Dodaj do ulubionych

Gdzie Turcji bliżej?

07.11.13, 16:07
W tureckim oddziale same grozne twarze
i nikt nie wysłucha mojej prośby słów,
a uciec nie mogę,bo trzymają straże,
nie ma dokąd uciec w pustym stepie tu.

Patrząc z perspektywy dnia dzisiejszego zastanawiam się gdzie takiej Turcji bliżej: do Europy, czy może Arabii. A może jest jakaś trzecia alternatywa.

Historia, obyczaje, religia, a wszystko to przez pryzmat ich adaptacji w Niemczech.
Obserwuj wątek
    • j-k rozkrok - jak i na Ukrainie... 07.11.13, 16:13
      zachodniej czesci kraju - blizej do Zachodu, a wschodniej blizej do Wschodu...

- podobnie jak i na Ukrainie...
      (bylem, widzialem...)

- sa proste pytania... ale nie ma prostych odpowiedzi...
      • smagliczka2 Zgadzam się z Panem. 07.11.13, 16:27
        sa proste pytania... ale nie ma prostych odpowiedzi...

Między innymi dlatego założyłam ten wątek. Sadzę, że znajdą się osoby, które wniosą wiele wartościowych informacji w tym temacie.
    • przyjacielameryki Re: Gdzie Turcji bliżej? 07.11.13, 16:26
      Społeczeństwo tureckie jest chyba w większości proeuropejskie, politycy oraz wojsko również. Ale ta niekończąca się "poczekalnia" do UE chyba już znudziła Turków i osłabiła ich zapał europejski. Arabów w Turcji nie lubią i to politycy jak i zwykli ludzie, więc z Arabami Turcja nie dogada się tak całkowicie ale na pewno postara się o jakieś wpływy, np. w Syrii. Turcja będzie chyba próbowała budować swoją własną strefę wpływów. To na niezłym poziomie cywilizacyjnym kraj, cały czas dynamicznie rozwijający się, pewną wadą jest islamski Erdogan.
      Dla nas ważna jest Anatolia ze starożytnymi miastami i zabytkami greckimi i rzymskimi(o wiele ich więcej w Turcji niż w Europie). Ale i teraz są niezle zadbane i można tam swobodnie podróżować a maja bardzo dobre drogi w tym autostrady.
      Ale Turcja w UE to cały czas trudny i kontrowersyjny temat dla samej Europy. Raczej niestety nie widzę Turcji w UE, z uwagi głównie na islam i wszelkie konsekwencje z tego wynikające. Mówię niestety, bo zjechałem Turcję wzdłuż i w szerz samochodem i wyniosłem z tego kraju bardzo dobre wrażenia - oczywiście z pozycji turysty.
    • igor_uk Do Armenii. 07.11.13, 16:35
      Ludobojstwo Ormian Turki nie tylko nie chca uznac,a nawet nie maja zamiaru o tym rozmawiac i to bez wzgledu na to,czy ci Turkowie pochdza ze wschodniej czy zachodniej Turcji.
      • igor_uk Taka ciekawostka,ktora co nie co wyjasni. 07.11.13, 16:50
        Jak podaje turecka prasa,Prezydent Abdullah Gul podpisal wczoraj rozporzadzenie ,zgodnie z ktorym zmienia sie wyglad orderow i medale . Najwazniejsze to:
        1. znikna literki TC ( Turkiye Cumhuriyeti )
        2.Zamiast kontura,przedstawiajacego wizerunek Mustafa Kemal Ataturk,pojawi sie polksiezyc .
        Turcja co raz dalej oddala sie od Europy.
        • brat_ramzesa Re: Taka ciekawostka,ktora co nie co wyjasni. 07.11.13, 17:05
          Ciekawe zjawisko, kraj i spoleczenstwo rozwianiete a cofa sie do takich anachronizmow jak religia; zbiorowe oglupienie to wielka sila
          • igor_uk Re: Taka ciekawostka,ktora co nie co wyjasni. 07.11.13, 17:08
            Widac dzisiejsza moralnosc zachodu (pedalstwo,brak swietosci) odstrasza Turkow i powraca ich do korzeni.
            • 5magna Re: Taka ciekawostka,ktora co nie co wyjasni. 07.11.13, 17:14
              Nie odpuszcza az wszystko sie skonczy trzecia juz nuklearna wojna swiatowa....Tylko nastepne trzesienie w Fukoshima moze plany zmienic kiedy to Japonia wyparuje i polowa USA......

www.globalresearch.ca/regional-war-scenario-nato-us-turkey-war-games-off-the-syrian-coastline/5356804
            • brat_ramzesa Igor czy ty uwazasz ze powrot do 08.11.13, 09:34
              sredniowiecznych form postrzegania rzeczywistosci, swiata jest dobrym rozwiazaniem?Kloci sie ze zdrowym rozsadkiem.Upadek moralny nie jest zwiazany z odejsciem od religi gdyz jest to naturalny proces rozwoju spoleczenstw, owszem powstala pustka ale powrot do religii jest powrotem do zla, pamietaj czlowiek religijny przewaznie nie jest duchowy lecz do duchowy moze byc religijny ale nie musi.
              Uwazam ze jestesmy przede dniu duzych zmian, napewno nie powrotu do religii, pedalstwo czy konsumpcjonizm na chwile wskoczylo w ta pustke moralna
              • igor_uk Wcale tak nie uwazam. 08.11.13, 16:53
                Powrot do tradycje to tylko reakcja na te zmiany,ktore zachodza na swiecie.Dla wiekszosci ludzi oni nie sa do przyjecia.
          • kylax1 Czyli tak jak Rosja. 07.11.13, 19:18
            Putin i spółka, też zaczynają hurtem indoktrynować społeczeństwo rosyjskie, specyficzną odmianą prawosławia.

Taki rozwinięty naukowo kraj, a cofa się do takich anachronizmów, jak religia. Zbiorowe ogłupienie Rosji to wielka siła....
            • brat_ramzesa spoleczenstwo rosyjskie jest zlaicyzowane 08.11.13, 09:37
              i przezywa te same trudnosci moralno-swiatopogladowe co w krajach zachodnich, co mozna powiedzeic to to ze tak jak u nich tak i na zachodzie ludzie aktywnie poszukuja nowych sciezek a religie no coz, brak reformacji doprowadzi do ich upadku
      • smagliczka2 Dziekuję za sympatyczną wizytę. 07.11.13, 23:17
        Przyznam szczerze, tego się nie spodziewałam.

Chęć stworzenia państwa jednorodnego etnicznie i wyznaniowo popchnęła Turków do ludobójstwa. Względy religijne i mnóstwo pytań na dzień dzisiejszy. Czy religia zeszła na dalszy plan?
    • polski_francuz Trudny temat 07.11.13, 20:18
      atakujesz: Europa a Turcja.

Jestem tak podzielony jak i Europa i sam nie wiem czy Turcja ma byc z nami czy nie. Turcy sa pracowici i godni szacunku. Ich problemem jest moze islam a moze, podobnie jak w Rosji, zamordyzm. Chyba nie sa gotowi na taki system polityczny jakie mamy w Europie.

Praktycznie tez jest problem: Turcja jest tak duza jak Niemcy z 80 mln. Wieksza niz Francja (65 mln) i do tego spokrewniona z Azerami i z innymi krajami bardziej na wschod od niej. Jest wiec wielkim krajem. I chyba zbyt wielkim by ja mozna bylo "zeuropeizowac".

PF

PF
      • smagliczka2 Też uważam, że trudny. 07.11.13, 23:20
        Przypadek sprawił, że zostałam Turcją zainspirowana.
      • smagliczka2 Na ich europeizacji stracą wszyscy. 07.11.13, 23:40
        Wystarczy popatrzeć na przypadek Niemiec.
        • polski_francuz Interesujace 08.11.13, 08:16
          "Wystarczy popatrzeć na przypadek Niemiec."

Niemcy stali sie bardziej ludzcy. Mnie sie ich ewolucja calkiem podoba. A ze balagania (np lotnisko w Berlinie) to i tak balagania mniej niz ich polscy czy francuscy sasiedzi.

PF
          • smagliczka2 Pewnie, że interesujące. 08.11.13, 13:49
            Sądzę Pefcia, że doświadczałeś niejednokrotnie kontaktu z mniejszością turecka. Mam również własne doświadczenia pod tym względem.

www.euroislam.pl/index.php/2010/07/wzrasta-liczba-imigrantow-w-niemczech/
            • polski_francuz Mam kilka wlasnych 08.11.13, 20:58
              doswiadczen.

Z moich berlinskich czasow, pod koniec lat 80-tych kupowalem niekiedy w tureckich sklepach (prowadzonych przez Turka).

Potem przypomina mi sie podroz do Sztutgartu z 5 lat temu, kiedy slabo mowiacy po niemiecku turecki (?) taksowkarz usilowal mnie oszukac.

I w koncu obecnie mam rzemieslnika tureckiego, ktory bedzie mi lazienke odnawial.

Co o nich mysle? Ano mysle, ze maja honor. A dla mnie sie to bardzo liczy. A ja takich ludzi szanuje. Tyle moich doswiadczen.

I jeszcze prosba: mow mi PFie, per Pefcia zwraca sie do mnie geringschätzig web-brygada.

Znasz dobrze Niemcy? Zaloz jakis watek to pogawarim

PF
              • smagliczka2 Honor? 08.11.13, 23:48
                Czy stosunek Turcji do ludobójstwa Ormian podyktowany jest honorem, o którym Pan wspomina?
                • polski_francuz Ormianie 08.11.13, 23:55
                  mieli, na ile rozumiem podwojna role: byli chrzescijanami i przedsiebiorcami w Turcji. Stad niechec, czy nienawisc jak wolisz do nich. Calkiem podobna do nienawisci Niemcow do Zydow. I stad to pierwsze w XX wieku ludobojstwo.

Nalezy je potepic. Jako akt narodu tureckiego, ktory wykonal nieludzkie rozkazy.

Jesli chodzi o potepienie tego aktu, to Turcy reaguja podobnie jak Rosjanie na Katyn: oklamuja sie i oburzaja sie ze inni ten akt im wytykaja.

Nie zmienia to mojej wizji ludzi, ktorych poznalem, prosze Pani.

PF
                  • smagliczka2 Moje zdanie również nie ulega zmianie. 09.11.13, 00:07
                    Miałam możliwość zadania tego pytania wielokrotnie i to ludziom różnych orientacji i profesji. Niezależnie od tego czy było to Monachium, Wiedeń czy Sztokholm ich odpowiedzi z honorem mało miały wspólnego.
                    • polski_francuz Kazdy widzi 09.11.13, 00:10
                      sprawy na swoj sposob. I te wizje nalezy wspierac a nie zmieniac zdanie jak choragiewka. Czyz nie tego uczy najnowsza polska historia?

PF
    • mara571 Stawiam na trzeci wariant 07.11.13, 21:51
      Turkom, szczegolnie tym mlodym marzy sie nowe Imperium Osmanskie.
      A jako, ze niepodobne jest wstąpić dwukrotnie do tej samej rzeki, Turcja bedzie lokalnym mocarstwem i do Uni nie przystapi.
      Natomiast jej liczna europejska diaspora bedzie w drugiej polowie naszego wieku bedzie mocno wplywala na Europe.
      • smagliczka2 Imerium Osmańskie to przeszłość. 07.11.13, 23:23
        Nigdy się już nie odrodzi.

A co ze zbliżeniem do Arabii?
        • igor_uk Dzis Imperium to nie to samo,co dawniej. 08.11.13, 16:59
          Stany sa imperium ,to nie podlega watpliwoscia,ale to wspolczesny imperium,ktory dominuje nad wzglednie niezaleznymi narodami,z wlasnymi rzadami i wszystkimi strukturami panstwowymi. I o takim imperium moga w Turcji marzyc.W sumie marzenie nie jest az tak beznadziejne,pare panstw oni moga wprowadzic w swoja orbite wplywow.
          • smagliczka2 Panie Igorze. 08.11.13, 23:51
            Kobieca intuicja podpowiada, że Turcja Imperium już nigdy nie zostanie.
            • igor_uk Powtorze. 09.11.13, 00:00
              Ze imperium dzis,to nie to co wczoraj.
              Turcja moze sprobowac odzyskac wplywy w Krajach sasiednich.Teoretycznie szany ma,przede wszystkim w Azerbajdzanie.
              Czy tak stanie sie? Nie wiem,raczej sklaniam sie ku temu,ze to tylko na marzeniach i skonczy sie,bo swoi 5 minut dla tego Turcja zmarnowala .
        • mara571 Re: Imerium Osmańskie to przeszłość. 08.11.13, 21:03
          oczywiscie, ze przeszlosc, ale przyszlosci nie znamy.
          W tamtym regionie sa trzy panstwa z ambicjami mocarstwowymi: Turcja, Iran i Arabia Saudyjska. W drugiej polowie XXi w. skoncza sie zyski ze sprzedazy ropy, a zainwestowane w roznych funduszach pieniadze znikna AS wypadnie z gry.
          Znakow zapytania jest sporo: co sie stanie z Irakiem, z Syria. Czy powstanie panstwo Kurdow?
          Jest jeszcze jeden czynnik: jest prawdopodobne, ze Amerykanie po uzyskaniu niezaleznosci energetycznej wycofaja znaczna czesc swojej floty z tego regionu.
          • smagliczka2 No właśnie. 08.11.13, 23:57
            Dlatego założyłam ten wątek.

Osobiście uważam, że czynnikiem dominującym w wyborze kierunku w któym Turcja podąży, będzie religia i położenie
      • walter622 Re: Stawiam na trzeci wariant 08.11.13, 08:42
        mara571 napisała:

> Turkom, szczegolnie tym mlodym marzy sie nowe Imperium Osmanskie.

Tak, tak. Z tego powodu MłodziTurcy z ruchu GeziParki w czasie demonstracji na Taksim
        mieli/mają na flagach portrety Mehmeda VI, a nie Kemala Atatürka ! -:)))

www.youtube.com/watch?v=jpHk0fXORaA
        TURAN YAK !!!
        ------------------
        "I jeszcze przypomnienie, jesli bedziesz kontynuowal bezczelne "toto" to nie bede mial litosci i Twoja slabosc innym pokaze."
        (c) polski_francuz do Kaszebe12
        • brat_ramzesa odzywaja sentywmenty imperialne? 08.11.13, 09:41
          tak to widze nie tylko u nich, coz, oznacza to ze historia zatoczyla kolo, beda ruchawki z granicami
        • smagliczka2 I po co ten cynizm? 08.11.13, 13:42
          www.wykop.pl/ramka/1541111/co-dzieje-sie-w-turcji/

Nie mieszajmy Panie Walterze normalności z polityką. A co Pan sądzi o przyszłości Turcji?
          • mara571 to staly element tego forum 08.11.13, 21:20
            mam na mysli uwagi 666 pod moim adresem.
            Wracajac do nacjonalistycznych ruchow w Turcji i dzialnosci jej wyslancow wsrod niemieckich Turkow to wbrew mniemaniu Waltera cos takiego istnieje. Alperen Ocakları nawolywalo w ostatnich wyborach do udzialu w wyborach. Alperen Ocakları jest grupa dzialajaca w nacjonalistycznej partii BBP.
            Jest jeszcze w Niemczech ruch Ülkücü zwiazany z Szarymi Wilkami. Ülkücü jest bardzo aktywne w sieci, propaguje gotowosc do uzywania sily, szerzy nienawisc do Kurdow.
            Verfassungsschutz twierdzi, ze popularnosc tych ruchow wsrod mlodziezy bedacej druga lub trzecia generacja zyjaca i urodzona w Niemczech rosnie.
            • smagliczka2 Mam pytanie Pani Maro. 08.11.13, 23:45
              Czy możemy uogólnić i powiedzieć: Nacjonalizm w oparciu o Koran
    • smagliczka2 Jakie czynniki zadecydują o przyszłości Turcji? 07.11.13, 23:31
      Historia, religia, gospodarka, położenie. Który z tych czynników najbardziej zadecyduje o jej przyszłości?
      • j-k Turcja, jak i Ukraina - to 3 "kraje" w jednym :) 08.11.13, 14:05
        Napisalem juz o tym, ale nie mam czasu, by to rozwinac...

Turcja to:
        - proeuropejski Zachod
        - umiarkowanie nacjonalistyczna Anatolia (centrum)
        - zacofany ekonomicznie Wschod ( z mniejszoscia kurdyjska)

Jest zbyt wiele czynnikow w grze (podobnie jak wlasnie na Ukrainie z jej mniejszoscia rosyjska))
        I na Twoje pytanie absolutnie nie da sie sensownie odpowiedziec...
        Opcja pro-unijna raczej odpada... gdyz Unia Turcji (i slusznie) sie boi...
        Kalifat ? - nie ma ku niemu zadnych widocznych przeslanek.

Bedzie tak - jak jest.
        Chwiejna rownowaga.
        - To tyle, co mozna z cala odpowiedzialnoscia o obecnej Turcji dzisiaj powiedziec.

• smagliczka2 Czyli nad Bosforem bez zmien. 08.11.13, 15:03
          Innymi słowy nasze oceny są pobieżne i bardzo uproszczone. Szkoda, że Pan Walter milczy.
          • przyjacielameryki Re: Czyli nad Bosforem bez zmien. 08.11.13, 17:22
            Ważne jest, żeby Europa niezależnie od tego czy Turcja przystąpi do UE czy nie przystąpi, miała bardzo dobre stosunki z tym krajem bo to ważny kraj i gospodarczo i militarnie. Można np. wynegocjować jakiś układ partnerski w gospodarce, pogłębić już funkcjonującą Umowę o Wolnym Handlu z UE z roku 1963 ale która weszła w pełni w życie dopiero w 1996 r., itd. Turcję za wszelką cenę trzeba zatrzymać w NATO. Warto też pamiętać, że właśnie Polska zawsze miała dobre stosunki z Turcją, która była jedynym krajem który nigdy nie zaakceptował rozbiorów Polski.
            • smagliczka2 Mam jedno pytanie. 08.11.13, 23:34
              Czy ludobójstwo Ormian i stanowisko Turcji w tej sprawie nie świadczy o podwojnej moralności Turków?

Jeżeli nie to dlaczego?
          • igor_uk Bardzo pobiezne. 08.11.13, 18:21
            I nie sa uproszczone,a tylko calkowicie mylne .
            Zeby poznac Turcje trzeba zrobic tak,jak to zrobilem w swoim czasie ja,odbywajac podroz po temu Kraju.
            Bo on bardzo sie rozni od tych miejsc,w ktorych przebywaja turysci z Europy.
            • smagliczka2 Całkowicie mylne? 08.11.13, 23:41
              Czy zechciałby Pan te oceny poprawić? Bardzo proszę.

Być może nie mam takiego doświadcyenia w kontaktach z Turkami, ale chętnie się dowiem.
              • igor_uk Tak,calkowicie. 09.11.13, 00:05
                Nie ,nie mam checi.Na pewno nie w tym towarzystwie.
                • smagliczka2 A kiedyś Pan wyjaśni? 09.11.13, 00:11
                  Mówię straszliwie poważnie; zależy mi na tym.
          • j-k ano :) nad Bosforem bez zmian. 08.11.13, 23:58
            smagliczka2 napisał(a):
            > Innymi słowy nasze oceny są pobieżne i bardzo uproszczone.

- nie powiedzialbym.
            uznanie, ze problem jest skomplikowany i wielostronny - nie jest pobiezna ocena.

Szkoda, że Pan Walter milczy.

- osobiscie nie zaluje.
            ostatnio unikal moich uwag w/s Kazachstanu.
            a tam tesz nielekko...

• smagliczka2 I ja tak sądzę. 09.11.13, 00:14
              Ale Pan Igor twierdzi, że się mylę.
    • martinsam1 Re: Gdzie Turcji bliżej? 10.11.13, 17:12
      Turcja to Turcja , jest ona odrębnym swiatem, może jakaś nowa wielka wspolnota powstanie wokoł Turcji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka