Dodaj do ulubionych

Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech

15.10.13, 18:52
Hoduję sobie grypę więc mam czas na gapienie się w telewizor. Późnym popołudniem leciał niemiecki film o dzisiejszej Moskwie, nawet dość uczciwie zrobiony. Nie oglądałam go od początku, bo trafiłam nań przypadkowo, ale będą powtórki na "eins festival" jutro oraz w niedzielę o 11:55 (to dla niemieckojęzycznych)

programm.ard.de/Themenschwerpunkte/Musik-und-Kultur/Alle-Kultursendungen?list=themenschwerpunkt&sendung=2872210816555621

Pokazano miasto jako niezwykle bogate, szybko się rozwijające, żyjące 24 godz. na dobę i powiedziano, że Moskwa dobiła do największych światowych metropoli, jest miastem niezwykłym ale także niezwykle męczącym.
Film towarzyszyl kilku bogatym bizneswoman oraz żonom bogatych bizensmenów i pokazywał codzienny przepych w jakim one żyją . Ale pokazano również zwykłych ludzi, którzy są całkiem zadowoleni z obecnego życia, np. porządkowego sprzątającego ulice, który twierdził, że z tego co zarabia da się w Moskwie żyć, kosmetyczkę, która jako pracownica najemna zarabia 1500-2000 dol. miesięcznie na rękę i jest w stanie pomagać babci rencistce oraz pokazano pewną rencistką, która sobie dorabia, bo renta jest niewielka.
Z tą rencistką było ekstra zabawnie.
Otóż ta starsza pani robi za chłopkę na polu i oporządza krowę i kozę. A pole znajduje się .... wewnątrz luksusowej restauracji. Ludzie siedzą, jedzą a za szybą jest miniatura gospodarstwa rolnego z prawdziwymi zwierzętami i tą kobietą, która albo się nimi zajmuje, albo siedzi na ławeczce i robi na drutach. Restauracja jest czynna, a jakże, całą dobę i zatrudnia kilka takich rencistek pracujących w systemie zmianowym. Niezły numer...

Towarzysząc młodym binzeswomen, które osiągnęły sukces zawodowy niemiecka ekipa wylądowała na prywatnym przyjęciu i tam trafiła na Russlanddeutsche, który wrócił z Niemiec do Rosji. Naiwni Niemcy zdziwieni, czemu facet dobrowolnie opuścił wspaniały Reich dowiedzieli się niechcący prawdy o współczesnych Niemczech.
Mężczyzna - również biznesman odpowiedział bez ogródek mniej więcej tak:
do pieniądzy i pozycji można dojść w Rosji/Moskwie ale nie w Niemczech. Niemcy to dobry, poczciwy kraj dla wszystkich tych, którzy szukają socjalu/zapomogi, ale nie dla tych, którzy chcą coś zdziałać i zarabiać.
No i trafił w sedno - do Niemiec emigrują ci, którzy szukają zapomogi, a ci którzy chcą się rozwijać i dorobić powoli opuszczają tej kraj (jeśli mają taką możliwość).

Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:00
      Tak mi przyszło do głowy, że w Niemczech taką restaurację z krową i kozą natychmiast by zamknięto za dręczenie zwierząt...
      • misterpee Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:05
        chyba przesadzasz, popatrz, Januszka doktora trzymaja chociaz zneca sie nad nami.
    • misterpee Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:04
      Ten link nie pracuje poza Niemcami. Spruboje poszukac na google.
      • eva15 Re: Ewa. 15.10.13, 19:09
        Dokładnie tak!
      • eva15 Wyznania pani inżynier- sprzątaczki 15.10.13, 19:22
        W tym podanym przez Ciebie fragmencie filmu wypowiada się m.in. sprzątaczka w salonie futer, która była wcześniej inżynierem w instytucie badawczym..
        Z zadowoleniemem stwierdza, że teraz żyje lepiej a za swą pensję może sobie na wiele pozwolić, nawet na zagraniczne podróże.

Takich filmów nie powinni w Niemczech puszczać:-)))
        • wtopek nie ma najważniejszego 15.10.13, 19:26
          wyznania kierowcy autobusu, podobno to krezusi :)
    • malkontent6 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:08
      e.va15 napisał(a):

> do Niemiec emigrują ci, którzy szukają zapomogi, a ci któ
      > rzy chcą się rozwijać i dorobić powoli opuszczają tej kraj (jeśli mają taką możliwość).

A ty, Ewciu, dokąd emigrowałaś? Gdzie mieszkasz? :)
      • eva15 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:11
        Ja emigrowałam dawno już temu do ZUPEŁNIE innych Niemiec. To był RFN.
        • wtopek Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:20
          RFN już nie ma?

a co jest?
          • kylax1 Dla effci istnieje tylko Wowa i jego żurawie. :) 16.10.13, 01:50
            www.irishmanabroad.com/wp-content/uploads/2012/08/Putin-Stalin.jpg
        • malkontent6 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:46
          eva15 napisała:

> Ja emigrowałam dawno już temu do ZUPEŁNIE innych Niemiec. To był RFN.

Wspomniany przec ciebie Rosjanin-Niemiec też być może emigrował do RFN. Znałem takich.

Dlaczego nie emigrowałaś do NRD?
          • igor_uk Zasieranie watku. 15.10.13, 19:58
            To ze to robi wtopek,ktory ma jakis niezdrowy poped do Ewy,to jeszcze mozno wytlumaczyc.Ale dla czego to robi malkontent?Na to pytanie nie znam odpowiedzi.
            • eva15 Re: Zasieranie watku. 15.10.13, 22:04
              Ty przeceniasz malkontencika, on się wiele od tego wtopka nie różni.
              • malkontent6 Re: Zasieranie watku. 15.10.13, 22:58
                Ewciu, od kilku lat czytam twoje teksty na tym forum. Generalnie jesteś bardzo krytyczna w stosunku do Niemiec i Niemców, ale zupełnie bezkrytyczna a nawet ślepo zakochana w Rosji i Putinie.

Logicznym pytaniem jest - co jeszcze robisz w Giermanii?
                • eva15 Re: Zasieranie watku. 15.10.13, 23:03
                  malkontent6 napisał:

>co jeszcze robisz w Giermanii?

Zyję.
                  • malkontent6 Re: Zasieranie watku. 15.10.13, 23:09
                    eva15 napisała:

> Zyję.

Rozumiem:
                    "do Niemiec emigrują ci, którzy szukają zapomogi"
                    • eva15 Re: Zasieranie watku. 15.10.13, 23:12
                      Jak ci z tym lepiej to zgoda. Wyczerpałeś na dziś moją cierpliwość na głupoty.
                      • malkontent6 Re: Zasieranie watku. 15.10.13, 23:19
                        Ewciu, jedź do Moskwy, zostań sprzątaczką a będziesz żyła lepiej niż teraz w Niemczech:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,147453060,147453577,Wyznania_pani_inzynier_sprzataczki.html?t=1381871866842
      • wtopek Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:21
        ona nie emigrowała, ją wysłano na nową placćwkę :)

malkontent6 napisał:

> e.va15 napisał(a):
        >
        > > do Niemiec emigrują ci, którzy szukają zapomogi, a ci któ
        > > rzy chcą się rozwijać i dorobić powoli opuszczają tej kraj (jeśli mają ta
        > ką możliwość).
        >
        > A ty, Ewciu, dokąd emigrowałaś? Gdzie mieszkasz? :)
        >
        >
        • kylax1 Oficer prowadzący zapominał o effci. 16.10.13, 01:51
          I dlatego siedzi już 20 lat w Niemczech. :)
    • wojciech.2345 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 19:09
      e.va15 napisał(a):
      > Z tą rencistką było ekstra zabawnie.
      > Otóż ta starsza pani robi za chłopkę na polu i oporządza krowę i kozę. A pole z
      > najduje się .... wewnątrz luksusowej restauracji. Ludzie siedzą, jedzą a za szy
      > bą jest miniatura gospodarstwa rolnego z prawdziwymi zwierzętami i tą kobietą,
      > która albo się nimi zajmuje, albo siedzi na ławeczce i robi na drutach. Restaur
      > acja jest czynna, a jakże, całą dobę i zatrudnia kilka takich rencistek pracują
      > cych w systemie zmianowym. Niezły numer...
      ---------------
      Proponuję Igorka w igloo i stado jego reniferów.
      To jest autentyczna Matuszka.
      • misterpee Re: podajcie link do calego filmu, jezeli jest 15.10.13, 19:23
        intersujacy.
        • eva15 Re: podajcie link do calego filmu, jezeli jest 15.10.13, 19:35
          Jest interesujący, ale nie ma go w całości w sieci. w każdym razie ja nie znajduję.

www.ndr.de/info/programm/sendungen/zwischen_hamburg_und_haiti/moskau175.html
          • 5magna Re: podajcie link do calego filmu, jezeli jest 15.10.13, 19:55
            Wojtus powinien zalozyc w Berlinie restauracje z wedzonymi kartoflami. Jasio bedzie siedziec w Rzeszy to dlugo jak mu starczy tego mydla do mycia jajec......

www.reuters.com/article/2013/10/13/us-eurozone-banks-idUSBRE99C03Y20131013?inf_contact_key=a1c5efc6b16ff633b0d23b25ce62670f702d934ac8f8073ccf63a0401e326566
    • borrka Uczciwie zrobiony? Oswiec, Effciu. 15.10.13, 20:03
      Co przez to rozumiec?
      Chyba nie znasz wspolczesnej Moskwy, wiec smiala ta ocena.
      Ja z kolei nie widzialem filmu, ale nie wyobrazam sobie "uczciwego" pokazania tego miasta przez dwie godziny.
      • igor_uk Syn ukrainskiej kucharki jest zabawny. 15.10.13, 20:12
        Borracik kiedys zalozyl watek o Moskwie,w ktorym stwierdzil,ze Moskwa to jeden wielki plac budowy i ze cala jest zakorkowana.
        To ,oczywiscie,bylo uczciwie i z pelna znajomoscia tego miasta.
      • gosc88 Re: Uczciwie zrobiony? Oswiec, Effciu. 15.10.13, 20:29
        borrka napisał:

> Ja z kolei nie widzialem filmu, ale nie wyobrazam sobie "uczciwego" pokazania t
        > ego miasta przez dwie godziny.

A czy wyobrazasz sobie "uczciwego" pokazania Nowego Jorku przez dwie godziny ??
      • eva15 Effcia oświeca i uczy podst. pojąć 15.10.13, 22:10
        Borrcia pojęcie "uczciwy" nie jest synonomem pojęcia "pełny/całlkowity". Film uczciwy to film zgodny z prawdą, co nie znaczy, że taki film wyczerpuje w pełni wszystkie aspekty.

Ty chyba powinieneś wrócić do szkoły...
        • eva15 Re: Effcia oświeca i uczy podst. pojąć 15.10.13, 22:16
          Sorry - synonimem
        • borrka Pytanie brzmialo: 15.10.13, 23:03
          Wg jakich kryterow TY oceniasz film.
          To miasto sie bardzo zmienilo i niczym nie przypomina sowieckiej stolicy.
          Niemcy postrzegaja je opacznie, jako skrzyzowanie Bangkoku i Chicago lat 20.
          A przede wszystkim, jako brzydkie, egzotyczne i nieprzyjazne czlowiekowi.
          To jakas polowiczna prawda, bo to fascynujace miasto.
          • eva15 Nie było takiego pytania 15.10.13, 23:10
            przeczytaj jeszcze raz swój post.

Film uważam za w miarę obiektywny, bo pokazywał tak bogatych, jak i średniaków oraz biedaków. Pokazywał ogromny przepych miasta, ale także i jego niedociągnięcia - biedne domy czy ulice, hałas, korki , nerwowość życia i jego piekielne wręcz tempo.

Znów się wykazałeś znafffstwem Niemców - jak zwykle daneben. Niczego filmowcy nie widzieli opacznie, byli wyraźnie zafascynowani Moskwą, mimo, że dostrzegali jej wady. Porównywali nie z Bangkokiem i Chicago lecz z NY i dawali do zrozumienia, że NY to gwiazda zmierzchająca....
            • borrka Domyslne pytanie okazalo sie za trudne. 15.10.13, 23:12
              Ja nie widzialem filmu, wiec daruje egzekucje:)
              • eva15 Borrcia, nie wykręcaj kota ogonem 15.10.13, 23:17
                Nie było żadnego pytania, a tylko bezsensowne twierdzenie, że film nie może być obiektywny, bo nie jest pełnym obrazem Moskwy. Pomyliły ci się dw pojęcia "obiektywny" i "pełny."
    • tojabogdan do mnie na leczenie trafiła po raz 15.10.13, 21:17
      trzeci kobieta, która przed dwunastoma laty wyjechała z Litwy do Niemiec. Przyjechała tam wraz z matką, a ojciec z siotrą tej leczonej wyjechał do Izaela. Tak, to są osoby pochodzenia.
      Te w Niemczech miały wrażenie, że są w raju. Zamieszkały w dawnym nieczynnym już internacie szkolnym i miały wszystko, co zechciały. Zwłaszcza jedzenie. Obie, a szczególnie ta młodsza, nie mogła pozostawić niczego niezjedzonego i w ciągu dwóch lat utyła ponad 30kg. A później, już w nieco wolniejszym tempie, jeszcze więcej. I z tego powodu leczy się od dziesięciu lat.
      Jedzenie dostawały darmo. Było to wszystko, co pozostaje po zamknięciu sklepów, a nie nadaje się na przechowanie i sprzedaż dnia następnego.
      W Niemczech żywność jest tania i sporo się jej marnuje.
      Początkowo nie mogłem pojąć, że pół minuty po zamknięciu sklepów nie sprzedadzą mi bułki, chociaż mają ich jeszcze setkę. I wszystkie do kubła.
      Potem zrozumiałem.
      Też to, że wszelkie tego typu regulacje mają swój początek w latach trzydziestych XX-go wieku i miały wówczas na celu ochronę aryjskiego handlu przed "rozpasanym" czyli w rzeczywistości elatycznym handlem niearyjskim. Ale to już inny temat. Na forum BW?
      • 5magna Re: do mnie na leczenie trafiła po raz 15.10.13, 21:39
        Popatrz na Jasia co sie z nim stalo. Musieli mu zamowic oversized pieluchy z USA.....Niestety byly zrobione w Chinach.....

www.google.ca/imgres?imgurl=http://img03.taobaocdn.com/bao/uploaded/i3/11337025068001665/T182pMFk0dXXXXXXXX_!!0-item_pic.jpg&imgrefurl=http://www.offerany.com/p-24920524814-Thin-dry-Pampers-Pampers-diapers-XL-oversized-color-cartons-diapers-Pampers-XL128.html&h=800&w=800&sz=302&tbnid=WqtvACiRwnPeSM:&tbnh=108&tbnw=108&zoom=1&usg=__kX13MVa_AGaXBAV7BctJRVpoIb0=&docid=SU2At7ktUiUj8M&sa=X&ei=iJldUpewLem2yAHdu4CYDg&ved=0CF0Q9QEwCDgK
      • wojciech.2345 prośba 15.10.13, 21:47
        Bogdan,
        to ciekawe co napisałeś, mógłbyś to jakoś rozszerzyć?
        Będę wdzięczny.
        • mara571 dla rozrywki: wiesci z USA 15.10.13, 22:25
          www.ksla.com/story/23679489/walmart-shelves-in-springhill-mansfield-cleared-in-ebt-glitch
          • eva15 Re: dla rozrywki: wiesci z USA 15.10.13, 22:28
            No i przynajmniej raz biedacy sobie pożyli. Niech im będzie na zdrowie!
          • misterpee Re: jaka jest Moskwa ? 15.10.13, 22:50
            Nie wiem, Zapewne roznorodna, to stolica najwiekszego panstwa na swiecie, ze swoja tradycja, historia, i wspolczesnoscia. OBSERWUJE MOSKWE, jej architekture, i ludzi poza granicami Rosji. Gdybym byl politykiem rosyjskim, nie dopuiscilbym do takiego gigantycznego nonsensu jak Moskwa, wiedzialbym na przykladzie, N.Jorku, Tokio, Meksyko City, ze nie przynosi to nikomu zadnego pozytku, Dla Rosji modelem powinny byc Niemcy z malym Berlinem i rozwinietymi centrami calych Niemiec. Nawer Rosjanie mowia, Moskwa to nie Rosja, Moskwa to jest Nowy Jork, to jest miasto kosmopolityczne, gigantyczne , ktore oferuje wszystko. Moze nie wszystko, bo N Jork oferuje niby wszystko, a jest to poprostu najwieksza wiocha na swiecie, z mentalnoscia najbardziej prowincjonalna i zyciem ktore tamowane jest kazdym czerwonym swiatlem, radiacja i bezwgledna wladza Wall Street.
            • wojciech.2345 Re: jaka jest Moskwa ? 15.10.13, 23:07
              Tam jest zawsze zimno.
      • mara571 troche mi cos przypomina 15.10.13, 22:47
        mianowicie losy najlepszej przyjaciolki mojej mamy.
        W czasie wojny na robotach w Niemczech glodowala jako mloda dziewczyna. Potem studiowala farmacje we Wroclawiu i znowu glodowala, bo matka wdowa nie mogla specjalnie pomagac.
        Po urodzeni dwojki dzieci utyla i tyla cale zycie. Tylko jej wiedza medyczna, dostep do lekow pozwolily jej przezyc wiecej niz 80 lat. O dietach nigdy nie chciala slyszec. Mamie mowila, ze boi sie glodu i bolu z nim zwiazanego.
    • mara571 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 22:38
      e.va15 napisał(a):

> Towarzysząc młodym binzeswomen, które osiągnęły sukces zawodowy niemiecka ekipa
      > wylądowała na prywatnym przyjęciu i tam trafiła na Russlanddeutsche, który wró
      > cił z Niemiec do Rosji. Naiwni Niemcy zdziwieni, czemu facet dobrowolnie opuści
      > ł wspaniały Reich dowiedzieli się niechcący prawdy o współczesnych Niemczech.
      > Mężczyzna - również biznesman odpowiedział bez ogródek mniej więcej tak:
      > do pieniądzy i pozycji można dojść w Rosji/Moskwie ale nie w Niemczech.
      Niemcy
      > to dobry, poczciwy kraj dla wszystkich tych, którzy szukają socjalu/zapomogi, a
      > le nie dla tych, którzy chcą coś zdziałać i zarabiać.
      > No i trafił w sedno - do Niemiec emigrują ci, którzy szukają zapomogi, a ci któ
      > rzy chcą się rozwijać i dorobić powoli opuszczają tej kraj (jeśli mają taką moż
      > liwość).

Ja bym powiedziala tak: dla Russlandsdeutsche bylo juz za pozno. Za pozno, aby przybywajac do Niemiec w latach 80-tych, 90-tych dojsc szybko do pieniedzy.

Od mojej kolezanki, rosyjskiej Zydowki, mozna tez uslyszec inne opowiesci. Pieniadze i to duze zrobione w Moskwie, ale pozniej przeprowadzka nad Ren. Dla dobra dzieci i mlodej zony. I bezpieczenstwa. Ponoc bogaci w Moskwie nie moga zyc bez ochrony.

Gute Besserung
      • eva15 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 22:53
        Obejrzyj sobie ten film, powtórka jest w niedzielę. Zapewne multimilionerzy i miliarderzy mają ochronę, tak samo jest i na Zachodzie. Ale zwykli drobni rosyjscy milionerzy łażą i jeżdżą po Moskwie bez ochrony i bez kałacha. Owszem - ich domy mają ochronę, film to pokazuje, ale i na Zachodzie jest nie inaczej...
        • borrka Ot, bzdurki. 15.10.13, 23:10
          Milionerzy ciagle probuja jezdzic po Moskwie.
          Fakt, bez wiekszego powodzenia.

Ale to miasto klasy sredniej, a nie milionerow.
          Klasy sredniej, ktora stac na wyjazd na Cypr, ale mieszka w chruszczowce 40 m2
          • eva15 Re: Ot, bzdurki borrci 15.10.13, 23:14
            Borrcia , nakręć swój film o Moskwie i go sobie codziennie puszczaj. Poprawisz sobie nastrój tymi zamożnymi Rosjanami w chruszczówkach. Tylko w swoim filmie takich uświadczysz:-))
            • walter622 Głupoty borrata 15.10.13, 23:35
              eva15 napisała:
              > Rosjanami w chruszczówkach.

O ile ten banderowiec zdoła znaleźć w Moskwie chruszczówki - debilek/znaffca najwyraźniej nie wie, że chruszczówki w Moskwie burzą (w 2015 r. mają zakończyć). Tak więc trochę jeszcze zostało w dzielnicach robotniczych i mieszkają w nich głownie imigranci.
              realty.rbc.ru/articles/10/09/2013/562949988838703.shtml
              Na marginesie - pytałaś o imigrantów na innym wątku.
              • eva15 Re: Głupoty borrata 15.10.13, 23:38
                Borrcia naprawdę powinien sobie nakręcić swoją własną bajką i ją codzień oglądać, to go dowartościuje.

Pytałam, ale Twoja odpowiedź nie trafiła w sedno mojego pytania. Jestem chora (grypa) , więc nie miałam energii postawić pytania jeszcze raz.
                • walter622 Re: Głupoty borrata 15.10.13, 23:45
                  eva15 napisała:
                  > to go dowartościuje.

A może napisać i wydać kolejną książeczkę i ją reklamować na tym forum.
                  Ostatecznie może ją dodawać gratis do rolki papieru toaletowego w jakimś
                  supermarkecie -:)
                  • eva15 Re: Głupoty borrata 15.10.13, 23:53
                    Borrcia ciągle się sprzedaje na forum jako znaffca Rosji i Niemiec i ciągle dostaje po łapach. To może być frustrujące:-)
                    • walter622 Re: Głupoty borrata 15.10.13, 23:58
                      eva15 napisała:
                      > To może być frustrujące:-)

Banderowiec-masochista ? Ciekawa dewiacja.

Z innej beczki - jutro "przyjacielludowychobserwatorów" będzie miał używanie.
                      Info z przed pół godziny:

news.mail.ru/inregions/moscow/90/incident/15209440/?frommail=1
      • eva15 Re: Niemiecki film o Moskwie i... Niemczech 15.10.13, 23:01
        mara571 napisała:

> Ja bym powiedziala tak: dla Russlandsdeutsche bylo juz za pozno. Za pozno, aby
        > przybywajac do Niemiec w latach 80-tych, 90-tych dojsc szybko do pieniedzy.

Tja, no ale dlaczego za późno?

> Od mojej kolezanki, rosyjskiej Zydowki, mozna tez uslyszec inne opowiesci. Pien
        > iadze i to duze zrobione w Moskwie, ale pozniej przeprowadzka nad Ren. Dla dobra dzieci i mlodej zony.

Tja, Zydzi ogólnie rzecz ujmując są kosmopolitami i czują się wszędzie jak u siebie w domu . Rosjanie są jak wynika z filmu w Moskwie - nie wyemigrowali:-)

> Gute Besserung

Spasibo

• wojciech.2345 Ambasador Rosji oburzony 15.10.13, 23:17
      Ambasador Rosji w Polsce Aleksander Aleksiejew wyraził oburzenie z powodu rzeźby przedstawiającej radzieckiego żołnierza gwałcącego ciężarną kobietę ...

wiadomosci.onet.pl/trojmiasto/ambasador-rosji-oburzony-rzezba-radzieckiego-zolnierza-w-gdansku/h5t4p
      • misterpee Re: to jest oburzajace 16.10.13, 00:23
        pokazywanie tego rodzaju pozycji w miejscu publicznym. To nie sluzy niczymu, oprocz demoralizowania spoleczenstwa i podjudzania przeciwko innemu narodowi. Nie ulega watpliwosci ze tak jak wielu amerykanskich zolnierzy gwalcilo kobiety niemieckie, lub irackie , zapewne zdarzaly sie wypadki gwaltu przez zolnierzy kazdej innej armi. Wulgazyzacja taka powinna byc zakazana.
        • misterpee Re: to jest oburzajace 16.10.13, 00:31
          lubczasopismo.salon24.pl/Fikcje/post/540596,gwalt-na-rzezbie-gwalt-i-debata-na-temat-gwaltu
    • wojciech.2345 Tak mści się Rosja 15.10.13, 23:20
      Tak mści się Rosja. Największe procesy pokazowe ostatnich lat

Pokazowe procesy polityczne stały się częstą praktyką w rosyjskim sądownictwie. Rozprawa nad aktywistami Greenpeace'u, którzy ośmielili się przeszkodzić działalności Gazpromu w Arktyce, ma być przestrogą dla innych śmiałków. Podobnie jak w przypadku innych głośnych procesów ery putinowskiej – sprawy Jukosu, dziewczyn z Pussy Riot czy opozycjonisty Aleksieja Nawalnego.

wiadomosci.dziennik.pl/swiat/galeria/440477,1,chodorkowski-pussy-riot-greenpeace-procesy-pokazowe-w-rosji-galeria-zdjec.html
    • johnny-kalesony Ewa, a czytałaś ... 15.10.13, 23:29
      Ewa, a czytałaś "Cesarza" Kapuścińskiego? Pytam, bo według tego opisu, film mi tę książkę nieco przypomina ... W kraju bida, ale dwór bawi się w najlepsze.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
      • wojciech.2345 Re: Ewa, a czytałaś ... 15.10.13, 23:58
        johnny-kalesony napisał:
        > Ewa, a czytałaś "Cesarza" Kapuścińskiego? Pytam, bo według tego opisu, film mi
        > tę książkę nieco przypomina ... W kraju bida, ale dwór bawi się w najlepsze.
        ---------------
        No i na dworze cesarza jest wstydem nie kraść.
        • 1borgia Re: Ewa, a czytałaś ... 16.10.13, 00:32
          strzalka!
    • kylax1 I dlatego Rosja korzysta z niemieckich technologii 16.10.13, 01:49
      A nie odwrotnie.

Po prostu system społeczny w Niemczech jest inny. W Rosji jest oligarchia i stosunkowo ubogie społeczeństwo.

W Niemczech nierówności dochodowe są mniejsze, dlatego może się wydawać, że ciężej jest coś osiągnąć, bo nie ma przyzwolenia na tzw. "dziki kapitalizm".
      • darekvtb Re: I dlatego Rosja korzysta z niemieckich techno 16.10.13, 09:15
        "W Niemczech (..) nie ma przyzwolenia na tzw. "dziki kapitalizm"."

Owszem, w Rosji on byl - za czasow "pijanego demokraty" Jelcyna.
        Teraz Rosjanie tamte czasy wspominaja jak straszny sen..
    • borrka Niemiecka drwina. 16.10.13, 10:25
      Nie wiem, co tak zachwyca nasza poczciwa Effcie.
      Kawalki filmu, do znalezienia w necie, przedstawiaja bogatych Rosjan, jako prymitywne, dorobkiewiczowskie prostactwo, ktore dopiero "lekcje" savoir vivre oduczyly mlaskac.

Wypisz wymaluj wyobrazenie widza z Castorp Rauxel, latami ksztaltowana przez Bednarza i Knoppa:
      nieobyci polgangsterzy, szastajacy pieniedzmi versus babuszki konajace z glody na rogu ulicy Twerskiej.

Program osmiesza jedynie rosyjskie spoleczenstwo, ukazane przez pryzmat bezmozgich kur domowych w futrach za 600 tysiecy EURO, ktorych zyciowym celem jest "podobac sie" partnerowi.
      • eva15 Kłamiesz celowo a także z niewiedzy 16.10.13, 11:48
        Wypisujesz głupoty .
        Film porównuje subtelnie nowych Ruskich z lat 90. (nie nazywając ich z imienia) z obecnymi Rosjanami i pokazuje, że to już zupełnie inni ludzie.
        I faktycznie - dawne obwieszanie się złotem i ostry makijaż zostały zastąpione wyrafinowanym gustem strojów, wnętrz oraz eleganckim delikatnym makijażem.
        Faktem jest, że nowi Ruscy sprzed 20 lat nie mieli manier, czemu więc nie zrobić porównań?

Z drugiej strony film pokazuje współczesną moskiewską projektantkę mody, która zaopatruje swymi projektami zachodnie filmy. To chyba dowód podziwu dla jej talentu i smaku, czyż nie?

Kilka miesięcy temu napisałam na forum, że u Rosjanek nie podoba mi się ostry, wyzywający makijaż. Romrus napisał, że to już przeszłość, występuje jeszczy tylko co najwyżej na prowincji, w metropoliach już nie. On nie kłamał. Te moskiewskie kobiety mają już smak i styl.

Wipisujesz głupoty. Obok niepracujących kobiet wiszących na bogatych mężach film pokazuje kobiety samodzielne, prowadzące z sukcesem własny biznes , bogate i niezależne.

Na tym właśnie polega uczciwwość filmu i twoja nieuczciwość. Film pokazuje uczciwie rzeczywistość jaką ona jest w swych wielu wymiarach, ty robisz złośliwą , wyrywkową karykaturę i przekręcasz fakty.
        • borrka Widzialem kawalek na Youtubie. 16.10.13, 11:53
          I w nim jest DOKLADNIE to, co opisalem.
          Calego filmu nie znam, znam stosunek Niemcow do Rosjan i to mi wystarczy:))))
          • eva15 Widzialeś kawalek, wypowiadasz się o całości 16.10.13, 12:01
            Wyrywanie fragmentów z kontekstu to typowa metoda manipulatorów i propagandzistów.
            • borrka Nie dalas linku do calosci. 16.10.13, 12:10
              Oceniam, co widzialem i nie ukrywam tego.
              • eva15 Skąd mam wziąć? 16.10.13, 12:18
                Napisałm wszak, że takiego linku nie ma, bąąd powtórki w tv. zresztą i ten film jest powtórką z 2011, leciał wtedy na ARD.

Wydawanie opinii o całości na podst. małych wycinków mądre nie jest.Jeszcze mniej mądre jest wkładanie Niemcom (w tym i filmnowcom) w usta i głowy, co mają myleć o Rosji, bo borrcia tak uznał:-))).
                Zebyś nie wiem jak się gimnastykował ten film nie kpił z Rosji (choć oczywiście wytykał wady), Moskwę uznał na światową metropolię i zakończył prowokacyjnie:

Wo war noch mal dieses New York?
                • borrka Niemcy nie sa tu zadnym autorytetem. 16.10.13, 12:46
                  Rosji albo nie znaja, albo opacznie interpretuja swe doswiadczenia.
                  Z pozycji "dobrego pana" przewaznie.
                  • eva15 Niemcy powinni się Rosji u borrci uczyć 16.10.13, 12:57
                    Basta! Inaczej nigdy nie będą mieć o niej pojęcia.
                    • borrka Ucza sie. 16.10.13, 12:59
                      Od dawna.
            • j-k smiechu warte - kto to mowi ? 16.10.13, 12:27
              eva15 napisała:
              Wyrywanie fragmentów z kontekstu to typowa metoda manipulatorów i propagandzistów.

smiechu warte - kto to mowi ?
              jestes typowym przykladem w manipulacji i propagandzie - chocia (byc moze)
              przyswiecaja Ci szlachetne cele - walki z INNYMI propagandzistami...

a intelektualnie stac cie na OBIEKTYWIZM - po prostu...
              - tyle ze emocje biora gore - co ?
          • darekvtb Barrat - znaffca Rosji.. 16.10.13, 12:31
            "Calego filmu nie znam, znam stosunek Niemcow do Rosjan i to mi wystarczy"

Drogi panie ekspercie od Rosji!
            Ja mieszkam w Rosji prawie cwierc wieku. W Petersburgu, Moskwie i na Polnocnym Kaukazie.
            Z Niemcami tutaj mam kontakt bardzo czesto. Czasem razem pijemy, czasem sie sprzeczamy. Zwykle opowiadamy kawaly "o Niemcu, Ruskim i Polaku" :-)
            Zapewniam pana ze stosunek Niemcow do Rosjan jest bardziej pozytywny niz Niemcow do Polakow..
            I nie jest to tylko kurtuazyjna uprzejmosc - oni sa zakochani w Rosjankach. Jesli Niemiec mieszka dluzej niz 5 lat w Rosji to do ojczyzny wraca z rosyjska zona. Wyjatki od tej reguly sa nie czeste :-)
            Jeden niemiec ozenil sie z kolezanka mojej zony i teraz sie z nim przyjaznie. Inny mieszka za rogiem, zona Rosjanka i 3 dzieci. Razem pilismy na urodzinach sasiadki-Tatarki gdzie szalal jej maz - Francuz.
            Rosjanki, to oddzielny temat. Maja cos takiego w sobie...
            Jeszcze inna moja sasiadka mieszka w luxusowym domu i czesc mieszkan wlasciciele wynajmuja obcokrajowcom pracujacym w Rosji. Pewien Francuz mieszkal na 4 pietrze z zona (Francuzka) i 3 dziecmi. Na wakacje zona z dziecmi wyjechala do ojczyzny a on zostal sam.. Sasiadka zauwazyla noca ze z mieszkania Francuza cieknie woda i zadzwonila do dyzurnych hydraulikow. Cala ferajna razem z sasiadka pobiegli na 4 pietro a tam... im otworzyl Francuz z mloda Rosjanka! Zona sie wsciekla i chyba go porzucila, a poniewaz on zostal sam to jego firma wynajela mu teraz kawalerke w innym miejscu..
            Takie to sa Rosjanki, zaden meszczyzna im sie nie oprze :-)
            P.S.
            Moze jednak warto to wideo obejrzec w calosci i wtedy sie wypowiadac, a to.. upodabnia sie pan do Wojtusia!
            • j-k Darek, nieznaffca Niemiec :) 16.10.13, 12:38
              darekvtb napisał:

> Ja mieszkam w Rosji prawie cwierc wieku.

- a ja mieszkam w Reichu dluzej niz Pan...

> Zapewniam pana ze stosunek Niemcow do Rosjan jest bardziej pozytywny,
              niz Niemcow do Polakow..

- a ja zapewniam PANA, ze jest odwrotnie.
              od czasu przystapienia Polski do UE - to sie RADYKALNIE zmienilo
              - o czym byc moze Pan nie wie.

Dr. J.K.
            • borrka Nie napisalem zlego slowa o Rosjankach. 16.10.13, 12:38
              Nie mam specjalnych powodow.
              Z reszty postu NIC nie wynika.
              Jako "banderowiec" musialem ciut Matuszke tez poznac, czyz nie?
              • eva15 Re: Nie napisalem zlego slowa o Rosjankach. 16.10.13, 12:54
                T ytak poznałeś Rosję jak niemiecki dziennikarz Roth, którym mara się zachwyca.
                Obaj patrzycie przez negatywne okulary i widzicie, co chcecie zobaczyć. Roth wysmażył ksiażkę, której autorem mógłbyś być i ty. Wg niego Rosja, Gasprom etc. to banda złodziei , przekręciarzy i bandytów. Mara przeczytała to dzieło z wypiekami na twarzy i uznała, że to bardzo obiektywna, uczona rozprawa.
        • eva15 Re: Kłamiesz celowo a także z niewiedzy 16.10.13, 12:45
          Niemcy znający Rosję są nią zachwyceni i faktycznie Rosja zawdzięcza to w dużym stopniu swoim kobietom.
          Ale niemiecka propaganda medialna przeznaczona dla Niemców w Niemczech to co innego. Ta propaganda podlega jedynie słusznej zachodniej linii czyli z reguły stara się przedstawić Rosję w nienajlepszym świetle, obiektywizmu i uczciwości dziennikarskiej jest w tych przekazach niewiele.

Na tym tle omawiany film jest rrelatywnie obiektywny pokazuje bowiem Moskwę w możliwie dużej różnorodności - od bogactwa do zwykłych ludzi, od kobiet -ozdób miliarderów po kobiety samodzielne i z sukcesem w biznesie, w tym także z międzynarodowym sukcesem. Pokazuje biedną rencistkę dorabiającą w komicznym "gospodarstwie rolnym" na terenie restauracji oraz tę samą rencistkę na jej własnej daczy, gdzie ma prawdziwe własne mminiaturowe gospodarstwa rolne.
          • j-k Piszesz celowo a także z niewiedzy:), Evelein 16.10.13, 12:52
            I widac , ze w Rassiji nigdy nie bylas...

Maskwa - a Rassija (glubinka/prowincja) - to dzis dwa rozne swiaty...

Maskwa blyszczy (w centrum) podobnie jak New York
            natomiast glubinka nadal przypomina PRL z lat 60.tych.
            z konskimi furmankami :)
          • borrka Niemcy znajacy Rosje sa przerazeni. 16.10.13, 12:57
            Rosja totalnie kloci sie z ich wyobrazeniem o tym, co dobre.
            No, z wyjatkiem swobody "eventow" typu biwak, lowienie, polowanie itd.

Kobietami moga byc zachwyceni - sa ok i nie tylko urode mam na mysli.
            Niestety, spotykaja specyficzne Rosjanki.
            Profesjonaliski, mailorder brides, "Rusaczki".
            • j-k Niemcy znajacy Rosje sa przerazeni - nie calkiem : 16.10.13, 13:02
              borrka napisał:
              > Kobietami moga byc zachwyceni - sa ok i nie tylko urode mam na mysli.
              > Niestety, spotykaja specyficzne Rosjanki.
              > Profesjonaliski, mailorder brides, "Rusaczki".

swoje wiem...
              Maskwiczek nigdy nie tykalem, sa zblazowane
              natomiast dziewczyny z glubinki sa nadal w najlepszym porzondku :)))
              • borrka Alez sa. 16.10.13, 13:19
                Tylko Niemcy maja ograniczony kontakt z normalnymi dziewczynami.
                A te z Moskwy ... no coz ... nawet Sznur o tym spiewa, ale ja tez je lubie.
            • eva15 Znów wiesz lepiej 16.10.13, 13:03
              Mam dość częsty kontakt z przemysłowcami niemieckimi inwestującymi w Rosji. Musisz mi kupić borrciową lupę, bym to "przerażenie" mogła dostrzec.

Oni co najwyżej narzekają na marną organizację pracy, na brak dyscypliny i samodzielności pracowników, ale do przerażenia daleko, zwłaszcza, że dotyczy to głównie prownicji. W większych miastach, o metropoliach nie wspomnę, sytuacja jest wg nich znacznie lepsza.
              Borrcia, wiem, że piszę na próżno. Ty i tak wiesz lepiej i dlatego powinnam w tym miejscu zakończyć.
              • borrka W ktorym moskiewskim hotelu poznaja Rosje? 16.10.13, 13:27
                Poprawnosc polityczna i tyle.
                Sek w tym, ze oni nie znaja prawdziwej Rosji .
                Stykaja sie z roznymi posrednikami: czy to tlumacz, czy to bladz, czy to prawnik rosyjski.
                Widza Rosje dwuwymiarową, a ona jest trojwymiarowa.
                Oczywiscie, nie dotyczy to Rusakow, czy banderowcow:)
                • eva15 Re: W ktorym moskiewskim hotelu poznaja Rosje? 16.10.13, 13:34
                  W jakim hotelu? Cio ty pleciesz?
                  No ale może to trochę i moja wina, bo chyba niejasno sią wyraziłam. Pisząc na skróty "przemysłowcy" miałam na myśli managerów niemieckich, którzy są na miesiące lub lata oddelegowywani do pracy w niemieckich firmach w Rosji z Rosjanami. Zyją i pracują z nimi na codzień.
                  • j-k Borrka ci to jusz wyjasnil. Evelein 16.10.13, 13:43
                    eva15 napisała:
                    Pisząc na s króty "przemysłowcy" miałam na myśli managerów niemieckich, którzy są na miesią
                    > ce lub lata oddelegowywani do pracy w niemieckich firmach w Rosji z Rosjanami.
                    > Zyją i pracują z nimi na codzień.

Tak, ale nie stykaja sie ze "zwyklymi" Rosjanami/Rosjankami - tylko z niektorymi ich grupami znajacymi jezyki
                    - o czym wspomnial Borrka.
    • jk2007 artykul o Moskwie i... tubylcach 16.10.13, 13:04
      www.kp.ru/daily/26146/3035484/
      takie moskiewskie realia
      • darekvtb O Paryzu i tubylcach! 16.10.13, 13:20
        "Знaете, я тoлькo чтo вернyлcя из Пaрижa и в oчереднoй рaз пocмoтрел, нacкoлькo тaм дoигрaлиcь c мигрaнтaми. В гoрoде еcть целые рaйoны, где бoльше нет фрaнцyзoв. В метрo пoзднo вечерoм лyчше не пoявлятьcя - oгрaбят, хoрoшo, еcли не yбьют."

Chyba latwo przegooglac?
        Ja tez mieszkalem w Paryzu ponad tydzien i jestem w szoku. Wiecej tam jezdzic nie chce!
        Gorzej jest chyba tylko w Neapolu..
    • jk2007 polsko - rosyjska TV 16.10.13, 14:36
      У Рoccии и Пoльши мoжет пoявитьcя coвмеcтный интернет-телекaнaл o кyльтyре. Этo - oднo из предлoжений пoльcкo-рoccийcкoгo Фoрyмa oбщеcтвеннocти, кoтoрый coбирaлcя в пригoрoде Вaршaвы Непoренте для тoгo, чтoбы oбcyдить прoгрaммy нaмеченнoгo нa 2015 гoд Гoдa Рoccии в Пoльше, Гoдa Пoльши в Рoccии.
      www.rg.ru/2013/10/13/telekanal-site-anons.html
      trzymam kciuki!
      • borrka Byloby super! 16.10.13, 14:49
        Polska i ruska kultura sa w pewnym stopniu kompatybilne i uzupelniaja sie.
        Potrzebne bylyby indywidualnosci do realizacji programu.
        Cos w stylu Tanki Tolstojowej, czy Domogarowa.
        Ale ci nie beda robic calkiem za darmo.
        Chociaz Domogarow ma sentyment do Polski...
        • j-k niemiecko-francuska TV Arte - to wielki sukces. 16.10.13, 14:59
          czesto ogladam.

rowniez jestem calkowicie za.

i jedni i drudzy maja sobie WIELE do zaproponowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka