igor-z-uk 14.01.14, 18:32 Ty ciagle piszesz : "Gazociąg powyżej 2,5 tys km. jest nieefektywny. " Czy mozesz to udowodnic? p.s. czy dobrze rozumiesz znaczenie wyrazu - nieefektywny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojciech.2349 Re: Wojtek2345 ,mam do ciebie pytanie. 14.01.14, 18:42 igor-z-uk napisał(a): > Ty ciagle piszesz : > "Gazociąg powyżej 2,5 tys km. jest nieefektywny. " > Czy mozesz to udowodnic? > > p.s. czy dobrze rozumiesz znaczenie wyrazu - nieefektywny? ----------------- Analizy przeprowadzone przez Gas de France oraz Statoil wykazują, że transport gazu ziemnego na dystansach przekraczających 2500 km jest bardziej opłacalny za pomocą gazowców LNG niż transport sprężonego gazu rurociągami. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: Wojtek2345 ,mam do ciebie pytanie. 14.01.14, 18:55 Igor to tylko rosyjski gaz ciezko przechodzi w rurze, inne gazy to po prostu "same leca"...... www.forbes.com/sites/williampentland/2011/06/17/worlds-longest-natural-gas-pipelines/ Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Tylko nie obraz sie,Wojtekk. 14.01.14, 20:27 Ale musze ponownie stwierdzic,ze Ty nie jestes wstanie zrozumiec najprostszego tekstu ,jak rowniez to,ze nie znasz znaczenia slow,ktore uzywasz. Ty napisales :"Gazociąg powyżej 2,5 tys km. jest nieefektywny. " Slowo "nieefektywny" znaczy : «niedający dobrych wyników, mało wydajny» Z tego,co ty wkleiles ,wynika co innego : " transport gazu ziemnego na dystansach przekraczających 2500 km jest bardziej opłacalny za pomocą gazowców LNG niż transport sprężonego gazu rurociągami" Tu nic nie pisze sie o nieefektywnosci gazociagow,a tylko o tym,ze jak jest wybor,czy transportowac gaz droga morska, w postaci skroplonej,czy rurami,to droga morska bardziej oplaca sie,czyli koszty transporu sa nizsze.Ale nic nie pisze sie o tym,ze transport gazu rura na odleglosc przekraczajaca 2.5 tys.km jest nieoplacalny (nieefektywny). Otoz,Wojtek,alternatywie rurze Rosja nie ma,poniewaz tankowce po tundrze jeszcze nie nauczyli sie plywac i dla tego buduja gazociagi przekraczajace 2.5 tys km.To samo,zreszta,robia i Chiny.Z linku magny : 1. West-East Pipeline,Length: 5,410 miles.Start: Xinjiang, China.Finish: Shanghai p.s. Wojtek ,wroc do kartofle,przestan osmieszac sie. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Lepsze jest wrogiem dobrego ... 14.01.14, 20:33 Jeżeli jakieś urządzenie, technologia są lepsze od tych, które były do tej pory używane (pod względem technologicznym, ekonomicznym), to automatycznie poprzednie stają się mniej efektywne, czyli - nieefektywne. Wy tego nie rozumiecie, ponieważ myślicie kategoriami Patiomkinowskiej wioski - "postaw się a zastaw się". Aczkolwiek istotnie - z rejsami gazowców po tundrze może być pewien problem. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk kalesony,jestescie,jednak,niekumate. 14.01.14, 20:39 I tak samo,jak Wojtek,nie rozumiecie najprostszego tekstu. jedynie na co was stac,to pluc na Rosje. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: Tylko nie obraz sie,Wojtekk. 14.01.14, 20:39 Igorku, Efektywność to rezultat podjętych działań, opisany relacją uzyskanych efektów do poniesionych nakładów. Oznacza najlepsze efekty produkcji... mfiles.pl/pl/index.php/Efektywno%C5%9B%C4%87 Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Pozwól mu wierzyć, że zjadł wszystkie rozumy... 14.01.14, 20:49 ...bo jak nam go szlag trafi, nie będzie kogo obszczywać... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Kolejny skopany zjawil sie. 14.01.14, 20:54 Zajebisty widok:ubludok,przyglup kartoflany i za chwile zjawi sie bywszy radziecko-polski jewriej :-) Kazdy z was zostal przez mnie skopany. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Słabeusz Igruszka... 14.01.14, 21:01 ...jakbyś ty miał pojęcie dlaczego Gas de France lobbuje za LNG, to nie tundrą byś wojtusiowi machał przed nosem, tylko prawdziwymi argumentami... Machaj ty tym co masz, tylko do tego się nadaje... Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Wojtus,ja nie moge z toba przegrac... 14.01.14, 20:52 Poniewaz nie walcze. Ty reprezentujesz o wiele nizszy poziom wiedzy i intelektu ,dla tego my z toba gramy w roznych ligach.Ja,powiedzmy,w pierwszej,a ty w podworkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Igruszka, w pierwszej lidze... hahahaha!... 14.01.14, 21:04 ...piłki podaje!, hahahaha!... Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: wojtus,do kartofle. 14.01.14, 21:06 Nie denerwuj się Igorku. Zjedz dropsa. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk A ja zadalem . 14.01.14, 21:58 I okazalo sie,ze wojtus ,jak zwykle,pisze o tym,o czym nie ma pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2349 Re: A ja zadalem . 14.01.14, 22:06 igor_uk napisał: > I okazalo sie,ze wojtus ,jak zwykle,pisze o tym,o czym nie ma pojecia. ----------- Igorku, kręcisz. Przegrałeś spór. Napij się melisy. Odpowiedz Link Zgłoś
5magna Re: A ja zadalem . 14.01.14, 22:36 Z Kanady chca eksportowac gaz do Chin. Po dlugich obliczeniach i analizach ekonomisci i inzynierowie doszli do wniosku ze rurociagu nie oplaca sie budowac bo by byl nieefektywny w 100%. Tak ze jednak beda gaz skraplac i wozic gazowcami. Wojtus mial racje i powinni zasiegnac jego rad..... Odpowiedz Link Zgłoś