Dodaj do ulubionych

bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji

14.03.14, 19:49
wyborcza.biz/biznes/1,100896,15625863,Wlosi_uloza_gazociag_z_Rosji_omijajacy_Ukraine.html#BoxBizTxt
Jak w temacie, cała Europa będzie umierała za Ukrainę i nie popuści Rosji za militarne działania na Ukrainie tejże. To że Ukraińcy w końcowym rozrachunku dostaną ostro po zadku (w drugiej kolejności Polska na własne życzenie) to pewne, pytanie tylko kto tu większym zakłamanym łajzą - Rosja czy tzw cywilizowana Europa która nawet z szatanem geszefcik zrobi o ile coś kapnie do kieszeni? Ja osobiście trzymałbym się pewnego powiedzonka "Panie chroń mnie przed moimi przyjaciółmi, przed wrogami sam się obronię"
Obserwuj wątek
    • 5magna Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 14.03.14, 20:39
      Pijatyka sie urznie.....
      • pijatyka Re: Pijatyka się urżnie 08.02.26, 09:22

Cóż, Gazprom dogorywa, szampan się mrozi...

• igor_uk Krzysio. 14.03.14, 20:43
      Dziwisz sie temu?
      • krzysiozboj Re: Krzysio. 14.03.14, 21:07
        A niby czemu mam się dziwić? Od samego początku tej zadymi piszę że każdy Ukrainę i Ukraińców ma gdzieś, żal mi tylko prostych Ukraińców bo moim zdaniem banderowcy to raczej bardzo krzykliwy margines, większość to pewnie normalni ludzie którzy chcą normalnie i godnie żyć.
    • slava_rossii Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 14.03.14, 21:07
      Włosi zawsze dają ... silniejszemu lub za pieniądze.
      • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 14.03.14, 21:16
        A Francuzi niby nie? Myślę że o połowie Europy można by to spokojnie napisać i historia pokazuje ze te narody na tym źle nie wychodziły.
    • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 14.03.14, 21:15
      I niech mi ktoś przy tej okazji napisze że nam Polakom mentalnie bliżej do Europy niż do Rosji :D Gdyby było bliżej to jakiś geszefcik byśmy skręcili na tej zadymie a że lubimy skakać do moskala dla zasady to i wojujemy z nim przy każdej okazji, czy to przy Możejkach, czy przy rurze bałtyckiej, czy przy Gruzji a teraz Ukrainie, tarczę na ruskich też musimy mieć, jak popatrzę na ileś lat wstecz to żadnej okazji nie przepuściliśmy :D

Moskale to samo robią na Ukrainie, ot dla zasady dadzą popalić nawet gdyby to groziło podpaleniem świata, w końcu na swoim postawić muszą no bo niby dlaczego mieliby ustąpić? ;)
    • szwampuch58 Re: bicie piany+wscieklosc swira 14.03.14, 21:17
      rola Gaspromu systematycznie spada od zimy 2006 roku
      Europa potrzebuje Rosji,inna sprawa ze nie za bardzo wie jak z tym "jajcem" sie obchodzic
      UE ma w doooopie Ukraine, Moldawie a umierac nie zamierza nawet za USA
    • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 14.03.14, 21:29
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15627078,Sikorski_apeluje_do_Rosji__Nie_wchodzcie_na_Ukraine.html#BoxWiadTxt
      By znów nie było że cała Europa ma Ukrainę w tyłku, Polska w żadnym wypadku nie i nawet pogrozić Rosji jest chętna ;)
    • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 17.03.14, 08:11
      Kolejny cios w rosyjską energetykę
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,15633358,RWE_sprzeda_oligarchom_z_Rosji_swoje_zloza_i_koncesje.html#BoxBizTxt
      Jeśli dodać fakt iż Rosjanie już dawno mają ponad 1/3 koncesji w Polsce na gaz głupkowy to ktoś się tutaj nie pozbiera z nadmiaru wydobywanego gazu z tychże głupków.

A Sikorski z Tuskiem (a wcześniej Kaczyński) dla mnie uprawiają sabotaż, ot ich działania są ewidentnie na szkodę Polski a zyskują głównie Niemcy i Rosja.
    • czlowiek_z_marsa Gazprom zapłaci 2 miliardy Włochom 17.03.14, 08:24
      Gazprom zapłaci 2 miliardy Włochom, czyli to jest szopka Gazpromu a nie Włochów, czy to jest zwycięstwo raczej spóźnione przygotowywanie się do wojny.

"Co najmniej 2 mld euro dostanie włoska firma Saipem od konsorcjum Gazpromu za ułożenie przez Morze Czarne rurociągu South Stream, który omijając Ukrainę, ma dostarczać gaz z Rosji do południowej i środkowej Europy."
    • jk2007 UE skazana na rosyjski gaz 17.03.14, 09:55
      www.vestifinance.ru/articles/40589
      Polska bardzo uzalezniona od rosyjskiego gazu
      • privus Re: UE skazana na rosyjski gaz 05.04.26, 01:20
        Jest nieci inaczej. Polska wstrzymała bezpośredni import rosyjskiego gazu ziemnego rurociągiem Jamalskim w kwietniu 2022 roku, po tym jak Gazprom jednostronnie przerwał dostawy w odpowiedzi na odmowę płatności w rublach. Polska obecnie nie kupuje już gazu ziemnego bezpośrednio od Rosji. Zapotrzebowanie pokrywane jest przez wydobycie krajowe, dostawy z Norwegii poprzez Baltic Pipe oraz import skroplonego gazu (LNG) przez Terminal w Świnoujściu, głównie z USA i Kataru.
        Od 20 grudnia 2024 r. obowiązuje zakaz zawierania nowych kontraktów, a okres przejściowy dla starych umów zakończył się w styczniu 2025 r..

Jednak rosyjski gaz wciąż dociera do Europy (m.in. do Austrii, Węgier, Słowacji czy Francji w formie LNG), co sprawia, że może on trafiać do polskiego systemu pośrednio poprzez giełdowe zakupy od zachodnich sąsiadów w ramach tzw. rewersu.
    • pijatyka Re: "gaz popłynie z Bułgarii" 09.06.14, 20:29
      wyborcza.biz/biznes/1,101562,16118883,Po_unijnej_krytyce_Bulgaria_wstrzymuje_prace_nad_South.html
    • kzet69 Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 09.06.14, 20:35
      A którędy go ułożą, skoro i Bułgaria i Serbia powiedziały "nie"?
    • pl-123 Bułgaria całkowicie wycofała się z rury! 09.06.14, 20:51
      Ruru nie budiet! Kaniec toczka!
      • pl-123 Albo inaczej: Трyбы не k 09.06.14, 20:54
        -
        • pl-123 Трyбы не бyk 09.06.14, 20:55
          -
      • romrus Deja vu 09.06.14, 20:55
        pl-123 napisał:
        >Bułgaria całkowicie wycofała się z rury!
        > Ruru nie budiet! Kaniec toczka!

Nie za wczesniej skaczecie?
        NortStream-bis.
        "Rura nie powstanie"
        • pl-123 Akurat jakaś rura mi wisi dynda i powiewa. 09.06.14, 21:01
          Chciałem kulturalnie napisać po rosyjsku ale nie wszystkie rosyjskie bukwy na tym forum wchodzą.
          PS.
          Jeśli to tylko projekt to pół biedy. Jeśli inwestycję rozpoczęto to poważniejszy problem.
          Tak nawiasem, jestem za współpracą między narodami, ale z pominięciem nieprzewidywalnych międzynarodowych szantażystów.
    • nie-tak Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 09.06.14, 21:12
      No, no co wyborcza napisze to na pewno "prawda" napisana w cudzyslowiu czyli w odwrotnym tego znaczeniu.

Russlands Unternehmen verabschieden sich vom Dollar
      Rosyjskie firmy zegnaja sie z dolarem
      Link:
      www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2014/06/62847/
      tu potwierdzenie z USA.
      www.zerohedge.com/news/2014-06-09/trend-increasingly-more-russian-companies-set-drop-dollar-switch-chinese-yuan
      Teraz:
      Bank-Run: Russen ziehen massiv Geld von US-Konten ab
      Bank Run: Rosjanie wycofuja masowo pieniądze z kont z USA

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/06/09/bank-run-russen-ziehen-massiv-geld-von-us-konten-ab/
      Potwierdzenie tego przez amerykanskie ministerstwo finansow:
      www.treasury.gov/ticdata/Publish/lb_16101.txt
      Jak powinien brzmiec w tym wypadku tytul watka, dorzynanie Rosji czy dorzynanie dolara i USA?
      • elka-sulzer Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 09.06.14, 21:33
        pl123 sie pewnie pochlasta, hahahaha!

Wyjdzie ... jak zawszec .... jak Zblocki na mydle.
        • nie-tak Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 09.06.14, 21:47
          Oni zawsze sie budza z reka w nocniku, najpierw jest duzo krzyku a pozniej totalna klapa z wskazaniem palcem na innych zamiast na samych siebie.
    • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 24.06.14, 20:13
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,16209420,Putin_w_Wiedniu_podpisuje_umowe_wbrew_Europie.html#BoxBizTxt
      Ciąg dalszy bojkotowania Rosji i Gazpromu.

Jedno co się dla mnie zmieniło od poprzednich wpisów to zmieniłem zdanie o Sikorskim, wydawało mi się że to bufonowaty idiota a tu się okazało że on doskonale wie co się święci. Że w swoich poronionych pomysłach zostajemy sami, robimy laskę USA i do tego ryzykujemy konflikt z innymi krajami UE nie mając w zamian kompletnie nic. Ot Rosja z zachodem się i tak dogada a my dalej będziemy obciągali USA bo ... lubimy?
      • igor_uk Moge tylko wyobrazic twoja reakcje,Krzysio,... 24.06.14, 20:17
        jak by ja napisalem podobne slowa.
        • krzysiozboj Re: Moge tylko wyobrazic twoja reakcje,Krzysio,.. 24.06.14, 20:39
          Mierzysz mnie po raz któryś swoją miarką. Ja się już dawno nauczyłem że skrytykować władzę Kremla przy Rosjaninowi to jak dać mu solidnie po twarzy, ileś razy już Tobie tłumaczyłem że my Polacy generalnie tego nie mamy. I nie przypominam sobie miejsca bym po Tobie, romrusowi czy kimkolwiek innemu przejechał się za to ze skrytykował władze w Polsce, trafiało mi się reagować na jazdy po "polaczkach" ale ja rozdzielam władzę od narodu a Ty nie.
          • igor_uk Krzysio,ty znow nie zroumiales mnie. 24.06.14, 21:06
            I niech tak pozostanie sie :-)

--

Zapraszam wszystkich,komu Rosja lezy na sercu,jak rowniez tych,kto od samego tego slowa dostaje drgawek,na forum "Rosja i swiat" forum.gazeta.pl/forum/f,154812,Rosja_i_swiat_.html
            • privus Re: Krzysio,ty znow nie zroumiales mnie. 05.04.26, 01:24
              igor_uk napisał:

> I niech tak pozostanie sie :-)
              >

Się to można nie tylko wykrzyczeć :)
          • romrus Eee tam,Krzysio:-) 24.06.14, 23:28
            krzysiozboj napisał:
            >Ja się już dawno nauczyłem że skrytykować władzę Kremla przy Rosjaninowi to jak dać mu solidnie po twarzy

Przy mnie mozesz walic prosto z mostu:-)

>I nie przypominam sobie miejsca bym po Tobie, romrusowi czy kimkolwiek innemu przejechał się za to ze skrytykował władze w Polsce

A ja akurat wladze Polski nie krytykuje:-)
    • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 09:42
      kolejny cios w Gazprom ze strony UE
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,16209858,Gazprom_napelni_magazyny_gazu_na_Wegrzech.html#BoxBizTxt
      • vladexpat Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 10:04
        Sprawa jest dosyć prosta i oczywista. Z Rosją należy handlować, kupować surowce i zboże, sprzedawać produkty rolne, wyroby przemysłowe i usługi, dostarczać im dowolną ilość gadżetów. Nawet inwestować w Rosji w wydobycie surowców, usługi finansowe czy hotelowe. Natomiast warto trzymać Rosjan z daleka od nowoczesnych technologii, szczególnie "podwójnego zastosowania", nie dopuszczać do przejmowania przez rosyjski kapitał strategicznych przedsiębiorstw w UE i USA. Nie dziwi, że Austria i Węgry chcą mieć zapewnione bezproblemowe dostawy rosyjskiego gazu. Tym bardziej, że obecnie mogą uzyskać szczególnie dobre warunki. Natomiast zdecydowanie dziwi, że Francja nie zawiesiła prac nad Mistralami. Ale to już zupełnie inna bajka.
        • eva15 Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 10:08
          Cale szczescie ze Polska nie dopuszcza Rosji do swoich najnowszych technologii i swoich superinnowacyjnych przedsiebiorstw.
          Tak wiec mozna spac spokojnie, Ruskie dalej beda walczyc widlami i latac na miotle w kosmos. Dobrze im tak!
          • vladexpat Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 10:19
            eva15 napisała:

> Cale szczescie ze Polska nie dopuszcza Rosji do swoich najnowszych technologii
            > i swoich superinnowacyjnych przedsiebiorstw.
            > Tak wiec mozna spac spokojnie, Ruskie dalej beda walczyc widlami i latac na mio
            > tle w kosmos. Dobrze im tak!

Problemem Rosji nie jest brak myśli inżynierskiej. Problemem był, jest i pewnie jeszcze długo będzie brak technologii przemysłowych. Rosjanie potrafią samodzielnie w warunkach warsztatowych zmontować rakietę. Jednocześnie nie potrafią samodzielnie uruchomić przemysłowej linii produkcyjnej w miarę nowoczesnego samochodu, tworzyw sztucznych czy leków. I nie porównuj Polski z Rosją. Nie ta skala, nie te aspiracje. Porównuj UE lub USA.
            • brat_ramzesa Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 10:29
              Co ty robiles w ROsji bo ponoc tam mieszkales ?
            • eva15 Znafffcy rosyjskiej gospodarki 25.06.14, 10:47
              Chlopie, ani mysli inzynierskiej nie brak, ani rakiet Ruskie nie montuja w stodole za chalupa, tylko w nowoczesnych zakladach zbrojeniowych. Podobnie jak elektrownie A., czy samoloty. Swymi nowoczesnymi silnikami do rakiet Rosjanie zaopatruja nawet USA.

Gdybys troche pomyslal, to moze bys zauwazyl:

ZSRR mial bardzo wysoko rozwiniety przemysl zbrojeniowy i kosmiczny i jedoczesnie slabo rozwiniety przemysl cywilny/konsumpcyjny (dla ludnosci) - dokladnie tak samo jak dzis USA:-) .
              USA tez nie potrafia wyprodukowac pralki , lodowki, czy auta, ktorymi zachwyci sie swiat, bo skoncenrtowaly sie na wojskowsci (i finansach).
              Rosja natomiast idzie w odwrotnym kierunku i stara sie te przemysly, ktorych nigdy nie miala na swiatowym poziomie teraz rozwinac. To trwa.
              • krzysiozboj Re: Znafffcy rosyjskiej gospodarki 25.06.14, 10:54
                Kwestia kto co ma i czym dysponuje to jedno, teza czy Rosję należy trzymać na dystans przy nowoczesnych technologiach i strategicznych zakładach (to nie musi być technologia, to moze być np sieć energetyczna czy telekomunikacyjna składająca się głównie z kabli i słupów lub Zakłady Azotowe Tarnów) to zupełnie coś innego.
              • pijatyka Re: To trwa 14.05.26, 12:29

Trwa - i trwa mać!

• monalisa2016 Re: To trwa 14.05.26, 12:40
                  pijatyka napisał:

>
                  >
                  > Trwa - i trwa mać!
                  >
                  >

🐑🫣🤫🤓

euractiv.com/de/news/eu-gasimporte-aus-russland-auf-hochstem-stand-seit-dem-einmarsch-in-die-ukraine-bericht/
                  www.tagesspiegel.de/wirtschaft/russischer-lng-importe-in-die-eu-erreichen-hochsten-stand-seit-kriegsbeginn-15591590.html
                  www.berliner-zeitung.de/article/trotz-ausstiegsplan-eu-importiert-mehr-yamal-lng-als-jemals-zuvor-10035594
                  www.sueddeutsche.de/wirtschaft/energie-milliarden-fuer-moskau-eu-kauft-noch-immer-russisches-lng-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-260213-930-682469
                  itd. itd.

Jak bedziesz potrzebowal jeszcze wiecej, napisz.
            • herr7 wielki strateg? 25.06.14, 13:15
              Jeżeli Zachód będzie mocno na Rosję naciskał to skończy się to tym, że Rosjanie rzeczywiście skupią się na tych dziedzinach, które zostały objęte sankcjami. A Zachód nie ma patentu na nowoczesne technologie. Rosja sporo może kupić gdzie indziej, a trochę sama opracować. Poza tym, czy Rosjanie muszą sprzedawać swoje surowce za dolary i euro? Rosja może kazać sobie płacić inną walutą i tym samym uderzy w podstawy zachodniej gospodarki, jaką jest dolar i euro.

Jeżeli wielki strategu śledziłeś wydarzenia w Polsce w ostatnim tygodniu to mogłeś się dowiedzieć z nieoficjalnych, ale jak najbardziej szczerych wypowiedzi naszych polityków, że kraj nas czeka niewypłacalność, a nasza polityka zagraniczna jest bardzo kosztowna, tyle że niczego dobrego nam nie przynosi. To powiedzieli panowie Sienkiewicz, Belka i Sikorski. A ty tu marzysz żeby zaszkodzić Ruskim.
              • eva15 Re: wielki strateg? 25.06.14, 13:40
                herr7 napisał:

> Jeżeli wielki strategu śledziłeś wydarzenia w Polsce w ostatnim tygodniu to mog
                > łeś się dowiedzieć z nieoficjalnych, ale jak najbardziej szczerych wypowiedzi n
                > aszych polityków, że kraj nas czeka niewypłacalność, a nasza polityka zagranicz
                > na jest bardzo kosztowna, tyle że niczego dobrego nam nie przynosi. To powiedzi
                > eli panowie Sienkiewicz, Belka i Sikorski.

Szkoda, ze nie powiedzieli, KTO za te polityke odpowiada. Chyba nie pani Zosia z warzywniaka, albo pan Zdzisio z urzedu miejskiego?
              • vladexpat Re: wielki strateg? 25.06.14, 14:30
                herr7 napisał:

> A ty tu marzysz żeby zaszkodzić Ruskim.

Gdzie ja napisałem, że chcę Rosji zaszkodzić? "Pomoc" wcale nie zawsze wychodzi na dobre temu komu pomagają, a brak pomocy wcale nie musi szkodzić. Z aktualnych przykładów: rosyjska "pomoc" dla przestarzałego ukraińskiego przemysłu doprowadziła do tego, że ukraińskie produkty nie są nikomu poza Rosją potrzebne. Gdyby Ukraińcy musieli od 23 lat konkurować na normalnym rynku, może mieliby mniej fabryk, za to byliby konkurencyjni i nie obawiali się utraty faktycznie jedynego rynku zbytu.
                Rosjanie sami piszą o swoim uzależnieniu od dochodów z gazu i ropy przy pomocy których mogą np. podtrzymywać nierentowne przedsiębiorstwa. A jak nie trzeba się starać, jak wszystko można kupić zagranicą, to po co się starać? Po co rozwijać innowacyjne dziedziny gospodarki? Jeżeli Rosjanie na skutek sankcji wezmą się do pracy - wszystkim to wyjdzie na dobre.
              • krzysiozboj Re: wielki strateg? 25.06.14, 15:29
                Czepiliście się vladexpata trochę jak rzep psiego ogona i wciskacie mu chyba to czego nie napisał. Gdyby dociekać skąd taki dramat finansowy i gospodarczy u nas to pewnie jedną z głównych przyczyn byłoby to że oddaliśmy drapieżnym korporacjom zachodnim własny rynek nie dostając nic w zamian. Więc jeśli mowa o tym że mamy coś chronić (o ile cokolwiek wartościowego jeszcze posiadamy) przed obcym kapitałem to można zapytać "dlaczego tak późno" a nie snuć teorii co zrobi Rosja. Ona sobie poradzi i tak (co i tak dla mnie ma mniejsze znaczenie), pytanie dlaczego my mamy jeszcze mocniej pogarszać swój stan.

Więc powtórzę (bardziej za siebie) - od zakładów które cokolwiek jeszcze mogą nowoczesnego robić lub są strategiczne dla Polski obcy kapitał powinien być trzymany z daleka a w szczególności rosyjski jako potencjalnie wrogi. Co nie zmienia faktu że z Rosją jakoś trzeba żyć a handlować z nią jest w naszym interesie.

To co w kontekście Rosji i transferu technologii z zachodu do niej mnie drażni to to że jak zachód będzie gdzieś drakę robił a po drugiej stronie na drugim planie będzie Rosja to wyśle się tam naszych żołnierzy a później Niemcy z Francuzami zrobią tam interes (Sikorski zwie to chyba robieniem laski). Tu wolałbym by nasi siedzieli na tyłku w domu a w Iranie czy Syrii niech żabojady z Helmutami pod wodzą jankesów nawalają się z rosyjską technologią.
              • pijatyka Re: kraj nasz czeka niewypłacalność 07.12.14, 14:56
                Faktycznie - giełda i złoty od razu poleciały na pysk, nikt nie chce naszych obligacji...

Och, wait... ;->
          • brat_ramzesa Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 10:28
            Juz dawno zauwazylem ze z tym gosciem cos nie tak, rozmawiac z nim to jak ze sciana, faciu tkwi w oparach kompleksow
        • krzysiozboj Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 10:42
          Mam dokładnie to samo zdanie, handlować, współpracować, żyć na tyle dobrze na ile to możliwe ale w kluczowych gałęziach trzymać na dystans.

Nie wiem skąd niżej podszydzanie, raz nie napisano że Polska ma super technologie które musi chronić przed Rosją a dwa strategiczne przedsiębiorstwo czy strategiczna gałąź gospodarki to nie tylko technologie.
          • eva15 Handlowanie inflantami 25.06.14, 10:53
            Czego tu szuka pluralis majestatis w poscie vladexpata? Niemcy, Japonia czy inne USA moga decydowac, czy sprzedadza Rosji dane technologie czy nie. Gdy Polak mowi, czy nalezy sprzedawac nowoczesne technologie, to przypomina to sprzedawanie Inflant przez Zaglobe.

Pomijajac ten fakt:
            US-zakaz sprzedazy nowoczesnych technologii jest mieczem obosiecznym, pokazuje to dobitnie przyklad Iranu, a przeciez Rosja jest znacznie bardziej rozwinieta technologicznie niz Iran.
            • krzysiozboj Re: Handlowanie inflantami 25.06.14, 10:57
              Zapędzasz się i to zdrowo, za daleko idące wnioski wysuwasz z luźnej wypowiedzi.
              • eva15 Re: Handlowanie inflantami 25.06.14, 11:01
                Nie, ty tez piszesz, ze Rosje trzeba z dala trzymac od technologii. No to ja pytam - czyich?
                • eva15 Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:09
                  Pomijam tu juz zupelnie, ze nie bierzesz wcale pod uwage dlugofalowych skutkow takiej polityki. A one sa i uderzaja/uderza w tych, ktorzy dzis takimi technologiami dysponuja.
                  • krzysiozboj Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:11
                    Pozwolę sobie mieć inne zdanie w tym temacie i MAM DO TEGO PRAWO niezależnie od tego co Ty o tym sądzisz.
                    • eva15 Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:20
                      Naturalnie, ze masz. Ja tylko nie wiem, czy zastanowiles sie w ogole nad konsekwencjami, czy przemyslales przyklad Iranu czy Chin.
                • krzysiozboj Re: Handlowanie inflantami 25.06.14, 11:09
                  Luźno napisać można i o tych w całej UE czy USA, to co oni robią to ich sprawa. W szczątkowych miejscach też i od naszych jeśli gdziekolwiek coś się urodzi. Napiszesz że on czy ja nie mam prawa takich sugestii dawać to ja Twoją miarą mógłbym zapytać czy ktoś bez obywatelstwa polskiego ma prawo zabierać jakikolwiek głos w sprawach Polski, ktoś inny mógłby mi spokojnie napisać bym się odwalił od tego komu Gazprom gaz sprzedaje i bym zamilkł w tym temacie. Ot luźna dyskusja to jedno, sprawy decyzyjne to coś innego.
                  • eva15 Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:18
                    krzysiozboj napisał:

> Luźno napisać można i o tych w całej UE czy USA, to co oni robią to ich sprawa.

Naturalnie, ze tak. Ale wtedy nalezaloby napisac: "wg mnie Zachod nie powinien sprzedawac nowoczesnych technologii..."

> W szczątkowych miejscach też i od naszych jeśli gdziekolwiek coś się urodzi. N
                    > apiszesz że on czy ja nie mam prawa takich sugestii dawać to ja Twoją miarą móg
                    > łbym zapytać czy ktoś bez obywatelstwa polskiego ma prawo zabierać jakikolwiek
                    > głos w sprawach Polski,

Trafiles kula w plot

ktoś inny mógłby mi spokojnie napisać bym się odwalił o
                    > d tego komu Gazprom gaz sprzedaje i bym zamilkł w tym temacie. Ot luźna dyskusj
                    > a to jedno, sprawy decyzyjne to coś innego.

Naturalnie, ze mozna luzno dyskutowac, ale nie z pozycji wspoldecydenta. Jakos w Niemczech jest znacznie mniej glosow, by nie sprzedawac niemieckich technologii do Rosji niz w Polsce:-) I dopoki tak jest, to technologie beda sprzedawane. Zreszta bardzo slusznie. Ciebie jak widze nie interesuja dlugofalowe konsekwencje odmowy sprzedazy (badz nie zastanawiasz sie nad nimi) mnie i owszem.
                    • krzysiozboj Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:25
                      eva15 napisała:
                      ...Ciebie jak widze nie interesuja dlugofalowe konsekwe
                      > ncje odmowy sprzedazy (badz nie zastanawiasz sie nad nimi) mnie i owszem.

Pisałem wyżej i wytłuściłem na ile to było możliwe - mam inne zdanie niż Twoje w tym temacie, jakoś Tobie to inaczej przeliterować by dało rady przeczytać ze zrozumieniem? A skoro ograniczam odpowiedź do tak lakonicznego stwierdzenia to chyba nie muszę dodawać ze nie mam ochoty tutaj wchodzić w polemikę z Tobą?
                      • eva15 Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:33
                        krzysiozboj napisał:

> Pisałem wyżej i wytłuściłem na ile to było możliwe - mam inne zdanie niż Two
                        > je w tym temacie
                        ,

Skad wiesz, jakie mam zdanie odnosnie dlugofalowych konsekwencji? Ucinasz dyskusje tam, gdzie ona dopiero, moze zrobic sie ciekawa i cos wnoszaca do tematu. To oznacza, ze argumenty cie nie interesuja.
                        Powiedziec : "nie nalezy sprzedawac technologii, bo nie" to troche malo. Ty zakladasz, ze Ruskie bez tych technologii nie dadza sobie rady, ale juz tacy Niemcy tego nie zakladaja i slusznie. Przenysleli przyklad Iranu i Chin.
                        • krzysiozboj Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:39
                          Ciężko jak cholera tłumaczyć i piszę po raz trzeci najprościej jak da rady - nie mam ochoty z Tobą na ten temat dyskutować.
                          • eva15 Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 11:43
                            Nawet rozumiem dlaczego. Wymachiwanie szabelka to za malo. Trzeba pomyslec, jakie sa tego konsekwencje. Ale OK, nie bede cie tym dreczyc.
                            • krzysiozboj Re: Handlowanie Inflantami 25.06.14, 14:45
                              Polemika z Tobą sprowadza się zazwyczaj do tego kto z kogo większego idiotę zrobi, widzę niestety że masz spory problem wtedy gdy ktoś odmawia udziału w tej zabawie i trzeba kilka razy powtórzyć "nie mam na to ochoty" :))
                              Kto miałby tutaj racje oraz jakie masz argumenty jest dla mnie bez znaczenia, istotny dla mnie jest wyłącznie sposób prowadzenia rozmowy przez drugą stronę.
            • brat_ramzesa apropos miecz obosiecznego 25.06.14, 11:26
              marucha.wordpress.com/2014/06/25/rosyjski-rzad-zrezygnuje-z-amerykanskich-komputerow/
              • eva15 Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zachodu 25.06.14, 11:40
                Ano wlasnie. Takie konsekwencje nie przychodza naszym dyskutantom do glowy. Oni mysla, ze Rosja bez Zachodu technologicznie pasc musi. Nie, ona rozwinie sie wolniej, ale za to znacznie silniej i bardziej niezaleznie.
                Rosja to nie Arabia Saudyjska, gdzie tubylcy zyja tylko z odcinania petrodolarowych kuponow i wszystko inne kupuja na Zachodzie. Rosja ma potencjal do rozwiniecia wlasnych tehcnologii.

Dobrze rozumieja to Niemcy. Ci wiedza, jak powstaje coraz wieksza niezaleznosc Iranu i Chin od Zachodu. Pierwszym krokiem byl zakaz sprzedazy technologii.

Bo przeciez sprzedaz technologii to rowniez sprzedaz UZALEZNIANIA danego kraju od Zachodu - od jego chipow, czesci zamiennych, obslugi, know-how, serwisu etc.
                • eva15 Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 11:41
                  Swietnie rozumie to Romrus, ktory ciagle sie cieszy, gdy mowa o sankcjach:-)))
                • eva15 Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 12:01
                  Chinczycy pomagali sobie tak, ze czego nie mogli dostac, to masowo kradli via szpiegostwo gospodarcze, Rosjanie, tak przynajmniej twierdza Niemcy, maja mniejsze (to nie znaczy, ze nie maja wcale:-) sklonnosci do kradziezy. Na ogol chca oficjalnie kupowac, miec licencje i rzetelnie placic.
                  Jesli im sie tego nie umozliwi, to po 5-10 latach takich hamulcow straci sie ten rynek bezpowrotnie. W tym czasie wzrosnie szpiegostwo gospodarcze, produkcja wlasna, oraz zakupy w innych czesciach swiata (np. chocby w Chinach).

Wymachaiwanie szabelka (tu: szabelka sankcji) technologicznych jest typowo polskie, bo malo liczace sie z dlugofalowymi konsekwencjami.

Rosja i bez sancji bedzie rozwijac przemysly strategiczne, jak zreszta widac na tym przykladzie z procesorami. Jesli ograniczy sie jej dostep do technologii przemyslu konsumpcyjnego, to i ten sama w koncu rozwinie.
                  Ale czym wtedy z nia handlowac w zamian za jej rope i gaz?
                  • eva15 Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 12:03
                    Sorry:
                    Wymachaiwanie szabelka (tu: szabelka sankcji technologicznych) jest typowo polskie, bo malo liczace sie z dlugofalowymi konsekwencjami.
                    • marko125 Merkel i Obama znów grożą 25.06.14, 13:42
                      Nie dali się już nabrać na manewry z Radą Federacji i pozwoleniem na intewencje czy też odwołaniem pozwolenia

wiadomosci.onet.pl/swiat/usa-i-niemcy-groza-rosji-kolejnymi-sankcjami/zx5zw
                      Rosje najbardzie zabolą sankcję w ich sektor energetyczny i na to szykują się Niemcy i USA. USA dostarcza im sporo technologi do wydobycia surowców.
                • ekwiwokacja Brawo Evo! 25.06.14, 12:31
                  Od bardzo dawna czytam Twoje dyskusje - bardzo czesto z "madralami" i ignorantami na tym forum.
                  Nawet bardzo czesto mam wrazenie jakby nauczyciel akademicki (Ty) poswiecal charytatywnie swoj wolny czas, na podniesienie poziomu intelektualnego wielu uczestnikow tego anonimowego forum!
                  Jestes dzielna i czesto nad wyraz wywazona! Brawo!!!
                  Chwala Ci za to! :-)
                  • eva15 Re: Brawo Evo! 25.06.14, 13:31
                    Dziekuje za mile slowa. Twoich pogladow na pewno nie podzielaja moi dzisiejsi rozmowcy. Oni sadza, ze wymyslili metode na hamowanie Rosji i ani mysla dyskutowac o konsekwencjach tejze. W tym miejscu ucinaja dyskusje, wczesniej jeszcze owijajac w bawelne pija posrednio do mojego rzekomego braku polskiego obywatelstwa i to ma byc argumentem w dyskusji.

Naturalnie, ze zakaz sprzedazy technologii, czyli sankcje najbardziej w EU odbilyby sie na Niemczech. Jak przypuszczam wielu forumowiczom wcale to nie przeszkadza, w duchu pewnie by sie cieszyli, bo i tu mysla krotkowzrocznie. Zapominaja, jak bardzo polska gospodarka jest uzalezniona od niemieckiej, a niemiecka z kolei od handlu m.in. z Rosja.
                    Myslenie sieciowe, rozpoznanie skomplikowanych wspolzaleznosci to widac za duzo dla wielu forumowiczow.
                    • lubat Re: Brawo Evo! 25.06.14, 14:06
                      Powtarzam na tym forum (chyba aż do znudzenia), że największą rozrywką wszystkich gołodupców jest rozprawianie o cudzych pieniądzach i o tym, jak jedne uny powinny przy**ać innym unym.

I oczywiście nałożyć koniecznie sankcje na 100% obrotów. Ale niech to robią uny, broń Boże nie my, bo wtedy to jest dyskryminacja naszych świń.

Wspominałem już na forum o wywiadzie pewnego polskiego polityka przed wyborami do Europarlamentu. Narzekał w nim strasznie, że niektóre państwa unijne nie popierają, czy niezbyt gorliwie popierają nas w zmuszeniu Ruskich, by kupowali nasze świnie. I na jednym tchu ciągnął dalej, że Europa nie jest jednomyślna w sankcjach wobec Ruskich i sprzedaje im a to jakieś mistrale, a to niemieckie pendolina, a nawet... o zgrozo - jakieś specjalne wyposażenie wojskowe.
                      Przecież nasze forumowe orzełki na kaczych łapkach nie mogą być bystrzejsze od naszych (za przeproszeniem) polityków:)
                • vladexpat Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 14:32
                  eva15 napisała:

> Ano wlasnie. Takie konsekwencje nie przychodza naszym dyskutantom do glowy. Oni
                  > mysla, ze Rosja bez Zachodu technologicznie pasc musi. Nie, ona rozwinie sie w
                  > olniej, ale za to znacznie silniej i bardziej niezaleznie.
                  > Rosja to nie Arabia Saudyjska, gdzie tubylcy zyja tylko z odcinania petrodolaro
                  > wych kuponow i wszystko inne kupuja na Zachodzie.
                  Rosja ma potencjal do rozwin
                  > iecia wlasnych tehcnologii.

Teoretycznie masz rację. Niestety praktyka wygląda dużo gorzej. Zresztą wielokrotnie mówili o tym Putin i Miedwiediew. Nazywają to siedzeniem na surowcowej (narkotycznej) igle.
                  • marko125 Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 14:59
                    Teoretycznie masz rację. Niestety praktyka wygląda dużo gorzej. Zresztą wielokr
                    > otnie mówili o tym Putin i Miedwiediew. Nazywają to siedzeniem na surowcowej (n
                    > arkotycznej) igle.

Polecam sprawdzić jak w ostatnich latach zwiększyła się produkcja np aut w FR. Jest oczywiście wiele firm zagranicznych, jest też Łada chyba. Do tego sami robią na przykład świetne KAMAZy itp itd
                    • krzysiozboj Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 15:35
                      Kamaz był świetny w latach 70-tych (ustawiłbym go klasę wyżej niż nasze Jelcze czy Stary), dzisiaj broni go tylko to że ma kilka typowo "rosyjskich" cech, działa w szalenie szerokim zakresie temperatur (ani -30 ani +50 mu niegroźne) i jest wręcz banalny w naprawie. Dlatego do pustynnych rajdów czy jazdy po Syberii się nadaje, do innych rzeczy mniej. Niemniej oni Kamazy mają, my Jelczów i Starów już nie mamy.
                      • marko125 Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 25.06.14, 15:44
                        Nadal jest dobry. Chodzi o to natomiast, że w FR nastepuje wzrost produkcji tak zwanych produktów wysokoprzetworzonych. Większa częśc z nich idzie na rynek wewnętrzny choćby motoryzacja dlatego też nie widać tego w eksporcie. Samej produkcji też tak nie widać, ponieważ ceny surowców wzrosły w ostatnich latach znacznie to też wpływy do budzetu idą głownie z nich i wygląda to tak jakby inne sektory się nie rozwijały a tak nie jest. Oczywiście sektor energetyczny gra u nich ogromną role.
                        • antyk-acap Re: Sprzedaz technologii to uzaleznianie od Zacho 17.12.14, 06:57
                          A czy był w tej bajce smok?
                  • pijatyka Re: mówili o tym Putin i Miedwiediew 17.12.14, 03:29
                    > Nazywają to siedzeniem na surowcowej (narkotycznej) igle

Igła chyba wlaśnie dźgnęła w dupsko ;->
              • vladexpat Re: apropos miecz obosiecznego 25.06.14, 13:25
                Ciekawa wiadomość, ale obawiam się, że z rodzaju tych co o uruchomieniu przez Rosjan reaktora termojądrowego.
    • krzysiozboj Re: Moge tylko wyobrazic twoja reakcje,Krzysio,.. 25.06.14, 10:50
      To jakby druga strona medalu, ja pisałem o tym że nie identyfikujemy się z tym co władza robi ale masz rację, też i nie wymagamy i nie kontrolujemy, traktujemy jako obcy byt.

Natomiast w moich polemikach głównie z Igorem chodzi o wskazanie pewnej różnicy. My się z władzą nie identyfikujemy i specjalnie nie mamy też nic przeciw by inni po niej jeździli, Rosjanie chyba tez z własną władzą się nie identyfikują (sami mogą ją krytykować) ale jeśli ich władze zaatakuje ktoś z zewnątrz to odbierają to jako atak na siebie i zaczynają swoich władz bronić zaciekle. Tu nawet nie wiem czy oni tego Putina tak kochają na własnym gruncie, zaatakuje ktoś z poza Rosji to jest to atak nie na Putina a na Rosję i na Rosjan. Po Sikorskim teraz inni mogą jeździć dowolnie za jego karczemne teksty i jakoś nikt specjalnie bronił go nie będzie, nie będzie to odbierane jako atak na Polskę i Polaków.
    • eva15 Re: Znafffcy rosyjskiej gospodarki 25.06.14, 11:03
      Widze, co Niemcy maja na wyposaezniu gospodorstw domowych, inne kraje zachodnie zreszta tez. US-produktu ze swieca nie znajdziesz, wyjatkiem jest oczywiscie oprogramowanie komputerowe.
    • jk2007 ile placimy za gaz, ranking krajow Europy 25.06.14, 11:10
      ria.ru/infografika/20140623/1012888235.html
    • ekwiwokacja [...] 25.06.14, 13:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • szwampuch58 Re: bojkot Gazpromu i dorzynanie Rosji 25.06.14, 15:34
      hehehe,jak na trupa calkiem zywotny ten trup rosyjski:
      www.n-tv.de/wirtschaft/Russland-will-Atomstrom-liefern-article13082286.html
    • pijatyka Re: "Włosi ułożą gazociąg omijający Ukrainę" 03.12.14, 00:49
      Z Rosji - czy z Turcji?... ;->
      • pijatyka I jak tam - ile... 17.01.15, 01:42

...już położyli ?... ;->
    • mara571 dla Krzysiozboja 07.12.14, 20:03
      en.trend.az/business/energy/2336090.html
    • pijatyka Dorzynanie kacapii 04.04.26, 21:19

I nawet mała pauza w tym zbożnym procesie (czyli chwilowa zwyżka cen węglowodorów wokół kryzysu w Zatoce) nie odwróci długoterminowego trendu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka