Dodaj do ulubionych

Konsekwencji dla Ukrainy

29.08.13, 19:01
27/12/2012
Premier Azarow:
Wznawiame produkcje samolotow transportowych AN-70, min. oborony Rosji zakupi u nas 60 samolotow.

29/08/2013
Wice premier Rogozin:
Zakupu AN-70 nie bedzie, beda krajowy IL-476.

$67 mln. za szt x 60 = - $4.02 mlrd.

Ciekaw jestem, czy Polska zrobi gest wsparcia Ukrainy i kupi ty samoloty zamiast Rosji.
Chociaz moze wynajme bezrobotnych z zakladu "Antonow" do pracy na jablkach.

Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Konsekwencji dla Ukrainy 29.08.13, 19:07
      Może EU kupi albo Hameryka:-)
    • wojciech.2345 Re: Konsekwencji dla Ukrainy 29.08.13, 19:18
      romrus napisał:
      > 27/12/2012
      > Premier Azarow:
      > Wznawiame produkcje samolotow transportowych AN-70, min. oborony Rosji zakupi u
      > nas 60 samolotow.
      ----------------
      A gdzie Matuszka ma kupować samoloty?
      Tak jak kartofle kupuje w Izraelu?
      • romrus W Izraelu nie:-) 29.08.13, 19:49
        wojciech.2345 napisał:
        > A gdzie Matuszka ma kupować samoloty?
        > Tak jak kartofle kupuje w Izraelu?

W Izraelu budujeme tunele.

"Firma Mosmetrostroj skonczyla budowe tunelu dla szybkiej kolei miejskiej Tel Awiw - Jerozolima, poinformowali przedstawiciele zarządu".

vz.ru/news/2013/8/29/647803.html
        • wojciech.2345 Re: W Izraelu nie:-) 29.08.13, 19:59
          A Wy te samoloty umiecie wyprodukować?
          Pytam poważnie.
          • eva15 Re: W Izraelu nie:-) 29.08.13, 23:52
            Kartoflany wojtusiu - Izrael zacofanej Rosji te samoloty wyprodukuje, nie potrzeba do tego wysoko rozwiniętej Ukrainy:-) Ta będzie produkować dla Polski w ramach EU:-)
            • wojciech.2345 Re: W Izraelu nie:-) 29.08.13, 23:54
              Effciu,
              najlepsi naukowcy i inżynierowie uciekli
              z Matuszki.

Pytałem całkiem poważnie.
    • przyjacielameryki Re: Konsekwencji dla Ukrainy 29.08.13, 19:58
      Wiemy, wiemy. Wcześniej blokady towarów ukraińskich, potem przymiarka na embargo na polskie mięso, owoce i warzywa, sery a ostatnio na białoruskie mleko. Działajcie palanty tak dalej, wiadomo że inaczej nie potraficie.
      Dzisiaj już nie za bardzo da się zagłodzić na śmierć, wysłać milion ludzi w Sybir czy strzelić w potylicę!
      Ta Rosja to wyjątkowy chuligan a z chuliganami nie zadajemy się.
      • romrus Palancie, nie widze odpowiedzi 29.08.13, 20:13
        przyjacielameryki napisał:
        > Wiemy, wiemy. Wcześniej blokady towarów ukraińskich,

Zadnej blokady.
        Beda traktowani jako towary z UE, czyli z koniecznym zaplaceniem cla.
        Jeszcze brakowalo, zeby Minoborony placilo clo za ukrainski samoloty.

>potem przymiarka na embargo na polskie mięso, owoce i warzywa, sery Działajcie palanty tak dalej, wiadomo że inaczej nie potraficie.

Nie odpowiedzialesz na ten post, klamco

forum.gazeta.pl/forum/w,50,146600719,146604870,Znow_naiwpierw_matactwo_a_potem_histeria.html
        Jesli bedziecie dalej wciskac bawolow i konine za porzadne mieso, beda embarga.
        Polska zywnosc ostatnio to sami skandale: sol drogowa, konina, etc.
        Nawet do Unii ten szajs wciskacie.

www.wprost.pl/ar/389910/Gdzie-jest-tysiac-ton-koniny-z-Polski/

>a ostatnio na białoruskie mleko.

Mleko to maly pikus.
        Bedzie ograniczenie na rope.
        Bat'ka slow nie rozumie.
        • wojciech.2345 Re: Palancie, nie widze odpowiedzi 29.08.13, 20:21
          romrus napisał:
          > Zadnej blokady.
          > Beda traktowani jako towary z UE...
          ------------------
          Rosja za mało oferuje Ukrainie.
          Rosja jest biedna.

Sorry.
          • romrus Re: Palancie, nie widze odpowiedzi 29.08.13, 20:40
            wojciech.2345 napisał:
            > Rosja za mało oferuje Ukrainie.

Rosja nic nie oferuje Ukrainie, bo nie musi.
            To Ukraina musi cos Rosji zaoferowac, jesli chce zeby jej towary istnieli na rynku rosijskim, a kilka milionow Ukraincow w dalszym ciagu mogli pracowac w Rosji i utrzymywac swoi rodziny.
            Komu ma zalezac?
            W zwiazku z brakiem ukrainskich towarow i pracownikow Rosja nie straci absolutnie nic.

> Rosja jest biedna.

Tak, Wojtku. Bardzo biedna.
            I kazda chwile zostaje jeszcze biedniejsza.

zegardlugu.pl/
            > Sorry.
            • wojciech.2345 Re: Palancie, nie widze odpowiedzi 29.08.13, 20:46
              romrus napisał:
              > Rosja nic nie oferuje Ukrainie, bo nie musi.
              ------------
              Musi. Inne czasy.
              ----------
              > To Ukraina musi cos Rosji zaoferowac...
              --------
              To Ukraina wybiera z kim tańczyć.
              Takie czasy.
        • 5magna Re: Palancie, nie widze odpowiedzi 29.08.13, 22:45
          Co jak co ale cyganskiej kielbasy z Polski Putin nie zablokuje. Nic lepszego na zagryche.....
    • igor_uk romrus,nie kop lezacego :-) 29.08.13, 20:59
      Ukraina nie ma nic do zaoferowania a nie Rosji,a nie EU.
      Kiedys dla Rosji Ukraina miala znaczenie ekonomiczne i wojskowe: rury,wspolpraca w budowie silnikow odrzutowych,"Nitka" w Krymu,systemy wczesnego ostrzegania przed atakiem rakietowym.
      Na dzien dzisiejszy Ukraina dla Rosji nie przedstawia zadnego znaczenia,oprocz symbolicznego.
      Rury zbudowane i buduja sie nadal ,pomijajac Ukraine,Rosja zbudowala wlasna "Nitke",jak i nowoczesne radary "Woroniez".W zwiazku z degradacja technologiczna i intelektualna wspolpaca przy budowie silmikow zmarla smiercia naturalna.
      Ale nie mozesz zapominac o milionach obywatele Ukrainy,ktory sa Rosjanami z narodowosci,jak i Ukraincow,dla ktorych Rosja nie jest obcym panstwem.
      • romrus Re: romrus,nie kop lezacego :-) 29.08.13, 22:31
        igor_uk napisał:
        > Ale nie mozesz zapominac o milionach obywatele Ukrainy,ktory sa Rosjanami z narodowosci, jak i Ukraincow, dla ktorych Rosja nie jest obcym panstwem.

Kazdy czlowiek ma prawo wyboru, kazdy czlowiek musi umiec podjac decyzje.

Tak samo, jak nie mozeme byc bardziej serbscy niz wlasciwy Serbowie, tak samo nie mozeme podejmowac decyzji za ludzi, mieszkajacych na Ukrainie, badz Rosjan, badz Ukraincow.

Raz dali sie nabrac na "pomaranczowy jaja", no dobra, mozna to puscic luzem.
        Ale drugi raz?

Znasz takie przyslowie: "oдин рaз не п@дaрac, нo втoрoй рaз - не первый рaз".
        • igor_uk Re: romrus,nie kop lezacego :-) 29.08.13, 22:50
          A co Ukraince maja zrobic?
          Ich 20 lat j@bia w dupe kazdy, komu nie len.Nie zapominaj,Ukraincy nie wiedza,czym jest panstwowosc.Rosjanom jest pod tym wzgledem lzej:-)
          • wojciech.2345 Re: romrus,nie kop lezacego :-) 29.08.13, 22:56
            igor_uk napisał:
            > Nie zapominaj,Ukraincy nie wiedza,czym jest panstwowosc.Rosjanom jest pod tym wzgledem lzej:-)
            ------------
            Masz troszkę racji Igorku
            w ocenie państwowości Ukrainy.
            Jednak Rosjanie mają też z tym kłopot.

Dla Rosjan państwowość = nacjonalizm.
          • romrus "Nawet jesli was zezarli, macie dwa wyjscia" 29.08.13, 23:45
            igor_uk napisał:
            > A co Ukraince maja zrobic?
            > Ich 20 lat j@bia w dupe kazdy, komu nie len.Nie zapominaj,Ukraincy nie wiedza, czym jest panstwowosc. Rosjanom jest pod tym wzgledem lzej:-)

Pomaranczowa rewolucje potrafili urzadzic? No to o co chodzi?

Maja dwa wyjscia, albo w domu zrobic porzadek, albo wyjechac do Rosji.

Naiwpierw kiedys kpilem z nich, potem juz po pomaranczam bylo mi ich szkoda, ale jesli jeszcze raz dadza sie wy@chac, no niestety, trudno. Nic na nie poradzic.

Beda museli osiegnac dna, zeby sie oprzytomniec.
            Nie duzo juz zostalo, bo stracenie rynku dla towarow i mozliwosci pracy - to bedzie dno.
            • wojciech.2345 Re: "Nawet jesli was zezarli, macie dwa wyjscia" 29.08.13, 23:49
              Nie martw się o Ukraińców.
              Jak będzie trzeba, to Bruksela zrekompensuje
              straty Ukrainy za Wasze sankcje.

Uważam, że Rosja Ukrainy nie odzyska.
            • igor_uk Re: "Nawet jesli was zezarli, macie dwa wyjscia" 29.08.13, 23:55
              Prawde gadasz,romrus,ale mnie od tego nie lzej.Na Ukrainie mieszka moja siostra ,tam ze mieszkaja inni bardzo bliski mnie ludzi.ja podchodze do sprawy po innemu.
              • wojciech.2345 Re: "Nawet jesli was zezarli, macie dwa wyjscia" 29.08.13, 23:59
                igor_uk napisał:
                > Prawde gadasz,romrus,ale mnie od tego nie lzej.Na Ukrainie mieszka moja siostra
                > ,tam ze mieszkaja inni bardzo bliski mnie ludzi.ja podchodze do sprawy po inne
                > mu.
                -------------
                No widzisz Igorku,
                jak im i ich dzieciom będzie dobrze.
                Będą w UE.

A Ty nadal będziesz pasł renifery.
      • brat_ramzesa Igor, ty Ukrainiec czy Ruski ? 30.08.13, 09:48
        "jeszcze Ukraina nie umarla" zwlaszcza ta na poludniu i wschodzie jak mawiaja sami Ukraincy a i roznice miedzy Ruskim a Ukraincem sa mniejsze niz miedzy Kaszubem a Goralem choc banderwoca wydaje sie ze jest inaczej :)
        Kiedys wspominales ze boisz sie ze moze cos sie stac, istotnie, poczytaj o rosnacym napieciu miedzy banderowcami i kozakami, ci pierwsi z ich nachalna retoryka faszystowska np w Odessie, Zaporozu czy na Krymie, zaczynaja mocno podpadac tym drugim i nie wiem czy nie wezma banderowcow w koncu z alby :/
        • igor_uk brat_ramzesa. 30.08.13, 15:05
          Jestem etnicznym Rosjaninem.

Ale moje zycie potoczylo sie tak,ze przez jakis czas mieszkalem na Ukrainie,gdzie pozostali sie bardzo bliskie mnie ludzi,miedzy innym moja siostra.
          • brat_ramzesa Re: brat_ramzesa. 30.08.13, 15:29
            Uzylem lekkiej ironi, mam nadzieje ze zalapales ;)
            • igor_uk Re: brat_ramzesa. 30.08.13, 15:38
              Szczerze mowiac,do pytania podszedlem powaznie,bo zdaje sobie sprawy z tego,ze moi slowa,adresowane do romrusa,moga niektorym wydawac sie zbyt proukrainskimi.reszta takowymi oni i sa,ponoewaaz dla mnie Urainiec i banderowiec,nie jest tozsamym.Znam i jednych i drugich zbyt dobre i cos mi sie wydaje,ze ty rowniez ich nie mylisz :-)
              • brat_ramzesa Re: brat_ramzesa. bedzie referendum? 30.08.13, 15:51
                Raczej nie :)
                BTW
                Janukowicz zapowiedzial referendum, jednak mysle ze nic to nie zmieni czyli postepujacego rozdarcia kraju
                www.unian.net/news/592648-yanukovich-vopros-vstupleniya-v-es-ili-tamojennyiy-soyuz-budet-reshatsya-na-referendume.html
    • borrka Sztuczne wiezy. 29.08.13, 22:33
      Przy okazji represji ze strony Kremla, widac jak zaklamana byla cala idologia "trojjedinstwa".
      Ukraina nie ma z Rosja wspolnych geopolitycznych interesow, nie jest zwiazana nazbyt silnie z Bialorusia.
      Jest ... ukrainska i to jest wlasciwa droga dla naszego Sasiada.
      Zrozumienie tych faktow jest juz dosc powszechne - lepiej byc duzym europejskim krajem, niz Malorosja.
      400lat moskiewskiej dominacji zrobilo swoje, ale sie wyrwali !
      Pijany Jelcyn nie domknal klatki.

Polska z kolei, w zadnym razie nie powinna probowac roli dobrego wujka z Unii.
      Pomoc ... tak, ale bez oczekiwania koncesji politycznych.
      • 5magna Re: Sztuczne wiezy. 29.08.13, 22:51
        Borat bedzie nie stojaca rure pokazywal na rynku w Warszawie za zlotowki.....
      • eva15 Re: Sztuczne wiezy. 30.08.13, 00:01
        borrka napisał:

> Polska z kolei, w zadnym razie nie powinna probowac roli dobrego wujka z Unii.
        > Pomoc ... tak, ale bez oczekiwania koncesji politycznych.

Polska jako dobry wujek z Unii? Masz poczcuie humoru jak ten facio, co sprzedawał ciemnemu chłopu Kolumnę Zygmunta:-)))
        Polska ciągnąca na subwencja jako dobry wujek z kasy EU?
        • wojciech.2345 Re: Sztuczne wiezy. 30.08.13, 00:04
          Effciu,
          nie dość, że utrzymujesz Borrkę i mnie, będziesz musiała
          utrzymywać Ukraińców.

Dbaj o zdrowie byś mogła sumiennie wykonywać obowiązki.
          I jeszcze jedno - nie obijaj się w robocie.
          • borrka Dodam, ze jade na urlop. 30.08.13, 00:10
            A mam bardzo wysokie wymagania.
            • wojciech.2345 Re: Dodam, ze jade na urlop. 30.08.13, 00:13
              borrka napisał:
              > A mam bardzo wysokie wymagania.
              -----------------
              Ty darmozjadzie jeden.
              Effcia też ma za ten "wypoczynek" zapłacić?

Straciłeś poczucie przyzwoitości.
              • borrka Zwroc uwage.... 30.08.13, 00:16
                Jaki jestem ostatnio mily dla Effci - watku nie odpuszcze, by sie nie podlizac.
                • wojciech.2345 Re: Zwroc uwage.... 30.08.13, 00:21
                  Nie rozumiem dlaczemu Effcia polubiła Ciebie koszernego
                  banderowca, a mnie prawdziwego Polaka nie?

Może nam to niewiasta wyjaśni?
            • eva15 Borrcia nie wie, że jedzie a ostatni urlop! 30.08.13, 00:22
              Borrcia, masz duże wymagania, ale mało rozsądku.
              Taki system, u którego cyca wisisz razem z całą ogromną, coraz większą gromadą gołodupców MUSI upaść. Z czego wtedy będziesz żył, jeździł na urlop, skoro teraz jesteś dumny, że żyjesz z subwencj i inaczej, sam z siebie, niczego nie potrafisz?
              • wojciech.2345 Re: Borrcia nie wie, że jedzie a ostatni urlop! 30.08.13, 00:27
                Effciu,
                my Ciebie dopingujemy do roboty.
                To dopingowanie to nasza praca.

Jakiś podział obowiązków być musi.

• eva15 Re: Borrcia nie wie, że jedzie na ostatni urlop! 30.08.13, 00:32
                  Ty jesteś mądry inaczej i takich jak ty jak na razie w każdym europejskim systemie się jeszcze utrzymuje. Jak dotąd ten system był humanitary dla ułomnych. Ale, nie chcą cię straszyć - idą gorsze czasy.
    • swiblowo Re: Konsekwencji dla Ukrainy 29.08.13, 23:37
      Taaa, zrobimy jakis koncert, po ktorym prezydent Rosji posadzi prezydenta Polski w ostatnim rzedzie na jakiejs paradzie :)
    • jk2007 Rogozin nie zna tematu 30.08.13, 11:55
      Рoгoзинa oбвинили в aвиaциoннoй некoмпетентнocти.
      Глaвный кoнcтрyктoр yкрaинcкoгo «Антoнoвa» Дмитрий Кивa зaявил, чтo критикa вице-премьерa Рoccии Дмитрия Рoгoзинa caмoлетa Ан-70 выявляет в нем некoмпетентнoгo челoвекa. В cвoем интервью Рoгoзин cрaвнил Ан-70 c Ил-76.
      Пo cлoвaм Кивы, эти caмoлеты coвершеннo не пoхoжи дрyг нa дрyгa. Ан-70 нaрядy тoлькo c четырьмя дрyгими мирoвыми caмoлетaми oблaдaет бoльшим фюзеляжем и cпocoбнocтью кoрoткoгo взлетa и пocaдки. И еcли Ил-76 мoжет взлететь тoлькo c пoлocы в 2000 метрoв, тo Ан-70 делaет этo c пoлocы в 600 метрoв.
      Рoгoзин рacкритикoвaл Ан-70 22 aвгycтa. Он зaявил, чтo caмoлет – прямoй кoнкyрент Ил-76, a дyбликaты aвиaрынкy не нyжны.
      argumenti.ru/army/2013/08/279860
      • romrus A Ukrainiec niby zna:-) 30.08.13, 12:17
        jk2007 napisał:
        > Рoгoзинa oбвинии в aвиaциoннoй некoмпетентнocmи.
        > Глaвный кoнcтрyтoр yкрaинcкoгo «Aнтoнoвa» Дмитрй Кивa

No jasne ze Chochly lepiej wiedza czego potrzebuje armia rosijska.

Spadaj, trollu:-)
        • jk2007 Re: A Ukrainiec niby zna:-) 30.08.13, 12:41
          owszem, zna
          тoлькo Ан-70 мoжет рaбoтaть c непoдгoтoвленнoгo aэрoдрoмa c пoлocoй 600 м. Для ocтaльных нaзвaнных caмoлетoв нyжнa пoлoca в 900 м и бoлее. Ил-76 рaбoтaет тoлькo c бетoннoй пoлocы длиннoй дo 2000 м. Пo cлoвaм Кивы, Ан-70 мoжет брaть нa бoрт вcю неoбхoдимyю для вoенных техникy - пoчти 20 типoв. В тo же время, y Ил-76, пo егo cлoвaм, фюзеляж бoлее yзкий, и oн мoжет перевoзить лишь пoлoвинy нyжнoй нoменклaтyры вoеннoй техники. «Теперь гoвoрят, чтo Ан-70 - кoнкyрент Ил-76. Тo еcть, y Рoccии не бyдет тaкoгo caмoлетa кaк Ан-70. Кoмy этo вo вред, еcли aрмия не cмoжет перебрacывaть неoбхoдимyю техникy ближе к рaйoнy бoевых дейcтвий, чтoбы выше былa мaневреннocть и меньше пoтери?» - зaдaл ритoричеcкий вoпрoc Кивa.
          www.for-ua.com/ukraine/2013/08/29/180418.html
          www.itar-tass.com/c134/858234.html
    • jk2007 Polska neokolonią jako przykład dla Ukrainy 30.08.13, 12:23
      dosc ciekawa rozmowa z profesorem Witoldem Kieżunem
      www.nacjonalista.pl/2011/03/25/polska-neokolonia-rozmowa-z-profesorem-witoldem-kiezunem/
      • przyjacielameryki Re: Polska neokolonią jako przykład dla Ukrainy 30.08.13, 13:48
        jk2007 napisał:

> dosc ciekawa rozmowa z profesorem Witoldem Kieżunem
        > www.nacjonalista.pl/2011/03/25/polska-neokolonia-rozmowa-z-profesorem-witoldem-kiezunem/

Zupełnie nie zgadzam się z opiniami tego profesora. Widać, że jest bardzo rozgoryczony bo nie miał żadnego udziału w polskich przemianach. Nie wystarczy krytykować, trzeba jeszcze powiedzieć co w zamian? Z tego co mówi Pan Profesor wynika, że spółki pracownicze zamiast prywatyzacji i kapitału zagranicznego. Moim zdaniem to wielkie nieporozumienie, były próby tworzenia takiego akcjonariatu i kapitału pracowniczego ale zupełnie nic z tego nie wychodziło. Taka rozproszona własność jest mało efektywna i w przypadku firm mających tylko doświadczenie komunistyczne firmy te skazane byłyby na masowe plajty. Ta prywatyzacja i ściąganie kapitału zagranicznego były niestety niezbędne z uwagi na ściągnięcie nowych technologii których brakowało, wprowadzenia nowoczesnych metod zarządzania i rynek europejski. Polskie firmy jako polskie, niczego by na zachodzie nie sprzedały niestety bo Polska nigdy nie istniała w świadomości zachodniego klienta jako producent( z wyjątkiem produktów rolno-spożywczych). To niestety była ta cena niepodległości i włączenia się w struktury europejskie. Tyle, że to kto jest właścicielem fabryki nie jest takie najważniejsze, jeżeli ta fabryka produkuje nowoczesne wyroby i daje nowoczesne miejsca pracy jak np. General Motors w Gliwicach. Ale przecież są duże polskie firmy: Orlen, Lotos, KGHM, Pesa, Solaris, . . . . . . . . ! To samo dotyczy banków. Obecne polskie banki są w bardzo dobrej kondycji(nie miały takich problemów jak we Francji, we Włoszech, na Cyprze czy w Hiszpanii). Likwidacja PGR-ów była konieczna ale popełniono zbyt wiele błędów(np. sprzedawano PGR-y razem z mieszkaniami pracowniczymi w których mieszkali pracownicy i ci ludzie mieli pózniej kłopoty. A powinno się tych ludzi uwłaszczyć w tych mieszkaniach)
        Emigracja za pracą jest sporym problemem ale ma też duże plusy, młodzi ludzie uczą się lepszej pracy, nowych umiejętności, organizacji, itd., a wielu wraca i np. zakłada bardzo dobre firmy.

Właśnie Polska jest przykładem udanej transformacji ustrojowej, podobnie Czechy, . . . . . . etc. Oczywiście są różne problemy, ale gdzie ich nie ma?
        Dla mnie opinie tego profesora, chociaż w wielu momentach słuszne to jednak są oznaką jego frustracji, że nie miał udziału w polskich przemianach. Było już wielu takich rozgoryczonych profesorów.
        • melord Re: Polska neokolonią jako przykład dla Ukrainy 30.08.13, 14:52
          >Ta prywatyzacja i ściąganie kapitału zagranicznego były niestety niezbędne z uwagi na >ściągnięcie nowych technologii których brakowało, wprowadzenia nowoczesnych metod >zarządzania

sciagniecie nowych technologii.....w montowniach???
          nowa technologie to sie zakupuje(licencja) dla wlasnego produktu

widze nie masz bladego pojecia jaka jest roznica miedzy produkcja przemyslowa a montownia
          w pierszym sie produkuje i do tego potzrbni sa specjalisci ,w drugim sklada...malpe nauczysz przez tydzien wykonywac ta sama czynnosc,"specjalista" w montowni wystarczy,ze umie czytac i pisac by 1200 zl/miesiac umial przeliczyc i pokwitowac

Cegielski,polski prducent silnikow okretowych (bliski zaorania jak Ursus czy fabryka silnikow Wola+ wiele innych)
          W 1956 kupiono od szwajcarskiej firmy Sulzer-Brothers licencję na budowę silników okrętowych. Kolejną licencję zakupiono w 1959, tym razem od duńskiej firmy Burmeister&Wain ......to jest zakup technologii dzieki ktorej silniki Cegielskiego(nie w/w z jakiejs fabryki z Poznania) napedzaja tysiace statkow na calym swiecie

zarzadzanie....hehe,pewnie ta montownia GM w Gliwicach to Polacy zarzadzaja?...tak jakbym Amerykanow nie znal

przestan amigo pisac propagandowe bzdury,wstydu sobie oszczedz...nie wszystko co sie swiecie to zloto
          • przyjacielameryki Re: Polska neokolonią jako przykład dla Ukrainy 30.08.13, 15:41
            melord napisał:

> sciagniecie nowych technologii.....w montowniach???
            > nowa technologie to sie zakupuje(licencja) dla wlasnego produktu
            >
            > widze nie masz bladego pojecia jaka jest roznica miedzy produkcja przemyslowa a
            > montownia
            > w pierszym sie produkuje i do tego potzrbni sa specjalisci ,w drugim sklada...m
            > alpe nauczysz przez tydzien wykonywac ta sama czynnosc,"specjalista" w montowni
            > wystarczy,ze umie czytac i pisac by 1200 zl/miesiac umial przeliczyc i pokwito
            > wac

Polskie przedsiębiorstwa tak jak i wszystkie z demoludów nie przedstawiały wielkiej wartości w kontekście gospodarki rynkowej, konkurencji, itp., ich produkty były marnej jakości, wydajność pracy była byle jaka, były przerosty zatrudnienia. Te zakłady ze swoimi produktami i w ramach już gospodarki rynkowej nie miały żadnych szans na europejskim czy światowym rynku. Dla Polski, Czech, Węgier, . . . . . . . itd. nie było innej alternatywy jak UE(chyba nie była nią WNP?) i ta prywatyzacja + kapitał zagraniczny, była niezbędna. Nie wiele rozumiesz z trudności wygrzebywania się z bagna komunistycznego, zupełnie nie rozumiesz gospodarki rynkowej, masz mentalność sowiecką. Te świetne zakłady pozostawione w tzw. polskich rękach skazane byłby na masowe plajty. I często związki zawodowe blokujące takie prywatyzacje doprowadzały te zakłady do plajt - np. stocznie, Radoskór, . . . .
            Transformacja ustrojowa była niezwykle trudnym procesem i były olbrzymie koszty, nikt nie twierdzi że wszystko było cacy. Ja tylko twierdzę, że nie było alternatywy dla tej polityki jaką prowadził Balcerowicz(a najważniejszą regulacją jaką przeprowadził było urynkowienie cen gazu i ropy od Rosji)
            Obecnie jest już dużo liczących się polskich firm: KGHM, Orlen, Lotos, Pesa, Solaris, Rafako, Bumar, meble, z branży spożywczej, ale i z branży IT, lotniczej, polskie łodzie motorowe i żaglowe, . . . . . . . . . . .etc! W rzeszowskim funkcjonuje z wielkim powodzeniem "Dolina Lotnicza" - produkcja Black Hawk, części do F16, części do Boeingów, części do Airbusów, tam są placówki naukowo-badawcze, szkoły wyższe i średnie(jest cały niezwykle nowoczesny kompleks technologiczno- produkcyjno-badawczo-szkolny) a temat jest rozwojowy, powstają nowe produkty i nowe technologie. Natomiast polskie rolnictwo(mimo likwidacji PGR-ów nad czym tak ubolewa ten profesor) jest obecnie bardzo nowoczesne i wydajne(wystarczy pojezdzic po Polsce i wszystko widać) To tylko przykłady.
            Niestety, wszystko lub prawie wszystko trzeba było tworzyć od podstaw i to się udało co widoczne jest gołym okiem, ale jak widać zupełnie tego nie rozumiesz tak jak i nie rozumiesz Polski, nie rozumiesz Warszawy, nie rozumiesz UE . . .itd.
            A jak można było to przeprowadzić inaczej mądralo? No, zamieniam się w słuch????

Najlepszym miernikiem polskiego sukcesu jest obecne porównanie Polski do Ukrainy, Białorusi czy Rosji. W 1989 r. były na podobnym poziomie( w sensie każdym i nie chodzi tylko o PKB). Dzisiaj jest przepaść na korzyść Polski.
            Więc powtórzę pytanie - jeżeli Balcerowicz zrobił tę transformację fatalnie to jak można było inaczej? Tylko krytykować to potrafią dzieciaki w przedszkolu!
            • romrus Bredzisz, wacku 30.08.13, 21:56
              > Najlepszym miernikiem polskiego sukcesu jest obecne porównanie Polski do Ukrainy, Białorusi czy Rosji. W 1989 r. były na podobnym poziomie( w sensie każdym i nie chodzi tylko o PKB). Dzisiaj jest przepaść na korzyść Polski.

Przepasc byla akurat w 1989 i to na korysc Polski, a teraz jesteszcie z nami na tym samym poziomie zycia, wyplat, GDP na leb, etc.

Z Ukraina jest inaczej, przepasc byla, a teraz jest jeszcze wieksza.
    • melord przed laty.. 30.08.13, 12:57
      Ukraina proponowala EU inwestycje w zaklady Antonowa przy produkcji AN-70, gdyz na ten typ samolotu bylo/jest duze zapotrzebowanie glownie dla wojsk panstw EU.
      Propozycja zostala odrzucowna i zaczeto projektowac od podstaw duzo drozszy Airbus A400 M(juz lata)
      Podobna propozycja byla w sprawie AN-124 Ruslan(rownie potrzebny EU duzy samolot transportowy)...rowniez bez echa
      • jk2007 ukraińskie pojazdy opancerzone w Polsce 30.08.13, 13:07
        Polska firma produkuje ukraińskie pojazdy opancerzone.
        dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,1,4916,aktualnosci-z-polski,polska-firma-produkuje-ukrainskie-pojazdy-opancerzone
        • romrus Licenzje na Zaporozec rowniez uzyskali? 30.08.13, 22:10
          jk2007 napisał:
          > Polska firma produkuje ukraińskie pojazdy opancerzone.

To nailepszy ukrainski samochod.
      • igor_uk melord. 30.08.13, 15:00
        Ukraina bez Rosji jie jest wstanie zbudowac te samoloty.Chociaz zaklady Antonowa znajduja sie na Ukrainie,wieksza czesc podzespolow produkowala sie w Rosji i jest wlasnoscia intelektualna Rosji.
        Co do An-124 "Ruslan",chociaz te samoloty byli opracowane w KB Antonowa,ale we wspolpace z Uljanowskim "Aviastar",dla tego prawo do tego samolotu maja,jak Ukraina ,tak i Rosja.Zreszta w Uljanowsku bylo zbudowano 36 "Ruslanow" ,a w Kijowie zaledwie 19 .Przy tym trzeba pamjetac,ze Rosja ma mozliwosc zbudowac te samoloty od podstaw ,a Ukraina,zaledwie platowiec i to bez elementow wzmocnienia,ktore produkuja sie z tytanu w Rosji.
        Dla tego ja by EU nie oskarzalem w tym,ze olali Ukraincow,bo i tak bez Rosji nie moglo obejsc sie.
        • melord mylisz sie 30.08.13, 15:43
          do AN-70 wstawiliby silniki zachodnie,awionike rowniez...prawa intelektualne Rosjan bylyby bardzo ograniczone.
          Chinczycy kopiuja rosyjskie samoloty i kto im podskoczy?
          z Ruslanem faktycznie byloby wiecej problemow ale tez do rozwiazania, przy dobrej woli decydentow z EU....takiej woli nie bylo tak w piewrszym jak i drugim przypadku.
          Woleli wydac..powiedzmy miliard zamiast 100mln...rozbudowana ponad miare biurokracja tez musi z czegos zyc
          • igor_uk Nikt nie jest nieomylny. 30.08.13, 16:21
            Ukraince twierdza,ze maja dwoch chetnych dla dalszych prac nad samolotem o ile Rosjanie wycofaja sie z projektu.
            Poziwiom uwidzim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka