Dodaj do ulubionych

10 przykazan a Zydzi: pytanie.

12.07.04, 12:55
Czy religja, wychowanie Zydow zobowiazuje ich do przestrzegania 10 przykazan
bozych albo czegokolwiek adekwatnego? a wiec zasad regulujacych w podobny
sposob ich stosunek wobec blizniego niezeleznie od wyznania i rasy?
Obserwuj wątek
    • mirmilek czesc goldbaum 12.07.04, 13:12
      spiesze cie powiadomic, ze wyrokiem anuszki/biedronki zostalismy Ty, wqrwiony i
      ja zostalismy na zawsze i nieodwolalnie uznani za jedna osobe.

dlatego tez wlasciwie to jakbym ze samym soba gadal ;D

pzdr, m.
      • goldbaum lepiej nie pisz za duzo 12.07.04, 17:40
        bo jeszcze sie wyda, ze dana33 i wtracalski to tez my tzn. ja albo ty.
        Anka mianowala mnie juz kiedys tez agentem GW, ktory wycina jej posty.

Pozdrowienia.
    • fredzio54 Re: 10 przykazan a Zydzi: pytanie. 12.07.04, 13:59
      ma 11 przykazanie byc arabow na okol swiata
      amen Izrael
      No arabs no terror no fence
    • Gość: jarek-Zyd ne telus A moze znawco, mi przytoczysz 10 Zydowskie IP: *.fastres.net 12.07.04, 14:09
      przykazanie.
    • boruch_goldstein Re: 10 przykazan a Zydzi: pytanie. 12.07.04, 17:51
      religia parchatych wymaga przestrzegania 613 przykazan Boga i ponad tysiac
      dodatkowych przykazan Rabinow.

Cos mi sie jednak wydaje ze nie znasz tekstu 10 przykazan.
      Cytuje:

Ksiega Wyjscia Rozdzial 20
      (1) Wtedy mówił Bóg wszystkie te słowa: (2) Ja jestem Pan, twój Bóg, który cię
      wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. (3) Nie będziesz miał cudzych bogów
      obok Mnie! (4) Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co
      jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w
      wodach pod ziemią! (5) Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im
      służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze
      występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych,
      którzy Mnie nienawidzą. (6) Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym,
      którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. (7) Nie będziesz wzywał
      imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, gdyż Pan nie pozostawi bezkarnie
      tego, który wzywa Jego imienia do czczych rzeczy. (8) Pamiętaj o dniu szabatu,
      aby go uświęcić. (9) Sześć dni będziesz pracować i wykonywać wszystkie twe
      zajęcia. (10) Dzień zaś siódmy jest szabatem ku czci Pana, Boga twego. Nie
      możesz przeto w dniu tym wykonywać żadnej pracy ani ty sam, ani syn twój, ani
      twoja córka, ani twój niewolnik, ani twoja niewolnica, ani twoje bydło, ani
      cudzoziemiec, który mieszka pośród twych bram. (11) W sześciu dniach bowiem
      uczynił Pan niebo, ziemię, morze oraz wszystko, co jest w nich, w siódmym zaś
      dniu odpoczął. Dlatego pobłogosławił Pan dzień szabatu i uznał go za święty.
      (12) Czcij ojca twego i matkę twoją, abyś długo żył na ziemi, którą Pan, Bóg
      twój, da tobie. (13) Nie będziesz zabijał. (14) Nie będziesz cudzołożył. (15)
      Nie będziesz kradł. (16) Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa
      jako świadek. (17) Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego. Nie będziesz
      pożądał żony bliźniego twego, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani
      jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego.

O co Ci chodzi?

Kahane Chai!
      • sturmbannfuehrer Re: 10 przykazan a Zydzi: pytanie. 12.07.04, 18:13
        www.uni-leipzig.de/ru/photos/shoa/eg301.jpg
        • boruch_goldstein Re: 10 przykazan a Zydzi: pytanie. 12.07.04, 22:17
          to bylo wtedy
          a teraz podobnie
          masada2000.org/oslo.html
          Kahane Chai!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka