Dodaj do ulubionych

Będziemy jednak mieli Federację Europejską.

05.07.12, 13:48
Co ja przyjmuję z dużą nadzieją i uważam za absolutnie słuszny kierunek. Federacja Europejska ma być w pewnym sensie wzorowana na Unii Politycznej Stanów Zjednoczonych stworzonej przez Hamiltona, Jeffersona i Madisona w 1790 r.

"Nasz los w nadchodzących latach nie pozostawia wątpliwości: jeśli chcemy utrzymać i wzmocnić pozycję Europy w świecie, musimy przekształcić unię gospodarczo-walutową w silną europejską federację polityczną, która będzie obejmowała unię walutową, fiskalną i bankową, będzie rozciągała się co najmniej na obszar strefy euro, a przy tym będzie otwarta na wszystkie pragnące do niej przystąpić państwa członkowskie UE, takie jak Polska. Odpowiedź na kryzys brzmi zatem: więcej Europy."

Więcej... wyborcza.pl/1,76842,12025255,Przyszedl_czas_na_Federacje_Europejska.html#ixzz1zkQSv0Kx
Obserwuj wątek
    • br0fl0vski Re: Będziemy jednak mieli Federację Europejską. 05.07.12, 14:18
      niestety drogi friendzie, bedzie to ulepszona wersja CCCP przyklady tego jak bedzie to funkcjonowac tutaj

• przyjacielameryki Re: Będziemy jednak mieli Federację Europejską. 05.07.12, 14:25
        br0fl0vski napisał:

> niestety drogi friendzie, bedzie to ulepszona wersja CCCP przyklady tego jak be
        > dzie to funkcjonowac tutaj

A dlaczego nie ulepszona wersja np. USA??? CCCP to gigantyczny absurd ekonomiczny, społeczny, to twór antyrozwojowy oparty na gułagach, zamordyzmie i pielęgnujący zacofanie na wszystkich polach. Coś takiego mogli stworzyć tylko bolszewicy, więc te porównania do CCCP są żałośnie śmieszne!
        • br0fl0vski Re: Będziemy jednak mieli Federację Europejską. 05.07.12, 14:52
          widac ze nie przeczytales zalaczonych przeze mnie linkow.
          bolshevizm byl tworem zachodniej demokracji, bez jej pieniedzy upadlby w mieszac. byl wielkim laboratorium w ktorym testowano rozwiazania na przyszlosc, przyszlosc w ktorej bedziesz zyl.
          • przyjacielameryki Re: Będziemy jednak mieli Federację Europejską. 05.07.12, 15:04
            br0fl0vski napisał:

> widac ze nie przeczytales zalaczonych przeze mnie linkow.
            > bolshevizm byl tworem zachodniej demokracji, bez jej pieniedzy upadlby w miesza
            > c. byl wielkim laboratorium w ktorym testowano rozwiazania na przyszlosc, przys
            > zlosc w ktorej bedziesz zyl.

Jeszcze ci się nie znudziło powtarzać te bzdety?
            • br0fl0vski Re: Będziemy jednak mieli Federację Europejską. 05.07.12, 16:15

serce mi peka jak widze ciemnote powtarzajaca naglowki gazeciane.

radze poczytac ksiazki Anthony Sutton en.wikipedia.org/wiki/Antony_C._Sutton.

• br0fl0vski troche o Antony Sutton i jego ksiazkach 05.07.12, 16:23
                en.wikipedia.org/wiki/Antony_C._Sutton
                www.antonysutton.com/
                peswiki.com/index.php/Site:LRP:Western_Technology_&_Soviet_Economic_Development
                archive.org/details/Sutton--Western-Technology-1917-1930
                • br0fl0vski Re: troche o Antony Sutton i jego ksiazkach 05.07.12, 16:31
                  Antony Sutton o socjalizmie, narzedziu kapitalistycznej elity
                  • sowietolog Re: troche o Antony Sutton i jego ksiazkach 05.07.12, 21:35
                    Dzięki Broff za pożyteczną lekturkę.

PS. W South Park jest taka postać, chłopiec, ze stereotypowej rodziny amerykańskich Żydów - niejaki Kyle Broflovsky... ;-)))))
    • maly.jasio Zalecalbym ostroznosc 05.07.12, 14:30
      Formalnie tez jestem niby za , ale to robota na 1 - 2 pokolenia.

Obywatele UE (i ci u wladzy i ci na dole) musza do tego mentalnie dorosnac...
      • blueelvic Jasiu. 05.07.12, 14:38
        Czy nie sadzisz, ze trwa cichy bojkot Forum Swiat? Osobiscie jestem za i przylaczam sie do niego.

Moze Rosja lub Aquanet albo jeszcze cos innego?
        • maly.jasio normalny proces - wyjasniam: 05.07.12, 15:11
          blueelvic napisał:
          Czy nie sadzisz, ze trwa cichy bojkot Forum Swiat?
          Osobiscie jestem za i przylaczam sie do niego.

Ja nie.
          W ostatnim czasie zaczal sie tu panoszyc rosyjski desant i jego polski oddzial komsomolu.
          szerzac tu wielkorosyjska propagande.

Ludzie pouciekali - bo przeciez z propaganda nie ma sensu dyskutowac.

Ja spokojnie to przeczekuje. Desant rosyjski stad kiedys odejdzie - bo nie uprawia sie propagandy do pustych krzesel.

Ja to towarzystwo nadal dla zabawy SEKUJE - rzadko wdajac sie z nimi w dyskusje,
          wiec zabawe zawsze mam :)))
      • przyjacielameryki Re: Zalecalbym ostroznosc 05.07.12, 15:02
        maly.jasio napisał:

> Formalnie tez jestem niby za , ale to robota na 1 - 2 pokolenia.
        >
        > Obywatele UE (i ci u wladzy i ci na dole) musza do tego mentalnie dorosnac...

Zgadza się Jasiu. Ale ten długi proces właśnie się zaczął. Kiedy się zakończy? Nie wiadomo, ale gra warta świeczki. Jednak budowanie USA może być jakimś wzorcem i napawać optymizmem, chociaż w Europie z oczywistych powodów będzie to proces i dłuższy i trudniejszy. Europejczycy cały czas powinni zadawać sobie pytanie odnośnie alternatywy, czy powrót do państw narodowych to dzisiaj właściwa opcja dla Europy?
        Przełamanie kłopotów i kryzysu może pchnąć silnie zjednoczoną Europę do dalszego rozwoju. To może banał, ale właśnie takie masowe imprezy jak Euro 2012, gdzie spotykają się ludzie właśnie z całej Europy, świetnie się bawią, szanują, poznają nawzajem, mogą być istotnym elementem takiego jednoczenia. Taki proces obserwowaliśmy ostatnio w Polsce.

• 7zahir Nie będziemy mieli Federacji Europejskiej... 05.07.12, 15:00
      tylko unię bankową dla ratowania Euro.
      www.polskatimes.pl/artykul/607997,zakonczyl-sie-szczyt-ue-oto-decyzje-ktore-maja-uratowac,id,t.html
      Pytanie tylko , kto za to zapłaci ?
      • przyjacielameryki Re: Nie będziemy mieli Federacji Europejskiej... 05.07.12, 15:05
        7zahir napisała:

> tylko unię bankową dla ratowania Euro.
        > www.polskatimes.pl/artykul/607997,zakonczyl-sie-szczyt-ue-oto-decyzje-ktore-maja-uratowac,id,t.html
        > Pytanie tylko , kto za to zapłaci ?

Wszyscy za to zapłacą.
        • 7zahir Re: Nie będziemy mieli Federacji Europejskiej... 05.07.12, 15:08
          przyjacielameryki napisał:

> 7zahir napisała:
          >
          > > tylko unię bankową dla ratowania Euro.
          > > www.polskatimes.pl/artykul/607997,zakonczyl-sie-szczyt-ue-oto-decyzje-ktore-maja-uratowac,id,t.html
          > > Pytanie tylko , kto za to zapłaci ?
          >
          >
          > Wszyscy za to zapłacą.>

Ja już nie mam z czego dokladać do banków.
          • przyjacielameryki Re: Nie będziemy mieli Federacji Europejskiej... 05.07.12, 15:26
            7zahir napisała:

> przyjacielameryki napisał:
            >
            > > 7zahir napisała:
            > >
            > > > tylko unię bankową dla ratowania Euro.
            > > > www.polskatimes.pl/artykul/607997,zakonczyl-sie-szczyt-ue-oto-decyzje-ktore-maja-uratowac,id,t.html
            > > > Pytanie tylko , kto za to zapłaci ?
            > >
            > >
            > > Wszyscy za to zapłacą.>
            >
            > Ja już nie mam z czego dokladać do banków.

Daj spokój. Banki były, są i będą bo bez nich nie ma gospodarki. Federacja Europejska to niezwykle dalekowzroczny obliczony na lata projekt. To dzieło ważne i korzystne dla wszystkich Europejczyków bo na zawsze znikają wojny(zmora Europy ostatnich 1000 lat), bo powiększa się jednolity rynek, bo swobodnie przemieszcza się kapitał i ludzie a biedniejsze regiony szybciej się rozwijają, bo wzrasta liczba konsumentów, poziom życia, edukacja, rozwija się lepiej nauka a młodzież ma większe szanse na rozwój i karierę, bo Europa staje się jako jeden podmiot ważnym graczem na scenie światowej, bo taka federacja zapobiega ingerencjom państw trzecich w słabsze kraje, zapobiega sianiu podziałów i nieufności przez kraje trzecie(np. Rosja stosuje wg. własnego uznania ceny gazu czy ropy różne dla różnych państw UE. A po co to robi???? - to chyba jest oczywiste! To tylko jeden przykład). Można by tak bardzo długo!
            Nikt nie twierdzi że to łatwy proces, ale to jedyne dobre rozwiązanie dla Europy.

• pimpus18 Re: Nie będziemy mieli Federacji Europejskiej... 05.07.12, 16:16
              Ty nie masz pojęcia o niczym, myślisz jak niedorozwinięte dziecko.

Czytaj Прaвдę z GW!

Nu a miejsce na demokrację jeszcze w neoliberalnym kołchozie jest?

Kołchoz budują, a on się na oczach rozpada.

He, he.

• marek-zakrzewski Rzadko kogoś chwalę na tym forum, ale muszę 05.07.12, 18:06
              przyznać, że całkiem rozsądny z ciebie gość.
    • zeitgeist2010 Zalezy jakiej Europy więcej 05.07.12, 18:06
      przyjacielameryki napisał:

(...) Odpowiedź na kryzys brzmi zatem: więcej Europy."

Nie tej formalnej i impotentej jak urzędy Ashton i Van Rumpoya, pseudokapiltalistycznych Abzockerów, nieudolnych i nieuczciwych Greków i im podobnych, prywatyzacji zysków a socjalizacji strat, bizantyjskiej i niedemokratycznej itp., itd.

Mój los jest związany z UE od 30 lat i bliskie są mi idealy zachowania pokoju w Europie, szerzenie demokracji i uniwersalnego dobrobytu, twórcze współuczestnictwo i konkurencja w zglobalizowanym swiecie.

A co mamy? Abzockery i księgowi od rana do nocy. Pies goni wlasny ogon.

Teraz to juz na powaznie chodzi o „damage control” elementarne ograniczanie strat: Ocalic (jeszcze) funkcjonujące bastiony zdrowej gospodarki wolno-rynkowej z ludzkim obliczem w Skandynawii i krajach niemieckojezycznych.

A ja w miedzyczasie będę chlonął inspiracje w Niebiańskim Królestwie Najwyższego Spokoju ... Tak à propos w Chinach patrzy sie z nieukrywana pogarda na kryzys europejski. Ale pragmatyczna Angela Merkel i Niemcy sa jedynymi bohaterami

--------------------------------------
      „W ciągu całego Euro uderzyłes pilke głową tylko raz. Dlaczego tak malo glówkujesz?” - „głowy uzywam przede wszystkim do myslenia”. /Andres Iniesta playmaker FC Barcelony i reprezentacji Hiszpanii
      • darekvtb Re: Zalezy jakiej Europy więcej 06.07.12, 08:27
        "A ja w miedzyczasie będę chlonął inspiracje w Niebiańskim Królestwie Najwyższego Spokoju ... Tak à propos w China.."

No to moze sie tam spotkamy? :-)))
        • zeitgeist2010 Bardzo chętnie 06.07.12, 12:28
          darekvtb napisał:

"A ja w miedzyczasie będę chlonął inspiracje w Niebiańskim Królestwie Najwyższe
          > go Spokoju ... Tak à propos w China.."
          >
          > No to moze sie tam spotkamy? :-)))

Proponuje jakąs herbaciarnie. Angielski jest w Pekinie wszędzie, co ulatwia zycie przybyszom. Ale zauwazylem tez jez rosyjski. Chinczycy z wlasciwą sobie przedsiebiorczoscią zauwayli ze Rosjanie sa smakoszami herbaty.

Zrozumialem to podczas wizyty w jednej eksluzywnej herbaciarni. Moja uwage zwrócily szyldy po chinsku, oczywiscie angielsku i, nieoczekiwanie, rosyjsku. Obok grupy turystow australijskich, jedynymi indywidualnymi goscmi obok mnie byla para mowiaca po rosyjsku.

„W ciągu całego Euro uderzyłes pilke głową tylko raz. Dlaczego tak malo glówkujesz?” - „głowy uzywam przede wszystkim do myslenia”. /Andres Iniesta playmaker FC Barcelony i reprezentacji Hiszpanii
          • darekvtb Re: Bardzo chętnie 06.07.12, 13:14
            Ale ja wole poludnie - Hainan, morze, krewetki, masarzystki..
            Tam miejscowe radio od 22:00 do 23:00 nadaje po rusku! Kiedy uslyszalem w radio Chinczykow mowiacych po rusku (oni mysleli ze mowia po rosyjsku), to nie moglem powstrzymac sie od smiechu! Uwielbiam Chinczykow za ich bezposredniosc i prostote, a Chinki - za ich maniere i styl w makijazu, odziezy i zachowaniu.
            • zeitgeist2010 I na poludnie tez przyjdzie czas 06.07.12, 15:42
              darekvtb napisał:

> Ale ja wole poludnie - Hainan, morze, krewetki, masarzystki..
              > Tam miejscowe radio od 22:00 do 23:00 nadaje po rusku! Kiedy uslyszalem w radio
              > Chinczykow mowiacych po rusku (oni mysleli ze mowia po rosyjsku), to nie mogle
              > m powstrzymac sie od smiechu! Uwielbiam Chinczykow za ich bezposredniosc i pros
              > tote, a Chinki - za ich maniere i styl w makijazu, odziezy i zachowaniu.

Mój znajomy jest zonaty z dziewczyna z tej wyspy i wiele mi o tych okolicach opowiada.

W ogole Chiny pierwotne to Poludnie i dialekt kantonski. Do tego egzotyka: „my jemy tu wszystko co ma cztery nogi, a nie jest stolem i wszystko co lata a nie jest samolotem”.

Ja studiuje Mandaryn i dlatego ze wzgledów praktycznych trzymam sie Polnocy. Im wiecej poznaje Pekin tym bardziej doceniam to miasto. Ludzie sa z calego imperium i calego swiata, nie brakuje roznorodnosci. Do tego, mimo rozmiaru, prosta i logiczna struktura miejska i porządek. Widac przeszlosc i planowanie imperialne. O terazniejszosci imperialnej juz nie wspomne.

• melord Re: Będziemy jednak mieli Federację Europejską. 05.07.12, 20:05
      federacja w miare niezaleznych panstw
      zalezna jedynie od dotacji,kiedy te sie skoncza dobrze bedzie jesli Schegen ocaleje
    • sowietolog steki propagandowych haseł... 05.07.12, 21:32
      Takie steku propagandowych bzdur, tak przepełnionego banałami i infantylizmem politycznym, zarówno w tym arcie Wybiórczej, jak i we twoich wpisach, przyjacielupropagandy, to ja od dawna nie czytałem. Chyba od czasów dzieciństwa, właśnie od końcówki "komuny" w Polsce, czyli od PRLu.

Wszystko to ogniskuje się w jednym haśle: mamy kiłę! Co robić! Złapmy AIDS! Hurra!

I ten artykuł, i twoje wypociny, zamiast zaproponować silną kurację antybiotykową i wyleczenie kiły, zanim nam kuśka odpadnie, to proponujecie załapanie jeszcze większego syfu, który tylko przyspieszy nasz zgon...

Dlaczego nie potraficie pojąć, iż problemy, z którymi się obecnie borykamy, są konsekencją INTEGRACJI europejskiej, a nie JEJ BRAKU?!

• maly.jasio belkot... 05.07.12, 21:49
        sowietolog napisał:
        > Dlaczego nie potraficie pojąć, iż problemy, z którymi się obecnie borykamy, są
        > konsekencją INTEGRACJI europejskiej, a nie JEJ BRAKU?!

Bo nie zamierzamy pojmowac belkotu...
        Integracja europejska jest znakomita i do tego niezbedna operacja, przeprowadzana jednak ostroznie - w skali 1-2 pokolen.
        I wobec skali globalizmu nie ma dla niej alternatywy.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
        ekonomista.
        • darekvtb Re: belkot... 06.07.12, 08:33
          "przeprowadza na jednak ostroznie - w skali 1-2 pokolen."

Wedlug statystykow uwaza sie ze 1 pokolenie = 28 lat. Wiec pierwsze pokolenie "integracji" - juz dobiega konca a wizje przyszlosci UE sa coraz czarniejsze. Moze skorektuje Pan swoje twierdzenie? Jakos tak: "przeprowadza na jednak ostroznie - w skali 4-6 pokolen."
          • maly.jasio voila :) 06.07.12, 13:44
            darekvtb napisał:
            Pan swoje twierdzenie? Jakos tak: "przeprowadza na jednak ostroznie - w skali 4-6 pokolen."

nie jestem zegarmistrzem, bym podawal terminy :)
            sadzilem, ze ironia jest wystarczajaco odczuwalna.

Wprowadzenie wspolnej waluty przed wspolna polityka fiskalna bylo stawianiem wozu
            przed koniem :)

A teraz niech Evelein razem z Merkel meczy sie nad tym - jak ten wozek dalej pchac.
            Mnie sie nie chce.

J.K.
            ekonomista.
        • br0fl0vski Re: belkot... 06.07.12, 13:35
          kto to my , ci co zamierzaja. z pewnoscia nie pracownicy sektora panstwowego ale napewno psychopaci
      • przyjacielameryki Re: steki propagandowych haseł... 06.07.12, 12:11
        Zmień nazwę z "sowietolog" na "sowietskij" i przestań coś tam bełkotać.
      • br0fl0vski Re: steki propagandowych haseł... 06.07.12, 13:33
        bardzo sluszne spostrzezenia, nic nie zmienilo sie od poczatkow ludzkiej cywilizacji. dialektyke uzywa sie od poczatku. zawsze tworzy sie problem wobec ktorwgo oglupiale masy czuja cie bezradne nastepnie poprzez "dialogowanie" ekspertow podsuwa sie duzo wczesniej planowane rozwiazanie. ta technika jest dobrze widoczna wystarczy przeyjrzec sie wydarzeniom i propagandzie od czasow powstania unii stalowo weglowej po bolszewicki zwiazek regionow europejskich. zawsze gdy rzadzi mala garstka konieczne jest masymalne centralizowanie wladzy i stworzenie gigantycznego aparatu wykonawczego. zdecydowana wiekszosc oglupialych chamow nie jest zdolna do jakiego kolwiek protestu. zamordyzm osaga sie w przypadku eurokolchozu nie tak jak w czerwonej bolszewi za pomoca krwawego terroru a za pomoca centralizacji systemu finansowego. to co pisalem na poczatku kryzysu materializuje sie . praktycvznie europejski bank centralny kontrolowal budzety krajow-regionow. tak wiec dyskusje parlamentarne beda praktycznie tylko gadanina bo bez zatwierdzenia budzetu narodowego przez bank centralny nic ronbic nie bedzie mozna. Grecje wybranio nie przypadkiem to tylko 2% UE gdp ale takze ponad 2000 historycznej panstwowosci. jak mozna zlikwidowac suwerennosc tak starego narodu to z finami czyt bosniakami pojdzie duzo latwiej. gdy centralizacja sie zakonczy zaczniesie redukcja populacji. za pomoca systemu opieki zdrowotnej ma sie rozumiec.

co do linkow podobnych do tego o Antony Suttonie to moge ci podrzucic wiecej tyle ze nie znam twojego emala.
    • herr7 trochę zimnej wody na rozpalony łeb... 06.07.12, 09:34
      wylewa cynik9 na swojej stronie:

dwagrosze.com/
      • darekvtb Re: trochę zimnej wody na rozpalony łeb... 06.07.12, 10:00
        Fajne! :-))
        Ale to sie nie klei do koncepcji Evy - tam pisza ze kasa pomocowa wraca do niemieckich bankow i przewaga Niemiec nad Francja tylko wzrasta.
        • eva15 Facet nie ma pojęcia o czym pisze 06.07.12, 11:08
          Najpierw niech sprawdzi, czyje banki są najmocniej zaangażowane w PIGSach, z całą ewnością nie są to banki niemieckie.
          Potem niech sprawdzi, co to TARGET 2. Dalej - kto ponosi finanoswą odpowiedzialność za fundusze ratunkowego, dając gwarancje, które kiedyś będzie musiał z własnej kieszeni pokryć.
          Ten link jest pełen tylu nonsensów i, że nie wiadomo, gdzie zacząć, by to wszystko prostować. zresztą - po co?
          Ta ilość głupot, która przewala się na forach jest zupełnie nie do opanowania.
    • ukos Najpierw przyjąć poręczny wspólny język urzędowy 06.07.12, 22:33
      Angielski z powodu różnych oporów może być szeroko, a nawet powszechnie używany, a i tak nie zdodędzie statusu języka europejskiego. Polska ma największe możliwości i moralny tytuł, żeby podjąć próbę wprowadzenia czegoś takiego. Powinniśmy wystąpić o nadanie statusu języka urzędowego UE językowi esperanto, który po wyeliminowaniu z pisowni niepraktycznych (ze względów informatycznych) znaków diakrytycznych można by nazwać językiem europejskim - najpierw nieformalnie, poprzez ucieranie nazwy w mediach, a potem, po wprowadzeniu do szkół jako obowiązkowego we wszystkich krajach UE, także i formalnie. Nic lepszego się nie znajdzie (raczej nie ożywi się łaciny), trzeba wykorzystywać to, co istnieje, a ponieważ języków urzędowych UE jest wiele, to jeden więcej nie sprawi specjalnej różnicy, a może zapoczątkować rzeczywistą wspólnotę.
      • ukos Re: Najpierw przyjąć poręczny wspólny język urzęd 06.07.12, 22:54
        ukos napisał:

> Angielski z powodu różnych oporów może być szeroko, a nawet powszechnie używany
        > , a i tak nie zdodędzie statusu języka europejskiego.

Oporów głównie francuskich, ale także hiszpańskich i niemieckich.
      • zeitgeist2010 Non adamare non possum 08.07.12, 23:28
        ukos napisał:

(...)Powinniśmy wystąpić o nadanie statusu języka urzędowego UE językowi esperanto, który po wyeliminowaniu z pisowni niepraktycznych (ze względów informatycznych) znaków diakrytycznych można by nazwać językiem europejskim - najpierw nieformalnie, poprzez ucieranie nazwy w mediach, a potem, po wprowadzeniu do szkół jako obowiązkowego we wszystkich krajach UE, także i formalnie.

ja sie pod ta petycja od razu podpisuje. Esperanto byloby swietna lingua franca. Bazuje na lacinie, ktora jest szkieletem gramatyki i slownictwa wszystkich jez indo-eur w europie ale jest duzo prostsze i latwiejsze do nauczenia.

Nic lepszego się nie znajdzie (raczej nie ożywi się łaciny) (...)

Ironicznie jednak to wlasnie jeden z nie-indoeuropejskich krajów – Finlandia wykazala najw zainteresowanie uzyciem laciny w mediach.

Finlandia jako jedyny kraj w UE ma serwis informacyjny w klasycznej lacinie.

Nawet przeboje Presleya:

Surrender - Nunc aeternitatis
        It's Now Or Never - Nunc hic aut numquam
        Can't Help Falling In Love - Non adamare non possum
        Wooden Heart - Cor ligneum
        Love Me Tender - Tenere me ama

w rzeczywistosci musimy jednak zyc z niepohamowanym marszem angielskiego. Ostatnia zdobycz: chiny. Wymowa jest trudna, wiec chinczycy, szczególnie ci mlodzi zaczeli literowac slowa angielskie, zeby uniknac nieporozumien - acha , masz na mysli "wait" like in: dable ju - ej - aj -ti ?

• br0fl0vski maslo maslane 09.07.12, 14:07
          i o czy tu mowa panie zeitgeist? jakos nikomu do glowy nie przychodzi ze demontuje sie panstwa i nie chamom decydowac jaki jezyk bedzie w uzyciu na plantacji do ktorej zmierza ludzkosc.
          oczywiscie wiekszosc w ten proces nie wierzy wiec radze przejzec ten artykul z rp.pl. Artykul powinien byc opatrzony tytulem "Na xooy nam Polska czyli jak zdemontowac panstwo tak aby sie nikt w tym nie polapal"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka