Dodaj do ulubionych

Kontrowersyjny komisarz Oettinger

29.05.13, 22:56
Wczoraj w Brukseli spotkali sie czlonkowie Niemiecko-Luksemburskiej Izby Handlowej.
Jako honorowego goscia zaproszono G. Oettingera, ktory ocenil obecny stan Unii Europejskiej.

"Oettinger uwaza,że wymaga ona remontu. Jego niepokój wzbudza przede wszystkim sytuacja we Francji, zaś Bułgaria, Rumunia i Włochy są krajami, którymi niemal nie da się rządzić.
UE zachowuje się jak zakład wychowawczy dla reszty świata, zamiast zająć się walką z kryzysem gospodarczym i zadłużeniem.

Oettinger krytycznie ocenił też sytuację we Francji. Ten kraj "kompletnie nie jest przygotowany na to, co jest konieczne" - powiedział.
Odnosząc się do sytuacji w Niemczech, komisarz powiedział, że jego kraj osiągnął szczyt swojej ekonomicznej siły i "nie stanie się jeszcze silniejszy".
Powodem jest - jego zdaniem - "nieprawidłowa agenda" rządu w Berlinie, preferująca zasiłki dla kobiet, które wychowują dzieci w domu, parytety dla kobiet, płacę minimalną i wstrzymanie prac nad wydobyciem gazu łupkowego. Kontynuowanie tej polityki grozi tym, że przewaga w konkurencyjności uzyskana przez Niemcy w wyniku programu Agenda 2010 wdrażanego przez ówczesnego kanclerza Gerharda Schrödera od 2003 roku zostanie zaprzepaszczona."

Orginalne linki, polecam niemieckojezycznym dyskusje w Spieglu i FAZ.

www.faz.net/agenturmeldungen/adhoc/oettinger-kritisiert-eu-staaten-als-politiker-gesprochen-12200151.html
www.bild.de/politik/inland/guenther-oettinger/eu-kommissar-europa-ist-ein-sanierungsfall-30595650.bild.html
www.spiegel.de/politik/ausland/bild-eu-kommissar-oettinger-sieht-eu-als-sanierungsfall-a-902466.html
Obserwuj wątek
    • pimpus18 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 29.05.13, 23:04
      Mogłabyś kiedy napisać coś od siebie (o ile cię w ogóle jeszcze na to stać), a nie zadawalać się cytowaniem neoliberalnych palantów - których łączy ponadpartyjna głupota.

A może to właśnie Niemcy są winne zapaści eurokołchozu?

Wszystko byłoby fajnie, jakby Niemcy tej ich dominacji nie opierali tylko i wyłącznie na eksporcie, pożyczkach i długu - których to pieniędzy nigdy nie otrzymają spowrotem.

• mara571 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 29.05.13, 23:26
        moje poglady na temat obecnego kursu Unii sa powszechnie znane na forum.
        Dzialnosc KE i jej komisarzy nie ma nic wspolnego z neoliberalizmem. To raczej ZSSR 2.0, w kwestiach gosporaczych RWPG 2.0. Wszystkie deklaracje, ze dazy sie do konkurencji mozna miedzy bajki wlozyc w sytuacji, kiedy odgornie decyduje sie w jakich warunkach i co mozna produkowac. Oczywiscie w interesie wielkich koncernow tak jak kiedys wielkich kombinatow.
        Europa traci z dnia na dzien swoja sile ekonomiczna, ktora wynikala z konkurencji malych i srednich firm.
        Do tego dochodzi czynnik ideologiczny, o ktorym wspomina G.O. (protestant, zeby nie bylo ze "katol"). Podobnie jak biura polityczne partii komunistycznej na sile ateizowaly spoleczenstwa i probowaly wychowywac "czlowieka socjalistycznego", KE promuje ateizacje, ideologie gender, szczegolne prawa dla homoseksualistow i zle pojmowana toleracje wobec spolecznosci muzulamanskiej.
        • pimpus18 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 29.05.13, 23:44
          Ty zadziwiająco mało rozumiesz, to jest twój problem.

Dlaczego właściwie do głowy wpadł ci ZSRR i RWPG - jako idące na pasku wielkich koncernów (co jest totalną bzdurą), a nie np. Chiny?

Te neoliberalne eurokomisarze regulują wszystko: zakrzywienie banana, jajka i tysiące innych bredni, a banki, finanse, podatki itp. zostawiły prawom dżungli.

W tych warunkach nikt nie może konkurować z Niemcami, a Oettingerowi ciągle mało!?

On mówił przecież o Niemczech, nie o eurokołchozie!

Pedryle, ateizacja, gender, muli-kulti - są wrestlingiem dla zajęcia uwagi tematami popocznymi, nieistotnymi dla ciemniaków.
        • kylax1 Haha, wiedziałem, że wnioskiem Waszej dyskusji 29.05.13, 23:47
          będzie (jak zwykle) wina ludzi LGBT za problemy gospodarcze Europy. Tylko jak to się ma do np. problemów gospodarczych większości państw islamskich, gdzie za homoseksualizm grozi śmierć?
          • mara571 a gdzies to wyczytal? 29.05.13, 23:50

• pimpus18 Re: Haha, wiedziałem, że wnioskiem Waszej dyskusj 29.05.13, 23:53
            Niech oni się martwią!

A marwią się tym?
    • mara571 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 29.05.13, 23:06
      doczekalismy sie dzisiaj dwoch odpowiedzi:
      M.Schulz przewodniczacy Parlamentu Europejskiego, ktory walczy o wiecej wladzy dla tego papierowego tygrysa, powiedzial niemieckiej tivi, ze to krytyka Komisji Europejskiej.
      Prezydent Hollande stwiedzil, ze : KE nie bedzie dyktowac co mamy robic.
      Przypomne, ze spotkanie ministrow spraw zagranicznych tez zakonczylo sie fiaskiem.
      • j-k nie gneb Euro-biurokratow : ) 29.05.13, 23:11
        staraja sie - jak moga.
        tesz chcialbym ten job.
        zero odpowiedzialnosci
        maximum kasy.

PS. Mialem okazje.
        - tylko jakos nie po drodze mi bylo.
        wole narodowe parlamenty.
        • pimpus18 Re: nie gneb Euro-biurokratow : ) 29.05.13, 23:21
          A postawiłeś sobie już kiedy pytanie: Dlaczego ci tam mieliby właściwie się starać i coś zrobić dla takich jak ty?

Ja nie widzę żadnego powodu.

Kasta polityczna w Pomrocznej jest jeszcze głupsza i bez żadnych zasad.
          • j-k ich pytania mam w d... 29.05.13, 23:27
            dopoki nie sa demokratycznie wybieralni.
            co ci jeszcze gnebi, hloopcze ?
            • pimpus18 Re: ich pytania mam w d... 29.05.13, 23:50
              Nu a jak ty możesz demokratycznie wybierać, jeśli ty - i tacy jak ty - nie masz pojęcia o niczym?

Wybrać to ty se możesz... program telewizyjny.
              • j-k belkot... 29.05.13, 23:57
                pimpus18 napisał:
                Nu a jak ty możesz demokratycznie wybierać,

no moge.
                bo to ja jestem twoim doctorem.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                ekonomista.
      • pimpus18 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 29.05.13, 23:17
        No, i tak europalanty sprowadziły "dyskusję" z neoliberalnymi palantami na boczny tor - co wszystkich zadawala, a ciemniaki mają radochę patrząc na ten wrestling.
    • eva15 Kontrowersyjny komisarz Oettinger. O tak ! 29.05.13, 23:29
      O tak!. On był już w Niemczech tak głupi i kontrowersyjny w B-W, że aż go do Brukseli wysłano/zesłano, by w Ländle nie szkodził.
      Niestety teraz szkodzi w EU, bo najwyraźniej lobby od "hej głupki - hop na łupki" go zagarnęło. A takiego duraka nietrudno zagarnąć. Odwalił swoją błazenadę w B-W, odwala teraz w EU.
      • pimpus18 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger. O tak ! 29.05.13, 23:34
        Ciekawe, gdyby nie te łupki, to właściwie mógłby być u Ciebie OK.

Jeśli można będzie na tym zarobić, to będą to robić - mógłby von Breuning napisać.
      • mara571 Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 29.05.13, 23:37
        tylko o jego opinie o Europie i gremium, w ktorym on siedzi.
        Z B-W wygnala go intryga nijakiego Mapusa, ktorego byc moze zobaczymy na lawie oskarzonych.
        Jesli tam Mapus wyladuje to tylko z powodu wlasnej glupoty.
        • pimpus18 Re: Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 29.05.13, 23:48
          Oczywiście, że nie chodzi w pierwszym rzędzie o żadne łupki. Evę przez jej pokrętną filozofię często ponosi w maliny.

Teraz jeszcze ten Mapus!

To o pedrylach może przycichnąć.
        • eva15 Re: Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 29.05.13, 23:55
          Owszem, ale Oetinger miał w Ländle opinię idioty. Zdarzyło mi się parę razy go słuchać/ oglądać i miałam wrażenie, że na tę opinię sam sobie zapracował. Co nie znaczy, że bronię Mapusa, kolejnego idioty- krętacza, dzięki któremu w B-W Zieloni doszli do władzy.

Co do wypowiedzi odnośnie EU - Oettinger ma rację, ale to racja, którą nawet idiota już widzi.
          Wygląda na to, że w EU są jeszcze więksi idioci niż on, skoro ich zaskoczył...
          • mara571 Re: Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 30.05.13, 00:06
            widac nie zalezy mu na stolku, czego o reszcie nie da sie powiedziec.
            Ja ciagle mam przed oczami komisarza Janez Potočnika, ktory jest gleboko przekonany, ze ma do wykonania pewna "misje". Odebrac nam ochote i mozliwosc jezdzenia samochodem.
            • eva15 Re: Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 30.05.13, 10:50
              Myślę, że nie ma obaw, stołka nie straci. Zwłaszcza, że teraz też ma do wykonnia pewną misję - będzie nakłaniał do poszukiwań gazu łupkowego. Firmy już stoją w klockach startowych...
              • mara571 Re: Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 30.05.13, 14:13
                byc moze byloby niezrecznie usunac go juz teraz, ale Merkel nie zapomina i druga kadencje w Brukseli moze zapomniec. To tyko rok.
                Naklaniac nie musi. Chetnych nie brakuje. Problemem jest nadmierny wplyw zielonych na spoleczenstwa, szczegolnie niemieckie.
                • eva15 Re: Evciu, przeciez nie chodzi o gaz lupkowy 30.05.13, 14:24
                  Ja wiadomo Zielonych nie lubię, ale to nie znaczy, że zawsze plotą idotyzmy. Faktem jest, że Europa, a Niemcy zwłaszcza, jest zbyt zagęszczona, by pozwolić sobie na politykę "spalonej ziemi". W USA w najgorszym wypadku (np. całkowitego zatrucia wody) ludzie zawsze mogą przenieść się gdzie indziej.
    • przyjacielameryki Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 30.05.13, 09:39
      Słuszne troski komisarza. Ale kłopoty gospodarcze UE wynikły chyba nie z winy komisarzy a raczej z winy rządów krajowych poszczególnych państw. Z winy polityków rządzących państwami, którzy zadłużali nieprzytomnie swoje państwa ponad wszelkie dopuszczalne granice. Ci politycy obiecywali wyborcom najróżniejsze gruszki na wierzbie ale nigdy nie przeprowadzali trudnych i koniecznych reform gospodarczych. Czy to jest wina UE, Brukseli i komisarzy?
      Chyba faktycznie przyjęcie do UE Bułgarii i Rumunii było przedwczesne, ale już Polska, Czechy, Węgry, Słowacja, . . . ., pomimo również różnych problemów, radzą sobie b. dobrze.

To jest oczywiste, że jeżeli UE chce być konkurencyjna muszą tam być przeprowadzone zdecydowane reformy prorozwojowe w poszczególnych państwach w tym zmniejszanie wydatków państwa, najogólniej mówiąc maksimum wolności gospodarczej i jak najmniej państwa w gospodarce, całkowita zmiana budżetu unijnego w kierunku gospodarki innowacyjnej, reżim finansowy, budżetowy, etc.
      • mara571 Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 30.05.13, 14:45
        nie podejmuje sie misji szukania winnych kryzysu.
        Uwazam natomiast, ze Komisja Europejska go poglebia przez rozbudowe biurokracji i ciagla ingerencje w gospodarke i zycie obywateli Uni przez wydawanie dyrektyw, okreslajacych co wolno, czego nie.
        Nie chce Stanow zjednoczonych Europy z brukselska centrala, zyczylabym sobie powrotu do starego EWG, czyli Brukseli jako koordynatora wspolnych przedsiewziec, ktore maja poprawic warunki zycia w Europie wszystkim obywatelom, a nie elitom.
        • przyjacielameryki Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 30.05.13, 14:57
          mara571 napisała:

> nie podejmuje sie misji szukania winnych kryzysu.
          > Uwazam natomiast, ze Komisja Europejska go poglebia przez rozbudowe biurokracji
          > i ciagla ingerencje w gospodarke i zycie obywateli Uni przez wydawanie dyrekty
          > w, okreslajacych co wolno, czego nie.
          > Nie chce Stanow zjednoczonych Europy z brukselska centrala, zyczylabym sobie po
          > wrotu do starego EWG, czyli Brukseli jako koordynatora wspolnych przedsiewziec,
          > ktore maja poprawic warunki zycia w Europie wszystkim obywatelom, a nie elitom

Ok mara. Ja zupełnie nie potrafię ocenić co lepsze i być może masz rację z tym EWG. Wiem jedno, jakaś forma UE(EWG), generalnie jakiejś wspólnoty jest potrzebna i Polsce i całej Europie. A jak bardzo głęboka miałaby być ta wspólnota i jakie rozwiązanie jest najlepsze dla Europejczyków, ja po prostu nie wiem. Ja tylko wypowiadam swoją zupełnie indywidualną opinię człowieka który ma zdecydowanie kosmopolityczne poglądy i któremu nigdy nie przeszkadzałoby jedno państwo - UE ale nie potrafię ocenić czy to jest dobre rozwiązanie, czy to jest realne, . . . etc. Ja nigdy nie rozumiałem nacjonalizmu, czy takiego ślepego patriotyzmu.
    • jorl Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 31.05.13, 20:47
      mara571 napisała:

> moje poglady na temat obecnego kursu Unii sa powszechnie znane na forum.
      > Dzialnosc KE i jej komisarzy nie ma nic wspolnego z neoliberalizmem. To raczej
      > ZSSR 2.0, w kwestiach gosporaczych RWPG 2.0. Wszystkie deklaracje, ze dazy sie
      > do konkurencji mozna miedzy bajki wlozyc w sytuacji, kiedy odgornie decyduje si
      > e w jakich warunkach i co mozna produkowac. Oczywiscie w interesie wielkich kon
      > cernow tak jak kiedys wielkich kombinatow.

Tak to juz jest z Toba mara. Nie rozumiesz kapitalizmu.
      Ale zaczelbym od wyrzucenia Ciebie z tego polpanstwoego koncernu gdzie pracujesz. Abys zaczela szukac pracy w kapitalizmie, tym prawdziwym. Takim gdzie ja pracuje. Tobie jako antykomunistyczce powinno sie zabronic tam pracowac. Dozywotnio. I sie zdgadza ze tam gdzie pracujesz to wlasnie kwitnie komuna. Z tym ze tylko tam a gdziesz indziej i to duzo wiecej ludzi pracuje w kapitalizmie. Abys mogla w pracy jak w komunie dlubac palcem w nosie ale za pieniadze co dostalas na wyplate mozesz sobie calkiem dobre towary kupic. Przez innychciezka wytworzone. W kapitalizmie.
      Nikt nikomu nie narzuca co ma sie produkowac. A ze sie narzuca aby byly np. normy ekologiczne przestrzegane to jest oczywiste ze tak ma byc. Z tym wlasnie ze dla wszystkich sa te normy takie same, i to nie tylko w jednym kraju ale w calej unii czyli kazdy ma ten sam start. Czy to jest przeciw konkurencji? Wlasnie przeciwnie, za.

> Europa traci z dnia na dzien swoja sile ekonomiczna, ktora wynikala z konkurenc
      > ji malych i srednich firm.

Powiedziala co wiedziala. Przeciez nie masz o tym pojecia. W Niemczech Mittelstand ma sie doskonale. Ja wiem to z autopsji, Ty sobie tak po prostu dumasz.

> Do tego dochodzi czynnik ideologiczny, o ktorym wspomina G.O. (protestant, zeby
      > nie bylo ze "katol").

Ideologie i to nedzna uprawisz Ty mara.

> Podobnie jak biura polityczne partii komunistycznej na s
      > ile ateizowaly spoleczenstwa i probowaly wychowywac "czlowieka socjalistycznego
      > ", KE promuje ateizacje, ideologie gender, szczegolne prawa dla homoseksualisto
      > w i zle pojmowana toleracje wobec spolecznosci muzulamanskiej.

Prymitywne myslenie. Poglady masz jak chlopki z Koziej Wolki. I do tego ze tej Malej nie Duzej.
      Chcesz szczuc ludzi na ludzi? Moze tak poszczuc na Polki? Ktore Solidaruchami byly, Niemiec nienawidza ale w panstwoej robocie w Niemczech siedza kawke popijaja, googluja w pracy i malo co robia?

Unia. Chcesz ja miec taka aby zadnemu krajowi nikt nic nie narzucal. OK, ja ide dalej.
      1. Zadne Subwencje
      2. Dla pracownikow np. z Polski ktorzy w Niemczech najpierw pracuja a potem juz nie i sie pod socjale podwieszaja zadne socjale.

Wtedy mozecie sobie w Polsce Niezaleznie Rzadzic. A jak nie chcecie tych 2 punktowe to i lape po kase wyciagacie to sluchac co macie robic.
      U Ciebie mara to taka mara chlopska chytrosc. Za darmo brac ale jak do obowiazkow dochodzi to juz nie my. A takiego wala! Albo albo.

Pozdrowienia
      • mara571 Jorl, pisz koniecznie dalej na tym forum 02.06.13, 07:38
        Powinieneś założyć stały wątek, np. Jorl naucza/poucza.
        Czytelnicy nie musieliby używać wyszukiwarki, aby znaleźć twoje kabaretowe teksty.
    • jorl Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 31.05.13, 21:07
      mara571 napisała:

> Wczoraj w Brukseli spotkali sie czlonkowie Niemiecko-Luksemburskiej Izby Handlo
      > wej.
      > Jako honorowego goscia zaproszono G. Oettingera, ktory ocenil obecny stan Unii
      > Europejskiej.
      >
      > "Oettinger uwaza,że wymaga ona remontu. Jego niepokój
      > wzbudza przede wszystkim sytuacja we Francji, zaś Bułgaria, Rumunia i Włochy s
      > ą krajami, którymi niemal nie da się rządzić.

Ma racje i to absolutna. Moze nie?

> UE zachowuje się jak zakład wychowawczy dla reszty świata, zamiast zająć się
      > walką z kryzysem gospodarczym i zadłużeniem.

Tez ma racje.

> Oettinger krytycznie ocenił też sytuację we Francji. Ten kraj "kompletnie nie j
      > est przygotowany na to, co jest konieczne" - powiedział.

Nastepnie ma racje. Jak ludzi nie pogoni sie to beda socjale tylko puchly. Pamietam jak wprowadzono w Francji 35h/tydz. Zawsze sie dziwilem jak to moze funkcjonowac ze to ma przyniesc miejsca pracy. Naturalnie nie moze i stalo sie odwrotnie. Ja pracuje duzo dluzej jak obowiazkowe 39h u mnie w pracy i tez zyje.

> Odnosząc się do sytuacji w Niemczech, komisarz powiedział, że jego kraj osiągną
      > ł szczyt swojej ekonomicznej siły i "nie stanie się jeszcze silniejszy".
      > Powodem jest - jego zdaniem - "nieprawidłowa agenda" rządu w Berlinie, preferuj
      > ąca zasiłki dla kobiet, które wychowują dzieci w domu, parytety dla kobiet,

I tu ma racje. Za glowe sie zlapalem jak wprowadzono kase na dzieci jak matki siedza z nimi w domach. Przeciez w Niemczech jest problem z imigrantami z prymitywnych krajow. I konieczne jest dzieci solidnie uczyc. Ale aby to zrobic trzeba zabrac je z tego prymitywnego domu. Najpierw do przedzskola. Jako ze nie mozna batem bo nie uchodzi nalezy finansowo. Teraz matka Turczyna dostaje wiecej kasy na dzieci tanio gotuje kocial zupy dla tez szustki a one siedza w domu i nie maja wzrocow zeby sie uczyc. Bo rodzice prymitywni. Jakby dac przedszkole za darmo a nie kase jak dzieci w domu zaraz by sie poprawilo wyksztalcenie tych dzieci. Bo by sie Turkom oplacalo wyslac dzieci do przedszkola.

Ty mara potrafisz tylko napadac na muzulmanow ja chce aby problem z nimi rozwiazac aby dzieci ich sie dobrze ksztalcily. Taka jest roznica miedzy mna a Toba czy Sarazinem. Tez.

>pła
      > cę minimalną i wstrzymanie prac nad wydobyciem gazu łupkowego. Kontynuowanie te
      > j polityki grozi tym, że przewaga w konkurencyjności uzyskana przez Niemcy w wy
      > niku programu Agenda 2010 wdrażanego przez ówczesnego kanclerza Gerharda Schröd
      > era od 2003 roku zostanie zaprzepaszczona."

Z lupkami ma tez racje. Amis wydobywaja ten gaz prymitywnie. Wcale nie znaczy ze HigTech nie da sie tego robic duzo bardziej ekologicznie. Przy cenach gazu jakie sa sa duze mozliwosci w tym zakresie. Ale przemysl niemiecki potrzebuje u siebie gaz wydobywac. Nalezy ustanowic scisle normy, duzo lepsze ekologicznie aby gaz wydobywac i niech kapitalizm to robi. Bedzie robil, napewno.
      A za kilka lat, jak sie te nowe technologie opracuje i u siebie wyprobuje bedzie sie je exportowac. I mimo ze beda drozsze, jako ze beda ekologiczne jak amerykanskie, wiec beda mialy popyt na rynkach swiatowych.
      I o to doklanie Ottingerowi chodzilo. Ale aby to wiedziec trzeba przemysl rozumiec.

Place minimalne. Czysta glupota aby je wprowadzic. I tu ma racje.
      Naturalnie ma racje w tym ze Agedna 2010 byly tak pozytywna. Pogoniono ludzi do roboty w Niemczech. I bardzo dobrze.

Pozdrowienia

• przyjacielameryki Jorl. 02.06.13, 10:27
        Czasami ale z reguły bardzo rzadko piszesz w miarę rozsądnie. Jednak moim zdaniem jakieś 80% twoich tekstów to bzdety, bzdury, czy nawet jakaś propaganda.

Np. ja mam nieco inne poglądy niż mara, ale marą pisze bardzo mądrze, to merytoryczne i rozsądne teksty i ja je czytam chętnie pomimo że często nie zgadzam się z opiniami mary. Ale jej punkt widzenia zawsze daje wiele do myślenia, zmusza do ponownego zastanowienia się nad problemem.

Jorl, mara bije ciebie na głowę i nawet płakać ci nie pozwala.
        • jorl pa 02.06.13, 14:20
          Widzisz drogi pa roznimy sie od siebe zasadniczo. Najpierw co do charakterow. Ty masz stada przyjaciol, nawet nick masz taki, masz przyjaciol z ktorymi (podobno bo tak naprawde klamiesz) jezdzisz po Turcjach, przyjmujesz na grlilach z nedzna kielbacha (to tak po polsku czyli prymitywnia) przyjaciol Niemcow lekarzy (co tez kalmiesz ze Niemcow bo co najwyzej Polakow z Niemiec) itp.
          Ja nie mam przyjaciol, nigdy nie mialem co najwyzej przyjaciolki. Od wyra najpierw. Ze taki jestem to wynika z mojego genotypu, w dobrych ksiazkach taki typ jak ja jest opisan i taki tez i jestem.
          Wlasnie dlatego mamy tez i rozne poglady jak i podejscia.
          Ty nalezysz do takiej malej elity w jednym z krajow drobnicy na Wschod od centrum Unii czyli Niemiec. Ktore nadprzecietnie korzystaja z tej formy przekupstwa wlasnie kasa z Niemiec. Celowego i zamierzonego.
          Chcesz miec usprawiedliwienie przed soba ze to przekupstwo elit w Polsce jest obiektywnie dla Polski pozytywne a tak naprawde napewno jest dla Ciebie pozytywne. Materialnie. Dlatego Ciebie wku..a jak ja wyzej napisalem do mary dzialanie Unii. Ze jest taka mala chytruska chcaca kase z Unii ale idace wslad za kase prawa do spelnienie juz nie. Uwazasz podobnie.
          Wiem ze to Tobie przeszkadza ale ze tak naprawde jest bede Tobie jak i marze pod nos zawieszal. Nie ma chowania lba w piasek, wszystko ma swoje konsekwencje.

Pozdrowienia

• caesar_pl Re: Kontrowersyjny komisarz Oettinger 02.06.13, 16:32
        Oettinger ma racje ale jego postulaty sa w tej chwili nie do zrealizowania.CDU stracilo by miliony glosow jesienia.Za duzo przeciwnikow lupkowania,za duzo auslendrow z niemieckim paszportem(czyli wyborcow) ktorych dodatkowy Kindergeld ucieszy...a placa minimalna 8,5 euro dalej nic nie zmieni gdyz za to dalej nie mozna wyzyc.Bo to miesiecznie mniej niz w wiekszoscin zachodnich krajow.. nie zmniejszy konkurencyjnosci niemieckiej gospodarki.Sprytna ta Merkel,nie?
    • zeitgeist2010 Oettinger - my Nigger 05.06.13, 19:21
      Mowi to, co kazdy pro- Europejczyk mysli. Oettinger to typowy „Schwabe” – nielubiany bo zdolny, bogaty, skuteczny i mowi niewygodne rzeczy. Do tego zaprasza na przesmiewki bo ten dialekt ...

Fora niemieckie byly tak zaszokowane, ze w pierwszej chwili nie reagowali na tresc a tylko na „den Schwaben” – ktory ponoc zostac odstawiony na boczny tor w UE.

W Kreuzberg ponoc pisza juz na murach wykupionych posesji „Schwaben raus „ i cos tam o tej schwäbische Hausfrau. Najpierw bedzie Toledo ale juz nastepny skok musi byc do Schwabenlandu.

A ja kolekcjonuje wypowiedzi, ktore zwiastują zmiane kursu w UE i w koncu uzbiera sie na wątek. Matki wszystkich wątkow

----------------------------------------
      Tańczący derwisze w Konya www.youtube.com/watch?v=ZM0Ufv0Py0U
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka