Dodaj do ulubionych

tatarzy i panowie Walter i Ajgor.+

26.07.13, 16:18
Poniewaz Tatarzy,to nie sa russkije,odwarzylem sie umiescic tutaj mala wymiane zdan.
A to z powodu,ze pan ajgor
wtraca sie w sprawy go nie dotyczace
i niemilosnie tnie moje wypowiedzi,ktore mu nie w smak.
Tutaj na koncu przytaczam
moja ostatnia wypowiedz na ajgorowym forum.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Waltherr Czepiajew 26.07.13, 16:33
      i Igoruk to sa zwyczajne chamy forumowe i szkoda sie z nimi w dyskusje wdawac. Mowiac szczerze czytajac o "herbowym myjcy samochodow spod Paryza", mysle sobie co za tchorzliwy gnoj. Korzysta z tego, ze tego forum nie czytam ta sowiecka swolocz by mnie obelgami obrzucac.

Moze wreszcie czeka mnie namierzy i Waktherr mi zlozy wizyte, bo chetnia dalbym mu w morde.

PF
      • polski_francuz Errata 26.07.13, 16:35
        ...Waltherr...chetnie...

Sorry

PF
      • bywszy1 Re: cos mi przemknelo+ 26.07.13, 18:30

kto to jest herbowy myjca spod Paryza?
        Tytul jesy zabawny.
        Podobnie jak lord z melonem z Brazylii-mp.ickiem przezywany,
        czy samojebiec z Kanady-z niedonoszonym byczym jajem.
        • 5magna Re: cos mi przemknelo+ 26.07.13, 19:17
          Watek zupelnie bezjajowy godny jednojajowca.....
          • bywszy1 Re: cos mi przemknelo+ 26.07.13, 20:46

a jednak samojebiec z dlugim praciem,wypasiony z niedonoszego byczego jaja,nie jest taki glupi:zablysnal inteligencja.
            • 5magna Re: cos mi przemknelo+ 26.07.13, 20:50
              PF wlacz sie do rozmowy, jednojajowiec liczy na ciebie.....
              • 5magna Re: cos mi przemknelo+ 26.07.13, 21:22
                Zapasowych jaj nie sprzedaja ale inplant to moglby sobie kupic......Co i tym myslisz PF? Moze bysmy sie zlozyli i zafundowali jednojajowcowi......

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13920985,Wyprzedaz_rzadu_USA__Pod_mlotek_poszly__dawny_Air.html#TRrelSST
                • bywszy1 Re: nie wstyd panu+ 26.07.13, 21:32
                  rozpowiadac,ze mnie pan jedno odgryzl w trakcie lizania?
                  A liczylem na panska dyskrecje.
                  Myslalem,ze pan jest taki dzentelmen wiejski.
                  Odkryje panu tajemnice,
                  to nie mnie pan lizal i nie mnie odgryzal-pod zaslonke psa sasiada ustawilem.
                  Pochwalil pana.
                  Tak czystego ... od urodzenia nie mial.
                  • 5magna Re: nie wstyd panu+ 26.07.13, 23:54
                    Hej PF rozmowa sie rozwija. Gdzies ty uciekl? Jednojajowiec chce mnie odgryzc jedno jajo ale tobie to polize......
                    • bywszy1 Re: co ja tam chce,+ 27.07.13, 15:42

samojebcu z dlugim praciem.
                      Panska inteligencja nie odgadnac.
                      Chleba panu odbierac nie bede-nie mam potrzeby.
                      Prosze tylko zwrocic uwage:
                      jak pan kozlom lizac bedzie,musi im panz eby dobrze umyc.
                      Tak radza gazety kanadyjskie-jest pan nosicielem jakiegos wirusa-dostaja tekozly oraz psy choroby weneryczne.
                      Spraqwdzono i udokumentowano u kazdego zwierzecia,z ktorym pan juz obcowal.
    • 5magna Re: tatarzy i panowie Walter i Ajgor.+ 27.07.13, 03:12
      Aby cie zona zawsze kochala to kup se takie majtki i plastikowe sztuczne jajo......

kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,107881,14335379,Pupa_plaska_jak_nalesnik__Panowie__to_jeszcze_nie.html#BoxLSTxt
      • bywszy1 Re: alez panie+ 27.07.13, 15:47
        to pan i i ta panska ... bez majtek latacie po miescie?
        I innym radzicie?
        A pan jaja swoje sracil i juz na sztuczne zamienil,ze je pan tak zachwala?
        Przynajmniej panu nie smierdza?
        • 5magna Re: alez panie+ 27.07.13, 22:37
          Nie tylko jajo straciles ale i rozum....
          • bywszy1 Re: alez panie+ 27.07.13, 23:16
            samojebcu,zlobie z Kanady,nu po co miedzy ludzi wlazisz?
            Zrob sobie przyjemnosc i sp.erdalaj!
    • j-k Po hollere Ty i borka tam pisujecie ? 27.07.13, 23:30
      Przeciez wystepy WEB-brygady na forum Rosja mozesz skomentowac tutaj.
      • 5magna Re: Po hollere Ty i borka tam pisujecie ? 28.07.13, 00:46
        J-k Wszy cie tu obejda jak nie bedziesz ostrozny. PF ugryzly tak ze uciekl. Ja sie nie boje bo puszczam na niego dupne gazy....
        • j-k kosz za obrazliwe uwagi ad personam. 28.07.13, 04:35
          dziabnij koshera.
          to kazdemu o islamskich pogladach pomaga.
          a nawet samym islamuskom
          chociaz trzeba im to lekarstwo wlewac na sile do gardla:
          savvima.com/wp-content/uploads/2010/10/Matis-Lchaim-Vodka.jpg
          • 5magna Re: kosz za obrazliwe uwagi ad personam. 28.07.13, 06:03
            Dobrze ze chlejesz tego koshera, przynajmiej sie nie obrazasz...... A co tam nowego w fusach?
    • zeitgeist2010 Re: tatarzy 28.07.13, 10:58
      nowgorod napisał:

> Poniewaz Tatarzy,to nie sa russkije

Przyjaznilem sie kiedys z rodzina tatarska mieszkajaca na zachodzie.
      Dosyc typowe dla tego narodu, ktorego ziemie byly zajmowane przez roznych okupantow a oni sami rozrzuceni sa po calym swiecie.

Ojciec Henryka Sienkiewicza byl Tatarem.

Tatarzy krymscy i ci inni z Kazania mowia jezykiem turkijskim, czyli w sensie bardzo ogolnym spokrewnionym z tureckim. Ci na Krymie powstali ze zmieszenia wojownikow Dzyngiz Chana z innymi ludami centralnej Azji oraz ludnoscia slowianska.

Jako fenotyp nie maja wiec chatakterystycznych cech azjatyckich.

Ich stolica na Krymie byl Bakczysaraj – saraj po turecku to ogrod. Gdy Katarina Wielka podbija tatarstan w Bakczysaraju bylo 32 meczety. Rosjanie zrownali z ziemia wszystkie ale zostawili w spokoju palac Chana, bo byl tak piekny.
      Mozna to tylko porownac z architektura innych Mongolow w Samarkandzie i Bucharze. Duza czesc narodu uciekla wowczas do Otomanow, gdzie pewno wszyscy Tatarzy czuli sie zawsze najbardziej komfortowo.

• walter622 Trochę nie tak 28.07.13, 12:13
        zeitgeist2010 napisał:
        > Ich stolica na Krymie byl Bakczysaraj – saraj po turecku to ogrod.

Trochę nie tak. "Saraj" jest słowem perskiego pochodzenia (sarāi) i oznacza "pałac", "dach".
        Natomiast "ogród" po turecku - bahçe, po tatarsku - bakcza.
        Bakczysaraj - w tłumaczeniu dosłownie oznacza "pałac w ogrodach".
        W 1532 r. I Sahib Geray Chan przeniósł stolicę Chanatu Krymskiego z Salaczyk do Bakczysaraju.

Pozdr.
        • zeitgeist2010 Swietny komentarz, bo szczegolowy 06.08.13, 20:03
          walter622 napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
          > > Ich stolica na Krymie byl Bakczysaraj – saraj po turecku to ogrod.
          >

> Trochę nie tak. "Saraj" jest słowem perskiego pochodzenia (sarāi) i oznacza "pałac", "dach".
          > Natomiast "ogród" po turecku - bahçe, po tatarsku - bakcza.
          > Bakczysaraj - w tłumaczeniu dosłownie oznacza "pałac w ogrodach".

bylem blisko :) sam sobie dam dostateczny.

A jak wiemy, diabel lezy w szczegółach. W dalszym ciagu mam urlop. Nie mam więc kontaktu z moimi zrodlami z pierwszej reki.
          Istnieje w jez polskim zapozyczenie „bakszysz” – napiwek. Z bliskiego wschodu. Za 2 tygodnie zbadam, czy jest zwiazek z „bakczy” saraj.

Prawdziwym „rarytasem” jest moj wspolpracownik, ktory biegle wlada jezykami z TRZECH rodzin jezykowych. Kurdyjski – indo-eur. Turecki – turkijska. Arabski – semicko-chamicka.

Powiedzial mi , ze jego zdaniem najtrudniejszy jest arabski.

W 1532 r. I Sahib Geray Chan przeniósł stolicę Chanatu Krymskiego z Salaczyk do Bakczysaraju.

szkoda, ze Krym i Tatarzy wpadli w rece Ukraincow. Ich domem jest Turcja.

• walter622 „bakszysz” 08.08.13, 09:31
            zeitgeist2010 napisał:

> Istnieje w jez polskim zapożyczenie „bakszysz” – napiwek. Z bliskiego wschodu.
            > Za 2 tygodnie zbadam, czy jest związek z „bakczy”saraj.

Nie istnieje. Słowo „bakszysz” pochodzi z j. perskiego (bahşiş) i początkowo oznaczało "podarek dla gościa" (w zamian za podarek, wręczany przez gościa, darowano jemu
            drobny upominek - "bahşiş") i z takim znaczeniem przeszło do j. tureckiego.
            Natomiast obecnie na B.W. oznacza "napiwek" - np. w hotelach pozostawia się personelowi „bakszysz” (drobne wynagrodzenie) - w Egipcie to jakieś 5 - 10 funtów. No, a z punktu widzenia Europejczyków to słowo również oznacza "łapówkę".

> Prawdziwym „rarytasem” jest moj wspolpracownik, ktory biegle wlada
            > jezykami z TRZECH rodzin jezykowych.
            Szczerze zazdroszczę takiego skarbu. Niestety, mój przyjaciel i nauczyciel j. arabskiego
            rok temu powrócił do Egiptu.

> szkoda, ze Krym i Tatarzy wpadli w ręce Ukraińców.

Tatarzy nie "wpadli w ręce Ukraińców" - ich w 1944 r. deportowano do Uzbekistanu i Kazakhstanu . Podobny los był też udziałem krymskich Greków i Włochów (o ile pamiętam
            ich deportowano w 1940 r.). Natomiast fakt - szkoda tego miejsca - zostało kompletnie
            zdewastowane i zaorane.
            • zeitgeist2010 Re: „bakszysz” 08.08.13, 19:13
              walter622 napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
              > > Istnieje w jez polskim zapożyczenie „bakszysz” – napiwek. Z bliskiego wschodu.
              > > Za 2 tygodnie zbadam, czy jest związek z „bakczy”saraj.
              >

> Nie istnieje. Słowo „bakszysz” pochodzi z j. perskiego (bahşiş) i początkowo oznaczało "podarek dla gościa" (w zamian za podarek, wręczany przez gościa, darowano jemu
              > drobny upominek - "bahşiş") i z takim znaczeniem przeszło do j. tureckiego.
              > Natomiast obecnie na B.W. oznacza "napiwek" - np. w hotelach pozostawia się per
              > sonelowi „bakszysz” (drobne wynagrodzenie) - w Egipcie to jakieś 5 - 10 funtów. No, a z punktu widzenia Europejczyków to słowo również oznacza "łapówkę".
              >

Rozpoznawanie tych malych slow jest frajda. Strzyge sie w salonie rodziny aramejskiej. I zawsze rozpznaje w ich idiomie slowo „bakszysz”. Ja im chetnie daje nadwyzke, bo sa tani a ja „idiota” czuje sie umniejszony i douczony, gdy oni mi mowia , oczywiscie historycznie prawdziwie, ze Jezus byl Aramejczykiem i nie mowil jakims hebrajskim a aramejskim !!!!!

> > Prawdziwym „rarytasem” jest moj wspolpracownik, ktory biegle wlada jezykami z TRZECH rodzin jezykowych.

> Szczerze zazdroszczę takiego skarbu. Niestety, mój przyjaciel i nauczyciel j. arabskiego rok temu powrócił do Egiptu.
              >
              > > szkoda, ze Krym i Tatarzy wpadli w ręce Ukraińców.
              >
              > Tatarzy nie "wpadli w ręce Ukraińców" - ich w 1944 r. deportowano do Uzbekistanu i Kazakhstanu . Podobny los był też udziałem krymskich Greków i Włochów (o ile pamiętam
              > ich deportowano w 1940 r.). Natomiast fakt - szkoda tego miejsca - zostało kompletnie
              > zdewastowane i zaorane.

Zaorali ale nie udalo sie znisczyc sztuki i swiadomosci Tatarow. Szkolki obrabiania zlota i bizuterii finansowanie sa od lat przez rzady Turcji. Domostwa , w kotych zyly rodziny tatarskie stoja do dzisiaj ale meszkaja w nich inni ludzie.

sugestywny i dzwieczny (samozwanczy?) rytm z zach kranca swiata turanskiego
              • walter622 Re: „bakszysz” 08.08.13, 20:57
                zeitgeist2010 napisał:
                > rodziny aramejskiej.

Tych zagadnień kompletnie nie znam.

>Domostwa , w kotych zyly rodziny tatarskie stoja do dzisiaj
                Niestety, w przeważającej większości zostały zburzone. Zdewastowano nie tylko przestrzeń
                "materialną", lecz również niesamowicie złożoną i wyjątkowo bogatą mozaikę etniczną, konfesjonalną i kulturową - tego się nie da już odtworzyć , nawet z pomocą szkółek finansowanych przez Turków. Natomiast mamy do czynienia z nowymi problemami - pojawienie się na Krymie zwolenników islamskich "-izmów" (ponad 300 z nich obecnie
                walczy w Syrii).

> rytm z zach kranca swiata turanskiego

Dla porównania "rytm ze wschodniego krańca świata turańskiego" - przy okazji fotki, które
                być może wprawią w zamieszanie teoretyków, głoszących opowieści o "zeuropeizowaniu się ludów azjatyckich".

www.youtube.com/watch?v=gx8xN_bbfLs
                TURAN YAK !

• zeitgeist2010 dostęp do zrodel + pilka nozna 15.08.13, 20:41
                  walter622 napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
                  > > rodziny aramejskiej.
                  >
                  > Tych zagadnień kompletnie nie znam.

mozna obejrzec film Mel Gibsona

Domostwa , w kotych zyly rodziny tatarskie stoja do dzisiaj Niestety, w przeważającej większości zostały zburzone. Zdewastowano nie tylko przestrzeń "materialną", lecz również niesamowicie złożoną i wyjątkowo bogatą mozaikę etniczną, konfesjonalną i kulturową - tego się nie da już odtworzyć , nawet z pomocą szkółek finansowanych przez Turków. Natomiast mamy do czynienia z nowymi problemami - pojawienie się na Krymie zwolenników islamskich "-izmów" (ponad 300 z nich obecnie walczy w Syrii).
                  >

czyli sowietyzm podarowal nam kolejny atak na cywilizacje.

nie mam nic nowego do dodania do twojej ekspertyzy odnosnie bahce i saray. Bahce to ogrod a saray to palac.

Jako milosnik pilki noznej odnosilem sie do klubu galatasaray z istanbulu.

Innym wielkim klubem z tego miasta jest fenerbahce. Rozpoznajemy znowu <bahce. I zgadza sie ze jest to ogrod ale fener to oswietlenie lampami naftowymy, czyli fenerbahce to cos w rodzaju „oswietlonego ogrodu”. Wapaniala semantyka dla stadionu !!!

> > rytm z zach kranca swiata turanskiego
                  > Dla porównania "rytm ze wschodniego krańca świata turańskiego" - przy okazji fo
                  > tki, które być może wprawią w zamieszanie teoretyków, głoszących opowieści o zeuropeizowaniu się ludów azjatyckich".
                  >
                  > www.youtube.com/watch?v=gx8xN_bbfLs
                  > TURAN YAK !

zapoznam sie w miare czasu
                  • walter622 Çarşı (rynek) 15.08.13, 23:15
                    zeitgeist2010 napisał:
                    > Jako milosnik pilki noznej odnosilem sie do klubu galatasaray z istanbulu.
                    >
                    > Innym wielkim klubem z tego miasta jest fenerbahce.

Brakuje jeszcze jednego - Beşiktaş.

Wszystkie trzy kluby, z ponad sto-letnia historią, swoje nazwy zawdzięczają nazwom rejonów Stambułu z których pochodzą/nadal się znajdują. Beşiktaş i Galatasaray - po stronie "europejskiej", Fenerbahçe - po stronie "azjatyckiej".

>Rozpoznajemy znowu bahce.

Natomiast w Galatasaray słowo saray (pałac). NIe przypadkowo, bowiem nazwa jest związana ze szkołą imperatorską (Galata Sarayi Enderun-u) założoną w XV w. przez
                    sułtana İkinci Bayezid'a (II) - dziadka sławnego Birinci Süleyman'a (I).

Beşiktaş , Galatasaray i Fenerbahçe to nie tylko kluby piłkarskie (również są tam inne
                    sekcje sportowe) ale też, w pewnym sensie, określony sposób "bycia". Nieprzypadkowo
                    Fenerbahçe był trzykrotnie zakładany (wcześniej dwukrotnie pod innymi nazwami), a ich kibice poparli demonstrantów z Gezi Parki ( też bardzo ciekawe miejsce, z interesującą
                    przeszłością).
                    No i kolejne tureckie słowo - Çarşı (rynek).

www.youtube.com/watch?v=PKFWA-8YA3I
                    TURAN YAK !!!
      • brat_ramzesa Re: tatarzy 28.07.13, 13:40
        tatarzy krymcy od Ttarow z tatarstanu roznia sie wygladem i jezykiem
        Z Tatarstanu, czyli Bulgarzy wygladaja "europejsko"
        • bywszy1 Re: i pan ta roznice w wygladzie zauwazyl?+ 30.07.13, 16:09

• zeitgeist2010 Re: tatarzy 06.08.13, 20:18
          brat_ramzesa napisał:

> tatarzy krymcy od Ttarow z tatarstanu roznia sie wygladem i jezykiem Z Tatarstanu, czyli Bulgarzy wygladaja "europejsko"

No, jezyk jest spokrewnieny, ten sam. Zgoda, ze Bulgarzy i Tatarzy krymscy (plus Turcy) to ludy azjatyckie, ktore zeuropeizowaly swoj fenotyp. Ci Tatarzy z Kazania to dla mnie zagadka.
          • walter622 Re: tatarzy 08.08.13, 10:06
            zeitgeist2010 napisał:
            > ludy azjatyckie, ktore zeuropeizowaly swoj fenotyp.
            Trochę zagadkowe stwierdzenie. Byłbym bardziej ostrożny.

> Ci Tatarzy z Kazania to dla mnie zagadka.

Są potomkami Bułgarów z Chanatu Bułgarskiego. Po jego rozpadzie część z nich (orda Bajana) weszła w skład Kaganatu Chazarskiego. Część przesiedliła się na Bałkany (orda Asparucha), jeszcze jedna część przesiedliła się na tereny zach. Kaukazu (przodkowie Bałkarów).
            Natomiast orda Kotraga powróciła na wcześniej zajmowane tereny - Powołża i Kamy - i są
            przodkami współczesnych "Tatarów" Kazańskich.
            "Tatarami" ich ochrzcił lenin (dekretem z 1924 r.) - z tego powodu toczą się obecnie spory -
            jest wielu zwolenników powrotu do pierwotnego samo-określenia: "Wołżskich/Kamskich Bołgarów".

Zresztą z terminem/pojęciem "Tatarzy" jest niesamowite zamieszanie , bowiem jest to etnonim ( tzw. "zewnętrzny"), który był pierwotnie politnonimem. Na dodatek ten zaś pochodził od wcześniejszego etnonimu (również tzw. "zewnętrznego" - "Ta-Ta") związku plemiennego całkowicie zdziesiątkowanego przez Czyngis Chana.

www.youtube.com/watch?v=Lgi2EKQ69aA
            TURAN YAK !
    • bywszy1 Re: tatarzy i panowie Walter i Ajgor,Dyskusja.+ 29.07.13, 14:37
      Smieszne dzieja sie w opisywaniu historii tatarskiej w historii ZSRR i Rosji.
      Nawet pan ajgor przyznal sie,ze przesiedzial lata szko0lne,majac w oczkach niebieskie migdalki,udajac zamilowanie swiatem,a szzczegolnie bardzo- bardzo byla Ojczyzna..
      Ten facio,tzn sie ja-bywszy.
      Pan ajgor lubi sie wypowiadac w sprawach,o ktorych nie ma zielonego pojecia.
      Zarzuca mnie,pomimo,ze prztoczylem i Wielka Encyklopedie Sowiecka(czasami klamliwa),
      chociaz i jego wiedza poplega tylko na recenzjach gazet.I nic wiecej.
      Przyznaje Walterowi racje,ze kiedys zabronione bylo pisanie czego-kolwiek "przyjemnego " o Tatarach(zreszta o Chazarach tez),a teraz zaczyna sie pisac ciekawe rzey na ten temat.
      Nie rozumiem tylko,dlaczego jak wspomnialem o wkladzie Tatarow w zwyciestwo Dmitrija Donskogo nad Mamajem na Kulikowska Pole stwierdzil wpierw sw sposob stanowczym,ze tatar u Dmitrija nie bylo,pomimo,ze podalem link,
      gdzie z przewielkim Jakaniem sie Prezydent Putin wyjasnil pani,co i jak to bylo,a u pani wesolosc z twarzy znikla:
      www.youtube.com/watch?v=2_WnlokRQyg
      Wyjasnil wszystkim,ze glowna sila uderzeniowa Dmitrija byla tatarska konica.
      Nagle pan Walter nabral wode w usta.I pomimo moich zachet unika tematu jak ognia.
      Niektorzy twierdza,ze Pole Kulikowskie byla rozgrywka miedzy Tochtamyszem,popieranym przez Timura lenka z Mamajem,popieranym przez Litwinow.
      A Dmitrij Donskoj dostarczyl Tochtamyszowi wojska pomocnicze.
      Zreszta kilka lat pozniej Tochtamysz popedzil kota Dmitrijowi,a potem Len Tochtamyszowi.
      A jezeli pan ajgor tak sie zachwycil kilkuslownym opisanie jego bylej ojczyzny,to
      proponuje mu i panu Walterowi do przeczytania:
      Kulikowe Pole 1380

Leszek Podhorodecki
      Wydawnictwo
      Ministerstwa Obrony Narodowej
      Warszawa 1985
      Napisana zostala dla uhonorowania pamieci
      prof.Ludwika Bazylowa.
      Rozpoczyna sie od najazu Batu-Chana

• bywszy1 Re: dla przypomnienia P.S.+ 29.07.13, 14:54
        a swoja droga,
        Chcialoby sie poczytac prawde na ten temat

ile tutaj prawdy a ile wymyslow?

I o tym tez,chociaz juz dlugo wiedzialem,ze ona byla Tatarka
        Ale jak widze,prawde tutaj sie nie dowiesz.

I nawet tutaj

A najbardziej to mnie sie podoba:
        [url=http://www.gumilev-center.ru/tatary-na-russkom-prestole-poskrebi-russkogo/]«Пocкреби любoгo рyccкoгo, нaйдешь тaтaринa» [/url]– глacит мyдрaя фрaнцyзcкaя пocлoвицa, рoдившaяcя пocле неyдaчнoгo вoеннoгo пoхoдa Нaпoлеoнa Бoнaпaртa в Рoccию.
        • bywszy1 Re: Errata.+ 29.07.13, 14:58
          ostatni lin:
          Пocкреби любoгo рyccкoгo, нaйдешь тaтaринa» – глacит мyдрaя фрaнцyзcкaя пocлoвицa, рoдившaяcя пocле неyдaчнoгo вoеннoгo пoхoдa Нaпoлеoнa Бoнaпaртa в Рoccию. Кaк ни пaрaдoкcaльнo, нo фрaнцyзы oкaзaлиcь прaвы. В рoдocлoвнoй пoчти кaждoгo пятoгo рyccкoгo прocлеживaютcя тaтaрcкие кoрни, не гoвoря yже o тoм, чтo рyccкий преcтoл дo Тaтaры нa рyccкoм преcтoле: пocкреби рyccкoгo!
          • bywszy1 Re:tak sie mnie spodobalo,ze podaje errate erraty+ 29.07.13, 15:01
            Пocкреби любoгo рyccкoгo, нaйдешь тaтaринa – глacит мyдрaя фрaнцyзcкaя пocлoвицa, рoдившaяcя пocле неyдaчнoгo вoеннoгo пoхoдa Нaпoлеoнa Бoнaпaртa в Рoccию. Кaк ни пaрaдoкcaльнo, нo фрaнцyзы oкaзaлиcь прaвы. В рoдocлoвнoй пoчти кaждoгo пятoгo рyccкoгo прocлеживaютcя тaтaрcкие кoрни, не гoвoря yже o тoм,
            чтo рyccкий преcтoл дo cередины 17 векa c зaвидным пocтoянcтвoм зaнимaли цaри, в чьих жилaх теклa чиcтaя тaтaрcкaя крoвь.
    • jk2007 z innej beczki+ 31.07.13, 12:42
      Нa cтoрoне Гермaнии в ВОВ вoевaли oкoлo 100 тыc. кaвкaзцев. Немцы гoтoвы были предocтaвить незaвиcимocть вcем кaвкaзcким гocyдaрcтвaм.
      В целoм же нa cтoрoне Гитлерa вoевaлo cледyющее кoличеcтвo кaвкaзcких нaрoдoв:
      В легиoнaх и пехoтных бaтaльoнaх: aрмян – 11 тыc., aзербaйджaнцев – 13,6 тыc., грyзин – 14 тыc., cеверoкaвкaзцев – 10,1 тыc. (т.е. вcегo 48,7 тыc.);
      В cтрoительных и cнaбженчеcких чacтях: aрмян – 7 тыc., aзербaйджaнцев – 4795, грyзин 6,8 тыc., cеверoкaвкaзцев – 3 тыc.;
      В гермaнcкoм вермaхте: – 25 тыc., в вoйcкaх СС, СД и люфтвaффе – 7 тыc. Общее чиcлo кaвкaзцев в гермaнcких чacтях – 102 тыc. 295 челoвек.
      Кaвкaзcкие чacти пoкaзaли cебя oчень хрaбрыми в бoю. Упoмянем тaкже, чтo грyзинcкие бaтaльoны вooбще oкaзaлиcь пocледними чacтями вермaхтa, cлoжившими oрyжие – 15 мaя 1945 гoдa нa ocтрoве Гернcи. Тaкже oкoлo 400 кaвкaзцев yшли в пaртизaны к yкрaинcким нaциoнaлиcтaм в кoнце 1944 гoдa (мнoгие из них были yбиты coветcкими чacтями тoлькo в 1952 гoдy).
      ttolk.ru/?p=10871
      • bywszy1 Re: z innej beczki+ 31.07.13, 13:26

Nu,a Prikawkazje?:
        1-й Дoнcкoй, 2-й Терcкий, 3-й cвoднo-кaзaчий и 4-й Кyбaнcкий пoлки.

A ogolnie
    • bywszy1 Re: Potwierdzenie?+ 31.07.13, 16:47

slow
      prezydenta Putina?

Prezydent Putin,jakajac sie o realiach
      Radosna mina pani zmienia wyraz-za chwile sie rozplacze.
    • zeitgeist2010 tatarzy -kto tych wagonow pilnowal 06.08.13, 20:11
      w 1944 r Tatarzy zostali wyrzuceni do centralne Azji. Rozkaz byl szefa Rosji - Stalina. Etnicznego Gruzina. Ja sie pytam: jakiego etnicznego pochodzenia byli wykonwcy tego przestepczego rozkazu? Dzieci, kobiety, starcy umierali w wagonach jak zwierzeta.

Kto tych wagonow pilnowal? etniczni Ruskie, zydzi, Ukraincy, Baltowie? Kto?
      • mara571 Re: tatarzy -kto tych wagonow pilnowal 06.08.13, 20:18
        obywatele sowieccy Zeitgeiscie.
        Funkcjonariusze NKWD, ktorym zawsze byl obojetny los ich ofiar. Podobnie jak funkcjonariuszom Gestapo, czlonkom SS. Czy w Polsce funkcjonariuszom UB i KBW. Oni wszyscy wykonywali, lub cytujac Baumana walczyli z terrorystami....
        • zeitgeist2010 moim "przesladowca" byl ... 08.08.13, 19:29
          mara571 napisała:

> obywatele sowieccy Zeitgeiscie.
          > Funkcjonariusze NKWD, ktorym zawsze byl obojetny los ich ofiar. Podobnie jak funkcjonariuszom Gestapo, czlonkom SS. Czy w Polsce funkcjonariuszom UB i KBW. Oni wszyscy wykonywali, lub cytujac Baumana walczyli z terrorystami....

tez moj krajan - Polak. 3 - 5 lat starszy ode mnie. W Poznaniu w latach 80-tych. NIe sadze ,zby cos sie zmienilo gdybym sie dowiedzial ze byl zydem, cyganem czy hotentotem. ..

Zbydlencenie nie ma nacji ani genow. To sprawa indywidualna. Tego my pokolenie PRLu nauczylismy sie na wlasnej skorze. Jako pokolenie, jestesmy na szczycie. Po nas tylko spasc, Abgrund, abismo, a ravin ...

• wojciech.2345 Re: tatarzy -kto tych wagonow pilnowal 11.08.13, 13:52
        zeitgeist2010 napisał:

> w 1944 r Tatarzy zostali wyrzuceni do centralne Azji. Rozkaz byl szefa Rosji -
        > Stalina. Etnicznego Gruzina. Ja sie pytam: jakiego etnicznego pochodzenia byli
        > wykonwcy tego przestepczego rozkazu? Dzieci, kobiety, starcy umierali w wagonac
        > h jak zwierzeta.
        >
        > Kto tych wagonow pilnowal? etniczni Ruskie, zydzi, Ukraincy, Baltowie? Kto?
        --------------------
        Pracownicy Kremla od sprzątaczki do ministra to w 99% Rosjanie.
        To już teraz wiesz.
        • zeitgeist2010 Re: tatarzy -kto tych wagonow pilnowal 15.08.13, 21:03
          wojciech.2345 napisał:

> zeitgeist2010 napisał:
          > > w 1944 r Tatarzy zostali wyrzuceni do centralne Azji. Rozkaz byl szefa Ro
          > sji - Stalina. Etnicznego Gruzina. Ja sie pytam: jakiego etnicznego pochodzenia
          > byli wykonwcy tego przestepczego rozkazu? Dzieci, kobiety, starcy umierali w wagonach jak zwierzeta.
          > >
          > > Kto tych wagonow pilnowal? etniczni Ruskie, zydzi, Ukraincy, Baltowie? K

> to?

--------------------
          > Pracownicy Kremla od sprzątaczki do ministra to w 99% Rosjanie. To już teraz wiesz.

czyli to co ty mi mowisz jest: Rosjanie to bezwolni wykonawcy a rozkazy i strategia poczhodzi od etnicznych Gruzinow, Pola(cz)kow, Hazarow, Niemcow, Holendrow et cetera? A jezeli juz etniczny ruskij - jak aktualny prezydent to mafia kgbowsko-przestepcza? Ja to tak odbieram

• jk2007 tatarzy i Pochlebkin+ 11.08.13, 13:45
      read24.ru/fb2/vilyam-pohlebkin-tataryi-i-rus/
    • jk2007 Dzikie Kirgizy, fotki+ 12.08.13, 12:34
      В caмoй трyднoдocтyпнoй чacти Афгaниcтaнa, Вaхaнcкoм кoридoре прoживaют 1100 киргизoв, не пoдвлacтных никoмy. Они coхрaнили cредневекoвый oбрaз жизни и ведyт нaтyрaльнoе хoзяйcтвo. Единcтвенный cпocoб cвязи c внешним мирoм для них – прoдaжa oпиyмa.
      ttolk.ru/?p=18178
      • zeitgeist2010 sorry, pal 15.08.13, 21:09
        jk2007 napisał:

> В caмoй трyднoдocтyп ;нoй чacти Афгaниc&
        > #1090;aнa, Вaхaнcкoм кoри дoре прoживaют 1100 киргизoв, не пo
        > 076;влacтных никoмy. Они coхрaнили cредневекoвый oб рaз жизни и веk
        > 6;yт нaтyрaльнoе хoз;яйcтвo. Единcтв077;нный cпocoб cвязl0; c внешним мирo&#
        > 1084; для них – прoд ;aжa oпиyмa. ttolk.ru/?p=18178

but I am not fluent in Russian and have no time to use my assets. Ale oddaje ci respekt i godnosc za swietne linki do wiarygodnych i pouczajacych zrodel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka