Dodaj do ulubionych

Amerykanie - czarno to widze!

IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 05.08.04, 07:48

Specjalnie dla naszych amerykanskich Polonusow.

Czy wiecie ile wynosi dlug waszego rzadu?

Nie wiecie? to przeczytajcie(tylko najpierw usiadzcie zeby sie nie
przewrocic).

6,033,583,000,000 zielonych!

Czy nie uwazacie ze Greenspan z Bushem rujnuja wasz kraj?
Policzcie sobie ile trzeba bedzie lat za...ac zeby cos takiego splacic!

www.ustreas.gov/education/fact-sheets/taxes/fed-debt.html
Obserwuj wątek
    • Gość: czarny Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 68.120.204.* 05.08.04, 08:24
      www-snde.rutgers.edu/Rutgers/Econ204/204_lect17.pdf
      australia tylko 5 pt. za us.

cieszyl sie lysy ze nie jest szczerbatym,
      • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 05.08.04, 08:30
        Czarny,

ja jestem ostatni ktory by sie z tego cieszyl, bo w dniu w ktorym to padnie
        bedziemy ogladali rzeczy ktorych jeszcze w kinach nie pokazywali.
        • Gość: czarny Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 68.120.204.* 05.08.04, 08:40
          tobie chyba juz padlo, na glowe bo jakas niejasna propagande to probujesz siac,
          australia ma podobne zadluzenie per GNP, zeby nie wspomniec niemiec,
    • Gość: gordon Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 05.08.04, 08:49
      podejzewam ze jestes jeszcze bardzo mlodym czlowiekiem. nic nie szkodzi ale
      poco zabierasz sie za tematy ktorych nie rozumiesz.

czy ty wiesz ile milonow ma amerykanski bilion dolarow?

co do busha to mozemy spac spokojnie. nikt mu nie zagrozi.
      • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 05.08.04, 09:16
        Gordon - moglbys byc troche bardziej klarowny?
    • Gość: Tysprowda Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 216.127.82.* 05.08.04, 12:30
      Oj, oni tego nie lubia co piszesz, czyli prawdy.

Najpierw ich Gierek zadluzyl (wprawdzie na duzo mniejsze pieniadze, ale
      zawsze..) gdy byli mlodzi, teraz Bush robi co moze w tym kierunku. A moze duzo
      i bedzie mogl robic jeszcze wiecej jak go wybiora na druga kadencje za jego
      zaslugi w zadluzaniu amerykansynow.

Ja tez to czarno widze, bo za zadluzenie amerykansynow winic sie bedzie caly
      swiat i caly swiat bedzie musial ich zadluzenie splacac, jako ze Macht macht
      Frei.

Zrobia tak jak Mosiek ktory nie mogl spac, bo mial nastepengo ranka splacic
      duzy dlug sasiadowi, a forsy nie mial. Az mu Salcie poradzila, ze niech sie o
      to sasiad martwi, nie ukochany Mosiek. Wtedy Mosiek usnal snem sprawiedliwego...
      • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 15:43
        moze jak amerykanie beda ciezej przedli to sie pomoc w wyskosci 10 mld$ rocznie
        skonczy dla izraelskich biedakow. nie wiem czemu podatnik amerykanski ma placic
        na tych nierobow,ktorzy tylko wojuja i komunizm w swym raju uprawiaja.
        • Gość: Tysprowda Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 216.127.82.* 05.08.04, 16:15
          Coz to za antysemityzm przez ciebie przemawia, a?

Jak amerykansyny beda cienka nitka przedli i pomysla o zmniejszeniu "pomocy" o
          jeden miliard dla Izraela, to zanim to wprowadza w czyn, wycofaja sie
          zawstydzeni z podkulonym ogonem bo beda oskarzeni o antysemityzm w stosunku do
          tych co przezyli Holocaust w POLSCE!
          • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 16:28
            Gość portalu: Tysprowda napisał(a):

> Coz to za antysemityzm przez ciebie przemawia, a?
            >
            > Jak amerykansyny beda cienka nitka przedli i pomysla o zmniejszeniu "pomocy" o
            > jeden miliard dla Izraela, to zanim to wprowadza w czyn, wycofaja sie
            > zawstydzeni z podkulonym ogonem bo beda oskarzeni o antysemityzm w stosunku do
            > tych co przezyli Holocaust w POLSCE!

jaki antysemityzm,czy juz na samo slowo izrael,mam byc posadzona o zbrodnie? nie
            rozumiem tylko dlaczego podatnicy amerykanscy maja placic na kogos kto jest
            uwazany za potege swiatowa i stoi na swoich 4 nogach. z tego samego powodu
            izrael moze placic na us,to tutaj bieda z calego swiata przyjezdza,nie do izraela.
            • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 16:31
              antysemityzm dlatego - ze powtarza pani klamstwa majace na celu przedstawic
              Izrael w zlym swietle.
              Nie kazdy na tym forum jest kompletnym idiota!
              • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 16:43
                Gość portalu: Perry napisał(a):

> antysemityzm dlatego - ze powtarza pani klamstwa majace na celu przedstawic
                > Izrael w zlym swietle.
                > Nie kazdy na tym forum jest kompletnym idiota!
                jakie klamstwo panie perry. ze izrael choc jest potega militarna i bogatym
                krajem dostaje od us pomoc w wysokosci 10 mld$. to sa fakty a nie klamstwa. czy
                moze klamstwem jest,ze te pieniadze ida z podatnikow amerykanskich,ktorzy to juz
                ledwo przeda? no rzeczywiscie nie kazdy jest na tym forum kompletnym idiota.
                antysemityzm wedlug pana jest wtedy jak sie powie cos krytycznego na izrael i to
                tez slowo wyswiechtane na tym forum.
                • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 17:18
                  Gość portalu: rachelka napisał(a):
                  > jakie klamstwo panie perry. ze izrael choc jest potega militarna i bogatym
                  > krajem dostaje od us pomoc w wysokosci 10 mld$. to sa fakty a nie klamstwa.
                  A jednak klamstwa!
                  Nawet amerykanscy antesymeci takich cyfr nie cytuja.
                  Curtiss, ktory nie odroznia "loan guarantees" (nie kosztuja amerykanom ani
                  centa) od "military aid" albo "humanitarian aid", cytuje znacznie mniejsze
                  cyfry:

www.sianews.com/modules.php?name=News&file=article&sid=321
                  www.geocities.com/CapitolHill/Senate/7891/zunes.html
                  www.camera.org/index.asp?x_article=596&x_context=2

Niech pani poda zrodla swoich danych.
                  • Gość: sp;lit Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.ipt.aol.com 05.08.04, 18:36
                    Do tej pory stalem za tym co pisales :) "loan guarantees" co roku Congress
                    odpisuje na straty (czyt. Podatnik splaca) i daje nowe ,... Podaj mi jeden
                    przyklad gdzie Israel splacil jakas pozyczke .

Donacje dla Israela mozna odpisywac od podatkow , ponad 10 miliardow w ten
                    sposob wedruje do Israela zamiast puli podatkowej , uszczupla tax base o sume
                    ktora oczywiscie trzeba pokryc dodatkowymi podatkami albo obciac gdzies dotacje
                    panstwa .

uklony
                    • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 19:14
                      Up to now Israel has not defaulted on any of its loans
                      I am including a link to an anti Israeli site.

slate.msn.com/id/2086670/
                      By the way, I am personally very much against any financial aid to Israel.
                      However, as far as the US deficit is concerned, it is a nonissue.

• Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 20:33
                        Gość portalu: Perry napisał(a): > By the way, I am personally very much against
                        any financial aid to Israel.
                        > However, as far as the US deficit is concerned, it is a nonissue.

od kiedy taka ilosc pieniedzy rok w rok placona moze byc uwazana jako "non
                        issue".w zeszlym roku bodajze ilosc pieniedzy jaka izrael dostal zostala
                        zwiekszona,ze wzgledu na ich upadek ekonomiczny spowodowany wojna, tak jakby
                        izrael obchodzil ciezki stan ekonomiczny us.
                        • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:36
                          > od kiedy taka ilosc pieniedzy rok w rok placona moze byc uwazana jako "non
                          > issue"

It is several orders of magnitude less than the budget!
                          Are you not capable of any analytical thinking?
                          • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 20:39

> Gość portalu: rachelka napisał(a):
                            > > od kiedy taka ilosc pieniedzy rok w rok placona moze byc uwazana jako "no
                            > n
                            > > issue"
                            >
                            > It is several orders of magnitude less than the budget!
                            > Are you not capable of any analytical thinking?

tak moge myslec i to w dwoch jezykach. 10 mld kupuje bardzo duzo w tym
                            kraju,zwlaszcza jesli chodzi o te suma jaka trzeba placic rok w rok temu tylko
                            krajowi. jesli znasz sie na finansach to zainwestowanie takich pieniedzy w
                            cokolwiek przyniosloby zyski a nie straty.
                            • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:44
                              znam sie na finansach.
                              Pracuje w finansie!

1.wciaz nie ustalilismy o jakie pieniadze chodzi
                              2. Biorac pod uwage caly budzet, nawet 10 mld jest nieistotne!
                              Jezeli Pani tego nie rozumie, to nie ma o czym mowic.

3. Wciaz czekam na zrodlo tej zmyslonej liczby

frwebgate1.access.gpo.gov/cgi-bin/waisgate.cgi?WAISdocID=7310101070+0+0+0&WAISaction=retrieve

• Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 22:51

> znam sie na finansach.
                                > Pracuje w finansie!
                                >
                                > 1.wciaz nie ustalilismy o jakie pieniadze chodzi
                                > 2. Biorac pod uwage caly budzet, nawet 10 mld jest nieistotne!
                                > Jezeli Pani tego nie rozumie, to nie ma o czym mowic.
                                >
                                > 3. Wciaz czekam na zrodlo tej zmyslonej liczby
                                >
                                >
                                frwebgate1.access.gpo.gov/cgi-bin/waisgate.cgi?WAISdocID=7310101070+0+0+0&WAISaction=retrieve
                                >

ja tez czekam na paskie liczby ile podatnik amerykanski musi odbulic na izrael?
                                Ps. w ameryce to prawie kazdy w finansach robi,inne zawody juz pouciekaly do
                                bidnych krajow .
                                • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 23:16

> frwebgate1.access.gpo.gov/cgi-bin/waisgate.cgi?
                                  WAISdocID=7310101070+0+0+0&WAISaction=retrieve

ten link nie dziala.

> ja tez czekam na paskie liczby ile podatnik amerykanski musi odbulic na
                                  izrael?
                                  Podalem Pani link ktory dziala.
                                  niech Pani sobie sama podzieli ta liczbe na ilosc podatnikow.
                                  A tak w nawiasie, to jezeli wezmiemy Pani liczbe 10,000,000,000$ i podzielimy
                                  na liczbe mieszkancow w USA (zaokraglajac wdol do 200,000,000) to wychodzi $50
                                  na glowe. Nie wiem ile Pani placi podatkow. W tym co moja piecioosobowa
                                  rodzina placi, te $50 to juz prawie zupelnie bez znaczenia.
                                  • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 23:32

>
                                    > > frwebgate1.access.gpo.gov/cgi-bin/waisgate.cgi?
                                    > WAISdocID=7310101070+0+0+0&WAISaction=retrieve
                                    >
                                    > ten link nie dziala.
                                    >
                                    > > ja tez czekam na paskie liczby ile podatnik amerykanski musi odbulic na
                                    > izrael?
                                    > Podalem Pani link ktory dziala.
                                    > niech Pani sobie sama podzieli ta liczbe na ilosc podatnikow.
                                    > A tak w nawiasie, to jezeli wezmiemy Pani liczbe 10,000,000,000$ i podzielimy
                                    > na liczbe mieszkancow w USA (zaokraglajac wdol do 200,000,000) to wychodzi $50
                                    > na glowe. Nie wiem ile Pani placi podatkow. W tym co moja piecioosobowa
                                    > rodzina placi, te $50 to juz prawie zupelnie bez znaczenia.

no zaraz zaraz pan tu czary finansowe mi wyklada panie perry. jako finansista
                                    musi pan zrozumiec,ze obywatel amerykanski placi rowniez na inne
                                    rzeczy,kraje,cele wiec z tych malych (50$/person) tak nieistotnych nagle robi
                                    sie calkiem istotna suma. taka logika to jest smieszna i potwerdza mnie w
                                    przekonaniu,ze to tacy jak pan finansisci bajtluja przecietnemu joe w glowie
                                    tak,ze sam nie wie ile to 2+2. jak panu wiadomo przecietny joe musi przcowac
                                    ponad 4 miesiace, aby spalcic podatki i zaczac nareszcie pracowac na siebie. i w
                                    tym jest to panskie nieistotne 50$. ja tam bym wolala dac to na jakis kraj
                                    potrzebujacy pomocy,umierajacy z glodu czy dotkniety kleska a nie na kogos kto
                                    jest rownie bogaty jak my.
                                    • perry.perry Re: Amerykanie - czarno to widze! 06.08.04, 03:20

> no zaraz zaraz pan tu czary finansowe mi wyklada panie perry. jako finansista
                                      > musi pan zrozumiec,ze obywatel amerykanski placi rowniez na inne
                                      > rzeczy,kraje,cele wiec z tych malych (50$/person) tak nieistotnych nagle robi
                                      > sie calkiem istotna suma.
                                      Albo jestes Pani glupia (prawdopodobnie) albo udaje Pani glupia.
                                      Przecietny obywatel amerykanski placi tysiace dolarow podatkow federlanych (nie
                                      licze tutaj nai tych do stanow ani FICA ani sprzedazy (dzieki Bogu VAT narazie
                                      tutaj nie wprowadzili)) w porownaniu do tysiecy $50 jest nieistotne.

> jak panu wiadomo przecietny joe musi przcowac
                                      > ponad 4 miesiace, aby spalcic podatki i zaczac nareszcie pracowac na siebie.
                                      > i w tym jest to panskie nieistotne 50$.
                                      Wlasnie! W przeciagu 4 miesiecy przecietny Amerykanin zarabia znacznie wiecej
                                      niz $50.

A ja wciaz czekam na ten link z 10,000,000,000 dla Izraela. Bo z tych ktore ja
                                      podalem jasno wynika ze to "tylko" 2,800,000,000. A poniewaz Amerykanow juz
                                      ponad 280,000,000, wiec nasza suma $50 zniza sie do $10 na glowe. Czy to
                                      latwiej Pani strawic?

Dopoki nie poda mi pani zrodla z ta wymyslona cyfra 10 miliardow, uwazam nasza
                                      dyskusje za skonczona.
                                      • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 15:10
                                        perry.perry napisał:
                                        > Dopoki nie poda mi pani zrodla z ta wymyslona cyfra 10 miliardow, uwazam nasza
                                        > dyskusje za skonczona.

i jeszcze jedno panie pery lub perry-perry. pewnie w finansach pana nauczyli ,ze
                                        w businessie tak jak w polityce,"nothing is over". ja panu podalam link,pewnie
                                        od razu powie pan,ze to falsz wiec bedziemy sobie dalsze linki przesylac i
                                        wymieniac fascynujaze bajki o tym jak izrael nic nie dostaje od ameryki, tylko
                                        jakies nieistotne peanuts. dzis gielda znow poleci na dol wiec i pan bedzie mial
                                        sporo czasu na dyskusje.co nam teraz pozostalo do inwestycji chyba tylko short
                                        term t-bills?
                                  • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 15:02

>
                                    > > frwebgate1.access.gpo.gov/cgi-bin/waisgate.cgi?
                                    > WAISdocID=7310101070+0+0+0&WAISaction=retrieve
                                    >
                                    > ten link nie dziala.
                                    >
                                    > > ja tez czekam na paskie liczby ile podatnik amerykanski musi odbulic na
                                    > izrael?
                                    > Podalem Pani link ktory dziala.
                                    > niech Pani sobie sama podzieli ta liczbe na ilosc podatnikow.
                                    > A tak w nawiasie, to jezeli wezmiemy Pani liczbe 10,000,000,000$ i podzielimy
                                    > na liczbe mieszkancow w USA (zaokraglajac wdol do 200,000,000) to wychodzi $50
                                    > na glowe. Nie wiem ile Pani placi podatkow. W tym co moja piecioosobowa
                                    > rodzina placi, te $50 to juz prawie zupelnie bez znaczenia.

juz podaje panie perry.sa tysiace websites innych ,ale ta ma dokladne
                                    wyliczenia. . z tych malych 50$ zrobily sie calkiem pokazne tysiace,ktore
                                    bylabym sklonna raczej zainwestowac w panskiej firmie niz dawac na budowe muru.
                                    www.wrmea.com/html/us_aid_to_israel.htm
                      • Gość: sp;lit Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.ipt.aol.com 06.08.04, 15:24
                        Z prostej przyczyny , bo sa splacane przez amerykanskiego podatnika na czas :)
                        Gdyby je splacal Israel to nie potrzebowal by naszych gwarancji , creditor zada
                        gwarancji tylko od tych co maja a bad credit ratings i jest ryzyko ze nie
                        wywiaza sie z umowy .
                        ==============================================================================
                        Up to now Israel has not defaulted on any of its loans

Gdyby to byla tylko pozyczka dla israel'a to tez bym sie zgodzil , ale dobrze
                        wiesz ze tak nie jest . Pokoj z Egiptem iJordan mysmy kupili i placimy za niego
                        do dzisiaj ,... W sumie te 3 panstwa kosztuja nas 10 miliardow rocznie .

W Stanach rocznie okolo milina zdolnych absolwentow Highschools nie podejmuje
                        dalszej nauki bo ich na to nie stac ,... Nieistotne ? Powiedz to im !

Wydatki na zwalczanie terroryzmu , wojna w Iraq'u lacza sie scisle z nasza
                        polityka of unconditional support for Israel

Oil embargo '73 z jakiego powodu nas "ukarano" - Kosztowalo nas to setki
                        miliardow dolarow ,... A nonissue ?
                        However, as far as the US deficit is concerned, it is a nonissue.

Ja rowniez jestem za zniesieniem pomocy (nie tylko dla Israel'a , wszystkim !)
                        Z wyjatkiem pomocy humanitarnej w przypadku naturalnej katastrofy na ktora
                        czlowiek nie ma wplywu

uklony

• Gość: KOKOSZ nigdy nie splaci... IP: 216.65.64.* 05.08.04, 23:35
                      bo co roku kolejne pozyczki sa umarzane...
                      • Gość: split Re: nigdy nie splaci... IP: *.ipt.aol.com 06.08.04, 15:41
                        Cos takiego w praktyce nie istnieje ,... Przyklad ; Pan KOKOSZ zbankrutowal i
                        jest niewyplacalny , bank umorzyl jak ty piszesz , a ja , spisal na straty .

Na koniec roku bank odpisuje straty od podatkow , w budzecie panstwa jest
                        dziura ktora trzeba wypelnic ,... Robi to podatnik .

uklony

bo co roku kolejne pozyczki sa umarzane...
                        • Gość: rachelka Re: nigdy nie splaci... IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 15:42
                          perry metoda zydowska wszystkich od gamoni wyzwal,ale nie odpowiedzial mi na moj
                          link, no coz typowe
                  • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 20:29
                    Gość portalu: Perry napisał(a): > Niech pani poda zrodla swoich danych.

kongres i senat good ol usa
                    • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:33
                      prosze o link, szanowna Pani, link w internecie

www.gpoaccess.gov/usbudget/
                      • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 20:41
                        to ile wg pana linku izrael dostaje? nic
                        • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:44
                          To niech Pani sama przeczyta
                • Gość: KOKOSZ Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 216.65.64.* 05.08.04, 23:28
                  obecnie ponad $20 bln rocznie
        • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 16:30

> moze jak amerykanie beda ciezej przedli to sie pomoc w wyskosci 10 mld$
          rocznie

ta czesto powtarzana na forum liczba nie ma zadnej podstawy w rzeczywistosci.
          ALe jezeli dlug panstwa zamienic na 10 lmld dochodu rocznie, to dlug sie
          wyplaci za...
          700 lat
          • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 16:45

>
            > > moze jak amerykanie beda ciezej przedli to sie pomoc w wyskosci 10 mld$
            > rocznie
            >
            > ta czesto powtarzana na forum liczba nie ma zadnej podstawy w rzeczywistosci.
            > ALe jezeli dlug panstwa zamienic na 10 lmld dochodu rocznie, to dlug sie
            > wyplaci za...
            > 700 lat

10mld to oficjalna liczba jaka kazda gazeta amerykanska sie szczyci, a gdyby tak
            zamienic ja na inwestycje w oswiate us, to mysle,ze dlug bylby splacony znacznie
            szybciej.
            • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 19:16
              ta liczba jest zmyslona.
              Zadna amerykanska (szanujaca sie gazeta) takiej liczby nie podaje.
              Prosze o link. ja podalem kilka - wszystkie przecza temu co pani pisze.
    • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 16:08
      Dlug wynosi ponad 7,320,558,000,000 co z tego?
      (to ponad 24,000$ na kazdego mieszkanca USA )

Budzet kraju zalezy od Kongresu a nie Busha. Prezydent nie ma mozliwosci
      redagowac budzetu. Moze tylko albo podpisac albo nie. (no "line item veto")

Alan Greenspan (zydek parchaty) cieszy sie takim szacunkiem, ze przetrwal 8 lat
      wladzy Clintona.

Jak dobrobyt w innych krajach doscignie US, to znowu porozmawiamy.
      • Gość: czarny Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 68.120.204.* 05.08.04, 16:44
        corocznie us dlug zwieksza sie okolo 1.5%, (w liczbie dollarow). jezeli
        uwzgledni sie inflacje oraz roczny przyrost GNP (nawet ten mierny 1% za ostatni
        rok) to w rzeczywistosci ten dlug sie nie zwieksza. to chyba dlatego kongress
        wogole sie tym nie przejmuje.

ten zbalansowany to fajansiarz, nie rozumie o czym pisze,
        • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 17:21
          no bo skad ma zrozumiec? Jak sie powtarza bez namyslu sluchy z gluchego
          telefonu, to sie plecie takie bzdury... :-)
    • Gość: KOKOSZ tak, zamykaja szkoly, komisariaty itd., ale... IP: 216.65.64.* 05.08.04, 16:46
      jednoczesnie coraz wieksza forsa idzie do iSSraela...
      The Christian Science Monitor:
      "Since 1973, Israel has cost the United States about $1.6 trillion. If divided
      by today's population, that is more than $5,700 per person..."

www.csmonitor.com/2002/1209/p16s01-wmgn.html

• Gość: mak Re: oszolomy IP: *.proxy.aol.com 05.08.04, 16:57
        oszolomy jak czarny i paru mu podobnych uwazaja ,ze jak dlug sie nie zwieksza
        to mozna spac spokojnie,do czasu kolego czarny,do czasu.
      • Gość: Perry Re: tak, zamykaja szkoly, komisariaty itd., ale.. IP: 160.79.164.* 05.08.04, 17:23
        szkoly i komisariaty nie zaleza od budzetu narodowego!
        szkoly sa zazwyczaj finansowane przez podatki danego miasta
        komisariaty tez najwyzej przez podatki indywidualnych stanow.

klepiecie panstwo o rzeczach o ktorych nie macie pojecia!
        • Gość: sp;lit Re: tak, zamykaja szkoly, komisariaty itd., ale.. IP: *.ipt.aol.com 05.08.04, 18:48
          O yes Perry , zaleza ,... Feds money , podatek sciagany w poszczegolnych
          Stanach jest dzielony ("sprawiedliwie" w/g wplywow Reps) w DC i po potraceniu
          kosztow administracyjnych wraca w formie dotacji miedzy innymi na szkoly ,
          policje , straz pozarna , infrastrukture ,... Uszczuplony , trzeba pokryc w
          lokalnym podatkami ,...

uklony
          • Gość: Perry Re: tak, zamykaja szkoly, komisariaty itd., ale.. IP: 160.79.164.* 05.08.04, 19:20
            Jaki procent federalnego budzetu idzie na szkoly i policje? :-)
            Come on!

Jestem pierwszy w linii walki z podatkami i za zbalansowanie budzetu. Ale
            trzeba walczyc tam gdzie to ma znaczenie, nie?

So, are you voting for Badnarik this fall? :-)
        • Gość: rachelka Re: tak, zamykaja szkoly, komisariaty itd., ale.. IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 20:37

> szkoly i komisariaty nie zaleza od budzetu narodowego!
          > szkoly sa zazwyczaj finansowane przez podatki danego miasta
          > komisariaty tez najwyzej przez podatki indywidualnych stanow.
          >
          > klepiecie panstwo o rzeczach o ktorych nie macie pojecia!

no to chyba pan nie ma pojecia o czym pan klepie. kazda panstwowa szkola jest
          utrzymywana przez lokalne podatki,stanowe i federalne. prosze lepiej sprawdzic
          swe zrodla informacji ,gdyz plecie pan bzdury. nie wiem czy pan wie o tym,ze
          kazdy dystrykt szkolny jest inaczej finansowany,ale zwykle podstawa tego
          finansowania jest podatek stanowy i federalny. co do info o sumie placonej na
          israel postaram sie poszukac,akurat wyrzucilam ulotke od kongresmana, w ktorej
          to wyjasnia te sume.
          • Gość: Perry Re: tak, zamykaja szkoly, komisariaty itd., ale.. IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:50

> no to chyba pan nie ma pojecia o czym pan klepie. kazda panstwowa szkola jest
            > utrzymywana przez lokalne podatki,stanowe i federalne. prosze lepiej sprawdzic
            > swe zrodla informacji ,gdyz plecie pan bzdury.
            Prosze pani. W tym co sp;lit napisal jest czesc prawdy. W tym co pani plecie -
            nie. Co to znaczy szkoly panstwowe? Public schools?
            "Real estate taxes support local services and facilities such as: schools,
            roads, fire departments, park districts, and county, city, village and township
            governments. Mental health services, child protective services and services for
            the mentally handicapped are largely dependent on real estate tax levies."
            np:
            www.co.wyandot.oh.us/auditor/Real_Estate/real_estate.html

> nie wiem czy pan wie o tym,ze
            > kazdy dystrykt szkolny jest inaczej finansowany,ale zwykle podstawa tego
            > finansowania jest podatek stanowy i federalny.
            Nie prosze pani, stanowczo nie. Podstawa tego finansu sa "real estate taxes"
            podatki placone przez ludzi posiadajacych domy.

> co do info o sumie placonej na
            > israel postaram sie poszukac,akurat wyrzucilam ulotke od kongresmana, w ktorej
            > to wyjasnia te sume.
            Niechsie pani wypcha z ulotka. O tym jest pelno w internecie. jak ten
            kongresman ma na imie - niech pani zajrzy pod jego nazwiskiem do Googel.com
            na litosc boska. Przestan sie pani wyglupiac!
    • Gość: sp;lit Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.ipt.aol.com 05.08.04, 18:07
      Jesli wezmiesz pod uwage jaki to procent naszego GNP , potencjal narodu
      (latwosc dostosowania sie do nowych warunkow , inwencja , niezaleznosc od
      rzadu , wiara w siebie , entuzjazm , optymizm) dodasz polozenie geograficzne ,
      zasoby mineralne i wielkosc kraju to stoimy lepiej niz jakikolwiek inny .

Moglo by byc lepiej gdyby nie polityka hegemonii i slepe poparcie dla Israela z
      ktorego mamy kupe klopotow , ale mimo wszystko nie zamienil bym sie z nikim .

Co potrafi z czlowieka zrobic opiekuncze panstwo masz najlepszy przyklad co
      zrobilo z legendarnych Vikingow ,... A whining nation and bunch of sissies :)

Reszta Europy nie jest daleko za nimi ,...

uklony

seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2001988054_norway25.html
      • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 19:22
        zgadzam sie prawei co do joty :-)
        uklony
        • Gość: sp;lit Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.ipt.aol.com 06.08.04, 16:17
          Tu sie zgadzasz , ponizej mnie chwalisz , z tym dokarmianiem Israela i innych
          ja z kolei zgadzam sie z toba , Perry ,... Ide sie ku#wa zbadac :)

Apropo;s "dokarmiania" Jesli byles w jakims Parku Narodowym to napewno widziles
          tablice zeby nie dokarmiac zwierzat , bo zabijasz w nich instynkt
          samozachwawczy , co w rezultacie w trudnych zimowych warunkach konczy sie
          smiercia uzaleznionych zwierzat ,... Jesli to jest dobre dla zwierzat , to
          dlaczego nie dla ludzi ?

uklony

zgadzam sie prawei co do joty :-)
    • watto niestety to świat za to płaci 05.08.04, 19:58

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=10675122&a=13016214
      • Gość: Perry Re: niestety to świat za to płaci IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:19
        Radze poczytac "Economics in One Lesson" Hazlitta.
        Swiat za to nie placi. Swiat powinien byc Ameryce wdzieczny ze jeszcze
        istnieje.
        • watto Re: niestety to świat za to płaci 05.08.04, 20:48

> Radze poczytac "Economics in One Lesson" Hazlitta.
          > Swiat za to nie placi. Swiat powinien byc Ameryce wdzieczny ze jeszcze
          > istnieje.

Radzę dokładnie przeczytać to, co podałem w linku (i cały temat), a potem logicznie pomysleć.
          Bez tego nie ruszysz do przodu.
          • Gość: Perry Re: niestety to świat za to płaci IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:53
            ok, obiecuje to zrobic. Ale narazie odluzmy na pozniej. Czas mi troche
            przylozyc sie do pracy.
            • perry.perry do watto Re: niestety to świat za to płaci 06.08.04, 03:48
              Przeczytalem dokladnie co pan napisal w tamtym watku.
              Zgadzam sie chyba z glownym punktem. Ze USA wygrywa na handlowym deficycie.
              Ale o ile mi wiadomo nikt nie zmusza ani Chin ani Japonii ani Arabii
              Saudyjskiej ani wogole nikogo handlowac z USA

Odpowiadam dokladnie:
              “Since the emergence of the United States as the dominant global superpower
              after 1945, the hegemony of the US has rested on two unchallengeable pillars.
              First, the overwhelming US military superiority over all other rivals; and
              second, the control of global economic markets with the dominant role of the US
              dollar as reserve currency.”
              Zgadzam sie w zupelnosci z tym wszystkim

...
              ”America practically borrows today from the entire world without keeping
              reserves of any other currency. Because the dollar is de facto the global
              reserve currency, the US currency accounts for approximately two-thirds of all
              official exchange reserves.”
              A tu bardzo mi sie nie podoba slowo "borrows":
              Practically borrows? No, other countries are still willing to bet on the
              American know how, resiliency and leadership and are sending goodies over here
              for some green colored pieces of paper.

”America does not have to compete with other currencies in interest rates; even
              at low interest rates, capital flies to the dollar. The more dollars there are
              circulating outside the US, the more the rest of the world has had to provide
              the US with goods and services in exchange for these dollars. The fact that the
              world uses the currency in this way means that the US is importing vast
              quantities of goods and services virtually for free. “

Exactly!!! So who wins? I am making the same point. Trade deficit always
              works to the advantage of the country receiving the goods.
              • Gość: Miluś Suuuuuuure.... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 04:29
                Tylko dlaczego administracja Busha tak się ostatnio chwali, że deficyt handlowy
                w tym roku wzrośnie mniej niż tego się wcześniej spodziewano? Jesli deficyt to
                taka dobra rzecz to powinni się martwić.
                Taka sytuacja wynika jedynie z obecnie uprzywilejowanej sytuacji USA na rynku
                międzynarodowym. A to nie będzie trwało wiecznie. Już jest konkurencja dla
                dolara, nazywa się Euro. Być może to konkurencja na razie nieśmiała ale realna.
                A udział GDP USA w produkcie światowym też się stopniowo zmniejsza. Zaraz po
                wojnie było 50% teraz jest już 30%. Żebyśmy się, Panowie, nie obudzili pewnego
                ranka z ręką w nocniku...
                • perry.perry Re: Suuuuuuure.... 06.08.04, 04:49
                  Gość portalu: Miluś napisał(a):

> Tylko dlaczego administracja Busha tak się ostatnio chwali, że deficyt
                  > handlowy
                  > w tym roku wzrośnie mniej niż tego się wcześniej spodziewano?

Bo Bush, niestety, taki sam polglupek jak pan :-)
                  (Kerry tez nie wiele madrzejszy!)

Ciao!
                  • Gość: Miluś Troche kultury intelektualysto.. IP: *.nocservices.com 06.08.04, 14:59
                    Widze, że szanowny Pan z braku argumentów zaczyna rzucać się jak wesz na
                    kolnierzu. Jakież to typowe.
              • watto do watto Re: niestety to świat za to płaci 06.08.04, 19:51
                Tu chodzi głównie o to, że swiat musi kupować ropę.
                Ażeby kupić ropę musi kupować dolary, czyli eksportować do USA towary, za które USA płaci swoimi wydrukowanymi papierkami, nie licząc sie z inflacją i deficytem.
                USA eksportuje dolara i dlatego jest imperium takim, jakim przedtem nie było.
    • szyszkaaa Re: Amerykanie - czarno to widze! 05.08.04, 20:34
      a czy kiedykolwiek ten dług był mniejszy?
      poproszę o teksty źródłowe.
      • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:37
        Byl, byl!
        Wzrosl bardzo podczas rzadu Reagana.
        Udawal Libertariana a okazal sie wiekszym wydawca pieniedzy niz najgorszy
        demokrata.
        • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 05.08.04, 20:38
          Ale oczywiscie nie o to chodzi
          • Gość: Miluś Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.nocservices.com 05.08.04, 21:19
            Tak naprawdę problemem tego kraju jest bardzo wysoki deficyt w handlu
            zagranicznym, który w efekcie już niebawem doprowadzi do szybkiej dewaluacji
            dolara.
            • Gość: Miluś Ludzie, gromadźcie zloto, żywność w puszkach... IP: *.nocservices.com 05.08.04, 21:22
              i broń palną, bo jak się wszystko sypnie to już będzie za późno.
              • Gość: Perry Re: Ludzie, gromadźcie zloto, żywność w puszkach. IP: 160.79.164.* 05.08.04, 21:38
                mylisz sie pan, zasadniczo.
                Jezeli pan mi da telewizor (powiedzmy japonski) a ja panu kilka zielonych
                papierkow, to kto na tym lepiej wyszedl?
                Dewaluacja powinna doprowadzic do tego ze nikt nie bedzie za bardzo pchal
                amerykanom zadnych wyrobow. narazie do tego daleko.
                Tez proponuje panu zapoznac sie z ksiazka Hazlitta "Economics in One Lesson" On
                to naprawde swietnie tlumaczy.
                www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0517548232/002-8342176-0903267?v=glance
                • Gość: Miluś To jest kwestia dyskusyjna... IP: *.nrl.navy.mil 05.08.04, 21:47
                  Np. cena zota od wielu lat utrzymywana jest na sztucznie niskim poziomie. W
                  ciągu ostanich 2 lat wartość zota wzrosla o co najmniej 30%.
                  Jeśli chodzi o wartość dolara, zaraz podam Ci odpowiedni link.
                  • Gość: Perry Re: To jest kwestia dyskusyjna... Zabawny pan jest IP: 160.79.164.* 05.08.04, 22:14

> Np. cena zota od wielu lat utrzymywana jest na sztucznie niskim poziomie.

To nie jest zadnym przedmiotem do dyskusji. Pracowalem przez 20 lat w firmie
                    handlujacej zlotem i opcjami na zloto. Zapewniam Pana ze nikt nie jest w
                    stanie sztucznie utrzymywac ceny zlota na zadnym poziomie. Ani na wysokim ani
                    na niskim. Nasza firma by go natychmiast zjadla zywcem (z kopytami!)
                    Cena zlota jest ustanawiona na wolnym rynku. Na gieldach Comex, w Londynie i w
                    Zurychu (a takze na mniejszych w Tokio (Tokom) i Hong Kongu)
                    • Gość: rachelka Re: To jest kwestia dyskusyjna... Zabawny pan jes IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 22:53

> Gość portalu: Miluś napisał(a):
                      >
                      > > Np. cena zota od wielu lat utrzymywana jest na sztucznie niskim poziomie.
                      >
                      >
                      > To nie jest zadnym przedmiotem do dyskusji. Pracowalem przez 20 lat w firmie
                      > handlujacej zlotem i opcjami na zloto. Zapewniam Pana ze nikt nie jest w
                      > stanie sztucznie utrzymywac ceny zlota na zadnym poziomie. Ani na wysokim ani
                      > na niskim. Nasza firma by go natychmiast zjadla zywcem (z kopytami!)
                      > Cena zlota jest ustanawiona na wolnym rynku. Na gieldach Comex, w Londynie i w
                      >
                      > Zurychu (a takze na mniejszych w Tokio (Tokom) i Hong Kongu)

musze powiedziec panie Perry,ze jak na finansiste to ma pan sporo czsu na te
                      wszystkie debaty forumowe. pogratulowac,moze dlatego,ze dzisiaj klapa na Wall
                      Street, to siedzisz pan i sie nudzisz?
                      • Gość: Perry Re: To jest kwestia dyskusyjna... Zabawny pan jes IP: 160.79.164.* 05.08.04, 23:07
                        moze :-)
                    • Gość: Miluś Panie Perry, IP: *.nocservices.com 05.08.04, 23:29
                      Nie??? A nie mona powodować spadku ceny zota rzucając dużą jego ilość na rynek.
                      Np. w przypadku banków centralnych jest to dość częsta praktyka. Nie jestem
                      idotą i nie twierdzę, że media podają falszywą cene zota.
                      • perry.perry Re: Panie Perry, 06.08.04, 03:29

> Nie??? A nie mona powodować spadku ceny zota rzucając dużą jego ilość na
                        rynek.
                        >
                        > Np. w przypadku banków centralnych jest to dość częsta praktyka. Nie jestem
                        > idotą i nie twierdzę, że media podają falszywą cene zota.

mozna - takie przygnebienie ceny zlota trwa bardzo krotko.
                        Pozatym banki centralne tez nie sa glupie (z wyjatkiem tego co Brytyjczycy
                        zrobili jakies 10 lat temu) nie oglaszaja ze zrzuca zloto na rynek. Sprzedaja
                        po cichu i powoli i przez wielu roznych agentow. Chca w koncu sprzedac za
                        wysoka cene. Ale pan twierdzil ze cena zlota byla przez lata sztucznie
                        utrzymywana na niskim poziomie. Na taki cud prosze pana niema dostatecznej
                        ilosci zlota na swiecie! Narazie banki centralen zlota nie produkuja. Cena
                        zlota byla niska bo zloto stracilo swoj "blysk" Gielda akcji zarabiala
                        znacznie wiecej pieniedzy, ludzie przestali sie zlotem interesowac. Z
                        wyjatkiem Arabow, nikt go nie kupowal.
                        • Gość: Miluś Tym nie mniej, IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 03:38
                          są specjaliści przewidujący spory wzrost ceny złota w najbliższej przyszłości.
                          • perry.perry Re: Tym nie mniej, 06.08.04, 04:05

> są specjaliści przewidujący spory wzrost ceny złota w najbliższej przyszłości.

No to szybciutko kupuj! Albo jeszcze lepiej kupuj opcje! (out of the money
                            calls. Jezeli to co piszesz sie spelni, to mozesz zwiekszyc pieniadze
                            dziesieciorkotnie lub wiecej!)

Ja sie nie bawie w przepowiadanie przyszlosci. Zupelnie mozliwe ze cena zlota
                            pojdzie wyzej. Ale nie dlatego ze ktos tym sztucznie manipuluje. Sztuczne
                            manipulacje tego typu trwaja nie dluzej niz zabawa braci Hunt w 1980 roku.
                            • Gość: Miluś Nie będę się o słowo "sztucznie" kłócił... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 04:18
                              A opcje nie leża tak dobrze w ręku jak porządna staromodna sztaba złota. Trzeba
                              dbać nie tylko o portfel ale i odczucia estetyczne...
                    • Gość: KOKOSZ nie bylbym tego taki pewien... IP: 216.65.64.* 05.08.04, 23:38
                      • perry.perry Pan nie, a ja jestem! 06.08.04, 03:31
                • Gość: KOKOSZ a jeszcze gorzej, ze w tej chwili... IP: 216.65.64.* 05.08.04, 23:37
                  USA jest uzalezniona od wielu rzeczy z importu, niestety
                  • Gość: rachelka Re: a jeszcze gorzej, ze w tej chwili... IP: *.twcny.rr.com 05.08.04, 23:40
                    Gość portalu: KOKOSZ napisał(a):

> USA jest uzalezniona od wielu rzeczy z importu, niestety

w tej chwili oprocz sluzby zdrowia i finansow (jak wyzej) to juz nic sie nie
                    robi w tym kraju. wszystkie galezie przemyslu wyszly w diably, a jedynie co
                    zostalo to sprzatacze,mechanicy samochodowi i fryzjerzy. no musze dodac,ze
                    piekne hollywood i wall street na pamiatke nam sie ostalo,rzadzone sam wiesz
                    przez kogo. dla tych to marne 50$ nic nie znaczy
                    • Gość: KOKOSZ nie zapominaj Rachelko o... IP: 216.65.64.* 05.08.04, 23:43
                      sprzecie dla wojska, chociaz juz takie lufy do Abramsow, to musza sciagac z
                      Niemiec... ;-(((((((
                      • Gość: Miluś Deficyt handlowy ok. 500 miliardów.... IP: *.nocservices.com 06.08.04, 00:31
                        dolarów to wcale nie jest nic śmiesznego. Z pewnością jest on groźny dla
                        wartości dolara. Jego wysokośc wynosila ok. 3 milardów w polowie lat 90-tych a
                        teraz zbliża się do 500 milardów.
                        Ten dlug jest finansowany przez banki centralne, glównie azjatyckie poprzez
                        zakup amerykańskich obligacji skarbowych. Mają one obecnie obligacje warte 1.5
                        biliona dolarów(dokadnie (w miliardach) Japonia $741 , Chiny$ 403 , Tajwan $207
                        Korea Pld..$157 dane z konca stycznia 2004).
                        Tego typu sytuacja nie będzie trwala w nieskonczoność gdyż obligacje te wydają
                        się być coraz gorszą inwestycją. Przedsmak tego co się może w pewnym momencie
                        stać z kursem dolara odczuliśmy gdy w okolicach Marca pojawily sie plotki, ze
                        japonski bank centralny ma zamiar zredukowac swe zakupy obligacji. Zloto
                        osiągnelo momentalnie wartość $412 za uncje a dolar polecial na ryj.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: KOKOSZ a zatem, prosze panstwa, prosze... IP: 216.65.64.* 06.08.04, 00:34
                          zapiac pasy i przygotowac sie na.... ;-))))))))
                          • Gość: . Bedziecie mieli w USA Chiny... Mimo wszystko, nie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 06.08.04, 00:37
                            zycze (wspolnota kulturowa bialego czlowieka etc.etc.)
                            • Gość: Miluś Dlatego poważnie radzę zaopatrzyć się w puszkowaną IP: *.nocservices.com 06.08.04, 00:47
                              żywność i butelkowaną wodę. Trzeba też trzymać spory baniak z benzyną (ma
                              wielorakie zastosowania: napedza samochód, ale też jest istotnym skadnikiem
                              koktajlów molotowa) oraz sporo zlotych lub srebrnych monet o niskich
                              nominalach. Nie wspominam już o broni palnej, bo to standardowe wyposażenie
                              każdego gospodarstwa domowego.
                              • Gość: rachelka Re: Dlatego poważnie radzę zaopatrzyć się w puszk IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 00:53

> żywność i butelkowaną wodę. Trzeba też trzymać spory baniak z benzyną (ma
                                > wielorakie zastosowania: napedza samochód, ale też jest istotnym skadnikiem
                                > koktajlów molotowa) oraz sporo zlotych lub srebrnych monet o niskich
                                > nominalach. Nie wspominam już o broni palnej, bo to standardowe wyposażenie
                                > każdego gospodarstwa domowego.

no dla nas polakow to nic. kawalek ziemi nam dasz a i swinia sie uchowa i drob
                                tez bedzie gdakal.kocherek tez bedzie goracy dobre obiadki gotowal. nie to co
                                anglicy. tych zostawic bez tea, to leza na czterech literach. i tym sie roznimy
                                od lordow, jak bida to umiemy przezyc bez komputera i telefonu. wyobrazcie sobie
                                pare dni bez pisania na tym forum,wszystkim nam by to wyszlo na zdrowie:)
                                • Gość: KOKOSZ dlatego ja staram sie ograniczac... ;-))) IP: 216.65.64.* 06.08.04, 00:55
                                • Gość: Miluś Tu już chyba przesadziłaś rachelko... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 02:38
                                  Wszystko się zgadza za wyjątkiem komputera. Już teraz byśmy nie przeżyli. Jak
                                  byśmy musieli sobie z lordem po mordach dawać w realu to już by byla krwawa
                                  jatka.
                                  • Gość: rachelka Re: Tu już chyba przesadziłaś rachelko... IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 02:43

> Wszystko się zgadza za wyjątkiem komputera. Już teraz byśmy nie przeżyli. Jak
                                    > byśmy musieli sobie z lordem po mordach dawać w realu to już by byla krwawa
                                    > jatka.
                                    no chyba przesadzasz.ktos kto siedzi 24/7 godzin na kompie jest w takiej
                                    kondycji,ze nawet ja slaba bialoglowa bym dala sobie rade bez pomocy. co prawda
                                    wyciskam ciezarki(to na suche czasy jak przyjdzie bic swiniaka odrecznie) ale
                                    angole nie slyna z tezyzny fizycznej,he,he, to i krwi malo by z
                                    historyka,powiesciopisarza poszlo.
                                    Ps. moze moglibysmy wspolnie dopisac ciag dalszy powiesci historycznej,tym razem
                                    z romansowym watkiem
                                    • Gość: Miluś Czemu nie.... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 02:59
                                      A jesli chodzi o lorda to zaczynam nabierać przekoania, że w rzeczywistości
                                      jest on efektem jakiegoś szalonego eksperymentu ze sztuczna inteligencją, który
                                      wymknął się spod kontroli. Teraz krąży biedna duszyczka po sieci i nie może się
                                      z niej wyrwać. Daltego jest aktywny całą dobę i dopiero uczy się jak
                                      komunikować się z ludzmi. To bardzo możliwe.
                                      • perry.perry moge okreslic powyzsza dyskusje w dwoch slowach 06.08.04, 03:35
                                        glupsze glupiego

uklony
                                        • Gość: Miluś Cóż poczucia humoru nie da się nauczyć... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 03:41
                                          treba się z nim urodzić :)) Pozdrawiam.
                                          • perry.perry ditto about brains 06.08.04, 03:49
                                            glupiego nie nauczysz...
                                            • Gość: Miluś Święta racja panie profesorze.... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 03:54
                              • Gość: KOKOSZ pewnie, niezla spluwa zawsze pozwala negocjowac... IP: 216.65.64.* 06.08.04, 00:54
                                lepsze ceny... ;-))))
                      • Gość: rachelka Re: nie zapominaj Rachelko o... IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 00:48
                        Gość portalu: KOKOSZ napisał(a):

> sprzecie dla wojska, chociaz juz takie lufy do Abramsow, to musza sciagac z
                        > Niemiec... ;-(((((((

no juz niedlugo ten przemysl zbrojeniowy przeniesie sie do mainland china, to
                        bedzie spokoj
                        • Gość: KOKOSZ USA bedzie walczyc z chinami na sprecie IP: 216.65.64.* 06.08.04, 00:51
                          "product of china".... ;-)))))))))
                          • Gość: Miluś Dodatkowe problemy wiążą się z.... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 02:48
                            tzw. "housing bubble". Czyli zdecydowanie przewartościowanym rynkiem
                            nieruchomości. Skończyć to się może podobnie do krachu firm dot com, które
                            sposodowały załamanie się giełdy w 2000 gdy tysiąceludzi straciło oszczędności
                            a inne tysiące pracę. W dodatku instytucje gwarantujące pożyczki na domy Fannie
                            Mae and Fredie Mac znalazły się w opałach co może skończyć się niezłą
                            katastrofą. Zainteresowanych odsyłam do linku poniżej:

www.investorinstitute.org/b2bnet/invested.nsf/6f41c1d13a3b1f07ca256c2700808185/90eb2109a2e918b9ca256cc8004393e1?OpenDocument

• Gość: zbalansowany Re: Dodatkowe problemy wiążą się z.... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 03:50

Wlasnie chcialem dorzucic ten temat.

Stosunek dlugu prywatnego do dochodu przecietnego gospodarstwa domowego w USA
                              zbliza sie do 120% a w Australii osiagnal ponad 150% - wszystko glownie dzieki
                              cenom nieruchomosci. Gdy ta banka peknie, stopy procentowe pojda w gore sporo
                              ludzi nie bedzie w stanie splacac nawet procentow.
                              Wlasnie w tym kontekscie dlug Fedu jest tak zatrwazajacy, bo predzej czy
                              pozniej USA bedzie musiala podniesc stopy procentowe aby uniknac kompletnego
                              zalamania sie dolara.
                              • Gość: Miluś Szybko jednak nie podniosą... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 04:01
                                bo boją się powrotu do recesji.
                                • Gość: zbal;ansowany Re: Szybko jednak nie podniosą... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 04:07
                                  Oczywiscie ze mr G bedzie to oddalal jak najbardziej w czasie (pewnie tuz
                                  przedtem odejdzie na emeryture jako dobroczynca USA), ale tak dluzej jak teraz
                                  byc nie moze. Juz cala Azja zaczyna sie skrobac po glowie i zastanawiac czy
                                  dalsze finansowanie USA (bond market) nie jest przypadkiem glupota. Jezeli
                                  upomna sie o pieniadze to FED nie bedzie mial po prostu innego wyjscia jak
                                  tylko podniesc stopy
    • Gość: marek Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.dc.dc.cox.net 06.08.04, 03:26
      oni teraz szukuja skok na Stara Europe.
      • Gość: Miluś Nie ma za bardzo na co skakać... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 04:05
        Europa też nie jest w najlepszej kondycji gospodarczej. Tylko u Angoli widać
        światełko w tunelu. Jeśli już sugerowałbym skok na Azję.
        • perry.perry Re: Nie ma za bardzo na co skakać... 06.08.04, 04:07

> Europa też nie jest w najlepszej kondycji gospodarczej. Tylko u Angoli widać
          > światełko w tunelu. Jeśli już sugerowałbym skok na Azję.

Nie ma jak Abu Dhabi albo Kuwejt - szczegolnie teraz po Saddamie :-)
          • Gość: zbalansowany Re: do PERRY IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 04:14

Koszta pomocy "ubogim krewnym"

www.wrmea.com/html/us_aid_to_israel.htm
            • Gość: zbalansowany Re: do AMERYKI IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 04:24

Total Cost to U.S. Taxpayers
              $134,791,507,200

To sie nazywa hucpa!!!!

Ze wy w Stanach to tak spokojnie tolerujecie !!!???
              • Gość: Miluś Trudno nie tolerować czegoś.... IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 04:31
                o czym się nie wie. Lub nie chce się wiedzieć. Z pewnością za chwile usłyszysz,
                że jesteś antysemitą.
                • Gość: Miluś P.S. Dobranoc. IP: *.tnt11.dca5.da.uu.net 06.08.04, 04:34
                • Gość: zbalansowany Re: Trudno nie tolerować czegoś.... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 04:39

Zgadza sie z ta niewiedza, ale widzisz jak przyjdzie kryzys to i Amerykanie
                  naucza sie pilnowac kasy, bo to co sie teraz z ich pieniedzmi wyprawia to
                  rozboj na prostej drodze. Ja jednak jestem (na dalsza mete) optymista jezeli
                  chodzi o amerykanow. A naszym "starszym braciom w wierze" zycze zeby nie
                  zaczeto ich w US rozliczac, bo moze zrobic sie wtedy naprawde nieprzyjemnie.
                  • Gość: Miluś Co prawda to prawda.... IP: *.nocservices.com 06.08.04, 15:03
                    Nikomu nie życzę, żeby do takich rozliczeń doszlo. Tym nie mniej im dlużej taka
                    sytuacja trwa tym gorzej może skończyć się przebudzenie amerykańskiego
                    spoeczeństwa.
                • perry.perry Re: Trudno nie tolerować czegoś.... 06.08.04, 04:46

>Z pewnością za chwile usłyszysz,
                  >
                  > że jesteś antysemitą.

Nie na podstawie powyzszej wymiany.
                  Na podstawie powyzszej wymiany - tylko glupkiem

na podstawie caloksztaltu popisow na tym forum - bez watpienia antysemita!

Zegnam!
              • perry.perry Re: do AMERYKI 06.08.04, 04:44
                Gość portalu: zbalansowany napisał(a):

>
                >
                >
                > Total Cost to U.S. Taxpayers
                > $134,791,507,200
                >
                > To sie nazywa hucpa!!!!
                >
                > Ze wy w Stanach to tak spokojnie tolerujecie !!!???

Drogi Panie zbalansowany
                niech pan uwaznie przeczyta zrodlo ktore pan zamiescil

Ta cala suma to liczba wyssana z arabskiego palca.
                Dodaja "loan guarantees" ktore do tej pory nie kosztowaly USA ani centa
                do "foreign aids" ktory rzeczywiscie kosztuje (i przeciwko ktoremu tez jestem)

Na samej pierwszej stronie zamiescili artykul Stephana ZUnesa z ktorego wynika
                (i ktory ja juz tez cytowalem - on byl powielany w wielu miejscach) ze Izrael
                dostaje znacznie mniej pieniedzy niz oni trabia na samej gorze w cyfrze ktora
                pan cytuje.

Podobnie z artykulem Curtissa (ktory jest bardzo wrogo nastawiony do Izraela i
                link do artykulu ktorego ja juz tez podawalem w odpowiedzi do rachelki)
                Zacytuje tu jeszcze raz:
                "For many years the American media said that "Israel receives $1.8 billion in
                military aid" or that "Israel receives $1.2 billion in economic aid." Both
                statements were true, but since they were never combined to give us the
                complete total of annual U.S. aid to Israel, they also were lies—true lies.

Recently Americans have begun to read and hear that "Israel receives $3 billion
                in annual U.S. foreign aid." That's true. But it's still a lie. The problem is
                that in fiscal 1997 alone, Israel received from a variety of other U.S. federal
                budgets at least $525.8 million above and beyond its $3 billion from the
                foreign aid budget, and yet another $2 billion in federal loan guarantees. So
                the complete total of U.S. grants and loan guarantees to Israel for fiscal 1997
                was $5,525,800,000."

Nawet jezeli dodamy "loan guarantees" do "foreign aid" - co jest niesamowicie
                glupie ( Glupsze niz przyslowiowe "apples to oranges" ) to tez
                dochodzi "tylko" do 5,600,000,000. Mniej wiecej pol sumy tak czesto cytowanej
                na tym forum.

Czytaj Pan co Pan cytujesz!!!

• Gość: zbalansowany Re: do Perry IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 05:06

Panie Perry

Te sumy nie sa wyssane "z arabskiego palca" chyba ze za Arabow uzna pan osoby
                  ktore biora udzial w jego wydawaniu - jakos mi te ponizsze nazwiska na Arabskie
                  nie wygladaja. Jezeli Pan twierdzi inaczej to prosze o szczegoly.

About the Washington Report on Middle East Affairs
                  The Washington Report on Middle East Affairs is a 100-page magazine published
                  10 times per year in Washington, DC, that focuses on news and analysis from and
                  about the Middle East and U.S. policy in that region.

The Washington Report is published by the American Educational Trust (AET), a
                  non-profit foundation incorporated in Washington, DC by retired U.S. foreign
                  service officers to provide the American public with balanced and accurate
                  information concerning U.S. relations with Middle Eastern states.

AET's Foreign Policy Committee has included former U.S. ambassadors, government
                  officials, and members of Congress, including the late Democratic Senator J.
                  William Fulbright, and Republican Senator Charles Percy, both former chairmen
                  of the Senate Foreign Relations Committee. Members of AET's Board of Directors
                  and advisory committees receive no fees for their services.

The Washington Report on Middle East Affairs does not take partisan domestic
                  political positions. As a solution to the Palestinian-Israeli dispute, it
                  endorses U.N. Security Council Resolution 242´s land-for-peace formula,
                  supported by seven successive U.S. presidents. In general, the Washington
                  Report supports Middle East solutions which it judges to be consistent with the
                  charter of the United Nations and traditional American support for human
                  rights, self-determination, and fair play.

Material from the printed version of the Washington Report, and from this Web
                  site, may be reprinted without charge as long as articles are not changed in
                  any way and are credited to the author and the magazine. [This release does not
                  apply to any of the photographs or graphic designs in the printed magazine or
                  this Web site.]

• perry.perry Re: do Perry 06.08.04, 06:00

>
                    > Panie Perry
                    >
                    > Te sumy nie sa wyssane "z arabskiego palca" chyba ze za Arabow uzna pan osoby
                    > ktore biora udzial w jego wydawaniu - jakos mi te ponizsze nazwiska na
                    Arabskie
                    >
                    > nie wygladaja. Jezeli Pan twierdzi inaczej to prosze o szczegoly.
                    >

prosze bardzo:

www.wrmea.com/aboutwrmea/index.htm
                    cytuje:
                    "Masthead
                    Publisher: Andrew I. Killgore
                    Executive Editor: Richard H. Curtiss
                    Managing Editor: Janet McMahon
                    News Editor: Delinda C. Hanley
                    Advertising Director: Asma Yousef
                    -----------
                    Book Club Director: Hugh Galford
                    Administrative Director: Sara R. Powell
                    Editorial Assistant: Laila Al-Arian
                    --------------
                    Art Director: Ralph U. Scherer"

A Curtiss to znany Arabofil.

a oto google o Killgore:
                    www.namebase.org/main1/Andrew-I-Killgore.html

> About the Washington Report on Middle East Affairs
                    > The Washington Report on Middle East Affairs is a 100-page magazine published
                    > 10 times per year in Washington, DC, that focuses on news and analysis from
                    and
                    >
                    > about the Middle East and U.S. policy in that region. ... bla bla bla

Naucz sie pan czytac pomiedzy liniami!
                    Nie jestes pan zbalansowany - naodwrot - bardzo jednostronny. Znudzila mnie ta
                    dyskujsa. I o sytuacji w USA i o pomocy dla Izraela.
                    Zegnam!
                    • Gość: zbalansowany Re: do Perry IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 06:24

Panie Perry

W koncu ja tez nie jestem A Greenspan i nie wiem ile naprawde dostaja Zydzi od
                      USA - w konsekwencji musze sie na czyms opierac.
                      Skoro firmuje go pare znanych osob wcale nie arabskiego pochodzenia, nie sadze
                      aby dali sie uzyc "arabskim propagandystom". Jezeli byly jakies sprostowania
                      tych liczb, a oni dalej je publikuja to widocznie dalej uwazaja ze sa one
                      prawdziwe. Ja naprawde musze stwierdzic ze nie widze przyczyn dla ktorych
                      mialbym nie wierzyc tym ludziom.

Dobranoc
                      • Gość: zbalansowany Re: IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 07:46

We trust the system: the free market. What choice do we have? We live in an
                        era of digital money, secured by plastic cards by means of the banking
                        system. Almost no one has enough cash (non-digital currency) to pay his
                        bills for a month, let alone a year.

But the decision-makers at the FED do not trust the free market. Not really.
                        This is why the FED has repeatedly intervened to keep the banking system
                        from going into gridlock.

No one knows the limits of the world monetary system. The web of credit and
                        debt is too complex. Complex systems generally hold together, just as spider
                        webs hold together. But any system's limits are beyond anyone's ability to
                        comprehend. This is true of the fractional reserve banking system, in which
                        money is a form of debt, and the debt is pyramided inversely.

We live in an economic system in which arrogant but politically clever men
                        believe that they can use political coercion to adjust the economy more
                        favorably - more favorably for their constituents, whom they equate with The
                        People. They intervene to make the system better. Problem: you can't change
                        just one thing.

We see the FED playing the role of the sorcerer's apprentice. To understand
                        Alan Greenspan and the system he represents, visualize Mickey Mouse in
                        "Fantasia," with the sorcerer's pointed cap on his head, and the brooms
                        hauling water and dumping it. There is lots of liquidity!

Have you ever noticed how much a sorcerer's cap resembles a dunce cap?

CONCLUSION

You should do what you can to make yourself resistant to the web of debt
                        that sustains the present world economy. You should have reserves that are
                        not part of the debt system. These reserves must be non-digital. It's not
                        enough to have a money market fund. You need some currency, some silver
                        coins, and some gold coins.

You cannot disconnect from the economy and still remain productive. But you
                        would be wise not to place all of your capital eggs in a digital basket that
                        is guarded by Alan Greenspan.

August 2, 2004

At age 25, Dr. Gary North was the youngest elected member of the Economists'
                        National Committee on Monetary Policy. He served as a senior staff member of
                        the Foundation for Economic Education and as a research assistant to U.S.
                        Congressman Ron Paul. For a free subscription to Gary North's newsletter on
                        gold click HYPERLINK "goldwar@kbot.com"goldwar@kbot.com

Copyright © 2004 LewRockwell.com
      • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 11.08.04, 03:08
        The Idiot's Delight Generation

"...The last thing I remember, I was mulling this over in my brain, and the
        next thing I knew I was at the supermarket, and I was explaining how it's
        like we are all in a gigantic, global supermarket. And the bag boy is
        putting our groceries in bags, but he is putting the bread in the bottom of
        the bag, and then he puts all the heavy canned goods on top of the
        bread...!"

_____

The Mogambo Guru

St Petersburg, Florida - If you have just gotten here from Mars, then you
        may not be aware that inflation is the one thing I fear more than, umm, my
        wife finding out about you-know-what, and if you knew what was best for you,
        you would be very afraid of inflation, too.(?

And it is with that in mind, and remember that I am talking about inflation
        and not you-know-what, that I blurt out that there is not one indicator of
        inflation that is under 3%! And the latest whack to the head is the newest
        Gross Domestic Product Deflator, which just went to 3.2%. Last year at this
        time it was 1.1%. So inflation has tripled in one year! Tripled!

Inflation is waaayyyy above 3% if the government's own lying Pollyanna press
        releases admit to 3%!

- Oil has now powered up to over $44 a barrel on its way to
        heights that seem impossible. This is because the demand for oil is rising,
        and to those familiar with the classic curves where supply and demand cross,
        this means that prices rise, because there is more demand than supply (I
        love it when reality proves theory!). But the price of oil is also rising
        because the dollar is falling in purchasing power, which is the direct
        result of the Bush administration and Congress colluding to effectuate a
        mind-blowing spending spree of such colossal size and scope that the history
        books of the future will point to us and curse our names, because we are the
        brain-dead people who elected these raving bozos to office. And on top of
        that inexcusable calumny, we tolerated a lazy, incompetent and corrupt
        education system, so that nobody could learn how stupid we were, and a lazy,
        incompetent and corrupt free press, to keep anyone from telling us how
        stupid this was. We are truly "The Idiot's Delight Generation."

And speaking of oil, Peter Schiff of Euro Pacific Capital has looked at the
        future of oil prices, and has some very bad news in that regard. "Chinese
        oil demand today is only a small fraction of what it is likely to become
        after the Yuan is floated. Once that occurs, the value of the Yuan will rise
        to reflect the true productive output of the Chinese. As oil prices collapse
        in Yuan terms, hundreds of millions of Chinese will then be able to afford
        oil that was previously too expensive. The result will be a surge in oil
        demand emanating from China. However, additional world productions will not
        be able to accommodate this new demand. Instead, Chinese demand will be
        satisfied though reduced American demand, because while the price of oil
        will collapse in Yuan terms, it will increase substantially in dollar
        terms."

The Bush Administration and this Congress epitomize the most profligate
        bunch of economic illiterates that ever disgraced themselves, by admitting
        that they do not listen to the advice of the Mogambo, mostly because they
        never heard of me, and there are several confidential FBI reports on your
        desk right now that are probably less than complimentary and containing
        several grainy photographs of grinning idiots getting thrown out of a strip
        club. And instead of heeding my wise counsel, they perversely decide to do
        the exact opposite, and they mindlessly continue to borrow and print money
        at insane levels! And then the next thing I know I am out of my mind with
        outrage, and I am driving past their houses late at night, honking my horn
        and calling them rude names and putting curses on them and their little
        bastard children, and then the next day the policemen are banging down the
        door again, and want me to put down the machine gun, come out with my hands
        up and go downtown with them to answer a few questions.

To illustrate the point, what do crazy, economically-illiterate people do
        with money? Answer: the do something crazy with it. If you will dim the
        lights, I will now present a little slide show. This first slide is a graph
        of national debt. Notice how total national debt continues to climb at its
        eerie linear rate, namely $52 billion per month! Look at that number again.
        That's right; look at it! Look at the number $52 billion! A month! Make sure
        that number is burned into your brain, because years from now your
        grandchildren are going sitting in the dirt playing with rat bones and dried
        doggie doo, which are the only kind of toys you can afford to give them, and
        they will be asking you, "How much money were you guys spending, anyway,
        that has caused us to suffer such misery?"

To put it in perspective, it's $372 more debt, PER MONTH, for everybody who
        has a job in this whole country, INCLUDING government workers! And next
        month it is going to be ANOTHER $372, bub! And then another and another and
        another! Month after month, year after year, the government is putting you
        farther and farther into debt. And this does not even include the debt that
        you voluntarily take on, so that you can have those matching Jet Skis.

The last thing I remember, I was mulling this over in my brain, and the next
        thing I knew I was at the supermarket, and I was explaining how it's like we
        are all in a gigantic, global supermarket. And the bag boy is putting our
        groceries in bags, but he is putting the bread in the bottom of the bag, and
        then he puts all the heavy canned goods on top of the bread! And if you dare
        even mention it, much less complain about it, then the manager comes out and
        gets all huffy wants to know what the hell is going on and who is making all
        that damned racket, and I say "It's me! The Mogambo! We citizens are like
        the bread that goes on the bottom, and we are having $52 billion-dollar cans
        put on us! We're not taking it anymore, and I am not taking it anymore,
        either!" and then I started hurling cans of creamed corn at the "Customer
        Service" sign. Apparently, he did not grasp the significance of what I was
        trying to say nor the deeply poetic way in which I was saying it, but I'll
        explain it to him at the preliminary hearing and maybe I can get him to drop
        the charges, which would be real nice.

In the last, short 25 months we bozo Americans have accumulated, in spooky
        straight-line fashion, another $1.3 trillion in new federal debt. Even if
        all of this money was loaned out at a lousy 2%, then the interest expense
        alone, which is one of those federal budget line items, is rising by $26
        billion a year! At 3%, it's another $39 billion! At 4%, $52 billion! At 6%,
        which is closer to where short-term rates should be historically given the
        current inflation rate, we will now be paying $78 billion a year more in
        interest costs on that new debt! That's $557 for everybody who has a job in
        America!

And where does this money go? Who is going to end up with that $26 billion a
        year? To the guys who had money to start with, and who loaned it to the
        government! And who are these guys? Well, it ain't the poor, who don't have
        any money to lend, and it ain't the Mogambo, who was trying to borrow money
        from the poor, and we all know how well that worked out. So, once again, the
        rich got richer and the poor got poorer.

And how did the poor get poorer? Well, the Bush people just put a nice big
        tariff on imported shrimp, and now the price of shrimp is going to go up. So
        the poor are going to pay for this by suffering a decline in their standard
        of living, which translates into their not being able to afford to eat
        shrimp anymore. And everybody else will pay the old fashioned way, which is
        digging deeper into the wallet to pay higher prices for the more e
    • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 08:18
      jak to ladnie napisane:
      -----

-----------
      zalosny bydlaczek ten zbalansowany.

wydaje sie ze probujesz polemizowac z arabska kafejka gdzies w australi.
      nikogo tam nie przekonasz, oni maja swoje zamkniete spojrzenie na swiat, logika
      zachodu tam nie jest mile widziana.

• Gość: gosc sorry Perry, poprawka IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 08:23
        powyzsze mialo byc 'dla Perrego' od 'goscia'
      • Gość: dana33 Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.jazo.org.il 06.08.04, 09:00
        zalozny to nie slowo, to niebezpieczny, bo inteligentny manipulant. zaczyna sie
        od tytulu "amerykanie - czarno to widze", potem czytamy:
        "Total Cost to U.S. Taxpayers
        > $134,791,507,200
        >
        >
        > Ze wy w Stanach to tak spokojnie tolerujecie !!!???"

wiec mamy twierdzenie i prowokacje. a potem, zagoniony w kozi rog, pisze:
        "W koncu ja tez nie jestem A Greenspan i nie wiem ile naprawde dostaja Zydzi od
        USA.... "
        nadety nienawiscia, klamca i manipulant. nu, jak go nazywam, australijski
        zafajdaniec.

• Gość: gosc Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 09:08
          zgadza sie,

mnie osobiscie interesuje ta forma przekazu"
          ;

;

mozna latwo zmienic na cos w rodzaju;

"Specjalnie dla naszej umilowanej wladzy;

Czy wiecie jakie wiadomosci obywatel x rozpowszechnia przy piwie?
          "

Nawyki zoataja te same na dluuugie lata.
          • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 06.08.04, 15:13
            no i mi sie tez w koncu znudzila ta do niczego nie prowadzaca dyskusja.
            Zaczela sie od Federalnego dlugu a skonczyla na tym ze tylko Greenspan wie ile
            pieniedzy izrael dostaje.
            Przez kilka miesiecy nawoluje zeby przestac polemizowac z motlochem na tym
            forum, a tu sam sie wciagnelem do bezcelowej dyskusji.
            Furia miala racje ze mnie (i dane) przywolala do porzadku.

Zalosnie na tym forum kiedy jedyny nie "syjamista" majacy cos do powiedzenia
            to Sp;lit
            Uklony :-P
        • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 09:12

Ja wiem motek szeli ze dla ciebie kazda krytyczna uwaga na temat Zydow jest
          jezeli nie "antysemityzmem" to "prowokacja", ale na mnie to juz nie robi
          wiekszego wrazenia, terminy kompletnie wyprane z sensu i tresci. Rzeczywiscie
          czasami lubie "wsadzic kij w mrowisko", ale bez tego zycie byloby nudne i nie
          mialabys powodu zeby mi uragac!

PS

Zauwazam u ciebie lekka poprawe, wprawdzie jak zwykle mi przywalilas, ale
          dziekuje za to "inteligientny"

• Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 09:23
            Gosciu

Moje negatywne nastawienie do tego co robi Izrael jest powszechnie znane' nigdy
            nie tailem ze to co robia Syjonisci z Palestynczykami napawa mnie gleboka odraza
            Jest chyba logicznym ze jezeli uwazam polityke Izraela za zbrodnicza to nie
            bede sie cieszyl gdy z kieszeni amerykanskiego podatnika placone sa
            helikoptery, rakiety i czolgi ktore masakruja cywilow w Palestynie -
            dwulicowosci zarzucal mi chyba nie bedziesz?
          • Gość: dana33 Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.jazo.org.il 06.08.04, 09:27
            zadna poprawa, nie spodziewaj sie. inteligeentny to ty byles zawsze, dlatego
            tez taki zafajdaniec, bo uzywasz swoja inteligencja po swinsku. ty
            nie "czasami", ty zawsze wsadzasz kij w mrowisko sztucznie rpzez ciebie
            stworzone. nu, wlasnie zafajdaniec. ale mozna cie z latwoscia rozpoznac jak
            widze. mnie troche na poczatku te kluski zmylily, nu, ale juz wszystko wiem.
            • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 09:34

Robisz dzisiaj czulent? - jak ze skwarkami to wpraszam sie na kolacje :)
              • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 06.08.04, 15:17
                czulent sie je na obiad w sobote
              • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 15:18

>
                >
                > Robisz dzisiaj czulent? - jak ze skwarkami to wpraszam sie na kolacje :)

pozdrowienia dla ludzi from down under,kraju,gdzie "Walzing Matilda" jest
                spiewana. nie daj sie tym naszym forumowym krukom,ktorych prawda w oczy kole i
                kracza rowno,ale falszywie. ty za to mieszkasz w lepszej czesci swiata niz wielu
                innych wiec tylko zlosc ich moze tu trawic. gdzie mieszkasz? ja dluzszy czas
                siedzialam w Canberra i Sydney,bylo tam bardzo pieknie, nie mowiac juz o
                wycieczkach jakie robilam po tym przepieknym kraju. mam duzy sentyment do
                australii i jej mieszkancow. zycie toczy sie tam znacznie wolniej niz gdzie
                indziej.Good day mate.
            • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 06.08.04, 15:16
              dana, surely you jest!

I rate him somewhere between a cretin and a mormon :-P
              (only one step away from rachelka and ABE)
              • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 15:22

> dana, surely you jest!
                >
                > I rate him somewhere between a cretin and a mormon :-P
                > (only one step away from rachelka and ABE)

panie perry no i znowu obraza pan potencjalnych klientow, a juz myslalam ze
                bedzie pan tym jednym zydem,ktory poprawnie sie wyraza jako finansista. a fe
                rozczarowal mnie pan. jak tam moj link,czy juz przeczytany, czy mam rozumiec ,ze
                dyskusje skonczylismy. ma pan 10 minut do otwacia gieldy,czas na muffin&coffee
        • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 06.08.04, 09:30
          Gość: dana33 06.08.2004 09:00 odpowiedz na list

zalozny to nie slowo, to niebezpieczny, bo inteligentny manipulant. zaczyna sie
          od tytulu "amerykanie - czarno to widze", potem czytamy:
          "Total Cost to U.S. Taxpayers
          > $134,791,507,200
          >
          >
          > Ze wy w Stanach to tak spokojnie tolerujecie !!!???"

wiec mamy twierdzenie i prowokacje. a potem, zagoniony w kozi rog, pisze:
          "W koncu ja tez nie jestem A Greenspan i nie wiem ile naprawde dostaja Zydzi od
          USA.... "
          nadety nienawiscia, klamca i manipulant. nu, jak go nazywam, australijski
          zafajdaniec.

I jeszcze jedno:

Post byl na temat zadluzenia i sytuacji w USA, "Was" wprowadzila na ten post
          Tysprawda i Rachelka (w koncu wolno im, tak czy nie?), wiec chyba masz jakas
          obsesje na moim punkcie.
          • Gość: Tysprowda Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 193.188.161.* 06.08.04, 12:27
            Co prowda to prowda.

Amerykansyny zadluzone bardziej niz Polacy za Gierka, a jeszcze wysylaja za
            darmo do Izraela duze pieniadze i sprzet wojskowy.

Jest wiec jeszcze czarniej niz ty to widzisz.

Naturalnie semitolomy beda atakowac. Glowny cel ataku: podwazyc dane i zrodla
            danych, prowadzac do dywersji. Ze niby nie jest prawda ze Izrael dostaje X
            dolarow, dostaje wcale nie X, bo to pochodzi ze zrodla niezydowskiego, wiec
            niewiarygodnego, wicie rozumicie.

I tak sie sprawa rozmyla, pomijajac juz fakt ze moze naprawde tej pomocy jest X-
            2 dolary, hge tak naprawde, a zbalansowany jest zmuszony do defensywy.

Sie nie daj chlopie dywersantom zydowskim! Czyli semitolomom.

Pomocy dla Izraela jest na pewno wiecej niz podaja oficjalne zrodla
            amerykansynowm wicie rozumicie, opanowane przez semitolomow.
            • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 06.08.04, 15:20
              tys naprawde idiota
              podlicz jaki procent dlugu amerykanskiego wynosi pomoc dla izraela. Jaki
              procent podatkow placonych przez obywateli USA wynosi ta pomoc. Uczyli Cie
              gnojku ulamkow zwyklych? Chyba nie. Npewno chodziles do tej samej szkoly co
              rachelka. A tu skarza sie z e poziom w amerykanskich szkolach niski.
              • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 15:28

> tys naprawde idiota
                > podlicz jaki procent dlugu amerykanskiego wynosi pomoc dla izraela. Jaki
                > procent podatkow placonych przez obywateli USA wynosi ta pomoc. Uczyli Cie
                > gnojku ulamkow zwyklych? Chyba nie. Npewno chodziles do tej samej szkoly co
                > rachelka. A tu skarza sie z e poziom w amerykanskich szkolach niski.

no i tu pies pogrzebany. ja chodzilam do dobrej szkoly i dlatego takim
                podrzednym finansistom zydowskim jak pan nie dowierzam. te marne 50$ kitu co to
                pan mi wciskal uroslo na grube tysiace z biegiem lat.a amerykanskie szkoly sa
                takie,aby te lokalne gamonie nic same nie umialy i chodzily do takich
                "specjalistow" jak pan placac im jeszcze za ten "bull" pieniadze. milego
                dnia,teraz ja stracilam chec do dyskusji z kims kto zamiast faktow zaczyna od
                znanej metody-obrazy przeciwnika.
                • Gość: Miluś Zgadza się... IP: *.nocservices.com 06.08.04, 15:50
                  Najlatwiej nawrzucac dyskutantom od idotow. Niestety pan profesor się nie
                  popisuje. Proponuje dac mu F z dobrego wychowania.
                  • Gość: rachelka Re: Zgadza się... IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 16:00

> Najlatwiej nawrzucac dyskutantom od idotow. Niestety pan profesor się nie
                    > popisuje. Proponuje dac mu F z dobrego wychowania.

on byl w tym czasie zajety analizowaniem naszych osobowosci na innym linku, wiec
                    sie dwoil i troil aby na ten nie wejsc. pytanie niewygodne wiec trzeba ominac w
                    miedzyczesie obrzucajac blotem wszystkich polakow. no coz ja tez zaczelam swoj
                    link o tym geniuszu spod latarni na wall street
                    • Gość: Miluś W którym wątku profesor rozwija swe talenty... IP: *.nocservices.com 06.08.04, 18:02
                      analityczne??
                      • rattler Re: W którym wątku profesor rozwija swe talenty.. 06.08.04, 18:41
                        Tutaj ! Jego specjanosc to koszerne analizowanie Polakow .

narazie

kidney.niddk.nih.gov/kudiseases/pubs/medtestprostate/images/digitalrectal.jpg
                      • Gość: rachelka Re: W którym wątku profesor rozwija swe talenty.. IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 20:13
                        nie chce mi sie pokazywac tego linku. teraz jest na 2 stronie "niech ktos sie
                        ustosunkuje". ja tez sie ustosunkowalam w moim watku tez jest na drugiej stronie.
                  • Gość: Miluś Polecam analizę.... IP: *.nocservices.com 06.08.04, 16:02
                    dzisiaj ogloszonych danych na temat nowych miejsc pracy. Warto też zerknąć na
                    cenę ropy i kursy walut. Sutuacja nie jest wcale taka cukierkowa jak panu
                    profesorowi i jemu podobnym się wydaje...
                    • Gość: rachelka Re: Polecam analizę.... IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 16:05

> dzisiaj ogloszonych danych na temat nowych miejsc pracy. Warto też zerknąć na
                      > cenę ropy i kursy walut. Sutuacja nie jest wcale taka cukierkowa jak panu
                      > profesorowi i jemu podobnym się wydaje...

dlatego tak lze
              • Gość: gosc Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 19:57
                perry,
                tu wypada tylko jeszcze raz powtorzyc; witamy w swiecie wscieklych (tylko na
                co?) debilkow. tyscos, rachelka i cala reszta tych robaczkow - this as bad as it
                can get , i presume.
                • Gość: rachelka Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.twcny.rr.com 06.08.04, 20:10
                  Gość portalu: gosc napisał(a):

> perry,
                  > tu wypada tylko jeszcze raz powtorzyc; witamy w swiecie wscieklych (tylko na
                  > co?) debilkow. tyscos, rachelka i cala reszta tych robaczkow - this as bad as i
                  > t
                  > can get , i presume.

a jaka jest definicja debilka wedlug takiej inteligencja blyszczacej jesdnostki
                  jak ty?
                  • Gość: gosc Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 20:16
                    to bardzo proste; przejrzyj sie w lustrze.

pozdrowienia zbyteczne
              • Gość: Tysprowda Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 193.188.161.* 06.08.04, 21:33
                tys naprawde funkcjonalny analfabeta, ktory nie rozumie co czyta i jak typowy
                buszolom, mysli ze kazdy inny to: idiota.

Nic nie bylo o ulamkach, tylko o tym, ze prawdziwa pomoc dla zydow jest wieksza
                od oficjanej. A ty sie osle parchaty tlumaczysz, ze jest to malo w proporcji do
                dochodu w USSA.

Co to ma do rzeczy oprocz tego, zescie parchy dojace innych, bo maja.

Tfuj, zarazo ludzkosci.....gnidy i pasozyty, tfuj parchy wredne...bezwstydne.
              • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 07.08.04, 01:35

Panie Perry

Co ma procent pomocy dla izraela w stosunku do dlugu amerykanskiego?
                Przeciez ja nie twierdze ze za calosc dlugu USA odpowiedzialne sa te miliardy
                przesylane Izraelowi.
                O podatkach juz gdzies dyskutowal pan zazarcie.
                Po co pan zawsze starasz sie obrazic swoich oponentow?

Ja wiem natomiast ze pomoc dla Izraela to niemal 1/3 amerykanskij pomocy dla
                zagranicy, nie usprawiedliwa tego nic innego, poza faktem ze to wasi dorwali
                sie do tej kasy!

Total U.S. aid to Israel is approximately one-third of the American foreign-aid
                budget, even though Israel comprises just .001 percent of the world's
                population and already has one of the world's higher per capita incomes.
                Indeed, Israel's GNP is higher than the combined GNP of Egypt, Lebanon, Syria,
                Jordan, the West Bank and Gaza. With a per capita income of about $14,000,
                Israel ranks as the sixteenth wealthiest country in the world; Israelis enjoy a
                higher per capita income than oil-rich Saudi Arabia and are only slightly less
                well-off than most Western European countries.

• Gość: Tysprowda Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 216.127.68.* 09.08.04, 11:55
                  Na takowe dictum, Perry ma taka odpowiedz:

<<tys naprawde idiota
                  podlicz jaki procent dlugu amerykanskiego wynosi pomoc dla izraela. Jaki
                  procent podatkow placonych przez obywateli USA wynosi ta pomoc. Uczyli Cie
                  gnojku ulamkow zwyklych? Chyba nie. Npewno chodziles do tej samej szkoly co
                  rachelka. A tu skarza sie z e poziom w amerykanskich szkolach niski.>>

Innymi slowy, Izrael dostaje TYLKO 1/3 od amerykansynow, a reszta swiata cale
                  2/3, oraz ze to jest maly ulamek dochodu USSA oraz ze w Izraelu zyje tylko
                  .001 % ludnosci swiata, wiec tys naprawde idiota, bo tego nie wiesz.

To jest hucpa niegojow: im sie nalezy, bo ktos ma.

Jak za czasow ideologii bolszewickej, teraz buszewickiej: co twoje to i moje, a
                  co moje to nie rusz.

• Gość: dana33 Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 192.115.56.* 06.08.04, 14:52
            ja obsesje na twoim punkcie?????? ego u ciebie chore, i to bardzo....
            • Gość: Perry Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 160.79.164.* 06.08.04, 15:21
              Dajejnu!
              • Gość: dana33 Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: 192.115.56.* 06.08.04, 15:59
                hu lo normali, hole psychi, nu, haval al kol mila... :)
                • Gość: Miluś Sorry, nie mówię po hiszpańsku... IP: *.nocservices.com 06.08.04, 17:56
          • Gość: gosc Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 19:50
            inteligenca? ja bym to raczej nazwal 'slizkoscia' to trzeba ci przyznac, w
            lepszych czasch musiales byc 'krolem' jakiejs oficjalnej organizacji
            mlodziezowej - w interpretacji najbezczelniejszych klamstw niewielu na tym forum
            ci dorowna. no moze z wyjatkiem oczywiscie odpowiednio wyszkolonego palestynczyka.
            • Gość: zbalansowany Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 07.08.04, 06:21
              www.interventionmag.com/cms/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=818
              • Gość: gosc Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 07.08.04, 06:26
                co chciales powiedziec sliski jamniczku?

• Gość: zbalansowany Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 09.08.04, 02:08

Ja naprawde jestem heteroseksualny, wiec twoje "sliskie jamniczki" ani inne
                  podobne pieszczotliwe okreslenia mnie nie wezma - musisz znalezc sobie inny
                  obiekt marzen .
                  A chcialem powiedziec ze coraz wiecej amerykanow zdaje sobie sprawe ze
                  wariacka polityka Busha, nie tylko zagraniczna, ale i ekonomiczna to katastrofa.
                  • Gość: gosc Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.08.04, 03:48
                    caluski slodkie dla ciebie od arafata, ty dla niego jeden z tych 72 nagrod w
                    niebiosach.
                    on tez hetoroseksualny
                    • Gość: zbalansowany Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 09.08.04, 04:20
                      gosciu

nic mnie nie obchodza preferencje seksualne arafata; ten watek jest o "kasie",
                      a nie o seksie.
                      • Gość: gosc Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.08.04, 04:27
                        a mnie bardzo interesuja twoje prowokacje, tym razem o bushu (moze rzeczywiscie
                        on ma tyle wplywu na ekonomie, tylko amerykanie nie zdaja sobie z tego sprawy?)
                        dyskusja z toba to jak przerabianie 'materialu' w jakims PRL'owskim kolku.
                        walkowanie steku bezczelnych klamstw.

ostatnio palestynczycy sa w tym bezkonkurencyjni, a nam tylko rzygac sie chce
                        • Gość: Miluś Gdzie widzisz Palestyńczyków... IP: *.249.132.70.Dial1.Washington2.Level3.net 09.08.04, 04:31
                          psychopato? Skonsultuj się ze swoim psychiatrą.
                          • Gość: gosc Re: Gdzie widzisz Palestyńczyków... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 09.08.04, 05:31
                            tu nie widze, tu jakis debiliek polskojezyczny, chociaz moze byc z matki polki i
                            arabskiego piekarza chlebow. wybuchowa mieszanka..
                        • Gość: zbalansowany Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 09.08.04, 05:56
                          gosciu

A ja tez lubie te twoje okreslenia "prowokacje" itp - styl towarzysza Wieslawa.

OK prezydent Stanow Zjednoczonych nie ma zadnego wplywu na ekonomie, to tylko
                          zlosliwe media to mu zarzucaja, a on przeciez nie ma z tym nic wspolnego!

Nie wiem jak przebiegaly dyskusje w PRL owskim kolku, nie wiem nawet o jakie
                          kolko ci chodzi, jedyne jakie mi przychodzi na mysl to to ktore powinienes
                          narysowac sobie na czole.

Igdzie zobaczyles znowu Palestynczykow, za szafa czy moze pod lozkiem?
                          • Gość: gosc Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: 64.163.151.* 09.08.04, 06:06
                            gdzie widze palestynczykow? w tobie i w debilkach rodzju milusia. jako tych
                            ktorzy godnie / umiejetnie podtrzymuja najepsze osiagniecia nauki gebbelsa i
                            jemu podobnych.

to juz zaczyna byc nudne, teraz zaloz nowy watek o israelskich czolgach i
                            amsakrowanych palestynskich dzieciach.

• Gość: zbalansowany Re: Niektorym zaczyna cos switac... IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 09.08.04, 06:43
                              O czolgach dyskutowalismy wielokrotnie, wlaczajac w to merkawe Fredzia.
                              O zastrzelonych przez wasze zoldactwo palestynskich dzieciach tez bylo sporo,
                              ale jak ci za malo to otworz jakas gazete, to jest niemalze codzienne zdarzenie.
                              Jezeli zas tesknisz za propaganda to prosze;
                              viva.palestyna.pl/postcards/index.php
    • fredzio54 Re: Amerykanie - czarno to widze! 07.08.04, 06:30
      Zablansowany jest polski DINGO w Australii
      czytalem ze DINGO jest zabronione w australi polowac
      szkoda :)))))))))
      • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 07.08.04, 06:32
        Fredzio , ty mi miales napisac jakie duze sa te psy pustinski i jakiego koloru?
      • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 09.08.04, 04:24

Fredziu Australia to strasznie malo cywilizowany kraj, nie to co Izrael.
        Wyobraz sobie ze nie tylko nie wolno tu strzelac do Dingo, ale nawet nie wolno
        strzelac do jak ty to nazywasz "arabczakow" i to ani do duzych ani do
        malych !!! - mowie ci kompletny brak kultury!
        • Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno to widze! IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 09.08.04, 04:40

W Wielkiej Brytanii tez zaczyna sie kryzys

Explosion In Number Of
          UK Bankruptcies
          By Ashley Seager
          The Guardian - UK
          8-7-4

The number of bankruptcies has shot up to an all-time high with nearly 1,000
          people a week buckling under the weight of the country's £1 trillion debt
          mountain.

With interest rates set to rise further, analysts are warning that bankruptcies
          will continue to increase.

Last week the Bank of England revealed that the total debts held by Britons had
          topped the £1 trillion mark for the first time, having doubled in only seven
          years.

Official figures released yesterday by the Department of Trade and Industry
          showed there were 11,214 individual insolvencies in England and Wales in the
          second quarter of this year, 8% more than in the first quarter, and a 29%
          increase on the same quarter of 2003.

The figure is the highest quarterly tally since records began in 1960 and comes
          in spite of unemployment being at record lows and the economy growing strongly.

A DTI official said the relentless rise in insolvencies was down to consumers
          rather than the self-employed.

Patrick Boyden, a partner at PricewaterhouseCoopers, said bankruptcies were
          heading above 40,000 for the year as a whole, which would top the previous
          record of 36,000 set during the recession of the early 90s.

"UK consumers are buckling under the weight of a mountain of personal debt," he
          said.

"Record personal insolvency figures reveal the pressures on people who have
          borrowed to the extremes and are struggling to repay their debt."

Mr Boyden said he thought the rise in bankruptcies was going to worsen because
          of the recent increases in interest rates, which would make it even more
          difficult for people to service their debts.

"These figures are at a level not seen before and the upward trend is likely to
          continue. In a rising interest rate environment the pressures on those who have
          borrowed to the hilt are unlikely to disappear soon."

Robert Pick, a personal insolvency specialist at Grant Thornton,
          said: "Personal insolvencies have now reached epidemic proportions." He said
          the typical bad debtor had a mortgage of between £50,000 and £100,000, and
          credit and store card debt of £50,000, often at interest rates of 20-30%.

The Citizens Advice Bureau said its offices had never seen as many bad debt
          cases as they were experiencing now.

"Almost one in five of our cases concerns debt and that number has risen 44%
          over the last six years, even though that was a period of very low interest
          rates," said CAB spokesman Dan Levene.

"It is a problem which is snowballing," he said, pointing to the floods of
          credit offers with which banks bombard households every day.

"We are particularly concerned about how people who don't have a chance of
          paying back the debt are being targeted by some lenders," he said, adding that
          people should think very carefully about whether they could afford it before
          taking on more debt.

By contrast, the latest government figures showed that companies are doing well
          from the strength of the economy.

Company liquidations in the second quarter were 3,151, very similar to the
          first quarter's level and 17% down compared with a year earlier.

"We are seeing fewer businesses struggling as a benign economic climate sets in
          and companies are able to make use of vibrant private equity and lending
          markets," said David Hargrave, partner at PricewaterhouseCoopers.

Guardian Unlimited © Guardian Newspapers Limited 2004
          www.guardian.co.uk/business/story/0,3604,1278196,00.html
    • Gość: you-know-who Amerykanie - czarno nie jest ale kiedys bedzie.. IP: *.ucolick.org 09.08.04, 10:57

Czy zauwazyliscie drubny szczegol, ktory byl najprawdopodobniej b. silnym
      bodzcem do napasci na Irak?

Saddam zaczynal handlowac ropa za EURO, nie za DOLARY!
      Moglo bardzo szybko dojsc do tego ze kraje Arabskie zaczelyby sie
      wyzbywac USD na rzecz EUR.
      A to oczywiscie znacznie przyspieszyloby NIEUCHRONNY (w koncu) ale chwilowo
      jeszcze nie katastrofalnie szybki proces utraty przez USD roli waluty
      oszczednosciowej (por. wiele slusznych komentarzy na ten temat w tym watku).

Jezeli Jan Kowalski i jego odpowiednicy w innych krajach nie beda chowac dolarow
      w materacu, rzady Chin i in. nie beda kupowac U.S. bonds... nie bedzie fajnie.

Obecnie gospodarka USA jest juz uzalezniona od importu z Chin (ktore wyprzedzily
      w eksporcie Japonie), i to jest przyczyna dobrze ukrywanego niepokoju, a
      dokladniej mowiac nieuchronnej za jakies 30-40 lat utraty
      pozycji jedynego hegemona.

Bardzo nierozsadne jest niedocenianie obecnego zadluzenia wewnetrznego i
      zewnetrznego USA, co stalo sie prawie z dnia na dzien jak nastal obecnie
      rzadzacy tuman GWB. Poniewaz nie do pomyslenia jest zeby zadluzenie jeszcze
      wzroslo, bo to jest dla gospodarki b. niezdrowe, nie tylko Kerry ale i busz
      obiecuja ZMIEJSZENIE o polowe zadluzenia w ciagu kilku lat.
      Jesli myslicie ze zaplaci za to Zlota Rybka, ignorujcie te sprawe!
      Zobaczymy czy wydatki publiczne pomniejszone o 50-100 mld dolarow rocznie beda
      przyjete z wyrozumialoscia. (A wojenka sie nie skonczyla, o nie i swoje dalej
      kosztuje.)

To prawda jednak, ze pomoc gospodarcza i wojskowa dla IS nie ucierpia
      (Kerry zna realia i zdaje sie byc zrezygnowany co do perspektyw
      konfrontacji z poteznymi silami zydowskimi w fiansach i mediach USA),
      przez co jednak (i) budzet USA nie zalamie sie (ii) wrecz przeciwnie,
      jednym z powodow tego, ze Izraelici beda katowali jeszcze przez dziesieciolecia
      Palestynczykow jest to, ze ta "pomoc wojskowa" jest zgodnie z ustawodastwem USA
      wydawana glownie w Boingu, Martin-Marietta itp itd., czyli USD zabierane
      podatnikom USA po drobnej gimnastyce trafia do kieszeni amerykanskiej, ale juz
      nie po rowno dla kazdego, tylko do kiesy zarzadcow i pracownikow firm
      zbrojeniowych. Tak, nawet gdyby ani jeden Zyd nie mieszkal poza Izraelem,
      kompleks wojskowy USA podtrzymywalby sztucznie na powierzchni ekonomii swiatowej
      Izrael, tak jak to robi, aby samemu zarobic! Prosty rachunek.

A jak doda sie do tego fundamentalistow chrzescijanskich majacych swoje cele w
      realizacji metnych przepowiedni o wojnie arabsko-zydowskiej, nawroceniu polowy
      Zydow i powtornym nadejsciu Chrystusa, a oprocz tego IPAC, kongres zydowski w
      USA i setki innych mniej i bardziej utajnionych organizacji zydowskich, i media,
      a niedawno jeszcze kliki ktore po cichu uprowadzily i wykoleily polityke
      zagraniczna (zwl. neoconi w Pentagonie), to wniosek jest jasny:

mozecie sie o "pomoc" dla Izraela poki co zupelnie ale to zupelnie nie martwic.

Dlugofalowo jednak? przypomne tylko gest jakim odpowiedzial prywatnie Nixon,
      ostoja i wybawca Izraela w czasie niejednych tarapatow, na pytanie o dlugofalowe
      perspektywy Izraela. Byl to kciuk skierowany w dol.

you-know-who

• Gość: zbalansowany Re: Amerykanie - czarno nie jest ale kiedys bedzi IP: *.mel.connect.com.au / *.connect.com.au 10.08.04, 09:36

Zamiast walczyc w Iraku, Bush moglby cos zrobic dla biedakow w USA.

Uninsured Patients Flood US
        Emergency Rooms
        8-9-4

WASHINGTON (Reuters)
        • Gość: Tysprowda Re: Amerykanie - czarno nie jest ale kiedys bedzi IP: 216.127.82.* 10.08.04, 15:15
          Bush nie walczy w Iraku - walcza i gina amerykansyny i inne syny.

Po kiego ==> Bush ma cos robic dla biedakow? On tego pojecia nie rozumie.

Rozumie natomiast, ze jak inni walcza i gina w Iraku, to on i jego Bush Nostra
          zarabiaja pieniadze.

Buszewicy socjalizuja koszty, prywatyzuja zyski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka