Dodaj do ulubionych

Nie moj cyrk, nie moje malpy.

08.02.14, 08:51
I kasa, niestety, nie moja.
Nawet nie ogladalem otwarcia igrzysk - nie mam czasu na glupoty.
Podobnie nie ogladalem ZADNEJ imprezy EURO 2012, na wlasnym, w koncu, podworku.
I wisi mi, ktory z nabuzowanych sterydami osilkow pierwszy dobiegni, doleci, doskoczy.
Piekny jest sport amatorski, a nie reklama pepegow NIKE.

Fascynuje aspekt propagandowo-socjologiczny.
Czemu sluzy "Wioska putinowska", poza pielegnacją ego Batmana i Matuszkaneiros ?
Bo, ze babuszkom z Miedwiedkowa zeby nie odrosna od high tech kiczu na swiezym powietrzu, to raczej pewne.
Cala infrastruktura (podobnie, jak polskie, portugalskie, ukrainskie stadiony), jak piesc do nosa pasuje do potrzeb sportowych i turystycznych Matuszki - nie ma juz pol miliarda rabow, ktorych co kwartal mozna bylo zgonic na jakies "igrzyska przyjazni", a Wania z Tambowa i Niura z Mitiszczi ciulaja petrokopiejki na wyjazd do Turcji.
Nie Soczi im w glowie.

Co wiecej, nikt z bylych rabow nie da sie nabrac na syreni spiew Matuszki - dobrze wiemy, czym to sie konczy.
Na protestanckich anglosasach nadmierna rozrzutnosc robi raczej ujemne wrazenie, dla Niemcow, to cyrk, calkowicie pasujacy do ich wyobrazen o Rosji. kreowanych przez ARD/ZDF, Guido Knoppa i Klausa Bednarza.

Czyzby tylko na uzytek wewnetrzny?
I postepowych ludow Afryki, nawyklych do szklanych paciorkow ?
A moze, to ten sam mechanizm, ktory kazal aussiedlerskiej bidocie z Kazachstanu, za pierwszy socjal kupowac zlote krany i lancuszki do spuszczania wody z turkusowa raczka ?

Obserwuj wątek
    • borrka I jeszcze anegdotyczna ciekawostka. 08.02.14, 09:17
      Matuszka jednym daje, drugim zabiera.
      Po uwazaniu i wirtualnie, bo juz lapki krotkawe.

Pieknym gestem byl Kaliningrad dla Polski, ale rownoczesnie Ukraininie Matuszkaneiros zabrali Czernichow, Sumy i Tarnopol na poczatek i poki co, jedynie wg strony informacyjnej olimpiady.
      • polski_francuz Nobody is perfect 08.02.14, 09:40
        Olimpiada to Olimpiada. Grecy sie zapozyczyli i zadopingowali zeby medale zdobyc, w Atlancie wydano za duzo forsy, w jeszcze innych miastach cos innego bylo nie tak.

Niech Rosjanie swoj swoja Olimpiade maja i niech sportowcy sobie powalcza w spokoju ducha.

Tak jak nie lubie formumowych rosyjskich szmaciarzy jak igor czy waltherr za ich bezczelnosc, glupote i intryganctwo, tak rosyjska Olimpiade zostawilbym w spokoju. Chcieli ja miec, uwazali za sluszne zeby 50 mld zainwestowac w miasto nad morzem Czarnym, to niech im bedzie.

Kazda sportowa impreza jest troche cyrkiem, czy jak wolisz, inwestycja w nadbudowe a nie w baze. I sadze, ze Rosjanie troche tego bardziej potrzebuja niz inni.

No to niech maja i daj im Boze zdrowie.

PF
        • borrka Olimpiada (olimpiady) jest mi obojetna. 08.02.14, 10:05
          Podobnie eura i mundiale interesuja mnie, jak wyniki footbolistow A-klasy Pelikan z Lowicza.

Staram sie rozumiec poczynania propagandowe Rosji - to dla Polakow ciagla nauka.
          I mnie do zludzenia przypomina sie wiedza szkolna i nabyta o propagandzie carskiej ery rozbiorowej.
          Ten sam sznyt, ta sama obluda, arogancja i glupota zarazem.
          Wtedy dzialalo, ale dzis jestesmy o 250 lat doswiadczen z Matuszka madrzejsi.
          Serio, ja sadze, ze I Rzeczpospolita zgubila NIEZNAJOMOSC Rosji, bo to byla dla Polakow malo interesujaca dzicz i puszcza Sahara.
          No i sie porobilo:))
        • lubat Re: Nobody is perfect 08.02.14, 10:24
          polski_francuz napisał:

> Tak jak nie lubie formumowych rosyjskich szmaciarzy jak igor czy waltherr za ic
          > h bezczelnosc, glupote i intryganctwo, tak rosyjska Olimpiade zostawilbym w spo
          > koju

A kimże ty jesteś polsko-francuska mendo, że nazywasz inaczej niż ty myślących szmaciarzami?
          • borrka Nie przezywaj, Lubacik. 08.02.14, 10:36
            Dla mnie osobnik obrazajacy rodziny innych forumowiczow na publicznym forum, JEST smieciarzem.
            Bardzo trafne okreslenie.
          • polski_francuz Luby 08.02.14, 13:18
            klamiesz jak zwykle. Mowie o szmaciarzach ze wzgledu na ich zachowanie na forum.
            Skad sie w webbrygadzie ciag na klamstwo bierze?

PF
    • przyjacielameryki Re: Nie moj cyrk, nie moje malpy. 08.02.14, 10:28
      Olimpiady były i będą, więc nie ma sensu podważać ich organizacji. To jednak głównie zawody sportowe i ja bardzo lubię oglądać skoki, biegi, zjazdy, . . . ! Sam jeżdżę na nartach, kiedyś głównie w Alpach, teraz ze względu na wiek trochę mniej. To fantastyczna rozrywka i oczywiście Soczi nigdy nie będzie żadną konkurencją dla narciarstwa turystycznego w Alpach, i to z bardzo wielu powodów min. fantastycznej infrastruktury narciarskiej w Alpach(jeżdżąc wyciągami i zjeżdżając można pokonać 40-50 km odległości i tras narciarskich w jednym cyklu), cen - skipas(bilet na wszystko:wyciągi, autobusy, . . ) na dzień kosztuje około 100 zł a apartament w pensjonacie(60m2 - salon +kuchnia+sypialnia+łazienka) około 1200-1500 zł/tydzień bez wyżywienia. To są atrakcyjne ceny, w Soczi zawsze będzie dużo drożej.

Oczywiście to niesamowite upolitycznienie obecnej olimpiady przez Putina jest bardzo niesmaczne ale jakoś trzeba to przeżyć. Jeżeli Rosjanom tak bardzo potrzebne jest to dowartościowanie się tą olimpiadą, to nie przeszkadzajmy im w tym. Teraz jednak liczą się juz tylko sportowcy i ich wyniki.
      • borrka Jak pisalem: 08.02.14, 10:40
        Olimpiady mnie nie interesuja, propaganda Matuszki ... owszem.
        Mam ambicje napisac ksiazke o Matuszce, ale poki co, brak mi czasu.
        Bo musze Matuszke ratowac :)))
    • lubat Re: Nie moj cyrk, nie moje malpy. 08.02.14, 10:29
      Borrat, daj płatne ogłoszenie w najbardziej poczytnych gazetach, że to cię nic a nic nie interesuje.
      Jesteś niewiarygodny, bo jeśli kogoś coś nie interesuje, to nie opowiada tego publicznie wszystkim, chyba że zostanie zapytany.
      • brat_ramzesa Re: Nie moj cyrk, nie moje malpy. 08.02.14, 10:45
        Wyglada na to ze borratowi podobalo sie otwarcie Olimpiady, inaczej by tak nie ujadal ;)
    • borrka Co tam panie, na Majdanie ? 08.02.14, 11:10
      Jest, wbrew pozorom, link laczacy Soczi i Majdan.
      Otoz telewizja matuszkanerska wyraznie zbojkotowala obecnosc Janukowycza w Soczi i nawet go nie pokazala.
      Nie pokazac prezydenta "bratniego" narodu, to skandal i ten skandal odbija sie w Kijowie.
      Kreml postawil juz krzyzyk na zeku z Donbasu ?
      • pijatyka Re: Kreml postawil juz krzyzyk na zeku z Donbasu? 08.02.14, 11:16
        Ostatecznie już wtedy, gdy Putin oświadczył, że będzie współpracował - na niezmienionych warunkach - z każdym przywódcą Ukrainy (pod warunkiem odrzucenia umowy z UE, ofkors ;)
      • eva15 Re: Co tam panie, na Majdanie ? 08.02.14, 11:31
        Borrcia, na Majdanie smród, odór, fetor, rozkład - jakże to symboliczne!

Już nie tylki Zirik przyznaje, że g.wnem tam pachnie, ale nawet i polskie media (b. Włodarczyk).
        • eva15 Re: Co tam panie, na Majdanie ? 08.02.14, 11:32
          A jak się zrobi ciepło wylegną szczury, robactwo i zaraza w mieście gotowa.
          • borrka Tituszki ida sprzatac. 08.02.14, 11:52
            Nie boj bidy, Effciu.
            Prasa donosi, ze zbiera sie banda dresiarskiej żulerii, by "patriotycznie" sprzatac na Majdanie.
            Dostaja po 170 hrywien, bo byla dewaluacja.

I bedzie, jak pisza forumowicze:
            Ці бoмжyвaті гoпніки "тітyшки" вcрyтьcя ще нa підхoді дo бaрикaд, пoбaчивши ряди caмooбoрoни.
            • eva15 Re: Tituszki ida sprzatac. 08.02.14, 11:55
              Wczoraj ZDF ogłosił z dumą, że opozycja szkoli i uzbraja bojówkarzy. ma ich już 13 tysięcy, ale to nie koniec...
              • borrka Alez Effciu... 08.02.14, 11:59
                Yes, but they are our bastards.
                • eva15 Re: Alez Effciu... 08.02.14, 12:39
                  Tak się już porobiło, że "demokracje" zachodnie wrzeszcząc o demokracji rozwalają demokratycznie wybrane rządy. Wyborów na takiej Ukrainie w boją się najwyraźniej jak ognia.
                  • borrka To sie nazywa uprawianie polityki, Effciu. 08.02.14, 12:49
                    Ja uwazam, ze istnienie niezaleznej od Rosji i zwiazanej z Europa Ukrainy, jest korzystne dla Polski - w przeciwnym razie Rosja bedzie siegac po dalsza "zagranice".
                    I ciesze sie z politycznych sukcesow opcji zachodniej.
                    Opcja promoskiewska odniosla porazke i pozostaje miec nadzieje, ze trwala, porazke.
                    • eva15 Re: To sie nazywa uprawianie polityki, Effciu. 08.02.14, 12:55
                      USA i EU zrobią z Ukrainy państwo upadłe, już robią, co ci najwyraźniej nie przeszkadza.
                      • borrka Rosja zrobilaby i z Ukrainy, i z Polski... 08.02.14, 13:02
                        Panstwa niesuwerenne, badz nieistniejace.
                        To wybor miedzy przykra grypa (Zachod w fazie kryzysu) i rozpadową gruzlica pluc (Matuszka).
                        • eva15 Re: Rosja zrobilaby i z Ukrainy, i z Polski... 08.02.14, 13:11
                          Ha, ha, a teraz USA i EU w środku Ukraina jest surwerenna, buha, ha.
                          • eva15 Re: Rosja zrobilaby i z Ukrainy, i z Polski... 08.02.14, 13:13
                            Dla USA i EU Ukraina to terewn do PODBICIA a nie do rozwijania.
                            EU już dawno przestała być przepustką do lepszego świata, jej dzisiejsze rozszerzanie to realizowanie celów USA/NATO i NIC więcej. Ani Bułagaria ani inna Rumunia NIC oprócz bezrobocia na tym nie zyskały.
            • brat_ramzesa Jesli chodzi o "tituszki" 08.02.14, 11:58
              To oddaje prawde
              kacap.blox.pl/resource/70gg70gg70.jpg
              • eva15 Re: Jesli chodzi o "tituszki" 08.02.14, 12:38
                Doskonałe !
                • eva15 Re: Jesli chodzi o "tituszki" 08.02.14, 12:41
                  I właśnie dlatego "demokracjom" zachodni pozostaje tylko krwawa próba obalania demokratycznie wybranych władz. Na wybory najwyraźniej nie liczą. Z góry wiadomo, że będą "sfałszowane" - czyli niezgodne z ich oczekiwaniami.
      • romrus Nie klam, gnojku 08.02.14, 13:11
        borrka napisał:
        > Jest, wbrew pozorom, link laczacy Soczi i Majdan.
        > Otoz telewizja matuszkanerska wyraznie zbojkotowala obecnosc Janukowycza w Soczi i nawet go nie pokazala.

Ogladalem na zywo i Januk byl pokazany, stal z flagem Ukrainy.
        • borrka Malo to wazne... 08.02.14, 13:22
          Ale Ukraincy tak uwazaja.
          www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/8/7013198/
          • romrus Jesli malo wazne, po co klamiesz? 08.02.14, 14:01
            borrka napisał:
            > Ale Ukraincy tak uwazaja.
            > www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/8/7013198/

Tacy sami klamcy, jak i ty.
            • borrka Alez swietnie, ze tak mysla. 08.02.14, 14:04
              Idzie o to, by umacniac braterska odrebnosc Rosji, Ukrainy i Bialorusi.
    • pijatyka Re: Podobnie nie ogladalem EURO 2012 08.02.14, 11:21
      Swoją drogą - aż miło porównać obie imprezy; okazuje się, że za ułamek kosztów Soczi 2014 zrobiliśmy (przy wszystkich niedoróbkach, złodziejstwie etc) fantastyczną imprezę, z infrastrukturą o niebo lepiej dostosowaną do późniejszych - rzeczywistych - potrzeb...itd.itp.
      • borrka Badzmy uczciwi. 08.02.14, 11:25
        W Polsce najbardziej liczyla sie fantastyczna atmosfera EURO.
        Moja niemiecka czesc Rodziny masowo zjechala i byla ZACHWYCONA.
        Bardzo mozliwe, ze podobne beda reakcje po Soczi.
        • pijatyka Re: podobne beda reakcje po Soczi 08.02.14, 11:33
          Jasne.

Ale atmosfera (nawet najlepsza) mija - a problemy pozostają.
    • borrka Znak niebios ? 08.02.14, 11:35
      Matuszka nigdy nie zawodzi:
      CUD w SOCZI!

Rosyjska prasa donosi o rekordzie urodzen w dniu otwarcia olimpiady:)))
      Otoz sama obecnosc Batmana, wymarzonego rozplodowca rosyjskich dam, spowodowala najwyzszy od 10 lat "urobek" dzienny.
      • eva15 Re: Znak niebios ? 08.02.14, 12:54
        A Polsce odwrotnie - gdzie rząd nie zawita, tam młodzi ludzie chmychają na zachodni zmywak. I ciąże razem z nimi !
        • borrka Co Ty, Effciu, ciagle o tych zmywakach ? 08.02.14, 13:06
          Sentymenty zawodowe?
          Ja kiedys na zmywaku pracowalem i tez dobrze wspominam!
          • eva15 Re: Co Ty, Effciu, ciagle o tych zmywakach ? 08.02.14, 13:10
            Wiem, że pracowałeś jako gastarbeiter w Niemczech. To żaden wstyd, ale twoim zmywakowym kuplem nie jestem i nigdy się tym w Niemczech nie parałam. No, raz jako studentka pracowałam kilka dni jako kelnerka, ale stwierdziłam, że się do takich prac nie nadaję:-))).
            • borrka Po starej znajomosci... 08.02.14, 13:17
              Na zmywaku pracowalem w Szwecji:)
              Reka w reke z Czeszka, ktorą rodzice dziewczatkiem wywiezli, uciekajac przed bratnia pomoca w 1968.
              Wiesz, znalezlismy wspolny jezyk i to nie tylko kauderwelsch polsko-czeski.
              Ale zmartwie Cie - nie rozmawialismy o dziesiatkach tysiecy parowozow.
              • eva15 Re: Po starej znajomosci... 08.02.14, 13:30
                W Niemczechc pownie zasuwałeś na budowach lub handlowałeś papierosami.
                Wiesz, z czym mi się kojarzysz, ale przypomnę:

www.youtube.com/watch?v=VH3mf796JLs
                • borrka I jumalem, Effciu. 08.02.14, 13:36
                  Piekne czasy byly, choc samolotu sie nie dorobilem.
                  • borrka To nie wroci juz. 08.02.14, 13:40
                    Jestem sentymentalny, niczym stara ladacznica.
                    Byly czasy, kurcze!
                  • eva15 Re: I jumalem, Effciu. 08.02.14, 13:42
                    z tym jumaniem to wcale niewykluczone...
    • lubat Re: Nie moj cyrk, nie moje malpy. 08.02.14, 13:27
      borrka napisał:

> Jest, wbrew pozorom, link laczacy Soczi i Majdan.
      > Otoz telewizja matuszkanerska wyraznie zbojkotowala obecnosc Janukowycza w Socz
      > i i nawet go nie pokazala.
      > Nie pokazac prezydenta "bratniego" narodu, to skandal i ten skandal odbija sie
      > w Kijowie.

Oj borrat, borrat! Zakładasz link z ogłoszeniem, że nie oglądałeś tych matuszkańskich dupereli, po czym zapominasz o tym, że "nie oglądałeś" i relacjonujesz ze szczegółami.
      To banał, ale kłamiąc trzeba mieć dobrą pamięć, co się wcześniej mówiło.

PS. Januk był rzeczywiście pokazywany, raz jako główna persona, kiedy na stadion wchodziła ekipa ukraińska, i parę razy kiedy pokazywano jego sąsiadów w loży.
      PSII. Kto reprezentował dumne państwo Polska? Ruskie kamery złośliwie nie pokazywały, czy była nicość:)
      • borrka Bladzisz, Lubacik. 08.02.14, 13:29
        Czytuje prase:
        www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/8/7013198/
        • lubat Re: Bladzisz, Lubacik. 08.02.14, 13:38
          borrka napisał:

> Czytuje prase:
          > www.pravda.com.ua/rus/news/2014/02/8/7013198/

I widzisz, to jest błąd, że polegasz na zdaniu idiotów a nie chcesz sobie wyrobić własnego.
    • ukos Wyścigi brojlerów takie już są 08.02.14, 13:29
      W Soczi nie dzieje się nic innego niż na poprzednich takich imprezach, może z wyjątkiem budowy kompletu aren dla gladiatorów i całego zaplecza zupełnie od podstaw. Ot, standardowe połączenie kiczu z koksem.
    • mara571 zwrociles uwage na to Borrka? 08.02.14, 13:45
      deser.pl/deser/51,111858,15421012.html?i=1
      • borrka Wieczorem wracalem z Rajchu. 08.02.14, 13:48
        Bylem jeszcze na A2.
        Ale przeczytalem na forum !:)))
        • mara571 na oczach calego globu, tak pokojowo 08.02.14, 13:50
          bezinetresownie oddac Oblast, tego jeszcze nie bylo!!!!
          • borrka Jeszcze i nasz Smolensk oddadza! 08.02.14, 13:52
            Razem z Gosciem :)))
            • jk2007 Re: Jeszcze i nasz Smolensk oddadza! 08.02.14, 13:56
              borrka napisał:
              > Razem z Gosciem :)))

i wrakiem tupolewa :)
    • wojciech.2349 Re: Nie moj cyrk, nie moje malpy. 08.02.14, 15:16
      Ja włączam tv w czasie olimpiad na występy kilku Polaków.
      Reszta mnie interesuje.

Niesmak budzą dawne występy sportowców z Dederonu.
      Szpikowani byli jakąś chemią i kobiety wyglądały jak mężczyźni.
      Szkoda gadać.

Jeszcze jedno. Niektóre dyscypliny jak tańce na lodzie są
      uprawiane przez ok. 100 osób na świecie. Lepiej gdyby
      jako dyscyplinę olimpijską wprowadzili cymbergaja.
      W to grało chyba każde dziecko w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka