03.06.12, 23:20
Co laczy,a co dzieli te dwa obraza?

1.Minsk 3 lipca 1944 rok.

Ten obraz namalowal bialoruski artysta Walentyn Wolkow.Zajelo to mu 10 lat 1945-1955.

2.The Liberation of Baghdad.

Ten obraz namalowal amerykanski artysta Sandow Birk,to jest "jego" najnowsze dzielo.

Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: Zagadka. 03.06.12, 23:29
      Zakladajac, ze Woolf nie byl Zydem, a Birk owszem tak, laczy ich ten sam tank.

jakie sa nagrody?
      • igor_uk33 Zla odpowiedz. 03.06.12, 23:33
        Czyli o nagrode nie pytaj.
        Tanki akurat sa rozne.
      • eva15 Re: Zagadka. 04.06.12, 00:01
        wiblowo napisała:

> Zakladajac, ze Woolf nie byl Zydem, a Birk owszem tak, laczy ich ten sam tank.

Raczej ten sam, który tankiem steruje. Tanki jako takie są różne i dowolnie wymienne.
        • swiblowo Re: Zagadka. 04.06.12, 00:14
          Ech...to z zartem bylo. Ale za poczucie humoru nagrod nie ma...Wujek-Sknerus ten Igor!
            • swiblowo Re: Zeby nie myslales, 04.06.12, 00:52
              Juz bys lepiej przepis na pudding przyslal...
    • eva15 Re: Zagadka. 03.06.12, 23:51
      Łączy je wg mnie etos zwycięstwa, dzieli satyra i ironia.Chyba nie przypadkiem Ami-malarz zmałpował dzieło białorusińskiego malarza.
      • eva15 Zagadka.Brawo Igor! 03.06.12, 23:58
        Igor, dałeś perełkę, super porównanie. Taka sama scena, tylko aktorzy inni i inne skutki "wyzwolenia". Z jednej strony koniec "operacji Mińsk" wyzwalającej Białorusiną od nazistów , z drugiej "wyzwalanie" Iraku.
    • felusiak1 Re: Zagadka. 04.06.12, 00:42
      ten birk malował krócej.
      Zgadłem?
      • igor_uk Wprawie,felus,zgadles. 04.06.12, 13:46
        Ale to nie jest pelna odpowiedz,dla tego nie moge jej uznac.
        • eva15 Różni je podejście do realiów 04.06.12, 14:01
          Ami wykazał się typowo amerykańską arogancją i ignoracją innych kultur. Namalować na obrazie z kraju muzułmańskiego psy, potrafi chyba tylko Amerykanin.
          • igor_uk Re: Różni je podejście do realiów 04.06.12, 14:08
            Nu i do tego nie zbyt wysilil sie z pomyslem,wzial juz gotowy.
            • eva15 Birk bezczelnie skopiował Wołkowa 04.06.12, 14:15
              Gdyby było odwrotnie, to Amis darliby gęby o nieprzestrzeganiu praw autorskich i pewnie zaskarżyliby Wołkowa.
              • igor_uk Re: Birk bezczelnie skopiował Wołkowa 04.06.12, 14:49
                Oni przestrzegaja tylko prawa autorskie amerykanskich artystow .
                • igor_uk Ewa. 04.06.12, 14:53
                  Twoja odpowiedz jest pelna.
                  Wlasnie o to i chodzilo.
                  1.Co laczy te dwa obraza? - autor (Wolkow).
                  2.Co dzieli? - rozne wydarzenia.
                  W pierwszym przypadku szlo o wyzwolenie Swiata od nazizma,a w drugim wrecz przeciwnie -wspolczesny "nazizm" zdobywa kolejne miasto.

Mozesz sama wybrac nagrode.Kazda twoja zachcianka bedzie spewniona.
                  • igor_uk Ewa,mam prosbe. 04.06.12, 14:57
                    Czy moglabys nastepnym razem,jak ja zaloze watek-zagadke,nie dawac odpowiedzi odrazu,bo watek w takim razie liczy za malo wpisow.A co za tym idzie ,ja mniej zarabiam.
                    • eva15 Re: Ewa,mam prosbe. 04.06.12, 15:01
                      OK, nie będę, dam szansę bystrzakom. Ale ponieważ lubię wygrwań, dam Ci odpowiedzieć na priva i Ty ją na zakończenie konkursu uczciwie ogłosisz, podając datę mojej odpowiedzi. Zgoda?
                  • eva15 Tja, znów wygrałam, taki widać mój los:-))) 04.06.12, 14:58
                    Na tym forum nietudno być najlepszym:-)))

Ale w to, że spełnisz każdą moją zachcianką, to ja już po poprzedniej wygranej nie wierzę.....
                    • igor_uk Re: Tja, znów wygrałam, taki widać mój los:-))) 04.06.12, 15:09
                      Przeciez spewnilem wszystkie twoi zachcianki.
                      • eva15 Re: Tja, znów wygrałam, taki widać mój los:-))) 04.06.12, 15:11
                        Formalnie jesteś w porządku, to fakt. Ale mimo to nie spełniłeś, znalazłeś sprytne wyjście.
                        • igor_uk Re: Tja, znów wygrałam, taki widać mój los:-))) 04.06.12, 15:17
                          Nie mialem wystarczajaco dobrego materiala.Tym razem mam.
                          • eva15 Re: Tja, znów wygrałam, taki widać mój los:-))) 04.06.12, 15:20
                            Ale ja już Ci nie wierzę, pewnie znów coś wymyśliłeś, ha, ha.
                            • eva15 Igor, znasz to powiedzenie: 04.06.12, 15:24
                              Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me!

I dlatego mnie można tylko RAZ nabrać!
                              • igor_uk Re: Igor, znasz to powiedzenie: 04.06.12, 15:27
                                Nawet by nie smialem tego zrobic.
                            • igor_uk Ewa. 04.06.12, 15:26
                              Spawdz poczte.
                              • eva15 Re: Ewa. 04.06.12, 15:28
                                Lepiej nie! -:))))) Wolę nie zaglądać!
                                • igor_uk Re: Ewa. 04.06.12, 15:32
                                  Odwagi.
                                  • eva15 Re: Ewa. 04.06.12, 15:36
                                    Lepiej być ostrożnym, jak się ma z Tobą do czynienia:-)))))))))))
    • blueelvic Ignorancja rowna glupocie. 04.06.12, 15:06
      Dales z ewa wspanialy pokaz "podejscia" do sztuki i jej niuansow. Prymitywizm rowny sowieckim duchowym standartom. Glupie, ze .... az smieszne. Prowokacja na poziomie dzdzownicy.

Ale jest w tej niby zagadce jeszcze cos ciekawego ... Rusz glowa igor, moze zgadniesz o co chodzi, a o czym ty w pospiechu zapomniales.
      • eva15 Re: Ignorancja rowna glupocie. 04.06.12, 15:10
        Najciekawsze jest amerykańskie poszanowanie praw autorskich. Trudno o bezczelniejszą kopię pracy białoruskiego malarza.
        • igor_uk Ewa. 04.06.12, 15:16
          blueelvic to pieniacz,bez wiekszej wiedzy i inteligencji.Ciagle skacze wokol mnie,probujac cos sobie udowodnic.Ja z nim bawie sie,jak mam chec.
          Ta odzywka wykazal sie calkowita ignorancja.W swoim czasie w kregach artystycznych w Stanach,a to za sprawa poradzieckich emigrantow-artystow,temat plagiata Birka dosc glosno dyskutowal sie.Oczewiscie nic o tym nie mogl wiedziec zwykly zjadacz hamburgerow,ale blueelvic udaje z siebie intelektuala,a dla takiego nie wiedziec o tym nic,jest kompromitujaco.
        • blueelvic Nie osmieszej sie Pani Ewo. 04.06.12, 15:47
          Prawa autorskie w malrstwie? No no no, a niby na czym one polegaja? Jezeli ktos Sloneczniki Van Gogha namaluje w odcieniu orientu .... Wyluzujcie prosze.

Pomysl i owszem, cel totalnie rozny i na tym wlasnie polega urokliwosc sztuki.
          • eva15 Bes sensu 04.06.12, 16:09
            Jest mnóstwo kopii Van Gogha i wszystkie są właśnie KOPIAMI, nie udają, że nie było oryginału.

Ponadto - prawa autoskie nie dotyczą dawno zmarłych już osób, jeśli nie ma kto ich egzekwować.
            • blueelvic Pojecie o sztuce wybitnie wybiorcze. 04.06.12, 23:12
              Tak to mozemy rozmawiac o kopiowaniu CD, DVD przez Rosjan i Chinczykow na masowa skale.

Nie ma Pani bladego pojecia czym jest w sztuka konceptualna ... Szkoda.

www.magazynsztuki.pl/wp-content/uploads/2011/07/Marcel-Duchamp-Mona-Lisa.jpg
      • igor_uk blueelvic,osmieszyles sie. 04.06.12, 15:11
        Temat plagiata Sandowa Birka podejmowal sie i w Stanach.Ale skad by ty mogles o tym wiedziec,jak tylko lubisz smaczno zjesc?
        • mara571 Igor bluelevic ma racje 04.06.12, 15:45
          jestes ignorantem:
          na pozor obrazy podobne, ale jaka roznica w przekazie!!!
          Naprawde tego nie widzisz?
          Zebys sie nie przemeczal: zwroc uwage na psy, zwloki i ciemny dym.
          Oczywiste jest, ze Birk zrobil to celowo. Nie on pierwszy.
          • igor_uk mara. 04.06.12, 15:54
            Nie masz pojecia o tym,czym jest kompozycja obrazu i pomysl.
            • mara571 Igorku, 04.06.12, 15:56
              to wlasnie kompozycja jest celowo zapozyczona!!!
              • igor_uk mara,to sie nazywa plagiat. 04.06.12, 16:02
                Kompozycja i pomysl w sztuce,jest najwazniejsze.
                Kazdy potrafi namalowac czarny kwadrat na bialym tle,ale tylko Malewiczu to przyszlo do glowy zrobic. Setki ludzi na Swiecie potrafia skopiowac "Mone Lise" ,ale to Leonarda da Vinci jest tym,kto dal jej niesmiertelny usmiech.
                mara,uwazam,ze pospieszyla sie nazwac mnie ignorantem.Oczekuje na to,ze odezwiesz te swoi slowa.
                • eva15 Re: mara,to sie nazywa plagiat. 04.06.12, 16:05
                  Mara idzie w zaparte, zupełnie jakby rozmawiała z tym US-malarzem i ten by ją poinformował, że celowo skopiował obraz, by go wyśmiać i pokazać, że tylko Amis niosą prawdziwą wolność. Szkoda, że nie poinformował o tym nikogo innego oprócz mary.
                  • mara571 rece opadaja 04.06.12, 16:17
                    kazdy moze interpretowac obraz jak chec: dla mnie on nie ma nic wspolnego z prawdziwa wolnoscia. Wrecz przeciwnie jest zlowieszczy.Te walczce psy na ktore nikt nie zwraca uwagi, ten dym ze zgliszcza czy zwloki skontrastowane z z radoscia niektorych Irakijczykow, tego nie ma w bialoruskim obrazie!!!
                    • igor_uk te kwiaty.. 04.06.12, 16:21
                      w rece kobiety na przednim planie (jak na jednym,tak i na drugim obrazie).mara,przestan bic piane.
                    • blueelvic Wstyd maro, ze dwoch prostakow o sztuce ... 04.06.12, 23:29
                      zaczyna prawic ... Do doopy z takimi autorytetami.

W malarstwie istnieje cos takiegi jak: „sztuka konceptualna”. Termin ten zostal uzyty po raz pierwszy przez Kienholza. Dokladnie zas go sprecyzowal Lewitt. Za ojca konceptualizmu uwaza sie Marcela Duchampa (jego Mona Lisa powyzej), ktory był autorem koncepcji „Ready-made” i postulowal o powrot malarstwa na sluzbe rozumu.

To tyle i ... az tyle.
                • blueelvic Po raz drugi blaznisz sie igor. 04.06.12, 23:18
                  Pitolenie o plagiacie zaczynaja znawcy twojego i ewy pokroju ... i w sumie jest to bardzo prostackie, a to tylko dlatego, ze ich pojecie o sztuce jest bliskie zera.

Plagiatem byla masowa produkcja CD i DVD przez Rosjan i Chinczykow ... i nie tylko tego.

Sztyka konceptualna zaistniala, istnieje i bedzie istniec czy ty tego chcesz, czy tez nie.

Wstyd.
                  • igor_uk blueelvic,mnie twoja opinia. 04.06.12, 23:33
                    Calkowicie nie obchodzi.Wyrobilem o tobie zdanie juz dosc dawno.jak mam czas i chec,to bawie sie z toba. Ale to nie znaczy,ze wyruzniam ciebie z reszty szarej massy.jestes tylko bufonem,ktory udaje z siebie na forum czlowieka z kultura.Chamisko z ciebie wylazi za kazdym razem,jak tobie cos nie pasuje. jestes falszywy,a takich wyczuwam odrazu.Nie wysilaj sie,bo i tak wiele nie potrafisz.Obwiniac mnie w prostactwie,to nie na ciebie przystallo.
                    Nie masz pojecia o tym,czym jest sztuka.juz w poprzedniej dyskusji tym wykazales sie.jestess tylko pozeraczem gowna,ktore nazywaja dla niepoznaki sztuka. Juz dalem przyklad marie "Czarny kwadrat" Malewicza.kazdy moze przy pomocy linijki cos takiego stworzyc.Ale pomysl przyszedl jemu.Czy to jest sztuka? Watpie.Ale oryginalnosc pomysla jest wartoscia sama w sobie i moze dla tego to uznano za wybitne dzielo .Czy znasz przyklady tego,ze ktos malowal czarne trojkaty,czy czarne pieciokaty? To by juz bylo plagiatctwem .Kradziezem pomysla.
                    Birk celowo wykorzystywal pomysly,koncepcje nieznanych w Stanach rosyjskich,radzieckich artystow,wierzac w to,ze nikt nie odkryje jego zlodziejstwa . blueelvic, dla mnie to jasne,jak dzien,dla ciebie to jest noc. Tak co odpusc sobie.Mnie nie przekonasz, mozesz tylko nadal cos udowodniac sobie.
                    • blueelvic Nie wazne i vice versa. 05.06.12, 00:03
                      Rozwazania na temat wyrazania tworczosci trwaja ... od zawsze. Prawie kazdy malarz niezaleznie od epoki dochodzil lub dochodzi do wniosku, ze elementy ktorymi sie posluguje w sztuce sa juz znane i oklepane. Nie wnosza istotnych tresci .... i takie inne bla bla. Dlatego malarz zaczyna poslugiwac sie tymi elementami w tworzeniu nowych ...

Nie tylko Malewicz ... Przypominam Mondriana, dla ktorego pion i poziom oraz trzy kolory podstawowe i .... szarosc.

Jestes igor najzwyklejszym bufonem, ktory nie zdobedzie sie nigdy na odrobine obiektywizmu.
                      • igor_uk bkueelvic. 05.06.12, 17:23
                        Jak widze,lubisz robic z siebie klauna.
                        Tylko moja wrodzona delikatnosc nie pozwola ciebie zmieszac z blotem ostatecznie.A mogl by to zrobic w dwa migi.Dla tego uzylem by tylko tego,co ty piszesz. Chcesz?
              • eva15 Re: Igorku, 04.06.12, 16:04
                mara571 napisała:

> to wlasnie kompozycja jest celowo zapozyczona!!!

Natuaralnie, że jest celowo skopiowana, BREZ zgody autora i poszanowania jego praw autorskich.
                • igor_uk Re: Igorku, 04.06.12, 16:11
                  Ha,ha.
                  Ewa.On celowo bierze obrazu rosyjskie do "zapozyczenia" pomyslu,liczac na to,ze w Stanach malo kto o nich wie.Ale biedak zapomnial,a moze i nie wiedzial,jak duzo rosyjskich artystow tam wyjechalo.
                  Fajnie o tym gosciu pisze sie w "Wikipedii" ,a nie slowa o tym,ze on celowo zapozycza kompozycji.
                  mara po raz kolejny zaczela bic piane. Do tego nazwala mnie ignorantem.Moze i jestem ignorantem,ale w szacownym gronie setek artystow,ktory uznali Birka za zlodzieja.
                  • eva15 Re: Igorku, 05.06.12, 01:09
                    Igor do mary ui tego blu coś tam nic nie dotrze. USA mają wg nich wszelke prawa i koniec dyskusji.
                    • eva15 Re: Igorku, 05.06.12, 01:10
                      sorry:

Igor do mary i tego blu.. coś tam nic nie dotrze. USA mają wg nich wszelkie prawa
                      i koniec dyskusji.
        • blueelvic Igor, rozpoczynasz kadryla z glupota. 04.06.12, 15:49
          Pomysl lepiej o tym, o czym napisalem poprzednio.
          • igor_uk blueelvic 04.06.12, 15:57
            O ile nic nie wiesz o tej dyskusji,ktora odbyla sie w amerykanskich kregach artystycznych,na temat kradziezy pomyslu ,to nie mam o czym z toba rozmowiac.

Jeden z komentarze w dyskusji byl takim:
            "
            I am quite sure that the first painting constitutes a criminal copyright infringement."
            • blueelvic To powiedzial ... 04.06.12, 16:07
              Anixx
              Пoчётный yчacтник

Na forum: masterrussian.net/f13/cultural-differences-between-americans-russians-19683/index5.html

To tyle w tym temacie.
              • igor_uk Nu i co. 04.06.12, 16:19
                Nie mial prawo tego powiedziec? Czy jak to jest mieszkaniec Stanow, pochodzenia rosyjskiego(a przeciez zaznaczylem,kto podniosl ten problem),to ma mniej praw,niz Amerykanin pochodzenia polskiego?
            • felusiak1 Re: blueelvic 04.06.12, 16:31
              w amerykańskich kregach artystycznych nie było żadnej dyskusji na ten temat.
              piździsz igor jak nakręcony.
              cieszy mnie tylko jedna rzecz. wira w siebie. ty igor tak wierzysz, że papież nie dorównałby.
              • igor_uk felus. 04.06.12, 16:36
                Przestan pizdziec,caly czas pisze o artystach pochodzenia"rosyjskiego",ktore podjeli ten temat.
                oczewiscie dla ciebie liczy sie tylko zdanie zydowstwa,ale nie zapominaj,ze wiekszosc z tych "ruskich" artystow,to etniczni Zydzi .
                • felusiak1 tu cię boli 04.06.12, 23:47
                  zdanie żydostwa? a co ma do tego żydostwo?
                  na złodzieju czapka gore. wiedziałem żeś antysemita ale nie przypuszczałem że aż taaaaki.
                  • igor_uk felus,jedynie co mnie boli.. 04.06.12, 23:56
                    to moje oszukane serce,ktore ciebie szczerze lubilo ,
                    Nikuja nie zrozumiales z tego,co napisalem.
        • igor_uk To nie jedna perelka . 04.06.12, 15:52
          Sa i inne .

Here is The Flying Carpet by Viktor Vasnetsov (1880)

"The President's Dream"
          • eva15 Re: To nie jedna perelka . 04.06.12, 16:11
            Igor, z nimi nie wygrasz. Oni oboje mają faktycznie wbite do głowy, że jak Amis kradną pomysły, to to nie jest kradzież tylko oryginalna twórczość. Na koniec gotowi są walczyć z tymi, którzy skopiują skopiowane US-dzieła.
            • igor_uk temat plagiatu.. 04.06.12, 16:25
              tego artysty podnosil sie wiele razy .

plagiata.net.ua/design/sandou-birk-sandow-birk-.html
            • blueelvic Blazenady ciag dalszy. 04.06.12, 23:31
              jw.
    • blueelvic The Liberation of Baghdad. 05.06.12, 03:39
      Ten obraz namalowal amerykanski artysta Sandow Birk,to jest "jego" najnowsze dzielo.

Zwykle przeklamanie. To nie jest artysty najnowsze dzielo .... Ten obraz namalowal w 2007 roku.

Zainteresuj sie "American Qur'an: Sura ... " Cykl akwarel z roku 2011/2012

Klamstwo winno podlegac karze.
      • igor_uk Re: The Liberation of Baghdad. 05.06.12, 17:25
        Ha,ha. Przeciez caly czas pisze o tym,ze to on namalowal to dzielo.Z tym,ze pomysl zerznal od radzieckiego malarza.
        • blueelvic Wytluszczony druk to twoje slowa igor. 07.06.12, 02:44
          Wprawdzie tego nie napisalem, ... ale ty je znasz. Przepraszam za wprowadzenie w blad.

Moj komentarz jest ponizej cytatu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka