Dodaj do ulubionych

Ale fajny narod!

19.06.12, 10:26
Mowia Czesi o Polakach, ktorzy nie mieli im za zle przegranej we Wroclawiu.

Dosc podobnie ocenia to rednacz Newsweeka, Lis.

Polacy zaczynaja sie lubic i to jest najwazniejsze osiagniecie mistrzostw Europy. O wiele wazniejsze niz duma ze zwyciestwa w meczu pilkarskim.

PF
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Ale fajny narod! 19.06.12, 11:26
      polski_francuz napisał:

> Mowia Czesi o Polakach, ktorzy nie mi
      > eli im za zle przegranej we Wroclawiu.
      >
      > Dosc podobnie ocenia to rednacz Newsweek
      > a, Lis
      .
      >
      > Polacy zaczynaja sie lubic i to jest najwazniejsze osiagniecie mistrzostw Europ
      > y. O wiele wazniejsze niz duma ze zwyciestwa w meczu pilkarskim.
      >
      > PF

A jaka integracja nastąpiła z Irlandczykami!!!!!! Coś niesamowitego. Poznań i Gdańsk należały do Irlandczyków, Gdańsk również do Hiszpanów. Fantastyczna zabawa, Irlandczycy są faktycznie zachwyceni Polską, Polakami, Poznaniem i Gdańskiem. Czesi byli zachwyceni Wrocławiem i zdumieni niezwykle przyjaznym przyjęciem przez Polaków.
      Wszyscy zachodni kibice powtarzali, że Polska to już w 100% Zachód i że wrócą tutaj. Ja obserwowałem kibiców w Warszawie. Wielu Rosjan i Greków oczywiście ale i anglojęzycznych. Rosjanie poruszali się grupkami z flagami, często w tych śmiesznych czapach ale byli grzeczni, z jednym małżeństwem trochę się zaprzyjazniliśmy w Strefie Kibica. Taka była atmosfera integracyjna. Ale generalnie Rosjanie odczuwali u nas chyba jakąś obcość, patrzyli tak trochę z dystansu na wszystko, w przeciwieństwie np. do Irlandczyków którzy natychmiast zintegrowali się z Polakami i Polską a czuli się jak u siebie w domu co przy każdej okazji powtarzali.
      Po tym mistrzostwach futbolowych widać, jakie zmiany i postęp mentalny i kulturowy nastąpiły w polskim społeczeństwie po 1989 r. i jak dobrze przebiega integracja Polaków ze wszystkimi narodami Europy.
      Rosjanie wyraznie jednak nie uczestniczą w tych procesach i to też było widoczne w tych mistrzostwach a takie zawody zawsze mają wymiar i sportowy ale i społeczny.
      • romrus Jak zawsze ... 19.06.12, 15:09
        przyjacielameryki napisał:
        >Ale generalnie Rosjanie odczuwali u nas chyba jakąś obcość
        > Rosjanie wyraznie jednak nie uczestniczą w tych procesach

...trza pomierzyc sie kuta$ami z Rosjanami.

Ile masz lat, chlopczyku?:-)
        • walter622 Re: Jak zawsze ... 20.06.12, 09:16

przyjacielameryki napisał:
          >Ale generalnie Rosjanie odczuwali u nas chyba jakąś obcość,
          > patrzyli tak trochę z dystansu na wszystko,

Prawdopodobnie powalająca gościnność gospodarzy, dosłownie, biła ich po oczach.

romrus napisał:
          > Ile masz lat, chlopczyku?:-)

Chłopczyk chyba uczęszcza do przedszkola wiec nie odrobił lekcji i nie wyciągnął żadnych wniosków z warszawskiego pogromu Rosjan.
    • wojciech.2345 bingo PF-ie 19.06.12, 12:57
      Powinieneś akcent przenieś na frazę z artykułu:
      "Szok kulturowy".

Pozdrawiam z szacunkiem.
      Wojciech z Ciemnogrodu.
      • polski_francuz Ciemnogrod 19.06.12, 16:51
        jasnych glow, jesli juz.

Lubienie siebie to pierwszy warunek do sukcesu. I pierwszy stopien do nabierania pewnosci siebie. Jeszcze nam troche brakuje do pewnosci siebie, ktora charakteryzuje Niemcow ale juz pogon na pewnosci sie juz zaczela:)

PF
    • globalny.podzegacz.wojenny Re: Ale fajny narod! 19.06.12, 18:18
      Polacy to rasiści jak to trafnie nazwała BBC. A jako przykład może posłużyć ten wiersz:
      Bambo
      --------
      Murzynek Bambo w Afryce mieszka ,
      czarną ma skórę ten nasz koleżka.
      Uczy się pilnie przez całe ranki
      Ze swej murzyńskiej pierwszej czytanki.
      A gdy do domu ze szkoły wraca ,
      Psoci, figluje - to jego praca.
      Aż mama krzyczy: ?Bambo, łobuzie!?
      A Bambo czarną nadyma buzię.
      Mama powiada: ?Napij się mleka?
      A on na drzewo mamie ucieka.
      Mama powiada: ?Chodź do kąpieli?
      A on się boi, że się wybieli.
      Lecz mama kocha swojego synka.
      Bo dobry chłopak z tego murzynka.
      Szkoda, że Bambo czarny, wesoły
      nie chodzi razem z nami do szkoły.
      Julian Tuwim
      -
      pl.wikipedia.org/wiki/Julian_Tuwim
      donia30.blogan.pl/kategoria-gowna/2007/12/01/murzynek-bambo-julian-tuwim
      www.youtube.com/watch?v=o7d6vctOvbM
      • polski_francuz BBC 19.06.12, 19:24
        to rozglosnia angielskich egoistow. My jestesmy polscy egoisci.

PF
    • borrka Moj Dziadek zawsze twierdzil... 19.06.12, 19:13
      Ze takie bylo mlode pokolenie przed samą wojna i dopiero potem zostalo przerobione na czterech pancernych.
      Ale do tego "lubienia", to mi jeszcze brakuje otrzasniecia sie z postkomunistycznej plebejskosci, zeby delikatnie okreslic prostackie bydlo.
      • polski_francuz Porazka 19.06.12, 19:23
        wrzesniowa, powstania w Wilnie i w Warszawie nie mogly pomoc w polubieniu sie. Nic dziwnego, ze stracono pewnosc siebie.

Ale teraz jestesmy na dobrej drodze.

PF
      • globalny.podzegacz.wojenny Re: Moj Dziadek zawsze twierdzil... 19.06.12, 19:29
        borrka napisał: Ale do tego "lubienia", to mi jeszcze brakuje otrzasniecia sie z postkomunistycznej plebejskosci, zeby delikatnie okreslic prostackie bydlo.
        -
        Czy twój dziadek, borrka, należał także do bydła Bartoszewskiego?
        - -
        Adam Czartoryski, książę, złożył przysięgę wierności Katarzynie II. Podobnie postępowali inni przedstawiciele szlachty, składając przysięgę wierności nowym władcom na zabranych ziemiach, prosząc jedynie o zachowanie swoich przywilejów. Odruchy sprzeciwu właściwie należały do rzadkości.
        edukacja.sejm.gov.pl/historia-sejmu/marszalkowie-sejmu/i-rzeczpospolita.html
        • polski_francuz Borrka 19.06.12, 19:54
          jest porzadny to i Dziadek byl porzadny.

Nie pisz bzdur jak nie znasz nicka.

PF
    • borrka A ja nas sam pochwale! 27.06.12, 21:07
      Nie warto rozpoczynac nowego watku.
      No wiec, mimo mojej germanofilii i zgodnie z moja anglosasofobia proponuje przypatrzec sie polskiej reakcji na skandalik Wojewodzkiego:
      przeproszono, opier...no, zawieszono itd.

Poprawni politycznie Niemcy bez zmruzenia oka tolerowali Haralda Szmidta i jego chamskie polenwice, BBC obszczekalo bez sensu za rasizm itd., przyklady mozna mnozyc.
      I zadnej reakcji.

A w Polsce chama poddano takiej krytyce, ze dokonal samokrytyki.
      Bardzo mi sie podobamy.
      • polski_francuz Good on ya! 27.06.12, 21:53
        ze tak powiem po australijsku. Narod jest taki dobry jak my jestesmy. To sobie ciagle powtarzam.

Ale co co glupkow to masz racje. Palneli, odszczekali i tak nam dopomoz Bog!

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka