Dodaj do ulubionych

Wszystkie zmiany prowadza ku gorszemu!

20.01.13, 09:08
Moj Dziadek opowiadal, ze na Bialorusi przed wojna, roilo sie od sowieckich agitatorow, opowiadajacych o "raju robotniczo-chlopskim" za miedza.

Ta agentura, to nie byli zaraz jacys szczegolni "stirlitze", zaledwie drobne szuje oplacone przez NKWD i robiace wode z mozgu (na przyklad) zolnierzom w garnizonie.

Otoz, dowodca jednostki kazal podoficerom dyzurnym psy z lancucha puszczac na widok krecacych sie w poblizu "wojska" indywiduow.

My z takimi , wdajemy sie dzis w polemiki na forum...
Wszystko na wspomniane psy schodzi.
Obserwuj wątek
    • borrka Znowu dwojka - idz na kagiebiste synu ! 20.01.13, 09:20
      Dzielo Reszetnikowa, jest mym ulubionym plodem socrealizmu:
      upload.wikimedia.org/wikipedia/en/1/14/Opyat_dvoyka.jpg
      I zawsze sobie mysle, ilu takich tepakow trafilo do sluzby w organach, a i na forum paru da sie wygrzebac !
      • 5magna Re: Znowu dwojka - idz na kagiebiste synu ! 20.01.13, 09:28
        artofmanliness.com/trunk/441/alone-in-the-wilderness/
    • polski_francuz Dosc podobna 20.01.13, 09:57
      "zaledwie drobne szuje oplacone przez NKWD i robiace wode z mozgu"

mysl mi przyszla dzisiaj rano ogladajac niektore watki. Normalni ludzie dyskutuja a agitator tylko liczy glosy, bo dyskusji z nim nie ma i byc nie moze.

Tylko wykladnia rosyjskiej racji stanu. Do tego pokazuje innym jak obejsc akcje administracji poprzez polaczenie na proxy. By dalej swoja propagande siac.

Wyglada na to, ze GW ukrecilo sobie bicza na sama siebie. I nie jest przygotowana na agitatorow webowych.

PF
      • mara571 trafne spostrzezenia 20.01.13, 10:15
        Igor nie jest az tak kreatywny i wydajny. Idee i poterzebne informacje, linki dostaje.
        Przyznal sie zreszta do tego niedawno piszac zelink dostal od "przyjaciela". Dla mnie oficera prowadzacego.
        A jesli chodzi o GW: ta idea forum i to nie tylko swiat byla wprost genialna. GW moze pokazac, ze pozwala na swobodna wymiane pogladow, zwiekszyc ilosc klinkniec czytaj wykazac agencjom markenigowym, ze sa nadal popularni. A to generuje reklamy, chociazby malych firm. Wiecej ja dostaje, jesli wylacze pewna software niemieckie reklamy.
        Na glownych stronach zamieniono software dla komentarzy na inna pozwalajaca na redakcyjne manipulacje: najnowsze/popularne. Srodek ciezkosci redakcji tez znajduje sie gdzie indziej niz przed kilku laty. GW stala sie organem lewactwa z punktem ciezkosci walka z KK, propagowanie homoseksulaizmu, eutanazji, multikulti. Wszystko w imie wyzszej ideii.

Przyklad z dnia dzisiejszego:
        wyborcza.pl/1,75478,13260424,Prosba_o_dobra_smierc.html
        Ale komus w redaakcji zaswitalo, ze nastroje spoleczne sie zmieniaja:
        wyborcza.pl/magazyn/1,126715,13259717,Czas_honoru.html
        Taki skandal: serial Czas onoru ma 2,5 mln widzow.
        • mara571 Przepraszam: Czas honoru 20.01.13, 10:19
          I jeszcze dla ciebie PF:
          wyborcza.pl/1,75248,13260401,Adopcje_homo_podzielily_Francje.html
          Co pisze francuska prasa po tch duzych demo przed tygodniem?
          • polski_francuz Pytasz sie 20.01.13, 10:29
            co dalej? Mysle, ze wielu ludzi jest bardzo przeciwnym malzenstwom homo. Podzielona jest tez klasa polityczna. O dziwo Marine Le Pen jest za takimi malzenstwami (na marginesie).

Dla Hollande'a jest to sposob na odwrocenie uwagi od katastrofy ekonomicznej. Czy doprowadzi do konca swoja akcje i wprowadzi prawo po ktorym zaniknie Ojciec i Matka a powstanie Genitor 1 i Genitor 2? Chyba tak. Mysle, ze on teraz chce okazac wszystkim, ze nikogo sie nie boi i ze jest prawdziwym mezczyzna. Mialem kiedys dyrektora o podbnym charakterze i stad moje przewidywania.

PF
            • mara571 Re: Pytasz sie 20.01.13, 10:57
              to nie koniec.
              W niemieckiej tivi pojawil sie reportaz o jeszcze innej grupie: aseksualnych. Musze poszukac, moze jest jeszcze online.
        • polski_francuz Formula sie przejadla 20.01.13, 10:23
          Forum bylo dobra idea na poczatku lat 2000. O ile wiem zaczeto pisac gdzies w roku 2003. Ja sam jestem tutaj od 2005.

Na poczatku to bylo poznawania sie i taki troche polski twitter tematyczny. Bylo interesujaco bo losy ludzi i ich poglady byly rozne.

Ale i wtedy, bardzo szybko sluzby sie zorientowaly, ze mozna ustawiac tematy. I juz wtedy byly platne agentki. Rosjanie sie tu pojawili z 3 lata temu.

Teraz widze, ze ludzie jak, ktorych zawsze wycinano pisza na watkach agitatora. I forum staje sie a wlasciwie juz sie stalo monotematyczne.

PF
        • borrka Mara... 20.01.13, 10:31
          GW zawsze byla sklonna do lewactwa i trzeba brac poprawke na jej produkcje.
          Problemem jest raczej spadek "jakosci" zauwazalny od pewnego czasu.

Jest liberalna, a nie prawicowo-liberalna.
          I stad rozne "postepowe" postulaty - juz w latach 90-siatych chodzil zabawny greps
          "Michnik zieje milosierdziem:)))"

Ale ostatnio redaktor Adaś zasunal artykul, pod ktorym moglbym sie podpisac:
          wyborcza.pl/1,75402,13258641,Adam_Michnik__Polacy_maja_prawo_do_dumy.html
          Wiec nie jest tragicznie,
          • mara571 przeciez to obluda 20.01.13, 10:50
            nadredaktor dostaje raporty o sprzedazy papierowej wersji ma dostep do wynikow badania opinii publicznej widzi osnaca popularnosc portali prawicowych, wiec siega po pioro ( po 11 listopada 2012) lub udziela wywiadu do ksiazki pt Kim sa Polacy?
            Ksiazke wydala Agora i Agora ja promuje.
            A kto tam pisze? "Wybitna intelektualistka" Agata Bielik-Robson, ktora juz w roku 2009 stwierdzila, Ze "uwolnila sie od polskosci":
            Są elementy polskiej kultury inteligenckiej, które lubię i w sobie pielęgnuję, ale to przez wierność mojej rodzinie i przywiązanie do Anina, mojej małej ojczyzny. Ale ta wielka Ojczyzna, sprawa narodowa, wierność Polsce itd. - to już nie dla mnie. Po latach zaczadzenia trucizną narodową nareszcie czuję się wolna
            • mara571 popularnosc prasy prawicowej 20.01.13, 11:15
              potwierdzaja dane o sprzedazy:
              wpolityce.pl/artykuly/45139-tygodnik-gazeta-polska-wyprzedzil-w-rankingu-sprzedazy-tygodnik-wprost-i-to-wyraznie
              To za listopad, jeszcze bez "W sieci", ktorego dwa numery z trudem zdobylam w Polsce.
            • borrka Wypowiedzi prasowe... 20.01.13, 11:16
              Mozna oceniac merytorycznie, badz z pozyzcji "kto za tym stoi".
              Inaczej : ... a Michnik mial brata stalinowskiego sedzie, to nie moze miec racji.

No wiec ja probuje merytorycznie.
              • mara571 Re: Wypowiedzi prasowe... 20.01.13, 11:23
                Adam Michnik jest bardzo inteligentnym czlowiekiem i ma duza wiedze w wielu dziedzinach. I sporo doswiadczenia. Jego instynkt mowi podpowiada mu, ze wiatr zaczyna wiac z innej strony.
                Zachodzi potrzeba zmiany taktyki, bo celu to on nigdy z oczu nie tracil.
                PS. Rodzina A.M. mnie nie interesuje.
                • borrka Wazna jest tresc. 20.01.13, 11:26
                  Nie patrze KTO pisze, lecz CO.
                  I obiektywnie zgadzam sie z Michnikiem.
                  A ze jest lewak, nic nowego.
                  • wojciech.2345 Re: Wazna jest tresc. 20.01.13, 11:31
                    borrka napisał:
                    > Nie patrze KTO pisze, lecz CO.
                    > I obiektywnie zgadzam sie z Michnikiem.
                    > A ze jest lewak, nic nowego.
                    -----------------
                    Nie czytuję Adasia. Z tego artykułu przeczytałem
                    jeden akapit. Nie warto.

Opinia Herberta o nim wystarcza mi.
                    • borrka Adaśko bystry jest. 20.01.13, 11:33
                      Madrych ludzi warto czytac, co nie znaczy slepo akceptowac.
                      • wojciech.2345 Re: Adaśko bystry jest. 20.01.13, 11:39
                        borrka napisał:
                        > Madrych ludzi warto czytac, co nie znaczy slepo akceptowac.
                        --------------------
                        Mądrość dla mnie to dobro + inteligencja.
                        Co do pierwszego w tym przypadku mam
                        dużo wątpliwości.

Wiem, że czepiam się.
                        • borrka Dzielisz wlos na czworo. 20.01.13, 11:44
                          Wojtek, nie sadze, ze czyni to przecietny odbiorca prasy.
                          Raczej nie analizuje pobudek.
                          • wojciech.2345 Re: Dzielisz wlos na czworo. 20.01.13, 11:48
                            borrka napisał:
                            > Wojtek, nie sadze, ze czyni to przecietny odbiorca prasy.
                            > Raczej nie analizuje pobudek.
                            ---------------
                            Nie dzielę włosa na czworo.
                            Adasiowi są obce np. Twoje historyczne odniesienia w dyskusjach,
                            które tutaj prowadzisz.

Ale to dyskusja na osobny wątek i na innym forum.

Pozdrawiam.
                  • mara571 z tym tez sie zgadzasz? 20.01.13, 11:38
                    "Inna rzecz charakterystyczna: mnóstwo młodych ludzi w Polsce odrzuca konflikty dawnych lat. Ich już nic nie obchodzi dyskusja o lustracji, dekomunizacji. Oni są w innym świecie. To uważam za cenne, bo będą już żyli bez trucizny podejrzliwości, szukania haka na każdego pod hasłem, że szuka się nie haka, ale prawdy."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75402,13258641,Polacy_maja_prawo_do_dumy.html#ixzz2IViFB9ws

Czy ty wiesz co zrobil Slawomir Sierakowski, czolowy ideolog Krytyki Politycznej?

PS. Nie znamy terminu tej rozmowy.
                    • borrka A czy tak nie jest ? 20.01.13, 11:47
                      To uplyw lat hamuje emocje.
                      Moze nie jest to zawsze korzystne, ale nieuniknine.
                      • mara571 Re: A czy tak nie jest ? 20.01.13, 11:56
                        wnioskuje z tego, ze nie sledzisz, tego co pisza prawicowe media.
                        Przeszlosc jest nie interesujaca jedynie dla lemingow. Oni chca jedynie forsy i wygodnego zycia.
                        Pytalam o Sierakowskiego. Wiesz o tezach jego wystapienia na berlinskim kongresie Ruchu Odrodzenia Żydów w Polsce w czerwcu 2012?
                        • borrka Ledwo dziennik obejrze. 20.01.13, 12:10
                          I pare slow z internetu miedzy telefonami.

Prawica jest rozdrobniona i ja nie znajduje opcji dla mnie pociagajacej.
                          PiS, to oczywiscie taka prawica, jak ja zydowski banderowiec.

Mara, Sierakowski i tego typu opowiesci, sa jak neopoganie slowianscy, czciciele Swietowita.
                          Kuriozum bez realnego znaczenia,
                          Oderwanie polityki od realiow zycia, czyni z niej bajki braci Grimm.
                          • mara571 Re: Ledwo dziennik obejrze. 20.01.13, 12:14
                            obawiam sie, ze nie doceniasz problemu.
                            Porozmawiaj z przyjaciolmiw Warszawie.
                          • wojciech.2345 Re: Ledwo dziennik obejrze. 20.01.13, 12:19
                            Borrka,
                            adresy aksjologiczne Twoje i Michnika to dwie różne bajki.
                            Tak naprawdę Ty i A...a...adaś rozumiecie inaczej
                            ten sam tekst. Tu jest pies pogrzebany.

To tak najkrócej.
                            • mara571 Re: Ledwo dziennik obejrze. 20.01.13, 13:59
                              ge-e-e-genial-lne Wojciechu!
          • wojciech.2345 Re: Mara... 20.01.13, 11:12
            borrka napisał:
            > Ale ostatnio redaktor Adaś zasunal artykul, pod ktorym moglbym sie podpisac:
            --------------------------
            Zawsze zgadzam się z A...a..adasiem.
            Przy czym zawsze tam gdzie Adaś pisze "tak"
            wstawiam "nie" i na odwyrtkę.

To działa.
          • eva15 Borrciowi idole 20.01.13, 11:16
            Fajny ten artykuł, internacjonalista jako obrońca dumy narodowej. Bardziej przewrotnie być już nie może, więc borrci się podoba, to jego klimaty.

Prawica "ukradła" salonowi rocznice narodowe, bo salon za daleko się zapędził w głoszeniu internacjonalizmu. Salon swoje, naród swoje. No i teraz salon się połapał i wiosłuje trochę do tyłu, z powrotem, bo chce odzyskać kontrolę nad umysłemi narodu.

Michnik pięknie pisze jak czuje się polskim nacjonalistą patrząc na Niemca (Steinbach) czy Rosjanina... Ot takie niewinne wtrącenie...
            • eva15 Re: Borrciowi idole 20.01.13, 11:25
              Podsumowując:
              salon internacjonalistów będzie teraz próbował przejąć kontrolę nad dyskusją o patriotyźmie, poczuciu dumy narodowej, podobnie jak zawładnął dyskusją o polskim KK.
              • borrka Jesli opiniotworczy lewacy... 20.01.13, 11:31
                Pojda w takim kierunku, to przeciez tylko dobrze.

Ale zafascynowalo mnie inne Twe stwierdzenie, Effciu:
                "polska prawica" :)))
                A co to jest ?
                I gdzie ?
                Ojciec Tadeusz, Kaczynski, Maciarewicz ?

Nie ma prawicy w Polsce i to JEST dramat dla prawicowego liberala.
                Donek poszedl w BBWR i tez mi nie pasi.
                • eva15 Re: Jesli opiniotworczy lewacy... 20.01.13, 11:36
                  Lewacy, prawacy, prawica, lewica - to tylko nazwy.

Nie wiem, czy to tak fajnie, jeśli "lewacy", jak piszesz, przejmą dyskusję o narodzie i patriotyźmie, podobnie ja robią to w przypadku KK. Przejmowanie kontroli nad tym, co się zwalcza, nie jest dla zwalczanych dobrą opcją.
                  • borrka Trockistowskie myslenie, Effciu :))) 20.01.13, 11:41
                    Mniej dialektyki radze, po starej znajomosci.
                    • eva15 Re: Trockistowskie myslenie, Effciu :))) 20.01.13, 11:43
                      Dokładnie tak - trockistowskie, tyle, że nie moje.
        • wojciech.2345 Re: trafne spostrzezenia 20.01.13, 11:09
          mara571 napisała:
          > Igor nie jest az tak kreatywny i wydajny. Idee i poterzebne informacje, linki d
          > ostaje.
          > Przyznal sie zreszta do tego niedawno piszac zelink dostal od "przyjaciela". Dl
          > a mnie oficera prowadzacego.
          ------------------
          Igorek przedstawiał się na początku jako znawca bankowości, finansów, ... .
          No ale został złapany na "telepatii".
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,127651268,127651268,telepatia_.html
          Ja myślę, że czekiści mają takie bryki, ściągawki ... w których jest napisane
          jak pisać o polityce światowej, jak argumentować, jak odpierać zarzuty, .... .
          • wojciech.2345 takie skojarzenie 20.01.13, 11:23
            Jak się rozmawia na forum z czekistami, to przypomina
            mi się styl rozmowy, argumentacji,... Świadków Jehowy.
            Oni mieli takie ściągawki - "jak dyskutować".
            • mara571 10/10 20.01.13, 11:24
              z jedna roznica: za nimi staly amerykanskie pieniadze.
              • borrka Typowa hasbara. 20.01.13, 11:37
                I dziala , jak oryginal.
                Od lat czekisci w necie stosuje te sam chwyty erystyczne i z prawdopodobienstwem 90% sa przewidywalni.
                A ze maja podrecznik i biezace instrukcje, to oczywiste.
      • edek_vilola Ignorowac agitatorow 20.01.13, 13:41
        Oni chca abysmy sie czuli na polskim forum jak w duchowym wiezieniu (dobrze, ze dotyczy to tylko forum, a nie Polski, tak jak to w przeszlosci bywalo).
        "Ida masą" i wypisuja swoje propagandowe banialuki. Ma sie przez to samopoczucie podobne do kogos zamknietego w celi, komu "klawisze" nie pozwalaja zaglebic sie we wlasnym swiecie, oderwac od wieziennej rzeczywistosci i nucic pod nosem swoje wlasne ulubione melodie. Zagluszaja je puszczajac na caly glos swoje "czastuszki". Nie pozwalaja spokojnie "zasnac" bez huku tych "czastuszek" w uszach "na dobranoc".
        Pomimo tego, istnieje sluszne powiedzenie, ze "nawet w wiezieniu czlowiek moze byc wolny". Trzeba po prostu ich ignorowac.

Sa jednak i wsrod Polakow tacy, ktorzy w podobne "bajki" lubia wierzyc albo chca wierzyc. To pewnie najczesciej osoby pokroju, owej przedwojennej sluzacej "pani generalowej" z jednego z filmow Wajdy, ktorej maz zostal mianowany po wojnie wojewoda. Kiedy powiedziala mu, ze wlasnie odwiedzila "pania generalowa" oburzyl sie i odparl: "ty teraz jestes pania." Nie ma nic zlego, aby np. hydraulik zostal wojewoda. Powinien jednak przedtem zdobyc odpowiednie kwalifikacje, wyksztalcenie, oglade. Powinien sie "odchamic" jesli uzywal wulgarnych slow. Rzecz w tym, ze oni awansowali wtedy bez wysilku, a im bardziej wulgarny tym byl
        "lepszy" (nie bedzie "cackal sie" z "burzujami"). I niektorzy o podobnej mentalnosci, marza o takim awansie dzis! Bez wysilku, isc z pucybuta na wojewode. To ich marzenie i byly ZSRR to byl ich "idol"! Jak juz jestesmy przy tym temacie to "J-23 znowu nadaje", pewnie aby bylo "pikantniej" na forum.

Zeby nie bylo nieporozumien, nie mam nic przeciwko Rosji jako takiej. Wrecz przeciwnie - jako milosnik miast polozonych nad Baltykiem, wlaczam w ich sklad rowniez Sankt Petersburg, najwieksze z nich, jedno z najbardziej interesujacych miast Europy i swiata. Gdyby nikt tu nic nie pisal o Rosji, ja bym napisal. Na przyklad o tym, w ilu miejscach i gdzie mieszkal w Sankt Petersburgu Dostojewski. Dlaczego o tym nie piszecie? Dlaczego nie chcecie zainteresowac czytelnikow forum skarbami kulturowymi Ermitazu lub zyciorysem Tolstoja albo Prokofiewa?

Bo wy wolicie krytykowac Ameryke i "Eurokolchoz" niz chwalic Rosje. Chwalic bez porownywania jej z innymi krajami i bez wykazywania, ze jest "lepsza". Jak napisal kiedys Cat-Mackiewicz "ojczyzne, podobnie jak matke nie kocha sie za to, ze jest "lepsza", tylko za to, ze jest nasza. Wy macie jakas obsesje "bycia lepszym". Nie wystarczy wam, ze jestescie lepsi
        w balecie i w jezdzie figurowej na lodzie. Chcecie byc "lepsi" totalnie, kreowac sie na "nadludzi", choc potepiacie innych, komu wczesniej podobna "szajba odbila".

• mara571 wladza sluzb jest wszechobecna 20.01.13, 10:00
      oni zawsze wykorzystuja konkretna okazje do werbunku. U jednych sa to tradycje rodzinne, u drugich chec zrobienia kariery, jeszcze inni chca czegos od wladz.
      Przypomina mi sie historia z 3 czy 4 czerwca 1992, kiedy Maciarewicz wreczyl przewodniczacym klubow poselskich w zalakowanych kopertach listy TW z danego klubu.
      J.K: Bielecki zwolal posiedzenie klubu KLD nie otwierajac koperty. Za zamknietymi drzwiami wezwal TW zeby powstali z miejsc.
      Okazalo sie ze wsrod stojacych byl jeden za duzo: on zgodzil sie na wspolprace z UOP a ta dzialnosc nie podlegala wtedy weryfikacji.
      W najblizszym czasie dowiemy sie, dlaczego PWWWP tak nasilila swoja dzialanosc na forum.
      • igor_uk Mara. 20.01.13, 10:01
        A otwierajac lodowke,tam nie widzisz agentow PWWWP ?
        • mongolszuudan Re: Mara. 20.01.13, 10:15
          Jak zawsze wczesniej niz pojawil sie pierwszy rzekomy agent Moskwy - zdarzyl sie prawdziwy meeting psycholow-paranoikow, ktore i w swojej lodowce odszukaja reke Moskwy albo nie odszukaja tam ukradziona przez Moskali polska kielbase.
          demotivation.me/images/20090610/sqlik6fj6wx5.jpg
        • mara571 zmarwie cie 20.01.13, 10:27
          na ogol wiem co mam w lodowce lub sprawdzam co powinnam kupic.
          A tobie troche wspolczuje: praca, troche snu i siedzenie przed komputerem.
          Zadnego zycia rodzinnego, towarzyskiego, kultralnych rozrywek.
          Mamy takiego znajomego, ktory byl uzalezniony nie od "misji" jak ty ale od gier.
          Wszystko stracil i po dlugiej kuracji probuje wrocic do normalnego zycia. Ale jak sie jest w weiku 50+ to bardzo ciezko dostac prace.
          To ostatnie chyba ci nie grozi.
          • mongolszuudan Re: zmarwie cie 20.01.13, 10:47
            mara571 napisała:
            > A tobie troche wspolczuje: praca, troche snu i siedzenie przed komputerem.

To mnie?? Ja tu bywam pare-trojke razy w miesiac. Wspolczuj siebie i swoim braciom-paranoikom, ktore tu mieszkaja codzienne i conocne przez lata i przy tym lubia opowiadac te sami bajki jak oni dobre maja wszystko w zyciu. Osoba, ktora ma prace i prawdziwe zajecie nigdy nie bedzie, po prostu nie ma ani czasu, ani checi, ani takiego szalenstwa na taka idiotska strate czasu jak proznie gadanie na forumach. Wszysci, kto tu pisza stale to jakis bezrobotni albo emeryci albo pacjenci, albo nieroby, ktore w czasy pracy wykorzystuja biurowy komp dla swoich kretynskjich zajec. Skutecznych ludzi tu nie ma i byc nie moze.
            • polski_francuz A co sadzisz 20.01.13, 10:51
              "Wspolczuje Tobie i swoim braciom-paranoikom"

o ludziach, ktorzy jak Igor zarabiaja na zycie siejac rosyjska propagande na polskich forach? Jestes z nich dumny, czy jest Ci wstyd?

PF
            • mara571 to bylo do Igora 20.01.13, 10:52
              co ty sadzisz malo mnie obchodzi.
              • mongolszuudan Re: to bylo do Igora 20.01.13, 11:06
                Tak samo jak mnie twoje zdanie nie obchodzilo by, gdyby twoja rola tu czyms odrozniala sie od roli igora. Tak samo tu zyjesz bez wyjscja. Bez wszelkiego zycia poza tym forum. Kiedy tylko masz czas do toalety zbiegac i cos sobie jesc przygotowic? Chyba jak Zydzi w sobote robisz to w nocy wprost w lozku.
            • 5magna Re: zmarwie cie 20.01.13, 11:01
              Nic zlego z emerytami. Ci maja duzo czasu. Ja juz powinienem spac ale nie chce sie mnie. Siedze, pale w piecu drzewem, cos tam napisze. Jutro moge spac skolko ugodno. Moze pujde na ice fishing.......
          • igor_uk Tak jest,mara,zmartwila ty mnie. 20.01.13, 11:20
            mara, opuscila sie Ty do poziomu dyskusji forumowicze plci meskiej w swoich tekstach.Chyba nadszedla czas i traktowac Ciebie w podobny sposob.
        • yurek11111 igorczik,a ty otwierajac lodowke ... 20.01.13, 16:50
          ...musisz widziec zydow,dlatego ich winisz za ruskie przewinienia.... :-))))
          Ja otwierajac lodowke nie widze agentow,gdy otwieram forum GW, i owszem....

igor_uk napisał:

> A otwierajac lodowke,tam nie widzisz agentow PWWWP ?
          >
    • eva15 Borrcia jako pies do podgryzania 20.01.13, 11:04
      borrka napisał:

> Otoz, dowodca jednostki kazal podoficerom dyzurnym [b]psy z lancucha puszczac[/
      > b] na widok krecacych sie w poblizu "wojska" indywiduow.
      >
      > My z takimi , wdajemy sie dzis w polemiki na forum...
      > Wszystko na wspomniane psy schodzi.

Borrcia chciła coś mądrego napisać, a wyszło jak zawsze:
      wojsko polskie na Kresach ujął w cudzysłów, czyli pewnie nie było to dla niego prawdziwe wojsko, tylko coś co wojsko udawało.
      ówczesny dowódca tego "wojska" spuszczał na te indywidua psy, aby się z nimi gryzły. Dziś, jak borrcia sam przyznaje, on sam robi za psa (wdaje się w polemiki). Borrcia nie podał tylko na czyim lańcuchui chodzi i na czyje komando szczeka i gryzie...
      • igor_uk Re: Borrcia jako pies do podgryzania 20.01.13, 11:09
        Ewa,borcia nie musi podawac na czyim lanciuszku chodzi,to widac.boriska jest nacjonalistem ukrainskim,ktory ma za zadanie sklocac Polakow i Rosjan i przy okazji nie dopuszczac do rozmow o zbrodniach UPA na Narodzie Polskim.
      • mara571 bardzo subiektywne stwierdzenie i do tego falszywe 20.01.13, 11:12
        eva15 napisała:
        > Borrcia chciła coś mądrego napisać, a wyszło jak zawsze:
        > wojsko polskie na Kresach ujął w cudzysłów, czyli pewnie nie było to dla niego
        > prawdziwe wojsko, tylko coś co wojsko udawało.

Tak sie sklada, ze moj dziadek tam sluzyl jako oficer. Rok na kresach, 18 miesiecy w innym miejscu.
        I on i wszyscy jego koledzy, ktorzy przezyli wojne, zostali zakatrupieni pozniej przez ubecje.
        • igor_uk Re: bardzo subiektywne stwierdzenie i do tego fal 20.01.13, 11:17
          mara,a co Twoi slowa maja do slow Ewy?
          • eva15 Mara i jej parcie na pisanie 20.01.13, 11:22
            igor_uk napisał:

> mara,a co Twoi slowa maja do slow Ewy?

Jak zwykle nijak. Mara znów miała parcie na kompa i musiała coś od rzeczy napisać.
            • igor_uk Re: Mara i jej parcie na pisanie 20.01.13, 11:31
              Ewa,to nie parcie,to instynkt macierzynski.Ona wszystkich bystrzakow uwaza za swoich dzieci i czuje sie w obowiazku ich bronic.
              Broni tak,jak potrafi.
        • eva15 Czy ty naprawdę nie unmiesz czytać? 20.01.13, 11:20
          Nie nauczysz się już chyba czytać ze zrozumieniem. Nie rozumiesz, co mnie zdziwło w tekście borrci? Ja o jego ujmowaniu wojska polskiego na Kresach w cudzysłów, a ty mi zarzucasz falsz, bo ubecja mordowała.

To jest paranoja w czystej postaci.
          • igor_uk Re: Czy ty naprawdę nie unmiesz czytać? 20.01.13, 11:21
            Ewa,a dziwisz sie temu,po tych wszystkich wpadkacjh,ktore zaliczyla Mara?
            Ona szybciej pisze,niz mysli,stad te dziwne odzywki.
      • borrka Brniesz w czekistowskie czepianie sie slow, Effciu 20.01.13, 11:22
        To nie ze mna:)
        A wojsko w cudzyslowie , to po prostu wiecej, niz oficerowie i zolnierze.
        To cala otoczka garnizonu, ktory byl na kresowej prowincji ostoja polskosci.
        Ale tego nie zrozumiesz.
        • eva15 Słowa są posłami myśli 20.01.13, 11:27
          Nie kombinuj, borrcia. Słowa są posłami myśli/przemyśleń.

Do artykułu Michnika odniosłam się powyżej. Dobrze rozumiem, czemu ci się podobał.
        • mara571 alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 11:29
          uczepic sie jakiegos szczegoliku, przystapic do ataku ad personam.
          Nidy w pojedynke. zaraz przyjdzie wania622 zeby ci rozwalic ciekawy watek.
          Jeden "intelektualista" zapowiedzial, ze pujdzie spac. Zachowuje orginalna ortorgafie celowo.
          • eva15 Mara, mało kumasz 20.01.13, 11:32
            Nie rozumiesz wyrafinowanej przewrotności borrci. Tobie się wydaje, że rozumujecie podobnie, że jesteście "w tym samym obozie", a to całkowicie błędne.
            Zajrzyj sobie u góry do mojej polemiki z borrcią o artykule Michnika.
            • igor_uk Re: Mara, mało kumasz 20.01.13, 11:35
              Takie ,jak mara,daja sie latwo soba manipulowac .
              • eva15 Re: Mara, mało kumasz 20.01.13, 11:39
                Owszem, tak.
          • igor_uk Mara,litosci. 20.01.13, 11:34
            Co ciekawego w tym watku?
            Przeciez ten temat po kolei wy wszysci poruszacie - dzialalnosc agentury rosyjskiej na forum.
            Czekam,kiedy i Ty zalozysz watek poswiecony temu.
            • polski_francuz Znow nie zrozumiales 20.01.13, 11:38
              tematu watku.

Chodzi o to, ze dawnie nedznych propagandzistow rosyjskich poszczuwano psami i dzis sie z nimi rozmawia na forum.

To byla krytyka upadku obyczajow.

PF
              • igor_uk Znow nie zrozumiales,ale to ty...pefcia. 20.01.13, 11:41
                Bo to najbardziej istotne jest w tekscie borci:
                My z takimi , wdajemy sie dzis w polemiki na forum...
                I tylko temu poswiecacie swoi uwagi.
                • polski_francuz I ta zmiana 20.01.13, 11:49
                  jest na gorsze. Tytul tez wazny.

Ale dalszych dyskusji nie bedzie.

Do swidanja

PF
              • mara571 Re: Znow nie zrozumiales 20.01.13, 11:50
                najzabawniejsze jest to, ze Igor w dyskusji o polskich tematach nie ma nic do powiedzenia. Wyznaczono mu inne zadanie i takie dostaje instrukcje.
                Ale wie jedno: niemerytorycznie, ale atakowac. Ad personam.
                • igor_uk Mara,co cie jest? 20.01.13, 11:56
                  Z toba dzieje sie coraz gorzej,jak widze.
                  Pierwszy wpis z waszej komandy na forum,autorstwa pefci:

"zaledwie drobne szuje oplacone przez NKWD i robiace wode z mozgu"

mysl mi przyszla dzisiaj rano ogladajac niektore watki. Normalni ludzie dyskutuja a agitator tylko liczy glosy, bo dyskusji z nim nie ma i byc nie moze.

Tylko wykladnia rosyjskiej racji stanu. Do tego pokazuje innym jak obejsc akcje administracji poprzez polaczenie na proxy. By dalej swoja propagande siac.

Wyglada na to, ze GW ukrecilo sobie bicza na sama siebie. I nie jest przygotowana na agitatorow webowych.

Tylko o dzialalnosci agenturalnej na forum.

Nastepny wpis ,Twojego mara autorstwa:

Igor nie jest az tak kreatywny i wydajny.......... i tak dalej.

To kto tu zajmuje sie personaliami?
                  • mara571 ciesze sie, ze nadal piszesz w watku Borrci 20.01.13, 11:58
                    utrzymujesz go na topie, a setka juz blisko!
                    • igor_uk Nu to ciesz sie. 20.01.13, 12:03
                      Widze,ze trafilem ciebie.Bo ,chyba,ty zapomniala juz o czym pisala w swoim pierwszym poscie.
                      • mara571 znowu 2 wpisy wiecej 20.01.13, 12:06
                        nie zapomnialam.
                        Potwierdzam.
            • wojciech.2345 Re: Mara,litosci. 20.01.13, 11:53
              igor_uk napisał:
              > Co ciekawego w tym watku?
              > Przeciez ten temat po kolei wy wszysci poruszacie - dzialalnosc agentury rosy
              > jskiej na forum.
              > Czekam,kiedy i Ty zalozysz watek poswiecony temu.
              ------------------
              Igorku,
              słynny bankowcu i ekonomisto. Styl argumentacji Was zdradza.

Dobrze, że założyłeś swoje forum.
              Negatywne emocje widać tam jak na dłoni.
              • igor_uk wojtus - in the neighboring countries . 20.01.13, 12:02
                Czy juz wiesz,co znaczy ten wyraz po polsku?
                • wojciech.2345 Re: wojtus - in the neighboring countries . 20.01.13, 12:08
                  igor_uk napisał:
                  > Czy juz wiesz,co znaczy ten wyraz po polsku?
                  -------------
                  Tak Igorku,
                  wiem.
          • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 11:37
            mara571 napisała:
            > uczepic sie jakiegos szczegoliku, przystapic do ataku ad personam.
            ------------------
            Pamiętam moją dyskusję z Albinem662 i dyskusję JK z czekistami.
            Jest tak jak piszesz. Np. w przypadku JK uczepili się nieistotnego detalu,
            pojemności słoików z ogórkami. Twierdzili, że takich słoików w Rosji nie ma.
            Wobec czego JK jest kłamczuchem. Komedia.

Jak dyskutuje się z Albinem, to odnosi się wrażenie, że jest
            się przesłuchiwanym.

• mara571 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 11:45
              jak kogos raz wyszkolono za mlodu w pewnych sluzbach, zostaje do konca zycia.
              Nawet jak sie zmienia pracodawce. Zreszta pracodawca swiadomie zatrudnia emerytowanych/bylych pracownikow sluzb.
              • igor_uk Debilizm bystrzajkow siegnal zenitu. 20.01.13, 12:00
                Czekam na kolejny watek,poswiecony dzialalnosci agentury rosyjskie na forum "Swiat".

Przyglupy nie potrafia sprostac w dyskusjach merytorycznie,to znalezli dla siebie alibi.
                • mara571 a dlaczego tym razem bez ha, ha? 20.01.13, 12:08

• igor_uk Re: a dlaczego tym razem bez ha, ha? 20.01.13, 12:11
                    Bo to smutno,mara,ze tak nisko wy padli,widzac wszedzie agentow Kremla.
                    • mara571 Re: a dlaczego tym razem bez ha, ha? 20.01.13, 12:30
                      ciebie Igor to ja akurat rozumiem.
                      Widzisz jak w grudniu zmarla moja matka chrzestna i wyznaczony termin pogrzebu byl wczesniejszy anizeli nasz przyjazd na Swieta do Polski siadlam do komputera i zamowilam bilet do Polski.
                      Ty chcialbys tez miec ten komfort.
                      Nie zdajesz sobie z jednej rzeczy sprawy: w Polakach jednostronna propaganda jaka ty uprawiasz piszac o nadzwyczajnej madrosci Putina i wielkosci Rosji budzi automatycznie sprzeciw.
                      W dodatku robisz to z pozycji samouwielbienia, wrecz narczyzmu.
                      • igor_uk Re: a dlaczego tym razem bez ha, ha? 20.01.13, 12:39
                        Mara,przeczytaj to:
                        homepage.interaccess.com/~netpol/POLISH/public/ListCalaBein.htm
                        Ciebie uwazam za Polke,ktora dala sie zmanipulowac.

p.s. Na 9 marzec kupilem bilet na samolot i lece na grob mamy (robie to co rok).Tak co twoja uwaga jest calkowicie nie na miejscu.Znow dala sie zmanipulowac przez innych.
                        • wojciech.2345 Re: a dlaczego tym razem bez ha, ha? 20.01.13, 12:45
                          A Ty nadal swoją mantrę zapodajesz.
                          Dla Was: car, 1 sekretarz partii, Putin, ... , to wcielenia
                          Boga.

Nas Polaków to śmieszy.
                          Rozumiesz?
                      • borrka Jeden z forumowiczow posadzil Igorka... 20.01.13, 12:49
                        O Dunning–Kruger effect.
                        Dobrze, ze link zalaczyl, bo nie wiedzialem , co to jest.
                        en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect
                        Chyba troche dorabianie teorii, do przyziemnej praktyki.

Igorek dostal na karteluszku od Pani Sekretarki Pana Drugiego Zastepcy Konsula Ambasady RF WYTYCZNE, co ma pisac na forum.
                        To wtedy pozwola mu pojechac do Matuszki.
                        I jak w basni - moze wroci, a moze nie wroci.

Wiec Igorek ma ciezko.
                        • igor_uk Re: Jeden z forumowiczow posadzil Igorka... 20.01.13, 13:34
                          I mial racje:

Efekt Krugera-Dunninga w psychologii zjawisko polegające na tym, że osoby wysoko wykwalifikowane mają tendencję do zaniżania oceny swoich umiejętności.

Moje udzielanie sie na forum "Swiat",wdawanie sie w dyskusje z ludzmi nie obarczonych inteligencja,niewatpliwie jest niedocenieniem przez mnie moich umiejetnosci.
                          • wojciech.2345 Re: Jeden z forumowiczow posadzil Igorka... 20.01.13, 13:42
                            igor_uk napisał:
                            > Moje udzielanie sie na forum "Swiat",wdawanie sie w dyskusje z ludzmi nie obar
                            > czonych inteligencja,niewatpliwie jest niedocenieniem przez mnie moich umiejetn
                            > osci.
                            -----------
                            Tyś słynny bankowiec i ekonomista.
                            Pamiętam co pisałeś kiedyś na forum.

Mam słabą pamięć, ale to pamiętam.
                          • mara571 znowu manipulujesz 20.01.13, 14:07
                            zajrzyj do angielskiej wersji:
                            Kruger and Dunning proposed that, for a given skill, incompetent people will:
                            tend to overestimate their own level of skill;
                            fail to recognize genuine skill in others;
                            fail to recognize the extremity of their inadequacy;
                            recognize and acknowledge their own previous lack of skill, if they are exposed to training for that skill
                        • mara571 Borrka to bylam ja, 20.01.13, 13:55
                          zauwazyles, ze praca obydwu panow jest rodzajem zabawy, ukoronowanym satyryczna Nagroda Ig-Nobla.
                          Moze to jest dorabianie teorii, ale w zyciu mozna faktycznie spotkac osoby wykazujace spora czesc opisanych "symptomow". Najczesciej przeceniaja one wlasne umiejetnosci, wiedze i nie doceniaja innych.
                          Najgorzej jest, kiedy tego typu osoby maja chociaz odrobine wladzy. Zanim je usuna, powoduja wiele szkod.
                • edek_vilola Uwazasz, ze to co napiszesz ma wielka wage? 20.01.13, 17:20
                  Tylko dlatego, ze jestes Rosjaninem tak jak Putin?
                  Jestes "nadczlowiekiem"? I don't think so, my friend.
            • polski_francuz Tak rozmawia wlasnie 20.01.13, 11:47
              ewapietnascie. Stara sie podwazyc wiarygodnosc wpisu forumowicza jej niewygodnego poprzez przyczepienie sie do niezrecznego sformulowania.

Moze ja tez doszkolili? Chociaz, po zastanowieniu, nie jest trudno sie tego nauczyc.

PF
              • borrka Mili Panstwo. 20.01.13, 11:55
                Jedna, stara rada:
                Nigdy sie nie tlumaczyc, nie pozwalac wciagac sie w dyskusjie o ilosci czekistow na czubku szpilki , wykpiwac "czekistowskie wartosci".
                Ijuz jest OK :)
                • wojciech.2345 Re: Mili Panstwo. 20.01.13, 12:04
                  borrka napisał:
                  > Jedna, stara rada:
                  > Nigdy sie nie tlumaczyc, nie pozwalac wciagac sie w dyskusjie o ilosci czekisto
                  > w na czubku szpilki , wykpiwac "czekistowskie wartosci".
                  > Ijuz jest OK :)
                  ----------------
                  No niezupełnie. Warto czasami w dać się w dyskusję, bo sędzią
                  jest Czytelnik forum. Strategia Mary jest dobra.

Niewiasta pójdzie żywcem do nieba.
                  • borrka Zgadzam sie. 20.01.13, 12:15
                    Ale strategia czerezwyczajki, to rozmydlanie dyskusji, wiec trzeba sie pilnowac meritum.
                    Sam zreszta nieraz ulegam temu rozmydlaniu.
            • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 11:55
              wojciech.2345 napisał:
              > Np. w przypadku JK uczepili się nieistotnego detalu,
              > pojemności słoików z ogórkami. Twierdzili, że takich słoików w Rosji nie ma.
              > Wobec czego JK jest kłamczuchem. Komedia.

A kto ciebie powiedzial ze pojemnośc słoików z ogórkami dla Rosjan to nieistotny detal. A moze to dla Rosjan, co nostalguja o ojczyznie poza granica, te sloiki z ogorkami sa nasze wszystko jak dla ciebie twoj kartofel? I dlaczego w tym wypadku nie jest klamstwem pisac nieprawde? Czlowiek, ktory nie zna takich detali sam zdradzil siebie jak ten, co nic nie wiedzaje o Rosji. To nie drebnostka. To jak przyslywiony blad Stierlitza, ktory idzie po korytarzu Gestapo i mysli co jego wieciej zdradzaje: budionowka z czerwona gwiazda na glowie, spadachron za placami, papierosa Bielomor w zebach, czy butelka rosyjskiej wodki z kiszonym ogorkiem w kiszeni.
              • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 11:59
                Tak samo i wy - znaffcy Rosji z waszym ladunklem nie-wiedzy o naszym kraje macie wyglad nie mniej idiotski i zalosny jak Stierlitz w podobnym wygladzie w korytarzu Gestapo.
                • polski_francuz Rozmawiasz 20.01.13, 12:00
                  sam z soba. Po co Ci forum zatem?

PF
                  • mongolszuudan Re: Rozmawiasz 20.01.13, 12:35
                    To ty rozmowiasz sam s soba. Ja nikomu swoich pogladow nie nawiazuje, nie jestem dogmatykiem, na wszelka propaganda odporny, nie uwazam, ze wiem wszystko i tylko jedna sluszna slusznosc i ze nigdy nie pisze glupot i nie robie bladow. Jesli dla niektorych to, ze ja pisze, niezrozumiale, w tym winny wasz wlasny zombowany na martwo mozg, ktory nie jest zdolny dla przyswojenia, nawet osmyslenia jakiejs innej informacji, niz ta, ktorej on jest naladowany od dziecinstwa, jesli wyscie nie zdolni ogladac jakikolwiek problemat, jakas kwestia z innego nieprzyzwyczajniego dla was boku to jest problemat waszej psychiki, nie czyjes tam.
                • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:07
                  mongolszuudan napisał:
                  > Tak samo i wy - znaffcy Rosji z waszym ladunklem nie-wiedzy o naszym kraje maci
                  > e wyglad nie mniej idiotski i zalosny jak Stierlitz w podobnym wygladzie w kory
                  > tarzu Gestapo.
                  ---------------------
                  Aleksandrze,
                  ja nie piszę o Rosji na rosyjskim forum.
                  Ty piszesz o Polsce na polskim forum.

Twoje wyobrażenia o Polsce są infantylne.
                  • mara571 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:13
                    w pewnym sensie jego wpisy sa pozyteczne: daja czytelnikom rzadka okazje poznania pogladow royjskich nacjonalistow, ich interpretacji historii, stosunek do innych nacji slowianskich ze szczegolnym uwzglednieniem Polakow.
                    • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:23
                      Aleksander nie jest nacjonalistą, ale odległość rzeczywistości
                      jest tak duża, że dyskusja jest prawie niemożliwa.

On chyba nauczył się od zera języka polskiego.
                      Moje uznanie.
                      • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:42
                        Twoja wlasna rzeczewistosc w ogole nie ma nic wspolnego z relnoscia. Zyjesz, jak kret slepy, w swiecie swojej chorej frustracji.
                        • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:47
                          Aleksandrze,
                          żyjemy w cywilizacji łacińskiej.
                          Nie rozumiemy Chińczyków, Hindusów, ludów syberyjskich,... .

To chyba normalne.
                          • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:49
                            Nie zyjesz w cywilizacji lacinskiej, Sarmacie, barbarzyncu azjacki. Raczej, cywilizacja lacinska uznaje za swoich Rosjan, niz sarmacka dzicz.
                            • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:54
                              mongolszuudan napisał:
                              > Nie zyjesz w cywilizacji lacinskiej, Sarmacie, barbarzyncu azjacki. Raczej, cyw
                              > ilizacja lacinska uznaje za swoich Rosjan, niz sarmacka dzicz.
                              --------------------------
                              Ale my już praktycznie rzecz biorąc nie mamy granic z Niemcami,
                              Czechami, Litwinami, ... .

Są niepotrzebne.
                              • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:02
                                wojciech.2345 napisał:

> mongolszuudan napisał:
                                > > Nie zyjesz w cywilizacji lacinskiej, Sarmacie, barbarzyncu azjacki. Racze
                                > j, cyw
                                > > ilizacja lacinska uznaje za swoich Rosjan, niz sarmacka dzicz.
                                > --------------------------
                                > Ale my już praktycznie rzecz biorąc nie mamy granic z Niemcami,
                                > Czechami, Litwinami, ... .
                                > Są niepotrzebne.

Tak samo jak my nie mamy granic z prawie cala WPN. Co nie znaczy ze nasi Azjaci zostali nagle Rosjanami, nosicielami kultury i cywilizacji rosyjskiej. Oni nie obiekt naszej cywilizacji, lecz tylko subiekt, tak samo jak wy cywilizacji lacinskiej. Dla Niemcow, francuzow, Wlochow, hiszpanow nie jestescie zadnymi noscicielai lacinskiuej cywilizacji - barbarzyncami jestescie, ktorych ta cywilizacja zrzucila z drzewa, nauczyla czyscic zeby, wycierac dupe i ubrala jak potrafila w niektore podobie odziezy europiejskiej.
                                • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:07
                                  Aleksandrze,
                                  Polacy i Czesi czasami już nie wiedzą gdzie przebiega granica między
                                  państwami. Jeśli czekiści piszą na forum np. o konfliktach polsko-niemieckich
                                  to wygląda to śmiesznie.

Widzisz to?
                                  • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:16
                                    Nie mysle, ze dla Niemcow problemat polskich zlodziejow jest smiesznym. Ewa dawala materialy.
                                    • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:46
                                      mongolszuudan napisał:
                                      > Nie mysle, ze dla Niemcow problemat polskich zlodziejow jest smiesznym. Ewa daw
                                      > ala materialy.
                                      --------------------
                                      Tak jak Ty piszesz o UE, to odnosi się wrażenie, że na granicy
                                      między Polską i Niemcami stoi tysiące czołgów gotowych do
                                      ataku.

Rzeczywistość jest inna, a Ty ją ignorujesz.
                                      • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:58
                                        Niestety, nie. Jeszcze nie. Lecz nie bede miec duzego podziwu, kiedy niemieckie obywatele z innej strony odry nareszcie wiezma bron palne w rece (jak oni juz obiecaja), zeby zabijac na miejscu polskich zlodziejow, grabezcow i gwaltownikow.
                                  • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:18
                                    Mozna powiedziec komus ciekawie gdzie nie na mapie a w reczewistosci jest granica z kazachstanem, Belorusia i Ukraina, ktorej nigdy w rzeczewistosci nie istnialo.
                            • borrka Uwielbiam byc sarmacka dzicza. 20.01.13, 12:57
                              W pelni podzielam twe poglady, Mongolczik.
                              Jestesmy w jakims stopniu Sarmatami, podobnie, jak Wy Czukczami i komu to wadzi ?
                              • mongolszuudan Re: Uwielbiam byc sarmacka dzicza. 20.01.13, 13:27
                                W odroznieniu od ciebie nie widze zadnej hanby w byciu Czukczami, lecz to oczewista nieprawda. Antropologiczne, kulturne i lingwistyczne Czukcze to jeden z indianskich ludow, ktorymi Rosjanie ani w zadnym przypadku, nawet w samej chorej fantazji twojego bozyszcza Adolfa Schicklgrubera, nigdy nie byli i nie sa.
                      • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:55
                        Nie ma potrzeby uczyc polskiego od zera. Wasz jezyk dla Rosjanina to tylko jedna z wielu znieksztalconych rosyjskich gwar, bardzo dawno istniejacych w obcym i wrogim srodowisku.
                        • wojciech.2345 Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:02
                          mongolszuudan napisał:
                          > Nie ma potrzeby uczyc polskiego od zera. Wasz jezyk dla Rosjanina to tylko jedn
                          > a z wielu znieksztalconych rosyjskich gwar, bardzo dawno istniejacych w obcym i
                          > wrogim srodowisku.
                          ----------
                          Nie jestem językoznawcą, ale wydaje mi się, że język rosyjski to
                          jeden z młodszych języków słowiańskich.

Chyba stawisz furmankę przed koniem.
                          • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 13:15
                            Nie jestes jezykoznawca. Nie ma wsrod slowianskich jezykow bardziej nowych i bardziej starych - wszystkie pojawili sie jednoczesnie w rezultacie rozpadu wspolnoty slowianskiej, ktora jeden raz rozpadla sie, nie dziesiatek raz.

A w ogole, zeby nie denerwowac Polakow pracami rosyjskich jezykoznawcow, ja po prostu przyjmuja w tym wypadku za dnnosc gipoteze waszego wlasniego dawnego historyka - Stryjkowskiego, ktory pisal tak:

"Przeto własny język Sławański starodawny, zda się być Ruski, Moskiewski, ponieważ ci Russacy, których Moskwą zowiemy, zdawna w tych krainach pułnocnych i wschodnich, gdzie i dziś zasiadwszy, dalej się niepowłoczyli. Dla czego też języka i obyczajów starożytnych nie mogli zmienić, jako się to inszym narodom, którzy s tychże krain Moskiewskich wyszli, trafić musiało, bo się po rozmaitych stronach świata wojną bawili. Przeto Serbowie, Karwaci, Raczowie, Bulgarowie, z Greki, z Węgry i z Turkami; Dalmatowie zaś, Karniolani, Stirijcikowie, Istrowie, Illirikowie, z Włochy; Slężacy, Morawcy, Czechowie, Misnacy, Pomorzanie, Kassubianie z Niemcami; Russacy Biali z Moskwą i z Tatary; Podgorzanie, Mazurowie, Podlaszanie, Russacy Czarni, Wołyńcy i Litwy część z Polakami; a Polacy ze wszystkimi narody, obyczaje, ubiory i po części język ojczysty pomieszali.
                            ......
                            A Ruskie, albo Rossiejskie narody z swoimi języka sławańskiego obywatelmi, więtszą część Europy i Aziej, niktóre kąty, począwszy od morza Lodowatego aż do morza Międzyziemskiego i Adriatyckiego, gdzie Weneckie dzierżawy, także od Liflantckiego, Pruskiego, albo Baltickiego i Wenedickiego morza, aż do Kaspijskiego, Pontskiego, Ezejskiego, Helespontskiego etc. morza, posiały i napełniły; acz się też miejscami insze narody, jako Litwa, Lotwa, Tatarowie, Grekowie, Włoszy i Niemcy między Sławakami, według przyległości i rozności krain, zmieszały.

Ale skądkolwiek Russacy i insze Ruskie narody imię i nazwisko mają, tedy wszyscy sławańskiego języka używają i wszyscy już są chrześcianami, jedni według obrzędów (których jest więtsza część Greckich), jako Moskwa, Biełorussacy Litewscy, Bolgarowie, Bosnowie, Serbowie, etc. Drudzy według Rzymskiego powszechnego Kościoła nauki, jako Polacy, Mazurowie, Czechowie, Morawcy, Karwaci, Dalmatowie, Pomorcycy, Slężacy, Karintiowie, Stiriowie, Ragussowie, i inszych wiele narodów sławieńskiego ruskiego języka używających.''

Wszystkie pretenzji do Stryjkowskiego. Mozesz wykopac jego z grobu i dac jemu w morde.
                            • wojciech.2345 a język łużycki 20.01.13, 13:40
                              to też import z Moskwy?

Aleksandrze, to Twoje źródło jest niepoważne.
                              • mongolszuudan Re: a język łużycki 20.01.13, 14:00
                                To nie moje zrodlo, Lachu. To twoje zrodlo. Jesli uwazasz polskich historikow za kretynow i klamcow, mnie to nie duzo obraza. Bo ja uwazam tak samo.
                                • wojciech.2345 Re: a język łużycki 20.01.13, 14:04
                                  mongolszuudan napisał:
                                  > To nie moje zrodlo, Lachu. To twoje zrodlo. Jesli uwazasz polskich historikow z
                                  > a kretynow i klamcow, mnie to nie duzo obraza. Bo ja uwazam tak samo.
                                  ----------------
                                  Przecież są badania językoznawców.
                                  Ja ich nie znam.
                                  Ten tekst to starocie.

Mnie interesuje NAUKA, a nie jakieś ideologiczne brednie.
                                  • mongolszuudan Re: a język łużycki 20.01.13, 14:10
                                    Nauka to zbyt zlozone dla ciebie. Zeby roscic kartofel nie trzeba zadnej nauki. Dosc ciebie szkolnego kursu botaniki i wlaszcza odwiecznego doswiadczenia twoich slynnych przodkow - kartofelerobow.
                                    • wojciech.2345 Re: a język łużycki 20.01.13, 14:17
                                      Aleksandrze,
                                      dobrałeś tekst wygodny dla Twojej wizji.

Naukowiec ma być OBIEKTYWNY.
                                      • mongolszuudan Re: a język łużycki 20.01.13, 14:33
                                        Historia to taka nauka, w ktorej badacz wybiera ze mnostwa kazdy raz wlasnie ten tekst, ktory udowodnia tu i teraz jego poglady w dany moment. I wlasnie dla tego on zna mnostwo tekstow. Diletant nigdy w zyciu nie potrafii na kazdy wypadek w zyciu znalezc odpowiedni tekst - nie czyjs tam bred, lecz jesli bred to bardzo autorytetny. Sprzeczac sie z historikiem diletantowi to tak samo jak sadzic sie grac w karty z szulerem. U kazdego historyka zawsze ma 10 asow w rekawie.
                                        • wojciech.2345 Re: a język łużycki 20.01.13, 14:55
                                          Kiedyś słyszałem, że kryterium poprawności dla
                                          języka polskiego jest język czeski.
                                          Nie wiem czy to prawda.

Mam kolegę, który jest specem od języków słowiańskich.
                                          Jak go spotkam zapytam go o pochodzenie języków
                                          słowińskich.
                  • mongolszuudan Re: alez to znana taktyka PWWWP 20.01.13, 12:22
                    Ja pisze o Polsce?????? gdzie??? Co??? Chyba tylko o starozytnej, o ktorej wiedza wiekszosci piszacych tu Polakow jest mniejsza niz moja, bo oni nigdy nie czytali nawet wlasnych zrodl historycznych, nie mowiac juz o najbardziej wspolczesnych publikacjach polskich archeologow, nie mowiac o tym ze publikuja poza granicami Polski w roznych krajach i w roznych jezykach. Oprzytomniej sie. Ja nic i nigdy nie pisze o tym czego nie wiem, przynajmniej wydawajac siebie za znaffce obcego kraja, jak wy tu, co nawet wiekszosc z was 2 slow nie moga przeczytac po rosyjsku z bezczelna niewiedza i pewnoscia piszycie o Rosji. Ja tylko odpowiadam na glupoty. Polska wspolczesna mnie w ogole nie obchodzi. Wyjatkowie nieciekawy kraj dla Rosjanina, co zyje poza Uralem.
                    • polski_francuz Ponawiam pytanie 20.01.13, 12:55
                      "Wyjatkowie nieciekawy kraj dla Rosjanina, co zyje poza Uralem"

Po co piszesz na tym forum zatem?

PF
                      • mongolszuudan Re: Ponawiam pytanie 20.01.13, 13:03
                        Ja pisze na forum Swiat, nie na forum Polska, jesli jeszcze nie zauwazyles.
                        • polski_francuz Re: Ponawiam pytanie 20.01.13, 13:34
                          Pytanie bylo dlaczego a nie na jakim forum?

Skoncentruj sie i sprobuj na nie odpowiedziec bez klamstwa.

PF
                          • eva15 Re: Ponawiam pytanie 20.01.13, 13:45
                            Nie rozumiesz języka, którym się posługujesz. Zapytałeś:

>Po co piszesz na tym forum zatem?

I Mongołek ci prawidłowo odpowiedział.

Mongołek najwyraźniej lepiej rozumie j. polski niż ty.
                            • polski_francuz Pytanie jest 20.01.13, 13:52
                              "Po co" i dla ulatwienia dodano "dlaczego?".

Twoja zaslepiona glupota przynosi wstyd polskim doktorom. Trza by sie twojej pracy doktorskiej przypatrzec uwazniej.

PF
                              • eva15 Logiki ani za grosz 20.01.13, 14:15
                                Zarzucałeś Mongołkowi, że pisze o Polsce, Mongołek odrzekł, że nie pisze o PL. Ty na to, czemu więc pisuje na tym forum, Mongołek na to przytomnie, że to jest "Forum Swiat", nie "Forum Polska".
                                Ty na to znowu, dlaczego Mongołek pisuje na tym forum.

U ciebie trzeba by było zacząć od sprawdzenia matury.
                                • wojciech.2345 nie masz racji 20.01.13, 14:20
                                  Punkty odniesienia (historia, mentalność, zwyczaje, ...)
                                  leżą u podstaw pisania na danym forum. Inaczej pisze
                                  się o tym samym na forum polskim, niemieckim czy też
                                  amerykańskim.

Aleksander zachowuje się tak jakby był z Marsa.
                                  • mongolszuudan Re: nie masz racji 20.01.13, 14:36
                                    A ciebie naprawde nie ciekawie jak ciebie widza kosmici z Marsu? Skad wiesz ze potrafisz uwidziec siebie sam obiektywnie?
                                    • wojciech.2345 Re: nie masz racji 20.01.13, 14:53
                                      mongolszuudan napisał:
                                      > A ciebie naprawde nie ciekawie jak ciebie widza kosmici z Marsu? Skad wiesz ze
                                      > potrafisz uwidziec siebie sam obiektywnie?
                                      -------------------
                                      No dobrze Aleksandrze,
                                      jest jeszcze inne pojęcie zbliżone do obiektywności -
                                      intersubiektywność.

Musisz być czytelny dla adwersarzy.
                                      A nie jesteś.
                            • j-k Nie... 20.01.13, 13:54
                              eva15 napisała:
                              > I Mongołek ci prawidłowo odpowiedział.
                              >

Nie. imperialistycznie i wielkorusko sklamal.
                              Gdyz to polskie forum "Swiat".
                              nadal pozostaje aktualne pytanie : - skoro jest bez znaczenia - po co ta gawiedz sie tu meczy
                              - miast zmierzyc sie bezposrednio na np. amerykanskich forach politycznych ?
                              • igor_uk Jasiu. 20.01.13, 13:56
                                My tu stawimy czolo zydowskiemu terroru,broniac w taki sposob Polakow przed wami.
                                • mara571 Re: Jasiu. 20.01.13, 13:57
                                  biorac pania Zofie do pomocy?
                                  • igor_uk Re: Jasiu. 20.01.13, 14:09
                                    Czemu nie?
                                    Pani Zofia jest madra kobieta i napewno zle Polsce i Polakom nie zyczy.
                                    • ubiquitousghost88 A propos nieszczęsna Pani Zofia... 20.01.13, 14:17
                                      Już witał się z gąską...

Podjąłem decyzję solenną, że już nigdy więcej żadnej dystyngowanej damy z twego towarzystwa kur.wą nie ochrzczę... dopóki się nie przekonam namacalnie, że ona nie jest jowialną, słodziutką babunią.
                                      I mam teraz dylemat.
                                      Bo co ja takiego muszę zrobić, żeby Herr Igor_uk wystąpił do Centrali Rybnej, żeby mnie zabanowała?
                                      Mądre łobuzy romrus i walter dobrze mu doradzały, żeby korzystał z okazji zaiste wyjątkowej, nadarzającej mu się jak ślepej kurze ziarno. Radzili baranowi żeby kuł żelazo dopóki gorące, zabanował ch...a, pod sąd RP oddał, na Sybir zesłał i byłoby po krzyku.
                                      On tymczasem, dupa wołowa, zaczął z damami, żeby nie powiedzieć jego językiem women (kobietami) pertraktować - i sam na ch...a wypadł.
                                      Przewrotne "kobiety", jak... kobiety, instykt macierzyński w nich przemówił, broń już naostrzoną barbarzyńcy z łapy wytrąciły i dały grzesznikowi szansę na pokajanie.
                                      A kundel michnikojamniczny, który wilkowi rasowemu ośmielił się lojalkę proponować jeszcze zanim, odbity, przebity i wkur.wiony do blitz kriegu na niego ruszył, znalazł się raptem z ręką w nocniku.
                                      Igruszka, może romrusowi loda zrób, to jego ulubiony przysmak, to ci znów palant coś mądrego doradzi (na ucho)? On macho jak ty, easy trigger, też amator strzelania w potylicę...
                                      • igor_uk ubi. 20.01.13, 14:28
                                        Wyszedles na idiote i chama i starasz sie to zwalic na mnie.Jestes zwykla swolocz.
                                        • ubiquitousghost88 Uważaj, nie denerwuj mnie, bo znów jakaś z twego.. 21.01.13, 11:34
                                          ...towarzycha wzajemnej adoracji na kur.wę wyjdzie.
                                          Żeby nie było, że nie ostrzegałem.
                                          Oboje wiemy doskonale, że Polak potrafi nie takie rzeczy...
                                    • mara571 Re: Jasiu. 20.01.13, 14:20
                                      nie czytales mojego linka.
                                      • igor_uk Re: Jasiu. 20.01.13, 14:26
                                        mara,jakiego?
                                        • mara571 ano tego 20.01.13, 14:31
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,50,141890289,141897063,nowa_ikona_Igora_i_mp.html
                                          • igor_uk Nu i co? 20.01.13, 14:37
                                            Czy dobrze rozumiesz po polsku?

"Z okazji Święta Świateł –

przesyłam serdeczne życzenia,

by czas Chanuki

dla wielu Żydów w naszym kraju i poza nim,

był świętem wielkiej radości i szczęścia.

Niechaj światło mego adwentowego świecznika

i Waszej Chanukii

wspólnie niosą pamięć

radosnych i ważnych

dla naszych wyznań wydarzeń."

Twoi sugestje,ze Pani Zofia jest Zydowka ,nie sa na miejscu.
                                            Natomiast ten tekst,autorstwa Pani Zofii,pokazuje tylko to,ze ona jest wyjatkowa kobieta,nie majaca zadnych uprzedzen i fobii w sobie.
                                            • mara571 niczego takiego nie sugeruje 20.01.13, 14:40
                                              ta madra pani przygotowuje Polakow na akceptacje nowych swiat i obrzedow.
                                              Chyba 5% dzisiaj zyjacych Polakow moze cos pamietac sprzed roku 1939.
                                • j-k Goria, ty lepiej bron swoich rodakow... 20.01.13, 14:13
                                  igor_uk napisał:
                                  > My tu stawimy czolo zydowskiemu terroru, broniac w taki sposob Polakow przed wami.

Goria, ty lepiej bron swoich rodakow... przed nimi samymi.

Od spozywania trujacego samogonu umiera w Rassiji kilka tysiecy osob rocznie...
                                  translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en%7Cpl&u=http://www.worldlifeexpectancy.com/news/russia-poisions-her-people&ei=YOz7UOHUHMTKsgbm5oH4BA
                                  • mongolszuudan Re: Goria, ty lepiej bron swoich rodakow... 20.01.13, 14:25
                                    j-k napisał:
                                    > Od spozywania trujacego samogonu umiera w Rassiji kilka tysiecy osob rocznie...

To normalnie. Ewolucja nazywa sie. Slabsi umieraja, silniejsi przezywaja. Natomiast ci, ktore przezyli to juz super-ludzie, narod nie do pokonania. Nie niepokoj sie o Rosjanach - oni pija 1000 lat i nie zdechli, Ttrosz sie lepiej o siebie. Ciebie wodka napewno bardziej szkodzi.
                                  • igor_uk Kazdy ma swoje zadanie. 20.01.13, 14:27

Ja mam bronic Polakow :-))))
                              • mongolszuudan Re: Nie... 20.01.13, 14:08
                                A kto ciebie powiedzial ze ja nie pisze czy nie pisal nigdy niczego na amerykanskich forumach? naprawde, moj amerykanski jezyk nie zbyt dobry, lecz adresaty wszystko rozumieli. Amerykanie mnie juz znudzili. Polacy bardziej ciekawi. Polacy. Nie Polska. Polska mnie ciekawa w historyczne czasy, kiedy byla niepodleglym panstwem. Polska jak czyjas kolonia, czyjes tam vassal, slugus to bardzo nie ciekawo. To nie historia. A jesli historia to historia dupolizan. Nic ciekawego.
                                • mara571 do daj na tym forum glos inaczej 20.01.13, 14:11
                                  poniewaz, jak slusznie zauwazyles, malo kto tutaj jest biegly w archeologii, zaloz watek np. o wedrowce ludow do dzisiejszej Europy ( w koncu to nasi przodkowie) i archeologicznych, ktore o tym swiadcza.
                                  • mongolszuudan Re: do daj na tym forum glos inaczej 20.01.13, 14:21
                                    A z jakiego powodu historia czy archeologia nie stosuja do foruma Swiat? Bez wiedzy przeszlosci niemozliwie zrozumiec terazniejszesci.
                                    • mara571 Re: do daj na tym forum glos inaczej 20.01.13, 14:24
                                      a czy ja napisalam, ze nie pasuja?
                                      Poza toba brakuje pasjonatow archeologicznych.
    • j-k Czasami idzie ku lepszemu, Borrka... 20.01.13, 13:17
      np. gdy udajesz sie do toalety...

A forumowe pieski sa przeciez na lancuchu GW i dlatego tak glosno szczekaja,
      gdyz to ten lancuch je uwiera.

I w tym duchu pozdraviam Dobrym Slowem na Niedziele - zwlaszcza wszystkich islamuskow :)
      savvima.com/wp-content/uploads/2010/10/Matis-Lchaim-Vodka.jpg
    • jk2007 moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 14:29
      ze na Bialorusi bylo wielu witajacych Armia Czerwona: "Ida nasze sokoliki, nasze wyzwolicieli!"
      Ale kiedy nowa sowiecka wladza wprowadzila mnostwo podatkow - zaspiewali inaczej...
      Tak samo eva15 i igorka nie znaja realiow a wypisuja brednie.

• mongolszuudan Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 15:56
        Bedziesz bardzo zdumiony, lecz jesli jutrzem Bialorus bedzie tylko obwodem w skladzie Rosji, bedzie jeszcze wiecej witajacych Armia Czerwona haslem: "Ida nasze sokoliki, nasze wyzwolicieli!" I tak samo na Ukrainie, w Kazachstanie, w calej Azji Srodkowej, w Armenii i nawet Moldawii. Nawet w Gruzji duzo takich bylo kto witali w 2008 r. swoich sokolikow i wyzwolicielow. Rowniez w Estonii, Lotwie, Litwie podobnie glosy nie beda rzadkoscia. A jeszcze niedlugo i w Polsce tez.
        • wojciech.2345 Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:00
          Aleksandrze,
          Białorusini to poczciwi ludzie.
          Godni szacunku.

Nie używaj ich w swoich spekulacjach.
          • borrka Cisza nocna w psychuszce ! 20.01.13, 16:08
            Mongolczik ma relaks po elektrowstrzasach.
            • mongolszuudan Re: Cisza nocna w psychuszce ! 20.01.13, 16:10
              Jeszcze nie wziel dzisiaj blogi zastrzyk, pacjencie Tworek? Spieszyj, bo juz zaczynaje sie u ciebie atak schyzofrenii. Gdzie tam twoja medsestra?
              • mongolszuudan Re: Cisza nocna w psychuszce ! 20.01.13, 16:14
                I lewatywe tez na noc nie zapomnij poprosic, inaczej begunkf w glowe uderzy.
          • mongolszuudan Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:08
            Ja tak samo uwazam. wiec swoi pretenzji slij do autora posta wyzej mojego, w ktorym jego autor niepojetnie po co przywiazal niewinnych Bialorusinow do swoich wlasnych urojen.
            • wojciech.2345 Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:14
              mongolszuudan napisał:

> Ja tak samo uwazam. wiec swoi pretenzji slij do autora posta wyzej mojego, w kt
              > orym jego autor niepojetnie po co przywiazal niewinnych Bialorusinow do swoich
              > wlasnych urojen.
              -----------------------
              Białorusini ocenili sytuację najpierw na tak,
              a finalnie na nie.

Liczy się finalnie.
              Paniał?
              • mongolszuudan Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:17
                Jesliu licza sie, to twoj finalny post jest rzeczewiscie wzorem finalnej (out of limit) glupoty.
              • mongolszuudan Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:23
                I jesli mozna nie pisz z pedalskim akcentem: Paniał? jesli kto tak w Rosji w ogole mowi, to tylko kandydaci z riazanskiej prowincji w moskiewskie geje, ktore maja dziwnie pojecia o moskiewskiej gwarze. Czy chciesz juz teraz popelnic szeregi moskiewskich pidorow? Nie radze. Putin ich nie bardzo lubi, natomiast bardzo lubi ich moskiewski OMON.
                • wojciech.2345 Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:28
                  Nie wiem co to pedalskie określenie w języku rosyjskim.
                  Nie byłem w Rosji bo nie dostałbym rosyjskiej wizy.
                  Miałem wizy bez problemu na Zachód.
                  Teraz nie lubię podróżować.

Jak mam pisać zamiast "paniał"?
                  • mongolszuudan Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 16:48
                    Pisz "poniał", lecz to tez nie grzecznie. Lepiej: poniatno? A jeszcze lepiej - ponimajesz? Nie probuj malpowac tego, ze ty rozumiesz jak prawdziwy akcent rosyjski. Nikt i nigdzie tak w Rosji nie mowi. Oprocz moskiewskich nieformalow (czytaj - pedalow) i oni nie tak mowia, nigdy zamiast o pod akcentem nie beda mowic a. To niemozliwie w rosyjskiem jezyku w zasadzie. W ogole a-kanje nie jest automatyczna zamiana o na a. Zamiast o bez akcenta w a-kajacych gwarach brzmi nie a, lecz troche inny dzwiek. Jednak absolutna wiekszosc Rosjan nie a-kaja, lecz przeciwnie, raczej, o-kaja. I tez nie zupelnie. Normatywnym dzis uwazaja jezyk rosyjski, ktory (za rzadkimi wyjatkami) brzmi tak jak to jest w pismie.
                    • wojciech.2345 Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 17:15
                      Drogi Aleksandrze,
                      piszę "poniał" lub "paniał" wtedy kiedy jestem zirytowany.
                      Dziękuję za wyjaśnienia. Jesteś naukowcem.
                      Dbaj o zdrowie i rodzinę.

Pozdrawiam serdecznie.
                      • mongolszuudan Re: moj dziadek-osadnik wspominal, 20.01.13, 17:39
                        A dlaczego myslisz, ze, nawet zneksztalcone, rosyjskie slowo bedzie jakos nieprzyjemnie brzmiec dla Rosjanina? Chyba tylko smiesznie, osobliwie, kiedy ono brzmi podobnie na mowienie jakichs tam eunuchow-pedalow albo w ogole na nic w swiecie nie podobnie.
    • zeitgeist2010 Dunczyk z Dunczykiem, Polak z Polakiem 20.01.13, 16:12
      Jezeli nawet sie to zgadza, ze my Polacy jestesmy bardziej nieufni niz inne nacje, to łatwo to zrozumieć znając naszą historie.
      Ten agent bezpieki, ktory uciązał mi życie w Poznaniu nie był ani Rosjaninem ani Zydem. Był Polakiem.

Takiego doswiadczenia nie maja Duńczycy, Szwedzi albo Brytyjczycy. Oni są zawsze na luzie ze sobą. To jest dobrodziejstwo ich historii.

Ale juz Irlandczycy sa obciązeni. Mowią identycznym dialektem północnoirlandzkim (wymowa w Republice jest zupełnie inna) ale dzieli ich religia.

My Polacy jestesmy do tego wyjatkowymi indywidualistami. Kazy jest swoim panem i panią.

Moja najlepsza polska przyjaciółka jest moim przeciwienstwem. Kobieta, wierzaca, tradycyjna, troche narodówka, z południa, pełna uprzedzen wobec Rosji i Zydów. Gdzy sie zdzwonilismy po katastrofie samolotu, jej pierwsze slowa „no to ruskie go zestrzelili ...”

Na poczatku naszej znajomosci dochodzilo do spięc miedzy nami, gdy nasze rozmowy zeszly na polityke. Upraszczając powiedzmy, ze jej byloby blizej do obecnego PISu a mnie do PO.

No to nie rozmawiamy o polityce :) Polak z Polakiem sie zawsze dogada
      • mara571 Re: Dunczyk z Dunczykiem, Polak z Polakiem 20.01.13, 16:20
        Polak z Polakiem, Polak z Polka, Polka z Polakiem.
        Goraco sie robi, kiedy w naszymi rozmowami probuja kierowac inne nacje.

PS. Mozemy skarzyc sie skarzyc na nasze sluzby, byc moze na rodakow, ktorzy donosili. Ale jak mi Niemiec prawi moraly i mnie wkurzy to mu przypominam, ze gestapo mialo ponad 30 mln donosicieli, a i stasi byla niegorsza (proporcjonalnie).
        • mongolszuudan Re: Dunczyk z Dunczykiem, Polak z Polakiem 20.01.13, 16:28
          I napewno masz ogromne zadowolenie ze jeszcze raz potrafila uderzyc nizej pasa zwyciezonego wroga. Nie Toba i nie twoim narodem zwyciezonego. Lecz czyzby bywa hanebnie szakalowi czy hyenie gryzc padline? Bo taka ich natura.
          • mara571 Boj sie Boga, Mongolczyk 20.01.13, 16:37
            Ponizej pasa?
            Przeciez to historyczna prawda. I oni o tym wiedza.
            Nie masz pojecia, ile rodzin sie rozpadlo po otwarciu archiwum Stasi. Ile przyjazni, znajomosci.
            • mongolszuudan Re: Boj sie Boga, Mongolczyk 20.01.13, 16:58
              Badz choc troche chrzescjanka. Co mowil Chrystus: «Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci na nią kamień» (Jan, VIII-7) i «Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni. Bo takim sądem, jakim sądzicie, i was osądzą; i taką miarą, jaką wy mierzycie, wam odmierzą. Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? Albo jak możesz mówić swemu bratu: Pozwól, że usunę drzazgę z twego oka, gdy belka [tkwi] w twoim oku? Obłudniku, wyrzuć najpierw belkę ze swego oka, a wtedy przejrzysz, ażeby usunąć drzazgę z oka twego brata. (Mat., VII - 1-5).
              • mara571 Re: Boj sie Boga, Mongolczyk 20.01.13, 17:05
                musze sie nauczyc na pamiec tego wersetu po niemiecku.
                Ja nigdy nie atakuje pierwsza, reaguje "na pouczenia".
                Prawda jest tez, ze inteligentni i madrzy Niemcy tego nigdy nie robia.
                • mongolszuudan Re: Boj sie Boga, Mongolczyk 20.01.13, 17:15
                  A po co zwrocasz uwage glupcow? Oni i bez tego obrazeni przez Boga, ktory pozbawil ich rozsadku.
        • mongolszuudan Re: Dunczyk z Dunczykiem, Polak z Polakiem 20.01.13, 16:35
          A naprawde jakie masz prawo rzucac w twarz Niemcom napewno innego pokolenia, niz nawet hitlerjugend, swoje Gestapo? Czy oni odpowiedzaja za tych, co mieszkali w Germanii jeszcze przed ich urodzieniem? Mozesz pewnym razem za takie rzecze dostac jesli nie w leb, to zaproszenie w sad.
        • zeitgeist2010 Re: Dunczyk z Dunczykiem, Polak z Polakiem 20.01.13, 17:01
          mara571 napisała:

Polak z Polakiem, Polak z Polka, Polka z Polakiem. Goraco sie robi, kiedy w naszymi rozmowami probuja kierowac inne nacje(...)

Morał, die Botschaft jest taka, ze własnie nikt nami nie kieruje.

My sami decydujemy, z kim, jak, kiedy i w jaki sposób. I potrafimy rozróżnic panstwo (sluzby) od czlowieka.
          Propaganda niektórych nickow ma zerowy wplyw na moj/twój stosunek do takiej czy innej nacji.
          Na tym polega cala groteskowosc ich 24/7 sluzby :)
          • mara571 pytanie poza konkursem 20.01.13, 17:26
            jaka pogoda w Szwecji?
            W NRW dada snieg, miejscami snieg deszczem. Na drogach katastrofa. W nocy bedzie mroz, a na drogach lod.
            Wszyscy siedza w domach lub ida na spacer piechota. Nadrenska infrastruktura nie uwzglednia zimy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka