Dodaj do ulubionych

Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP)

10.07.13, 19:45
Jest wielce szanowne i miarodajne zrodlo informacji: World Bank
Ale poniewaz zostal podkupiony przez Kreml, to byl zmuszony opublikowac takie oto dane:
GDP per capita, PPP (current international $) za 2012 rok:
Poland 21,903.3
Russian Federation 23,549.1

Oczywiscie rusofoby oglosza ze to owoc podstepnego spisku "krwawej gebni" i "krola zurawi".. :-)))

Ale do zalozenia tego watku zainspirowal mnie artykul
Ценa незaвиcимocти(Cena niezaleznosci)

Jak pamietamy, swego czasu elity zwiazkowych republik darly morde ze "Moskwa ich grabi"!
I gdy tylko sie oddziela to ich kraje stana sie "mlekiem i miodem" plynace. Poniewaz wowczas mieszkalem w ZSRR to sam bylem tego swiadkiem.
I oto po 20 latach "niezaleznosci" od Moskwy okazalo sie ze na tym najlepiej wyszla.. ROSJA!

Oto dane na podstawie tego samago zrodla:
Нaзвaние cтрaны 2012
Рoccия 23 549
Литвa 23 487
Эcтoния 23 024
Лaтвия 21 005
Белoрyccия 15 579
Кaзaхcтaн 13 892
Азербaйджaн 10 624
Тyркмения 10 583
Укрaинa 7 418
Армения 6 645
Грyзия 5 902
Узбекиcтaн 3 591
Мoлдaвия 3 424
Киргизия 2 409
Тaджикиcтaн 2 247

A co najdziwniejsze, - Rosja przegonila nawet te kraje, co sa wspomagane w ramach UE :-)))

I teraz nasuwa sie pytanie: CZY WARTO BYLO???
Obserwuj wątek
    • igor_uk Czy warto bylo? 10.07.13, 19:49
      Zwykli Ukraince,Litewce,Lotysze ,jak i przedstawieciele reszty republik,kiedys tworzacych ZSRR,napewno odpowiedza,ze nie warto.
      A czy ktos ich o zdanie pytal wtedy i czy kogos to interesuje dzis?
      • igor_uk Jak Putin gnebil rosyjska gospodarke. 10.07.13, 19:59

s11.postimg.org/xh03cw5sz/Proizv1.jpg
        s2.postimg.org/gfzx46yyx/Proizv2.jpg
      • romrus Warto, bo 10.07.13, 20:27
        igor_uk napisał:
        > Zwykli Ukraince,Litewce,Lotysze ,jak i przedstawieciele reszty republik,kiedys tworzacych ZSRR,napewno odpowiedza,ze nie warto.
        > A czy ktos ich o zdanie pytal wtedy i czy kogos to interesuje dzis?

...na dzis Rosja miala by GDP/PPP na poziomie Kazachstanu - 13-14000.
        W nailepszym przypadku.
        • igor_uk Warto dla Rosji,romrus. 10.07.13, 20:32
          A ja mowilem o tych,kto uwazal,ze Rosja siedzi u nich na szyje.
          • brat_ramzesa niektorzy banderowcy do dzis tak... 11.07.13, 08:59
            twierdza ze Ukraina byla dojona przez Rosje.Dalej wierza w druga Francje mimo ze na ich oczach ich druga Francja rozsypuje sie jak domek z kart.
    • wojciech.2345 Szokujące dane o rzeczywistej sytuacji w Rosji 10.07.13, 19:52
      13 milionów z prawie 53 mln gospodarstw domowych w Rosji nie ma ciepłej wody - wynika z danych spisu ludności opublikowanych w czwartek w dzienniku rządowym "Rossijskaja Gazieta". Spis przeprowadzono w roku 2010, lecz dane są aktualizowane.

Według nich ok. 7,7 mln rodzin ogrzewa swe domostwa drewnem. Dzieje się to - jak pisze AFP - w kraju, który jest największym na świecie producentem gazu i gdzie temperatura w zimie w niektórych regionach spada do minus 50 stopni C.

Z 52,8 mln gospodarstw zaledwie 29,1 mln (55 proc.) ma dostęp do gazu, niemal 1,5 mln domostw nie ma elektryczności - pokazują wyniki badań. Według nich w ok. 12,3 mln gospodarstw ubikacje są poza domem, a 200 tysięcy - nie ma ich w ogóle. Ponad 5 mln gospodarstw nie ma wanny lub prysznica.
      ..........

fakty.interia.pl/raport-srodek-wschod/aktualnosci/news-szokujace-dane-o-rzeczywistej-sytuacji-w-rosji,nId,991047
      • darekvtb Re: Szokujące dane o rzeczywistej sytuacji w Rosj 10.07.13, 20:13
        Wojciechu!
        Zanim zaczniesz cytowac, radze spojrzec na globus i wiele tych "news-ow" przestanie Cie szokowac.
        A jesli nawet globus Ci nic nie wyjasni.. to ja jestem juz bezsilny :-))
        • wojciech.2345 Re: Szokujące dane o rzeczywistej sytuacji w Rosj 10.07.13, 22:14
          W Kanadzie jest mniejsza ilość mieszkańców na km^2, ale wychodki
          w domu mają. Jak myślisz?

Interesuje mnie poziom życia na prowincji.
    • j-k Nie czarujmy sie do rozpadu ZSRR doprowadzily sily 10.07.13, 20:07
      skupione wokol Jelcyna - nie tylko dla rzadzy wladzy, ale po to by... nie utrzymywac darmozjadow

i cale pieniadze z wydobycia ropy i gazu pozostawic w samej Rosji.

J.K.
      ekonomista.

• darekvtb Re: Nie czarujmy sie do rozpadu ZSRR doprowadzily 10.07.13, 20:10
        Owszem. Ten punkt widzenia tez ma swoich zwolennikow.
        Ale rozpad ZSRR byl wypadkowa wielu tendencji, dzialan i przedsiewziec roznych grup spolecznych, narodowosciowych i krajow..
        • 5magna Re: Nie czarujmy sie do rozpadu ZSRR doprowadzily 10.07.13, 20:16
          Do mnie tez gaz nie dochodzi. Elektrycznosc to mam. Zeszlej zimy owalili taki numer z cena za Kwh za ogrzewanie ze tez musze ogrzewac drewnem. Dobrze ze drzewa nie brakuje. Czuje sie jak w Rosji.....Taryfy nocnej tu niema. Jak przekroczysz pewna ilosc zuzytej energii a przekroczysz i to dobrze jak musisz ogrzewac elektrycznoscia to cena za Kwh idzie 300%.
        • j-k Re: Nie czarujmy sie do rozpadu ZSRR doprowadzily 10.07.13, 20:17
          napewno byl to proces wielowymiarowy, ale glowna role gral tu nacjonalizm rosyjski
          - tylko, ze on sie z tym nie afiszowal...

a nacjonalisci pozostalych republik pelnili dla Rosji tylko role pozytecznych idiotow.

juz 25 lat temu, gdy bylem w Wilnie, bylo dla mnie jasne, ze ekonomicznie i politycznie
          na oddzieleniu sie od Rosji to wygrac moze tylko Pribaltika.

wszystkie pozostale republiki beda stratne.
          • j-k a co do darmozjadow :) 10.07.13, 23:43
            j-k napisał:
            > wszystkie pozostale republiki beda stratne.

i tak sie stalo.
            dobrze, ze Rassijanie na czas powiedzieli im:

daswidania nie budjet :)
    • marko125 Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 10.07.13, 20:26
      >I teraz nasuwa sie pytanie: CZY WARTO BYLO???

Geopolitycznie ? Nie Rozpad ZSRR sprowadził Rosję z drugiego supermocarstwa do ledwo mocarstwa regionalnego. Sprowadził kraj, który opracowywał większość systemów uzbrojenia sam, posiadał dziesiątki biur konstrukcyjnych itp do kraju, który musi kupować części do swojego uzbrojenia za granicą. Populacja Rosji jest ponad dwa razy mniejsza a tym samym Rosja nie może posiadać już tak dużej gospodarki. Potencjał demograficzny ma spory wpływ w ogólnym potencjale kraju itp i tak dalej.
      • igor_uk marko,mam pytanie. 10.07.13, 20:35
        Co zwykly Rosjanin mial z tego,ze ZSRR byl "drugim supermocarstem" ?
        • marko125 Re: marko,mam pytanie. 10.07.13, 20:39
          >Co zwykly Rosjanin mial z tego,ze ZSRR byl "drugim supermocarstem" ?

Pewnie nic. Ale czy np w latach 80 żyło się w ZSRR jakoś tragicznie? Chyba nie było takiego rozwarstwienia jak jest teraz? Co prawda znacznej częsci Rosjan żyje się coraz lepiej ale jest też część którym żyje się znacznie gorzej.

Tak czy siak rozpad ZSRR i utrata 50 % potencjału ludzkiego sprawił, iż już raczej nigdy nie staniecie się supermocarstwem.
          • igor_uk Re: marko,mam pytanie. 10.07.13, 20:44
            Marko,caly czas piszesz o utracie 50% potencjalu ludzkiego.
            Nic nie slyszalem o jakiejs epidemii,czy masowym exodus Rosjan.
            Rok 1989 - 147 386 000

Rok 2010 - 142 856 536

Ubylo kilka milionow,ale nie 50% .
            • marko125 Re: marko,mam pytanie. 10.07.13, 20:55
              Rok 1989 - 147 386 000
              >
              > Rok 2010 - 142 856 536
              >
              > Ubylo kilka milionow,ale nie 50%

Mówię o ZSRR, który liczył prawie 300 mln ludzi.

Igor Putin nazwał rozpad ZSRR największą katastrofą geopolityczną XX w i to była katastrofa dla Rosji, utrata znacznego potencjału, przemysłu, kadry,infrastruktury itp itd
              • igor_uk Marko,bardzo dobrze wiem,co powiedzial Putin. 10.07.13, 21:02
                Tylko ty,tak mi sie wydaje,nie zrozumiales sensu jego slow lub nie dokladnie z nimi zapoznal sie.

W ZSRR bylo jedyna republika sojuszna,ktora nie korzystala z dotacje,to byla Rosja i to ona dotowala wszystkie republiki .Zwykly Rosjanin odwiedzajac Moldawie ,Gruzje,czy republiiki nadbaltyckie ,zauwazal odrazu,ze tam poziom zycia o wiele wyzszy,ale nie zdawali sprawy z tego,ze to bylo ich kosztem.
                • marko125 Re: Marko,bardzo dobrze wiem,co powiedzial Putin. 10.07.13, 21:15
                  To jaki był sens tych słów ?
                  • igor_uk Re: Marko,bardzo dobrze wiem,co powiedzial Putin. 10.07.13, 21:19
                    A czy znasz calosc wypowiedzi?
                  • romrus Re: Marko,bardzo dobrze wiem,co powiedzial Putin. 10.07.13, 21:21
                    marko125 napisał:
                    > To jaki był sens tych słów ?

Ludzski tragedji, rodziny, ktory okazali sie po rozny strony granicy, wojny i konflikty zbrojny, krew, ofiary.

Za malo jak na katastrofe?
            • ubiquitousghost88 Zagadka typu zagadka-igruszka... 10.07.13, 20:57
              ...Gdzie prędzej dotrą Kitajcy: na Marsa czy do Rosji?
              • igor_uk U ubludka i zagadki ubludocznyje :-) 10.07.13, 21:06
                Kitajce nie potrafia opanowac Tajwan.To gdzie im do Marsa,nie mowiac o Rosji?
      • eva15 Pupulacja EU coraz większa, a EU coraz biedniejsza 10.07.13, 22:33
        marko125 napisał:

> Populacja Rosji jest p> onad dwa razy mniejsza a tym samym Rosja nie może posiadać już tak >dużej gospodarki. Potencjał demograficzny ma spory wpływ w ogólnym potencjale kraju itp i tak dalej.

I jak dalej?

Pupulacja EU coraz większa, a EU coraz biedniejsza, dochód/capiat spada i spada, wraz z każdym rozszerzeniem, czyli powiększeniem populacji. Ilość coś nie chce przejść w jakość. Ca 30%
        potencjału przemysłowego i eksportowego 28 krajów Unii tworzy JEDEN kraj - Niemcy...

Zażprawdę - ilość nie przechodzi w jakość i Rosja jest na to świetnym przykładem.
        • eva15 Re: Pupulacja EU coraz większa, a EU coraz biedni 10.07.13, 22:57
          Sorry:
          zaprawdę
        • kylax1 Duży eksport nic nie znaczy. 10.07.13, 23:16
          USA mają mały eksport w stosunku do PKB, bo ich główny rynek jest wewnętrzny. Podobnie Japonia, która eksportuje niewiele w stosunku do swojego PKB.

Duży eksport oznacza zaniżony poziom życia populacji. Dlatego Niemcy, choć na papierze, dochód per capita mają wyższy, niż Francja, to mają niższy poziom płac.
          • eva15 Kylaxowe złote myśi 10.07.13, 23:27
            Bzdury pleciesz, poczciwcze, bo taka twoja uroda:-)
            Japonia należy do czołówki światowych eksporterów, plasuje się się między 3. a 4./5. miejscem w w rankingu światowym w zależności od roku.

USA mają największy w świecie ujemny bilans handlowy, bo żyją z tzw. renty imperialnej. Zapewne nie wiesz co to, a mnie się tłumaczyć nie chce, bo nie widzę szans na zrozumienie.

Duży eksport sam w sobie o kondycji kraju jeszcze nie świadczy. O tym świadczy bilans handlowy (saldo) , a pod kreską płatniczy (handlowy jest jego ważną częścią) .
            • mara571 Re: Kylaxowe złote myśi 10.07.13, 23:52
              jeszcze lepsza jest ta mysl o nizszym/wyzszym poziomie plac nominalnych, jakby o stopie zyciowej nie decydowala placa realna.
              • kylax1 Zatem podaj mi dane o płacy realnej DE vs FR. 11.07.13, 00:32

• mara571 Eurostat zatrudnieni na pelnym etacie 11.07.13, 12:46
                  epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Earnings_in_the_business_economy_%28average_gross_annual_earnings_of_full-time_employees%29_%281%29_%28EUR%29.png&filetimestamp=20111118123743
                  rok 2009 DE 41100euro
                  FR 34120 euro
                  Roznica w cenach zywnosci, czynszow i produktow przemyslowych jest znana. Wszytko tansze w Niemczech z wyjatkiem pradu.
            • kylax1 Chyba nie przeczytałaś dokładnie. 11.07.13, 00:18
              Eksport w stosunku do PKB.

USA i Japonia mają niski wskaźnik, w porównaniu np. do Niemiec, czy Chin.

Renta imperialna jest oznaką potęgi. Sama przyznałaś mi rację. Dziękuję.

Ujemne saldo bilansu płatniczego USA nie jest duże. Spójrzmy na dane z I kwartał 2013:

rachunek obrotów bieżących: -106,1 mld
              rachunek kapitałowy: około zera
              rachunek finansowy (normalnie uznawany za część rachunku obrotów kapitałowych): +80,7mld
              różnice statystyczne (tego nie wliczamy, to jest tylko po to żeby bilans się zerował): 25,5 mld

Upraszczając mamy -106,1 mld + 80,7 mld = 25,4 mld USD

Ekstrapolując na 4 kwartały mamy deficyt bilansu płatniczego circa 100 mld USD, w stosunku do PKB wynoszącego ponad 16 bln, czyli mniej, niż 1 %.

Źródło: www.bea.gov/newsreleases/international/transactions/transnewsrelease.htm
              • eva15 Re: Chyba nie przeczytałaś dokładnie. 11.07.13, 00:34
                No przecież o to mi chodzi. USA mając wysokie ujemne saldo w handlu zagr. żyją z renty imperialnej, stąd bilans płatniczny nie jest tak tragiczny jak handlowy.
        • j-k Bym pomyslal, dziewcze, ze jestes ze Slunska... 10.07.13, 23:31
          ale Ci maja nieco przytomnosci umyslu
          i wiedza, ze zarowno oni jak i caly Reich to na UE raczej skorzystali...

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.

Krolewiak i ekonomista
    • yurek11111 Cena niezaleznosci-falszywa interpretacja 10.07.13, 20:47
      darek, porownaj dane PKB w Polsce Ludowej, z prawie 22 000$ PKB dzisiaj,to sobie sam odpowiesz ,czy warto bylo byc niezaleznym...

pl.wikipedia.org/wiki/Gospodarka_Polski_Ludowej#1980.E2.80.931989
      Co do Rosji,to sprawa jest bardziej skomplikowana ,oszczednosci na krzewieniu socjalizmu w swiecie,sa tylko jedna z wielu skladowych kosztow,dla ktorych ludzie w CCCP biedowali...
      • ubiquitousghost88 Re: Cena niezaleznosci-falszywa interpretacja 10.07.13, 21:00
        Ówczesnych 2000 $ to dzisiejszych 20 000$.
        A PKB w PRL-u był w granicach 2 700 $...
      • darekvtb Re: Cena niezaleznosci-falszywa interpretacja 10.07.13, 21:05
        Polske Ludowa to ja znam nie z linkow do Wiki :-))
        Ja tam sie urodzilem i wyroslem..
        • igor_uk Darek,ty PRL znasz z autopsji. 10.07.13, 21:07
          A yurek z wikipedii.Widzisz roznice?
        • yurek11111 Re: Cena niezaleznosci-falszywa interpretacja 10.07.13, 21:17
          To jak znasz z autopsji,to po co glupoty wypisujesz,w 1985 roku zarabialem rownowartosc
          25-35 $ miesiecznie ,no i twoje porownanie nic nie wspomina o wolnosci ,ktora w PRL-u byla ,jak w kazdym systemie totalitarnym, dlawiona,na koniec jezeli Rosja ma poczucie,ze pozbyla sie "balastu", to powiem ci,ze "balast" tez jest szczesliwy...

darekvtb napisał:

> Polske Ludowa to ja znam nie z linkow do Wiki :-))
          > Ja tam sie urodzilem i wyroslem..
          • 5magna Re: Cena niezaleznosci-falszywa interpretacja 10.07.13, 22:38
            To nie bylo tak zle w 68 mogles za to kupic uncje zlota.....
    • kylax1 Bank Światowy bazuje na krajowych danych statystyc 10.07.13, 23:04
      znych. Innymi słowy, Rosja zafałszowała dane, to i Bank Światowy je błędnie podaje.
    • johnny-kalesony Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 10.07.13, 23:32
      To ja ze swojej strony poproszę o zestawienia PKB z pozostałych instytucji, które potwierdzałyby te rewelacje ... ; )

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • mara571 nie wszyscy krzyczeli, ze Moskwa ich grabi 10.07.13, 23:33
      to po pierwsze. W wielu republikach zwiakowych wladze przejeli byli pierwsi sekretarze, stworzyli dynastie i grabia swoje kraje ile wlezie.
      Te 23 549 $ to glownie zasluga wysokich cen surowcow energetycznych i w kazdej chwili spadek cen moze ta liczbe znaczaco zmiejszyc.
      W innym watku kstmrv podal link do artykulu o Australii.
      forsal.pl/artykuly/717378,australia-czyli-bomba-zadluzeniowa-z-opoznionym-zaplonem.html
      Sytuacja tego kraju jest trudniejsza niz Rosji, bo ma spore dlugi, ale uzaleznienie od sprzedazy surowcow podobne.
      • eva15 Owszem, wszyscy krzyczeli 10.07.13, 23:55
        Aj, waj, a polskie wyniki gospodarcze nie zależą od konjunktury i kursów walutowych ? Tyle, że na INNE produkty, ale to już cała różnica.

W Australii też źle??? Mimo, że Rosja jej nie podbiła i nie grabiła? Nie może być:-))))

Co do Rosji - to owszem, wszyscy krzyczeli, że to ona ich grabi.
        Tak samo dziś w eurolandzie wszyscy krzyczą na Niemców.
        • mara571 zestawienie darka dotyczy bylch republik zwiazkowy 11.07.13, 00:02
          ch.
          I tego dotyczyl moj wpis.
          • eva15 Re: zestawienie darka dotyczy bylch republik zwia 11.07.13, 00:07
            W jewrolandzie też są "republki" , tylko nazywają sią inaczej.
        • borrka Bywalo, ze bezczelnie grabila. 11.07.13, 00:04
          Ale glownie chodzi o kretynski system ekonomiczny, ktory Rosja umilowala.
          • eva15 Re: Bywalo, ze bezczelnie grabila. 11.07.13, 00:11
            No popatrz - Rosja od niego dawno temu odeszła a reszta b. ZSRR nadal go pielęgnuje:-)))
            • borrka Jalowy sarkazm. 11.07.13, 00:14
              Rosja doszczetnie zniszczyla gospodarki sasiadow.
              Doszczetnie.
              • mara571 Ile Gazprom placi na kbm gazu Turkmenistanowi 11.07.13, 00:23
                i za ile go sprzedaje dalej?
                • romrus Re: Ile Gazprom placi na kbm gazu Turkmenistanowi 11.07.13, 01:09
                  mara571 napisała:
                  > i za ile go sprzedaje dalej?

Placi 253$, sprzedaje roznie.

• eva15 Re: Jalowy sarkazm. 11.07.13, 00:27
                No czyli b. reppubliki ZSRR mają syndrom Afrykańczyków, którzy dziesiątki lat po wyzwoleniu winę na swój brak rozwoju w warunkach wolności i niezawisłości zwalają na dawnych kolonizatorów.

Dobrze, że przynajmniej USA się d tego myślenia wyzwoliły:-))))9
    • borrka Rosja swym szalenstwem doprowadzila do stanu, 10.07.13, 23:47
      Gdy nie bylo juz czego grabic.
      Na tym polega problem - Matuszka malo ma do zaoferowania, ale skutecznie narzuca swe szalenstwa sasiadom.
      Historia Rosja, to amok szalenczych pomyslow bez konca - zbieranie ruskich ziem (po Wisle !), wyzwalanie Slowian (co ma Czudz do Slowian?), opetane pomysly socjalne i gospodarcze komunizmu.
      I kapiel w krwi cudzej i wlasnej.
      • eva15 Re: Rosja swym szalenstwem doprowadzila do stanu, 10.07.13, 23:50
        Problem w tym, że odkąd Rosja nie podbija tych poczciwców, to oni upadają, a Rosja kwitnie.
        • j-k a-ekonomiczny belkot 10.07.13, 23:57
          eva15 napisała:
          > Problem w tym, że odkąd Rosja nie podbija tych poczciwców, to oni upadają, a Rosja kwitnie.

Belkot.
          gdyby nie zasoby gazu i ropy - toby kwitla na poziomie Bialorusi.
          no fact. - lasy i drewno jeszcze maja

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista.
        • borrka Nie zauwazylem tego "upadku" w Pribaltyce. 10.07.13, 23:59
          Miejscowi Rosjanie pazurami trzymaja sie "faszystowskich" republik i nijak nie chca heim do Matuszki.
          • eva15 Pribałtyka to 2. Cypr 11.07.13, 00:05
            Pribałtyka to 2. Cypr, zwłaszcza opanowana prawie całkowicie przez Rosję (jej kapitał) i ...Chiny Łotwa. Tylko ty jescze o tym nie wiesz, ale już nawet Niemcy robią o tym programy, dyskutują w prasie fachowej:-))
            • borrka Pribałtyka byla pralnia pieniedzy matuszkanskich . 11.07.13, 00:09
              Ale ukrocila to Unia.
              Obecnie bardzo sie pilnuja, ale to zlozone w sytuacj isnienia 40% wrogiej panstwu mniejszosci rosyjskiej.
              • eva15 Pribałtyka to finansowa kolonia Rosji 11.07.13, 00:18
                Bla, bla, ukróciła? A niby w jaki sposób? Fakt, że Pribałtyka to kolonia finnasowa Rosji spędza sen z powiek Jewrokołchozu, który ma za zadanie wypędzać Rosją z Europy.

Sęk w tym, że o ile na Cyprze są złoża i interesy najważniejszego tak naprawdą mocarstwa, wiąc Rosję z Cypru wypchnięto, o tyle Pribałtyka nie mająca nic, lata wszystki ważnym tego świata koło pupy. Ona ma tylko geopolityczne znaczenie, to niby bardzo dużo ale nie do końca.. Takie kraiki to masa do handlowania. Cypr to co innego:-)
                • borrka Brak podstaw do takiego twierdzenia. 11.07.13, 01:10
                  Jesli juz, to Skandynawii.
                  Rosja jest slaba finansowo i nie ma nowoczesnej bankowosci.
          • romrus Nie zauwazylesz? 11.07.13, 01:18
            borrka napisał:
            > Miejscowi Rosjanie pazurami trzymaja sie "faszystowskich" republik i nijak nie chca heim do Matuszki.

Rosjanie i nie-Rosjanie nie "trzymaja sie pazurami", tylko masowo weja z Prybaltyki gdzie sie da.

W Rosji beda museli zalatwiac zezwolenie o prace, w UE - nie.
            Znajomi Polace pracuja w Irlandie u Rosjan z Lotwy.

Cala Prybaltyka katastroficznie sie wyludnia.
      • brat_ramzesa Re: twoje projekcje nadaja sie do badan 11.07.13, 09:12
        analtycznych z psychiatrii
    • eva15 Cena niezaleznosci w GDP to jeden aspekt sprawy 10.07.13, 23:47
      Czy warto było?

I tak i nie:

- tak, bo Rosja jako ZSRR miała niewyobrażalne wręcz rozmiary terytorialne, plus duży potencjał ludzki i już samym tym budziła respekt i lęk. Ponadto w jej ręku była znaczna część złóż światowych , miała w swym ręku kontrolę nad mniej więcej 1/3 światowych zasobów ważnych złóż ropy, gazu, metali etc.. To też niewyobrażalnie potężna pozycja.

- nie , o tym, że nie warto było w sensie czysto ekonomicznym już napisałeś, nie będę się więc powtarzać. Faktem jest, że Rosja bez garba ZSRR jest sprawniejsza ekonomicznie i daje dziś swym obywatelom nieporównywalnie większą zamożność niż ZSRR.

Ale nie zapominaj, że prowadzimy bezsensowne porównania rzeczy nieporównywalnych.
      ZSRR działał w niesprawnym systemie ekonomicznym tzw.real-socjalizmu.
      Nikt nie wie, jak wyglądałaby dziś Rosja w granicach dawnego ZSRR w nowym systemie....
      • mara571 a co ozancza pojecie "sprawniejsza ekonomicznie"? 10.07.13, 23:54

• eva15 Mam, tłumaczyć abecadło? 11.07.13, 00:01
          Mam ci tłumaczyć różnicę między socjalzmem a kapitalizmem?
          • j-k zaczynaj :) 11.07.13, 00:05
            eva15 napisała:
            > Mam ci tłumaczyć różnicę między socjalzmem a kapitalizmem?

ale pomogie :)

kapitalizm to w najlepszym wypadku - OLIGOPOLIZM.
            socjalizm - to w najlepszym wypadku socjalizm z ludzka Twarza :)
          • mara571 nie, nie musisz 11.07.13, 00:06
            ale wyjasnij jak interpretowac to zdanie:
            "Faktem jest, że Rosja bez garba ZSRR jest sprawniejsza ekonomicznie"
            • eva15 Re: nie, nie musisz 11.07.13, 00:09
              Przecież napisałam, że porównujemy nieporównywalne, bo dziś i w Rosji panuje inny system ekonomiczny.
              Jeszcze raz:
              kto wie, jak wyglądałaby dziś kapitalistyczna Rosja w granicach dawnego ZSRR?
              • j-k a ty musisz ? 11.07.13, 00:17
                eva15 napisała:
                > kto wie, jak wyglądałaby dziś kapitalistyczna Rosja w granicach dawnego ZSRR?

nie byloby jej od dawna.
                do biedoty swiatowej doplaca sie poprzez ONZ.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                ekonomista.
              • mara571 Re: nie, nie musisz 11.07.13, 00:18
                obawiam sie, ze dalej nie rozumiesz o co mnie chodzi.
                Ja uwazam, ze socjalistyczna Rosja, ktora mialaby do dyspozycji taka forse jak dzisiejsza kapitalistyczna, wykorzystalaby je lepiej.
                Przede wszytkim nie byloby takiego wyplywu kapitalu poza Rosje.
                Armia i przemysl zbrojeniowy mialaby wiecej pieniedzy, nauka nie upadlaby tak nisko.
                A i babuszkom z Miedwiedkowa zyloby sie lepiej.
                • eva15 Re: nie, nie musisz 11.07.13, 00:22
                  Jest to prawda o tyle, że gdyby ZSRR poszedł w swej transformacji drogą chińską, anie gorbaczowsko-jelcynowską, to faktycznie stałby leipej, bo nie byłby rozzłonkowany i rozgrabiony.
                  • marko125 Re: nie, nie musisz 11.07.13, 13:16
                    I wtedy ROsja pozostając w swych granicach z czasów ZSRR czy carskiej Rosji mogłaby nadal pozostać imperium, czy też odbudować się do tego statusu. Obecna Rosja 142 mln nie ma już na to zbytnio szans.
      • j-k nie potrafisz nic innego ? 11.07.13, 00:01
        eva15 napisała:
        Nikt nie wie, jak wyglądałaby dziś Rosja w granicach dawnego ZSRR w nowym systemie....[/b]

wszyscy ekonomisci to wiedza...

jak i Anglia , pozbyla by sie wszystkich kolonii - do ktorych trzeba bylo doplacac.
        • de_oakville Re: Z innej "beczki" 11.07.13, 01:30
          Zawsze zastanawialo mnie do jakiego stopnia czlowiek / kraj moze byc zaklamany i bezczelny? "Kolchoz" wymyslono przeciez w Rosji. I jak tylko Rosja pozbyla sie swoich "kolchozow", "rycerze" jej propagandy zaczeli uzywac na forum jakiegos slownego "dziwadla: "Eurokolchoz". Co ma Europa wspolnego z rosyjskim "kolchozem", zum Donnerwetter? Slowo "kolchoz" bylo kiedys w Polsce symbolem "dziadostwa". Oni chca nas wprowadzic w stan jakiejs wariackiej "hipnozy" - mamy uwierzyc. ze Rosja jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki pozbyla sie "dziadostwa", natomiast Europa nabawila sie go, "dziadostwa" ktorego nigdy przedtem w historii nie posiadala. Licza, ze "nadaja" do klamek na stacji w Koluszkach.
          • borrka Zrozumiec cele web-brygady. 11.07.13, 07:46
            Ten na uzytek "polski" jest dosc oczywisty:
            dezinformacja, ukazywanie Rosji, jako alternatywy rozwojowej politycznej i gospodarczej dla Polski, promowanie niewiary we wlasne sily - ten ostatni punkt jest wazny, bo elity rosyjskie boja sie powrotu Polski do aktywnej roli politycznej. Nic nie zmienilo sie od czasow Katkowa, ktory jasno formulowal teze, ze nie ma miejsca na dwa dominujace panstwa slowianskie.
            Rosja okazala sie byc wprawdzie panstwem malo slowianskim, ale problem pozostal i nasilil sie po zalosnym koncu CCCP.
            Nazywajmy rzeczy po imieniu: imperium rozpadlo sie i to jest dla Rosjan niepojety dramat, choc robia dobra mine do zlej gry.

Jest jeszcze aspekt wewnetrzny, rosyjski - ktos pracowicie tlumaczy forumowe wywody od lat, by wyrabiac w przecietnym Rosjaninie, tym znajacym jedynie jezyk rosyjski, poczucie zagrozenia, otoczonej wrogami wyspy i czynic z niego latwą do rzadzenia miazge.
            To przeciez praca na pelny etat plus koszty serwera.
            Zwroccie uwage, ze wodroznieniu od innych komsomol porozumiewa sie ze soba, dziala stadnie, wg jakiegos programu.
            Na pierwszy rzut oka ich wypowiedzi sa infantylnie glupie, ale gdy zalozymy, ze idzie o sprowokowanie okreslonej reakcji ze strony przeciwnej, wszystko staje sie bardziej zrozumiale.
            Te reakcje czekisci przetlumacza i tak kolo sie zamyka.
            • j-k Rozumiemy cele WEB-brygady :) 11.07.13, 07:59
              ale zabawne staje sie to dopiero wtedy, gdy kremlowska WEB-brygada spotyka sie z polska eNDecja :)
              (jak powyzej).
              • des4 PKB na osobę zatrudnioną 11.07.13, 09:45
                2011

Rosja: 19 078 USD

Polska: 26867 USD

dane Banku Światowego

o Ginim nawet nie wspominam, bo to widać na rosyjskich ulicach :)))
                • romrus Nic dziwnego, des 11.07.13, 11:19
                  des4 napisał:
                  >PKB na osobę zatrudnioną
                  > 2011
                  > Rosja: 19 078 USD
                  > Polska: 26867 USD
                  > dane Banku Światowego

Zeby splacac dlugi, trzeba zasuwac.

Dług publiczny na glowe 1990
                  $663 Rosja
                  $1110 Polska

Dług publiczny na glowe 2010
                  $263 Rosja
                  $6970 Polska

> o Ginim nawet nie wspominam, bo to widać na rosyjskich ulicach :)))

Nailepszy Ginni byz za komune.
                  Zadnego rozwarstwenia, wszyscy siedzieli w g@wnie po uszy rowno.

Nawiasem jeszcze troche danych WB:

Unemployment
                  data.worldbank.org/indicator/SL.UEM.TOTL.ZS/countries/PL-RU?display=graph

Total reserves
                  data.worldbank.org/indicator/FI.RES.TOTL.CD/countries/PL-RU?display=graph

Gross savings
                  data.worldbank.org/indicator/NY.GNS.ICTR.ZS/countries/PL-RU?display=graph

GNI per capita, PPP
                  data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.PP.CD/countries/PL-RU?display=graph

• des4 Re: Nic dziwnego, des 11.07.13, 13:57
                    zbudujcie drogi i kanalizację :)))
              • de_oakville Re: Chcialbym zrozumiec tych ludzi 11.07.13, 12:49
                Od dawna probuje zrozumiec tych ludzi, bezskutecznie. Oni mieszkaja w jednym kraju,
                a kochaja inny, zupelnie obcy, daleki kraj.

-Mieszkasz w Niemczech? To kochaj Niemcy i ewentualnie Polske, z ktorej pochodzisz.
                -Mieszkasz w Kanadzie? To kochaj Kanade i Polske, z ktorej pochodzisz. Nie pluj na Polske
                i na USA, bez sasiedztwa ktorych Kanada znaczyla by o wiele mniej.

A jezeli kochasz Rosje, to pisuj na rosyjskim forum, a nie na polskim.

Wynika z tego, ze ci ludzie to "misfits" w krajach swojego zamieszkania, zyjacy
                w "psychicznych gettach" w oderwaniu od miejscowej ludnosci i uwielbiajacy daleki, obcy kraj,
                ktorego mentalnosc wydaje im sie najbardziej zgodna z ich wlasna. Tak jak "raboczije i kriestianie", obalili w 1917 carat i stworzyli ustroj "sprawiedliwosci spolecznej", w ktorym "bagazowy" mogl zostac starosta, tak i oni chcieliby sie poczuc "wyzej" od spoleczenstwa ich krajow zamieszkania, do ktorego nie potrafia sie "dotrzec" i od ktorego obecnie najwyrazniej czuja sie nizej.
                Ale jak mawial kapitan Kloss: "jest jeszcze i inna mozliwosc". Ci ludzie to byc moze Rosjanie urodzeni w Polsce albo pol-Rosjanie. Znajacy swietnie jezyk polski. I "zarazeni" rosyjskimi "snami o potedze", w ktorych Polska jest wasalem Rosji tak jak byla nia PRL, a oni jako "pol-Indianie" (pol-Polacy), "pol-kowboje" (pol-Rosjanie) mogliby przejac kiedys uprzywilejowana role elity. Chyba tylko na zasadzie, ze "wsrod slepcow jednooki jest krolem".
                Moze jednak niektorzy z nich to autentyczni rusofile, pragnacy wszystko i wszystkich zarazic swoja miloscia do Rosji? Jesli tak, to robia to w niedyplomatyczny i zbyt nachalny sposob.
                Jak mawial Mundek z serialu "Dom": "z ciebie taki amant jak z mysiej d... rajzentasze".
          • br0fl0vski Re: Z innej "beczki" 11.07.13, 14:03
            en.wikipedia.org/wiki/Kibbutz
    • darekvtb Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 10:08
      to Yurek:
      "..,na koniec jezeli Rosja ma poczucie,ze pozbyla sie "balastu", to powiem ci,ze "balast" tez jest szczesliwy..."
      Na ile "balast" jest szczesliwy, to ja moge ocenicpo tym, jak on glosuj "nogami":
      Tadzycy zamiataja moja ulice
      Uzbecy remontuja mi mieszkanie
      Kirgizi obsluguja w sklepie
      Ukraincy sprzataja
      u Azerow kupuje kwiaty
      Narody nadbaltyckie do Moskwy nie jada, bo potrzebna wiza, pozwolenie na prace i kupa formalnosci - oni glosuja "nogami" i laduja w Irlandii, UK..

to Wojtek:
      "W Kanadzie jest mniejsza ilość mieszkańców na km^2, ale wychodki
      w domu mają. Jak myślisz? Interesuje mnie poziom życia na prowincji.
      "
      Radzilem panu przestudiowac globus, a tu mnie znow prowokuje.. :-))
      - jaki wychodek w "domu", jesli "dom" to jurta w tundrze?
      - jaki asfalt? jaki gaz? - jesli miejscowosc ma 150 km do cywilizacji (rzeka), a zima to tylko helikopter!
      - sprawdz na jakiej szerokosci geograficznej (i z jaka iloscia mieszkancow) sa duze miasta w Rosji i Kanadzie
      - czy na globusie nie zauwazyles roznicy miedzy iloscia i jakoscia sasiadow Kanady i Rosji?

Po raz ostatni udzielam bezplatnych korepetycji!
      Jesli nadal bedziesz pan wypisywac bzdury to poradze zajmowac sie tym, co rzeczywiscie panu swietnie wychodzi - hodowla kartofli !
      • brat_ramzesa Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 12:41
        gdzie zyjesz i ile kosztuje utrzymanie?
        Osobno prad, czynsz, gaz, oosobno jedzenie, chemia.
        • darekvtb Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 13:47
          Mieszkam w Moskwie.
          Gaz kosztuje takie grosze ze nikt tego nie uwzglednia w wydatkach.
          Jesli komus podlaczaja gaz to jego wydatki na ogrzewanie maleja 10-krotnie w stosunku do paliwa stalego i 100 krotnie w stosunku do elektrycznosci.
          Jedzenie: jezdzimy co tydzien do Auchanu po zakupy. Za kazdym razem jakies 500zl. (mieszkamy we dwoje)
          Cena 1kWh w Moskwie
          My mamy licznik dwutaryfowy. Pralka/zmywarka pracuja noca.
          Chemia? Nie mam pojecia - nigdy sie nie zastanawialem..
          • brat_ramzesa Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 14:10
            Tak pytam poniewaz znajoma ktora tam zyje mowila, ze to co sie zarobi to sie wyda, mieszkania drogie itp, stad moje pytanie
            • darekvtb Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 14:19
              Owszem, jest kiepsko jesli w Moskwie mieszkanie trzeba wynajmowac a zarobki w rejonie 30 000rub.
              Moja znajoma, sekretarka, zarabia 30 000rub. Wynajmuje 1-pokojowe z kolezanka. Jakos wiaze koniec z koncem..
              • brat_ramzesa Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 14:40
                Slabo zarabia, no to o dzieciach mozna pomazyc.
                Swoja droga, jak wyglada budownictwo socjalne na dziesiejsze czasy, orientujesz sie??
                • darekvtb Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 14:59
                  Nie mam znajomych co dostali mieszkania socjalne, ale slyszalem o kolejkach na takowe.
                  Nowe mieszkania wedlug standartow m2/osobe dostaja ci ktorych wysiedlaja z "chruszczowek".
                  Mowiac krotko:
                  w Moskwie moga sobie pozwolic hipoteke mlode malzenstwa bez dzieci, gdzie oboje dobrze zarabiaja i gotowi sa wyplacac 5-7 lat. Jak urodza dwojke dzieci to im 0.5 mln RUR odpisza z hipoteki "мaтеринcкий кaпитaл". Jeszcze im 2-3 lata beda zwracac podatek z zarobkow..
                  Ale przeciez sa regiony gdzie "na dzien dobry" daja i prace, i mieszkanie albo dzialki budowlane.
                  Mieszkania socjalne dostaja wojskowi i policjanci (na wlasnosc po jakims stazu).
                  • brat_ramzesa Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 15:14
                    500 tys Euro?
                    niezle
                    Dzeci bed jak bedzie zapewniny byt i schronienie
                    • darekvtb Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 15:54
                      "500 tys Euro?"

Oczywiscie ze nie :-)))
                      0.5 mln RUR (rubli) = 50 000 zl
                      Ale i za to "Bog zaplac"!
              • marko125 Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 14:47
                Nie licząc Moskwy i Pitera poziom życia w Polsce jest nieco lepszy czy też porównywalny. Tylko Polska nie jest naftową, gazową potęgą, nie licząc jeszcze innych surowców. Przy takich zasobach Rosja powinna być znacznie bardziej bogata, szczególnie, że teraz podobno nikogo nie utrzymujecie a na zbrojenia wydajecie bardzo mało w stosunku do ZSRR.
                • darekvtb Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 15:01
                  Moge poradzic tylko to, co juz proponowalem Wojtkowi:
                  wiecej czasu spedzajcie nad globusem :-))
                  • marko125 Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 15:11
                    Widzisz Polska bez surowców ma gospodarkę na podobnym poziomie co Rosja, do tego nie jest uzależniona od ropy i gazu. W 2008r w Polsce nie odnotowano tak tragicznego spadku PKB itp jak w ROsji. W Rosji jest taki problem, że gdy ceny ropy spadną to te Twoje PKB PPP per capita w FR szybko poleci w dół a w Polsce pozostanie na podobnym poziomie
                    • brat_ramzesa Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 15:19
                      Trzeba bylo tak odrazy, rozmowa byla zbedna z darkiem hehe
                      • marko125 Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 15:47
                        Cóż nie wiem skąd ten ciągly zachwyt nad rosyjską gospodarką. Przy takiej ilości zasobów wiadomo, że będą się bogacić, ale wbrew pozorom szału nie ma. Gospodarka FR jest zacofana i leci na surowcach. Polska i bez tego ma podobne wyniki, a że jest ponad 3 krotnie mniejsza to i plasuje się znacznie dalej w całości PKB
                        • igor_uk marko,wiem,ze globus Darka cie nie pomoze. 11.07.13, 16:05
                          A to cie pomoze na pewno,wystarcze tylko,zeby ty ze wszystkim dokladnie zapoznal sie.
                          Wszystko o przemysle Rosji za 2012 rok.Kiedy zapoznasz sie z materialem,to moze przestaniesz pizdziec bez sensu :-)

www.gks.ru/bgd/regl/b12_48/Main.htm
                          Pierwszy ze dokument cie zaskoczy:
                          www.gks.ru/bgd/regl/b12_48/IssWWW.exe/Stg//%3Cextid%3E/%3Cstoragepath%3E::|01-03.doc
                          Produkcja gwaltownie wzrasta,a liczba osob,zatrudnionych maleje.Wiesz co to znaczy?
                        • romrus A wiesz co to jest ... 11.07.13, 17:09
                          marko125 napisał:
                          > Polska i bez tego ma podobne wyniki, a że jest ponad 3 krotnie mniejsza to i plasuje się znacznie dalej w całości PKB

..."per capita", Marko?

Watek wlasnie o tym, a nie o calosci PKB.
                          • eva15 Re: A wiesz co to jest ... 11.07.13, 19:20
                            Najwyraźniej nie wie, więc zabiera głos:-))))
                            • marko125 Re: A wiesz co to jest ... 11.07.13, 19:25
                              Wiem

PKB per capita jest w Rosji niewiele większy niż w Polsce a według innych zrodeł nawet mniejszy. Dość kiepski wynik jak na surowcową potęgę...
                              • eva15 Re: A wiesz co to jest ... 11.07.13, 19:35
                                Zapominasz, że Polska buduje nowy szczęśliwy ustrój już od 23 lat, Rosja dopiero od 13 i to bez miliardów subwencji z EU oraz ogromnych kredytów..
                              • igor_uk A marko,a ty nadal pizdzisz? 11.07.13, 19:35
                                Czy juz zapoznales sie z materialem,ktory ja tobie zalinkowalem?

W Polsce wszechobecne sa tablice,na ktorych informuje sie,ze cos zbudowano ze srodkow unijnych.Czy kiedys zostanowiales sie nad tym,jaki odsetek stanowia dotacji w polskich statystykach?
                    • romrus Re: Cena niezaleznosci (GDP per capita, PPP) 11.07.13, 17:11
                      marko125 napisał:
                      > Widzisz Polska bez surowców ma gospodarkę na podobnym poziomie co Rosja, do tego nie jest uzależniona od ropy i gazu.

Zamiast surowcow sa dotacje i kredyty, od ktorych jesteszcie uzalezneni, gorzej niz Rosja od surowcow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka