Dodaj do ulubionych

Jak postrzegać ukraiński nacjonalizm?

27.01.14, 02:59
Oto jest pytanie, które dziś zadaję mojemu sercu.

WRACAJĄ DO MNIE TAMTE, SMUTNE WSPOMNIENIA.

WOŁYŃ TO MORDY, KREW I CIERPIENIA.

TRAGICZNE LOSY, UCIECZKI W UDRĘCE.

PRZEŻYTE O GŁODZIE W STRACHU, I MĘCE.

DZIŚ GDY PIELGRZYMA DROGĄ, W TĘ STRONĘ,

ODWIEDZAM MIEJSCA KRZYŻAMI ZNACZONE.

Czy adorować tych co na barykadach w Kijowie, czy pochylić głowe nad mogiłami tych z Wołynia i ich o zdamie zapytać?

Jaki jest naprawdę ten odnowiony nacjonalizm ukraiński?
Obserwuj wątek
    • strondzo Re: Jak postrzegać ukraiński nacjonalizm? 27.01.14, 03:23
      najgorsze jest to że na ziemiach odzyskanych w Polsce mieszka sporo tego bydła , moim odczuciu najgorsi są ci co w polsce urodzeni !
      • smagliczka2 Ciężkie słowa. 27.01.14, 03:40
        A gdzie miłość i przebaczenie? A może warto przebaczać i o przebaczenie prosić?
        • 99venus Re: Ciężkie słowa. 27.01.14, 09:24
          prosić o przebaczenie? ZA CO??
          • des4 Re: Ciężkie słowa. 27.01.14, 10:08
            za to samo, o co prosili Niemców polscy biskupi...
            • az43 Re: Ciężkie słowa. 27.01.14, 13:21
              To zupełnie inna sytuacja.Nieporównywalna.Niemcy ze swoich zbrodni się rozliczyli,zdenazyfikowali
              sie,pomników Hitlerowi nie stawiają.
              Niczego takiego o Ukraińcach powiedzieć się nie da.Nic im się w głowach nie zmieniło a jeżeli chodzi o czyny to uznali autorów ludobójstwa za bohaterów narodowych i ustawiają im pomniki.
              I dlatego nie zapominamy i niczego nie wybaczamy.
              Polscy biskupi mogą sobie pisać i mówić co chcą-zresztą to robią do dzisiaj a skutki widzimy.Polscy biskupi to jeszcze nie naród.
    • smagliczka2 Oj smagliczka smagliczka ... 27.01.14, 03:56
      tracilas wielce uczuciowe struny.

Wolyn i kwestia relacji z Ukraincami, ktorzy dosyc negatywnie reaguja na haslo ludobojstwo, kladzie sie cieniem nad wydarzeniami w Kijowie.

Rozne odczucia szarpia polskim serduchem ...
      • az43 Re: Oj smagliczka smagliczka ... 27.01.14, 13:25
        Jednym z mitów ukraińskich nacjonalistów jest słowo Wołyń,celowo zmierzaja do ograniczenia i zminimalizowania swoich zbrodni.Upowcy przy czynnym udziale ludności ukraińskiej mordowali na Wołyniu,Podolu,Podkarpaciu,Lubelszczyźnie.Wymordowali w wyjatkowo bestialski sposób przeszło 100 tysięcy osób.
    • polski_francuz Jak 27.01.14, 08:30
      kazdy inny nacjonalizm: niebezpieczny. Kiedys ktos porownal uzywanie nacjonalicznych tonow w polityce do jezdzenie na tygrysie.

Taka jazda nie moze sie dobrze skonczyc. Europa nie powinna juz miec wojen na swoim terenie. A nacjonalizm prowadzi do wojny. I to przy polskiej granicy.

PF
      • krzysiozboj Re: Jak 27.01.14, 09:18
        Nie wiem dlaczego czepiacie się tak mocno nacjonalizmu. Ja nacjonalizmu będę bronił ale nacjonalizmu a nie szowinizmu. Dla mnie Tatar mieszkający od wieków w Polsce jest tak samo Polakiem jak ja i ma o ten kraj dbać tak samo jak ja. Dla mnie nacjonalizm to dbanie o własny kraj, to preferowanie towarów produkowanych w tym kraju, to jakaś identyfikacja z pozostałymi mieszkańcami tego kraju w założeniu że państwo nie jest bytem samym w sobie ale czymś co utrzymujemy głównie po to by chroniło nas przed zewnętrznymi zagrożeniami oraz rozstrzygało wewnętrzne spory. To że ja tak chcę u siebie to jedno, do bólu staram się szanować inne narody/kraje uważając że mają podobne prawo dbać o siebie i swoje interesy. Nie chciałbym traktować Polski jak stodoły do której każdy może wejść, zrobić co mu się podoba i wyjść. Co w tym do cholery jest złego?

Idąc niżej mam takie samo patrzenie na społeczność lokalną, na miejscowość w której mieszkam, też się z nią identyfikuję i jakoś chciałbym poprawiać to miejsce, idąc jeszcze niże to dom rodzinny z mocnymi więzami. To samo podejście - identyfikuję się z tym, uważam że to po części moje i że mam prawa raz o tym decydować a dwa bronić.

No cholera chyba że ja mylę nacjonalizm z patriotyzmem (choć nie lubię tego drugiego słowa)? A być może Wy za mocno nacjonalizm identyfikujecie z szowinizmem który moim zdaniem na tyle skrajną postawą że juz wypacza dbanie o swój kraj czy naród?

UPA to dla mnie szowinizm a nie nacjonalizm, do tego szowinizm mocno zbrodniczy.
        • 99venus Re: Jak 27.01.14, 09:27
          o nacjonalizmie w kontekście ukraińskim pisze się przez grzeczność żeby nie urazić uczuć bratniegi narodu,który w bestialski sposób wymordował przeszło 100 tysięcy polskich obywateli czyli jak piszą dzisiejsi upowcy "wyzwolił" - od trudów codziennego życia.
        • polski_francuz Nacjonalizm a patriotyzm 27.01.14, 10:16
          Ojczyzna trzeba kochac i to jest patriotyzm. Ale w imie tej milosci nie nalezy sie wywyzszac w stosunku do innych - to jest nacjonalizm.

Jak dla mnie piszesz o patriotyzmie uzywajac slowa nacjonalizm. Szowinizm jest jego odmiana.

PF
        • romrus Re: Jak 27.01.14, 13:39
          krzysiozboj napisał:
          > Nie wiem dlaczego czepiacie się tak mocno nacjonalizmu.

Bo granica jest zbyt cienka, nie kazdy jest w stanie ja zauwazyc.

> Dla mnie Tatar mieszkający od wieków w Polsce jest tak samo Polakiem jak ja i ma o ten kraj dbać tak samo jak ja. Dla mnie nacjonalizm to dbanie o własny kraj, to preferowanie towarów produkowanych w tym kraju, to jakaś identyfikacja z pozostałymi mieszkańcami tego kraju w założeniu że państwo nie jest bytem samym w sobie ale czymś co utrzymujemy głównie po to by chroniło nas przed zewnętrznymi zagrożeniami oraz rozstrzygało wewnętrzne spory. To że ja tak chcę u siebie to jedno, do bólu staram się szanować inne narody/kraje uważając że mają podobne prawo dbać o siebie i swoje interesy. Nie chciałbym traktować Polski jak stodoły do której każdy może wejść, zrobić co mu się podoba i wyjść. Co w tym do cholery jest złego?

Podpisuje sie pod kazdym Twoim slowem i wlasnie z tego powodu zawsze porozumewame sie, chociaz, oczewiscie mame rozne podlady na wydarzenia historyczny.

> No cholera chyba że ja mylę nacjonalizm z patriotyzmem (choć nie lubię tego drugiego słowa)? A być może Wy za mocno nacjonalizm identyfikujecie z szowinizmem który moim zdaniem na tyle skrajną postawą że juz wypacza dbanie o swój kraj czy naród?

Wyzej napisalem - granica zbyt cienka.
          To o czym piszesz to raczej patryotyzm, ktory jednoczy ludzi roznych narodowosci w lojalnosci i troske o interesy panstwa, obywacelami ktorego sa.
          • wojciech.2349 Re: Jak 27.01.14, 14:17
            romrus napisał:
            > Wyzej napisalem - granica zbyt cienka.
            > To o czym piszesz to raczej patryotyzm, ktory jednoczy ludzi roznych narodowosc
            > i w lojalnosci i troske o interesy panstwa, obywacelami ktorego sa.
            ------------
            Na moje oko 99% Rosjan to nacjonaliści,
            a reszta to patrioci.
    • borrka Poranna porcja belkotu czekistow. 27.01.14, 09:35
      Poniewaz OUN/UPA wymordowali duza czesc polskiej ludnosci Kresow, a reszte deportowal do Polski "bratni" narod rosyjski, mamy dzis popierac kremlowskie intrygi na Ukrainie?
      A takiego:))))
      • borrka Doktryna Giedroycia wykladnia polskiej polityki. 27.01.14, 09:40
        Przyjazne panstwa na wschodniej granicy - na historyczne rachunki przyjdzie czas, gdy ustanie moskiewskie zagrozenie.
        • az43 Re: Doktryna Giedroycia wykladnia polskiej polity 27.01.14, 13:27
          No to całuj w dupę ukraińskich rezunów-ale na swój rachunek skoro wymordowanie tylu tysięcy ci nie przeszkadza.
          • kylax1 Rosjanie w jednym Katyniu zabili prawie połowę teg 27.01.14, 13:34
            o co na całym Wołyniu. A były jeszcze inne sowieckie "akcje".
            • romrus Re: Rosjanie w jednym Katyniu zabili prawie połow 27.01.14, 13:44
              kylax1 napisał:
              > o co na całym Wołyniu. A były jeszcze inne sowieckie "akcje".

1. Klamiesz.
              2. Jesli nie klamiesz, to w jaki sposob jedna zbrodnia usprawedliwia inna zbrodnie?
              • wojciech.2349 Re: Rosjanie w jednym Katyniu zabili prawie połow 27.01.14, 14:20
                romrus napisał:

> kylax1 napisał:
                > > o co na całym Wołyniu. A były jeszcze inne sowieckie "akcje".
                >
                >
                > 1. Klamiesz.
                > 2. Jesli nie klamiesz, to w jaki sposob jedna zbrodnia usprawedliwia inna zbrod
                > nie?
                -----------------------
                Ja myślę, że zabiliście lekko licząc milion Polaków.
                • borrka Nie tylko Katyn. 27.01.14, 14:34
                  Katyn jest "spektakularny" i znany na swiecie.
                  Liczba ofiar wywozek z Kresow pozostaje tajemnica - moze byc powyzej miliona.
                  Zamrozonych, zaglodzonych, zameczonych niewolnicza praca.
                  Na to wslkazuje bilans polskiej ludnosci Kresow.
                  • romrus Re: Nie tylko Katyn. 27.01.14, 14:48
                    borrka napisał:
                    > Katyn jest "spektakularny" i znany na swiecie.
                    > Liczba ofiar wywozek z Kresow pozostaje tajemnica - moze byc powyzej miliona.
                    > Zamrozonych, zaglodzonych, zameczonych niewolnicza praca.
                    > Na to wslkazuje bilans polskiej ludnosci Kresow.

I niby co?
                    To ze Chochly dali rady zabic tylko 100 tys., to o czym swiadczy?

Ze sa lepszy od Rosjan, bo byli milosierdny?
                    Czy moze ze sa gorszy, bo byli niezdolny?

Jedna zbrodnia nie usprawedliwia innej.

Tlumaczyc sie, ze kiedy wymordowano 9999, to jest o wiele lepiej niz kiedy wymordowano 10001, przypomina marketyngowa polityke sieci handlowych.

Cena zawsze bedzie 9999.
                    • wojciech.2349 Re: Nie tylko Katyn. 27.01.14, 14:56
                      Chyba nikt nie dorówna Rosjanom w zabijaniu ludzi w XX wieku.
                      Tak to widzę.
                    • borrka Zgadzam sie. 27.01.14, 14:58
                      Absolutnie jedno drugiego nie usprawiedliwia.
                  • wojciech.2349 nowe badania historyków-zabijano za bycie Polakiem 27.01.14, 14:50
                    Oglądałem tv Republika (gorąco polecam.) Audycja, a w niej mordy
                    Rosji Sowieckiej. Z reguły w takich audycjach dowiadujemy się, że
                    w miejscowości X zamordowano nie 5 tys. Polaków, ale 6,5 tys.
                    Ale słucham i zaskoczenie. W latach 30-tych przed 1939r. mordowano
                    Polaków. No niby nic nowego, ale mordowano ich za to, że byli Polakami.
                    Nie za to, że w domu jakiś Polak miał "5 kłosów."

W tej akcji zginęło 150 - 180 tys. Polaków.

Pikanterii dodaje fakt, że to rosyjska historyk zwróciła polskim
                    historykom uwagę na to. Polscy historycy dotąd uważali, że nie
                    było polskiego klucza w takich morderstwach.
              • brat_ramzesa bo to cos nie zasluguje nawet na miano bydla 27.01.14, 14:27
                Nawet nie zajaknie sie o Wolyniu byle obsikac ruska nogawke, zwykly scierwojad
                • wojciech.2349 Re: bo to cos nie zasluguje nawet na miano bydla 27.01.14, 14:31
                  brat_ramzesa napisał:
                  > Nawet nie zajaknie sie o Wolyniu byle obsikac ruska nogawke, zwykly scierwojad
                  ---------------
                  Bratku,
                  proporcje.

Sam Stalin jest obliczany na 150 mln. zamordowanych.
                  A gdzie inni rosyjscy zbrodniarze?
              • az43 Re: Rosjanie w jednym Katyniu zabili prawie połow 27.01.14, 14:34
                On nie jest w stanie tego zrozumieć.
      • smagliczka2 Dlaczego nazywasz bełkotem moje rozważania? 27.01.14, 14:31
        Czy zaprzeczysz, że Ukraińcy mają problem z nazwaniem rzezi wołynskiej ludobójstwem?
        • borrka Jestes czekistka? 27.01.14, 14:51
          Jesli nie, nie do Ciebe adresowany byl post.

Ukraincy maja ogromne trudnosci z uznaniem swych zbrodni, podobnie, jak mieli je Polacy.
          O Rosjanach nawet nie wspominam- ci oczekuja wdziecznosci.

Historia uczy, ze spolecznosc, w tym wypadku Ukrainy, stopniowo dojrzewa do samokrytycznej oceny swej przeszlosci.
          W wypadku Ukraincow, sami nie mamy w dodatku "czystych rak" .
          • smagliczka2 Jestem Polką. 27.01.14, 15:25
            Moje wątpliwości są też rodowodu polskiego i nia ma w tym nic dziwnego.
            • borrka Dziwne nie, lecz znamienne .... 27.01.14, 15:41
              Jest ciagle przywolywanie przez Rosjan sprawy Wolynia.
              A co do kaduka, maja z tym wspolnego ?
              Sa to problemy polsko-ukrainskie, niezwykle bolesne, ale z Rosja dosc luzno zwiazane.

Im, oczywiscie idzie o jedno:
              sklocenie Polakow i Ukraincow.
              • smagliczka2 Powiem Tobie co jest znamienne. 27.01.14, 16:00
                Znamienne jest to, że Ukraińcom trudno zaakceptować czystki etniczne na Wołyniu, które miały znamiona ludobójstwa i takim rzeczywiście były.

Ja nie neguję dażeń i marzeń Ukrainy. Oczekuję jedynie pochylenia głowy i nazwania rzeczy po imieniu.

Bo wszystko do tej pory, to tylko mataczenie.
                • borrka Mataczenie, to delikatnie powiedziane. 27.01.14, 16:15
                  Ale sadze, ze moment najmniej odpowiedni do oficjalnych rozliczen.
                  Ukraincy maja wszelkie przeslanki do niepodleglosci.
                  Abstrakcyjne roszczenia Rosji (do "Malorosji") na smietnik historii:)
                  Skrajni szowinisci rosyjscy uwazaja, ze maja prawo do Polski.
                  • smagliczka2 Wspomniałam tylko o moich odczuciach. 27.01.14, 22:52
                    Życzę, aby spełniły się ich marzenia.
                • wojciech.2349 Re: Powiem Tobie co jest znamienne. 27.01.14, 16:53
                  Smagliczko,
                  piszemy tutaj na forum w pewnym kontekście.
                  Zważ, że tutaj terminu "Banderowcy" używa desant
                  kremlowski, który nienawidzi Polski i Ukrainy.

Na tym forum nie da się o Wołyniu mówić w poszanowaniu
                  prawdy i dobrych intencji.
                  • smagliczka2 W imię uczciwości i dobrosąsiedzkich stosunków. 27.01.14, 23:10
                    Nie sądzisz, że coś przegapiono? Wtedy nie, a teraz jak będzie?
    • wojciech.2349 Re: Jak postrzegać ukraiński nacjonalizm? 27.01.14, 10:10
      Smagliczko,
      odpowiem pośrednio. Chyba nigdy tak nie było byś mogła
      przyjechać na Majdan i rozwinąć flagę polską, a jeśli chcesz
      to czeską, i by te flagi były traktowane jako flagi przyjaciół.

Narody polski i ukraiński sporo przeszły, i mamy niepowtarzalną
      okazję ułożyć nasze relacje przyjaźnie być może na wieki.
      • polski_francuz Wspolne niebezpieczenstwo laczy 27.01.14, 10:20
        Ukraine i Polske laczy wspolna niechec do dyktatu rosyjskiego.

I zgadzam sie, ze to wielka szansa by zapomniec przeszle winy i popatrzec wspolnie w przyszlosc. Niemcy to umieli zrobic w stosunku do Polakow. Polacy to staraja sie zrobic w stosunku do Ukraincow.

I bardzo dobrze.

PF
        • az43 Re: Wspolne niebezpieczenstwo laczy 27.01.14, 13:30
          Pisz we własnym imieniu.Ja się o nic nie staram,niczego nie zapominam i niczego nie wybaczam.
          Niemcy umieli,Ukraińcy ani nie potrafią ani nie mają zamiaru rozliczyć się ze swoich zbrodni.
          • kylax1 A kogo obchodzi Twoje zdanie? 27.01.14, 13:36
            Ukraina to biedne państwo. Biedna państwa z reguły w dupie mają historię, bo najważniejsze jest przeżyć kolejny dzień.

Jak się Ukraina wzbogaci, to przyjdzie czas na zajmowanie się historią.
            • kylax1 Biedne państwa n/t 27.01.14, 13:36

• az43 Re: A kogo obchodzi Twoje zdanie? 27.01.14, 14:36
              To niech się rozliczają.Ich sprawa.Dla mnie to upowcy zostali już rozliczeni i osądzeni.To bandyci,mordercy i ludobójcy.
            • az43 A kogo obchodzi Twoje zdanie? 27.01.14, 20:28
              Ponieważ twoje też niewiele osób obchodzi to przestań się nadymać.
              Bieda nie zwalnia od moralności.
    • zeitgeist2010 grzebanie w historii 27.01.14, 10:15
      to w obecnej sytuacji strata czasu - an exercise in futility - i woda na mlyn przeciwnikow europeizacji Ukrainy
      • smagliczka2 Strata czasu? 27.01.14, 14:38
        Ludobójstwa nie odmierza czas, raczej pamięć.
        • zeitgeist2010 Re: Strata czasu? 29.01.14, 08:10
          smagliczka2 napisała:

> Ludobójstwa nie odmierza czas, raczej pamięć.

Mamy tez aktualne wydarzenia polityczne. Niefortunny timing. Przypominanie ludobojstw wywoluje na wybieg ekstremistow. Niepotrzebni w aktualnym procesie w Ukrainie.
    • bywszy1 Re: ciekawie+ 27.01.14, 11:59

ze nikt nie zareagowal na wypowiedz
      tego bydlaka,
      nazywajacego inny narod bydlem.
      Przy czym,tego narodu,ktory Polacy wysiedlili z ich rdzennych miejsc do
      Ziem Odzyskanyh(?)
      Zachodzi przy tym pytanie,jak nazwac te Ziemie,z ktorego pochodzi ten narod?
      Czy ci njgorsi,urodzeni w Polsce,zrobili to z wlasnej checi,wybierajac Polske jako miejsce urodzenia?
      • bywszy1 Re: ciekawie.P.S+ 27.01.14, 12:01

ciekawie,czemu UPA dzialalo na Zachodzie Ukrainy?
        O Wschodzie nie slyszalem.
        • borrka UPA dzialalo na Zachodzie... 27.01.14, 12:14
          Bo na Wschodzie, bolszewicy zdusili wszelki opor zelazna piescia i glodem.
          Polska byla STOSUNKOWO liberalna i tolerowala dzialalnosc ukrainskiej irredenty.

Co do Operacji Wisla, nie przeprowadzili jej Polacy, lecz polscy komunisci na polecenie Moskwy.

Nazywanie narodu "bydlakami" jest ponizej wszelkiej krytyki.
          • bywszy1 Re:niby to ta,niby to nie+ 27.01.14, 12:28

a bylo by ciekawie,gdyby jakis szczery Ukrainiec sie odezwal.
            • borrka Ukraincy mieli wiele uzasadnionych pretensji. 27.01.14, 12:37
              Nic nie uzasadnialo jednak wyrzniecia 100 tysiecy na Wolyniu.
              • bywszy1 Re:nie uwazam,ze+ 27.01.14, 12:50

rzniecie ludzi mozna w jakis sposob uzasadnic.
                Tak samo,jak nie mozna bylo by uzadnic bicie sasiada klonica-czasami to niedobrze sie konczylo.
                • az43 Re:nie uwazam,ze+ 27.01.14, 14:38
                  Przecież wyście niczego nie uzasadniali.Mordowaliście jak leci.
            • bywszy1 Re:niby to ta,niby to nie.P.S+ 27.01.14, 12:41

watpie,by Bieszczady byly "tolerancyjne"
              Zakonczyly sie pacyfikacja i wyslaniem "bydla" na Zachod.
              • az43 Re:niby to ta,niby to nie.P.S+ 27.01.14, 14:39
                I na tym polegała tolerancja.Uważasz,że zamiast przesiedlać nalezało mordować?My nie upowcy.
            • az43 Re:niby to ta,niby to nie+ 27.01.14, 14:37
              Rezuny byli zawsze bardzo szczerzy.
          • bywszy1 Re:nie rozumiem podzialu,na + 27.01.14, 12:48

Polakow i polskich komunistow.
            Czy mogl by pan to rozwinac?
            • borrka Moglbym. 27.01.14, 13:01
              Komunista byl pacholkiem osciennego mocarstwa i ja go za Polaka nie uwazam, a najwyzej za Polaka - zdrajce.
              • bywszy1 Re: Moglbym sie+ 27.01.14, 13:10

z ta druga alternatywa zgodzic.
      • az43 Re: ciekawie+ 27.01.14, 13:33
        Ciesz się,że tylko wysiedlili.Za udzielanie pomocy bandom UPA powinni rozstrzelac.Z kurnych chat trafiliście do poniemieckiej cywilizacji.
        Po przesiedleniu walki się skończyły i UPA została zlikwidowana.
        • bywszy1 Re:trafiliscie?+ 27.01.14, 14:15

-tzn.kto?
          • az43 Re:trafiliscie?+ 27.01.14, 14:40
            Czyżbyś nie poczuwał się do więzi ze społeczeństwem którego tak aktywnie bronisz?
            • bywszy1 Rekogo+ 27.01.14, 15:45

i co bronie?
              • az43 Re: Rekogo+ 27.01.14, 20:29
                Jak nie wiesz co i kogo to po co głupoty piszesz?
                • bywszy1 Re: Rekogo+ 27.01.14, 22:07
                  ja glupoty?
                  Czy to moja wina,ze ktos tylko glupoty w pisanym dostrzega?
                  Trzeba nauczyc sie czytac.
    • szczery.usmiech.grabarza Chwala Ukrainie!!! 27.01.14, 12:10
      Nalezy oddac Rzeszow, Tarnow i Gorlice (o Bieszczeadach nie wspomne) Ukrainie!
      To sa ich ziemie.

Poza tym Szczecin, Zielona Gora, czy inny Wroclaw naleza do narodu niemieckiego...

Dalej wspierajmy "rewolucje" an Ukrainie... Taki kroimy sobie scenariusz...
      • szczery.usmiech.grabarza Re: Chwala Ukrainie!!! 27.01.14, 12:24
        Poza tym Lublin tez nalezy oddac Ukrainie. Jaki on tam Polski!
        Niech zyje niepodlegla Ukraina! Chmielnicki mial racje. Granica Polskii i Ukrainy na Wisle... To byl wielki, madry polski hetman (zanim dal w dup[e polaczkom).. On doskonale przejrzal pszekow. Lublin nalezy do Ukrainy. Polacy won z Lublina!!! Chwala banderowcow! Chwala UPA! AK to bandyci...
        • kylax1 Wania, wracaj na łono Batmana Alfa. 27.01.14, 13:37

• az43 Re: Chwala Ukrainie!!! 27.01.14, 13:40
          Ja bym się tak hetmaństwem Chmielnickiego nie podniecał i nie zapominał,że powstanie Chmielnickiego pokonał Jarema Wisniowiecki,podobnie jak Chmielnicki Rusin.
          Powstanie Chmielnickiego miało przyczyny społeczno-ekonomiczne a nie narodowe.
          • bywszy1 Re: e,tam+ 27.01.14, 14:18

kresowiec Wisniowiecki Chmielnickiego nie pokonal-przylaczyl sie Rosji.
    • przyjacielameryki Re: Jak postrzegać ukraiński nacjonalizm? 27.01.14, 16:24
      To co było w latach wojny ma się nijak do czasów współczesnych. Hitlerowcy też mordowali, niszczyli, rabowali, . . . . Ale dzisiaj budujemy z Niemcami nową przyszłość, nowa Europę opartą o wzajemną współpracę we wszystkich dziedzinach i o zaufanie. I to się już świetnie udaje, również w tych zwyczajnych stosunkach międzyludzkich. To samo jest w naszych relacjach z Ukrainą. Wspieramy demokrację i niepodległość Ukrainy bo to jest w polskim i europejskim interesie i pomimo trudnej historii(nie tylko w latach II w.ś. ale i wcześniejszych, kiedy to Polacy prześladowali Ukraińców - podłe traktowanie Kozaków walczących dla Rzeczpospolitej, nawracanie na siłę z prawosławia na katolicyzm czy ograniczanie dostępu Ukraińcom do urzędów i edukacji w okresie międzywojennym) te stosunki mają szanse na podobny rozwój jak te z Niemcami. Materia jest niezwykle delikatna ale potrzeba jeszcze czasu i nie można w nieskończoność powtarzać o mordach na Wołyniu.
    • igor_uk Smagliczka. 27.01.14, 18:21
      A co to wszystko ma wspolnego z Ukraincami?
      • nie-tak Re: Smagliczka. 27.01.14, 18:42
        Igor-UK nie wiem czy w UK puszczono juz pare o zamiarach Rumunii wkroczenia z silami zbrojnymi na Ukraine. Nasze nieoficjalne media napisaly dzis o tym.

• wojciech.2349 Re: Smagliczka. 27.01.14, 18:43
          nie-tak napisała:
          > Igor-UK nie wiem czy w UK puszczono juz pare o zamiarach Rumunii wkroczenia z s
          > ilami zbrojnymi na Ukraine. Nasze nieoficjalne media napisaly dzis o tym.
          ------------------
          Napij się melisy i zjedz snickersa.
        • igor_uk Nie-tak. 27.01.14, 18:54
          Ja jestem na biezaco.
          I Rumuni i Madziary rozwazaja mozliwosc okazanie pomocy swoim rodakom,mieszkajacym na Ukrainie,w razie zwyciestwa banderowcow ,o ile zajdzie taka potrzeba.Raczej to nic powaznego.
          Chociaz.... w razie niekontrolowanego rozwoju wydarzen,czemu nie?
          • nie-tak Re: Nie-tak. 27.01.14, 18:58
            O tym ze w razie zywyciestwa banderowcow chca wkroczyc na Ukraine tego nie pisza nasze media.
            www.mmnews.de/index.php/politik/16773-rumaenien-will
            • igor_uk Re: Nie-tak. 27.01.14, 19:16
              Ja nie napisalem,ze chca,a tylko rozwazaja mozliwosc okazanie pomocy swoim rodakom,nie odrzucaja i mozliwosci uzycia wojska,ale tylko w obronie.
          • bywszy1 Re: Nie-tak. 27.01.14, 19:17
            igor_uk napisał:

> Ja jestem na biezaco.
            > I Rumuni i Madziary rozwazaja mozliwosc okazanie pomocy swoim rodakom,mieszk
            > ajacym na Ukrainie,w razie zwyciestwa banderowcow ,o ile zajdzie taka potrzeba.
            > Raczej to nic powaznego.
            > Chociaz.... w razie niekontrolowanego rozwoju wydarzen,czemu nie?
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            na biezaco?
            A dar przewidzenia kacap zatracil?
            • igor_uk fuj+++ 27.01.14, 22:07
              Czosnek.
              • bywszy1 Re: fuj+++ 27.01.14, 22:08
                ekskrement.
                Na biezaco.
        • przyjacielameryki Re: Smagliczka. 27.01.14, 23:12
          nie-tak napisała:

> Igor-UK nie wiem czy w UK puszczono juz pare o zamiarach Rumunii wkroczenia z s
          > ilami zbrojnymi na Ukraine. Nasze nieoficjalne media napisaly dzis o tym.
          >
          > _______________________________________________________________
          > www.youtube.com/watch?v=kTzLmktpzOQ
          > www.youtube.com/watch?v=pjpGcGR1TkM
          > www.youtube.com/watch?v=bK8pBDa-SY4

No nie, załamka. Czekiści znowu przejęli inicjatywę i to na polskim forum!
      • bywszy1 Re: Smagliczka. 27.01.14, 18:55
        igor_uk napisał:

> A co to wszystko ma wspolnego z Ukraincami?
        • igor_uk fuj++++ 27.01.14, 18:58
          Czosnek.
          • bywszy1 Re: fuj++++ 27.01.14, 19:15
            nu i ekskrement!
            • misterpee Re: zachod nie ma planu dla odbudowy Ukrainy 27.01.14, 22:20
              podobnie jak nie ma planu na poprawe ekonomi swoich wlasnych krajow. JEDYNYM PLANEM JEST ZNISZCZENIE, PONIEWAZ TYLkO ZDEWASTOWANY i pozbawiony rodzimej klasy srednej kraj, moze bylc latwa ofiara gangu ROTSCHILDOW.
              • az43 Re: zachod nie ma planu dla odbudowy Ukrainy 27.01.14, 23:04
                takie plany to ma mieć Ukraina a nie zachód.
      • smagliczka2 Kompletnie nic. 27.01.14, 22:58
        O SARNACH, ANTONÓWCE, JANOWEJ DOLINIE,

CO Z KOPALNI BAZALTU OD DAWNYCH LAT SŁYNIE.

O DWORCU, BORKU, RAFAŁÓWCE I KAZIMIERCE,

TO ŁZY Z OCZU MYCH PŁYNĄ I ŚCISKA SIĘ SERCE.

WRACAJĄ DO MNIE TAMTE, SMUTNE WSPOMNIENIA.

WOŁYŃ TO MORDY, KREW I CIERPIENIA.
        • igor_uk A co chcesz,Smagliczka? 27.01.14, 23:13
          Чтo хoчет женщинa? Увы, никтo не знaет.
          Пoрoй не знaет и oнa caмa.
          Кoнечнo, чтoб любили, чтoб желaли,
          Чтoб ктo-нибyдь пo ней cхoдил c yмa.

Чтoб вocхищaлиcь внешнocтью при вcтрече,
          И прoвoжaли, дoлгo глядя вcлед,
          Чтoб был не трyден день и дoлoг вечер,
          И чтoб лицo cкрывaлo – cкoлькo лет.

Чтoб пo нoчaм мyжчинa cимпaтичный
          Её в cвoих oбъятиях cжимaл,
          И oчень нежнo, oчень рoмaнтичнo
          О женcкoй cyти ей нaпoминaл,

Чтoб yтрoм вcтaв беccoвеcтнo cчacтливoй,
          И, cмыв пoд дyшем cлaдocтнyю лень,
          Пoнрaвитьcя caмoй cебе, крacивoй,
          И, yлыбнyвшиcь, вcтретить нoвый день.
          • smagliczka2 Nic nie chcę. 27.01.14, 23:19
            Zastanawiam się tylko czy adorować tych co na barykadach w Kijowie, czy pochylić głowe nad mogiłami tych z Wołynia i ich o zdamie zapytać?
            • igor_uk Re: Nic nie chcę. 27.01.14, 23:49
              Wrzuc to na google tlumacz i po tym,jak przeczytasz, Tobie bedzie lzej podjac decyzje:
              "Вoни не бoялиcя як i ми зaрaз не мaємo бoятиcя, вoни взяли aвтoмaт нa шию i пішли в тiї лicи, вoни гoтyвaлиcя i бoрoлиcя з мocкaлями, бoрoлиcя з нiмцями, бoрoлиcя з жидвoю i з iншoю нечиcтю, якa хoтiлa зaбрaти в нac нaшy yкрaїнcькy держaвy… Требa вiддaти Укрaїнy, нaрештi, yкрaїнцям. Отi мoлoдi люди i ви, cивoчoлi, oце є тa cyмiш якoї нaйбiльше бoїтьcя мocкaльcкo-жидiвcькa мaфія, якa cьoгoднi керyє в Укрaїнi".

Oleh Tiahnibok.
    • wundurra Re: Jak postrzegać ukraiński nacjonalizm? 28.01.14, 02:46
      jak zaraze,ktora nalezy zlikwidowac w jej zalazku
      nacjonalizm ukrainski potrafi tylko i wylacznie riezat
    • smagliczka2 A jednak? 28.01.14, 14:57
      Czy przykład polskiego autokaru nie jest wyraźnym ostrzeżaniem?

Sądzicie, że to nic nie znaczący drobiazg?
      • wojciech.2349 Re: A jednak? 28.01.14, 15:01
        smagliczka2 napisała:
        > Czy przykład polskiego autokaru nie jest wyraźnym ostrzeżaniem?
        >
        > Sądzicie, że to nic nie znaczący drobiazg?
        --------------------------
        Na Majdan możesz wejść z polską flagą.
        Wnioski wyciąg sama.
        • smagliczka2 Zatem marginalna sprawa. 28.01.14, 15:37
          Mimo wszystko to się nie powinno wydarzyć.
          • wojciech.2349 Re: Zatem marginalna sprawa. 28.01.14, 15:44
            smagliczka2 napisała:
            > Mimo wszystko to się nie powinno wydarzyć.
            ---------------
            Jeśli to się wydarzyło, to jest to dla mnie dziwne.
            W interesie Ukraińców jest by jak najwięcej cudzoziemców
            teraz przebywało na terytorium Ukrainy. Władza ma związane
            ręce.

Jaruzelski wyprowadził na ulice czołgi i było po ptokach.
            Janukowycz też by to chętnie zrobił, ale media, opinia
            publiczna, Facebooki, Twittery ... .
            • smagliczka2 No właśnie. 28.01.14, 15:46
              Dziwny przypadek.
              • wojciech.2349 Re: No właśnie. 28.01.14, 15:49
                smagliczka2 napisała:
                > Dziwny przypadek.
                --------------
                Albo bandyci, albo rosyjskie KGB.
      • az43 Re: A jednak? 28.01.14, 15:01
        Dla Kaczyńskiego nie jest.To wyjątkowy dureń,wywołał wojnę w Polsce-teraz chce to zrobić gdzie indziej.
    • bywszy1 Re: ta rasa+ 28.01.14, 15:54
      v-gil napisał:

> Fojtus nie ma, tak samo jak nie ma szadna narod rzydowski. Jest tylko yebana ra
      > sa rzydowska.
      > <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      nie yebana!
      Ona takich,jak ty yebie.
      A tam,gdzie ona to robi,robi sie sie wszelkiego rodzaju porzadek.
    • smagliczka2 Coraz głośniej o Przmyślu? 01.02.14, 15:36
      Ukraino - czego czepiasz się Polski.
      • igor_uk To ie Ukraina czepia sie Polski. 01.02.14, 15:40
        A tylko Polska Ukraine.
        A problemy Polska ma nie z Ukraincami,a z banderowcami.
        • smagliczka2 Rozwiń swoją myśl. 01.02.14, 16:37
          Igor: A tylko Polska Ukraine. A problemy Polska ma nie z Ukraincami,a z banderowcami.
          • igor_uk To proste. 01.02.14, 18:41
            Ukraina nie wysyla swoich przedstawiciele na wiece opozycjonistow.Nie podjudza protestujacych w Polsce przeciwko legalnym wladzom.
            Co do problemow Polski .
            Ukraina nie ma zadnych roszczenie terytorialnych wobec Polski .To o czym wspomnialas,to urojenia banderowcow i Ukraince za nich nie odpowiadaja.
            • smagliczka2 Ja sądziłam, że banderowcy są na wymarciu? 01.02.14, 20:17
              A może to ichnia ideologia się tylko rozmnaża?

• igor_uk Smagliczka,nie zamulaj :-) 01.02.14, 20:21
                Banderowcy walczący na Majdanie: "Wołyń to brednia. Nie możemy z powodów taktycznych wyrzec się naszych przekonań"
                Nasza organizacja, Prawy Sektor, nosi imię Bandery. On jest symbolem rewolucyjnej walki o niepodległość kraju. Gdyby go nie było, nie byłoby Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów (OUN), a bez OUN nie byłoby dziś niezależnej Ukrainy

Czy sa jeszcze pytania?
                • wojciech.2349 ale kino - Moskal broni Polski /bt 01.02.14, 20:37
                  • romrus Odbilo sie, Wojtku? 01.02.14, 20:43
                    Z jakiej racji mam was bronic?

Ja jestem za powstaniem Republiki Wolynsko-Galicyjsciej.
                    • wojciech.2349 Re: Odbilo sie, Wojtku? 01.02.14, 20:45
                      romrus napisał:
                      > Z jakiej racji mam was bronic?
                      >
                      > Ja jestem za powstaniem Republiki Wolynsko-Galicyjsciej.
                      ---------------
                      Jesteś Ukraińcem?
                      Nie.

No to sio.
                      • romrus Re: Odbilo sie, Wojtku? 01.02.14, 21:27
                        wojciech.2349 napisał(a):
                        > Jesteś Ukraińcem?
                        > Nie.
                        > No to sio.

A moze ty jestesz?
                        Z tego chyba powodu masz wiecej praw sie wypowiadac.

Ja jeszcze jestem za powstaniem Wolnej Katalonii, Wolnego Quebecu, Wolnej Baskonii i Wolnej Vallonii.

I niby co?
                        Bez zgody kartoflarza nie mam prawa sie wypowiadac?

• smagliczka2 Tak. 01.02.14, 20:38
                  Grzecznie się zapytałam: A może to ichnia ideologia się tylko rozmnaża?

Pytanie nie ma nic wspólnego (przepraszam, że powtórze) z zamulaniem. Pytanie było zasadne i chciałam, żebyś się do niego ustosunkował.

Odpowiedziałeś i kropka.
                  • igor_uk Zamulasz. 01.02.14, 20:41
                    Ci co wyznaja idealogie Bandery sa banderowcami.
                    • smagliczka2 Z czym Pan Igor ma problem? 01.02.14, 20:56
                      Czy pisałam, że są (ci banderowcy) indoktrynowani przez Rosję? Nie. To w czym problem?

Tym razem Pan Igor zamula.
                      • igor_uk Ja nie mam zadnego problemu. 01.02.14, 21:08
                        I o Rosji w ogole nie wspominalem.
                        Widze,ze na sile chcesz ciagnac ten watek.
                        • smagliczka2 Napisałam: Coraz głośniej o Przmyślu? 01.02.14, 21:29

Teraz proponuję poczytać swoje odpowiedzi. Należy pisać zwięźle i na temat, wówczas dyskusja nie będzie przedłużana.
                          • igor_uk To nie moja wina. 01.02.14, 22:29

Ze masz problemy ze zrozumieniem.
                            Ty napisala nie tylko to,co teraz zacytowala,a tylko i wkleje calosc:
                            "
                            Coraz głośniej o Przmyślu?
                            Autor: smagliczka2 ☺ 01.02.14, 15:36

Tego co wytluscilem i dotyczyla moja odpowiedz.Bo ja,w orzroznieniu od wielu,czytam nie tylko tytuly artykulow,czy watkow,a i to,co znajduje sie w srodku.Dziwie sie temu,ze sama pamjetasz tylko tytul swojego postu :-)
                            • smagliczka2 Życzę miłego weekendu. 01.02.14, 22:41
                              .
                              • igor_uk Nareszcie cos z sensem :-) 01.02.14, 22:43
                                Rowniez zycze wszystkiego najlepszego.
                                • smagliczka2 Brak Panu manier, Panie Igorze. 01.02.14, 23:07
                                  Mógłby Pan być całkiem znośnym człowiekiem. To w sprawie Pańskiego bezsensu.
                                  • igor_uk To jest forum polityczny. 01.02.14, 23:29
                                    A nie Wersal.Tu wazniejsze sa argumenty,a nie maniery.Tobie,Smagliczka,argumentow ciagle brak.Masz tylko watpliwosci co do tego,jak traktowac szowinistyczne ,antypolskie wypowiedzi banderowcow.
                                    Pro-po banderowcow.
                                    To ogolnie przyjeta w Polsce nazwa szowinistow z pod flagi UPA-UNSO.
                                    • smagliczka2 Forum polityczne? 01.02.14, 23:48
                                      Czy to oznacza, że w politycznej ocenie wydarzeń nie ma miejsca na wątpliwości natury moralnej?

• romrus Na wymarciu? Owszem, ... 01.02.14, 20:33
                smagliczka2 napisała:
                > A może to ichnia ideologia się tylko rozmnaża?

...czesciowo na wymarciu:
                www.youtube.com/watch?v=hTQLiSRwqso

A zmiana rosnie:
                www.youtube.com/watch?v=Cr1h2Pz-ofM

• az43 Re: Ja sądziłam, że banderowcy są na wymarciu? 01.02.14, 21:38
                To chyba jesteś w błędzie co do wymierania banderowców.Nic na to niestety nie wskazuje.
                • smagliczka2 I tutaj rodzi się problem. 01.02.14, 21:47
                  Mam mieszane uczucie i nie do końca wierzę w ich dobrą wolę w stosunku do Polski i Polaków.
      • smagliczka2 Napisałam: Coraz głośniej o Przmyślu? 01.02.14, 21:27

Teraz proponuję poczytać swoje odpowiedzi. Należy pisać zwięźle i na temat, wówczas dyskusja nie będzie przedłużana.
    • az43 Re: Jak postrzegać ukraiński nacjonalizm? 01.02.14, 16:55
      Proponuję aby patrzeć na ukraiński nacjonalizm tak:
      www.genocide.pl/
    • ubiquitousghost88 Przez pryzmat, smagliczka, wyłącznie przez pryzmat 01.02.14, 18:31
      ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka