Dodaj do ulubionych

niespodzianka - Norwegowie nie używają gazu

02.06.12, 12:14
98,5 proc. zużywanej energii - z elektrowni wodnych

Norwegia wiele lat przed odkryciem ropy postanowiła wykorzystać jeziora i lodowce oraz opady i postawiła na energetykę wodną; dzisiaj aż 98,5 procent zużywanej w Norwegii energii elektrycznej pochodzi z 856 elektrowni wodnych o łącznej mocy 27 418 MW i rocznej produkcji 120-140 TWh (terawatogodzin). Daje to krajowi posiadającemu zaledwie 4,9 miliona mieszkańców szóste miejsce na świecie po Kanadzie, Chinach, Brazylii, USA i Rosji.

Domy absolutnie bez gazu

Dlatego też będąca wielkim europejskim graczem na rynku gazu Norwegia, u siebie go nie używa. Norweskie domy i mieszkania ogrzewane są energią elektryczną i nie ma w nich kuchenek gazowych. W telewizyjnej prognozie pogody natomiast bardzo ważną informacją dla przeciętnego Norwega jest ilość opadów deszczu oraz stan zbiorników wodnych, ponieważ od tych informacji zależy cena prądu dla prywatnego odbiorcy. Nie jest to dziwne, ponieważ deszcz jest dla Norwegów codziennością, a w takich miastach jak Bergen pada przez 240 dni w roku.

biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/615782,co_zbudowalo_potege_norwegii_nie_ropa_gaz_ale.html
Obserwuj wątek
    • j-k Woytek ,wszystko pieknie 02.06.12, 15:21
      tylko dodaj jeszcze, ze jak dzieci przychodza tam smutne do szkoly - to rodzice sa tam proszeni na dywanik i musza wyjasniac dlaczego ich dzieci sie nie smieja, ani nawet nie usmiechaja :)
      • mara571 Re: Woytek ,wszystko pieknie 02.06.12, 16:09
        Jasiek nie przesadzaj.
        Jeszcze przed stu laty byl w Norwegii panowal glod na przednowku.
        Trzy generacje wystarczyly na budowe jednego z najnowoczesniejszych panstw swiata.
        • j-k Al z prosze :) 02.06.12, 16:38
          mara571 napisała:
          > Jasiek nie przesadzaj.

Nie przesadzam:
          www.himavanti.org/pl/c/artykularnia/norwegia-bestialsko-porywa-dzieci-polskim-rodzicom
          PS. Mnie tam nie to przesdzkadza :)
          W Szwecji bylem dwa razy i wiecej moja noga tam nie postanie. Wodka jest 2 razy drozsza, niz w Reichu, do tego trzeba 2 godziny szukac sklepu, gdzie mozna ja kupic.
          W Norwegii jest jeszcze drozsza niz w Szwecji.
          • sledziu_70 Jest takie miejsce. 03.06.12, 08:00
            Podobno w Rosji kupisz wodke w kazdym kiosku, opakowana w kefirowy pojemnik.
            Wyglada na odpowiednie miejsce dla ciebie.

j-k napisał:

> mara571 napisała:
            > > Jasiek nie przesadzaj.
            >
            > Nie przesadzam:
            > rel="nofollow">www.himavanti.org/pl/c/artykularnia/norwegia-bestialsko-porywa-dzieci-polskim-rodzicom
            > PS. Mnie tam nie to przesdzkadza :)
            > W Szwecji bylem dwa razy i wiecej moja noga tam nie postanie. Wodka jest 2 razy
            > drozsza, niz w Reichu, do tego trzeba 2 godziny szukac sklepu, gdzie mozna ja
            > kupic.
            > W Norwegii jest jeszcze drozsza niz w Szwecji.
            • j-k I dlalego tak lubie Rassije :) 03.06.12, 21:07
              Ale trzeba uwazac.
              jest kupe trujacych podrobek.
              radze kupowac tylko w renomowanych sklepach i sieciach.
        • felusiak1 Re: Woytek ,wszystko pieknie 03.06.12, 09:06
          kwestią jest ile ta nowoczesność kosztuje. nie mam na myśli pieniedzy.
          • sledziu_70 Re: Woytek ,wszystko pieknie 03.06.12, 10:15
            A co masz na mysli?

"As of 2009, the incarceration rate is 743 per 100,000 of national population, highest in the world"
          • mara571 Re: Woytek ,wszystko pieknie 03.06.12, 20:52
            felus, jesli nie pieniadze to co masz na mysli?
    • herr7 Wojtek ile wart jest Facebook? 03.06.12, 11:03
      Nadal twierdzisz, że więcej niż Gazprom?
      • wojciech.2345 Re: Wojtek ile wart jest Facebook? 03.06.12, 21:39
        herr7 napisał:
        > Nadal twierdzisz, że więcej niż Gazprom?
        ------------------------------
        Nie przypominam sobie bym pisał o Facebooku.

A ile wart jest Gazprom?
        Przecież nie da się go kupić.
    • caesar_pl Re: niespodzianka - Norwegowie nie używają gazu 03.06.12, 21:17
      Niespodzianka to chyba dla glupich.Panstwo wieksze niz Polska i tylko 5 mln mieszkancow.Moze tak kazdemu Norwegowi rurociag????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka