Pytam jeszcze raz: czy znasz modern monetary theory?
              • pimpus18 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:50
                W Kanadzie i w Grecji znają tę teorię, jak myślisz?

• pimpus18 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 15.05.12, 23:56
              Jaki sens ma praca do 67 na eksport, który i tak jest na kredyt, którego nigdy nie spłacą?

Widać jednak wyraźnie, że ma to dla kogoś sens.

Czy w HB i FAZ się nad tym problemem zastanawieli?

• eva15 Re: Niemieckie banksterstwo, francuska niewinność 16.05.12, 00:02
                pimpus18 napisał:

> Jaki sens ma praca do 67 na eksport, który i tak jest na kredyt, którego nigdy nie spłacą?

Nie zauważyłeś, że Niemcy przerzucają się z eksportem do krajów, których NIE finansują, czyli do Chin (ogólnie Azji), ponownie USA, Turcji, Rosji itp. Zajrzyj do najnowszych statystyk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka