Dodaj do ulubionych

Przez multikulti do doskonalosci

05.10.13, 16:02
Ciekawy wywiad ze Zlatanem Ibrahimowiczem mozna przeczytac w ostatnim Spieglu (no. 40, str. 104-7).

31-letnia gwiazda Futbolu z paryskiego PSG mowi szczerze o swojej mlodosci na przedmiesciu z Malmö gdzie rosl z Palestynczykami, innymi Jugoslawianami i Polakami. Za mlodu kradl rowery, bijal sie i...namietnie gral w pilke. Zamiast do szkoly szedl na boisko.

Jest jednym z najlepszych napastnikow w futbolu ale podziw bierze umiejetnosc osadzania innych i charakter. Ktory posiada i poswiadcza jgo posiadanie trenerowi Mourinho zas odmawia go innemu trenerowi Guardioli.

Jak mu co nie odpowiada to mowi to i wyciaga konsekwencje. Idzie do innego klubu tam stara sie zdobywac gole. Bycie biednym emigrantem go nie zlamalo, ale wrecz odwrotnie wzmocilo tak, jak jak wzmacniaja przeciwnosci losu.

W koncu (Spiegel sluchal tego uwaznie) poswiadcza zmiane DNA niemieckej druzynie narodowej. Ktora stala sie myslaca, kombinujaca, niedoprzewidzenia a przesdtala byc znana Mannschaft o zelaznej konsekwencji. Dlaczego tak sie dzieje? ano bo do druzyny weszli emigranci z Turcji czy z Afryki.

Zlatana w Szwecji lubia. A i ja przyznam sie, zaczynam go lubic. I jest on troche jak jutrzenka lepszych, madrzejszych i waleczniejszych obywateli przyszlej Europy.

PF
Obserwuj wątek
    • caesar_pl Re: Przez multikulti do doskonalosci 05.10.13, 19:40
      i od czasu pilkarzy multi-kulti Niemcy nie zdobyly mistrza swiata.Ponizej ostatnia zlota jedenastka Niemcow,grali schematycznie,bez polotu jak i poprzednie zlote 11 tki
      de.wikipedia.org/wiki/Fu%C3%9Fball-Weltmeisterschaft_1990/Deutschland
      Tylko Germanie,prymitywni,bez pomyslow,bez polotu...
      dziekuje za multi kulti i finezje nie tylko na boisku ale i w zyciu pozastadionowym gdzie Niemcy boja sie wieczorem przejsc przez park,gdzie w kazdym miescie sa dzielnice ktore musi Niemiec wieczorem unikac,gdzie Niemiec czuje sie w swoim kraju jak intruz,mimo ze placi na tych multis...
      • 5magna Re: Przez multikulti do doskonalosci 05.10.13, 19:50
        W Szwecji to znowy gwalca i pala szkoly. Zostawic Ibrahamowicza a wypedzic reszte....
      • polski_francuz Futbol 05.10.13, 19:53
        sie zmienil pewnie jak mowi Zlatan.

Pasjonowalem sie pilka w latach 70-tych ale juz dawno, dawno nie ogladnalem zadnego meczu i trudno mi powiedziec czemu Löwa druzyna juz nie wygrywa. Pewnie inni sa lepsi.

Co do reszty to rzeczywiscie futbol i wieczorne spacery to sa rozne sprawy. Ciekawi mnie jedno, czy ty czujesz sie czystym Niemcem czy moze jednak troche multikulti?

PF
        • caesar_pl Re: Futbol 05.10.13, 21:02
          Zachowuje sie jak Niemcy ,denerwoje mnie to co Niemcow,w pracy zauwazam,ze Niemcy mysla tak ja ja ale boja sie jawnie niepewne tematy poruszac.Ja tez ich nie poruszam.
          Denerwuja mnie pyskaci Wlosi,denerwuje mnie ze mlody Turek mieszkajacy nad nami nie mowi mojej zonie,dzien dobry,ze jak idzie z zakupow to on z komorka przy uchu a zona 3 metry za nim z torbami z zakupami.Nakopal bym du do du..Zona Turka jest mila,pozdrawiam ja.Inny mlody Turek na praktyce u nas w firmie nie byl za pracowity wiec i koledzy go czesto upominali - to mi powiedzial,laski nikt nie robi,posle dwie kurewki na strassenstrich i bedzie mial forse.Turek majacy 21 lat.Pomyslcie co zya wychowanie wyniosl z domu?Porownac z nim 21 letniego Niemca?????Jak ja w pracy widze kolorowych uczniow to sie juz boje.
          • polski_francuz Doswiadczenia 05.10.13, 21:10
            mamy dosc podobne. Tyle moze, ze ja z natury, jestem wiekszym optymista.

PF
            • kaszebe12 Re: Doswiadczenia 05.10.13, 22:53
              ...wyniesione z Tomaszowa ?
            • pimpus18 Re: Doswiadczenia 06.10.13, 01:46
              To pewnie przez tego Spiegla.
          • kylax1 Bełkot rasistowski. 05.10.13, 23:53
            Przez takie właśnie podejście mało kto lubi Niemców. Zadufane w sobie poczucie wyższości.

A po cholerę Turek, czy ktokolwiek inny ma nosić torby? Kobieta ma mieć jakieś specjalne przywileje? Widać Turek jest bardziej nowoczesny, niż bayerowscy Niemcy. Tym to ciągle KKK w głowie.
            • pimpus18 Re: Bełkot rasistowski. 06.10.13, 01:40
              Ciebie, k..., tylko do Syrii na odmulenie posłać.
            • polski_francuz To sie Stammtisch zowie 06.10.13, 09:04
              i cezar ma glownie takie Stammtischowe poglady. Trudno mi powiedziec czy sa reprezentatywne dla Niemcow czy nie albo raczej czy sa wiekszosciowe. Powiedzmy raczej, ze sa tacy i tacy.

Jakie sie integruja Turcy w Niemczech? Chyba nie najgorzej. Na plus jest coraz wiecej wybranych do parlamentu pochodzenia tureckiego i ich niska karalnosc, na minus jest mala chec do zdobywania wyksztalcenia, skrytykowana niedawno przez hugonota z Berlina, Sarrazina.

W koncu pojdzmy do KKK. Najlepiej funkcjonujaca prowincja niemiecka, Bawaria, jest z jednej strony niezwykle nowoczesna, a z drugie trzymajaca sie jak pijany plotu swoich tradycji (Oktoberfest). Nie sadze, zeby KKK bylo obecnie reprezentatywne dla Niemek. Wystarczy poczytac bluzgi, ktore rzuca 24/24 na innych forumowiczka eva15 na tym forum by zobaczyc, ze ani kuchnia ani dziecmi ani kosciolem sie na pewno z braku czasu nie zajmuje.

Uogolniajac jednak, jest slaba infrastruktura dla dzieci (zlobki, przedszkola) i Niemki robiace kariere nie robia dzieci. Stad katastrofa demograficzna. A z kosciolem w Niemczech rowniez nie dzieje sie najlepiej. Na przklad, jeden "sluga Bozy" w randze biskupa w Limburgu, niejaki Franz-Peter Tebartz-van Elst, otoczyl sie takim luksusem, ze owieczki odchdza masowo z kosciola.

I podsumuje tak, ze jak kazdy narod Nimecy maja swoje "zady i walety" ale daja sie lubic.

PF
              • 1borgia Re: To sie Stammtisch zowie 07.10.13, 18:46
                cezar ma glownie takie Stammtischowe poglady.

--
                • 1borgia Re: To sie Stammtisch zowie 07.10.13, 18:50
                  ps jeszcze raz bez obrazy. jesli potrafisz.

sam przeczytaj siebie jeszcze raz.

gdbys nie wiedzial- ja siebie przeczytalem i zbladlem z przerazenia, wiec zaszywam sie do dziury.

gdybys jednak probowal mnie przekonac, ze jesienia trawa jest naprawde inna, to moze nawet przeczytam!

borgia
                  • polski_francuz Lukrecja 07.10.13, 19:03
                    Masz interesujace poglady. A to ze moje krytykujesz bede musial jakos przezyc. Twoja szczerosc budzi szacunek.

Pozdro

PF
        • pimpus18 Re: Futbol 06.10.13, 01:42
          W Pomrocznej też nie wygrywają.

Wszyscy wokoło nie wiedzieć czemu są lepsi.
      • eva15 Re: Przez multikulti do doskonalosci 06.10.13, 01:23
        caesar_pl napisał:

> i od czasu pilkarzy multi-kulti Niemcy nie zdobyly mistrza swiata.

Coś w tym jest. Jeszcze wcześniej Anlicy postawili na multi-kulti, no i od lat nie liczą się w mistrzostwach świata.
        • mara571 moim zdaniem problem jest gdzie indziej 06.10.13, 11:07
          zawodowe ligi z klubami bedacymi spolkami akcyjnymi sciagaja najlepszych pilkarzy z calego swiata.
          I zaniedbuja szukanie i ksztalcenie talentow na miejscu.
          To nie przypadek, ze narodowa druzyna Hiszpanii wygrywa w ostatnich latach wszystko. Oni o narybku nie zapomnieli, aczkolwiek i Real i Barcelona kupuja pilkarzy na swiecie bez opamietania.
          • polski_francuz Real zabulil 06.10.13, 11:12
            100 mln Euro za malo znanego Walijczyka. Jaki to ma sens? Moze to jest pranie brudnych pieniedzy bo innego sensu trudno sie doszukac.

PF
    • br0fl0vski Re: Przez multikulti do doskonalosci 05.10.13, 19:47
      do ciebie franky nigdy nie dotrze o co chodzi
      • eva15 Re: Przez multikulti do doskonalosci 06.10.13, 01:25
        Na pewno ne dotrze, to prosty inżynier ze słabym wykształceniem ogólnym.
        • pimpus18 Re: Przez multikulti do doskonalosci 06.10.13, 01:37
          A takie coś zdobywa się w młodym wieku, później człowiek z reguły tylko tępieje.
          • 5magna Re: Przez multikulti do doskonalosci 06.10.13, 03:49
            A jak tam bylo z Wieza Babel? Wypalilo czy nie?
      • j-k o "plantacje", czy o Zydow ? 06.10.13, 04:58
        br0fl0vski napisał:
        > do ciebie franky nigdy nie dotrze o co chodzi

wal smialo, bo umieram z ciekawosci.
    • polendwic po co multikulti ?? 06.10.13, 03:49
      dlaczego dla Palestynczykow, Jugoslowian i Polakow nie ma miejsca w ich wlasnych krajach ze musza soba "zaanieczyszczac" inne kraje, w tym wypadku Szwecje? W tym szalenstwie jest interes starszych i madrzejszych. Chodzi o polityczne sproszkowanie (zamerykanizowanie) spoleczenstwa i tania sile robocza.
      • kaszebe12 Re: po co multikulti ?? 06.10.13, 06:50
        - Miedzy innymi , poledwic, miedzy innymi...
      • polski_francuz Dlaczego ludzie emigruja? 06.10.13, 09:10
        Chyba przede wszystkim dlatego, ze moga podrozowac i sie przemieszczac. Dlatego, ze gdzies jest wiecej pracy niz w kraju rodzinnym.

Powiedzmy, ze emigruja najczesciej (a przynajmniej emigrowali) ci dynamiczni, ci ktorzy umieli i chcieli walczyc.

Z takich emigrantow zbudowano Ameryke i takich ludzi w kazdym kraju potrzeba.

PF
        • kaszebe12 Psychoterapia... 06.10.13, 09:30
          ...tobie juz nie pomoze , pefciu.- Z toba jest coraz gorzej. "Z takich emigrantow zbudowano Ameryke"...-jasne - z muzulmanow , ktorzy "buduja" dzisiejszy zachod.
        • polendwic Re: Dlaczego ludzie emigruja? 06.10.13, 09:59
          1) > Dlatego, ze gdzies jest wiecej pracy niz w kraju rodzinnym.
          2) > 2a) Z takich emigrantow zbudowano Ameryke 2b) i takich ludzi w kazdym kraju potrzeba.

Nieprawda.

1) jaki problem w dobie globalizacji stworzyć więcej pracy w Polsce? (Chińczycy to robią u siebie)
          2) Nieprawda! 2a) Ameryka na początku XX wieku dawała wizy wszystkim zdrowym i dobrym z natury Polakom, którzy wysiedli ze statku w Ellis Island, N.York. Dziś z Polski przyjmuje tylko nielegali! 2b) Polaków w Anglii Anglicy nie potrzebują. Potrzebuje ich globalny biznes, który rucha Anglików równo.
          • polski_francuz Konspiracja 06.10.13, 10:37
            czyli globalny byznes. Nie wiem kogo globalny byznes namawia do emigracji. Czy ma jakies gazety (Washington Post, NYT, Spiegel, GW?) czy jakies rozglosnie radiowe (Radio Maryja, RTL?) A jak nie ma to jak namawia?

W Polsce nie ma wiecej miejsc pracy bo, zgrubsza rzecz biorac, kraj jest niewystarczajaco innowacyjny by umiec stworzyc wielkie koncerny jak Oracle, Microsoft czy Apple...

Jak zwiekszyc innowacyjnosc Polski? This is a very good discussion issue!

PF
            • polendwic Re: Konspiracja 06.10.13, 11:21
              a jak innowacyjne są Chiny??
              • polski_francuz Dobre pytanie 06.10.13, 11:29
                wczoraj czytalem wywiad z milionerem z pola elektroniki w Polsce, ktory jej slaba innowacyjnosc potwierdzil. I dobrze uzasadnil:
                wyborcza.biz/biznes/1,100896,14650897,Zrobie_ten_czolg__czyli_prezes_Asseco_o_problemach.html
                Czy Chiny sa innowacyjne? Czyli czy tworza nowa jakosc? Statystyk trzebaby poszukac ale tak na pif powiedzialbym, ze ida na razie droga kopiowania (jak Japonia lat 50 -70-tych) ale dlugo to trwac nie bedzie zanim zaczna tworzyc nowe wartosci. Bo maja ogromny potencjal ludzki.

PF
                • polendwic Re: Dobre pytanie 06.10.13, 14:03
                  PF ..... mało chwytasz..... Chiny dają swoim ludziom pracę .... Chińczycy nie emigrują..... Fak majkrosoft!
                  • polski_francuz Chinczycy nie emigruja? 06.10.13, 14:37
                    to ja chwytam malo?

Chinczycy emigruja w caly swiat. Co do Polski to zadaj sobie trud przeczytania linku, ktory ja zadalem sobie trud by odnalezc.

Obawiam sie jednak, ze obrazanie nie motywuje mnie do kontynowania dyskusji.

Adieu

PF
                    • polendwic gdyby emigrowali to by cię z rynku wyparli 07.10.13, 02:05
                      Góralowi się udało. Da swidania
                • przyjacielameryki Re: Dobre pytanie 07.10.13, 10:18
                  polski_francuz napisał:

> wczoraj czytalem wywiad z milionerem z pola elektroniki w Polsce, ktory jej sla
                  > ba innowacyjnosc potwierdzil. I dobrze uzasadnil:
                  > wyborcza.biz/biznes/1,100896,14650897,Zrobie_ten_czolg__czyli_prezes_Asseco_o_problemach.html
                  > Czy Chiny sa innowacyjne? Czyli czy tworza nowa jakosc? Statystyk trzebaby posz
                  > ukac ale tak na pif powiedzialbym, ze ida na razie droga kopiowania (jak Japoni
                  > a lat 50 -70-tych) ale dlugo to trwac nie bedzie zanim zaczna tworzyc nowe wart
                  > osci. Bo maja ogromny potencjal ludzki.
                  >
                  > PF

Tak, ciekawa jest wypowiedz Górala. Ma rację we wszystkim o czym mówi. Np. w Płocku powstał Park Technologiczny - przy Orlenie za pieniądze unijne, około 100 mln. zł., ale jak na razie są tam tylko hale i te hale są wynajmowane przez zarząd Parku. To jedyna ich działalność. Totalna kompromitacja.
                  Z kolei podobny Park Technologiczny w Świerku p/Wa-wą działa już bardzo dobrze. Generalnie idzie to słabo. W Polsce nauka była zawsze mocno oderwana od przemysłu, nie pracowała na rzecz tegoż przemysłu i tak jest cały czas z grubsza obecnie. Są podejmowane jakieś prace ale jak na razie wyniki są słabe a nauka tkwi w znacznym stopniu a mentalności i organizacji socjalistycznej. Może coś się zmieni w obecnym okresie budżetu unijnego na lata 2014-2020, gdzie zaplanowano duże kwoty na projekty z B+R, na ścisłą współpracę nauki z biznesem i innowację. Będzie realizowany Program Operacyjny - Inteligentny Rozwój z budżetem 7,625 mld. euro = około 31 mld. zł., oraz Polska Cyfrowa z budżetem 1,9 mld. euro = około 8 mld. zł. Są to więc spore kwoty i wszystko zależy od tego jak te kwoty będą wydane. Mam nadzieję, że dużo lepiej niż w tym kończącym się okresie finansowania.
            • 1borgia Re: Konspiracja 07.10.13, 18:23

Jak zwiekszyc innowacyjnosc Polski? This is a very good discussion issue!

no jak? tez zapytam? na pewno nie tendencyjnymi wpisami nawolujacymi do:
              - nacjonalizmu graniczacego z polskim neofaszyzmem
              - podkreslaniu na kzadym kroku, ze rzad do dupy i wszyscy to zlodzieje, bandyci niezaleznie od miejsca pochodzenia (polskiego) i miejsca przebywania (polskiego)
              - kpienia ze wszystkiego i deprecjonowania wszystkiego co obce, inne, malozrozumiale
              - siedzenia w domu, najepiej przed tv lub kompem zamiast samemu zakasac rekawy i dac wzor mlodziezy do nasladowania.

to kilka moich propozycji
              borgia
        • mara571 Re: Dlaczego ludzie emigruja? 06.10.13, 10:46
          polski_francuz napisał:

> Chyba przede wszystkim dlatego, ze moga podrozowac i sie przemieszczac. Dlatego
          > , ze gdzies jest wiecej pracy niz w kraju rodzinnym.
          >
          > Powiedzmy, ze emigruja najczesciej (a przynajmniej emigrowali) ci dynamiczni, c
          > i ktorzy umieli i chcieli walczyc.
          >
          > Z takich emigrantow zbudowano Ameryke i takich ludzi w kazdym kraju potrzeba.
          >
          > PF
          Porownywanie emigracji Europejczykow do Ameryki w kilku poprzednich wiekach z dzisiejsza emigracja do Europy z krajow Trzeciego i Czartego swiata jest kosmicznym nieporozumieniem.
          • polski_francuz Mowmy o tym co znamy 06.10.13, 10:55
            i Ty i ja i 75% tego forum wyemigrowalo. I wiekszosc przeszla przez hard times na wstepie emigracji. Mowmy raczej o tym.

PF
            • mara571 Re: Mowmy o tym co znamy 06.10.13, 11:02
              my nie stanowimy problemu. W mniejszym czy wiekszym stopniu jestesmy "ofiarami" brain drain.
              Dla krajow, ktore nas przyjely jetesmy niezwykle uzyteczni. Zintegrowani, placacy podatki, bez konflikow z prawem. Nawet na kurs jezykowy nie wydano ani grosza.
              Tacy migranci, czy gastarbeiterzy sa wszedzie pozadani.
              • polski_francuz Eben 06.10.13, 11:10
                nic dodac nic ujac.

PF
            • borrka PF, emigracja dzisiejsza, to slabosc. 06.10.13, 11:03
              Przesiebiorczy zostaja w Kraju.
              Emigracja za komuny byla przejawem utraty wiary, ze cos sie zmieni.
              No i owczesny Zachod byl ogrodem rajskich w porownaniu z ruskim komunizmem w lapciu i "walonku" od pary.
              • polski_francuz 25 % 06.10.13, 11:17
                moich francuskich studentow znajduje prace zagranica.

Emigracja to, dla nich, oczywistosc. Jedzie sie do Niemiec z Francji jak Midwest doughter do Nowego Jorku.

Zgadzam sie, ze to porazka rzadu (francuskiego). Bo sie poleniwil wprowadzic reformy rynku pracy, ktorych rzad niemiecki sie niepoleniwil wprowadzic.

PF
                • borrka Niemcy dosc powszecnie emigruja do Szwajcarii, 06.10.13, 11:24
                  Gdzie ich szczerze nie lubia.
                  Czy mozna to jednak porownac z wyjazdem na zmywak?

Unia otworzyla brame dla tych mniej udanych, bo to latwe.
                  W Kraju jest trudniej, ale sukces jest sukcesem, a nie plazma-tv, czy wakacjami na Kanarach w towarzystwie kucht z Castorp-Rauxel.
                  • 5magna Re: Niemcy dosc powszecnie emigruja do Szwajcarii 06.10.13, 14:15
                    Tylko w Israelu tych czarnych zydow chca przetrzebic i "kastruja" murzynki aby nie zasmiecaly kraju i rasy....
                  • caesar_pl Re: Niemcy dosc powszecnie emigruja do Szwajcarii 06.10.13, 18:04
                    Niemiec emigruje do Szwajcarii i podkresla swoja wyzszosc ,Szwajcarzy uchodza w oczach Niemcow jako powolni,bez idei ot idealna germanska wies z trachtami i fajna volksmuzyka.
                    W Niemczech w wielu zawodach np budowlanych mozesz jezdzic koparka czy fadroma majac tylko prawojazdy na samochod osobowy.W Szwajcarii musisz miec szkolenie i prawo jazdy operatora.Niemcy jadacy tam do pracy licza ze sie w porownaniu ze Szwajcarami przebija.Podobno w medycynie 90% lekarzy na stanowiskach kierowniczych to Niemcy,na uczelniach wyzszych wykladowcy podobnie.Niemcy podobnie jak Polacy "ratuja" niektore kraje
                    gospodarczo,Polacy na zmywaku a Niemcy w gabinetach.
                    • 1borgia Re: Niemcy dosc powszecnie emigruja do Szwajcarii 07.10.13, 17:22
                      Niemiec emigruje do Szwajcarii i podkresla swoja wyzszosc

cäsar, czy jak tam- po powyzszej wpyoiwedzi wypadaloby napisac do redakcji za zdjecie twoich wpisow razacych rasizmem i ksenofobia.
                      pomijam fakt, ze niemcow nie znasz ani szwajcarow, ale madrzysz sie jakbys pozjadal rozumy.

taaak, masz racje. niemcy zwlaszcza ddrowcy, sprzataczki z sachsen lub vor-pomu, bezrobotni niemogacy znalezc pracy u siebie wyjezdzaja do niemieckojezycznych kantonow i "podkreslaja swoja wyzszosc".

w tym momencie...pozwol, ze skoncze swoje dalsze pisanie, bo szkoda mi czasu na brak logiki i jak wspomnialem rasizm oraz ksenofobie wydzierajce sie kazdym twoim otworem. niestety tez na forum

borgia
                • kaszebe12 Re: 25 % 06.10.13, 18:52
                  - Masz w Tomaszowie francuskich studentow ? -Tomaszow Warszawki czy Lubelski ?
                  • kaszebe12 Multi kulti a doskonalosc... 06.10.13, 18:55
                    -Odbiegamy od tematu , prosze Panstwa...a ja tak lubie wywody naszego intelektualisty.
                    • 5magna Re: Multi kulti a doskonalosc... 07.10.13, 06:27
                      Ciekawe co o tym powie PF??/

www.google.ca/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/--W0tvV0j_SU/TVjV0M5-M0I/AAAAAAAABII/HAzBGYhV2dc/s1600/EU-BABEL-TOWER.jpg&imgrefurl=http://emonmeong.blogspot.com/2011/02/tanda-tanda-datangnya-dajal-37.html&h=294&w=423&sz=37&tbnid=30vCbV-KIIBjLM:&tbnh=90&tbnw=129&zoom=1&usg=__xt8QrcFOnn7Mj7JTyqX3Z1O3gTs=&docid=v1zTZ7HKesqmOM&sa=X&ei=QjZSUpLMIom9yAH3h4DICQ&ved=0CHoQ9QEwDA
                      • melord Multi kulti w obecnym wydaniu 07.10.13, 09:32
                        to tragedia...szczegolnie dla malych panstw jak Dania ,Swecja,Norwegia...nawet Australia czy Kanada(choc terytorialnie ogromne),w duzych panstwach(USA,Francja,GB,Niemcy..) to wspolczesna wieza Babel
                        pojedyncze przypadki sukcesu o niczym nie swiadcza
                        przypomina to bajke o czyscibucie ktory zostal milionerem....o milionach czyscibutow ktorzy dalej czyszcza nic sie juz nie wspomina

nie istotne kto przyjezdza,wazne czy sie integruje....niestety olbrzymi naplyw muzulmamow i mieszkancow Afryki zupelnie nie ma tego poczucia,chca brac socjal i zyc dalej po swojemu
                        • przyjacielameryki Re: Multi kulti w obecnym wydaniu 07.10.13, 11:01
                          melord napisał:

> to tragedia...szczegolnie dla malych panstw jak Dania ,Swecja,Norwegia...nawet
                          > Australia czy Kanada(choc terytorialnie ogromne),w duzych panstwach(USA,Francja
                          > ,GB,Niemcy..) to wspolczesna wieza Babel
                          > pojedyncze przypadki sukcesu o niczym nie swiadcza
                          > przypomina to bajke o czyscibucie ktory zostal milionerem....o milionach czysci
                          > butow ktorzy dalej czyszcza nic sie juz nie wspomina
                          >
                          > nie istotne kto przyjezdza,wazne czy sie integruje....niestety olbrzymi naplyw
                          > muzulmamow i mieszkancow Afryki zupelnie nie ma tego poczucia,chca brac socjal
                          > i zyc dalej po swojemu

Czasami potrafisz jednak napisać coś w miarę rozsądnie. Zle się czujesz, jesteś chory, . . . . ?
            • 1borgia Re: Mowmy o tym co znamy 07.10.13, 18:19
              Ty i ja i 75% tego forum wyemigrowalo. I wiekszosc przeszla przez hard times na wstepie emigracji. Mowmy raczej o tym.

a to prawda. 1/3 zostala:), jakies 38 mln:))
    • 1borgia Re: Przez multikulti do doskonalosci 07.10.13, 17:15
      przeczytalem twoj watek niemal w calosci i powiem, ze niemal rozbolal mnie po nim brzuch i mysle, czy sens jest cokolwiek by cokolwiek wpisywac tam, gdzie wszyscy wiedza lepiej i znaj wszystkie odpowiedzi. slowem dyskusja alfy z omega, z czego jedna osoba jest rasista.

borgia
      • polski_francuz Nobody is perfect 07.10.13, 17:37
        Lukrecja. Pisz rozsadnie to Cie inni uszanuja. Kazdy za swoje wpisy odpowiada.

Pozdro

PF
        • 1borgia Re: Nobody is perfect 07.10.13, 18:14
          ze mnie taka lukrecja jak z owczej welny serek. jestem cezarek bez jajek- nie mylic z tutejszym cäsarem ala hitlerek made in poland.

a za chwile, juz za chwileczke pokaze ci moim koslawym paluchem "rozsadne wpisy", coby cie tez uszanowali- wedle potrzeb.

borgia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka