Dodaj do ulubionych

Pranie mozgow, a sprawa polska..

03.04.13, 11:14
Po raz kolejny spedzilem Wielkanoc w Polsce i spiesze sie podzielic z Wami spostrzezeniami o moich rodakach. Poniewaz rodzine mam duza, to zebrac sie wszyscy razem mozemy zwykle tylko na swieta. Tak bylo i tym razem. Siedzielismy w gronie rodzinnym (jakies 10 osob, wszyscy 25..45 lat) i rozmowy spelzly na temat Cypru. Ja, jako jedyny mieszkam i pracuje za granica – w Rosji, a wszyscy pozostali – w Polsce. Wszyscy jednoglosnie poparli konfiskate cypryjska, twierdzac ze to skradzione przez rosyjskich oligarchow miliardy rubli.. Kiedy ja zwrocilem uwage ze wiecej lokat od Rosjan mieli obywatele UK, to wszyscy nadal popierali konfiskate, twierdzac ze jesli Brytol schowal kase na Cyprze, to znaczy ze byla kradziona! A kiedy dodalem ze trzecia narodowoscia pod wzgledem ilosci kapitalow na Cyprze - byli Polacy, to jednoglosnie stwierdzono ze skoro Polak mial na Cyprze ponad 100 000 ojro – to tez pewnie zlodziej!
Ja skwitowalem dyskusje stwierdzeniem – “Nie wiedzialem ze cala moja rodzina to bolszewicy!”.
Dodam ze czesc z nich prowadzi dzialalnosc prywatna, czesc pracuje w duzych zakladach. Jezdza w delegacje sluzbowe po calej Polsce, a czasem i za granice. Lukaszenko dla nich, to komuch. Putin – krwawy dyktator co truje swych przeciwnikow polonem..
Wszyscy oni – typowi Polacy-katolicy, wychowani na “polskich” mediach i nawet ich podroze i wlasne obserwacje nie sa w stanie zmienic pogladow uksztaltowanych przez telewizornie i panow “Wackow”..
Smutne to, ale prawdziwe :-(
Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 11:22
      Manewry Zapad 2013:
      Rosja i Białoruś przećwiczy prewencyjny atak jądrowy na Warszawę.
      • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 12:14
        No to niech sie martwia warszawiacy - ja mam do W-wy jakies 250 km..
      • kaszebe12 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 12:22
        Warszawa ? -A gdzie to jest ? -Czlowieku , naucz sie polskiej geografii...-Kaszuby i...reszta.
      • romrus Re: Opametaj sie, Wojtku 03.04.13, 14:53
        wojciech.2345 napisał:
        > Rosja i Białoruś przećwiczy prewencyjny atak jądrowy na Warszawę

1 - w przypadku jadrowego ataku na Warszawe Bialorus jest skonczona;
        2 - zeby przecwiczyc atak jadrowy nie sa potrebny manewry Zapad, przecwicza w taki sposob ze nie bedziesz wiedzial.

Czy Ty w ogole sie zastanawiasz nad tym, co czytasz?
        • wojciech.2345 Re: Opametaj sie, Wojtku 03.04.13, 17:15
          Rosja lubi straszyć.

Ja tylko cytuję.
    • strondzo Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 12:19
      głownie to kosciół oni wierzą we wszystko co ksiąc powie z ambony ,dlaczego ksieża są take rusofoby ? polska teraz to ciemnogród tam teraz wierzy sie we wszystkie objawienia ogólna ciemnota !!
      • kaszebe12 Pranie mozgow, sprawa polska a interes zachodu.. 03.04.13, 12:34
        ...bo o to wlasnie chodzi. -Robic swietne interesy z Rosja , nawet z daleka , ale Polakom, najblizszym sasiadom Rosji, wara od tortu ! -Polacy niczego sie nie nauczyli z doswiadczen historii ? -Nie widza , ze znowu sa wystawiani na bufora (raczej bufona)?-S.p. Lepper czesto to wytykal , dlugo nad tym sie rozpisywal ostatni wielki ,polski maz stanu , Pan Meller...
        • borrka Polacy juz robili "swietne" interesy z Rosja :) 03.04.13, 12:47
          65% obrotu handlu zagranicznego PRL bylo z Matuszka i doprowadzilo to do ruiny Kraju.
          Takze, chetnie poczekamy.
          • kaszebe12 Re: Polacy juz robili "swietne" interesy z Rosja 03.04.13, 12:53
            Nie czepiaj sie przeszlosci. -PRL robil "interesy" z ZSRR.- Terazniejszosc jest "nieco" inna.
          • romrus Re: Polacy juz robili "swietne" interesy z Rosja 03.04.13, 15:22
            borrka napisał:
            > 65% obrotu handlu zagranicznego PRL bylo z Matuszka i doprowadzilo to do ruiny Kraju.
            > Takze, chetnie poczekamy.

Dług publiczny na glowe 1990
            $663 Rosja
            $1110 Polska
            Dług publiczny na glowe 2010
            $263 Rosja
            $6970 Polska

Poczekame.
            zegardlugu.pl/
            • borrka A jaki to ma zwiazek z tematem "wymiana handlowa"? 03.04.13, 16:25
              Rosyjski komunizm zrobi dziadow z narodow Wschodniej Europy.
              Nie ma do czego tesknic.
              Obrzydliwy system pod kazdym wzgledem, przywleczony na sowieckich bagnetach.
              • romrus Re: Ma, 03.04.13, 17:01
                borrka napisał:
                > Nie ma do czego tesknic.

...bo bez tej wymiany handlowej, ktora niby Polske zruinowala, moje osobiste zadluzenie zmniejszylo sie o 250%, a twoje, o ile jestesz Polakem, zwiekszylo sie o 620%.
                A jesli jestesz Ukraincem, jak mysle, to lepej nie wspominac.

Ja za ta wymiana nie teskne w kazdym razie.
                • borrka Osobistego zadluzenia nie mam. 03.04.13, 17:20
                  Jestem w pelni wyplacalny, bez dlugow, z perspektywami sky is the limit :)

Daruje sobie ocene wymiany handlowej z CCCP.
                  Byla chora, jak caly wasz, owczesny system gospodarczy.

Dzis cieknie ropa i to cala gospodarka, o czym doskonale wiesz.
                  • j-k co do ropy - Borrka, to zaprotestuje :) 03.04.13, 17:40
                    borrka napisał:
                    > Dzis cieknie ropa i to cala gospodarka, o czym doskonale wiesz.

Co do ropy to zaprotestuje... :)
                    jeszcze pocieknie kilkanascie lat i koniec, wobec malejacych zasobow i wzrastajacego popytu wewnetrznego.

to co bedzie cieklo, a raczej frunelo przez dluzszy czas - to GAZ, GAZ, GAZ :)))
                    • borrka Okreslenie "ropa", to idea platonska weglowodoru:) 03.04.13, 17:53
                      Mysle o surowcach i tak naprawde, mam nadzieje, ze Matuszkanistas przestana robic z siebie emirat gazowy.
                      Raczej lubie Matuszke i wkurza mnie nieudolnosc gospodarcza Pachana Zurawi.
                      Jednak Matuszka CCCP, lepiej/gorzej (na ogol gorzej), wytwarzala wszystko: samoloty, napitok Buratino, aparaty FED i cukierki Bolszewik...
                      • j-k Diabel tkwi w szczegolach :) 03.04.13, 17:59
                        borrka napisał:
                        > Mysle o surowcach i tak naprawde, mam nadzieje, ze Matuszkanistas przestana robic z siebie emirat gazowy.

- nie przestana, gdyz bez zasobow ludnosciowych Ukrainy sa nikim i nawet wlasnej ziemi rolnej nie zagospodaruja.
                        • borrka Niby racja, Doktorze... 03.04.13, 18:03
                          Ostatnio, nawet ja ratuje raczej nasze Kresy Zaodrzanskie, niz Matuszke za Bugiem, takie mam panta rei !
                  • eva15 Osobistego zadluzenia nie mam. Masz, masz 03.04.13, 17:52
                    Masz , tylko nic z tego nie rozumiesz, że dług państwa jest twoim osobistym długiem. Sw. Antoni , ani Hameryka go za ciebie nie spłacą. Zresztą o spłacanie wcale nie chodzi, tylko o wypruwanie sobie żył na rosnące odsetki.
                    • borrka Jestem pewien, Effciu.... 03.04.13, 17:59
                      Ze z przyjemnoscia za mnie splacisz.
                      I o Wojtku nie zapomnisz !
                      • eva15 Re: Jestem pewien, Effciu.... 03.04.13, 18:13
                        Najwyraźniej NIC nie kumasz z ekonomii, skoro nie rozumiesz, że za te odsetki płacę nie tylko ja , ale także ty i wojtuś. A im bardziej państwo się zadłuża, tym bardziej narastają odsteki do spłacania.
              • eva15 Re: A jaki to ma zwiazek z tematem "wymiana handl 03.04.13, 18:00
                borrka napisał:

> Rosyjski komunizm zrobi dziadow z narodow Wschodniej Europy.
                > Nie ma do czego tesknic.
                > Obrzydliwy system pod kazdym wzgledem, przywleczony na sowieckich bagnetach.

Powiedz to niedożywionym i/lub głodującym dzieciom i ich bezrobotnym rodzinom w Polsce. Powiedz to wszystkim tym, którzy za komuny mieli pracę, żyli skromnie, ale godnie, bez konieczności żebrania.
                Twoja propaganda przerasta nawet prasę mainstreamową.
                • wojciech.2345 "300 mil do nieba" 03.04.13, 18:09
                  eva15 napisała:
                  > Powiedz to niedożywionym i/lub głodującym dzieciom i ich bezrobotnym rodzinom w
                  > Polsce. Powiedz to wszystkim tym, którzy za komuny mieli pracę, żyli skromnie,
                  > ale godnie, bez konieczności żebrania.
                  > Twoja propaganda przerasta nawet prasę mainstreamową.
                  ---------------
                  Pamiętasz Effciu,
                  taki film?

www.filmweb.pl/film/300+mil+do+nieba-1989-3494/descs

W 1985 roku bracia Zielińscy, piętnastoletni Adam i dwunastoletni Krzysztof, ukryci pod podwoziem ciężarówki przedostali się do Szwecji. Polskie władze za wszelką cenę starały się sprowadzić chłopców do kraju. Ich rodzice nie wystąpili z żądaniem ekstradycji, uważając, że chłopcy sami powinni decydować o swoim losie. Odebrano im w efekcie prawa rodzicielskie
                • borrka Jesli juz, to cynizm.... 03.04.13, 18:10
                  A nie propaganda.
                  Nie zasuwam, by prządka Balcerek z Lodzi wyjechala za darmo na wczasy FWP do Kroscienka.
                  Tylko, bym ja ponownie zrezygnowal z urlopu w imie ratowania Matuszki.
                  • eva15 Re: Jesli juz, to cynizm.... 03.04.13, 18:16
                    Nie ważne, w czym robisz, jak zarabiasz na chleb, każdy orze , jak może, ale ja nie o tym. Ja o tym, że w Polsce powstały takie obszary nędzy i wykluczenia o jakich się za komuny fiilozofom nie śniło.
                    • eva15 Re: Jesli juz, to cynizm.... 03.04.13, 18:17
                      sorry - nieważne
                    • borrka Jako konserwatywny liberal... 03.04.13, 18:22
                      Preferuje darwinizm ekonomiczny i powtarzam:
                      Za przadke Balcerek, niech placi stary Balcerek, a nie ja.
                      Ja juz dalem na tace.
                      • eva15 Re: Jako konserwatywny liberal... 03.04.13, 18:59
                        Cały czas dajesz, tylko tego nie rozumiesz.
                    • j-k Niewiedze uprawiasz Ty :) 03.04.13, 18:24
                      eva15 napisała:
                      Ja o tym, że w Polsce powstały takie obszary nędzy i wykluczenia o jakich się za komuny fiilozofom nie śniło.

Za komuny, dziewcze, to Rassija sprzedawala nam gaz i rope za 2/3 cen swiatowych
                      - tym placac za nasza podleglosc.

Te czasy sie jednak skonczyly.
                      A niepodleglosc kosztuje.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                      ekonomista.
                    • wojciech.2345 Re: Jesli juz, to cynizm.... 03.04.13, 18:29
                      eva15 napisała:
                      > Nie ważne, w czym robisz, jak zarabiasz na chleb, każdy orze , jak może, ale ja
                      > nie o tym. Ja o tym, że w Polsce powstały takie obszary nędzy i wykluczenia o
                      > jakich się za komuny fiilozofom nie śniło.
                      -----------------
                      Effciu,
                      Kacapia jak wyzwoliła jakiś europejski naród, to zawsze było znacznie gorzej.
                      Kacapia w Polszy?

Never,
    • edek_vilola Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 12:28
      Czlowieku! Wez pod uwage fakt, ze twoj mozg i twoje spostrzezenia oraz mysli to nie jest dla innych ludzi uklad odniesienia, cos w rodzaju "wzorca kilograma z irydu i platyny w Miedzynarodowym Biurze Miar i Wag w Sevres pod Paryzem". Kazdy czlowiek jest inny, ma inne mysli, inne doswiadczenia i inna nature. Ma swoje sympatie i antypatie nie tylko wsrod ludzi, ale i wsrod krajow. Jak to sie mowi "chemia sympatii" dziala lub nie dziala. Jeden uwielbia psy, a dla drugiego "psy smierdza" i woli koty. Wez to rowniez pod uwage.
      • borrka Przesadziles z "mozgiem" czekisty...21 stulecia. 03.04.13, 12:35
        Mozg, to mial FED.
        Teraz jest sms z centrali i do ataku.
      • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 13:40
        "Jak to sie mowi "chemia sympatii" dziala lub nie dziala."

Ale ta "chemia" jest formowana mediami, a one maja kierunek wyznaczony przez ich wlascicieli! Prosze tylko policzyc - w Obwodzie Kaliningradzkim ruszyla bydowa za 3 mld $. Polacy mogliby czesc zamowien uszczypnac dla siebie (dobre polozenie logistyczne, konkurencyjne ceny). Ale wielkie koncerny nie chca sie dzielic z Polakami! Dlatego oplaca sie za kilka mln $ zorganizowac w Polsce jakies skandale antyrosyjskie, pokazac ruskich zapijaczonych wiesniakow, jakis reportarz o Litwinienko, moze bojka kiboli z Rosjanami i... o dziwo! - konkurent wyeliminowany! Polskie firmy w odleglosci 50-100 km od placu budowy nie maja zadnych szans na prace w obwodzie, a na placach budow beda zarabiac Niemcy.
        I od czasu do czasu jakis niemiecka, polskojezyczna gazeta opublikuje wackowy reportarz dla roznych "fanatow kartoflanych" w Polsce, o "pokrzywach co zarastaja Obwod Kaliningradzki".
        Bo jak mawial pewien lysawy pan: "polityka - to kwintesencja ekonomiki". Chcesz miec zysk - inwestuj w polityke kraju swoich konkurentow..
        • borrka Za to Czesi dostarcza ... 03.04.13, 13:46
          Kilkadziesiat tysiecy parowozow do Obwodu !
          Effcia zalatwila.

Być jak Steiner ...
    • darekvtb Interesy z Rosja.. 03.04.13, 13:14
      Wczoraj odwiedzila mnie znajoma z Kaliningradu. Wiedzialem ze jej maz cos tam buduje, jakies fabryki.. No to sie spytalem, co on konkretnie tam robi? Okazalo sie ze rzeczywiscie, buduje - klaster samochodowy w Kosmodemianskie:
      - 6 fabryk samochodowych
      - 15 fabryk komponentow dla aut
      - zaplecze mieszkaniowe na 20 000 mieszkancow
      Za 3 lata beda produkowac 150 000 aut, a w 2018 - 250 000.
      A teraz zagadka: kto robi interesy z "zacofanymi ruskami"? Polska? - pudlo!
      Magna International Europe AG, BMW, Hyundai, General Motors
      W 2018 roku 70% czesci w skrecanych pod Kaliningradem autach bedzie produkowanych rowniez w obwodzie. Ciekaw jestem jaka jest lokalizacje (w %) produkcji aut skrecanych w Polsce?
      Jeszcze jedna zagadka: dlaczego ruski biznes dla zachodniego kapitalu "nie smierdzi", a Polacy kreca nosem?
      Poniewaz znam mojego znajomego nie jeden rok, to jestem pewien ze to co zaczal budowac - z pewnoscia ukonczy.
      Spytalem go, czy planuja zatrudniac tam Polakow z terenow przygranicznych - odpowiedzial ze to nie od niego zalezy..
      • kaszebe12 Re: Interesy z Rosja.. 03.04.13, 13:27
        ...inny przyklad , inny znajomy , ktory montuje centralne ogrzewania w ukrainskich i rosyjskich domach.- Spytalem o Polske..." w ciagu dwoch miesiecy zarabiam rownowartosc tego , co zarobilbym w kraju przez poltora roku".
      • borrka Humor i satyra. 03.04.13, 13:37
        To są pobozne zyczenia i w dodatku po czesci finansowane z budzetu FR.
        Smieszne jest porownywanie z wolnym rynkiem.

Ale prawdziwy "dowcip roku", to plany sprzedazy aut z Kaliningradu do ... Unii, bo rynek samochodowy Rosji sie wlasnie nasycil.

Jednak zurawie maja ptasie mozgi :)))
        • darekvtb Re: Humor i satyra. 03.04.13, 13:47
          "i w dodatku po czesci finansowane z budzetu FR."

Owszem! Dokladnie tak samo robia Chiny: uzbrajaja teren, buduja infrastrukture a inwestor przychodzi na gotowe.

"bo rynek samochodowy Rosji sie wlasnie nasycil"

No to spytaj sie Romrusa, jakie sa kolejki na nowe auto u dealerow samochodowych w St.Petersburgu..
          • borrka Nie musze pytac starych sowkow. 03.04.13, 14:15
            Zalinkowany przez ciebie artykul, donosi o nasyceniu rynku rosyjskiego.
            Nie znasz run ?
            Skorzystaj z Google-tlumacza :)))
            • darekvtb Special for Borr.. 03.04.13, 14:27
              "в 2013 гoдy, пo прoгнoзaм экcпертoв, рoccийcкий рынoк легкoвых aвтoмoбилей прекрaтит рocт,"

1. to sa tylko prognozy
              2. skonczy sie wzrost sprzedazy!
              Jesli sie sprzedaje 3 000 000 nowych aut rocznie - to chyba nie malo?
              Jesli przeczytales dalej, to chyba wiesz dlaczego jest mowa o 2016 roku?
              • borrka Belkot, jak mawia Doktor. 03.04.13, 15:55
                Planowanie zawsze opiera sie o prognozy.
                Duzy kraj, duzo samochodow, ale rynek sie nasyca.
                Podobnie, jak europejski.
                Dlatego mysl o sprzedazy kaliningradzkich samochodow za granice CELNA, do Unii w kryzysie , jest potwornie naiwna.
                Zurawia.
    • malkontent6 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 14:13
      darekvtb napisał:

> Wszyscy jednoglosnie poparli konfiskate cypryjska

Dziwną masz rodzinę.

> Wszyscy oni – typowi Polacy-katolicy

Dobrze, że ty jesteś jedynym sprawiedliwym w rodzinie.
      • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 14:29
        "Dobrze, że ty jesteś jedynym sprawiedliwym w rodzinie."

Jesli by mnie caly dzien polskojezyczne media bombardowaly propagandowa papka, to pewnie tez bylbym zazombowany..
        • malkontent6 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 15:14
          Powtarzam - dziwną masz rodzinę. Mnie i moja rodzinę propaganda PRL też bombardowała, ale jakoś bezskutecznie.
          • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 16:25
            "dziwną masz rodzinę."

Nie dziwna! - typowa!
            Podobne poglady maja sasiedzi, koledzy z klasy, spodkani w podrozy Polacy..
            • malkontent6 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 16:27
              darekvtb napisał:

> Nie dziwna! - typowa!
              > Podobne poglady maja sasiedzi, koledzy z klasy, spodkani w podrozy Polacy..

W takim razie nie tylko rodzinę masz dziwną. Sąsiadów i kolegów z klasy też. :)
              • j-k malkontent, szczerze... 03.04.13, 17:53
                malkontent6 napisał:
                > W takim razie nie tylko rodzinę masz dziwną. Sąsiadów i kolegów z klasy też.

Tylko ci, ktorzy wyzwolili sie z propagandy PRL-u sa ludzmi wolnymi.
                wymagalo to hartu ducha, ale oplacalo sie.

Dzis, wyzwolic sie z obecnej propagandy - wszedzie na Swiecie jest duzo trudniej,
                gdyz jest ona bardziej subtelna.

I to od San Francisco do Wladywostoku
                I od Durbanu (RPA) - do Pekinu.

PS.
                w RPA nadal pisza, ze Bialy Czlowiek wymyslil AIDS i HIV-a
                - by zabijac Czarnego Czlowieka :)
                • malkontent6 Re: malkontent, szczerze... 03.04.13, 19:07
                  j-k napisał:

> Tylko ci, ktorzy wyzwolili sie z propagandy PRL-u sa ludzmi wolnymi.
                  > wymagalo to hartu ducha, ale oplacalo sie.

Częściowo się z toba zgadzam. W PRL wiedzieliśmy, że media to tuba propagandowa komunistów (aczkolwiek do dziś słyszę na ten temet różne opinie :)). Teraz częstio zakładamy, że jeśli media nie są bezpośredni zależne od władz to są bardziej wiarygodne. To jest prawda, ale musimy pamiętać, że media mają tez swoje interesy, niekoniecznie polityczne ale nie zawsze szlachetne.

A z tym HIV/AIDS to prawda. :)

allafrica.com/stories/201112060789.html
    • yurek11111 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 14:29
      Widzisz darek,to co zarzucasz innym,"dotknelo" ciebie....:-)))
      Ciebie "przepraly" kremlowskie srodki masowego przekazu, stad twoja wiara w nieomylnosc dzialan Kremla...
      A Polakow niechec do Rosji ma podstawy rowniez historyczne,nie tylko jak sugerujesz jest to efekt prania mozgow...
      Co do rosyjskiego ekonomicznego tortu,ktorego mogliby kawalek Polacy dostac,to jak ma w gardle stanac,to lepiej nie dotykac....
      Na koniec postawiles teze ze :"nawet ich podroze i wlasne obserwacje nie sa w stanie zmienic pogladow", a moze wlasnie ich podroze i obserwacje POTWIERDZAJA ich zdanie i opinie,bo kto moze miec racje,TY jako jednostka,czy cala twoja rodzina???

darekvtb napisał:

> Po raz kolejny spedzilem Wielkanoc w Polsce i spiesze sie podzielic z Wami spos
      > trzezeniami o moich rodakach. Poniewaz rodzine mam duza, to zebrac sie wszyscy
      > razem mozemy zwykle tylko na swieta. Tak bylo i tym razem. Siedzielismy w groni
      > e rodzinnym (jakies 10 osob, wszyscy 25..45 lat) i rozmowy spelzly na temat Cyp
      > ru. Ja, jako jedyny mieszkam i pracuje za granica – w Rosji, a wszyscy po
      > zostali – w Polsce. Wszyscy jednoglosnie poparli konfiskate cypryjska, tw
      > ierdzac ze to skradzione przez rosyjskich oligarchow miliardy rubli.. Kiedy ja
      > zwrocilem uwage ze wiecej lokat od Rosjan mieli obywatele UK, to wszyscy nadal
      > popierali konfiskate, twierdzac ze jesli Brytol schowal kase na Cyprze, to znac
      > zy ze byla kradziona! A kiedy dodalem ze trzecia narodowoscia pod wzgledem ilos
      > ci kapitalow na Cyprze - byli Polacy, to jednoglosnie stwierdzono ze skoro Po
      > lak mial na Cyprze ponad 100 000 ojro – to tez pewnie zlodziej!
      > Ja skwitowalem dyskusje stwierdzeniem – “Nie wiedzialem ze cala moj
      > a rodzina to bolszewicy!”.
      > Dodam ze czesc z nich prowadzi dzialalnosc prywatna, czesc pracuje w duzych zak
      > ladach. Jezdza w delegacje sluzbowe po calej Polsce, a czasem i za granice. Luk
      > aszenko dla nich, to komuch. Putin – krwawy dyktator co truje swych przec
      > iwnikow polonem..
      > Wszyscy oni – typowi Polacy-katolicy, wychowani na “polskich”
      > mediach i nawet ich podroze i wlasne obserwacje nie sa w stanie zmienic poglad
      > ow uksztaltowanych przez telewizornie i panow “Wackow”..
      > Smutne to, ale prawdziwe :-(
      • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 15:48
        "kto moze miec racje,TY jako jednostka,czy cala twoja rodzina??? "

Moi krewni rozmawiali o tym ze ciezarne Polki wyjezdzaja rodzic do Irlandii bo tam maja swietny socjal. No to ja dodalem swoje 3 grosze - powiedzialem ze Putin juz dawno podpisal poprawki do prawa o swidczeniach dla matek i teraz kazda Rosjanka co urodzi drugie dziecko, dostaje weksel na 10 000$. Moze go wykorzystac na poprawe warunkow mieszkaniowych, splate hipoteki lub nauke dziecka. (chyba teraz jeszcze wiecej sposobow wydac ta kase..)
        Wiecie co mi na to odpowiedzieli?
        - Klamiesz! To nie mozliwe! Przeciez ciagle nam pokazuja jak w Rosji bieda az piszczy, zdesperowany narod sie spija, a 3 miliony bezdomnych dzieci sie wloczy po kraju...
        Ja przypomnialem sobie ze "мaтеринcкий кaпитaл" to teraz jakies 410 000 rubli, czyli 10 000 ojro. Kiedy o tym powiedzialem, to nawet nikt tego nie skomentowal - popatrzyli na mnie jak na wariata!
        A przeciez jeszcze nie wspomnialem o bezplatnych dzialkach budowlanych dla rodzin wielodzietnych i innych ulgach - bo to by byla dla Polakow taka trauma psychiczna.. :-)))
        • malkontent6 Znam to uczucie. 03.04.13, 15:58
          darekvtb napisał:

> Wiecie co mi na to odpowiedzieli?
          > - Klamiesz! To nie mozliwe! Przeciez ciagle nam pokazuja jak w Rosji bieda az piszczy

Doskonale cię rozumiem, bo mam podobne problemy, ale nie z rodziną lecz tu na forum. Są tu ludzie, którzy próbują mi wytłumaczyć jak się żyje w USA mimo, że to ja tu przecież mieszkam od wielu lat. Jeden facet twierdzi na przykład, że tu jest taka bieda, że dzieci w szkołach nie mają podręczników a pewna pani uważa, że masło sprzedaje się tu na kartki. :)
          • darekvtb Re: Znam to uczucie. 03.04.13, 16:20
            "a pewna pani uważa, że masło sprzedaje się tu na kartki. "
            Wzgledem plci pieknej powinnismy byc wyrozumiali.. :-))
            Zapewne chodzilo o talony na zarcie dla socjalu?

Stany - to wielki kraj i wszystko tam mozna znalezc..
            • eva15 Malkontencik zaciska oczka i nie widzi problemu 03.04.13, 17:57
              Malkontencik z uporem zaprzecza faktom. A faktem jest, że 48 mln ludzi w USA dostaje żywność (w tym masło) na "kartki". A że nie są to kartki z papieru tylko w postacii kart plastikowych, to malkontencik zaciska oczka i udaje , że problemu nie ma.
              • j-k Eto wsio pravda , Evelein - tylko: 03.04.13, 18:01
                w "Amerikie" - to kwestia podzialu.
                zywnosci jest tam pod dostatkiem.

- w przeciwienstwie do wiekszosci Swiata.
              • malkontent6 Re: Malkontencik zaciska oczka i nie widzi proble 03.04.13, 19:09
                eva15 napisała:

> Malkontencik z uporem zaprzecza faktom. A faktem jest, że 48 mln ludzi w USA
                >
                dostaje żywność (w tym masło) na "kartki".

Czy to dlatego, że masła brakuje?
                • eva15 Re: Malkontencik zaciska oczka i nie widzi proble 03.04.13, 22:03
                  Kto powiedział, że masła brakuje?
                  • malkontent6 Re: Malkontencik zaciska oczka i nie widzi proble 03.04.13, 22:10
                    Potwierdzasz więc, że masło jest w USA powszechnie dostępne i do jego nabycia nie sa potrzebne kartki.
                    • eva15 Re: Malkontencik zaciska oczka i nie widzi proble 03.04.13, 22:21
                      Masło jest dostępne albo za pieniądze, albo na kartki - dłla tych, którzy nie mają żadnych pieniędzy (i pracy) . Na kartki "kupuje" je prawie 50 mln Amis.
                      I na tym kończę, bo brniesz w idiotyzmy i nie myślę ci w tym towarzyszyć. .
                      • j-k Evelein sama wepchnela sie w kanal :) 04.04.13, 00:11
                        eva15 napisała:

> Masło jest dostępne albo za pieniądze, albo na kartki - dłla tych, którzy nie m
                        > ają żadnych pieniędzy (i pracy) . Na kartki "kupuje" je prawie 50 mln Amis.
                        > I na tym kończę, bo brniesz w idiotyzmy i nie myślę ci w tym towarzyszyć.

No wlasnie.
                        czyli tak czy tak, ale dostepne jest dla wszystkich :)
                        czego o wiekszosci krajow Swiata powiedziec nie mozna :)
              • kylax1 Biedak w USA, jest bogaczem w skali świata. 03.04.13, 20:42

• przyjacielameryki Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 16:08
          darekvtb napisał:

> "kto moze miec racje,TY jako jednostka,czy cala twoja rodzina??? "
          >
          > Moi krewni rozmawiali o tym ze ciezarne Polki wyjezdzaja rodzic do Irlandii bo
          > tam maja swietny socjal. No to ja dodalem swoje 3 grosze - powiedzialem ze Puti
          > n juz dawno podpisal poprawki do prawa o swidczeniach dla matek i teraz kazda R
          > osjanka co urodzi drugie dziecko, dostaje weksel na 10 000$. Moze go wykorzysta
          > c na poprawe warunkow mieszkaniowych, splate hipoteki lub nauke dziecka. (chyba
          > teraz jeszcze wiecej sposobow wydac ta kase..)
          > Wiecie co mi na to odpowiedzieli?
          > - Klamiesz! To nie mozliwe! Przeciez ciagle nam pokazuja jak w Rosji bieda az p
          > iszczy, zdesperowany narod sie spija, a 3 miliony bezdomnych dzieci sie wloczy
          > po kraju...
          > Ja przypomnialem sobie ze "мaтеринcк&
          > #1080;й кaпитaл" to teraz jakies 410 000 ru
          > bli, czyli 10 000 ojro. Kiedy o tym powiedzialem, to nawet nikt tego nie skomen
          > towal - popatrzyli na mnie jak na wariata!
          > A przeciez jeszcze nie wspomnialem o bezplatnych dzialkach budowlanych dla rodz
          > in wielodzietnych i innych ulgach - bo to by byla dla Polakow taka trauma psych
          > iczna.. :-)))

Oj wyprali ci ten i tak słaby mózg, oj wyprali w tej w Rosji. A Putin to przykład prawdziwego męża stanu klasy światowej, który jak nikt dba o naród a już o dzieci(głównie te sieroty mieszkające pod mostami Moskwy) w szczególności.
          Ty to masz ale poczucie humoru. Takie czarne poczucie humoru!

No, poopowiadaj jeszcze co też ci twoi znajomi naopowiadali tobie, masz ich setki i ciągle coś ci opowiadają. Co prawda tutaj nikogo to nie obchodzi, ale jak tak ci na tym opowiadaniu zależy, . . . . . . . . . !
          • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 16:17
            Сyммa мaтеринcкoгo кaпитaлa в 2013 гoдy – 408 тыcяч 960 рyблей.
            Niestety, link tylko dla kumatych po rusku.. ale Borka zrozumie i wam przetlumaczy :-))

Jeszcze jakies pytania? Prosze sie nie krepowac.. :-)
        • jorl Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 20:48
          A ja jak bylem na Syberi ostatniego lata to widzialem przedszkola tam otwarte i w niedziele. Jak sie zdziwilem powiedzieli mi ze sa ludzie co i w niedziele pracuja. W Niemczech czy Polsce nic takiego nie ma a to wiem bo wlasnie moja corka szuka w Berlinie przedszkola dla swojego dziecka a i moja kochanka majaca 2 dzieci tez ten problem przerabia. Do tego, conajmniej Barnaul i okolice przedszkole maja za 1200rubli/mies czyli 120zl. W Niemczech 300 Euro min. prywatne 1200 Euro. W Polsce moja kochanka dala dzieci do prywatnego za 500zl na glowe wpisowe 250zl. Twierdzi ze panstwowe niewiele tak taniej do tego krocej otwarte. I nie ma miejsc chociaz moze tak mowi bo ma bogatego kochanka, tego juz nie wiem do konca. A poszla do pracy wiec przedszkole konieczne. W pracy zarabie niewiele wiecej jak wydaje na przedszkole chocial tam jak dziecko chore i nie idzie do przedszkola oddaja 8zl za wyzywienie. Tyle dobrego w tym prywatnym.
          Pozdrowienia
    • br0fl0vski o cyprze do przemyslenia 03.04.13, 14:41
      www.zerohedge.com/news/2013-04-01/cyprus-pain-only-just-starting
      mignatiou.com/wp-content/uploads/2013/04/EU_DraftMemorandumforCyprus-01APRIL20131.pdf
      www.spiegel.de/international/europe/cyprus-bank-bailout-model-has-increasing-numbers-of-adherents-in-eu-a-891849.html
      www.forbes.com/sites/moneybuilder/2013/04/01/five-reasons-you-should-care-about-cyprus/
      tak na marginesie wolnosc odebrala co niektorym w polsce rozum

theeconomiccollapseblog.com/archives/cyprus-style-bank-account-confiscation-is-in-the-new-canadian-government-budget
      www.zerohedge.com/contributed/2013-03-30/canadian-government-offers-bail-regime-prepares-confiscation-bank-deposits-ba
      rt.com/news/cyprus-president-money-withdraw-129/
      • br0fl0vski Re: o cyprze do przemyslenia 03.04.13, 15:15
        www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pHFEa8Gno7Q#!
        • malkontent6 Re: o cyprze do przemyslenia 03.04.13, 15:35
          A to już zupełna sensacja:

www.youtube.com/watch?v=lC_Bn5n2tbk
          • br0fl0vski Re: o cyprze do przemyslenia 03.04.13, 16:09
            malky juz ci dawno pisalem ze jestes intelektualna ameba i stac cie tylko na brain farts
            • malkontent6 Re: o cyprze do przemyslenia 03.04.13, 20:31
              Ja też cię lubię.
    • romrus Wylacznie... 03.04.13, 14:46
      darekvtb napisał:
      >wychowani na “polskich” mediach i nawet ich podroze i wlasne obserwacje nie sa w stanie zmienic pogladow uksztaltowanych przez telewizornie i panow “Wackow”..
      > Smutne to, ale prawdziwe :-(

...umyslowo uposledziony polski media moga na powaznie opublikowac 3 kwietnia, a umyslowo uposledziony czytelnicy traktowac powaznie przetlumaczony artykul, ktory byl zamesczony we Wloszech na Prima Aprelis.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13669155,Wloskie_media__Sekretna_wizyta_Putina_w_Toskanii_.html#BoxWiadTxt
      Trzy dni wackam poszlo na tlumaczenie.
      Smutne to, ale prawdziwe.
    • j-k Nihil Novi - wszedzie lokalne media ksztaltuja... 03.04.13, 15:52
      poglady 80-90 % spoleczenstwa.
      Tak jest w Polsce, tak jest w Rosji, tak jest na Litwie, tak jest w Niemczech
      i tak jest we Francji, ze juz o USA nie wspomne.

Wymienilem tylko te kraje w ktorych przez jakis czas przebywalem, zapoznajac sie z obrazem mediow i z pogladmi zaslyszanymi w knajpach, czy na ulicach.

Jaki procent spoleczenstwa w kazdym z tych krajow oglada/czyta zagraniczne srodki przekazu?

5, 10, 15 ?

To tylko na tym foro - jest takich wiecej :)))
      • darekvtb Re: Nihil Novi - wszedzie lokalne media ksztaltuj 03.04.13, 16:11
        Nie mialbym nic przeciwko, jesli by media formowaly poglady spoleczenstwa w interesach narodu, ale obecne polskojezyczne media pracuja przeciwko Polsce! Zreszta, podobnie jest z "elyta" intelektualna - albo sami sie sprzedali obcym interesom, ale pracuja jako "pozyteczni idioci". Czesto tu slysze oskarzenia, ze Eva (ktorej poglady czesto podzielam) jest wrogiem Polski bo tak czesto krytykuje kraj w ktorym sie urodzila. Ale jak tu nie krytykowac kiedy na kazdym kroku widac jak polskie wladze strzelaja sobie w stope, a najwiecej z tego powodu - cierpi narod.
        Ja marze o czasach kiedy wladza w Polsce bedzie nalezec do prawdziwych polskich nacjonalistow ktorzy beda dzialac wylacznie w polskich interesach a nie transnacjonalnych korporacji lub obcych mocarstw.
      • j-k Marzyciel z Ciebie :) 03.04.13, 16:24
        Przeanalizuje dwa kraje, ktorych prase regularnie czytuje, a media sledze:

Niemcy i USA.

1. Niemcy. Masz tu obok na foro moj watek o zamykaniu elektrowni atomowych w tym kraju.
        Rozumiem dzialania Zelonych - fanatycznych przeciwnikow energii atomowej.
        Jednak dzialnia te wspiera niemiecka prasa i media opanowane w wiekszosci przez frakcje liberalno- socjalistyczna.
        Chadecko-liberalny Rzad niemiecki pozostaje praktycznie osamotniony i wbrew interesom Niemiec jako kraju - plynie wrac z pradem narzuconym przez te media.

2. USA. Sytuacja gosdpodarcza i finansowa USA jest bardzo trudna - o wiele trudniejsza, niz Unii Europejskiej.
        Mimo to media amerykanskie poniekad ida tam na reke rzadowi caly czas piszac ,
        ze w Europie sytuacja jest jeszcze gorsza , niz w USA - co jest oczywista bujda.
        A DWA RAZY bardziej obiektywna telewizje kanadyjska oglada moze 1-2 % obywateli USA
        (chociaz na terenie calych USA jest dostepna)

ERGO: w obu tych krajach manipulacja idzie pelna geba - wiec dlaczego Polska mialaby byc tu wyjatkiem ?
        • darekvtb Re: Marzyciel z Ciebie :) 03.04.13, 16:28
          Owszem, Niemcy tez sa manipulowani..
          • malkontent6 Re: Marzyciel z Ciebie :) 03.04.13, 16:29
            darekvtb napisał:

> Niemcy tez sa manipulowani..

A Rosjanie? :)
            • darekvtb Re: Marzyciel z Ciebie :) 03.04.13, 17:46
              Rosjanie tez sa manipulowani, ale w interesach Rosji. Obserwuje to codziennie. Maszyna propagandowa pracuje dla umacniania pozycji kraju, dla demaskowania wrogich Rosji mediow, umacnia swiadomosc narodowa, kultywuje rodzine, religie - zadnych parad pe.. (wiecie o co chodzi :-)
              • j-k wiemy, znamy :) 03.04.13, 18:05
                Wzor rodem z II. Rzeczpospolitej i Sanacji z lat 1930-39.

Rassija , strana wsiech Rassijan...

PS. Nie krytykuje.
                jako milosnik historii stwierdzam tylko paralele.
              • malkontent6 Re: Marzyciel z Ciebie :) 03.04.13, 19:20
                W USA to się nie udaje, bo tutejszy Kreml ma mały w pływa na media i każdy gada co chce. Jedni są za, ini przeciw. Anarchia.
              • kylax1 Geje wrogiem Rosji. Skąd my znamy tę śpiewkę. 03.04.13, 21:09
                Aha od Władimira Władimirowicza...

A taka Brazylia, czy Meksyk mają małżeństwa homoseksualne i adopcję dla par homo i jakoś nie tylko się nie zawalają, ale idą do przodu, a i dzietność znacznie większa, niż w Rosji...
                • eva15 Re: Geje wrogiem Rosji. Skąd my znamy tę śpiewkę. 04.04.13, 00:49
                  kylax1 napisał:

> A taka Brazylia, czy Meksyk mają małżeństwa homoseksualne i adopcję dla par hom
                  > o i jakoś nie tylko się nie zawalają, ale idą do przodu, a i dzietność znacznie
                  > większa, niż w Rosji...

To dlatego, że Rosja jest zacofana. W Rosji geje nie potrafią mieć dzieci!

• kylax1 Jeśli chodzi o prawa osób LGBT to tak, Rosja jest 04.04.13, 18:58
                    zacofana.
    • jk2007 Polska-Rosja. Diagnoza społeczna 2013 03.04.13, 16:28
      polecam:
      www.cprdip.pl/main/index.php?id=polska-rosja.-diagnoza-spoleczna-2013---raport-z-badan-opinii-publicznej-w-polsce-i-rosji
      • borrka Mowiac krotko: dominuje niewiedza. 03.04.13, 17:35
        Obustronna.
        Sasiadow na ogol sie nie lubilo, ale w Unii troche sie to zmienia.
        No, bez przesady, ale odrobine.

Polacy Ruskich sie boja, Rosjanie zazdroszcza Polakom cywilizowanych salonow Europy, na ktore czasem Polske po zgaszeniu swiatel, wpuszcza.

Smieszy (wspolna dla Polakow i Moskali) milosc do Niemiec i zachwyt Ameryka.
        Rzekoma antyamerykanskosc Matuszkanistas blednie w sytuacji, gdy na ulicach Moskwy latwiej kupic komiks o supermenie, niz bajki Jerszowa.

Ale nie dramatyzowalbym - jeden taki serial o starej Germanowej robic wiecej, niz miesiace szczekania hasbary.
        Nie jest tak zle, Matuszkanistas !
        Ole !
        • jk2007 Bierezowski o Rosjanach 03.04.13, 17:44
          trafnie ujal:
          "Оcoбеннocть рyccких cocтoит в пoвышеннoй чyвcтвительнocти к oкрyжaющей cреде, к нoвoй инфoрмaции, к изменениям, yже прoизoшедшим или прoиcхoдящим cегoдня. Блеcтящaя пaмять...Мне, кoнечнo, oчень грycтнo кoнcтaтирoвaть, чтo cегoдняшние беды Рoccии прежде вcегo зaдевaют рyccких. Дейcтвительнo прoиcхoдит кaтacтрoфa мaccoвoгo вымирaния, и прежде вcегo рyccких. И oпять же, я дoлжен был нaйти для cебя этoмy oбъяcнение. И oбъяcнение, к coжaлению, неyтешительнoе. Рyccкие вcегдa cлишкoм пoлaгaлиcь нa гocyдaрcтвo, нa влacть, нa цaря-бaтюшкy, нa генерaльнoгo cекретaря, вернoпoддaнничеcки cлyжили им, пoлyчaя взaмен oпределённые гaрaнтии безoпacнocти. Пoлитикa cтрaны – прямoе прoдoлжение caмocoзнaния нaции. Сейчac рyccкие, c мoей тoчки зрения, глyбoкo не yвереннaя в cебе нaция. Они не нaшли cпocoбa кoмпенcирoвaть этy неyвереннocть, кaк этo cделaли немцы. Еcли yгoднo, немцы – этo цивилизoвaнные рyccкие. Рyccкие и немцы oчень близки. Ни oднa нaция не cмoглa yкoренитьcя в Рoccии тaк, кaк немцы. Ни oднa зaпaднaя нaция, я имею в видy. Мне кaжетcя, чтo ocнoвнaя прoблемa рyccких, cвязaннaя c неyмением cфoрмyлирoвaть внешнепoлитичеcкyю и внyтрипoлитичеcкyю cтрaтегию, — этo глyбoкaя неyвереннocть в cебе."
          ttolk.ru/?p=16577
          • darekvtb Re: Bierezowski o Rosjanach 03.04.13, 20:00
            Bierezowski?
            trafnie o Rosjanach????

Hmm.. Ja staram sie nie mowic zle o zmarlych, ale dla czlowieka z rekoma po lokcie we krwi - zrobie wyjatek. Bierezowski to ostatni czlowiek ktorego bym cytowal. Wiekszym od niego przestepca przed narodem Rosyjskim byl chyba tylko Jelcyn.
            Wieczorem 23 marca, czytalem tutaj komentarze pod tekstem o jego smierci. Komentarze byly w wiekszosci takie, ze portal byl muszony je zetrzec. Ale ja zdazylem je wczesniej przeczytac. Zdecydowana wiekszosc z nich byla w stylu: "Skad w Londynie wzieli kolek osikowy? - pewnie przywiezli z Rosji.. ". I Pan tego czlowieka cytuje w naszej dyskusji o Rosjanach i Polakach???

Wielki nietakt..

• jk2007 Re: Bierezowski o Rosjanach 03.04.13, 21:02
              Bierezowski jako tworca wspolczesnej Rosji nadal aktualny

darekvtb napisał:
              > I Pan tego czlowieka cytuje w naszej dyskusji o Rosjanach i Polakach???
              Wielki nietakt..

• przyjacielameryki Re: Polska-Rosja. Diagnoza społeczna 2013 03.04.13, 19:18
        jk2007 napisał:

> polecam:
        > www.cprdip.pl/main/index.php?id=polska-rosja.-diagnoza-spoleczna-2013---raport-z-badan-opinii-publicznej-w-polsce-i-rosji

Faktycznie ciekawe. Ale z grubsza polskie opinie pokrywają się z tym co ja i niektórzy piszą na FŚ.
        Widać, że sporo nas dzieli i nie zanosi się na poważniejszą zmianę. Rosjanie jednak mocno tkwią w propagandzie sowieckiej która jest cały czas kontynuowana. Widać, że trudno Rosjanom zrozumieć, że jesteśmy niepodległym państwem i sojuszników sami sobie dobieramy. Nasze stosunki stają się dość obojętne ale to chyba dobrze. Może coś się zmieni za 50 lat?
    • hothotterviolett Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 16:59
      Bo to jest typowa mentalność polaczków - jak ktoś ma pieniądze, to je na pewno ukradł, a jeżeli ja ich nie mam, to nie dlatego, że jestem głupi i leniwy, tylko winny jest zły świat.
      Jak im ktoś podwyższy abonament o 20 złotych to jest lament, a jak komuś zabierają ciężko zapracowane DUŻE pieniądze, to cacy.
      • elka-sulzer Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 17:21
        hothotterviolett napisał(a):

> Bo to jest typowa mentalność polaczków - jak ktoś ma pieniądze, to je na pewno
        > ukradł, a jeżeli ja ich nie mam, to nie dlatego, że jestem głupi i leniwy, tylk
        > o winny jest zły świat.

Ta mentalnosc skads sie bierze. Przekonania jakich ludzie nabieraja nie biora sie z powietrza czy z mleka matki. Te przekonania sa rezultatem zamierzonej dzialalnosci dezinformacyjnej (dzialalnosci propagandowej) garstki rzadzacej motlochem. Dzialalnosc jak widac jest bardzo skuteczna.

> Jak im ktoś podwyższy abonament o 20 złotych to jest lament, a jak komuś zabier
        > ają ciężko zapracowane DUŻE pieniądze, to cacy.

No coz, wytresowany motloch mysli tak jak tresura przewiduje.
        • malkontent6 Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 19:24
          elka-sulzer napisała:

> Dzialalnosc jak widac jest bardzo skuteczna.

To jednak dałaś się wytresować garstce rządzących.
      • darekvtb Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 17:35
        pewnie byli tam na Cyprze i oszusci, ale nie wolno tak bez sadu wszyskich potraktowac jak zlodziei..
        • hothotterviolett Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 17:41
          Dokładnie. Od zajmowania się ściganiem przestępców są odpowiednie służby, to co zrobiono na Cyprze to zwykła grabież.
          Nie wiem, czy taka polaczkowa mentalność to nie ciągle żywa spuścizna po komuszym wychowaniu.
          • elka-sulzer Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 17:55
            hothotterviolett napisał(a):

> Dokładnie. Od zajmowania się ściganiem przestępców są odpowiednie służby, to co
            > zrobiono na Cyprze to zwykła grabież.
            > Nie wiem, czy taka polaczkowa mentalność to nie ciągle żywa spuścizna po komusz
            > ym wychowaniu.

Propagandowa tresura zawsze sluzyla rzadzacym, czy to komunistom, czy to faszystom, czy jak teraz demokratorom - jest mechanizmem umozliwiajacym rzadzenie motlochem.
            Za komuny rzadzony motloch wiedzial ze rzadzacy karmili ich papka.
            Z nastaniem demokratury rzadzony motloch jakos nie potrafi sie polapac ze jest manipulowany jak za komuny.
            Czy to wina "komuszego wychowania"?
            Nie sadze.
            Wskazyje to raczej na skutecznosc propagandy, ktora jak wiemy jest ponaideowa.

• kylax1 Raczej watykańskim... 03.04.13, 20:48

• malkontent6 Re: Raczej watykańskim... 03.04.13, 20:55
              Na czym polega to watykańskie wychowanie?
              • kylax1 Niech sąsiadowi zdechnie krowa. 03.04.13, 21:01
                To nie wymysł komunizmu, to typowo polsko-watykańska mentalność.
                • malkontent6 Re: Niech sąsiadowi zdechnie krowa. 03.04.13, 21:15
                  A co w tym watykańskiego?
                  • kylax1 Watykan promuje tego typu mentalność. 03.04.13, 21:17
                    Zamiast mentalności indywidualistyczno-kapitalistycznej, mamy mentalność katolycko-niechsąsiadowizdechniekrowastyczną...
                    • malkontent6 Re: Watykan promuje tego typu mentalność. 03.04.13, 21:24
                      A gdzie to wyczytałeś?

Ja pamiętam z czasów gdy byłem religijny "Kochaj bliźniego swego jak siebie samego" i temu podobne teksty.

Twoja antykatolicka fobia chyba ci pomieszła w głowie.
                      • kylax1 Teoria katolycyzmu swoje, a praktyka swoje. 03.04.13, 21:47

• malkontent6 Re: Teoria katolycyzmu swoje, a praktyka swoje. 03.04.13, 22:09
                          Trudno mieć pretensje do KK o to, że ludzie nie przestrzegają ich reguł.
          • mara571 Grabiez?.... 03.04.13, 21:14
            Owszem, moich podatków. Dla wyjaśnienia podatki płace głownie w Niemczech. Znowu 1,4 mld euro poszło sie bujac.
            A teraz od początku: obydwa cypryjskich banki były zwyczajnymi bankrutami. I należało nareszcie pozwolić im zbankrutowac!
            Lokaty bankowe są gwarantowane do 100 tys. euro. Cypryjczycy mieli w swoim funduszu zaledwie 200 mln i ta brakująca sumę należało im pożyczyć. Nic wiecej.
            Zbankrutowane banki udzielały tez kredytów i te zobowiązania nie znikają w momencie bankructwa banku. Mozna je sprzedać, wyegzekwować. I dopiero wtedy z odzyskanych pieniędzy spłacić posiadaczy wyższych lokat.
            Ludzie już zapomnieli, banki od czasu do czasu bankrutowaly i ich klienci tracili całe lub spora cześć własnych wkładów.
            I właśnie dla tego uważam cypryjskich rozwiazanie za skandal i g. mnie obchodzi, kto tam miał lokaty, konta. Chce, aby odczepiono sie od naszej wspólnej forsy czyli podatków w takich sytuacjach.
            PS. Zamykają kolejne mosty na autostradach okrazajacych Kolonie, na razie tylko dla ciężarówek. Korki niemiłosiernie, ale pieniędzy na remont mostow nie ma. Ale na ratowanie banków muszą sie znaleźć.
            • jk2007 Grabiez? Korupcja! 03.04.13, 21:25
              Глaвa Гaзпрoмбaнкa Андрей Акимoв, oфшoры, cвязaнные c Юрием Кoвaльчyкoм, Алекcеем Мoрдaшoвым и Евгением Тyгoлyкoвым, фирмы предпринимaтеля Ринaтa Ахметoвa и еще бoльше 100 кoмпaний и чacтных вклaдчикoв ycпели зaбрaть деньги из рyхнyвшегo кипрcкoгo бaнкa Laiki незaдoлгo дo кризиca. В течение двyх недель co cчетoв вывели oкoлo 500 млн еврo. Кипрcкaя oппoзиция cчитaет прoвoдки пoдoзрительными. Мнoгие из yдaчливых вклaдчикoв были клиентaми юридичеcкoгo бюрo, в кoтoрoм рaбoтaет дoчь президентa Кипрa Эльзa Люциyc.
              www.gazeta.ru/business/2013/04/03/5242401.shtml
        • elka-sulzer Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 17:41
          darekvtb napisał:

> pewnie byli tam na Cyprze i oszusci, ale nie wolno tak bez sadu wszyskich potra
          > ktowac jak zlodziei..

Dla wytresowanego propaganda rzadzacych Kowalskiego ktos kto ma wiecej na koncie niz Kowalski jest automatycznie zlodziejem. Kowalski bedzie, zgodnie z propagandowa tresura, temu komus do gardla skakal niebaczac na to ze i on sam jest ofiara machinacjji rzadzacych.
          • mara571 Myślisz sie Elka, 03.04.13, 22:10
            Propaganda swoje, a ludzie tez swoje wiedza. Zwłaszcza w małych miejscowościach.
            Mieszkałam pare lat na niemieckiej wsi, gdzie absolutna większość "tubylcow" była zamozna, powiedziałbym bardzo zamozna. I wszyscy wiedzieli skąd forsa sąsiadów pochodzi.
            I tylko jedna rodzina miała problem: syn essemana, o którym to essemanie wiadomo było, ze był na wschodzie.
            Po wojnie syn dosc szybko dorobił sie firmy, dobrze prosperujacej firmy. Wieś jak wieś i tajemnica bankowa tajemnica nie była. Dzięki temu wszyscy wiedzieli, ze firmę założono bez kredytów.
            Co do polskich warunków: jak sie rozejrzysz wokół obojętnie czy w stolicy czy na prowincji wychodzi na to, ze większość dzisiejszych milionerów, multimilionerow ma związki ze służbami lub modnymi w latach 90-tych firmami polonijnymi.
            To nie ma nic wspólnego z propaganda. W Polsce massmedia opanowanie przez tych samych ludzi uprawiają inna propagandę.
    • jk2007 Rosja, Kaukaz, film 03.04.13, 17:29
      wstrzasajacy film o rosyjskiej glubince
      www.youtube.com/watch?v=H_YaTxCum-w&feature=player_embedded
      • misterpee Re: Przedtem ruskie nas kradly i bylo zle 03.04.13, 18:40
        teraz amerykancy nam daja forse i jest tak dobrze. -propaganda zlodzieji.

Za komuny w Rosji bylo jeszcze gorzej niz w Polsce, a ci co kradli i byli odpowiedzialni za niewydolnosc systemu wyjechali na zachod, gdzie robia to samo. Dzis Ameryka ma gorsza stope zyciowa niz Polska !!!!!!! Jest najbardziej zadluzonym krajem zachodu. Rosja , na odwrot, nie ma dlugow i notuje postep ekonomiczny.
        • j-k poviedz, by ta swiatowa biedota nie walila do USA 03.04.13, 18:47
          bo maja przestarzale informacje.
          • elka-sulzer Re: to ze swiatowa bieda wali do 03.04.13, 20:09
            jakiegos "raju" swiadczy jedynie o skutecznosci propagandy a nie rzekomym dobrobycie w docelowym miejscu.
            • malkontent6 Re: to ze swiatowa bieda wali do 03.04.13, 20:17
              elka-sulzer napisała:

> jakiegos "raju" swiadczy jedynie o skutecznosci propagandy

Ty też jak widać stale ulegasz tej propagancie, bo ciągle w tej Hameryce mieszkasz.
        • edek_vilola Re: Przedtem ruskie nas kradly i bylo zle 04.04.13, 00:32
          misterpee napisał:

> Dzis Ameryka ma gorsza stope zyciowa niz Polska !!!!!!!

Dla ludzi, ktorzy przywoza ze soba do Ameryki taki "bagaz kwalifikacji" i takie wartosci intelektualne jak ty Mister Pi, pewnie ma stope znacznie gorsza niz Polska. I zawsze miala, nie tylko dzis. Decyduje tu przede wszystkim twoje nastawienie, "your attitude". Bujasz w swiecie marzen niczym Salvador Dali i snisz, ze kraj, ktorego mentalnosc wlasnie ty reprezentujesz (Rosja) jest na samym szczycie i najlepszy.
      • darekvtb Re: Rosja, Kaukaz, film 03.04.13, 19:34
        "wstrzasajacy film o rosyjskiej glubince"
        1. Film ma ponad 20 lat. Czyzby za ten czas nic sie nie zmienilo?
        2. Film o rodzinie osetynskiej. Jak to sie ma do "rosyjskiej glubinki" ???
        • elka-sulzer Re: Rosja, Kaukaz, film 03.04.13, 20:13
          darekvtb napisał:

> "wstrzasajacy film o rosyjskiej glubince"
          > 1. Film ma ponad 20 lat. Czyzby za ten czas nic sie nie zmienilo?
          > 2. Film o rodzinie osetynskiej. Jak to sie ma do "rosyjskiej glubinki" ???

jk207 swoim wpisem i linkiem dal walsnie dowod o czym mowa :D
          Chcialoby sie stan jego umyslu przypisac komuszemu wychowaniu, hehehe.
        • jk2007 Re: Rosja, Kaukaz, film 03.04.13, 21:09
          darekvtb napisał:
          > 1. Film ma ponad 20 lat. Czyzby za ten czas nic sie nie zmienilo?

mentalnosc sie zmienila?

• darekvtb Re: Rosja, Kaukaz, film 03.04.13, 21:52
            Napisal Pan ze film pokazuje "rosyjska glubinke". Jest Pan tego pewien?
            Pan rzeczywiscie ogladal ten film?

"mentalnosc sie zmienila?"
            Czyja? Osetynow?
    • kylax1 Masz częściowo rację 03.04.13, 20:46
      Polacy faktycznie mają trochę wyprane mózgi jeżeli chodzi o realia rosyjskie. Choć działa to w obie strony. Wielu Rosjan też tak myśli o Polsce.

Natomiast faktem jest, że Rosja i Polska to kraje o podobnym poziomie zamożności, PKB per capita w obu państwach jest zbliżony.

Tym co wpływa na percepcję biedy w Rosji jest większe zróżnicowanie w dochodach w Rosji, niż w Polsce.

wskaźnik GINI dla Polski: około 35
      wskaźnik GINI dla Rosji: około 42

Nie zmienia to faktu, że Rosja biednym krajem nie jest, wystarczy zobaczyć tłumy Rosjan w drogich miejscowościach wypoczynkowych, czy w drogich centrach handlowych. Jest ich tam znacznie więcej, niż Polaków.
      • malkontent6 Re: Masz częściowo rację 03.04.13, 20:57
        kylax1 napisał:

> wystarczy zobaczyć tłumy Rosjan w drogich miejscowościach wypoczynkowych

To fakt, od pewnego czasu widać tam Rosjan. Może kiedyś zdobędę się na odwagę i zapytam czy warto im było eksperymentować z komunizmem? :)
        • kylax1 Choć ci znajomi darka, to faktycznie dziwadła. 03.04.13, 21:01
          Można Rosji nie lubić, ale stwierdzać, że tam niedźwiedzie po drogach biegają i nie ma prądu i ludzie na ulicy żyją i wszyscy jeżdżą starymi ładami rocznik 1965, to faktycznie objaw umysłowego porażenia...

PS: Podobnie o Polakach myśli wielu Amerykanów, ale oni mogą, bo mieszkają za oceanem, ale Polacy mają Rosją prawie za sąsiada, zatem takie głupoty nie są niczym usprawiedliwione.
          • malkontent6 Re: Choć ci znajomi darka, to faktycznie dziwadła 03.04.13, 21:19
            Dlatego napisałem mu, że ma dziwną rodzinę. :)
            • darekvtb Re: Choć ci znajomi darka, to faktycznie dziwadła 03.04.13, 21:58
              "napisałem mu, że ma dziwną rodzinę"

W zeszlym roku lecialem z Mediolanu do W-wy w samolocie z Polka mieszkajaca w Szwajcarii. Narzekala na gasterow (wlochow), a jak wspomnialem ze mieszkam w Moskwie, to zaczela sypac stereotypami o Rosji - jak bym ogladal TVN!
              • malkontent6 Masz pecha. :) 03.04.13, 22:08
                Gdzie się obrócisz spotykasz wrogów Rosji. Nie zaglądaj do lodówek w Polsce, bo i tam pewnie siedzą. :)

Ja do Polski jeżdżę przynajmniej raz w roku i jakoś takich tekstów nie słyszę a spotykam się na ogół z wieloma ludźmi z różnych środowisk, z różnych rejonów kraju. Temat Rosji jest ludziom na ogół obojętny, za wyjątkiem fanatyków PiS.
                • darekvtb Re: Masz pecha. :) 03.04.13, 22:16
                  "Gdzie się obrócisz spotykasz wrogów Rosji."

Alez to nie sa wrogowie Rosji! To sa ludzie ze sfalszowym obrazem Rosji - ludzie zombirowani przez tendencyjne media.

A teraz tak sobie mysle.. moze to i dobrze ze Rosje pokazuja jako "padol wyklety"!
                  No bo.. po co mi tu konkurenci z Polski? :-)))
                  • malkontent6 Re: Masz pecha. :) 03.04.13, 23:07
                    Mimo to twierdzę, że masz pecha, bo spotykasz wyłącznie ludzi zmanipulowanych przez media. :)
      • darekvtb Re: Masz częściowo rację 03.04.13, 22:10
        " Rosja i Polska to kraje o podobnym poziomie zamożności"
        Kiedys tez tak sadzilem ale obecnie sklonny jestem przyznac pierwszenstwo Rosjanom.
        Przyczyn jest kilka ale glowne to:
        1. Baaardzo duza szara sfera rosyjskiej gospodarki ktora nijak nie jest uwzgledniana w statystyce
        45% Rosjan - w szarym sektorze gospodarki - formalnie nigdzie nie pracuja..
        2. Obciazenia polskiego budzetu zwiazane z obsluga dlugu publicznego. Formalnie dochod Rosjanina i Polaka jest podobny, ale ile tego dochodu Polak straci na oplacie % dlugu publicznego? - a Rosjanin ta kase wyda na siebie!
        • eva15 Państwo zadłużone, to biedne państwo 04.04.13, 00:36
          No właśnie - państwo zadłużone to biedne państwo ii biedni jego obywatele. I to niezależne od tego, jak duży jest formalnie PKB , bo on i tak w znacznym stopniu nie jest już ich, tylko wierzycieli.
          Dawno już udowodniono w ekonomii, że każde zadłużenie powyżej ca 80% PKBi w dodatku przy jednoczesnym negatywnym bilansie handlowym to prosta droga do upadku i biedy.
          PIGSy to potwierdzają.
        • przyjacielameryki Re: Masz częściowo rację 04.04.13, 08:53
          darekvtb napisał:

> " Rosja i Polska to kraje o podobnym poziomie zamożności"
          > Kiedys tez tak sadzilem ale obecnie sklonny jestem przyznac pierwszenstwo Rosja
          > nom.
          > Przyczyn jest kilka ale glowne to:
          > 1. Baaardzo duza szara sfera rosyjskiej gospodarki ktora nijak nie jest uwzgled
          > niana w statystyce
          > 45% Rosjan - w szarym s
          > ektorze gospodarki - formalnie nigdzie nie pracuja..

> 2. Obciazenia polskiego budzetu zwiazane z obsluga dlugu publicznego. Formalnie
          > dochod Rosjanina i Polaka jest podobny, ale ile tego dochodu Polak straci na o
          > placie % dlugu publicznego? - a Rosjanin ta kase wyda na siebie!

Człowieku, ty faktycznie masz wyjątkowo wyprany mózg i coś tam bełkoczesz. Poniżej masz ranking państw pod względem poziomu i jakości życia:
          pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_wska%C5%BAnika_rozwoju_spo%C5%82ecznego
          Polska - 39
          Rosja - 66 w towarzystwie Białorusi, Kostaryki, Kazachstanu. I koniec tego idiotycznego bełkotania.
          Co z tego że w Moskwie jest b. dużo samochodów, kiedy nie ma dróg, autostrad i są gigantyczne korki i nie ma gdzie tymi samochodami jezdzić. To taki jeden przykład.

I przestań już wysilać się w tym bełkocie n/t poziomu życia Polaków i Rosjan bo my to widzimy po Rosjanach przyjeżdżających masowo na zakupy z OK do Trójmiasta i po ich wypowiedziach.
        • kylax1 Są dwie Rosje. 04.04.13, 19:01
          Jedna to Rosja dużych miast jak Moskwa, Petersburg, Jekaterynburg, czy Nowosybirsk. To są miast o dość przyzwoitym poziomie życia.

Jednak jest też druga Rosja, czyli duże obszary głubinki i wsi, gdzie bieda, aż piszczy. Najlepiej to widać na granicy Rosji i Chin. Miasta po stronie chińskiej są dynamiczne i widać, że się bogacą. Strona rosyjska robi przygnębiające wrażenie...
    • jorl Re: Pranie mozgow, a sprawa polska.. 03.04.13, 21:55
      mara571 napisała:

> Owszem, moich podatków. Dla wyjaśnienia podatki płace głownie w Niemczech. Znow
      > u 1,4 mld euro poszło sie bujac.
      > A teraz od początku: obydwa cypryjskich banki były zwyczajnymi bankrutami. I na
      > leżało nareszcie pozwolić im zbankrutowac!
      > Lokaty bankowe są gwarantowane do 100 tys. euro. Cypryjczycy mieli w swoim fund
      > uszu zaledwie 200 mln i ta brakująca sumę należało im pożyczyć. Nic wiecej.
      > Zbankrutowane banki udzielały tez kredytów i te zobowiązania nie znikają w mome
      > ncie bankructwa banku. Mozna je sprzedać, wyegzekwować. I dopiero wtedy z odzys
      > kanych pieniędzy spłacić posiadaczy wyższych lokat.
      > Ludzie już zapomnieli, banki od czasu do czasu bankrutowaly i ich klienci traci
      > li całe lub spora cześć własnych wkładów.
      > I właśnie dla tego uważam cypryjskich rozwiazanie za skandal i g. mnie obchodzi
      > , kto tam miał lokaty, konta. Chce, aby odczepiono sie od naszej wspólne

Bardzo ladnie, ja tez jestem za ale jak tak to prosze w czasie gry jej regul nie zmieniac. Jakie reguly?
      Ano komu popozyczaly te banki cypryjskie nie swoje pieniadze? Ano najwiecej rzadowi greckiemu. Greckie obligacje. A co sie z nimi stalo? Ano rzady EU powiedzialy ze conajmniej polowa tych obligacji jest niewazna. To byla ingerencja rzadowa nie rynkowa. Banki w Niemczech itp dostaly troche kapiatalu za greckie obligacje a tak naprawde zaplacilem ja bo mam male % z moich wkladow w bankach niemieckich. Bo te moje banki musialy kase odpisac. Ta stracona na podstawie decyzji rzadow w sprawie obligacji greckich papierow.
      Po cholere rzady wtracaly do Grecji? Jakby sie nie wtracaly to:
      Grecy zaciagajac od dawna dlugi poprzez nowe obligacje by musieli dawac 20 albo 30%. Do tego jakby musieli tyle priponowac zacseliby duzo wczesniej pasa.
      Tak nawet i bylo ale byl taki wrzask jak to wstretni banksterzy morduja Grecje. Do tego na obligacje sa ubezpieczenia. I jakby Grecja w koncu splajtowala to by z greckimi obligacjami zostali tylko co co wiedzieli ze to ryzyko ale brali je np. za 30%. A ci co by stracili je na wskutek plajty Greckow by dostali calkiem wolnorynkowo z CDSow jaies odszkodowania. Do tego te splajtowane obligacje bylyby dalej wazne i jakby Grecy kiedys jakiekolwiek pieniadze na zakop no. lekow by wyslali za granice calkiem wolonorynkowo by zostaly one Grekom zabrane.
      Tak to rzady zepsuly wolnorynkowe dzialania w stosunku do Grekow a potem nagle zmienili reguly gry i cypryjskie banki dali splajtowac.
      Niech jak co rzady te przepadle obligacje greckie na ktore wydano wklady tych co mieli kase na Cyprze uaktualnia. Wszystkie. I wtedy Gekom zabierac kazda kase jaka wyplynie od nich. Na byle co.
      Zmienianie regul podczas gry przez rzady powoduje ze ci co maja lepszy dostep do ludzi z rzadow zarabiaja mnostwo, ci co gorszy traca. A to jest przeciw wolnemu rynkowi i to bardzo mocno.

Pozdrowienia

• tytus_staropolski Propaganda, dywersja i glupota. 04.04.13, 01:49
      Wszyscy oni – typowi Polacy-katolicy, wychowani na “polskich” mediach i nawet ich podroze i wlasne obserwacje nie sa w stanie zmienic pogladow uksztaltowanych przez telewizornie i panow “Wackow”.. Smutne to, ale prawdziwe :-(

Masz kuku i masz debilna rodzine - 100%
      • edek_vilola Wyzszosc "Placu Czerwonego" nad "Placem Sw Piotra" 04.04.13, 03:07
        Nie bardzo do mnie dociera, o co tym ludziom ("komsomolcom") chodzi. Jezeli chca reklamowac Plac Czerwony, niech reklamuja. W koncu to forum swiat. Z ciekawoscia poczytam o "car-puszce" i "car-kałokole". Im to jednak nie wystarcza - z jakiegos nieznanego mi powodu potrzebuja poczucia wlasnej wyzszosci. Chca udowodnic "wyzszosc Placu Czerwonego nad Placem Sw. Piotra". Gdybym byl prawoslawny, to moze bym to rozwazal. Ale jestem katolikiem, wiec Plac Sw. Piotra jest mi blizszy.
        • darekvtb St. Petro vs. Kremlin? 04.04.13, 08:09
          Jestem katolikiem, do Placu Czerwonego mam jakies 1.5 km (w linii prostej), na Placu Sw. Piotra ostatnio bylem na Pasterce..

Po co cos reklamowac? Wystarczy ze media nie beda klamac! Ale to chyba utopia :-)
        • tytus_staropolski O co im chodzi? 04.04.13, 14:44
          To sa ludzie, ktorym w zyciu sie nie udalo. To ludzie przegrani, takie niezaradne doopy w korach, ktorzy piszac bzdury maja poczucie zazywania lekarstwa, ktore ma byc dla nich pewnego rodzaju odtrudka na ich bylejakosc.
      • edek_vilola Poczucie wyzszosci potrzebne jest "psychicznym" 04.04.13, 12:09
        Czlowiek normalny potrzebuje do szczescia poczucia rownosci wobec innych, a nie wyzszosci. Jednak w chorych spoleczenstwach, gdzie typowe jest, ze ciagle ktos kogos poniza i "gnoi", ponizany jegomosc odczuwa ciagle potrzebe "rekompensaty" i dla odzyskania wlasnej rownowagi psychicznej musi sie wywyzszac. Wezmy "diedowszczyzne", najbardziej podobno typowa dla wojska rosyjskiego. Najpierw rekrut ("kot") jest poniewierany przez starszych, a potem sam bedac starszym poniewiera innych. W ten sposob powstaje "bledne kolo", ktore przerwac moze jedynie przyjecie wartosci chrzescijanskich, rowniez katolicyzmu (wlasciwie pojmowanego). A zatem wydaje sie pewne, ze "komsomolcy", ktorzy bez przerwy podkreslaja na forum swoja "wyzszosc" i "wyzszszosc" wlasnych idoli, w rzeczywistosci cierpia (lub cierpieli) na poczucie ponizenia. Dlatego bez przerwy szukaja potrzeby rekompensaty "urazonej dumy".
        Spoleczenstwa anglo-saskie zaszly w historii daleko miedzy innymi dlatego, ze nikt w nich nikogo nie "gnoi" dla samej "przyjemnosci gnojenia" i nikt sie nie wywyzsza dla samej "przyjemnosci wywyzszania".
        • darekvtb Komu potrzebne poczucie wyzszosci???? 04.04.13, 12:21
          Czy to z goracego "poczucia rownosci" Borrat swego czasu twierdzil ze Rosjanie w Moskwie myja sie w przydroznych rowach?
          • tytus_staropolski Twoja riposta jest do doopy facio. 04.04.13, 14:47
            Jestes cieniasem, przegranym i zakompleksionym cieniasem.
            • darekvtb Dziekuje za wpis w moim watku :-) 04.04.13, 15:15
              Uwierz mi, dziecie - ja nie jestem winien tych nieszczesc ktore Cie spotkaly i uczynily takim zlym. Ale wierze ze wszystko co nam sie przytrafia, to nie przypadek, ale pozyteczna nauka. Zaprawde, powiadam Ci, z perspektywy czasu Twoje obecne problemy beda Ci sie wydawac nieznaczaca blahostka.
              Usmiechnij sie i los usmiechnie sie do Ciebie :-)
              • tytus_staropolski Dokonales plagiatu. 04.04.13, 16:01
                forum.gazeta.pl/forum/w,50,143637766,143666347,O_co_im_chodzi_.html
                Nie dziekuj. Dalem to tobie bez zobowiazan. Twoja przytepawa ironia do doopy.
                • darekvtb Nienawisc najsilniej uderza w swoje zrodlo! 04.04.13, 21:44
                  Ja rowniez Pana kocham.. :-))
                  • tytus_staropolski Glowy uzywasz jako cel dla pociskow sodowych. 04.04.13, 22:19
                    A wracajac do meritum nalezy stwierdzic, ze rodzine masz super inteligentna. Powiedz z reka na sercu ile srednio lat edukacji przypada na glowe? Nie wliczaj tylko wojska prosze.

I jeszcze jedna sprawa . Gdybys byl bardziej rozgarniety, a nie prowokacyjno-propagandowy, to bys pomyslal o sosjologii i zachowaniu sie spoleczenstwa wobec pewnych zaszlosci.

Wniosek: w swojej diecie musisz uwzglednic wieksza ilosc kreatyny. Suplementy Fat Burner, Slim Fast to jeszcze za malo.
          • borrka Link. 04.04.13, 18:21
            Kagebowski parobku.
            • borrka Mam w d.. twoja opinie, smieciu. 04.04.13, 18:31
              Ale NIGDY nie obrazam Rosjan , jako narodu, bo ich raczej lubie.
              Moge, klamliwy smieciu, krytykowac polityke, czy propagande, ale nie narod.
              • darekvtb Re: Mam w d.. twoja opinie, smieciu. 04.04.13, 21:40
                " Ale NIGDY nie obrazam Rosjan , jako narodu, bo ich raczej lubie."

Noo.. Moze i o moskwiczach co sie myja w przydroznych rowach - tez pisales z dobrodusznym zartem? Pamietam dokladnie nasza dyskusje na ten temat. Kiedy ja ci oponowalem to mi odpisales ze, sami twoi zajomi ci to opowiadali - Myli sie w rowie kiedy im odlaczali wode..
                • borrka Link, parszywy klamco. 04.04.13, 21:47

• darekvtb Witam Panie Borrat :-) 05.04.13, 08:36
                    Szanowny Panie Borrat!

Poniewaz Pana replika na temat Rosjan co sie myja w przydroznym rowie niczym szczegolnym sie nie wyrozniala od innych Pana rusofobskich tekstow, to i nie przyszlo mi do glowy jego gdzies skopiowac dla potomkow :-)
                    Znalezc z pomoca wyszykiwarki jest malo prawdopodobne gdyz wiele archiwnych wypowiedzi w cudowny sposob "znika"! Tak sie stalo z wypowiedzia j-k: "..rosyjskie kurevki sa lepsze". Ja jego wypowiedz skopiowalem do sygnaturki. Ale obecnie nijak nie mozna odnalezc ta jego replike w archiwum forum! Takie oto cuda!

Brof ma racje - trzeba czytac nie tylko pozolkle gazety ale i zapamietywac w swoim archiwum szczegolnie pikantne wypowiedzi! Nie sadzilem ze bede zmuszony udowadniac istnienie wypowiedzi ktora czytali wszyscy forumowicze.
                    Na przyszlosc postaram sie zapamietywac nie tylko sam tekst, ale tez screenshot ekranu - inaczej mi nikt nie uwierzy!
                    • bywszy1 Re: czy jest sens obrazania sie?+ 05.04.13, 10:32

• borrka Przyznajesz, ze lzesz kagebowski kundlu ? 05.04.13, 21:45
                      To dobrze, bede ci jednak przypominal te klamstwa.
                      Jestes zbyt malo inteligentny na klamstwa, dajesz sie przygwozdzic, jak Sieroza pionier,.
                  • romrus Re: Zadnych cie linkow, banderowcu:-) 05.04.13, 09:43
                    Teraz wszyscy sie nauczyli twoich zasad:

-nigdy sie nie tlumaczyc;

-nie dawac zadnych linkow.

Tego tez nie pisalesz?
                    • bywszy1 Re: alez wlsowiec+ 05.04.13, 10:33

• jk2007 Polska znowu drazni Rosjan 04.04.13, 17:53
      Memorial Kaczynskiego bedzie jak Plac Czerwony.
      Пoльшa прocит 100 тыc. кв. м нa мемoриaл Кaчиньcкoмy.
      Влacти Пoльши рaccчитывaют, чтo пaмятный кoмплекc пoд Смoленcкoм зaймет территoрию бoльше Крacнoй плoщaди.
      izvestia.ru/news/547858
      • bywszy1 Re:w Wyborczej wyczytalem+ 05.04.13, 10:36

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka