Dodaj do ulubionych

Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry?

30.10.13, 16:47
Mam dwa pytanie:

1.Dla czego na calym swiecie sa pomniki,tablice pamiatkowe ,memorialy na miejscu i ku czci nazizstowskich lagrow smierci?

2.Dla czego stalinowskie lagry nie maja takiego wziecia,jak lagry nazistowskie?

Czy zna ktos odpowiedz ?

p.s. Ja znam :-)
--
===================
Wody w usta nabiera zwykle ten, kto źle pływa w potoku słów.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 17:04
      Odpowiedź jest łatwa, ale mocno niepoprawna politycznie...
      • igor_uk Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 17:09
        Ewa,cos mi sie wydaje,ze ty jestes na dobrej drodze.
        Ale powiedz,czy w imie poprawnosci politycznej mozno dzielic ofiary na poprawnie politycznie i takie,ktore nie sa?
        • eva15 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 17:53
          igor_uk napisał:

> Ewa,cos mi sie wydaje,ze ty jestes na dobrej drodze.

Ależ, ja znam odpowiedź, to naprawdę nie jest trudne (dla myślących:-)).

> Ale powiedz,czy w imie poprawnosci politycznej mozno dzielic ofiary na poprawni
          > e politycznie i takie,ktore nie sa?

Faktem jest, że tak właśnie się robi...
          • ubiquitousghost88 Czysta logika. Jeśli ofiarą staje się ofiara... 30.10.13, 18:57
            ...to z geszeftu nici...
          • pimpus18 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 18:58
            Stalinowskie ofiary są na cenzurowanym?

Może jeszcze w Pomrocznej?

Gdzie się kończy wlaściwie myślenie ( u tych myślących)?
    • igor_uk Zeby bylo latwiej. 30.10.13, 17:07
      Buchenwald

Komendantami byli:

Karl Otto Koch, lipiec 1937 – grudzień 1940
      Hermann Pister, styczeń 1941 – kwiecień 1945
    • wojciech.2345 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 17:15
      Jedni mają sumienie, a drudzy go nie mają.
      Pytanie było łatwe.
    • lubat Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 18:31
      Igor, Ty się chyba naprawdę nudzisz!
      Każdy może na własny użytek znaleźć dziesiątki podobieństw i tyle samo różnic, w zależności od "upodobań".
      Dla mnie one są tak samo odległe czasowo i emocjonalnie jak np. rzeź Ormian. Ale jeszcze dla mojego ojca niemieckie obozy były synonimem zła, bo na Majdanku zginął jego stryj, a w stalinowskich ginęli "wrogowie Polski". (Autentyczne - takie tłumaczenie kiedyś spotkałem)

"stalinowskie lagry nie maja takiego wziecia,jak lagry nazistowskie" bo niemieckie są dostępne, można powiedzieć są "pod ręką", natomiast do stalinowskich trzeba jechać tydzień pociągiem i drugi reniferami. Komu by się chciało jechać?
      • igor_uk Lubat,chyba nie zauwazyles czegos. 30.10.13, 18:48
        Obozy nazistowskie sa tylko na terenie Europy,ale muzea holokaustu sa po calemu swiatu.Felus,naprzyklad ,nie musu jechac do Polski,zeby dowiedziec sie tego,co bylo w Auschwitz ,on moze o tym dowiedziec sie na miejscu (United States Holocaust Memorial Museum) .
        • pimpus18 Re: Lubat,chyba nie zauwazyles czegos. 30.10.13, 18:55
          A co jankesi (i amerykańskie żydki) przeciwko holokaustowi?

• igor_uk Re: Lubat,chyba nie zauwazyles czegos. 30.10.13, 19:01
            Nie sa,skad taki wniosek,Pimpus?
            • pimpus18 Re: Lubat,chyba nie zauwazyles czegos. 30.10.13, 19:04
              Igor, to jest pytanie.

Jak zwykle u mnie.

W UK ktoś się nad tym zastanawiał już?
              • igor_uk Re: Lubat,chyba nie zauwazyles czegos. 30.10.13, 19:11
                Tak,zostanowiaja sie caly czas.Chociaz by ja :-)
                A tak serio.W UK i jedni i drudze obozy nikogo nie interesuja.
                • pimpus18 Re: Lubat,chyba nie zauwazyles czegos. 30.10.13, 19:20
                  Ty się tam jakoś jeszcze nie zaaklimatyzował.

When in Rom, do as Rome does.
                  • felusiak1 korekta 31.10.13, 00:41
                    When in Rome do as the Romans do.
                    When writing in English do as ...... Just a suggestion
                    • pimpus18 Re: korekta 01.11.13, 11:15
                      Feluś, dzięki za uwagę.

Kiedyś w bardzo już zamierzchłych czasach przeczytałem podobne zdanie: "In Rome do as Rome does."
                      Dobrzycka, Kopczyński, Język angielski dla początkujących, Wiedza Powszechna, Warszawa 1982, wydanie X, lekcja 23. Zajęło mi trochę czasu, żeby znaleźć to zdanie - i tę książkę.
                      Także, jak mi się wydaje, językowo (abstrahując od tego błędu ortograficznego) powinno ono być mimo wszystko poprawne, chociaż oczywiście teksty tam są bardzo proste, chociaż ciekawe.
                      Tak to wtedy zapamiętałem. W nieco innym brzmieniu św. Ambrożego jest ono bardzo popularne tam dzisiaj, do tego zdaje się dochodzą niuanse brytyjsko-amerykańskie.

Interesujące uwagi zawsze mile widziane.

• lubat Re: Igor, przesadzasz.... 30.10.13, 18:57
          ... z tym całym światem!

Muzeów Holocaustu nie ma np. w Burundi, ChRL, ani tym bardziej w Iranie. One są tam, gdzie jest silna diaspora.

Ale dokładnie to samo robią i Polacy i jeśli już nie muzeum, to co najmniej pomnik Katynia stoi wszędzie, gdzie jest zorganizowana Polonia. A że w "rywalizacji" w tej dyscyplinie zdecydowanie wygrywają starsi bracia, to tylko odzwierciedlenie ogólnej rywalizacji: gospodarka, nauka, sztuka itp. itd.
          • pimpus18 Re: Igor, przesadzasz.... 30.10.13, 19:06
            No w Pomrocznej już nie ma diaspory.

I jakby mało kto za nią tęskni.
          • igor_uk Pewnie,ze nie kazdym kraju. 30.10.13, 19:07
            Przeciez mnie nie chodzi,ze w kazdym Kraju,a tylko w roznych zakatkach swiatu.
            Zreszta to i tak szczegol.
            W Stanach jest bardzo liczna i wplywowa diaspora poradzieckich Zydow,ktore ponoc strasznie ciepieli od wladz radzieckich.Czemu w Washingtonie nie ma Muzeum Gulagu?
            • elka-sulzer Re: Pewnie,ze nie kazdym kraju. 30.10.13, 19:12
              gor_uk napisał:

> W Stanach jest bardzo liczna i wplywowa diaspora poradzieckich Zydow,ktore pon
              > oc strasznie ciepieli od wladz radzieckich.Czemu w Washingtonie nie ma Muzeum G
              > ulagu?

No cos ty Igor!
              Jeszcze goyom do glowy przyjdzie rozliczac dzialalnosc takich Yagodow albo innych Berii i odszkodowan sie dopominac od narodu wybranego.
              • pimpus18 Re: Pewnie,ze nie kazdym kraju. 30.10.13, 19:25
                Albo o tę całą Wielką Rewolucję Październikową.

Ruskich tam w kierownictwie zadziwiająco mało było.

Pieniądze lepiej zostawić w rodzinie.
            • pimpus18 Re: Pewnie,ze nie kazdym kraju. 30.10.13, 19:18
              Jeszcze zaczną pytać o dyrektorów.

Igor, Ty masz poczucie humoru jak z Monty Pythona.
              • igor_uk Robi sie co raz cieplej :-) 30.10.13, 19:43
                Szefowie Kierownictwa (Нaчaльники Упрaвления):

Fiodor (Teodors) Iwanowicz Eichmans (Ф. И. Эйхмaнc) (kwiecień – czerwiec 1930)
                Łazar Josifowicz Kogan (Л. И. Кoгaн) (do 9 czerwca 1932)
                Matwiej Dawidowicz Berman (М. Д. Бермaн) (do 16 sierpnia 1937)
                Izrail Izrailewicz Pliner (И. И. Плинер) (do 16 listopada 1938)
          • malkontent6 Re: Igor, przesadzasz.... 30.10.13, 22:09
            lubat napisał:

> pomnik Katynia stoi wszędzie, gdzie jest zorganizowana Polonia.

I to was chyba najbardziej boli.

www.katynbaltimore.com/images/katyn_6/tn_katyn_6_01.html
            • lubat Re: Igor, przesadzasz.... 31.10.13, 13:11
              malkontent6 napisał:

> lubat napisał:
              >
              > > pomnik Katynia stoi wszędzie, gdzie jest zorganizowana Polonia.
              >
              > I to was chyba najbardziej boli.

Maruda, my to mamy głęboko w doopie!
          • eva15 Lubacie, nie załapałeśi istoty tematu... 30.10.13, 22:20
            • igor_uk Re: Lubacie, nie załapałeśi istoty tematu... 30.10.13, 22:33
              To fakt,chyba ze Lubat nie wie,kim z narodowosci,zazwyczaj,byli naczelniki lagrow w ZSRR.
              • eva15 Re: Lubacie, nie załapałeś istoty tematu... 30.10.13, 22:44
                Pewnie i wie, ale nie pomyślał o tym w kontekście Twojego tematu.
                • igor_uk Re: Lubacie, nie załapałeś istoty tematu... 30.10.13, 22:55
                  O to i chodzi,Ewa.
                  Jak mozno otworzyc w Hameryce memorial poswiecony Gulagu i nie wskazac,kto byl pomyslodawca i kim byli naczelniki tego tworu.Przeciez nawet narodowosci nie trzeba bylo by podawac,sami imiona i nazwiska wystarcza.
                  • eva15 Re: Lubacie, nie załapałeś istoty tematu... 30.10.13, 22:57
                    No i na tym koniec całej tej dyskusji...
    • pimpus18 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 18:52
      A gdzie właściwie te pomniki by miały być?

Pragmatyczni Niemcy wybudowali od razu krematoria.

U Stalina ludzie sami zdychali - jakoś tak mało efektownie.

Idee: Praca czyni wolnym i Każdemu na co zasłużył są wiecznie żywe.
      • igor_uk Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 18:55
        Na calym swiecie sa muzea holokaustu,Pimpus.W nich nie ma zwlok,w nich kazdy moze dowiedziec sie wszysstko o obozach zaglady,miedzy innym i o tym,kto byl komendantem obozu.
        • pimpus18 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 19:02
          Igor, Ty się chyba pytał o pomniki.

No ja ni ch..ja nie mogę się dowiedzieć: Z co właściwie Hitler tak nie lubił żydków i co właściwie alianci w walce z holokaustem?

Są tam odpowiedzi też na te pytania?
          • igor_uk Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 19:09
            Nie,Pimpus,moje pytanie bylo o wiele szersze :
            "Dla czego na calym swiecie sa pomniki,tablice pamiatkowe ,memorialy na miejscu i ku czci nazizstowskich lagrow smierci?
            • pimpus18 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 19:14
              No ale już nie tak szerokie, żeby odpowiedzieć na te pytania.

Jak zwykle wszystko dla plebsu.

Naziści też plebs wychowywali.

Nic się nie zmieniło.
              • 5magna Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 19:24
                Bo z Niemcow mozna wydoic mamone a z Rosjan nie....
                • pimpus18 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 19:28
                  od żydków zresztą też nie.

I zaczęłyby się dyskusje, kto komu ile ma płacić.

• 5magna Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 19:40
                    Tak ze rosyjskie lagry mozna "miedzy bajki wlozyc"..... No money, no funny.
                • igor_uk Magna,a dla czego z Rosji? 30.10.13, 19:46
                  Czy za zbrodnie Eichmansa na Cukiermanie ma odpowiadac Rosjanin Iwanow?
    • melord Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 30.10.13, 20:58
      igor-z-uk napisał(a):

> 2.Dla czego stalinowskie lagry nie maja takiego wziecia,jak lagry nazistowskie
      > ?

zauwazylem,ze stajesz sie coraz bardziej poprawny politycznie
      stalinowskie(to oczywiste) i nazistowskie -wiec niby czyje?
      .hasbara stara sie przekonac swiat, ze to polskie,uzyc slow obozy niemieckie boi sie jak ... swieconej wody

na stalinowskich lagrach nie zrobia kasy,wyjatkiem byl Archipelg Gulag -Solzenicyna tylko dlatego,ze wiecej tam bylo fikcji niz prawdy(prawde ciezko sprzedac)
      podazasz tym samym sladem??
      • melord Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry?errata 30.10.13, 21:02
        melord napisał:

> igor-z-uk napisał(a):
        >
        > > 2.Dla czego stalinowskie lagry nie maja takiego wziecia,jak lagry nazist
        > owskie
        > > ?
        >
        > zauwazylem,ze stajesz sie coraz bardziej poprawny politycznie
        > stalinowskie(to oczywiste) i nazistowskie -wiec niby czyje?
        > .hasbara stara sie przekonac swiat, ze to polskie,uzyc slow obozy niemieckie
        >
        boi sie jak ... swieconej wody
        > podazasz tym samym sladem??

> na stalinowskich lagrach nie zrobia kasy,wyjatkiem byl Archipelg Gulag -Solzeni
        > cyna tylko dlatego,ze wiecej tam bylo fikcji niz prawdy(prawde ciezko sprzedac)

ps.akapit"podazasz tym samym sladem??" w zlym miejscu wyladowal

• igor_uk Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry?erra 30.10.13, 21:07
          Tak na pewno jest jasniej.
      • igor_uk melord,bez jaj. 30.10.13, 21:06
        Ja i poprawnosc polityczna :-)

" na stalinowskich lagrach nie zrobia kasy" ,to po czesci prawda,ale nie cala.
        • melord tak to wyglada 30.10.13, 21:41
          igor_uk napisał:

> Ja i poprawnosc polityczna :-)

niemieckie obozy koncentracyjne,poprawnosc polityczna okresla jako nazistowskie
          ekstrema tej poprawnosci jako polskie
          zwrocilem wiec uwage,ze podazasz tym samym sladem,szczegolnie ,ze uzywasz tego zwrotu w tym watku kilkakrotnie
          resocjalizujesz sie?...niektorzy beda zachwyceni

• igor_uk Re: tak to wyglada 30.10.13, 21:50
            Ten watek jest na tyle niepoprawny politycznie,ze malutka poprawnosc nie zmienia nic.
    • felusiak1 Czym różni się słoń od fortepianu? 31.10.13, 00:43
      Bzdura goni bzdurę ale co poradzić kiedy chory mózg rodzi coraz to więcej chorych złotych mysli.
      • igor_uk A czym rozni sie felus od krowy? 31.10.13, 17:47
        W niczym.Tak samo bardzo po woli mysli,jak i i to,ze doja go dzien w dzien,jak i krowe.
        Ale moze cieszyc sie z tego,ze i dymany jest raz do roku,jak i krowa.

p.s. Tylko w chorym mozgu moze powstac pytanie:Czym rozni sie slon od fortepiana? W sumie wiele,ale w b porzadnym fortepiano pokrycie klawisze robia sie z kiel slonia.
        • felusiak1 Re: A czym rozni sie felus od krowy? 01.11.13, 12:21
          pytanie było jak najbardziej powazne i opowiedzi nie podałeś.
          • igor_uk Juz daje odpowiedz ,powazna:-) 01.11.13, 17:12
            Ale na poczatku przyslowie rosyjskie : "Чтo мaл, чтo cтaр",co znaczy,ze co maly,co stary,a rozum ten samy! Wpadasz w dziecienstwo ,felus.Czytalem,ze ten proces jest nieodwracalny :-(

A teraz odpowiedz :

- Fortepian mozna zaslonic, a slonia nie można zafortepianic.
            • felusiak1 Re: Juz daje odpowiedz ,powazna:-) 01.11.13, 18:26
              Czyli rozumiesz igor na czym polegaja wypisywane przez ciebie nonsensy co oznacza ze robisz to celu siania bolszewzmu
              • igor_uk ja wiem,felus,co ja robie. 01.11.13, 18:44
                A czy ty jestes wstanie przyznac sie do tego,ze to twoi d rodace wymyslili radzieckie obozy zaglady dla inaczej myslacych?
                Taka ciekawostka,felus:
                W 1934 roku powstalo w ZSRR NKWD,wsrod 96 najwyzszych kierownikow 37 bylo Zydow,30 Rosjan ( w tym Ukraince i Bialorusini ,tak w dokumentach),7 Lotysze,4 Polaka i 2 Niemca.W 1936 roku,kiedy Jagoda byl zwolniony na amen,sytuacja zmienila sie w strone zwiekszenia liczby kierownictwa do 110.Z nich 43-Zyda,33 -Rosjanina( j.w),5 Polakow,9 Lotysze i nadal 2 Niemca.Odsetek Zydow w tej "szacownej" organizacji wzrosla do wprawie 40%,przy tym,ze odsetek Zydow do liczby mieszkancow ZSRR stanowil ca 1%.
                • felusiak1 Re: ja wiem,felus,co ja robie. 02.11.13, 00:56
                  Faktycznie mój rodak feliks ma ręce po łokcie we krwi.
                  Można też śmiało powiedzieć, że on był wykonawcą (wykonywał ochoczo) rozkazów wodza bolszewickiej kontrrewolucji. a wódz nie owilał w bawełnę i likwidował tysiącami. jego nastepca był prawdziwie pracowity i rozbudował archipelag.
                  I nie zwalaj na żydów bo oni byli przez twoich rodziców oklaskiwani, wybierani w wyborach i wielbieni. kazdy naród ma taki rzad na jaki zasługuje.
              • misterpee Re: Juz daje odpowiedz Felusiowi 01.11.13, 18:47
                Q: What's the only thing that grows in Austin?
                A: The Crime Rate!

Q: What's the only thing that grows in Arlington?
                A: The swelling from your head from getting jacked!

Q: Why do University of Houston grads keep their diplomas on their dashboards?
                A: So they can park in handicap spaces.

Q: Why are there so many unsolved murders in Texas?
                A: There are no dental records and everyone has the same DNA

Q: What does a Texas Felus and a bottle of beer have in common?
                A: They’re both empty from the neck up.

Q: What is th difference between a bucket of shit and Felus ?
                A: The bucket.
    • bywszy1 Re: oj,oj + 31.10.13, 11:24
      ci zydki,zydki!
      Wolnosc slowa-wszystko mozna gadac.
      Au pana jednak wyczuwa sie
      sie slady strasznej traumy psychicznej.
      Corka zydka pana w d... kopnela,pomimo,ze pan ja kochal.
      Mam pytanie,czy pan jest polaczek czy kacapek?
    • jk2007 papierosy marki “Белoмol 31.10.13, 12:26
      jako symbol Rosji. Ech, mocne!
      • jk2007 papierosy marki "Bełomorkanał" 31.10.13, 12:29
        nostalgia u Polaków
    • jk2007 Polacy a radzieckie lagry, wystawa w S.Petersburgu 31.10.13, 12:36
      "Стрaдaнию – прaвдy, yмершим – мoлитвy. Меcтa пoльcкoй пaмяти в Рoccии".
      www.polithistory.ru/vistavka/2724-stradaniyu-pravdu-umershim-molitvu-mesta-polskoy-pamyati-v-rossii
      • misterpee Re: wiem 31.10.13, 13:23
        moje wpisy zniknely !
        • misterpee Re: wiem 31.10.13, 13:36
          Po latach liczba ofiar w obozach nazistowskich zmalala, czasami ta drastycznie jak w Auschwitz z 6 milionow do okola miliona. Natomiast coraz wiecej ofiar znajduje sie w stodolach.
          Co do lagrow sowieckich - nikt liczby ofiar nie dyskutuje.
          • misterpee Re: wiem 31.10.13, 17:37
            sztuka w Auschwitz, czy ktos zna podobne przyklady z archipelagu gulag ? :
            www.whale.to/b/auschwitz_theatre.html
            Bruno Schulz malowal dla swohego niemieckiego oprawcy
            Początkowo Schulz został przydzielony do uporządkowania cennych zbiorów książkowych zrabowanych przez Niemców z biblioteki jezuitów w Chyrowie. Dostał się „pod opiekę” Feliksa Landaua, gestapowca który osobiście brał udział w rzeziach ludności żydowskiej (pisał o tym w pamiętnikach), miał też w zwyczaju strzelać z balkonu domu do Żydów, którzy przerwali pracę. Alfred Schreyer, uczeń Schulza, wspominał po latach Landaua jako „niesłychanego bandytę”[5]. Niemiec wykorzystywał talenty plastyczne Schulza do wykonywania licznych prac malarskich – ozdabiania baśniowymi kompozycjami ścian pokoju dziecięcego w willi Landaua, zdobienia wnętrz kasyna gestapowskiego oraz budynku szkoły jazdy konnej (Reitschule). Powstało też w tym czasie kilka portretów „protektora”, które jednak się nie zachowały. Schulz był Landauowi przydatny, ale nie mógł czuć się bezpiecznie. Tym bardziej, że wokoło szalał terror – z rąk hitlerowców ginęli przyjaciele i znajomi pisarza (m.in. Anna Płockier, przyjaciółka Brunona, zamordowana w rzezi pod Truskawcem w listopadzie 1941 r.). Obawiał się on o życie swoje i najbliższych, rozmyślał nad ucieczką z getta.
    • jk2007 igorka może być dumny z gulaga 31.10.13, 19:37
      www.gulagmuseum.org/showObject.do?object=59056&language=1
    • lubat Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 31.10.13, 19:40
      Nie wiem, jak w radzieckich łagrach wyglądało życie erotyczne. Ba, nie wiem nawet, czy łagry były koedukacyjne, taki ze mnie nieuk;)

Niemcy pod tym względem byli "postępowi". Nie tylko sami ciupciali wybrane co ładniejsze i młode 'podludki', ale i więźniom pozwalali, a nawet zachęcali do tego, stwarzając system zdobywania punktów na chędożenie. Jak - nie przymierzając - punkty lojalnościowe w Tesco czy Lidlu. Tak przynajmniej było w Auschwitz.

www.polityka.pl/historia/260561,1,puff-w-auschwitz.read
      • jk2007 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 31.10.13, 19:58
        lubat napisał:
        > Nie wiem, jak w radzieckich łagrach wyglądało życie erotyczne.

nevsedoma.com.ua/index.php?newsid=132805
      • igor_uk Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 31.10.13, 20:09
        Nie byli koedukacyjne . z zyciem erotycznym nie bylo najlepiej ,ale jakas sobie radzili,kto jak mogl.
    • jk2007 radzieckie lagry 31.10.13, 20:05
      dosc ciekawy temat
      Кaк гитлерoвcкие приcлyжники oргaнизoвывaли вoccтaния в ГУЛАГе
      ttolk.ru/?p=17675
    • jk2007 Art Spiegelman. Maus 01.11.13, 12:11
      Аyшвиц (Время летит)
      esquire.ru/maus#1
      • misterpee Re: Art Spiegelman. Maus - co za historia 01.11.13, 17:35
        przezyl i teraz maluje komiksy, zapewne zabawne, bo wyrazenie komiks ma w sobie cos radosnego.
        Panie jk2007, dziekuje za ta glupia wiadomosc, bo juz znamy autentyczne pamietniki z lagrow nazistowskich pisane dlugopisem przez ofiary, albo pamietniki pisane przez tych co przezyli ale w Szwajcari, Teraz mamy komiks, zapewne snajda sie analitycy. Ja podalem zrodlo do prac artystycznych z Auschwitz wykonanych w obozie w czasie pobytu tam, a nie 40 lat potem.
        [PDF]
        Auschwitz Press Release - Brooklyn Museum
        www.brooklynmuseum.org/press/uploads/2002_10_auschwitz.pdf‎
        The Last Expression: Art and Auschwitz Largest Exhibition of Art by. Holocaust Victims on view March 7 through June 15 at The Brooklyn. Museum of Art.
    • jk2007 wenn ich mir was wünschen dürfte 01.11.13, 20:37
      www.youtube.com/watch?v=ll5zgLCRS1g
    • jk2007 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 01.11.13, 20:55
      polecam dobry film
      www.youtube.com/watch?v=jaHr8d2z9ms
    • yurek11111 Re: Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry? 01.11.13, 21:30
      Co rozni nazistowskie i radzieckie lagry?

Zasadniczo to tylko jezyk urzedowy....
      Reszta to tylko dywagacje komsomolca ....
      • igor_uk Nie ,yurek. 01.11.13, 21:35
        W nazustowskich lagrach Niemce zabijali Zydow,a w stalinowskich Zydzi zabijali niezydow.
        • misterpee Re: Igor,niednie wspominasz 04.11.13, 18:27
          wiesz ze Jurek jest.... i jeszcze sie obrazi ! Zreszta juz sie obrazil !
          • igor_uk Re: Igor,niednie wspominasz 04.11.13, 18:29
            yurek nie jest,on jest uzyteczny,a przy tym antysemita .Stad jego problemy ze zrozumieniem rzeczywistosci.
    • jk2007 pamietacie film "Siedem piękności Pasqualino"? 04.11.13, 17:27
      Pasqualino Settebellezze
      kinoplay.pl/siedem_pieknosci_pasqualino,96,1053.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka