Dodaj do ulubionych

Pomylka w obsadzie

11.01.13, 07:53
Kilka miesiecy temu wielu forumowiczow (i ja sam) wyrazalismy zadowolenie z nominacji Peera Steinbrücka na kandydata SPD na kanclerza w wyborach parlamentarnych.

Okazuje sie, ze kandydat zachowuje sie jak nosorozec w skladzie porcelany. Obraza kobiety, mowiac ze p. Merkel ma bonus w wyborach "bo jest kobieta", szokuje niezamoznych wubrocow SPD dajac do zrozumienia, ze pensja kanclerza Niemiec (ktorym chce byc) jest zbyt mala.

W rezultacie Steinbrück przestaje byc popularny i staje sie raczej kandydatem na przegranie wyborow.

Pani Merkel zwana "Mamusia" raczej pozostanie kanclerzem, co moze niezbyt rozczaruje wyborcow lewicy gdyz jej rzady sa coraz bardziej na lewo.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Pomylka w obsadzie 11.01.13, 10:20
      polski_francuz napisał:

>Kilka miesiecy temu wielu forumowiczow[/url] (i ja sam) wyrazalismy zadowolenie z nominacji >Peera Steinbrücka na kandydata SPD na kanclerza w wyborach parlamentarnych.

Bystrzaki wyrażały zadowolenie. Ja natomiast natychmiast a nie kilka mięsięcy po fakcie, bez pomocy Spiegla, wiedziałam, że to możliwie najgorszy kandydat:

Zupełnie niesamowite, jak można ludzi za każdym razem nabierać.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,139225864,139242789,Swieta_naiwnosci.html

Ty bez Spiegla ne jesteś w stanie dokonać prawidłowej oceny sytuacji.

• felusiak1 Re: Pomylka w obsadzie 11.01.13, 16:39
        Faktycznie wyglada na to, że pf bez derszpigla nie ma własnego zdania.
        Derszpigiel nie lubi tego sztajnberga i wykazuje, że jest on przeciwko kobietom i do tego jest zachłanny na pieniądze. Z tego wynika, ze kampania wyborcza jest w toku i szpigiel pisze iż jego przeciwnik jest szubrawcem. A co ten sztajnberg obiecuje?
        • eva15 Tuba Spiegla na forum 11.01.13, 22:29
          Naturalnie, że tuba nie ma własnego zdania, tuba, to tuba, służy nagłośnieniu cudzego głosu. Tuba sama jako taka głosu/poglądów nie ma.

Nie Stajnberg tylko Steinbryk, Brücke to most, czyli od biedy można tłumaczy - Kamienny (Stein) Most (Brück/e).
          Brat dziadka tego kamiennego "socjalisty" był współtwórcą Deutsche Bank, on sam jest wybitnym przedstawicielem interesów banków i hedge funds, ma niejako genetyczny inprinting, specjalnie dla nich poluzował za poprzednich rządów przepisy. Bystrzaki forumowe nic o tym nie wiedziały, więc zachwalały go jako wybitnego socjalistę, który będzie zwalczał banki. Bardzo mnie wówwczas rozśmieszyli. Bystrzaki zawsze później zostają rozczarowane, bo wcześniej nie myślą.

Dzisiejsi socjaliści już tak mają, że kochają kapitalizm, kasę i mają pogardę dla strzyżonych owiec.

Kamienny Most obnosi się ze
          • polski_francuz Tuba Kremla na forum 12.01.13, 12:26
            Naturalnie tuba bedzie falszowac i przekreca fakty tak glugo i tak perfidnie by sluzylo to interesom Kremla.

Tuba jako sama pogladow nie ma.

Ma pewne potrzeby i tyle.

PF
        • polski_francuz Moim zdaniem 12.01.13, 12:30
          " Faktycznie wyglada na to, że pf bez derszpigla nie ma własnego zdania."

bardzo czesto bladzisz. Popierasz lobby broni w Stanach. Zupelnie nie zrozumiales infantylnej osobowosci Igorka.

Nie wypomnial bym Ci tego ale ja wole dlugi splacac.

PF
          • felusiak1 Re: Moim zdaniem 12.01.13, 17:18
            polski_francuz napisał: Popierasz lobby broni w Stanach.

nie popieram zadnego lobby lecz staję w obronie mojego konstytucynego prawa do posiadania broni. Właśnie postanowiłem zostać członkiem NRA i w przyszłym miesiacu kupię sobie albo pistolet albo karabin, jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji.
            Bronię też mojego konstytucyjnego prawa do wolności wypowiedzi.
            • polski_francuz Konstytucja 12.01.13, 18:25
              gwarantujaca prawo do broni datuje z XVIII wieku. Broni maszynowej jeszcze nie bylo ani dzieciakow spedzajacych czas grajac wojenne gry na komputerze.

Rob co chcesz ale mentalnie to biore rozbrat z takim mysleniem.

Co do mowienie to mozesz mowic co chcesz. I masz jeszcze konstytucyjne prawo do rozmawiania z kim chcesz i lubienia kogo chcesz.

PF
      • polski_francuz Chodzi o kampanie wyborcza 11.01.13, 21:26
        ktora Steinbrückowi zupelnie nie wychodzi. Ze wzgledu na szczerosc, ktora mi sie ciagle podoba. Ale i wyborcom i SPD-Genossen juz mniej.

"Ty bez Spiegla ne jesteś w stanie dokonać prawidłowej oceny sytuacji."

Twoje zdanie w dyskusji odnosilo sie do mozliwego scenariusza rzadow Steinbrücka i jego stosunku do pieniadzy. Obecnie chodzi o jego gafy popelnione w kampanii. Nie upiekniaj klamstwami wpisow bo przestane na nie odpowiadac.

PF
    • j-k System polityczny Bundesrepubliki... 11.01.13, 10:53
      polski_francuz napisał:
      > Pani Merkel zwana "Mamusia" raczej pozostanie kanclerzem, co moze niezbyt rozczaruje wyborcow lewicy gdyz jej rzady sa coraz bardziej na lewo.

System polityczny Bundesrepubliki oczami mojego syna studenta :)

.... sklada sie z partii "okolorzadowej" majacej 5 frakcji: CDU, CSU, SPD, die Grünen, FDP

- roznice miedzy nimi sa jedynie retoryczne.

oraz jedynej partii opozycyjnej - Die Linke - nie majacej wszakze zadnego znaczenia ,
      bo zadnej szansy na wejscie w uklad rzadowy.
      • mara571 Re: System polityczny Bundesrepubliki... 11.01.13, 17:52
        j-k napisał:

> System polityczny Bundesrepubliki oczami mojego syna studenta :)
        >
        > .... sklada sie z partii "okolorzadowej" majacej 5 frakcji: CDU, CSU, SPD, die
        > Grünen, FDP
        >
        > - roznice miedzy nimi sa jedynie retoryczne.

> oraz jedynej partii opozycyjnej - Die Linke - nie majacej wszakze zadnego znacz
        > enia ,
        > bo zadnej szansy na wejscie w uklad rzadowy.
        Pogratuluj synowi trafnej analizy.

Te partie maja jeszcze cos wspolnego: wszystkie reprezentuja Mittelschicht i chca dla niej dobrze. Dziwnym zrzadzeniem losu klasa srednia w Niemczech sie kurczyz roku na rok i musi coraz wiecej oddawac na utrzymanie Unterschicht i coraz glupszych pomyslow politykow, ktore maja pomoc Unterschicht.
        • j-k Tak, ale - jak mawiaja Francuzi... ;) 11.01.13, 18:18
          mara571 napisała:
          > Te partie maja jeszcze cos wspolnego: wszystkie reprezentuja Mittelschicht i ch
          > ca dla niej dobrze. Dziwnym zrzadzeniem losu klasa srednia w Niemczech sie kurc
          > zyz roku na rok i musi coraz wiecej oddawac na utrzymanie Unterschicht i coraz
          > glupszych pomyslow politykow, ktore maja pomoc Unterschicht.

Tak, ale...
          Zmniejszenie bezrobocia z 5 do 3 mln jest jakims sukcesem...
          Naturalnie - odbylo sie to kosztem spadku plac realnych.
          mimo to - Niemcy pozostaja oaza stabilnosci w UE.

J.K.
          ekonomista.

• mara571 nie oklamujmy siebie samych i czytelnikow forum 11.01.13, 19:01
            Agenda 2010 sprawila, ze pracujacy w Niemczech czlowiek niekoniecznie musi otrzymac zaplate wystarczajaca na pokrycie elementarnych potrzeb zyciowych wyliczanych w euro przez minimum egzystencyjne i musi isc na koniec miesiaca do Amtu po prosbie.
            Dzielenie etatow na mini-jobs to najwieksza tajemnica spadku bezrobocia w Niemczech.
            • j-k roznimy sie w ocenach. 11.01.13, 20:00
              Niemcy sa czescia Europy
              a nie miejscem Swietym
              nikt tu nie musi przebywac.
              • mara571 masz racje 11.01.13, 20:11
                i dlatego 60 tys Niemcow wyemigrowalo do Norwegii, 15% mieszkajacych w Szwajcarii to Niemcy. Pozadana jest tez wiza kanadyjska i amerykanska.
                Na szczescie dla Niemcow, coraz wiecej Grekow, Hiszpanow i Potrugalczykow przybywa do Niemiec.
                • polski_francuz Gabriel sie poswieca 11.01.13, 21:49
                  i wrzuca w kampanie wyborcza swojego tate, Walthera, ujawniajac ze byl i pozostal nazi. Aby tylko zapomniec arogancje Steinbrücka...

PF
                  • mara571 Re: Gabriel sie poswieca 12.01.13, 12:22
                    nie sadze. On raczej buduje swoja pozycje na przyszlosc.
                    Nowa zona, male dziecko, urlop tacierzynski. Ojciec odszedl w zaswiaty przed kilkoma miesiacami, sadze, ze jego spuscizna wywolala ten szok.
                    • polski_francuz Grünen-like 12.01.13, 12:32
                      "Nowa zona, male dziecko, urlop tacierzynski"

Oddal paleczke Steinbrückowi, dlaczego?

PF
                      • mara571 zimna kalkulacja 12.01.13, 19:41
                        on jest jeszcze dosc mlody, moze wystartowac w 2017, Steinbruck raczej nie.
                        A w tym roku, jesli nie zdarzy sie nic dramatycznego z euro, zaden socjaldemokrata nie wygra z Mutti teraz. Podobnie bylo z Kohlem.
                        Wiekszosc Niemcow autentycznie wierzy, ze to jej polityka chroni niemiecka gospodarke.
                        Ratunek za ratowanie Grecji przyjdzie pozniej. Schäuble szykuje juz likwidacje pierwszej stawki VAT. Przebakuje sie tez o zmniejszeniu rent wdowich. Wszystko po wyborach.
                        • polski_francuz Cierpliwosc 12.01.13, 21:19
                          nie jest cecha politykow. Musialo byc cos wiecej na rzeczy. Jak czytam o Steinbrücku, to on postanowil "wyzwac" system i mowic co mysli. I tak tez czyni.

Ale wybory chyba jednak, rzeczywiscie, przegra.

PF
                          • polski_francuz Zerknij jeszcze 12.01.13, 21:58
                            na ten artykul: www.spiegel.de/politik/deutschland/steinbrueck-raeumt-fehler-ein-und-wird-von-beck-verteidigt-a-877169.html

P
          • polski_francuz Potwierdzam 11.01.13, 21:27
            "Zmniejszenie bezrobocia z 5 do 3 mln jest jakims sukcesem... Naturalnie - odbylo sie to kosztem spadku plac realnych. Mimo to - Niemcy pozostaja oaza stabilnosci w UE."

Nie tylko stabilnosci ale i rozsadku.

PF
    • igor_uk Pomylka przyrody. 12.01.13, 18:41
      oczywiscie ta pomylka jest maly szowinista,piszacy pod nickiem polak_francowaty.
      To cos napisalo:

Kilka miesiecy temu wielu forumowiczow (i ja sam) wyrazalismy zadowolenie z nominacji Peera Steinbrücka na kandydata SPD na kanclera w wyborach parlamentarnych.

Idziemy pod wskazany link,zeby zobaczyc tam to,co to znaczy "wielu" .
      Po uwaznym przeczytaniu wszystkich postow okazalo sie ,ze "wielu" ,to wylacznie nasz maly szowinisto,znany jako polak_francowaty.

p.s. nawet p.a.,ktory zazwyczaj zgadza sie z francowatym we wszystkim,napisal:
      Nie wiem, jakie to może mieć znaczenie dla Polski?

• polski_francuz Wpisy 12.01.13, 18:46
        na watku powinny dotyczyc jego tematu a nie jego autora.

Jesli sie tego nie rozumie to lepiej sie zajac czyms innym a belkotaniem na polskim forum.

Panial Wania?

PF
        • polski_francuz ...a nie... 12.01.13, 18:47
          sorry

PF
        • igor_uk pefcia. 12.01.13, 19:15
          Przeciez pisze wylacznie w temacie.Ty napisales w poscie ,otwierajacym watek,klamstwo,ja to sprostowalem.You understood ?
          • polski_francuz Wania 12.01.13, 19:23
            Nic nie sprawdziles. Przeczytales po lebkach, jak zwykle, pierwsze dwa czy trzy wpisy z poprzedniego watku. Nie dotarles do tych, ktore moje slowa potwierdzaja.

Jestes powierzchowny i zabierasz glos nie bedac przygotowanym.

I spadaj juz zabierasz mi tylko czas glupotami. Idz sie pobawic gdzie indziej.

Panial?

PF
            • igor_uk pefcia,maly szowinisto! 12.01.13, 20:00
              Napisales glupote,jak zwykle,i musisz przyjac to do wiadomosci.

p.s. Czy juz wiesz ,jak pisze sie po francusku "towarzysz"?
              • polski_francuz Jaka 12.01.13, 21:42
                glupote? O czym myslisz?

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka