j-k 10.03.13, 18:27 bo ta do tej pory za socjalizmem sie raczej opowiadala :) forum.gazeta.pl/forum/w,50,143086224,143086224,Nic_tak_nie_uczy_rozumu_jak_pieniadz.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borrka Kapitalizm z zurawią twarza... 10.03.13, 18:29 Czy raczej dziobem, zawsze znajdzie uznanie u Effci ! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Borrcia w przestworzach 10.03.13, 18:43 No to jakie wniosek, borrcia? Pora nauczyć się latać! A jak już wreszcie pofruniesz, to nie zapomij odpowiedzi na pytanie wieszcza: Kto mi dał skrzydła, kto mię odział pióry I tak wysoko postawił, że z góry Wszystek świat widzę, a sam, jako trzeba, Tykam się nieba? Jak to kto? Effcia! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Pieknie powiedziane, Effciu ! 10.03.13, 18:51 Za to Cie (tez) lubie. Jestem wprawdzie na etapie Broniewskiego w wykonaniu Staszczyka, ale siegne po Kochanowskiego. Kupilem sobie niedawno w muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Pieknie powiedziane, Effciu ! 10.03.13, 18:58 Bardzo lubię Broniewskiego. Ten Staszczyk go śpiewa? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Taka plyta wyszla: 10.03.13, 19:35 muzyka.interia.pl/wiadomosc_dnia/news/gwiazdy-sceny-alternatywnej-o-broniewskim,733052 I, miedzy innymi, Staszczyk spiewa "Kalambury". www.youtube.com/watch?v=wegEid8tJMc Fajny kawalek. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Taka plyta wyszla: 10.03.13, 19:49 Dzięki, pewnie kupię porzy okazji. Broniewski siedzi w moim ptywatnym panteonie bardzo wysoko, gdzieś obok Tuwima, wyżej już chyba trudno. Jest tam jeszcze paru innych, ale o zupełnie innym charakterze (np. Norwid). Odpowiedz Link Zgłoś
j-k A zatem, dziewcze (o Broniewskim) :) 10.03.13, 19:57 jak i moj tata przed wojna mieszkal w Plocku i byl socjalista. i chyba sie nawet widzeli :) a po wojnie milosc im obu do real-socjalizmu szybko przeszla :) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Mazowiecki poeta, to prawie, jak zoliborski ! 10.03.13, 19:57 www.youtube.com/watch?v=jXThpFdZ5m8 www.youtube.com/watch?v=AAoSTorxjls Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Prawie łódzki! 10.03.13, 20:03 ŁÓDŹ Ciąży sercu troska i pieśń, troskę w sercu ukryj i nieś, pieśń jak kamień podnieś i rzuć. W dymach czarnych budzi się Łódź. Wyją syreny, wyją co rano, grożą pięściami rude kominy, w cegłach czerwonych dzień nasz jest raną, noc jest przelaną kroplą jodyny, niechaj ta kropla dzień nasz upalny czarnym - po brzegi - gniewem napełni - staną warsztaty, staną przędzalnie, śmierć się wysnuje z motków bawełny... Troska iskrą w sercu się tli, wiele w sercu ognia i krwi - dymem czarnym musi się snuć pieśń, nim iskrą padnie na Łódź. Z ognia i ze krwi robi się złoto, w kasach pękatych skaczą papiery, warczą warsztaty prędką robotą, tuczą się Łodzią tłuste Scheiblery, im - tylko radość z naszej niedoli, nam - na ulicach końskie kopyta - chmura gradowa ciągnie powoli, stanie w piorunach Rzeczpospolita. Ciąży sercu wola i moc, rozpal iskrę, ciśnij ją w noc, powiew gniewny wciągnij do pluć - jutro inna zbudzi się Łódź. Iskra przyniesie wieść ze stolicy, staną warsztaty manufaktury, pójdzie Piotrkowską tłum - robotnicy, ptaki czerwone fruną do góry! Silnym i śmiałym, któż nam zagrodzi drogę, co dzisiaj taka już bliska? Raduj się, serce, pieśnią dla Łodzi, gniewną, wydartą z gardła konfiskat. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 A przecież mi żal.... 10.03.13, 19:57 Miał pokój taki niesłychanie arcyszlachecki, z dywanem perskim, z szablami skrzyżowanymi, z kindżałami przodków. Stało tam pianino i on nas zamęczał: strasznie źle grał Szopena, ale to strasznie źle, jednak trzeba było słuchać, bo przy tym był bardzo despotyczny jak zawsze. Więc te szable tureckie skrzyżowane na tym perskim dywanie i czamara jakaś w kącie, gdzieś jeszcze i Virtuti Militari, i jego mundury legionowe, i jednocześnie ten Lenin na biurku zaczytany, podkreślony, i te poezje. „Panie poruczniku, prosty jak świeca”...(...), i Szopen dziki; czytałem kiedyś opisy, jak Przybyszewski grał Szopena, pewno lepiej, ale absolutnie w tym samym duchu, więc Szopen poprzez przybyszewszczyznę. To wszystko był Broniewski. Autor: Aleksander Wat, Mój wiek. Pamiętnik mówiony Ech, jeden z członków mojej rodziny pijał z nim wódkę po wojnie, gdy Broniewski mieszkał w Łodzi... Ja się niestety załapać nie mogłam a chętnie bym się z nim napiła i to ostro.. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Evelein. Ja tak formalnie: 10.03.13, 19:00 Zdecyduj sie, czy za socjalizmem jestes, czy za kapitalizmem. Bo ja - szczery Socjaldemokrata - to jestem za kapitalizmem jako mniejszym zlem. od programu SPD z Bad Godesberg 1962 :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Evelein. Ja tak formalnie: 10.03.13, 19:59 j-k napisał: > Zdecyduj sie, czy za socjalizmem jestes, czy za kapitalizmem. > Bo ja - szczery Socjaldemokrata - to jestem za kapitalizmem > jako mniejszym zlem. Ale Ty drogi jk na wszelki wypadek w kapitalizmie pracowac nie zamierzasz. Tylko sie podwieszasz na towarach produkowanych przez kapitalizm. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k wolne zarty ? 10.03.13, 20:07 jorl napisał: > Ale Ty drogi jk na wszelki wypadek w kapitalizmie pracowac nie zamierzasz. Tylk > o sie podwieszasz na towarach produkowanych przez kapitalizm. pracowac w kapitalizmie, na panstwowej posadzie - to najlepsze, co mozna miec. wystarczy, ze sie ten system popiera i nie udawaj, ze cie to dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: wolne zarty ? 10.03.13, 20:31 j-k napisał: > pracowac w kapitalizmie, na panstwowej posadzie - to najlepsze, co mozna miec. > wystarczy, ze sie ten system popiera i nie udawaj, ze cie to dziwi. Nieprawda, to nie jest najlepsze co mozna miec. To jest komuna i stosunki komunistyczne. Ja ucieklem od tego i z zadowoleniem pracuje w kapitalizmie. Tym prawdziwym. Bo ja sie do walki w nim nadaje, do tego mnie zawsze ciagnelo. Kiedys juz mialem teorie ze panstwowe posady powinny byc zarezerwowane dla kobiet majacych na wychowaniu dzieci. Bo i panstwowe posady sa potrzebne ale mezczyzni powinni miec zakaz tam pracowac. No chyba ze przyniesie od lekarza zaswiadczenie ze ma zdecydowanie mniej jak srednia testosteronu. Taka d.., z uszami,wtedy moze i na panstwoej posadze pracowac. Nie miewasz drogi j-k dziewczecych nickow? Pozdrowienia Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k przeciwnie :) 10.03.13, 20:36 testosteronu mam w nadmiarze , o czym swiadczy postepujaca lysina i nieustajacy pociag do kobiet. a od zarabiania na moja pensje mam takich jak Ty, ktorzy kochaja kapitalizm w dzialaniu. Ja go kocham, gdy regularnie wyplaca mi pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: przeciwnie :) 10.03.13, 20:53 j-k napisał: > testosteronu mam w nadmiarze , o czym swiadczy postepujaca lysina i nieustajacy > pociag > do kobiet. > a od zarabiania na moja pensje mam takich jak Ty, ktorzy kochaja kapitalizm w d > zialaniu. > Ja go kocham, gdy regularnie wyplaca mi pensje. No to w Moim Panstwie mialbys zakaz pracy na panswowej posadzie. I taki maly socjal abys niezle glodem przymieral. Wtedy by sie okazalo cos wart. A cos z Twoim testosteronem to tak nie wiadomo. Ja np. nigdy bym zenskiego nicku nie przybral. Tez nigdy bym nie zalozyl babskiego ciuch. Mam straszne wspomnienie z czasu jak bylem moze 4 lata. Rodzice chcieli mi, ze wzgledow oszczednosciowych, wcisnac ciuch po starszej siostrze. Darlem sie jak opentany, pamietam to a z tych mlodych czasow pamieta sie tylko b. wazne rzeczy. Po co to pisze? Bo to ma ciag dalszy. Przed laty powiezlismy ciuchy po naszej corce do mojego brata w Polsce. Dla jego troche mlodszej corki. Brat ale przed corka zaadoptowal kilkutygodniowego chlopcy. Bo zona jakos nie moga zajsc w ciaze. Po adopcji, zaraz zaszla i z tego mial corke. Jak przywieje tak samo jak bratanica! Powiedzialem bratu na boku, ten to bedzie pedal. I tak jest naprawde, jest 100% pedalem, mieszka z przyjacielem. Bylem niedawno u niego, po latach, pamieta to co powiedzialem, prawie sadzi ze wykrakalem. Dlatego drogi j-k dzieczece nicki to podejrzane, jak te ciuchy. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
j-k hloopcze :) 10.03.13, 21:00 jorl napisał: > No to w Moim Panstwie mialbys zakaz pracy na panswowej posadzie. nie masz "twojego panstwa" - wiec o czym ta dyskusja. ? Ty pracujesz dla kapitalizmu, ja cie spokojnie kosze z twoich podatkow i kazdy jest zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: przeciwnie :)-erreta bo cos wcielo. 10.03.13, 21:04 jorl napisał: > Po co to pisze? Bo to ma ciag dalszy. Przed laty powiezlismy ciuchy po naszej c > orce do mojego brata w Polsce. Dla jego troche mlodszej corki. Brat ale przed c > orka zaadoptowal kilkutygodniowego chlopcy. Bo zona jakos nie moga zajsc w ciaz > e. Po adopcji, zaraz zaszla i z tego mial corke. > Jak przywieje tak samo jak bratanica! Powiedzialem bratu na boku, ten to bedzie > pedal. > I tak jest naprawde, jest 100% pedalem, mieszka z przyjacielem. Cos to wcielo. Wiec te ciuch to przymierzala bratanica i tez ten adopotowany chlopak. Dziewczece. Powiedzialem bratu na boku ze bedzie pedal, bo sam pamietam jak "babskie" bylo dla mie wstretne. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbaryt Jorl 10/10 10.03.13, 20:48 Też wyrwałem się z państwowych instytucji. Pracuje w kapitaliźmie i przynajmniej mam satysfakcje, że nie jestem pierdzi-stołkiem i to ja utrzymuje państwo a nie państwo mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbaryt Re: gratuluje. 10.03.13, 21:02 A ja licze że w tym kraju zrobi sie rewolucje i takich jak Ty zmusi do uczciwej i pożytecznej pracy. Druga opcja to spadam z tego kraju bo nie mam zamiaru utrzymywac pasożytów. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k w Reichu revolucja ? 10.03.13, 21:07 jabbaryt napisał: > A ja licze że w tym kraju zrobi sie rewolucje i takich jak Ty zmusi do uczciwej > i pożytecznej pracy. Druga opcja to spadam z tego kraju bo nie mam zamiaru utr > zymywac pasożytów. w Reichu revolucja ? - chyba chory jestes. spokojnie dozyje do emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
jabbaryt Re: w Reichu revolucja ? 10.03.13, 21:09 Mieszkasz w Niemczech, to spoko nie mój problem. Nie muszę cie utrzymywać. Niech sie martwi Jorl i Eva. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Re: Jorl 10/10 10.03.13, 21:08 jabbaryt napisał: > Też wyrwałem się z państwowych instytucji. Pracuje w kapitaliźmie i przynajmnie > j mam satysfakcje, że nie jestem pierdzi-stołkiem i to ja utrzymuje państwo a n > ie państwo mnie. Ja musialem sie wyrwac z komuny czyli emigrowac. Ale widze ze rozumiesz ze mozna miec zadowolenie, nawet za cene ciezkiej pracy, ze sie jest faktycznie uzytecznym i ze jak co sie innych utrzymuje. Bo ja wole komus dac niz dostac, czego z wlasniej woli naturalnie rzadko robie, dostac to dla mnie obrazliwe. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś