Dodaj do ulubionych

Wegrzy cygania

05.08.13, 14:43
i dzielnicom zamieszkalym przez Cyganow w miescie Ozd nie daja wody mimo temperatur 37°C. Dlaczego? Bo Cyganie wode marnotrawia!

Dziwie sie, ze Wegrzy tak posrednie srodki stosuja. Wszak dal nam przyklad Adolf Hitler jak traktowac Cyganow mamy.

PF
Obserwuj wątek
    • yurek11111 PF,sprawdziles to? 05.08.13, 14:51
      Czy tylko przeczytales, i w swietym przekonaniu o prawdziwosci wiadomosci,zalozyles watek?
      • yurek11111 Re: PF,sprawdziles to? 05.08.13, 15:02
        Jeszcze jedno,znalazles cos pozytywnego w Spieglu,o Orbanie i rzadzonych przez niego Wegrzech?
        Dziwnym trafem,ja nic dobrego nie moge znalezc w calej europejskiej prasie....
        • polski_francuz Spiegel 05.08.13, 15:06
          jest selektywny ale nie cygani. Wegrow dosc rozumiem, chca pogonic Cyganow by przyjechali na zachod Europy i by miec swiety spokoj z nimi.

Trudne pytanie jest jak Cyganow nauczyc zyc z innymi? Nie sadze, ze tak jak to Orban robi...

PF
          • yurek11111 A polskie wladze dobrze zrobily z Cyganami? 05.08.13, 15:25
            Zapakowaly grzecznie w pociag i odeslaly do Rumunii,bylo troche krzyku, a dzis Polska nie ma problemu z Cyganami,tfu,Romami....
            Popelnisz blad w zalozeniu,ze to Orban jest winien,za to ze ,(jezeli informacja jest prawdziwa),ktos na Wegrzech nie dostal wody,Orban najprawdopodobniej nawet nie wie ze w Ozd sa Cyganie.....

RE:Trudne pytanie jest jak Cyganow nauczyc zyc z innymi? Nie sadze, ze tak jak to
            Orban robi...
    • krzysiozboj Re: Wegrzy cygania 05.08.13, 15:20
      No straszne, Słowacy też straszni rasiści w tym względzie, też nie dbają o to by Romowie zawsze media mieli i zapomogę "na dzieci", Czesi też strasznie nietolerancyjni byli do czasu jak się wyspiarze połapali na czym polega dowcip emigracyjny Romów i ... nagle też rasiści z nich wyszli, Romów już później nie chcieli.
      A porównanie do Hitlera w tym względzie to Twoja żałosna kompromitacja, no ale jak już światłe media zrównały Orbana z Hitlerem to trzeba tym tropem iść do upadłego.
      • 5magna Re: Wegrzy cygania 05.08.13, 15:42
        Jak zniesli wizy do Kanady to Czesi zaczeli kupowac bilety na samolot dla cyganow w prezencie. Zaczely przyjezdzac plejady tego wartosciowego nabytku do Kanady. Kanada jakos tego nie docenila i szybko wprowadzila wizy na nowo. PS. Najlepiej jak by wszyscy cyganie Europy pojechali do Francji.....
        • krzysiozboj Re: Wegrzy cygania 05.08.13, 18:55
          Słowacy i Czesi do dzisiaj wspominają że Romowie to był ich największy hit eksportowy i boleją nad tym ze tak szybko został zablokowany :D Specyfiki Węgier nie znam, tam nie bywam. Był okres kiedy sporo było jazgotu medialnego jacy to Czesi i Słowacy nietolerancyjni są, jak dyskryminują i jak żyć nie pozwalają, zachód na naszych południowych sąsiadów popsioczył, palcem pogroził, Cyganów zaczął przyjmować i ... szybko to zablokowano. Temat dyskryminacji ucichł a Romowie dostali szlaban na emigrację :D Widać podobnie było w Kanadzie :))

Gdyby mi ktoś na Słowacji (czy Czechach) w kontekście Romów powiedział że to też człowiek i ma prawo do normalnego życia to pomyślałbym o Słowaku/Czechu któremu ze względu na specyficzne sąsiedztwo odbiera się prawo do normalnego życia. My tego problemu w Polsce praktycznie w ogóle nie znamy.

A Romom pozwoliłbym żyć tak jak chcą, to ich wybór ale bez dotykania świadczeń socjalnych na które inni pracują, bez mediów jeśli za nie nie płacą i z solidną karalnością za pospolite przestępstwa.
          • polski_francuz Zwyczajny rasizm 06.08.13, 10:57
            Ja bym powiedzial, ze sprawa Cyganow to jest takze sprawa rasizmu i tego do czego rasizm prowadzi.

Jakos nie potrafie tego zapomniec, ze dla niemiecki nadludzi tez bylismy smieciem narodowym. I chocby dlatego powinnismy, jako Polacy, byc szczegolnie na rasizm uczuleni.

PF
            • krzysiozboj Re: Zwyczajny rasizm 06.08.13, 13:35
              Pewnie że rasizm, dokładnie taki jak w dowcipie który zasłyszałem na Czechach

mały Rom pyta ojca - tato, co to jest jak gadziowi kradniemy krowę, tata na to - to jest synu kultywowanie naszych tradycji. Tato, a jak gadzie oskarżą nas o kradzież? - to jest synu dyskryminacja rasowa.

A jak chcesz opowiadać bajeczki o rasizmie, nietolerancji to zrób sobie np kilkumiesięczne wakacje, pomieszkaj na osiedlu romskim (lub zaraz obok) np na Słowacji, takich osiedli tam sporo, może wtedy przestaniesz takie bajki opowiadać. Jak zobaczysz numer typu że Romowie w domu im danym wpierw zdemontują grzejniki i spieniężą je na złomie a później zrobią larum w mediach że ich dzieci mają zimno w pokojach to może wtedy sam nie będąc rasistą dasz im na nowe grzejniki za każdym razem jak te poprzednie znikną w niewyjaśnionych okolicznościach.
              • polski_francuz Wszyscy sa 06.08.13, 14:15
                rowni, a w szczegolnosci, rowni wobec prawa. Z te zasada bym pozostal.

I historyjka za historyjke. W instytucie wroclawskim w ktorym robilem jeden ze stopni akademickich pracowal Cygan. Mial tzw wyglad jak sie dobrze przypatrzylo. Ale byl docentem i powszechnie szanowanym pracownikiem instytutu. Wspolpracowal z uniwersytetem w Marsylii.

Sa wiec tacy i tacy. Jak wsrod Polakow i Rosjan.

PF
                • krzysiozboj Re: Wszyscy sa 06.08.13, 14:31
                  Niezupełnie, chcesz wyjątkiem potraktować zasadę. W firmie rodzinnej też kiedyś mieliśmy Cygana wśród kilku innych pracowników (pracował do czasu nim wyjechał do USA z rodziną) i ów Cygan na tle "białych" pracowników wyróżniał się zdecydowanie na plus, ot są takie dwie rodziny romskie w naszej małej miejscowości o których złego słowa powiedzieć nie można. Temu Cyganowi nie bałbym się powierzyć majątek pod opiekę pod moją nieobecność, nawet by mi na myśl nie przyszło by kwestionować jego słowo jeśli coś mówił, miał wręcz nieprawdopodobne poczucie odpowiedzialności za to co robi i mówi. Ale to są wyjątki, Twoje bajeczki o rasizmie raczej sugerują ze nie masz zielonego pojęcia o specyfice funkcjonowania romskich osiedli na Słowacji i Czechach. To nie chodzi o to że są "tacy i tacy", to chodzi o sposób funkcjonowania gett romskich i ich stosunek do sąsiadów gadziów.
                  • polski_francuz Watek jest o Wegrach 06.08.13, 16:37
                    a Ty tu ciagle o Czechach i Slowacji. Gdzie Rzym, gdzie Krym?

PF
                    • krzysiozboj Re: Watek jest o Wegrach 06.08.13, 17:00
                      Bo te dwa kraje doskonale znam, bywam tam cholernie często, dobrze znam problematykę dzielnic romskich. A gdzie Rzym i Krym? No tak, z południowej Słowacji, okolice Koszyc, Komarna, Lucenca (by było śmieszniej to w sporej części zamieszkanych i przez Romów i Węgrów, Słowacy w niektórych rejonach tam za mniejszość robią) na Węgry tysiące kilometrów, z całą pewnością po przekroczeniu granicy sporo się zmieni to po pierwsze. Po drugie powtórzę się - podaję przykłady dwóch narodów z tej części Europy które są co najmniej tak samo (a zaryzykowałbym stwierdzenie ze nawet bardziej) rasistowskie, nietolerancyjne, faszystowskie etc co omawiane Węgry, zastanawia mnie dlaczego taka troska u Ciebie o Madziarów a żadnego słowa o Słowianach zza południowej granicy.

Węgier nie znam, dlatego podpieram się rejonami znanymi mi, gdzie mogę podeprzeć się nawet konkretnymi osadami czy konkretnymi dzielnicami w konkretnych miejscowościach, które świetnie obalą Twoje bajeczki o rasizmie o dyskryminacji Romów w tej części Europy. Zakładam że kilkadziesiąt km obok problematyka będzie podobna. I przynajmniej bazuję na tym co znam i co widziałem a nie na tym co gdzieś wyczytałem na temat Orbana-Hitlera i jego rodaków faszysto-rasistów.
                • krzysiozboj Re: Wszyscy sa 06.08.13, 14:37
                  polski_francuz napisał:

>
                  > Sa wiec tacy i tacy. Jak wsrod Polakow i Rosjan.
                  >
                  > PF

Gdyby tak statystycznie było to na romskie osiedle można by wchodzić bez obaw, tak ja na polskie czy rosyjskie, jest mi przykro ale praktyka pokazuje coś innego. Gdyby było jak sugerujesz to czeska czy słowacka rodzina nie miałaby problemu z mieszkaniem wśród romskich rodzin, podobnie jak nie będzie tego problemu przy mieszkaniu wśród Rosjan, Czechów, Słowaków czy Polaków, zamieszkaj więc sam w dzielnicy romskiej i napisz mi jeszcze raz to co teraz piszesz.
      • yurek11111 Francuzi tez cygania..... 05.08.13, 15:46
        Tylko trzy-cztery lata temu, Francja postapila podobnie....

Bezwzględna deportacja budzi kontrowersje
        Kolejni Romowie odesłani z Francji

Dwa specjalne samoloty francuskie, transportujące 284 Romów pochodzących z Rumunii i Bułgarii, wylądowały po południu na lotnisku w Bukareszcie. Mimo rosnącej krytyki w kraju i na świecie, kolejna grupa Romów została odesłana w czwartek do Rumunii przez francuskie władze.

Francuski minister ds. imigracji Eric Besson poinformował o „zwiększeniu liczby odsyłanych z powrotem do kraju obywateli Bułgarii i Rumunii”. Według niego, w sumie, licząc z czwartkowymi lotami, od 1 stycznia z Francji zostało wydalonych ponad 8 tys. Rumunów i Bułgarów. W 2009 roku liczba ta wynosiła prawie 10 tys.

tvp.info/informacje/swiat/kolejni-romowie-odeslani-z-francji/2508414
        • polski_francuz Mielismy 05.08.13, 15:49
          wonczas malego Wegra za szefa. A poza tym to nie byli nasi Cyganie.

PF
          • 5magna Re: Mielismy 05.08.13, 15:56
            Widzicie jak ten "Wegier" o was dbal......Teraz nic nie stoi na przeszkodzie aby tych cyganow zrechabilitowac. Maja wozy przyjada z powrotem.....
          • yurek11111 Re: Mielismy 05.08.13, 16:33
            To mu ZA TO podziekujcie,gdyby jeszcze innych odeslal, to dzis byscie mieli mniej spalonych samochodow i duzo spokojniejsze zycie,chociaz zawsze mozna postawic teze, ze palenie samochodow nakreca koniunkture....
            Tajemnica dla mnie pozostaje jak rozroznic ktorzy to sa "nasi" Cyganie...

polski_francuz napisał:

> wonczas malego Wegra za szefa. A poza tym to nie byli nasi Cyganie.
            >
            > PF
    • j-k A Czesi odgradzaja sie od nich murem 05.08.13, 16:56
      - bo im psuja widoki :)
      lo.tarnobrzeg.pl/lesser/artykuly/cyganski-problem-europy
      • 5magna Re: A Czesi odgradzaja sie od nich murem 05.08.13, 20:10
        Prawie jak na Haiti......
    • mara571 prasa niemieckojezyczna cygani 06.08.13, 19:16
      tu zrodlo wiadomosci.
      www.derbund.ch/ausland/europa/Ungarn-kappt-Roma-die-Wasserleitungen-/story/30777749
      Mam nareszcie dostep do niemieckiej tivi i zeby bylo ciekawiej, ZDF nadalo w "heute" krotki reportaz o "skandalu2 w Ozd.
      Po pierwsze Cyganie maja jedynie wode na ulicy ze publicznych kranow. Po drugie miesto ma klopoty finansowe, a nikt za wode w cyganskiej dzielnicy nie placi.
      Woda jednak jest, zmniejszono jej cisnienie.
      Zaloze sie o dowolna sume, ze nikt kranu nie zakrecal po pobraniu wody do naczynia z ktorym po wode przyszedl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka