Dodaj do ulubionych

Czy to pomoze mojemu przyjacielu..

24.08.12, 22:58
wygrac wybory?
Leaked documents on $250m Mitt Romney fortune fuel Republican crisis

Jak sie mowi -dzentelmeny o pieniadzach nie rozmowiaja,ale wiadomo,ze polityki dzentelmenami nie sa.Wlasnie dla tego Romney mial obowiazek ujawnic caly swoj majatek,ktory oblicza sie na 250 mln $ i jest rozrzucony po calemu Swiatu.W sumie nic nowego,zawsze polityki staraja sie ukryc przed opinia publiczna niewygodne dla siebie fakty.
Rowniez w artykule przypominaja sie i inne wydarzenia,ktore powinni pomoc mojemu przyjacielu Obamie wygrac wybory ,ku mojemu zadowoleniu i nieszczesciu dla felusiow.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 nie pomoże 25.08.12, 03:41
      czytam i oczom nie wierzę. gwardian próbuje mi wmówić coś co nie istnieje.
      i do tego wmawia mi rzeczy które podobno mają miejsce.
    • felusiak1 Re: felus. 25.08.12, 11:29
      ależ ja nigdy nie twierdziłem i nie twierdzę, że wiem wszystko.
      artykuł Cooka w gawkerze to czysty, nieskażony hatchet job pełen insynuacji i do tego napisany jezykiem propagandysty. innymi słowy nikt niczego nie odkrył i nie ma zadnej sensacji. tego typu artykuły przeznaczone są dla tych, którzy i tak bedą głosować na obamę, a tych coraz mniej.
      • igor_uk jedna uwaga,felus. 25.08.12, 15:43
        Gazetka,artykul z ktorej zalinkowalem,jest angielska i do wyborow w USA nie ma nic.

p.s. A my w ogole mowimy o tym samym artykule?
        • igor_uk A w tym czasie . 25.08.12, 16:41
          Romney chce wojny.
          “I think we have to also be ready to take whatever action is necessary to ensure that we do not have any kind of weapon of mass destruction falling into the hands of terrorists and whether that requires troops, or whether that requires other actions by our friends and allies,”

Kandydat republikanow powiedzial,ze nie ma nic przeciwko operacji wojskowej w Syrii i uwaza,ze Iran nie ma prawo wejsc w posiadanie broni jadrowej.
          To napewno podoba sie felusiu,a czy w slowach Romneya jest cos odkrywczego?
          Czym Romney jest lepszy od mojego przyjaciela.
          • sztabskapitan Re: A w tym czasie . 27.08.12, 20:59
            igor_uk napisał: Romney chce wojny.
            - -
            Kiedy wmawiano nam, że przez wolność rozumiemy wolną konkurencję, niewiele robiliśmy, żeby zdementować to monstrualne łgarstwo, a bardzo często postępowaliśmy tak, jakbyśmy wierzyli, iż w powojennym konflikcie pomiędzy Zachodem, a „rewolucyjnymi” krajami Wschodu chodzi wyłącznie o zamożność. Bogactwo i ekonomiczny dobrobyt to owoce wolności, twierdziliśmy, choć pierwsi powinniśmy wiedzieć, że taki rodzaj „szczęścia” stanowił dobrodziejstwo Ameryki na wiele lat przed rewolucją, a jego przyczyną była naturalna obfitość i dostatek w warunkach „łagodnego rządu” – nie zaś wolność polityczna ani też nieskrępowana, rozpasana inicjatywa kapitalizmu, która wszędzie tam, gdzie brakło naturalnego bogactwa, wiodła do nieszczęścia i masowej nędzy.
            Autor: Hannah Arendt
        • felusiak1 Re: jedna uwaga,felus. 25.08.12, 17:43
          mówimy o tym samym artykule. serwują ci worek bzdetów. nie ma kryzysu i nie ma sensacji w dokumentach. gwardzista dokonuje tzw. wishful thinking.
          czy obama może wygrać ponownie? TAK. Ale to raczj jest sytuacja, że romney może przegrać niż obama wygrać. jakkby na to nie patrzeć prezydent już ma pod górkę.
          • igor.uk53 Chyba ,jednak,mowimy o roznych rzeczach. 25.08.12, 18:02
            Ja wkleilem link do "Independent" ,a ty,tak sie wydaje,omawiasz artykul w "Guardian".
            felusiak1 napisał: "gwardzista dokonuje tzw. wishful thinking".

p.s. felus,a po cholere Rosjanam w brytyjskiej gazecie,nalezacej do nich,dokonywac wishful thinking?
            • felusiak1 Re: Chyba ,jednak,mowimy o roznych rzeczach. 26.08.12, 07:30
              gwardzista i independent to te same spodnie, dwie różne kieszenie.
              artykuł powołuje sie na paszkwil cooke'a w gawkerze. mówimy o tym samym chociaż nie ma o czym mówić.
          • melord Re: jedna uwaga,felus. 25.08.12, 23:27
            felusiak1 napisał:

> czy obama może wygrać ponownie? TAK.
            > .
            no...widze zmiany 'swiatopogladowe"
            jeszcze niedawno twierdziles,ze szans nie ma

• felusiak1 Re: jedna uwaga,felus. 26.08.12, 07:28
              nigdy nie twierdziłem, że obama nie ma szans i nie próbuj mi tego wmawiać.
    • bogo200 od takich przyjacieli, uchron go, boze.. ! 25.08.12, 16:51
      igor.uk53 napisał(a):

> Rowniez w artykule przypominaja sie i inne wydarzenia,ktore powinni pomoc moje
      > mu przyjacielu Obamie wygrac wybory (...)
    • igor_uk nie boj zaby,bogo. 25.08.12, 17:21
      moj przyjaciel wygrana i druga kadencje ma w kiszeni.

p.s. Nie wklejaj linkow do You Tube,nasz moderator uznaje ich za spamy i wycina posty,zawierajace te linki,bez litosci.
    • wojciech.2345 Re: Czy to pomoze mojemu przyjacielu.. 25.08.12, 19:59
      igor.uk53 napisał(a):
      > ... Romney mial obowiazek ujawnic caly swoj majatek,ktory oblicza sie na 250 mln $ ...
      ---------------
      Na moje oko Putin ma 1000 razy większy majątek.

I jakoś nie ma kłopotów z tego tytułu.
    • felusiak1 Re: Czy to pomoze mojemu przyjacielu.. 26.08.12, 07:36
      igor.uk53 napisał(a): Romney mial obowiazek ujawnic caly swoj majatek,

i ujawnił. ujawnił federalnej komisji wyborczej. nie ma obowiązku ujawniania zeznań podatkowych publice. tradycyjnie ujawnia się dwa ostatnie lata.
    • alfred.skowronski Re: Czy to pomoze mojemu przyjacielu.. 26.08.12, 10:35
      Panie Igor. Kadencja Pana przyjaciela B.Obamy powoli sie konczy.To, ze glowny rywal do fotelu nie ujawnil calego majatku na pewno nie zawazy najwiecej. Bialy dom ma nieco wiecej cieni w uplywajacej kadencji, ktora zawazy na pewno przy wyborach.Wymienie kilka: skandal z pracownikami Bialego Domu w Kolumbii. Podczas kampanii wyborczej Barac Obama stwierdzil "Nie spoczne, dopoki wszyscy Amerykanie, ktorzy chca pracowac, beda mogli znalezc zatrudnienie".Jednakze polityka Obamy zaprzecza jego slowom.Dopiero w kwietniu 2012 roku bezrobocie spadlo do 8,1%. Nastepny cien to,ze jest rekordowa w historii USA liczba aresztowan i deportacji imigrantow. Przetrzymywanych jest okolo 380 tys.osob.Idzmy dalej ustawa PPACA zwana Obamacare, ktorej przepisy wejda w 2013 roku. Czy o tym wyborcy nie wiedza. Panie Igor przyjaciel Pana musi zdobyc sie na duzy wysilek by zapewnic sobie druga kadencje. Pozdrawiam.
      • igor_uk Panie Alfredzie. 26.08.12, 12:41
        W Pana slowach tylko z jednym zgadzam sie,ze kadencja mojego przyjaciela konczy sie,koniecznie trzeba dodac jedno - pierwsza kodencja.
        Obama,moj przyjaciel,nie jest w niczym gorszym od innych ,poprzednich,Prezydentow USA,a nawet miem smialosc powiedziec,ze od wielu z nich jest lepszy.A czemu? -pisalem o tym w innym watku.

p.s. na Zachodzie juz od dawno nikt nie rozlicza politykow z obiecanek przedwyborczych,zreszta 90% wyborcow o nich nigdy nic nie wiedziala.Glosuja nie na programy,a tylko na to,jak kandydaci pottrafili siebie podac,w sumie to "konkurs pieknosci " dla politykow.
    • mara571 ta kampania bedzie dosc brutalna, 26.08.12, 10:50
      bo dla lewicy i lewactwa druga kadencja Obamy to ostatnia szansa na utrzymanie wlasnych wplywow na polityke wewnetrzna i zagraniczna USA.
      Po nastepnych 4 latach obamizmu konieczne beda drastyczne kroki, aby uratowac reszki potegi dzisiejszego mocarstwa.
      • igor_uk mara,ubawilas mnie. 26.08.12, 12:54
        Obama to przedstawiciel lewicy i lewactwa? Wiecej bylo by w twoich slowach sensu,jak by napisala,ze Obama jest reprezentantom bankierow z London City,gdzie ma swoja siedzibe finansjera swiatowa.
        mara,a pamiec masz krotka,juz zapomnialas do czego doprowadzila polityka George debilku Busha Stany i caly Swiat zachodni.
        Autorytet Stanow siegnal dna na arenie swiatowej.Gospodarka padla,system finansowy zawalil sie.Obamie mozno zarzucic tylko to,ze nie zbyt udolnie wyprowadza kraj z kryzysu ,a i w tym przypadku trzeba pamjetac,ze on ma zwiazane rece--nie moze isc przeciwko tym,kto go popiera.
        • mara571 Re: mara,ubawilas mnie. 26.08.12, 16:38
          igor_uk napisał:

> Obama to przedstawiciel lewicy i lewactwa? Wiecej bylo by w twoich slowach sen
          > su,jak by napisala,ze Obama jest reprezentantom bankierow z London City,gdzie m
          > a swoja siedzibe finansjera swiatowa.
          Reprezentatem bankierow to on nie jest, ale jego polityka zaciagania dcoraz wiekszych dlugow bankom bardzo dobrze sluzy. Na obsludze bonds banki zarabiaja setki miliardow, placic bedzie zawsze podatnik kraju X.

> mara,a pamiec masz krotka,juz zapomnialas do czego doprowadzila polityka George
          > debilku Busha Stany i caly Swiat zachodni.
          Unikam epietetow w stosunku do wszystkich, wiec napisalabym, ze G.W. Bush byl kiepskim prezydentem z kiepskimi doradcami.
          Na kryzys bankowy wynikajacy z braku nadzoru nad dzialanoscia bankow swiat zachodni pracowal od czasow M.T, ktora juz swiadomie nie jest w stanie przyjac do wiadomosci, co w koncu spowodowaly jej decyzje.
          Rozdawanie kredytow hipotecznych to tez nie jest wynalazek G.W.B.
          Jego obciazaja decyzje ataku na Irak i odrzucenie oferty przejecia przez chyba Barclay upadlego banku Lehman Brothers.
          > Autorytet Stanow siegnal dna na arenie swiatowej.Gospodarka padla,system finan
          > sowy zawalil sie.Obamie mozno zarzucic tylko to,ze nie zbyt udolnie wyprowadza
          > kraj z kryzysu ,a i w tym przypadku trzeba pamjetac,ze on ma zwiazane rece--nie
          > moze isc przeciwko tym,kto go popiera.

Zupelnie nie rozumiem, o co ci chodzi?
          Przeciez ten facet jest, byl i bedzie leftysta i jako taki nie moze wyrzec sie rozbudowy programow socjalnych i wyrzucania pieniedzy na bezsensowne programy koniukturalne.
          • igor_uk Re: mara,ubawilas mnie. 26.08.12, 17:10
            1.Jest reprezentantem bankierow,zreszta jego dzialania to podtwierdzaja.
            2.Aha,okazuje sie ,ze na kryzys pracowali cale pokolenia amerykanskich politykow,ale ty w poprzednim poscie o wszystko oskarzyla Obame.
            3.poprzednio Obama byl u ciebie lewakiem,teraz leftistom ,chociaz to jest to samo.
            Romney glosi,ze w razie wygranej zwiekszy amerykanskie wojsko o 100 000 zolnierze- to pomoze ekonomice Stanow?
            • mara571 Re: mara,ubawilas mnie. 26.08.12, 17:31
              igor_uk napisał:

> 1.Jest reprezentantem bankierow,zreszta jego dzialania to podtwierdzaja.
              Przeciez nie przecze, ze dziala w interesie bankow
              > 2.Aha,okazuje sie ,ze na kryzys pracowali cale pokolenia amerykanskich polityko
              > w,ale ty w poprzednim poscie o wszystko oskarzyla Obame.
              Spojrzyj na wzrost amerykanskiego dlugu w XXI w.
              > 3.poprzednio Obama byl u ciebie lewakiem,teraz leftistom ,chociaz to jest to s
              > amo.
              Ja nie okreslilam Obamy, tylko stwierdzilam, ze "dla lewicy i lewactwa druga kadencja Obamy to ostatnia szansa na utrzymanie wlasnych wplywow na polityke wewnetrzna i zagraniczna USA."
              Lewicowiec (leftysta) i lewak to nie to samo.
              Niemieccy Zieloni sa leftystami, spora czesc SPD to lewica. W Polsce klasycznym przestawicielem lewicy jest prof. Bugaj, Palikot jest lewakiem.
              > Romney glosi,ze w razie wygranej zwiekszy amerykanskie wojsko o 100 000 zolnier
              > ze- to pomoze ekonomice Stanow?
              Nie wiem. Byc moze 100 tys mlodych ludzi nauczy sie w czasie sluzby czegos, co po zakonczeniu kontraktu zapewni im prace lub mozliwosc zalozenia wlasnej firmy. A moze nie.
          • felusiak1 Re: mara,ubawilas mnie. 26.08.12, 17:17
            prawie dobrze. zacznijmy od tego, że kryzys finansowy jest wynikiem ustawy wprowadzonej jeszcze za czrtera. ale ta była na wpół racjonalna i nie wyrzadziła szkód. dopiero nowelizacja jej za clintona a nastepnie dyrektywa białego domu zupełnie rozmyły fundamenty. już w 2004 zaczęły się sypać ale nic nie dało się zrobić. pieniadze płyneły szerokim strumieniem aż do momentu kiedy strumień wysechł.
            Barklays chciał przejąć tylko dobre długi a złe miałyby być przejete przez skarb państwa.
            ale zanim podjeto decyzję Barklays przestał chcieć. polecam wszystkim książkę "sellout".
            no cóż, igor bardzo chce i bardzo wierzy. niestety nie zna nastrojów w usa. a nastroje są takie, że kraj znajduje się w letargu. niedawno clint eastwood powiedział, ze kraj potrzebuje "the boost" czym niejako poparł romneya. igor podobnie jak obama nie rozumie, ze w związku z bardzo wysokim bezrobociem niemal nikt nie może liczyć na podwyżkę. wynagrodzenia w ciągu 4 lat spadły o 4000 dolarów.
            napisałem, że jest możliwe iż obama ponownie wygra ale to też oznaczałoby, że amerykanie pogodzili się z kompletnym zastojem, marazmem i brakiem nadziei. oznacza, ze swiadomie zezwalają na samobójstwo państwa.
            • igor_uk felus,co robisz na forum? 26.08.12, 17:42
              Przeciez twoje miejsce w Bialym Domie.
              Napisales:
              "igor podobnie jak obama nie rozumie".
              Czort ze mna,przeciez jestem tylko ruskim emigrantem z polskim paszportem ,czyszczacy angielskie latryny.Ale to,ze ty wiecej rozumiesz od Obamy,a tak naprawda od duzego zespolu ludzi,ktore doradzaja jemu,robi z ciebie idealnego kandydata na Prezydenta USA .
              Przeciez Romney nic wiecej ,tak naprawda,nie proponuje Amerykanom,niz Obama.
              I jeden i drugi chca wiekszych wydatkow z budzetu,jeden kosztem wojska chce zwiekszyc wydatki socjalne,a drugi kosztem wydatkow socjalnych zwiekszyc wydatki na wojsko .Ale zaden z nich nie wie,jak na te wydatki zdobyc kase.
              • mara571 Re: felus,co robisz na forum? 26.08.12, 17:48
                Igor nie badz smieszny: nikt ci tutaj nigdy nie napisal, ze czyscisz latryny. To specjalnosc glownego forum GW.
                Zapominasz, ze "idealny kandydat na prezydenta" musi miec amerykanska metryke urodzenia, co felusiaka wyklucza.
                • igor_uk mara. 26.08.12, 18:14
                  Po raz kolejny zwracam Twoja uwage na to,ze uwielbiam zarty i ironie.
              • zlotamajka Re: felus,co robisz na forum? 26.08.12, 23:24
                I jeden i drugi chca wiekszych wydatkow z budzetu,jeden kosztem wojska chce zw
                > iekszyc wydatki socjalne
                ,a drugi kosztem wydatkow socjalnych zwiekszyc wydatki
                > na wojsko .

Tez lubie zarty Igor. Bo serio tego nie mogles napisac.
                • igor_uk majka. 26.08.12, 23:31
                  Czytalas cos o cieciach w budzecie Pentagonu? Chocoaz masz racje,wiecej w moich slowach bylo zarta.
                  • zlotamajka Re: majka. 26.08.12, 23:56
                    Igor, te ciecia w pentagonie to propaganda dla publiczki. Z jednej strony obcieli kilka programow ktore i tak swoj zywot skonczyly. Ale o tym ze w tym samym czasie znacznie powiekszony zostal budzet CIA chocby na drony to juz nikt nie pisze. O pieniadzach ktore ida dla prywatnych "security firms" tez nie.

Napisz lepiej gdzie PODWYZSZYL wydatki spoleczne. Bardzo chetnie sie dowiem.
                    • elka-sulzer Re: majka, igor 28.08.12, 00:41
                      zwracam uwage MIC (military industrial complex) finansowany jest glownie pozabudzetowo! ... tj. z tak zw. Emergency Fund a tego nikt nie rozpatruje.
                      • eva15 Re: majka, igor 28.08.12, 01:04
                        Bingo, a dochody na niego pochodzą jak twierdzą różne publikacje np. m.in. z produkcji opium w zaprzyjaźnionym zdemokratyzowanym Afgansitanie...
              • felusiak1 robię na forum za wyprostowywacza banialuk 27.08.12, 03:13
                nie chce mi sie tłumaczyć różnic ale nie są takie jak piszesz.
                problem w tym, że wszyscy doradcy obamy to keynesiści i leftyści i efekt tego widać gołym okiem.
                kompletny zastój i marazm, niemal stan depresji psychicznej. widać wyraźnie, ze ludzie są tym obamowym eksperymentem zmeczeni. ale ci sami ludzie zwykle głosują za mniejszym złem.
                jeśli uznają, że obama jest mniejszym złem to wygra ale nikt nie pokłada w nim nadziei na cokolwiek. zawiodł na całej linii. amerykanie chcą aby prezydent naprawił to co jest popsute.
                nie tolerują zbyt dobrze tych którzy przez cztery lata nie potrafią naprawić ale dużo mówią o tym, że jest popsute.
                romney będzie ciął budżet ile się da i jest to konieczne w przeciwnym razie USA stanie się za kilka lat Grecją. Obama bedzie zabijał gospodarkę i pożyczał i wydawał. on jest ideologicznym leftystą ba można smiało powiedzieć, że jest marksistą.
                i już nie marudźcie o wydatkach socjalnych i ich obcinaniu i jak to jest źle.
                spójrzcie na statystyki i nie powtarzajcie banialuk albo ich nie wymyslajcie.
                • igor_uk felus,ale nikt ciebie do tego nie upowaznil. 27.08.12, 20:39
                  Zamiast robieniem to,co nikomu nie jest potrzebne,odnies sie do tego artykula :
                  "Owen Jones: Getting rid of George W. Bush wasn't enough. The US remains a bully "

Zwroc uwage na ten obszerny cytat:
                  It was a bad dream that went on for eight years, and no wonder much of the world is still breathing a sigh of relief. But US foreign policy these days escapes scrutiny. In part, that is down a well-grounded terror of the only viable alternative to Barack Obama: the increasingly deranged US right. A deliberate shift to a softer, more diplomatic tone has helped, too. But it is also the consequence of a strategic failure on the part of many critics of US foreign policy in the Bush era. As protesters marched in European cities with placards of Bush underneath "World's No 1 Terrorist", the anti-war crusade became personalised. Bush seemed to be the problem, and an understanding of US power – the nature of which remains remarkably consistent from president to president – was lost.
                  Pamjetasz moj watek o Obamie,ktory jest ratunkiem dla Stanow? Zauwaz,watek ja otworzylem 16 siepnia,a artykul w Independent okazal sie tyzdzien pozniej,ale i ja,i autor artykulu piszemy to samo .To nie jest przypadek,nie uwazasz?
                  • mara571 Igor 27.08.12, 21:20
                    Autor artykulu jest leftysta, wiec nie oczekuj, ze napisze cos przeciwko leftyscie Obamie.
                    A gazeta o ironicznym obecnie tytule Independent nalezy do oligarchy Lebediewa.
                    • igor_uk Re: Igor 27.08.12, 21:56
                      mara,dzieki za informacje .Ale ,jak by Ty wszystko wiedziala,to nigdy by do mnie tego nie napisala.
                      • igor_uk Mara. 27.08.12, 22:25
                        A co sadzisz o tym autorze i wydaniu?
                        ‘Outsourced’ Workers Chase Elusive ‘Romney Hood’

Zapewniam ciebie,zaden ruski tego wydania nie nabyl.
                        • felusiak1 igor nie sprzedawaj sieczki 27.08.12, 22:56
                          najpierw podajesz link do leftysty niezależnego a potem wklejasz proobamową reklamę.
                          come on man.
                          ponadto amerykanie w tych wyborach nie dbają o wizerunek ameryki za granicą lecz o sytuację ekonomiczną a ta jest do doopy. i co robi obama aby poprawić, naprawić? NIC, absolutnie NIC!
                          • elka-sulzer Re: felus nie sprzedawaj sieczki 28.08.12, 00:48
                            bo ani Romney ani Obama nie robia nic by poprawic sytuacje wewnatrz. Obaj natomiast, jak na faszystow przystalo, dbaja o interesy oligarchow nimi sterujacych.
                            • melord Re: felus nie sprzedawaj sieczki 28.08.12, 00:56
                              elka-sulzer napisała:

> bo ani Romney ani Obama nie robia nic by poprawic sytuacje wewnatrz. Obaj natom
                              > iast, jak na faszystow przystalo, dbaja o interesy oligarchow nimi sterujacych.
                              >

caly czas to felusiakowi powtarzam

• igor_uk Elka. 28.08.12, 15:33
                              Wlasnie to caly czas chce felusiu pokazac .Ze a nie jeden,a nie drugi nic nie jest wstanie zmienic.Chodzi wylacznie o retoryke.Obamy retoryka Swiatu bardziej odpowiada,co spowodowalo wzrost autoryteta Stanow.
                          • igor_uk felus. 28.08.12, 15:42
                            Boisz sie konkurencji?
      • elka-sulzer Re: ta kampania bedzie dosc brutalna, 28.08.12, 00:34
        mara571 napisała:

> bo dla lewicy i lewactwa druga kadencja Obamy to ostatnia szansa na utrzymanie
        > wlasnych wplywow na polityke wewnetrzna i zagraniczna USA.
        > Po nastepnych 4 latach obamizmu konieczne beda drastyczne kroki, aby uratowac r
        > eszki potegi dzisiejszego mocarstwa.

Mara, widze ze zaliczasz sie do typowych stadnych owiec, jak felus, przyjaciel czy ramadan czy jak mu tam. Otoz jak stadna zwierzyna przylepiacie nalepki z terminami nie majacymi najmniejszego znaczenia. Te terminy to np... wojna, terror, terrorysta, lewak i lewactwo, niesienie demokracji, prawa wolnego rynku .....
        • eva15 Re: ta kampania bedzie dosc brutalna, 28.08.12, 01:12
          Poczciwe ludziska myślą z reguły zero-jedynkowo; białe-czarne; lewa-prawa. Propaganda to wie i dostosowuje do tego swój program i jak widać z dobrym skutkiem. Powstanie jeszcze niejeden wątek, w którym "wykształceni z dużych miast" będą się kłócić zaciekle o wyższość Obamy nad Romneyem lub odwrotnie.
          • felusiak1 leftysta to nie lewak 28.08.12, 08:34
            mara ma absolutną rację. artykuł w independent to typowy hatchet job.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka