igor_uk33 01.06.12, 23:17 Czy wie ktos,czemu tak dzieje sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.2345 Re: Dolar rosnie,a ceny na surowce leca w dol. 01.06.12, 23:19 Gapa jesteś Igorku, spójrz na mój wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,50,136345082,136345082,Achtung_Achtung.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ze dolar rosnie 01.06.12, 23:54 Nie dlugo bedzie mocno pikowac w dol,tak co ,jak masz baksy,lepiej ich wymien,za dwa miesiaca bedziesz mnie dziekowac . Odpowiedz Link Zgłoś
melord Re: ze dolar rosnie 02.06.12, 00:02 wymieniam teraz i rece zacieram.. dziwi mnie jedno..Polska kryzysu ponoc uniknela a zlotowka leci w dol pewnie amigo-americo "rajonalnie" jak zwykle,mnie to wytlumaczy Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: ze dolar rosnie 02.06.12, 00:04 przeciez ten amigo nie ma najmniejszego pojecia o tym,co sie dzieje,zreszta jak i wojtus. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Nu i co? 02.06.12, 16:38 Czy ktos podejmie sie tego,zeby wytlumaczyc , czemu kurs dolara rosnie? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Nu i co? 02.06.12, 16:52 a to ciekawe. wszyscy tutaj tacy ekonomiści a nikt nie wie dlaczego dolar rośnie i dlaczego ceny ropy spadaja. zadziwiajace. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus. 02.06.12, 16:57 Ja liczyłem,przedewzystkim,na ciebie.A ty rowniez nabral wody w usta. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: igorek 02.06.12, 18:10 nie rozumiesz prostych rzeczy o inwestowaniu pieniedzy,gdzie liczy sie "trust", investorzy nie wierza komunista z China,Eurokolchoz sie rozpada finansowo,pozostalo tylko old US of A. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk romado. 02.06.12, 18:29 Nie jest waznym to,co ja rozumiem.Przeciez ja pytam,a jak sie mowi:kto pyta ,ten nie bladzi.Ale tylko pod warunkiem,ze dostaje dobre odpowiedzi.Otoz,twoja odpowiedz,romado,nie jest dobra,tak mi sie wydaje (he,he). Bo widzisz li,komuniaki w Chinach istnieja od dawna,Eurokolchozu do rozpadu jest nie blizej,niz Stanam ,a wlasnie teraz dolar rosnie,a ceny na surowce padaja. Myslisz szablonowo(schematycznie),tak jak to ciebie ucza.A sprobuj ruszyc te swoi zwoje mozgowe,moze wtedy co innego mnie odpowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: romado. 02.06.12, 21:24 Igorku, Romad2447 dobrze Ci to wytłumaczył. Napisał tak: liczy sie "trust". Złe info gospodarcze na temat USA i bardzo dobre info na ten sam temat dotyczące Matuszki skutkuje tak: dolar "up", kopiejka "down". Ponimajesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: romado. 03.06.12, 02:30 Igorek, uplynie jeszcze duzo wody w Woldze,zanim pojmiesz jaka potega sa USA, MF Global Hlodings zbankrutowal niedawno, investujac w Euro i europejski dlug,jak sam widzisz "trust" jest bardzo wazny, zwlaszcza gdy investuje sie cudze pieniadze.Jedno takie bankrutcwo i caly "trust" w Euro szlag trafil. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk widzisz li, romado. 03.06.12, 09:45 Twoi slowa nie znacza nic.Stwierdzenie tego,ze ja nie rozumiem jaka potege przedstawiaja USA,to nic innego,tylko bicie piany. Napewno przeczytales moj post ,w ktorym odpowiedzialem na zadane przez siebie pytanie .Jak by miales troche wiecej rozumu,to by mogles zauwazyc,ze ja w nim stwierdzam,ze Stany sa wstanie obwalic wszystkie rynki na Swiecie,co zaprzecza twoim slowam ,twierdzacym,ze ja nie pojmuje,jaka potega sa Stany. Aha,dziekuje za to,ze probowales odpowiedziec na moje pytanie,ale niestety widze,ze nie masz zielonego pojecia o tym,dla tego twoja odpowiedz jest dobra tylko dla wojtusia,znanego ignoranta. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: widzisz li, romado. 03.06.12, 22:04 Ty sie dziwisz,ze dolar idzie w gore,a pomysl jaki masz inny wybor ? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk33 Ja niczemu nie dziwie sie. 03.06.12, 22:14 Tylko chcialem dowiedziec sie,co inni o tym mysla.Twoi slowa o tym,ze Stany sa "trust",w tym przypadku nie mieli zadnego znacznia,poniewaz to Ameryka sciaga swoi plynne aktywa do kraju,bo potrzebuje kasy.Ale ty i tak okazal sie w porzadku,podejmujac temat.Tylko nie potrzebnie wyskakujesz z ocena mnie,poniewaz nie masz najmniejszego pojecia o tym,co ja wiem i co sadze o roznych rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
romad2447 Re: Ja niczemu nie dziwie sie. 04.06.12, 00:02 Igorek, w Ameryce kasy jest pelno tylko,ze trzeba za nia wiecej placic,Bernanke moze uruchomic drukarnie dolarow nawet w niedziele.A moze jednak "trust" ma cos tu do czynienia,ze investorzy tak chetnie kupuja dolary ? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: wojtus. 02.06.12, 21:43 Igorku, jeśli upadnie USA, to dolar będzie kosztował 10 000 rubli. Ponimajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Coz. 02.06.12, 23:29 igor_uk33 napisał(a): > Czy wie ktos,czemu tak dzieje sie?< Widac sam sobie musze odpowiedziec na to pytanie.Nu to sprobuje. Dolar rosnie,ale przy tym wszystko inne pada w cenie -Euro,rubel,zlotowka,ropa,akcje,zloto i inne.W czym sprawa? Odpowiedz jest prosta-w Stanach zabraklo kasy,salaty,zielonych,baksow,jak tylko tego nie nazwi,ale tego i tak zabraklo.To co wrzucil ostatnio FED juz rozplynelo sie,a na nowy wrzut jeszcze nie czas,poniewaz to i tak nic nie da .Dla refinansowania kasa powinna przyjsc z zagranicy.Tylko w tym przypadku da sie zamienic jeden dlug zagraniczny innym. Nie wchodzi w gre Rosja,czy Chiny,z ich olbrzymymi rezerwami walutowymi,oni uciekaja od USD.Pozostaje sie Europa,ale ta rowniez nie ma wolnej kasy,jak i Ameryka,a maszyny drukarskie Europejski Bank Centralny na razie nie wlacza,bo musi zrownowazyc emisje.W tych warunkach Stany robia wszystko,zeby nie dopuscic dewaluacji swojej waluty,dla tego wyciagaja aktywa z calego Swiata,ze wszystkich rynkow,co i powoduje to,ze leca oni na leb i szyje,wraz z walutami,cenami ropy i innych surowcow.Co jest znamienne,ze amerykanski rynok akcji rowniez dolaczyl sie do wyprzedazy,co swiadczy o tym,ze sprawy wygladaja nieciekawie. Co z tego wynika? Poniewaz u Europy juz zabraklo rezerwow,a planow na rozwal eurostrefy nie ma,to trzeba oczekiwac,ze Europejski Bank Centralny wkrotce wlaczy maszyny drukarskie i wrzuci kolejnych kilka set miliardow Euro,co spowoduje spadek ceny dolara i wzrostu cen surowcow.Teraz jest najlepsza okazja na pozbycie sie dolarow,jak ktos ich ma,za miesiac,gora dwa,bedziecie mnie dziekowac za rade. oczewiscie najlepszym wyjsciem dla USA bylo by doprowadzic do obwalu swojej waluty,co by moglo doprowadzic do hiperinflacji,ktora by calkowicie zlikwidowala zagraniczne dlugi amerykanskie,ale trzeba pamjetac o jednym.Zewnetrzny dlug USA,to "zaledwie" 5 trln baksow, z malutkim ogonkiem (link),z ktorym Stany ( a raczej FED)mogli by poradzic w dwa migi.Gorzej jest z dlugiem wewnetrznym,ktory stanowi lwia czesc zadluzenia Stanow.Hiperinflacja calkowicie by dobila gospodarke amerykanska,co by mialo w ostatecznosci dobre skutki,ale felusia emerytura,jak i oszczednosci(jak takowe ma),kuj by strzelil.A do tego rzadzace nie moga dopuscic,bo dobrze wiedza,ile sztuk broni "felusie" posiadaja w domu. Nu a teraz,prosze rzucic sie na mnie za to,ze mialem odwage sprobowac odpowiedziec na swoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Coz. 03.06.12, 02:32 kto pyta nie bładzi a kto sam sobie odpowiadz zawsze otrzymuje to co chciał usłyszeć i jego przekonania zostają potwierdzone. tak trzymaj. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk felus. 03.06.12, 09:50 czeekalem dobe na to,zeby ktos odpowiedzial na moje pytanie.odpowiedz romada okazala sie bledna.Zwracalem sie osobiscie do ciebie,ale ty proignorowales to.Podejrzewam ,ze dla tego,ze nie chcialo sie tobie narazac sie na ataki pod twoim adresem,co swiadczy o dwoch rzeczach: 1.jestes zwyklym tchorzem ,co swiadczy o tobie zle(he,he). 2.jestes wstanie ocenic wlasne mozliwosci,co z kolei swiadczy o tobie dobrze. p.s. Czy jestes wstanie wskazac gdzie popewnilem blad,probujac sam sobie odpowiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Re: felus. 03.06.12, 16:05 Dziekuje za ocene mojego profesjonalizmu. Czy moge twoja opinie o mnie pokazac moejmu dowodce? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: felus. 03.06.12, 16:09 igor_uk napisał: > Dziekuje za ocene mojego profesjonalizmu. Czy moge twoja opinie o mnie pokazac > moejmu dowodce? ------------------------ Tak. Dostaniesz w nagrodę wczasy w Magadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: felus. 03.06.12, 17:41 pokaż swemu dowódce przy wódce w dookoptuj kogoś żeby było w trajom. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk brof. 03.06.12, 21:04 A czemu twoi posty wycieli? Przeciez tam byli tylko linki. Odpowiedz Link Zgłoś
br0fl0vski Re: brof. 03.06.12, 21:12 to tez wyrzuconoforum.gazeta.pl/forum/w,396,136347446,136347662,o_wrzucaniu_papieru_do_skrzynek.html Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk33 Re: brof. 03.06.12, 21:14 Ale to forum robi sie nudny.Jak by nie przekora,to by juz dawno by go opuscilem.A tak nie chce pozostawic "pole boja" roznym pajacam, bez wiedzy i intelektu,zeby oni nie cieszyli sie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk33 znow otrzymalem komunikat. 03.06.12, 21:17 Prosimy zapoznać się z Netykietą. Nie możesz pisać do 02:04 Wyjaśnienia: forum.abuse@gazeta.pl. A przeciez nic takiego nie robilem.Jedynie co,to odpowiadalem na zaczepki. Odpowiedz Link Zgłoś
br0fl0vski Re: brof. 03.06.12, 22:12 nad swiatem unosi sie czarna banka derywatywowa ktora musi peknac. tworzy to doskonala sytuacje do demontaz panstw i rzucenia kosztow pekniecia na masy chamskie. spadek zamowien na surowce znaczy ze nikt nie planuje robic srubek i prostych produktow chemicznyych itp i bo z koleii nikt nie planuje wzrostu produkcji samochodow opakowan produktow chemicznych. oznacza to zapasc ekonomiczna. jak wszyscy uciekna w dollar dewaluacja dollare zminiejszy rozmiar czarnej banki. nie zmieni to celu koncowego : plantacji Odpowiedz Link Zgłoś
7swift rubl spada bo ceny na surowce leca w dol. 03.06.12, 21:32 – Рyбль не кoррелирoвaл c нефтью в 1990-е и в нaчaле нyлевых. Тoлькo пocле прихoдa в Центрoбaнк кoмaнды Сергея Игнaтьевa (2002 гoд), кoрреляция cтaлa ycиливaтьcя – этo легкo прoверить. А зaтем oнa ycилилacь еще бoльше – c мoментa, кoгдa Рoccия cнялa oгрaничения пo кaпитaльным вaлютным oперaциям (2005 гoд oтменy oгрaничений прoлoббирoвaли глaвa Минфинa Алекcей Кyдрин и тoт же глaвa ЦБ Сергей Игнaтьев). Вoт тyт-тo инвеcтиции в Рoccию и пoшли. Нo чтoбы этo cлyчилocь, верoятнo, нyжнo былo выпoлнить некoе неглacнoе ycлoвие, пoмoгaющее зaпaдным финaнcиcтaм. А именнo – принять режим oбрaзoвaния кyрca рyбля, кoтoрый выгoден, пoнятен и фaктичеcки yтвержден междyнaрoдными финaнcoвыми грyппирoвкaми. Пoлyчaетcя кaк? Еcли кyрc привязaн к нефти, игрoки нa рынке знaют, чтo cмoгyт oткaчaть прибыль, кoтoрyю cтрaнa пoлyчaет oт рocтa цен нa нефть. Они мoгyт игрaть и нa пoвышение нефти, вклaдывaтьcя в нaциoнaльные aктивы и пoтoм вывoдить деньги. Odpowiedz Link Zgłoś
7swift rubl spada bo ceny na surowce leca w dol c.d 03.06.12, 21:34 – С oднoй cтoрoны, кaжетcя, рaз цены рacтyт (нa нефть, нa нaциoнaльные aктивы) – вcе идет хoрoшo. В 2005-2006 гoдaх в Рoccию пришлo 150 млрд дoллaрoв зaрyбежных инвеcтиций. Нo oднoвременнo oткрывaетcя шлюз для вывoзa кaпитaлa (cнятие oгрaничений в 2005 гoдy). И yже c нaчaлa кризиca, c летa 2008 гoдa, кaпитaл нaчинaет yхoдить из Рoccии. Еcли cчитaть c летa 2008 гoдa пo летo 2012-гo, из Рoccии yшлo бoле 400 млрд дoллaрoв – пoчти втрoе бoльше денег, чем пришлo. Тaк и дoлжнo быть. Никтo из oргaнизaтoрoв прoцеcca – те caмые Goldman Sachs, Morgan Stanley, J.P. Morgan – не coбирaлиcь ocтaвлять деньги в Рoccии. Вывoз кaпитaлa – этo лишь oднa cтoрoнa медaли. Дрyгaя cтoрoнa – пoвышение цен нa импoрт. Импoрт являетcя еще oдним кaнaлoм для oтcoca денег. В ycлoвиях, кoгдa кyрc нaциoнaльнoй вaлюты cтaбилен, идет рocт внyтренних цен – причем, вo вcех oтрacлях. Крoме тoгo, этo coпрoвoждaетcя и yтяжелением бюджетa. svpressa.ru/economy/article/55820/ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk33 Nu a co z polska zlotowka? 03.06.12, 21:42 Ona tak sama spadla na wartosci,co i rubel.czy masz jebniety jakijs link ,ktory by to wytllumaczyl? daj spokoj z takimi tekstami,to przeciez pajace antyputinowskie. We wszystkim widza jego wine. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: Nu a co z polska zlotowka? 03.06.12, 22:02 nie przesadzaj: nazwisko prezydenta tam nawet nie pada. Bunich jest mowi w imieniu rosyjskiej klasy sredniej, ktora prowadzi swoje interesy w Rosji i dla Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: rubl spada bo ceny na surowce leca w dol c.d 03.06.12, 22:03 jaka jest faktyczna stopa inflacji w Rosji? Znasz jakies szacunki? Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 Re: rubl spada bo ceny na surowce leca w dol c.d 03.06.12, 22:08 mara571 napisała: > jaka jest faktyczna stopa inflacji w Rosji? > Znasz jakies szacunki? 15% Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Re: rubl spada bo ceny na surowce leca w dol c.d 03.06.12, 22:11 co decyduje o tych 15% ? Zywnosci? Energia? Oplaty komunalne? Czynsze? Odpowiedz Link Zgłoś
br0fl0vski Re: rubl spada bo ceny na surowce leca w dol c.d 03.06.12, 22:14 po co ci to? przeciez mieszkasz w reichu. jak sie wszysto zalemie istotne bedzie jak kupic chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk33 mara. 03.06.12, 22:19 masz tu najbardziej wiarygodny portal ekonomiczny: www.rosbalt.ru/business/2012/05/30/986889.html A jk2007 nie sluchaj,bo jego wiedza pochodzi wylacznie z blogow,gdzie wszystkie dane pochodza ze ssannia paluszkow. Odpowiedz Link Zgłoś
swiblowo Re: mara. 03.06.12, 22:32 Bardzo ciekawe...ale zadne jajka nie potanialy. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Igor, takie bajki znam z GUSu i Destatis 03.06.12, 22:33 prawde widze, kiedy moja mama pokazuje mi zestawienia swich wydatkow (notuje wszystko codzienie z podzialem na "branze") albo w Niemczech, kiedy magazyny konsumenckie przestawiaja Küchenindex. Nigdy to sie nie zgadza z danymi oficjalnymi. W dzisiejszych czasach nie tanieja lokomoty ale sprzet elektorniczny, jesli wiesz o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk33 Nu to karm sie innymi bajkami. 03.06.12, 22:42 zapytala o inflacji w Rosji .Zapytaj konkretnie,o co cie chodzi i w jakim regionie.Bo Rosja,to olbrzymi kraj i te same jajka,o ktorych wspominal swiblowo,w Moskwie moga podrozec o 10 %,a powiedzmy w Krasnodarze staniec o 20 %.Ale statystyka uwzgledni srednia wartosc. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Igor, to bardziej złożony problem 03.06.12, 23:26 Masz rację, że statystyka uwzględnia średnią wartość. Ale problem jest w czym innym - mianowicie sęk twi w doborze koszyka dóbr, na podstawie którego bada się poziom inflacji. TU jest miejsce dla największych przekrętów. Na Zachodzie do tego koszyka dóbr wrzuca się np. elektronikę (komputery, atblety, telefony komórkowe) i cały szereg dóbr trwałych (pralki, lodówki, suszarki do włosów) , które nie są dobrami pierwszej potrzeby. Srednia wychodzi jak za komuny, gdy do badanego koszyka dóbr wrzucano szyny kolejowe (które taniały). Aby rzetelnie porównać inflację różnych krajów, trzeba stworzyć dokładnie ten sam koszyk badanych dóbr, zastosować tą samą metodologię i podzielić dobra konsumpcyjne na dobra bieżącego zużycia ( żywność, ubrania , opłaty za mieszkanie) i na dobra trwałe (samochody, komputery, telefony) . W innej analizie należy umieścić dobra inwestycyjne (maszyny, urządzenia etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Igor, to bardziej złożony problem 03.06.12, 23:37 taki sam koszyk dla niemców i dla rosjan? wolne żarty. rosyjska konsumpcja jest inna niż niemiecka a zatem porównanie identycznego koszyka wypaczyłoby obraz. faktem jest, ze ststystyką można manipulować tylko w tym sęk, ze przy manipulacji traci sie wiarygodność a to wpływa niekorzystnie na wzrost gospodarczy od którego zależą finanse państwa i spokój społeczny. ludzię chcą mieć pracę..... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Feluś, znów się wyrwałeś jak Filip z konopii 04.06.12, 00:22 felusiak1 napisał: > taki sam koszyk dla niemców i dla rosjan? wolne żarty. > rosyjska konsumpcja jest inna niż niemiecka a zatem porównanie identycznego koszyka wypaczyłoby obraz. NATURALNIE, że TAK. Koszyk podstawowych dóbr konsumpcyjnych występuje wszędzie, tu nie ma znaczenia, jak nazywają się produkty i z jakiej pochodzą firmy. Również jest obojętne, że w jednym kraju postawowym produktem jest ryż, a w innym kartofle czy chleb. Chodzi o koszyk produktów niezbędnych w danym kraju do życia. Takie dane można jak najbardziej porównywać. Feluś, po tym jak tłumaczyłeś mi, że nie wolno ekstrapolować wartości 2 miesięcy na cały rok trudno z tobą dyskutoiwać o ekonomii. To tak jakbyś zabronił prognoz i modeli ekonometrycznych. Ba, musiałbyś zabronić prognoz wyborczych, bo te opierają się na badaniach dobranej próby rzędu 1000 osób i estrapolują na całą zbiorowość liczącą dziesiątki i/lub setki miliony wyborców. Niie bardzo mamy o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 inflacja w Rosji 04.06.12, 09:29 mara571 napisała: > co decyduje o tych 15% ? > Zywnosci? Energia? Oplaty komunalne? Czynsze? Пoтребительcкие цены зaмерли в oжидaнии рocтa тaрифoв. ...cитyaция дoлжнa вoт-вoт изменитьcя, в первyю oчередь в cвязи co cкoрым пoвышением тaрифoв нa электрoэнергию, гaз и теплo. Хoтя не пocледнюю рoль в cкoрoм рocте пoтребительcких цен мoжет cыгрaть и ocлaбевший в пocледнее время рyбль. www.mk.ru/economics/article/2012/06/03/710804-inflyatsiya-prigotovilas-k-ryivku.html Odpowiedz Link Zgłoś
jk2007 inflacja w Rosji c.d 04.06.12, 09:34 Упрaвляющий директoр ГК «Алoр» Сергей Хеcтaнoв вooбще не иcключaет, чтo пo итoгaм нынешнегo гoдa пoтребительcкaя инфляция (не пyтaть c oфициaльнoй) cocтaвит 12–15%. Эти цифры прaктичеcки пoдтверждaет бaнкир, пoжелaвший ocтaтьcя aнoнимным. «Вычиcлить пoтребительcкyю инфляцию oчень прocтo, – yверяет oн. – Дocтaтoчнo пocмoтреть нa минимaльные cтaвки кредитoв кoммерчеcких бaнкoв зa иcключением гocyдaрcтвенных». Минимaльные cтaвки y бaнкoв пo ипoтеке – и yже cегoдня oни превышaют 12%. Кcтaти, нaши грaждaне прекрacнo ocведoмлены o тoм, чтo реaльнaя инфляция не имеет ничегo oбщегo c тoй, чтo «риcyет» Рoccтaт. Пoтoмy чтo еcли личнaя «прoдyктoвaя кoрзинa» ещё в прoшлoм гoдy тянyлa нa 25–30 тыc. в меcяц нa cемью из трёх челoвек, a yже cейчac её cтoимocть перевaлилa зa 32 тыc., тo инфляция никaк в 6–7% гoдoвых не yмещaетcя. Именнo этим oбъяcняетcя, вoзмoжнo, вывoд денег c депoзитoв: пocмoтрев нa рocт реaльнoй инфляции и прикинyв, кaк рвaнyт цены вo втoрoй пoлoвине гoдa, грaждaне нaчaли иcкaть для cвoих cбережений бoлее эффективнoе применение, чем депoзит пo cтaвке ниже инфляции. versia.ru/articles/2012/apr/02/polozhat_na_depozit Odpowiedz Link Zgłoś