Dodaj do ulubionych

Jak postrzegac Turcje?

09.11.13, 14:08
Niewielu nas, ale jesteśmy Ormianami
Nie wystawiamy się na pokaz światu...
Ale czas wreszcie, byśmy się uznali
Za prawowitych synów Araratu,
O który potop na burzliwej fali
Noego arkę otarł o świtaniu...

Inicjator ludobójstwa Ormian Talaat Pasza w telegramie z września 1915 min.
tak pisał o planach rządu:

Już wcześniej zostało zakomunikowane, że rząd zdecydował o całkowitej eksterminacji wszystkich Ormian zamieszkałych w Turcji. (...) Bez względu na to, że znajdują się wśród nich kobiety, dzieci i chorzy, jakkolwiek tragiczne będą środki tej eksterminacji, bez słuchania głosu sumienia należy położyć kres ich egzystencji. (...) Ci, którzy sprzeciwią się temu rozkazowi, nie mogą być urzędnikami państwowymi.

Co od tamtych wydarzeń zmieniło się w mentalności Turków, a jeżeli tak, to co?

Jak więc postrzegać Turcję w swietle walki Kurdów o swoją państwowość?

Obserwuj wątek
    • wojciech.2345 Re: Jak postrzegac Turcje? 09.11.13, 14:31
      Smagliczko,
      masz wybitny talent do stawiania ekstremalnych pytań.
      Ormianie uchodzą za najbardziej przebiegłych ludzi
      na planecie zwanej Ziemia.

Dotknęło ich okrucieństwo.
      No i bądź tu mądrym w ocenach.
      • kaszebe12 Turecka panstwowosc. 09.11.13, 14:58
        - Mysle , ze zbyt rzadko poruszamy ten bardzo istotny aspekt...-dlaczego w Turcji temat ludobojstwa Ormian pozostaje tabu ? -Bo struktura i bazy wspolczesnego panstwa Turcji opieraja sie bezposrednio na rezultatach Wielkiej Masakry , ktora wyeliminowala Ormian z obrotu gospodarczego , ze struktur administracji , odebrala caly potencjal kapitalowy...-Jakze symboliczna jest turecka rezydencja prezydencka , ktora prawnie jest... wlasnoscia armenska.
        • wojciech.2345 Re: Turecka panstwowosc. 09.11.13, 15:06
          Kaszebe,
          Turcja miała aspiracje do bycia imperium.
          Jak sprawy szły do przodu to Ormianie byli hołubieni.
          A jak jak Turcja zaczęła tracić na znaczeniu to znaleźli
          winnego - Ormianin.

Znasz ten schemat?

• smagliczka2 Właśnie, właśnie. 09.11.13, 15:09
          Bo struktura i bazy wspolczesnego panstwa Turcji opieraja sie bezposrednio na rezultatach Wielkiej Masakry , ktora wyeliminowala Ormian z obrotu gospodarczego , ze struktur administracji , odebrala caly potencjal kapitalowy...

Trafił Pan w samo sedno sprawy. Turcja jest krajem na rozdrożu swojej historii minionej i tej, która nadchodzi.
      • smagliczka2 Dziekuję Panie Wojciechu. 09.11.13, 15:03
        Chociaż z drugiej strony moje pytania burzą wyobraźnie i irytują Pana Waltera inteligencję.
        No bo niby pytania śmieszne płytkie, a jego zachowanie tak straszliwie niepoważne, żeby nie powiedzieć bzdurne. Wie Pan, wyjątkowo wybitny umysł.

No ale do rzeczy. Każdy kolejny rząd dostaje w spadku historią uwarunkowane tradycję i obyczaje, które wspólnie z dominującą religią przekłada na swój dalekowzroczny program.

Czy nie czas aby się z tym tematem zmierzyć?
        • ubiquitousghost88 Dziekuję Pani(e) Smagliczka2 09.11.13, 15:51
          smagliczka2 napisał(a):

Każdy kolejny rząd dostaje w spadku historią uwarunkowane tradycję i obyczaje, które wspólnie z dominującą religią przekłada na swój dalekowzroczny program.
          > Czy nie czas aby się z tym tematem zmierzyć?

Pani(e) Smagliczka2, bardzo chętnie, o ile, dla ułatwienia dalszej komunikacji, Pan(i):
          1. Sprawdzi dokładnie swoją płeć (M, F, X) i poda ją nam do wiadomości
          2. Zdefiniuje dokładnie i niedwuznacznie temat, z którym należałoby wg Pana(i) zmierzyć się.
          Pozdr.
          • smagliczka2 Proszę bardzo. 09.11.13, 18:03
            Pracująca, czasami do przesady kobieta, która hołduje skromności. Romantyczka, kochająca przyrodę i nie tylko. Ciekawska, ale z umiarem.

• 5magna Re: Proszę bardzo. 09.11.13, 18:07
              Jednym slowem smallpiczka.........PS. Czy to czasem nie Edzio z Oakville co mu kapusta urosla?//
              • smagliczka2 Bonne journée. 09.11.13, 18:20
                Nawet najtwardsza czaszka pęka,
                Wiotczeją mięśnie, gaśnie wzrok.
                Zrób krok do tyłu nim do przodu
                Za wcześnie zrobisz głupi krok.

Co najdroższego masz - to wełna,
                Sprzedaj ją dobrze, nie wstydź się.
                Ostrzygą wszystkich, ale przegra
                Ten, kto bezmyślnie mówi "nie".

Nożyce pokaleczą skórę,
                Kolana ścisną tępy łeb.
                Przestań potykać się z tym murem,
                Nie widzisz, że na dobre skrzepł?

• smagliczka2 Ps. małe uzupełnienie. 09.11.13, 18:15
      Tym, którzy ewentualnie mogą mieć jakiekolwiek wątpliwości co do istoty wątku dodam, że interesuje mnie nie historia Turcji, a tylko te dwa pytania z wątku wprowadzającego.

Oczywiste jest, że w tle są wydarzenia historyczne, ale one mnie mniej interesują. Zreszta, w każdej chwili można się do nich odwołać jezeli jest to uzasadnione i konieczne.

• kaszebe12 Re: Ps. małe uzupełnienie. 09.11.13, 18:30
        -No wlasnie...tak tutaj bywa -tematy rozmywaja sie , odbiegaja od glownego watku. -Moze odezwie sie Walter ? -Jest facetem bardzo oblatanym w temacie.
        • smagliczka2 Chyba się Pan myli. 09.11.13, 19:21
          Kobieca intuicja podpowiada, że Pan Walter już mnie zaszufladował i wydał na mnie stosowny wyrok, który zaakceptowałam z godnością i o prawo łaski wnosić nie mam zamiaru. Szkoda.

Ma Pan rację, Pan Walter posiada odpowiednią wiedzę co zdążyłam już zauważyć.
    • ubiquitousghost88 Re: Jak postrzegac Turcje? 09.11.13, 19:08
      smagliczka2 napisała 2 pytania, mniej więcej takie:

1. "Co od tamtych wydarzeń zmieniło się w mentalności Turków, a jeżeli tak, to co?"
      2. "Jak więc postrzegać Turcję w swietle walki Kurdów o swoją państwowość?"

Moja romantyczna Pani, z przykrością muszę stwierdzić, że, jak powiadają w narodzie, oba pytania są mniej lub bardziej "niegramotne", trochę na bakier z logicznym porządkiem w zdaniu, próbują w ich treści to czy tamto sugerować i jako takie nie mogą stać się podstawą poważniejszej dyskusji.
      Zapraszam Panią serdecznie do sprecyzowania swoich rozpoetyzowanych toków myślowych, odrobiny koncentracji i ponownego sformułowania pytań.
      Niewykluczone, że liczba pytań, wobec ogromu zawartych w nich podtematów, mogłaby ulec optymalizacji (jedno krótkie ogólne, kilka, równie krótkich, szczegółowych na przykład, itp.)
      Pozdr.

PS. Proszę unikać nadętych sformułowań w stylu: "Postrzeganie.. w świetle", bo łatwo z nimi w mroku wyłądować...
      • smagliczka2 A może spróbuje Pan moje pytania poprawić? 09.11.13, 19:26
        Dlaczego? Wiele osłów gardłuje, a jak przychodzi do konkretów, to osły salwują się ucieczką w krzaki.

Zapraszam.
        • ubiquitousghost88 Wiele bym dał, gdybym zrozumiał o co Pani chodzi.. 09.11.13, 21:15
          ...Tak sformułowanych pytań, niestety, nie potrafię poprawić.
          Są jakieś takie "niepoprawne"...
          • smagliczka2 To oczywiste. 09.11.13, 22:49
            Polecam więcej suplementy w diecie: Fat Burner, Slim Fast i kreatyna. One już niejednego idiotę na geniusza wykreowały.

Ps. Nawet jeżeli jesteś idiotą, staraj się nie być głupi.
            • ubiquitousghost88 Wdzięku mnóstwo... 10.11.13, 11:16
              ... mózgu mało,
              tylko „Pani” nam tu brakowało.
              Nie trza wcale super osła,
              żeby się na „Pani” poznał.
              Pierwszy tatarski buchalter
              nie uległ poezji czarom,
              poznał się na „Pani” Walter,
              nie takim nawykł udarom.
              Igor płaszczył się jak mógł,
              ale Igor to ½ bóg.
              Podejrzany ten nasz magna,
              kto go pod sukienkę nagnał?
              Kaszebe Polskę znieśli,
              A „Pani” by nie znieśli?
              Eva, kobieca więc niema,
              udaje, że „Pani”... nie ma!

Tylko osioł pokutuje
              I w „Pani” się podko...ch...e.
              Przyjdzie mu złazić z I.gruszki:
              Smagliczka lepsza od gruszki.
              • 5magna Re: Wdzięku mnóstwo... 10.11.13, 18:15
                Ubi ty jestes geniusz.....
                • ubiquitousghost88 Wszyscy mi to mówią... 10.11.13, 18:26
                  ...oprócz Igruszki, psia mać!
                  • igor_uk Przeciez prosilem ciebie wielokrotnie. 10.11.13, 18:44
                    Daj mnie szanse dostrzec twoj geniusz.
                    • ubiquitousghost88 Wylicz mi forumowców, czyj geniusz dostrzegłeś... 10.11.13, 20:15
                      ...to pogadamy...
                      Bo jak nie ma takich, wypadnie, że jesteś ślepy...
                      • igor_uk U paru dostrzeglem. 10.11.13, 20:22
                        Ale niech to pozostanie sie moja slodka tajemnica,kim oni sa.
                        Ty,niestety,na razie jeszcze nie dales mnie szans na to,zeby dostrzeglem twoj geniusz .
                        Skakanie wokol moich stop,bijac sie z wojtusiem o miejsce,to jeszcze nie powod,zeby uznalem twoj geniusz.
                        • ubiquitousghost88 Re: U paru dostrzeglem...??? 10.11.13, 20:33
                          A gdzie twoja odwaga osobista?
                          Powiedz mi chociaż na ucho, choć jedną:) wymień...
                          Ja tu ciebie 1/2 bogiem ochrzciłem, a ty mi odmawiasz takiej drobnej usługi?
                          • igor_uk jedna? OK. 10.11.13, 20:44
                            To ja :-)
                            • ubiquitousghost88 No popatrz... 10.11.13, 20:49
                              Ty babka?
                              Zaczynasz mi się podobać...:)
                              • igor_uk Na wszystko pojde, 10.11.13, 20:53
                                zeby tylko tobie spodobac sie ?
                                Bo bardzo mnie zaintrygowalo to,ze ty mnie groziles nazwac mnie ruska qrwa.
                                • ubiquitousghost88 No to ty ruska dusza... 10.11.13, 21:05
                                  ...jak ktoś z tobą twardo, to od razu miękniesz...
                                  • igor_uk jak by chociaz troche znal sie .. 10.11.13, 21:10
                                    na rosyjskiej disze,to by wiedziales,ze za mieka dusza kryje sie twarda piesc.
                                    Wiele nadzialo sie na moja "miekosc".

p.s. na tym koncze durnowata wymiane zdan .Zaczekam na inna okazje,zeby przekonac sie do twojego geniusza.
                                    • ubiquitousghost88 Jak widzisz, skończyłem przed tobą... 11.11.13, 08:36
                                      ...Babom ja zawsze pozostawiam ostatnie słowo.
                                      One bez tego nie potrafią...
      • smagliczka2 Osioł i róża. 09.11.13, 20:08
        Przemówił osioł do róży:
        „Tak pani zapach mnie nuży,
        A kolce, paniusiu złota,
        To jest zwyczajna głupota.
        I taka pani pąsowa,
        Że boli po prostu głowa.
        Niech pani weźmie pokrzywę:
        Z niej są korzyści prawdziwe,
        Bezwonna jest, no a przy tym
        Zjeść można ją z apetytem.
        I każdy osioł to powie:
        Pokrzywa taka - to zdrowie!”

A na to róża wyniośle
        Odrzecze: „Na szczęście, ośle,
        Nie same osły na świecie”.
        „E, głupstwa paniusia plecie,
        Już znam się na tej piosence,
        Toć nas jest na świecie więcej!”

Pozdrawiem i lepszej umysłowej kondycji życzę
        • ubiquitousghost88 No cóż, różne oślice... zdarzało mi się spotkać... 09.11.13, 21:21
          ...ale zawsze miały ten sam wspólny mianownik: rozpoetyzowane i pozbawione logiki...
          Innymi słowy: romantyczki.
    • ukos Wyjątkowo pazerna swołocz, bandyci i grabieżcy 09.11.13, 19:22
      Kiedy najechali na Cypr, zajęli 40% terytorium dla 18% mniejszości. Tylko dlatego ograniczyli się do zapewnienia Turkowi trzy razy więcej ziemi niż Grekowi, że jeszcze większego rozboju społeczność międzynarodowa mogłaby już nie wytrzymać.
      • kaszebe12 Re: Wyjątkowo pazerna swołocz, bandyci i grabieżc 09.11.13, 19:30
        -Dobrze , ze o tym przypomniales , Ukos , bo przeciez turecka agresja i okupacja Cypru trwa. -Cypr jest czlonkiem UE , co oznacza , ze Turcja jest agresorem Unii Europejskiej.
      • smagliczka2 Pewne ciągoty ciągle żywe? 09.11.13, 19:32
        Mam rozumieć, że na pytanie: Co od tamtych wydarzeń zmieniło się w mentalności Turków, a jeżeli tak, to co Pan odpowiada nic. Czy dobrze zrozumiałam?

A co Pan sądzi o: Jak więc postrzegać Turcję w swietle walki Kurdów o swoją państwowość?
        • j-k viem, bo znam :) - nijak. 09.11.13, 19:44
          smagliczka2 napisał(a):
          > A co Pan sądzi o: Jak więc postrzegać Turcję w swietle walki Kurdów o swoją państwowość?

udaja, ze problem nie istnieje...
          ale Rosjanie tez tak kwestie narodowosciowa w ZSRR przed rokiem 1990 widzieli.
          - wszystko kwestia czasu i zmiany swiadomosci.

A tu cos moje wlasne o Kurdystanie - z historii forum:)))
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,63489506,63489506,Wolny_Kurdystan.html
          • smagliczka2 Tak, świat patrzy i milczy. 09.11.13, 19:59
            Biedny naród, biedni ludzie.
        • ukos Napaść na Cypr to stosunkowo świeże świadectwo 09.11.13, 19:47
          smagliczka2 napisał(a):

> Mam rozumieć, że na pytanie: Co od tamtych wydarzeń zmieniło się w mentalności
          > Turków, a jeżeli tak, to co Pan odpowiada nic. Czy dobrze zrozumiałam?

Nie powiedziałem, że nic, ale zasadnicze cechy niewiele się zmieniły. Pewien sentyment, wynikający z pamięci o nieuznawaniu rozbiorów Polski, nie powinien nam tego faktu przysłaniać.
          • smagliczka2 I z tym się zgadzam. 09.11.13, 19:55
            Nasza polska poprawność podszeptuje, że Turcję należy postrzegać przez pryzmat ich stosunku do rozbiorów. Z drugiej strony prawda o Turcji jest bardziej złożona i co tu ukrywać, jest ciężko strawna.
            • 5magna Re: I z tym się zgadzam. 09.11.13, 20:07
              Napisz smallpiczka poemat na ten temat.....
              • ubiquitousghost88 Ale nie doradziłeś jej czy przez pryzmat... 09.11.13, 21:26

...w świetle.
                I co ona bidula teraz pocznie...
            • j-k kto tak powiedzial ? 09.11.13, 20:45
              smagliczka2 napisał(a):
              > Nasza polska poprawność podszeptuje, że Turcję należy postrzegać przez pryzmat
              > ich stosunku do rozbiorów.

- Kto Ci tak powiedzial ?
              Turcy nie akceptowali rozbiorow Polski - bo nie bylo to w ich interesie...
              i tylko dlatego.
              Gdyby pod Wiedniem w 1983 wyrali Turcy i rozebraliby Austrie - to...

w rozbiorach Polski pod koniec 18.wieku bralyby udzial Prusy, Rosja i... Turcja sama...

- teza juz dawno opisana przez tkzw. "Szkole Krakowska" (polskich historykow).
              • smagliczka2 Pan mnie nie zrozumiał. 09.11.13, 20:57
                Nasza polska poprawność podszeptuje, że Turcję należy postrzegać przez pryzmat ich stosunku do rozbiorów.

A ten wiadomo jaki był: Turcja ich nigdy nie zaakceptowała. W zwizku z czym nasz polski sentyment do ówczesnego stanowiska Turcji nie powinien przysłaniać lub pomiejszać innych jej działań na płaszczyźnie politycznej. To tyle tytulem wyjaśnienia.
                • j-k alesz zrozumialem i to doskonale :) 09.11.13, 21:00
                  tylko ten "nasz polski sentyment", do tego, ze Turcja nie zakceptowala rozbiorow
                  - wynika z NIEWIEDZY - dlaczego...

- co laskawie i uprzejmie wyjasnilem.

Dr. J.K.
                  • smagliczka2 Teraz dostrzegłam to wyjaśnienie. 09.11.13, 21:30
                    No tak.
      • j-k Niestety... 09.11.13, 20:49
        Kiedys pracowalem z pewnym Grekiem...
        Poniewaz moj stosunek do Turkow jest podobny jak stosunek Grekow do Turkow...
        powiedzialem mu:
        mamy takie powiedzenie w Polsce: - "GLUPI JAK TUREK..."

nie znal go, zdziwil sie.
        • tojabogdan po pierwsze, to jest historia, która 09.11.13, 21:24
          niewiele ma wspólnego ze współczesnym Turkiem. Chodzi o ludobójstwo Ormian.
          Zresztą kto chętnie czy łatwo odpowiada za czyny pradziadów czy dziadów.
          Porządku w Turcji pilnuje od początku istnienia tego państwa armia, a mentalność żołnierska nie dopuszcza samobiczowania czy przepraszania za cokolowiek. A reszcie ludzi, szczególnie młodym, ten temat jest odległy, by nie powiedzieć abstrakcyjny.
          Interesujące jest to, że wielu Turków, którzy przyjechali do Europy Zachodniej w poszukiwaniu pracy, w ostatnich kilkudziesięciu laty, żyją jak w skansenach, pielęgnnują obyczaje, jakie panowały w miejscach ich tureckiego zamieszkanie, czyli często na głębokiej prowincji, podczas gdy Turcy w Turcy mocno się zeuropeizowali. I patrzą na swych niemieckich np. krewnych jak na egzotów. Wystarczy obejrzeć turecką telewizję, by te różnice zobaczyć. Lepiej, pogadać z młodymi Turkami, którzy kursują między starą i nowymi ojczyznami. Turczynki są śliczne, ich uroda jest wyrazista.

Problem Kurdów jest szerszy niż Turcja. Tak niestety jest, że Kurdowie, wielomilionowy naród o tysiącletniej historii, włanym języku, nie ma dostatecznego lobby, by zaistnieć jako państwo. Takich przykładów w Europie samej jest kilka, m.in. Baskowie czy Serbowie Łużyccy. Tyle, że Kurdowie wykorzystywani są natomiast przez wielkich tego świata w grach politycznych i militarnych.

• ubiquitousghost88 No panic! Turcy lubią Polki... 09.11.13, 21:50
      Otóż to, to jest największy problem dla Europejek, że nie potrafią zakręcić brzuchem, jak Turczynka.
      No pomyślmy tylko na Panie Ashton, Sobecka, Doda... strach pomyśleć!
      I to kładzie szanse wejścia Turcji do UE na łopatki.
      Żadni bywsi Ormianie i dzisiejsi Kurdowie nie przedstawiają takiej przeszkody przy ocenianiu podobności wejścia Turcji do Unii jak perspektywa rywalizacji dzisiejszej bezpłciowej muzyki europejskiej z krwistymi rytmami melodii tureckich (jak już z tematu paniki wśród naszych Pań, przez wzgląd na autorkę wątku, zejdziemy....:) ).

Jak długo jeszcze nasze smagliczki wierzyć będą, że wejściem do tonącego okrętu UE, Polska złapała Pana Boga za brodę?
      • j-k Turcy lubią Polki, a Rassijanki jeszcze bardziej:) 09.11.13, 23:47
        bylem, widzialem...

ubiquitousghost88 napisał:
        > Jak długo jeszcze nasze smagliczki wierzyć będą, że wejściem do tonącego okrętu
        > UE, Polska złapała Pana Boga za brodę?

No panic... Zawsze mozesz opuscic te tonaca UE i udac sie na kwitnaca Bialorus... :)
        • ukos Przez wieki Tatarzy przerypali wszystkie Rosjanki 11.11.13, 17:30
          j-k napisał:

> bylem, widzialem...
          > No panic... Zawsze mozesz opuscic te tonaca UE i udac sie na kwitnaca Bialorus.
          > .. :)

Dlatego te 200 lat to były owocne czasy.
    • swiblowo Re: Jak postrzegac Turcje? 09.11.13, 23:38
      Najlepiej przez plot pod napieciem postrzegac. Cos jak Bulgarzy.
      • smagliczka2 Czy on był podłączony pod napiecie? 09.11.13, 23:50
        Premier Republiki Bułgarii, Bojko Borisov w roku 2010 powiedził, że Bułgaria jako dobry sąsiad popiera europejskie perspektywy Turcji.

Ps. wiem jaką symapatią Bułgarzy darzą Turków.
        • kaszebe12 Jak postrzegac Turcje ? 10.11.13, 08:01
          -Swiblowo ma racje...najlepiej przez ogrodzenie z drutu kolczastego , po bulgarsku.
      • mara571 bede bronic Bulgarow 10.11.13, 08:22
        rzecz w tym, ze Bulgarzy chca chronic swoja granice nie przed Turkami, ktorzy maja paszporty i wize, ale przed nielegalnymi imigrantami, niekiedy uciekinierami przed wojna w Syrii lub Afganistanie.
        Bulgarie zniszczyly doszczetnie w ostatnich 24 latach wlasne pseudoelity, mafia i rosyjscy agenci wplywu. Panstwo bulgarskie nie jest w stanie zapewnic wlasnym obywatelom minimum egzystencji, szczegolnie romskiej mniejszosci.
        www.youtube.com/watch?v=wM0gc6MWykQ
        img.welt.de/img/reise/crop121130975/4600712775-ci3x2l-w580-aoriginal-h386-l0/orpheus-3-.jpg
        www.donaukurier.de/_/tools/picview.html?_CMELEM=1618647
        • kaszebe12 Re: bede bronic Bulgarow 10.11.13, 08:26
          ...temu nie mozna zaprzeczyc , Mara.
          • igor_uk Nie,kaszebe,mozno temu zaprzeczyc. 10.11.13, 09:07
            Mara,jak alkoholik,ktory wszedzie widzi biale myszki,widzi wszedzie rosyjskich agentow wplywu .Bulgarze zniszczyli wlasna gospodarke na polecenia jewrokomisarze .Jak by o dalszym losie Bulgarii decydowali rosyjskie agenci,to Bulgaria dzis wygladala by o wiele lepiej.
            • ubiquitousghost88 Racja Igruszka! Bułgarzy zostali zgwałceni... 10.11.13, 11:30
              ...jak Jugosławia, choć bezkrwawo, z użyciem wazeliny...
              Od Turcji na ich granicy bronią się drutem kolczastym nie Bułgarzy a ci sami, którzy się od Wschodu bronią podobnymi metodami na polskiej granicy - klika (nie mylić z "kilka"!) cwaniaków z Brukseli.

BTW, cóż by to była za rozkosz, smagliczkę poturczyć...
              • igor_uk ubludok. 10.11.13, 11:40
                To nie moj watek i dla tego nie musisz podbijac go w gore.Dla tego na podziekowania nie licz.Masz zajmowac sie wylacznie podbiciem moich watkow.
                A to zaniedbujesz.
                • ubiquitousghost88 Wątek? Oko ci podbiję jak mi będziesz przeszkadzał 10.11.13, 12:43
                  ...w zalotach do smagliczki!
                  Zazdrośniku jeden!
                  • igor_uk Tylko jedna rada,ubi. 10.11.13, 12:51
                    Nie nazywaj smagliczke polska qrwa. Reszta ujdzie.
                    • smagliczka2 Podziwiam Pana Igora inteligencję. 10.11.13, 14:53
                      Z Pańskiego tekstu wnioskuję, iż Pańska matkę od rosyjskich qrew również nikt nie wyzywał. A może to tylko przeoczenie?

Pańska szlachetność i rycerskość jest godna podziwu.
                      • igor_uk smagliczka nie masz pojecia o czym mowa. 10.11.13, 15:04
                        Dla tego odwal sie od mojej mamy.
                        Jestes zwkla babka bazarowa,udajaca z siebie intelektualistke.
                        • smagliczka2 To Ty nie masz pojęcia co piszesz. 10.11.13, 15:21
                          Twoje skróty myślowe są wyjątkowo nieprecyzyjne i nie są żadnym usprawiedliwieniem.

Pomyśl zanim coś napiszesz. Czy Pan Igor ma kompleksy na tle intelektualizmu?
                          • igor_uk Nie do ciebie byl adresowany post. 10.11.13, 15:26
                            Dla tego przed tym,jak wypowiadac sie na temat czyjejs Mamy,wypadalo by zapytac o co chodzi.
                            Co do intelektualizmu,to wybacz,ale po twojej uwadze odnosnie mojej Mamy, ty opuscila sie na same dno intelektualne.
                            • smagliczka2 Twoje skojarzenia są chore. 10.11.13, 18:52
                              Nie muszę się pytać, kiedy Ty bez pytania i bez mojego przyzwolenia piszesz o mnie i to obojętnie w jakim kontekście.

Twój cel był więcej niż wyrazisty i kiepsko zaowoalowany. Nie obrażaj sie, lecz przymyśl to wszystko jeszcze raz.

Ja Ciebie, ani też nikogo innego nie obraziłam. Dlaczego Wy to robicie? Tylko dlatego, że jestem kobietą? Czy może dlatego, że zadaję jakieś niepoprawne pytania? Panowie, gdzie Wasza rycerskość i honor? Blagues gratuitement.

• igor_uk Oceniasz to,jak babka bazarowa. 10.11.13, 18:55
                                Bo taka i jestes.
                                • igor_uk I jeszcze smagliczka. 10.11.13, 19:09
                                  Twoi slowa ,jako slowa kobiety,o mojej mamie byli wyjatkowo obrzydliwe ,a ty tego nawet nie rozumiesz.
                                  Czy masz byc prawo po tym byc traktowana,jako kobieta i rzadac do siebie odpowiedniego szacunku?
                                  • smagliczka2 Panie Igorze. 10.11.13, 19:16
                                    Za godzinę lub dwie napiszę do Pana private letter.
                                    • igor_uk Re: Panie Igorze. 10.11.13, 19:17
                                      OK.
                                • smagliczka2 Panie Igorze, bije Pan głową w mur. 10.11.13, 19:12
                                  Prawo do prawdy to cecha Pańskiego charakteru? A więc gratuluje, chociaż kobieca intuicja podpowiada, że to tylko taki samczy odruch w obronie swojej męskości.

Niech Pan pomyśli jeszcze raz; przecież ja Pana nie obrażam. Już raz o tym wspominałam, ale powtórze jeszcze raz: Mam wysokie mniemanie o rosyjskiej inteligencji jak również wysokie mniemanie o własnej.

Piłka po Pana stronie.

• igor_uk smagliczka. 10.11.13, 19:16
                                    Zblaznila sie ty i schamila sie i tego cie brak odwagi uznac. Nie musisz wysilac sie,dla mnie ty juz jestes tylko babka bazarowa .
                                    Ale zauwaz,nie pisze nic o twojej rodzinie.
                                    • smagliczka2 Dziekuję Panu za szczerość. 10.11.13, 19:37
                                      eżeli prawda bywa naga,
                                      To ja się kajam, i poddaję.
                                      Bo ginie wówczas ma odwaga,
                                      Poddaństwa bowiem nie uznaję.

Jeżeli prawda bywa goła,
                                      To ja się kajam, oraz padam.
                                      Cóż, że o słowa szczere wołam,
                                      Kiedy mym życiem rządzi zdrada.

Jeżeli prawda chce rozbierać,
                                      Każde życzenie, oraz zdanie.
                                      To, jaka myśl może umierać,
                                      Za takie słów poniewieranie.

• igor_uk Zeby ,jednak, wiedziala o czym mowa. 10.11.13, 15:22
                          W swoim czasie ubi88 zwrocil sie do starszej pani slowami polska qrwa i tylko na to zwrocilem jego uwage.
                          forum.gazeta.pl/forum/w,154812,141694571,141753733,Zastanow_sie_skad_ten_cytat_ku..._polska_.html
                          p.s.Ale to nie zmienia tego,ze jestes zwykla babka bazarowa.Ja o twojej mamie nic nie wspominalem.Chyba jestes sama matka,jak nie masz jaj,jak sugeruje magna,to wtedy jest dziwne,ze o cudzych mamach wypowiadasz sie w podobny sposob.
                          • ubiquitousghost88 A nieładnie ze smagliczką mnie obgadywać... 10.11.13, 17:24
                            ...bo w jej konkretnym przypadku QPL jakoś mi do głowy nie przyszła.
                            A nie powiedziałem, zazdrośnik par excellence!
                            Ja ci nawet bardzo współczuję, że twojej mamusi dostało się jak siostruni... Zidana (między nami dżentelmenami nie będziemy się bawić w szczegóły, czyż nie kochanieńki?)

A jak mnie będziesz pięty podgryzał, to ciebie nazwę QRU, ponjał?
                            • igor_uk Nie ludz sie,ubi. 10.11.13, 17:35
                              Nie ty byles tematem mojej pogaduszki z ta babka bazarowa.
            • mara571 pamiec masz krotka, albo wiedzy niewiele 10.11.13, 12:05
              jedna demonstracja i juz parlament zakazal wiercen w poszukiwaniu gazu lupkowego. Zeszly rok.
              W czyich rekach jest siec energetyczna i gazociagi w Bulgarii?
              • 5magna Re: pamiec masz krotka, albo wiedzy niewiele 10.11.13, 12:12
                Ubi, smallpiczka to stary cap Edzio Deoakville. Bys musial go do octu wsadzic aby zmiekl.....
                • ubiquitousghost88 No co ty powiesz... 10.11.13, 12:47
                  A oglądałeś film "Moja konkubina"...???
    • jk2007 Ormianie w Polsce 10.11.13, 14:37
      1. Abgarowicz herbu Abgarowicz.
      2. Abrahamowicz herbu Abrahamowicz.
      3. Abramowicz herbu Strzała odm.
      4. Agopsowicz herbu Wiernik.
      5. Amirowicz herbu Kołodacz.
      6. Antoniewicz herbu Bołoz.
      7. Antonowicz herbu własnego.
      8. Arakiełowicz.
      9. Arsimowski herbu wlasnego.
      10. Aslan herbu własnego.
      11. Asłanowicz herbu Sas.
      12. Assakieiwcz herbu własnego.
      13. Atabiowicz ; Augustynowicz herbu Odrowąż.
      14. Awakowicz.
      15. Awedyk herbu Pomian.
      16. Axentowicz herbu Gryf.
      17. Aywas-Norses herbu wlasnego.
      18. Babonaubek herbu Łodzia.
      19. Bachdazarowicz.
      20. Bajdułowicz.
      21. Balewicz-Balicki herbu Gozdawa.
      22. Ballog herbu własnego.
      23. Bedrosowicz.
      24. Bernacki herbu Pniejnia.
      25. Bernatowicz herbu Bernatowicz
      26. Bobrykowicz
      27. Bochdanowicz herbu Bochdanowicz
      28. Bogdanowicz herbu Bogdanowicz
      29. Bogdanowicz herbu wlasnego
      30. Bohdanowicz herbu Bohdanowicz
      31. Butachowicz
      32. Chadzi.
      33. Chodykiewicz herbu Trzy Kotwice.
      34. Chodzienko.
      35. Daszkiewicz-Stircza herbu wlasnego.
      36. Dawidowicz ; de Owak-Minas herbu własnego.
      37. Donowakowicz.
      38. Dziantymirski herbu własnego.
      39. Eminowicz.
      40. Faruchowicz herbu Poraj.
      41. Głuszkiewicz
      42. Grzegorzowicz herbu wlasnego
      43. Hadziewicz herbu Wieniawa
      44. Hankiewicz herbu Pomian
      45. Hołubiej .
      46. Hołubowicz herbu Janina.
      47. hr. de Syri herbu własnego .
      48. Issakowicz .
      49. Iwaszkowicz .
      50. Jakubowicz-Paschalis herbu Jakubowicz
      51. Jaszkiewicz ..
      52. Jaśkiewicz herbu Sulima .
      53. Jędrzejowicz herbu Jędrzejowicz .
      54. Jędrzejowski herbu własnego
      55. Józefowicz herbu własnego
      56. Jurgjowski
      57. Kajetanowicz
      58. Kalenik
      59. Kapri von Merecey herbu własnego
      60. Kasparowicz herbu Pomian
      61. Kasprowicz
      62. Kieremowicz
      63. Kierkorowicz
      64. Kilian
      65. Kopczyk
      66. Krzeczunowicz herbu Krzeczunowicz
      67. Krzysztofowicz herbu wlasnego .
      68. Kutłubej herbu Kot .
      69. Latynowicz .
      70. Lorencowicz .
      71. Łazarowicz herbu Kościesza .
      72. Łukasieiwcz herbu Łuk .
      73. Łyszkiewicz herbu Szeliga .
      74. Madżarski herbu Dar .
      75. Malewicz herbu własnego .
      76. Manowarda herbu własnego .
      77. Manugiewicz de Hasso herbu Wiernik .
      78. Mańczukowski herbu Odrowąż .
      79. Maramarosz herbu wlasnego .
      80. Matjaszewicz .

• jk2007 Re: Ormianie w Polsce 10.11.13, 14:40
        81. Michalewicz .
        82. Mikołajewicz herbu Murdelio .
        83. Mikuli herbu własnego .
        84. Minasiewicz herbu Przyjaciel .
        85. Minasowicz herbu Przyjaciel .
        86. Minaszewicz herbu Przyjaciel .
        87. Moszoro herbu Moszoro
        88. Moysa de Rossochacki herbu Moysa
        89. Muratowicz .
        90. Negroszo .
        91. Nerserowicz .
        92. Nikorowicz herbu Nikorowicz I .
        93. Nikorowicz herbu Nikorowicz II .
        94. Nikorowicz herbu własnego .
        95. Nurkiewicz .
        96. Ohanowicz herbu Ohanowicz .
        97. Owaniszewicz .
        98. Passakas-Szigeth herbu własnego .
        99. Pers .
        100. Petrowicz herbu Petrowicz .
        101. Petuł herbu wlasnego .
        102. Piramowicz herbu Odrowąż .
        103. Pleszkowski herbu Pogonia .
        104. Potoczki herbu Potoczki .
        105. Romaszkan herbu własnego .
        106. Roszko .
        107. Ryczkiewicz .
        108. Sahagiewicz .
        109. Seferowicz herbu własnego .
        110. Serebkowicz herbu własnego .
        111. Sienkowicz .
        112. Simonowicz herbu własnego .
        113. Steckowic herbu własnego .
        114. Steczkiewicz herbu Stara Strzała .
        115. Stefanides .
        116. Stefanowicz herbu Pogonia IV .
        117. Stetkiewicz herbu Kościesza .
        118. Sułtan herbu Korczak .
        119. Symonowicz herbu własnego .
        120. Szadbey herbu własnego .
        121. Szeferowicz-Spendowski herbu Lubicz .
        122. Szymonowicz-Będoński herbu własnego .
        123. Theodorowicz herbu Serce .
        124. Torosiewicz herbu własnego .
        125. Torosowicz herbu własnego .
        126. Torosowicz-Wieniawski herbu Wieniawa .
        127. Tumanowicz .
        128. Ureki-Nestor herbu własnego .
        129. Wakowski-Awak herbu Awak .
        130. Wartan-Hunanian herbu własnego .
        131. Wartanowicz herbu Abgarowicz .
        132. Warteresiewicz .
        133. Warteresiewicz herbu własnego .
        134. Warteresowicz herbu własnego .
        135. Warteresowicz-Słoniewski herbu Słoń .
        136. Wasilowicz .
        137. Zacharjasiewicz herbu Abgarowicz .
        138. Zacharyasiewicz-Aniołek herbu własnego .
        139. Zacharyasiewicz herbu własnego .
        140. Zachnowicz herbu Pomian .
        141. Zadurowicz herbu Snop .
        142. Zadykiewicz herbu Lubicz .
        143. Zerygiewicz herbu własnego.

• jk2007 Re: Ormianie w Polsce 10.11.13, 14:41
          Кcтaти, выдaющийcя пoльcкий пoэт Юлиyш Слoвaцкий ( пoльcк. Juliusz Słowacki; 4 cентября 1809, Кременец, Пoдoльcкaя гyберния, Рoccийcкaя империя (ныне — Тернoпoльcкaя oблacть, Укрaинa) — 3 aпреля 1849, Пaриж) пo мaтyшке aрмянин.
          Армянин пo прoиcхoждению и Шимoн Зимoрoвич (пoльcк. Szymon Zimorowic; 1608 (в некoтoрых иcтoчникaх 1604 и 1609), Львoв — 21 июня 1629, Крaкoв) - ocнoвoпoлoжник реaлизмa в пoльcкoй литерaтyре.
          Извеcтнo, и прo этo гoвoрил и клaccик пoльcкoгo кинемaтoгрaфa Ежи Кaвaлерoвич - "чтo вcе пoльcкие фaмилии oкaнчивaющиеcя нa - ИЧ - имеют aрмянcкие кoрни".

• ubiquitousghost88 Кcтaти, i ja jestem -icz... 10.11.13, 17:37
            ....to co ja mam teraz z tym fantem zrobić?
            Od dawna podejrzewałem, kopałem, szukałem...
            Nos, intuicja?
            A czy nasi Tatarzy i Ormianie to jeden diabeł?
            (bo podobny herbarz, po tatarsko-muzułmańskiej linii, a w rezultacie zupełnie przypadkowego spotkania, trafił mi przed 10 laty do rąk...)
            Pozdrawiam!
    • wojciech.2345 Re: Jak postrzegac Turcje? 10.11.13, 17:42
      smagliczka2 napisał(a):
      > Co od tamtych wydarzeń zmieniło się w mentalności Turków, a jeżeli tak, to co?
      >
      > Jak więc postrzegać Turcję w swietle walki Kurdów o swoją państwowość?
      -----------------------
      Sytuacja Kurdów przypomina Polskę rozbiorową.
      Turcja i inne kraje nie chcą się zgodzić na istnienie
      tego bytu państwowego.

Wg mnie Kurdowie powinni mieć swoje państwo.
      • ubiquitousghost88 Polacy należą do narodów wybranych, to dostali... 10.11.13, 18:34
        ...Kurdom jakoś się nie poszczęściło...
        • wojciech.2345 Re: Polacy należą do narodów wybranych, to dostal 10.11.13, 18:57
          ubiquitousghost88 napisał:
          > ...Kurdom jakoś się nie poszczęściło...
          -------------
          Kacapia jako pretekstu w najeździe na Gruzję użyła argumentu -
          los Osetyjczyków. A ilu jest tych Osetyjczyków w Gruzji?
          30 tys. To takie 3 największe wsie w Polsce.

W przypadku Kurdów jest to przedział 25-30 mln. luda.
          Jakby nie patrzeć problem Kurdów będzie wracał jak
          bumerang.
          • 5magna Re: Polacy należą do narodów wybranych, to dostal 10.11.13, 19:45
            Powodem najazdu na Gruzje byl krawat ktory nie dal sie zjesc.....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka