Dodaj do ulubionych

Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą.

31.10.13, 19:53
Spiegel zaatakował dzisiaj Rosję za to, że żąda od Ukrainy zaległych płatności za gaz. Wg tej gazety to szantaż i kara za to, że Ukraina chce do EU. Podobne oburzenie wywołuje stawianie przez Rosjan drutu kolczastego na granicy, likwidacja przywilejów handlowych dla ukraińskich produktów i inne podłości na jakie Rosja sobie bezprawnie pozwala.

Fajny propagandowy artykuł, jakich ostatnimi laty w Spieglu pełno, niestety bezskuteczny. Czytelnicy pod artykułem zamiast atakować Rosję, jak na medialnie ogłupione stado psów Pawłowa przystało, atakują Spiegla. Jeden przez drugiego forumowicze zastanawiają się, czemu Rosja miałaby finansować pobyt Ukrainy w objęciach EU, czemu nie ma prawa żądać zapłaty za swój własny gaz, skończyć z subwencjonowaniem - jeśli EU chce Ukrainy, to niech ją teraz sama finansuje i nie ogląda się bezczelnie na pomoc Rosji.

www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-russland-widerstand-gegen-annaeherung-an-die-eu-a-930897.html#js-article-comments-box-pager

No właśnie, problem finansowy dostrzegli także autorzy spieglowego artykułu i nie tylko oni , bo i EU. Blady strach padł na jewrokomisarzy na myśl, ile kasy będzie trzeba przekazywać Ukrainie, by utrzymać ją przy życiu. Najwyraźniej liczono na to, że Rosja nie zrobi brutalnych cięć wobec bratniego kraju i dalej będzie dawać Ukrainie klauzulę najwyższego uprzywilejowania finansowego i handlowego. Stanowczość Rosji musi wywoływać popłoch. No i faktycznie wg mnie są po po temu poważne powody. Zwyczajowe 2-3 miliardy pomocy, jakiej EU udziela krajom stowarzyszonym, w przypadku Ukrainy na nic nie wystarczą (nawet na łapówki dla oligarchów:-))).

Ba, mało tego Spiegel sugeruje, że EU nie cierpi Janukowicza, czyli w domyśle, - pewnie EU liczy na to, że szybko go, po podpisaniu umowy, usunie i zastąpi, kimś bardziej zaufanym. Na myśl, że to właśnie on będzie napychać sobie kieszenie unijną kasą robi się niektórym najwyraźniej mdło. Ciekawe, czy Janukowicz zdaje sobie z tego sprawę, że na Zachodzie widziany jest jako figura przejściowa, pożyteczny idiota, który po wykoniu roboty będzie podkopywany i na koniec wykopany ze stołka.
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 19:56
      korekta:

po wykonaniu roboty
    • borrka Szly do NATO bratnie kraje... 31.10.13, 20:21
      Szly do Unii, Matuszka rejwach wszczynala.
      Nic nowego.

A PRZECIEZ WSZYSTKO DO NORMY WRACA!
      Rosja zawsze byla zadrutowana.
      Kurkami krecila.
      Tylko czolgow, biedaczka, wyslac dzis nie moze.
      Jak do Budapesztu.
      • eva15 Wróci do jakiej normy? 31.10.13, 20:29
        Nie licz na to, że Rosja po przejściowym rejwachu znów zacznie finansować Ukrainę. Unia już widzi, że się z tym przeliczyła, ty jeszcze nie...
        • eva15 W EU musi panować ostry szok 31.10.13, 20:33
          W EU musi panować ostry szok,skoro E. Brok z EP (Niemiec zresztą) pleecie w amoku, że Rosja łamie mięódzynarodowe prawo żądając kasy za gaz!
          • igor_uk Ewa,to gra na przyszlosc. 31.10.13, 20:41
            Opinia publiczna przygotowuje sie do krachu Ukrainy ,po podpisaniu akcesu.Wtedy wina obarcza Rosje,a glaby,karmione podobna kaszanka,w to uwierza.
            • eva15 Re: Ewa,to gra na przyszlosc. 31.10.13, 20:47
              Pewnie tak. ale co EU zrobi z Ukrainą, która kompletnie padnie?

Inna rzecz, że to EU jest obojętne. Dziś wpuszcza się do Unii kraje najbiedniejsze i upadłe, bo EU realizuje cele geopolityczne, a nie cele ładu ekonomiczneg czy prawnego.
              Dlatego upadła Rumunia i Bułgaria - kraje przeżarte na wskroś korupcją i nędzą - nikomu na salonach EU nie wadzą. Ba, EU chce jeszcze wciągnąć Albanię, Kosowa i wszystkich
              innych będących w stanie rozkładu.
              • igor_uk Nic nie zrobi. 31.10.13, 20:56
                Bo podpisanie tej umowy nie zobowiazuje EU do niczego,oprocz otwarcie swoich granic dla ukrainskich towarow .
                Sadze,ze Niemce nie boja sie tego,ze ukrainskie "Zaporozce" (Tawrii) zaleja europejski rynek i zmusza do bankructwa niemieckie fabryki,produkujace samochody.
              • j-k Geopolityka i imperializm kosztuja... 01.11.13, 18:08
                eva15 napisała:
                > Pewnie tak. ale co EU zrobi z Ukrainą, która kompletnie padnie?

Nic. Przysle im paczki - jak do Polszy w stanie wojennym.
                Smiesza te twoje rozterki.
                Imperializm (ten skromny, bo unijny) kosztuje.
                Najwazniesze bylo niedopuszczenie do powrotu (w jakiejkolviek formie) ZSRR.
                zgoda byla i jest (?) UE i Ukrainy.

PS. nie moja wina
                i nie moja bajka.
                n/t Ukrainy tradycyjnie nie zajmuje zdania.
    • lubat Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 20:45
      Rzeczywiście, produkcyjniak jak w "Trybunie ludu" za Bieruta:)
      Tylko slogany autorowi się już mylą, ciągle się jeszcze plączą jakieś o "prorosyjskim rządzie w Kijowie", a w tekście wychodzi, że on nie tak już prorosyjski.

Janukowicz chyba jednak wyczuwa, że EU-owscy gentelmeni z majcherami w kieszeni wydutkają go jak tylko podpisze kwity, dlatego kombinuje z Julką.

PS. Spiegel powinien się bardziej martwić, że Niemcy dostali od Wielkiego Brata opierd**, że za dużo eksportują, zamiast sami zeżreć, co nawarzą!

www.tagesschau.de/wirtschaft/deutschland-export100.html
      • eva15 Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 20:50
        lubat napisał:

> PS. Spiegel powinien się bardziej martwić, że Niemcy dostali od Wielkiego Brata
        > opierd**, że za dużo eksportują, zamiast sami zeżreć, co nawarzą!

Wiem, tu od rana o niczym innym jak tylko o tym, jak to USA chcą w Niemczech wprowadzić gospodarkę planową i nakazywać, co, ile i dla kogo Niemcy mają produkować.
        Ech ten komunizm, wylazł z ZSRR i zamiast zdechnąć przelazł za ocean.
      • igor_uk Janukowicz wie,ze jest spisany na straty. 31.10.13, 20:51
        Wlasnie dla tego EU zada od niego nie tylko wypuszczenie Julki z ciupy,a i umozliwienie jej uczestnictwa w nastepnych wyborach prezydenckich.
        Wlasnie dla tego on i polecial do Soczy,gdzie zgodzil sie z nim pogadac Putin.Bo los Janukowicza jest w rekach Putina,tylko on moze jemu pomoc.

p.s. Putin wyciagnal Obame z syryjskiego bagna,to Janukowicza wyciagnac dla niego raz splunac :-)
        • ubiquitousghost88 Putin mu rozkaże wstąpić do UE czym prędzej... 31.10.13, 21:00
          ...(ale na jego warunkach)...
          Mieć Ukrainę w Unii Europejskiej to przecież dla Cara daleko większe bogactwo, niż włączyć ją do Imperium.
          Ponjał, kazioł?
          • igor_uk Re: Putin mu rozkaże wstąpić do UE czym prędzej.. 31.10.13, 21:20
            Wiesz,obludek,co raz bardziej przekonuje sie w tym,ze jestes zwyklym debilem.I nie chodzi nnie o to,ze caly czas podgryzasz mnie ppieta,a tylko o to,ze wszysttko co piszesz,podtwierdza,ze jestes zwykly idiota,ktory o polityce nie ma najmniejszego pojecia.
            Poszukaj na forum jasia lub wojtusia,z nimi pogadaj.Poziom wiedzy i intelektu reprezentujecie podobny,a w watku Ewy nie smrodz.
            • ubiquitousghost88 Z pianą na ustach nigdy nie dyskutuj... 01.11.13, 15:00
              ...bo ludzie zauważą, że ty message nie ponjał, ot co...
              "Ukraina Rosję za rączkę do Europy"?
              Nuuuuu, kazioł, tylko osoba pozbawiona wyobraźni jak ty może tak interpretować mój post...

Dziś, mój ty Wszystki Święty, zagadkę ci zadedykuję...
        • eva15 Re: Janukowicz wie,ze jest spisany na straty. 31.10.13, 21:19
          igor_uk napisał:

> p.s. Putin wyciagnal Obame z syryjskiego bagna,to Janukowicza wyciagnac dla nie
          > go raz splunac :-)

Wiadomo coś o tym spotkaniu?
          • igor_uk Re: Janukowicz wie,ze jest spisany na straty. 31.10.13, 21:30
            Bardzo malo.To spotkanie nastapilo odrazu po szczycie panstw WNP,na ktorym Putin demonstracyjnie odmowil spotkania z janukowiczem w 4 oczy.Tam ze Putin oficjalnie oglosil,ze po podpisaniu umowy z EU Ukraina moze zapomniec o o wspolprace z UC na warunkach ulgowych.
            W Soczy,gdzie Putin zgodzil sie przyjac Janukowicza,ten ostatni ponownie podjal probe dogadania sie o wspolprace z UC po podpisaniu umowy z EU,jak rowniez sprawy gazowy Janukowicza bardzo interesowali.
            Sadzac po wszystkiemu,janukowicz nic nie wskoral w tych sprawach,poniewaz po tym spotkaniu okazala sie inforacja o tym,ze Rosja moze zazadac przedoplaty za gaz,jak rowniez Putin ponownie powtorzyl,ze Ukraina po podpisaniu umowy z EU nie moze liczyc na dalszy ulgowy rezim w stosunkach z Rosja i szerzej UC.
            Co bylo nieoficjalnym tematem rozmowy,mozemy tylko domyslac sie.Moze Janukowicz poraz ostatni probowal wytlumaczyc Putinu swoj punkt widzenia,chociaz watpie,zeby Putin go nie znal,jak nawet ja wiem :-)
        • lubat Re: Janukowicz wie,ze jest spisany na straty. 31.10.13, 21:21
          igor_uk napisał:

> Wlasnie dla tego EU zada od niego nie tylko wypuszczenie Julki z ciupy,a i um
          > ozliwienie jej uczestnictwa w nastepnych wyborach prezydenckich.
          > Wlasnie dla tego on i polecial do Soczy,gdzie zgodzil sie z nim pogadac Putin.B
          > o los Janukowicza jest w rekach Putina,tylko on moze jemu pomoc.
          >
          > p.s. Putin wyciagnal Obame z syryjskiego bagna,to Janukowicza wyciagnac dla nie
          > go raz splunac :-)

Putin nie ma tu nic do roboty. Los Januki jest tylko w jego rękach. Podpisze cyrograf z Unią, to ma przechlapane on, a co ważniejsze, Ukraina.
          • igor_uk Wcale nie ,Lubat. 31.10.13, 21:33
            Putin moze podtrzymac Janukowicza nie tylko tym,ze pozostawi mu dalsza mozliwosc siedzenia na dwoch krzeselkach,jak rowniez moze go wesprzec i medialnie,zwracajac sie do Ukraincow bezposrednio .
            • eva15 Re: Wcale nie ,Lubat. 31.10.13, 22:14
              ? Igorze, co masz na myśli?
              • igor_uk Re: Wcale nie ,Lubat. 31.10.13, 22:26
                Ewa,wystarcze zmiana retoryki na rosyjskich kanalach TV,ktore ogladaja praktycznie wszystkie Ukraince.Kilka odpowiednich reportaze w odpowiednim czasie o tym,jak Janukowicz toruje droge Rosji w Europe i jako ten,co byl pierwszy,nie mogl ustrzec sie bledow.
                • eva15 Igor, szutnik z Ciebie... 31.10.13, 22:29
                  Chyba żartujesz? Putin miałby ogłosić, że Ukraina wprowadzi Rosję za rączkę do Europy? A Rosja jako młodszy braciszek będzie się uczyć na jej błędach?
                  • igor_uk Ha,ha. 31.10.13, 23:00
                    Ewa,przeciez to nie ja wymyslilem,ja tylko powtorzylem za ubludkiem88.W taki sposob probujac zwrocic na jego idiotyzmy Twoja uwage.

p.s. Masz wygaszony jego nick?
                    • eva15 Re: Ha,ha. 31.10.13, 23:06
                      Ja go nie czytam, sorry.
                      • igor_uk Re: Ha,ha. 31.10.13, 23:21
                        W takim razie przepraszam :-)

A teraz serio .
                        Mi sie wydaje,ze dla Janukowicza podpisanie akcesu jest czyms w rodzaju pokazania swiatu,ze jest suwerennym prezydentem suwerennego Panstwa .Izolowany przez Zachod Lukaszenko dla niego jest bardzo dobrym przykladem tego,jak moze stac sie z nim .
                        O ile Putin,po podpisaniu umowy stowarzeszeniowej Ukrainy z EU nie bedzie demonstracyjnie unikac z nim spotkan,to Janukowicz ma przyszlosc,jako polityk.
                        Czy zauwzyla,Ewa,jak zmienil sie stosunek na Swiecie do Saakaszwili po tym,jak Rosja (Putin) zerwala z nim wszelkie kontakty? owszem,nikt przed Saakaszwilim drzwi nie zamykal,ale i na salony nie byl on zapraszany.On stal ,jak by,zakazny.Tak bedzie i z Janukowiczem.
                        • eva15 Re: Ha,ha. 01.11.13, 00:09
                          Ukraina jest zbyt duża, zbyt ważna w zachodnich planach i zbyt niezdecydowana, by Zachód potraktował ją jak Białoruś. Białoruś opowiedziała się jednoznacznie za Rosją, polskie próby podkopywania Łukaszenki z pomocą polskiej mniejszości (Angelika Borys) spełzły na niczym i atak odwołano:-)

Sytuacja jest nieco inna niż wtedy z Gruzją. EU olewa Janukowicza, on nigdy nie był wysłannikiem Zachodu, więc nie jest godny zaufania, obojętnie, jak się stara. Saaka był człowiekiem Zachodu, podobnie jak Juszczenko. Obaj - i Saaka i Juszczenko- spaprali robotę, przez swą głupotę pokrzyżowali plany Zachodu.
                          Janukowicza Zachód sam, bez pomocy Rosji, odstawi po tym, jak on podpisze cyrograf, to tylko kwestia czasu.
                          • ubiquitousghost88 Obrażalska, mnie wisi czy ty czytasz, czy nie... 01.11.13, 14:52
                            ...ale, jak przeczytasz to co ja napisałem, zrozumiesz, czego Igruszka nigdy nie zrozumie.
                            On całkowicie błędnie zinterpretował mój tekst (bo czołgistów uczą strzelać, a nie interpretować).
                            Otóż Putinowi Ukraina w UE potrzebna będzie bardziej niż w Imperium z tego względu, że Ukraina to nie Polska.
                            Nikt nie rozpierniczy tej dogorywającej damy na oliniałym byku bardziej efektywnie od Ukraińców.
                            Turcy im mogą buty czyścić...
                            • eva15 Re: Obrażalska, mnie wisi czy ty czytasz, czy nie 01.11.13, 15:26
                              Ja się nie obrażam, tylko twoje ciągłe podszczypywanie Igora mnie nie ciekawi.
                              • igor_uk Dzieszowka ubludocznaja. 01.11.13, 16:34
                                Tylko idiota moze wymyslic,ze Rosja wysyla Ukraine do EU .Ty,pajacu,z jakiego szpitala psychiatrycznego nadajesz?
                                • ubiquitousghost88 Dlja wsiakowo mudraca dawoljna prastaty'... 01.11.13, 18:53
                                  ...A ty mi powiedz, na kogo będą mogli liczyć w UE Rosjanie (jak zatrzeba, of course), jak tam sprytnie nie wgonią "na wariata" Ukrainy?
                                  Na rodaków twojej "łagodnej"?
                                  Na wyborców Berlusconiego?
                                  Na potomków Petain'a?
                                  Na sieroty po Hitlerze, czy Franku?
                                  Na domobranów i ustasze?
                                  Na szipce, handlarze serbskich nerek z Kosowa?
                                  Na fińskie heroje?
                                  Na uprzejmie nierozjechanych twoimi czołgami budapesztan i prażan?
                                  Na rozsianą przez was po całej Europie czeczeńską swołocz?
                                  • igor_uk Naucz sie,pajacu, jezyka rosyjskiego. 01.11.13, 19:04
                                    Co do twoich wypocin,to szkoda slow,to poziom piaskownicy,w ktorej bawia sie 5 letnie dzieciaki. Ty kompletnie nie znasz sie na polityce,co udowodniasz na kazdym kroku.
                                    • ubiquitousghost88 Gdybym się nie lubił babrać tą pseudopolityką... 01.11.13, 21:11
                                      ...dla ubogich duchem...
                                      ...to bym się wyczołgał...
                                      ...z polskiej piaskowniczki...
                                      ...do kpa czołgowego...
                                      ...z czołgowej wieżyczki...
                                      ...ledwie sterczącego...
                                      ...aby go poduczyć...
                                      ...języka polskiego...
                              • ubiquitousghost88 Ewuniu, mam zejść z Igruszki?... 01.11.13, 18:58
                                ...Jak każesz, to zejdę.
                                Ale... to by była wielka niesprawiedliwość.
                                To jemu pyskować wolno, a mnie pobawić się od czasu do czasu miałabyś serce zabronić?
    • jorl Expot, import Niemiec 31.10.13, 21:21
      lubat napisał:
      wydutkają go jak tylko podpisze kwity, dlatego kombinuje z Julką.
      >
      > PS. Spiegel powinien się bardziej martwić, że Niemcy dostali od Wielkiego Brata
      > opierd**, że za dużo eksportują, zamiast sami zeżreć, co nawarzą!
      >
      > rel="nofollow">www.tagesschau.de/wirtschaft/deutschland-export100.html

Ten artykul o tym ze USA nakrzyczala na Niemcy ze za duzo exportuja jest typowym dla propagandy zachodniej przeinaczaniem prawdy polegajace nie na bezposrednim klamstwie ale cel ma byc osiagniety.
      USA opierd..a Niemcy nie ze za duzo exportuja a dlatego ze maja za duza handlowa nadwyzke. Nikt nie powie zlego slowa jak Niemcy jeszcze wiecej beda exportowac ale pod warunkiem ze bede podobnie jak export importowac. Ale nakrzycza dalej jak Niemcy nawet mniej beda exportowac ale jak import tez spadnie ze nadwyzka handlowa sie utrzyma.
      Tego media juz nie mowia.
      Jest oczywiste ze jak Niemcy maja nadwyzki exportowe to tylko dlatego ze inne kraje maja deficyty. Przeciez bilans na Swiecie musi sie zerowac no chyba ze ktos cichcem uprawia handel miedzyplanetarny i to na duza skale.

Kraje ktore maja deficyty musza miec dlugi, poza subwencajami jak w EU, i to musi sie kiedys dla nich po grecku konczyc.
      No ale odejmowanie od exportu importu to ma duzo ludzi problemy. Zapewne dlatego ze czytaja takie sformuowania o tym jak wlasnie zalinkowany przez lubata tagesschau. Pranie mozgow mediami daje rezultaty, widac.

Pozdrowienia
      • lubat Re: Expot, import Niemiec 31.10.13, 21:31
        jorl, Ty jesteś zapewne absolwentem ekonomii na WUML?
        Tam towarzysze uczyli, że jak sprzedajesz, to musisz odpowiednio kupować, bo inaczej postępują tylko imperialistyczne zgniłki.

Tak więc, według wytycznych KC amerykańskich bankierów, należy opracować plan obowiązkowych zakupów przez Niemcy i inne nadmiernie pracusiowate państwa-szkodniki:)
        • jorl Re: Expot, import Niemiec 31.10.13, 21:46
          lubat napisał:

> jorl, Ty jesteś zapewne absolwentem ekonomii na WUML?

Ja nie ale za to Ty jestes dobry przyklad na dzialanie mediow.

> Tam towarzysze uczyli, że jak sprzedajesz, to musisz odpowiednio kupować, bo in
          > aczej postępują tylko imperialistyczne zgniłki.

Nie wiem co uczyli tam ale dla mnie jest jasne ze jak kraj za granica kupuje wiecej jak za granice sprzedaje to musi ta roznice pokrywac jakimis kredytami wplywami pieniedzy z zagranicy.

Imperialistyczne zgnilki pt. USA maja od wielu lat ogromny deficyt handlowy, To taki haracz nalozony przez Imperium na Swiat. Finansowany z wplywu oszczednosci ludzi jak i rzadow z calego Swiata. Fajne sobie tak zyli ale sie ostatnio zorientowali ze pozycja Imperium wlasnie z tego powodu sie podmywa. I teraz chca byc normalniejszym krajem czyli miec jakos wyrownany bilans handlowy. Bo produktywnisc maleje.
          Inne imperialistyczne zgnilki jak Niemcy maja odwrotna strategie. Maja ogromne nadwyzkí handlowe czyli exportuja w bardzo roznej formie kase czyli swoje oszczednosci. Aby inni mogli kupowac wiecej jak sprzedawac.

> Tak więc, według wytycznych KC amerykańskich bankierów, należy opracować plan o
          > bowiązkowych zakupów przez Niemcy i inne nadmiernie pracusiowate państwa-szkodn
          > iki:)

Wcale USA tego od Niemiec nie zada. Po prostu jak by sie w Niemczech wiecej ludziom placilo to by bilans handlowy szedl w kierunku wyrownania. Prosta ekonomia nawet nie WUMLowska. Kapitalistyczna calkiem.

Pozdrowienia
          • eva15 WUMLowska ekonomia jorla 31.10.13, 21:55
            jorl napisał:

> Wcale USA tego od Niemiec nie zada. Po prostu jak by sie w Niemczech wiecej lud
            > ziom placilo to by bilans handlowy szedl w kierunku wyrownania. Prosta ekonomia
            > nawet nie WUMLowska. Kapitalistyczna calkiem.

Niestety to ekonomia WUMLowska. Za czasów DM RFN miał jedne z najwyższych na świecie płace i MIMO TO ogromne nadwyżki handlowe.
            Dziś nadal bardzo wysokie płace ma Szwajcaria i mimo to ogromną nadwyżkę handlową.
            Powtarzasz głupoty za mędrkami od Zielonych i SPD.
            • eva15 Re: WUMLowska ekonomia jorla 31.10.13, 21:57
              Rekord-Überschuss in der Handelsbilanz

Für 24,4 Milliarden Franken hat die Schweizer Wirtschaft 2012 mehr exportiert als importiert.

www.tagesanzeiger.ch/front/tagesthemen/RekordUeberschuss-in-der-Handelsbilanz/story/23972225
        • eva15 W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 21:49
          Ha, ha, Lubacie, doookładnie tak jest, jak piszesz. W ramach RWPG bilanse handlowe wszystkich członków zawsze były WYZEROWANE. MIKT nie miał ani nadwyżek, ani długów, czyli uejmnych sald handlowych. Dbało o to centralne biuro planistyczne RWPG , które mówiło, kto, co, ile ma wyprodukować, komu sprzedać i od kogo ile kupić.
          Ech ten krypotokomuszek jorl...
          • jorl Re: W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 22:03
            Tego to nie wiem, ale wiem ze prywatni ludzie powodowali ze jak otworzono granice do NRD z POlski Polacy co najmniej najpierw mogli wymieniac zl na Marki cale wagony ze zlotowkami przyslano do Polski. Z Wegier tez. Troche co innego jak w kapitalizmie ale planisci w RWPG tez bywali zaskakiwani przez zycie.

Z tym ze mowa o kapitalizmie USA i Niemcy. I zarzuty Amis sa nie ze Niemcy za duzo exportuja a takie ze maja za duze nadwyzki handlowe. A dokladnie ze je maja.
            Dlatego mowie ze to propaganda bo celowe przeklamywanie zadan USA o ktorych (niby) mowa. Sprzedawanie Niemcom cos innego jak jest w rzeczywistosci.

Ja wiem ze Ty Eva tak masz zamulona glowe mediami oficjalnymi jak ten tageschau ze tez widzisz tylko export a nie deficyt czy nadwyzke. Odejmowac nie potrafisz.

Pozdrowienia
            • eva15 Re: W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 22:07
              Głupoty opowiadasz, wiadomo, że chodzi o salda. Mówienie, że eksport jest za wysoki/za niski jest mówieniem na SKROTY.
              • jorl Re: W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 22:13
                eva15 napisała:

> Głupoty opowiadasz, wiadomo, że chodzi o salda. Mówienie, że eksport jest za wy
                > soki/za niski jest mówieniem na SKROTY.

Na skroty? Bardzo zle skroty, bo mylace. I glupoty opowiadaja ci co na skroty ida. Ja mowie jak jest
                Kraj moze miec ogromny export, USA maja tez ale moze miec jeszcze wiekszy import.

Pozdrowienia

• eva15 Re: W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 22:15
                  Ciesz się, że odkryłeś to, co jest oczywiste.
                  • jorl Re: W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 22:22
                    eva15 napisała:

> Ciesz się, że odkryłeś to, co jest oczywiste.

Ja moja droga Evo pisze od 10 lat o tym. I o deficytach/nadwyzkach handlowych a nie o exporcie. Bo to jest naprawde istotne geopolitycznie.
                    Ale ciesze sie ze ze Ty w koncu to zrozumialas. Przed rokiem sie ze mna obklocalas.
                    No ale lepiej pozno niz wcale.

Jak juz to zrozumialas to warto dlalej. Jak to sie dzieje ze jedene kraje moga miec nadwyzki a jak inne ze deficyty? Jak to jest finansowane?
                    No ale to nastepny trudny temat. Dla Ciebie. Potrwa nastepne pare lat jak to zrozumiesz. Moze.
                    No alwe wystarczy lekcji na dzisiaj. Jutro wyjazd na Swieto Zmarlych. Do Polski.

Pozdrowienia
                    • eva15 Re: W RWPG nie było nadwyżek ani długów 31.10.13, 22:27
                      Ha, ha, ty chcesz mnie ekonomii uczyć, bo odkryłeś co to nadwyżka?
                      Drogi WUMLowcu podumaj najpierw nad tym, czemu RFN mimo wysokich płac miał ogromną nadwyżkę handlową, podobnie jak dziś Szwajcaria. Jakoś w tym temacie zamikłeś, znafffco ekonomii.
    • wojciech.2345 Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 21:25
      Fiutin powinien działać z Ukrainą ostro.
      Jeśli Ukraina spóźni się o 1 dzień z płatnościami
      o jeden dzień, to trzeba odciąć im gaz i bałałajki.
    • jorl Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 21:33
      Ciekaw jestem jak to bedzie tej zimy z gazem. Unia nie dopuszcza wiekszego odbioru gazu z Rurociagu Polnocnego. Jak? Jest w Niemczech rura Opal biegnaca wzdluz granicy niemiecko-polskiej az do Czech. Ale wg, jakis naglych przepisow Unii tylko 50% jej mozliwosci przesylowej moze miec Gasprom a wiec NS nie moze pracowac pelna moca, na pol gwizdka. Rozmowy z Unia Rosjanie prowadza od dawna i nic.
      Dzieki temu ale gaz musi isc przez Ukraine i Polske inaczej mozna byloby go puscic przez NS. Co dalej? Jedyna mozliwosc aby OPal zostal otworzony jest zamknac rure przez Ukraine i Polske. Najlepiej zima. Bylo tak przez kilku laty i w Berlinie bylo oszczedzanie gazu. Pamietam ze nagle moj basen gdzie plywalem wtedy stal sie zimny, prysznice tam tez. Wtedy nie bylo innej mozliwosci ale teraz jest NS i Opal, jak sie go wykorzysta na 100% to Polska i Ukraina wogole gazu rosyjskiego moga nigdy juz nie dostac. Ja bede mial cieplo, Czechy tez.
      Jak strasza mrozami od stycznia to dla Putina, a umowa stowarzyszeniowa Unia Ukraina wlasnie za pasem, doskonala okazja odetkac Opal i pelna moc w NS.

Pozdrowienia
      • wojciech.2345 Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 21:54
        jorl napisał:
        > Ja bede mial cieplo,
        ---------------------------
        Polacy też.
        Na potrzeby indywidualnych odbiorców Polska ma własny gaz.

Wiedziałeś o tym?
        • jorl Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 31.10.13, 22:10
          wojciech.2345 napisał:

> Polacy też.
          > Na potrzeby indywidualnych odbiorców Polska ma własny gaz.
          >
          > Wiedziałeś o tym?

Najpierw chodzi o Ukraine. O Polske prze okazji. Co bedzie jak te rury przez te dwa kraje beda zamkniete, a moga byc bo teraz infrastruktura przesylania gazu do Niemiec istnieje przez NS i OPal chociaz jej sie nie wykorzystuje przez Unijne przepisy, to zobaczymy.
          Test pokaze, w koncu po cos kupuja ten rosyjski gaz.
          Mysle ze Putin musi to zrobic tej zimy.
          Zreszta Bialorus tez tym uderzy.

W koncu zjednoczenie Niemiec nie bylo bez problemow. Prusy/Bismarck musial tez te kraiki nie idzie zawsze.

Pozdrowienia
          • misterpee Re: z deszczu pod rynne 31.10.13, 22:42
            Jak widac Ukraina jest niezadowolona z obecnych stosunkow z Rosja , dlatego chcialaby poprawic swoja dole pakujac sie do zbankrutowanej Europki. Bardzo szybko przekonaja sie ze Europasy to jeszcze wieksza nedza , wobec tego przylacza sie do Polski, Lwow zostanie oficjalnym polskim miastem, to samo Odessa, (czemu nie), Polska bedzie od morza do morza, po czym zrobia taka rzez jakiej Polska jeszcze nie widziala i Ukraina bedzie od morza do morza, wszyscy zatanczymy chodaka, Putin skonczy sie ze zgryzoty, a profesor Baroszewski wemie udzial w maratonie w Bostonie. Takie ma widzenie na Halloween, zeby bylom wesolo.
            • 5magna Re: z deszczu pod rynne 01.11.13, 16:08
              Niema lepszego ekonomisty jak -40 C lub nizej przez dwa miesiace. Wojtus zrobi gaz z wedzonego kartofla a Niemcy naucza Polske jak odgazowywac trupy......
          • wojciech.2345 Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 01.11.13, 18:36
            Jorl,
            Polska ma gaz dla odbiorców indywidualnych.
            Nie mamy gazu dla przemysłu.

No i jeszcze problem rur.
            Mamy ich za mało by dostarczyć własny gaz z punktu
            X do punktu Y.
    • wojciech.2345 Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 01.11.13, 16:32
      e.va15 napisał(a):
      > Spiegel zaatakował dzisiaj Rosję za to, że żąda ...
      ----------------------------
      Jeśli Matuszka czegoś żąda, to należy jej pokazać figa
      z makiem z pasternakiem.

Nie "ważno" o co chodzi.
      • 5magna Re: Spiegel atakuje Rosję. EU dylemat z Ukrainą. 01.11.13, 16:35
        Ja bym pokazal rodzimego wedzonego kartofla......
        • igor_uk Ewa,a gdzie sie zapodzialo moje pytanie do ciebie? 01.11.13, 17:52
          Pytalem Ciebie o rewelacje Jasia o tym,ze Niemce zarzadali od Amerykanow sprawdzenie dachu ambasady USA w Berlinie. Nie widze a nie pytania,a nie odpowiedzi .
    • j-k Evelein, cieszy mnie twoje poparcie dla Rassiji... 01.11.13, 17:58
      masz do tego prawo...
      tylko do licha - to Rassija stworzyla na Ukrainie taka, a nie inna strukture przemyslu...
      i stworzyla jej zaleznosc od rosyjskiego gazu i ropy.

ODPOWIEDZIALNYM posunieciem Rassiji byloby ustanowienie tkzw. "cen kroczacych"
      i danie Ukrainie powiedzmy 5 lat na spokojne ekonomiczne rozstanie sie z Rassija.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
      ekonomista.
      • igor_uk belkot forumowgo dohtorka. 01.11.13, 18:13
        Jasiek,gdziez ty byles przez ostatnie 20 lat? Czyz by trzymali cie w pomieszczeniu bez klamek na drzwiach i z kratami w oknach?
        • j-k belkot ekonomicznego ignoranta 01.11.13, 18:17
          hloopcze, gdy masz cos do powiedzenia w ekonomicznych kwestiach, ktore poruszylem
          - to wal smialo.

PS. wpadaj na foro Militaria.
          tam mam dla ciebie smaczek - bo w rosyjskiej bazie lotniczej na terenie Rassijskaj Fiederacii
          tesz bylem :)

ekonomista.
          • igor_uk Jasiu,biedaczysko :-) 01.11.13, 18:29
            Przeciez masz tak nasrano w glowie,ze nie jestes wstanie zauwazyc tego,ze od rozpadu ZSRR minelo ponad 20 lat .Jak Ukrainie zabraklo 20 lat,to co,sadzisz ze 5 lat uratuje? A do tego,jasiek, jak tak lezy tobie na sercu droga Ukrainy ku Europie,to kup jej bilet za wlasna kase,a nie zmuszaj romrusa oplacic ukrainskim oligarchom ich podroz na zachod.
            A teraz idz spac,pajacu,nie zapomnij zalozyc pampersa .
            • j-k belkotu ekonomiczego ignoranta cd... 01.11.13, 18:43
              mam w d... Ukraine - czemu wielokrotnie dawalem na tym foro wyraz.

Tylko najwyrazniej Rassija jej w d... nie ma...

ale sa cywilizowane metody rozstania sie (ceny kroczace)

i tyle.

ekonomista.
              • igor_uk Jasiu,pajacu. 01.11.13, 18:45
                W twoim belkocie nie ma nawet sladu wiedzy ekonomicznej.
                Idz spac,pajacu,nie zapomnij zalozyc pampersa.
                • j-k belkotu ekonomiczego ignoranta cd... 01.11.13, 18:54
                  rozumiem, ze jak potrzepiesz bezsilnie nozkami - to ci lzej, hloopcze ?

Polska ma niewiele wspolnego z decyzjami Ukrainy
                  (tylko naiwny moglby sadzic, ze Kwasniewski i Walesa - cos tam zwojowali...)

a ja osobiscie mam NEUTRALNY stosunek do Ukrainy
                  wiec najwyrazniej trafiles pod niewlaciwym adresem.

Zglos sie moze do Woytka ?

ekonomista.
                  • igor_uk Jasiu-belkocie. 01.11.13, 19:01
                    I znow zdenerwowales sie.A pzeciez radzilem cie,idz juz spac.
                • 5magna Re: Jasiu,pajacu. 01.11.13, 18:55
                  Jasiu nie stoj w roz kroku bo ktos cie moze kopnac w jajca. Tymbardziej ze wisza za kolana....
                  • misterpee Re: Jasiu,pajacu. 01.11.13, 19:17
                    wisi mu torba tylko, jaja mu juz dawno usmazyli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka