Dodaj do ulubionych

Sikorski w sprawie Rosji

08.05.14, 17:30
Na trybunie sejmowej za gazeta.pl

- Chcemy rozwijać stosunki gospodarcze z Rosją w duchu pragmatyzmu

za innym portalem

Mimo złego klimatu politycznego, stosunki gospodarcze z Rosją, naszym piątym rynkiem zbytu, w dalszym ciągu chcemy rozwijać w duchu pragmatyzmu

ak mówił, "w ubiegłym roku wartość naszego eksportu do Rosji wyniosła około 11 miliardów dolarów, co oznacza wzrost o prawie jedną dziesiątą; o podobną wartość spadł import z Rosji, wynosząc 25 miliardów dolarów".

- Zależy nam na dobrej współpracy wszystkich służb zaangażowanych w kontrolę jakości produktów, tak aby wymiana handlowa odbywała się bez zakłóceń. Podkreślamy, że polskie produkty są najwyższej jakości, a dowodem tego jest ich sukces na wymagających rynkach zachodnich - zapewnił szef polskiej dyplomacji.

Sikorski ocenił też, że powodem do optymizmu jest sukces małego ruchu granicznego z obwodem kaliningradzkim "zarówno w wymiarze społecznym, jak i gospodarczym". - W pierwszej połowie ubiegłego roku mieszkańcy rosyjskiej enklawy wydali w Polsce co najmniej 238 mln złotych. Na częstszych kontaktach z Rosjanami skorzystały przede wszystkim branża turystyczna i handlowa - zaznaczył szef MSZ.

A ja myślałem że ten skomlący harcerzyk chciał na kolana Rosję położyć.
Obserwuj wątek
    • herr7 Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 17:48
      Ten "harcerzyk" przemawia językiem panów w stosunku do rabów. W polityce zagranicznej taka postawa nie przynosi zwykle spodziewanych efektów, ale Radosław nie potrafi ukryć swojego tryumfu. To słabość Putina go skłania do tak dobrego nastroju.
      • nie-tak Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 18:14
        herr7 napisał:
        To słabość Putina go skłania do tak dobrego nas
        > troju.
        .........................
        Czy gryzie go teraz sumienie i tym chce odwrocic uwage od wlasnych przestepstw? Ten czlowiek ma ludzi z Majdanu, z Odessy na sumieniu i teraz jest nadzywczaj hyperaktywny. W calej Europie pisze sie o jego "wyczynach" jak i zdradzie Polski i Polakow. Kiedy trybunal w Hadze dla tego bezmyslnego, nieokrzesanego chloptasia z piaskownicy?
        • herr7 Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 18:44
          Nic mu się nie stanie. Żaden trybunał nie będzie go sądził. Musieliby wówczas osądzić Busha i Cheneya.
      • pijatyka Brawo Sikorski 10.05.14, 00:32
        Spokojnie dalej rób swoje - nie przejmując się etykietkami przylepianymi przez szczekające pustaki i pIerdolniętych stalinistów ;-P
        • pijatyka Re: Brawo Sikorski 26.10.14, 13:50
          Żenujące były te zaprzeczenia marszałka Sikorskiego: zawiodła mnie pamięć, Putin nie mówił Tuskowi, że Ukraina to państwo sztuczne i że można ją anektować, to nieporozumienie.

Było to jak scena z kiepskiego filmu gangsterskiego: bardzo przepraszam, pan Al Capone nie groził mi pistoletem, pomyliło mi się.

Sprostowania Sikorskiego brzmią tym mniej przekonująco, że odezwali się też inni świadkowie, którzy widzieli pana Capone w akcji, i gotowi są zaręczyć, że ma on skłonność do wymachiwania pistoletem.
          A nawet zdarzało mu się go użyć. W Czeczenii. W Gruzji. Na Krymie.
          Miliardy świadków na planecie Ziemia widziały to w telewizji.

Naoczni świadkowie przypominają też, że pan Capone wymachiwał pistoletem na zamkniętym szczycie NATO. Kolejni wspominają o jego pogróżkach, że mógłby w dwa tygodnie dotrzeć do Rygi, Wilna, Tallinna, Warszawy i Bukaresztu.

Jeszcze inni zadają pytanie o przyczyny zagadkowej przemiany, jaka się dokonała w prezydencie Petro Poroszence, który najpierw twardo bronił integralności swojego państwa, a gdy zadzwonił do niego pan Capone, nagle zmiękł i zaczął się zgadzać na wszystko. Co takiego pan Capone mu powiedział?

Uznajmy więc zaprzeczenia Sikorskiego za wymuszone i niewiarygodne oraz załóżmy, że pierwsza relacja była prawdziwa: Kreml ma złe zamiary wobec Ukrainy i chętnie rzuciłby Polakom ochłap w postaci Lwowa.
          Żeby mieć wspólnika w zbrodni i usprawiedliwienie wobec świata: nie tylko my uważamy Ukrainę za twór sztuczny. Polacy też.

A Węgrzy? Czy przypadkiem pan Capone nie obiecał czegoś Węgrom, których państwo obejmowało niegdyś tereny dzisiejszej Ukrainy Zakarpackiej? Do dziś żyje tu mniejszość węgierska i Viktor Orbán zaczął przebąkiwać, że należy się jej autonomia.

wyborcza.pl/1,75968,16849247,Putin_czestuje_sasiadow_kawalkami_Ukrainy.html
        • pijatyka O co naprawdę tu chodzi 26.10.14, 13:59
          Wywód Sikorskiego przeprowadzony w amerykańskim portalu Politico był klarowny jak diabli.
          Jego sensem i celem wcale było odsłonięcie kulisów spotkania Tuska z Putinem sprzed sześciu lat.
          To tylko jeden z elementów wywodu, potwierdzony zresztą kolejnymi informacjami i dobrze wpisujący się w cały kontekst relacji niedawnego szefa polskiej dyplomacji. Relacji stanowiącej ważne ostrzeżenie dla świata zachodniego, wskazującej deformacje w jego myśleniu o świecie, apelującej o odrzucenie złudzeń i iluzji. Adresowanej do odbiorcy, który polskie konteksty polityczne ma w nosie (autentyczne zdziwienie autora artykułu polską reakcją było zresztą znamienne).

Sikorski mówi mniej więcej tyle, że Zachód wyparł ze swej politycznej świadomości realność konfliktu. Założył różowe okulary i nawet, gdy podsuwa mu się pod nos coraz czarniejsze obrazy świata, to dostrzega jedynie niewinny fiolecik.
          A więc Rosja konsekwentnie, od wielu lat, posługuje się tradycyjną retoryką siły, nie ukrywając wcale swych zamiarów.
          Skąd więc szok ostatnich miesięcy? To nie Putin odkrył karty, to Zachód uległ (i ulega nadal!) „postmodernistycznej” manierze rekonstruowania prostych sygnałów płynących ze Wschodu i przetwarzania ich na komunikaty uspokajające, pozwalające nadal śnić błogi sen o stabilności i bezpieczeństwie.
          Wbrew oczywistym faktom
          .

opinie.newsweek.pl/radoslaw-sikorski-zwariowal-komentarz-kalukin-newsweek-pl,artykuly,350306,1.html
    • volupte Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 18:47
      A kiedy tak powiedział ?
      • boavista4 Re: Sikorski jest jak kwas 08.05.14, 19:32
        Kwas byt ZMPowcem a potem sjonista, Sikorski to spryciulo podobnego typu. Zreszta , nie wazne co on mowi, Polska nie ma nic do powiedzienia. Pytin zamknie kurek, i cala ropa poleci do Chin. Polska bedzie miec swoj gaz lupkowy, skazona wode i zrujnowane rolnictwo.
        • nie-tak Re: Sikorski jest jak kwas 08.05.14, 20:03
          boavista4 napisał(a):

> Kwas byt ZMPowcem a potem sjonista, Sikorski to spryciulo podobnego typu. Zre
          > szta , nie wazne co on mowi, Polska nie ma nic do powiedzienia. Pytin zamknie
          > kurek, i cala ropa poleci do Chin. Polska bedzie miec swoj gaz lupkowy, skazona
          > wode i zrujnowane rolnictwo.
          --------------------------------------
          i bezrobocie, czyli sienkiewiczowska nowela "Za chlebem" wiecznie w Polsce zywa. W zachodniej Europie jest obecnie konkurencja o prace bardzo wielka, czyli stawki na dol dla robotnikow z poza niemieckiej granicy, a tu jest duuuuuzo hakow ktore w kazdej chwili mozna zastosowac ze taki pracownik wyjdzie na pracy jak przyslowiowy Zablocki na mydle.
      • krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 19:38
        dzisiaj w sejmie
    • vladexpat Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 20:33
      krzysiozboj napisał:

> A ja myślałem że ten skomlący harcerzyk chciał na kolana Rosję położyć.

Bo widocznie masz problemy z myśleniem. Polska jest najmniej zainteresowana upadkiem i chaosem w Rosji. To, co ważne dla Polski, to by z Rosją można było mieć normalne relacje biznesowe nie zmieniające się z dnia na dzień w zależności od tego, którą nogą wstanie władca Kremla. I żeby Rosja nie lazła do wewnętrznej polityki państw europejskich. Zresztą w podobny sposób (oczywiście z lustrzanym odbiciem) myślą zapewne rozsądni Rosjanie.
      • nie-tak Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 20:51
        vladexpat napisał:

> krzysiozboj napisał:
        >
        > > A ja myślałem że ten skomlący harcerzyk chciał na kolana Rosję położyć.
        >
        > Bo widocznie masz problemy z myśleniem. Polska jest najmniej zainteresowana upa
        > dkiem i chaosem w Rosji. To, co ważne dla Polski, to by z Rosją można było mieć
        > normalne relacje biznesowe nie zmieniające się z dnia na dzień w zależności od
        > tego, którą nogą wstanie władca Kremla. I żeby Rosja nie lazła do wewnętrznej
        > polityki państw europejskich. Zresztą w podobny sposób (oczywiście z lustrzanym
        > odbiciem) myślą zapewne rozsądni Rosjanie.
        --------------------------------
        Przestan klamac jak bura suka!!! Dlaczego piszesz takie klamstwa wyssane z palca? Kiedy wtracala sie Rosja do wewnetrznej polityki europejskich panstw, wylicz nam to?

• vladexpat Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 10:51
          nie-tak napisała:

> Przestan klamac jak bura suka!!! Dlaczego piszesz takie klamstwa wyssane z palc
          > a? Kiedy wtracala sie Rosja do wewnetrznej polityki europejskich panstw, wylicz
          > nam to?

A przypadkiem Ukraina nie jest europejskim państwem? Jakieś zmiany w geografii ostatnio nastąpiły?
      • krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 20:56
        A może Ty amnezję masz? Ja dopiero co widziałem konieczność temperowania Rosji, poszerzania sankcji, blokowania nowych gazociągów, dopiero co widziałem zapewnienie o tym że wymiana z Rosją jest marginalna i można ją zignorować, że nie wolno handlować Ukrainą dla tych paru groszy etc. I niestety nasz super minister wiódł w tym prym, jego kłopot polegał niestety na tym ze w Europie jego pomysły zostały olane.
        • nie-tak Re: Sikorski w sprawie Rosji 08.05.14, 23:38
          @krzysiozboj
          Tepaku te sankcje nie uderzaja w Rosje jak donosi propaganda, te sankcje bija nas po kieszeni, mnie, ciebie jak i innych ludzi. Ty zaplacisz, ja zaplace i wszyscy inni za niokrzesana durnote bezmyslnych politykow a w Polsce jest tej durnoty nadmiar, poczowszy od glowy panstwa skonczywszy na formuowiczu.

• krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 08:14
            Zanim kogoś nazwiesz tępakiem naucz się proszę czytać ze zrozumieniem bo masz z tym ogromne kłopoty. Jeśli nie wyrwiesz tej wypowiedzi z reszty dyskusji to niestety Twoje zrozumienie tekstu pisanego to okolice gdzieś 2-3 klasy podstawówki. Więc analfabetą wtórnym mogę spokojnie Cię nazwać.

A jeśli nie potrafisz zrozumieć tego co ktoś prostym językiem napisał to mniej zbłaźnisz się wtedy gdy nie odpiszesz nic.
            • vladexpat Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 10:57
              krzysiozboj napisał:

> Zanim kogoś nazwiesz tępakiem naucz się proszę czytać ze zrozumieniem bo masz z
              > tym ogromne kłopoty. Jeśli nie wyrwiesz tej wypowiedzi z reszty dyskusji to ni
              > estety Twoje zrozumienie tekstu pisanego to okolice gdzieś 2-3 klasy podstawówk
              > i. Więc analfabetą wtórnym mogę spokojnie Cię nazwać.
              >
              > A jeśli nie potrafisz zrozumieć tego co ktoś prostym językiem napisał to mniej
              > zbłaźnisz się wtedy gdy nie odpiszesz nic.

Czy u was tam nie ma jakichś list, kogo na forum macie popierać a na kogo naskakiwać?
        • vladexpat Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 10:55
          krzysiozboj napisał:

> I niestety nasz super minister
          > wiódł w tym prym, jego kłopot polegał niestety na tym ze w Europie jego pomysły
          > zostały olane.

Nie bardzo rozumiem, z czym masz problem. Z tym, że wcześniej Sikorski wypowiadał poglądy, które ci nie odpowiadają, czy że teraz mówi coś, co chyba jest ci dużo bliższe? Czyż nie jest to ewolucja we właściwą stronę, którą powinieneś chwalić?
          • krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 15:27
            A może wypadałoby mieć odrobinę konsekwencji w tym co się robi lub mówi? A skomlenie w sytuacji gdy się wcześniej z siebie idiotę zrobiło ja ewolucją nie nazywam.
      • mara571 mam identyczny punkt widzenia 08.05.14, 22:33
        nieszczescie Rosji bedzie naszym nieszczeciem.
        Juz sie obawiam, ze po niedzielnym referendum bedzie sporo uciekinierow z Doniecka i okolic.
        Czy zatrzymaja sie na zachodzie Ukrainy tego nie wiemy.
        • grigorij.rasputin Re: mam identyczny punkt widzenia 09.05.14, 09:29
          I ja też.
          bi.gazeta.pl/im/fotomon/bloxlite/f640x640/55/53/12/01f49ce75d.jpg
          • dobrymzimu Re: mam identyczny punkt widzenia 09.05.14, 16:00
            Facet nie ma glowy do polityki. Jutro szabas, w domu dwa zydziaki a ochrona BOR zamiast ochraniać zwołuje fotografów. Pizza to dowód, ze baba nie umie gotować ani zrobić porządnej macy.
          • mara571 Re: mam identyczny punkt widzenia 09.05.14, 19:50
            swietny montaz.
            Ilustruje dwa rozne swiaty elit Polski i Ukrainy.
            Zapewne na Ukrainie nie ma wyboru Makabryly Roku, ale siedziba Janukowicza wygralaby ten tytul w zuglach.
            A tak dostalo sie poznanskiemu chlebakowi, czyli jakiemus centrum handlowemu, ktory utrudnil dojscie do Dworca Glownego w Poznaniu.
    • przyjacielameryki Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 16:24
      Słuchałem tego o mówił Sikorski w Sejmie n/t Rosji a były to niezwykle łagodne określenia i słowa w stosunku do państwa agresora, państwa przyjmującego i wdrażającego w życie ideologię faszystowską, państwa łamiącego prawa międzynarodowe i wysyłającego dywersantów do swojego sąsiada w celu rozbijania i destabilizowania tego sąsiada. Kto tak czyni jak nie zwyczajny bandyta? Więc jak na to reagować, udawać że nic się nie stało, "nie drażnić niedzwiedzia" bo najważniejsze są interesy?

Sikorski powiedział to co powinien był powiedzieć i nigdy nikogo nie chciał rzucać na kolana. To mówienie prawdy jest rzucaniem na kolana? Znowu komuś coś z mózgu wyparowało.
      • krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 19:23
        a tego chama znów trzeba pytać po co włazi tam gdzie go nie proszą?
        • romrus W sprawie Rosji:-) 09.05.14, 19:55
          krzysiozboj napisał:
          > a tego chama znów trzeba pytać po co włazi tam gdzie go nie proszą?

Jest taki stary kawal rosijski, rodem z komuny.

Goscia pytaja na komisji partyjnej:
          -mialesz, towarzyszczu, odchylenia od kursu partii?
          -nigdy w zyciu, zawsze wachalaem sie razem z kursem.
          • mara571 jaki mundur mial na sobie 09.05.14, 20:03
            minister obrony Szojgu?
            I dlaczego?
            • romrus Re: jaki mundur mial na sobie 09.05.14, 23:27
              mara571 napisała:
              > minister obrony Szojgu?
              > I dlaczego?

Szojgu mial mundur generala armii rosijskiej, nastepny tytul - marszal.
              Poprzedni - general-pulkownik dostal w roku 1998.

• przyjacielameryki Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 22:54
          krzysiozboj napisał:

> a tego chama znów trzeba pytać po co włazi tam gdzie go nie proszą?

To do mnie? A gdzie to chamstwo? Mógłbyś trochę przybliżyć i wyjaśnić tę intelektualną myśl? Wyrażenie odmiennej opinii jest chamstwem? No fakt, w Rosji za mówienie innych opinii niż ta obowiązująca to z pewnością chamstwo, ląduje się zazwyczaj wówczas w pace i czasami umiera.
          Studiowałeś WUML, a może jakąś "uczelnię" przy KPZR w Moskwie lub Leningradzie? Bądz sobą i nie udawaj kogoś kim nie jesteś i wal śmiało.
          • krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 23:05
            chama ileś razy prosiło się o to samo, nie byłby chamem to zrozumiałby prosty tekst i prostą prośbę
            • przyjacielameryki Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 23:14
              krzysiozboj napisał:

> chama ileś razy prosiło się o to samo, nie byłby chamem to zrozumiałby prosty t
              > ekst i prostą prośbę

Skoro już tu jestem to ci odpowiem w najprostszy sposób - taka jest uroda internetu, że każdy ma prawo w każdym momencie zabrać swobodnie głos w każdym podnoszonym temacie. Ja również korzystam z tego prawa a jestem wolnym człowiekiem i żyję w wolnym, demokratycznym kraju. Czy to co piszę jest dla dla ciebie zrozumiałe czy dalej nic nie kumasz?
              • krzysiozboj Re: Sikorski w sprawie Rosji 09.05.14, 23:17
                Ależ bardzo proste - cham nie potrafi uszanować prostej prośby i musi coś naskrobać :)) Ja korzystam z tego samego i też czasem coś sobie napiszę :))
              • romrus Nie do wiary 09.05.14, 23:30
                przyjacielameryki napisał:
                > Skoro już tu jestem to ci odpowiem w najprostszy sposób - taka jest uroda internetu, że każdy ma prawo w każdym momencie zabrać swobodnie głos w każdym podnoszonym temacie.

A do mnie caly czas piszesz zeby sp@dalalem do Rosji, bo prawo glosu nie mam.
                • przyjacielameryki Re: Nie do wiary 10.05.14, 08:24
                  romrus napisał:

> A do mnie caly czas piszesz zeby sp@dalalem do Rosji, bo prawo glosu nie mam.

Z wami bolszewikami jest zupełnie inny kłopot. Tam u siebie macie zamordyzm, totalnie zakłamaną propagandę, w zasadzie zbudowaliście państwo będące taką mieszanką feudalizmu z faszyzmem przy masowym poparciu społecznym, zlikwidowaliście niezależne media i dalej likwidujecie jej resztki. Jednym słowem zero demokracji tam u siebie ale w pełni chcielibyście korzystać z demokracji i dóbr cywilizacyjnych u nas na zachodzie, jednocześnie traktując ten zachód jak największego wroga. Tak czynią islamiści i Talibowie. Też korzystają z cywilizacji i demokracji zachodniej, też tylko tu na zachodzie ale jednocześnie chcą zniszczyć ten zachód.
                  Dlaczego mamy się na to godzić?

• borrka To ta niepojeta "dusza rosyjska" jest:))) 10.05.14, 08:41
                    Kilkaset lat terroru i masakryczny alkoholizm dokonaly juz genetycznej mutacji i zlasowaly mozgi.
                    Jednoczesnie jest tak jak w rosyjskiejanegdocie, gdzie zuczek gnojny pyta ojca-zuka:

Tato, inne robaczki zyja w kwiatkach, dlaczego my musimy w goownie?
                    Bo to nasza rodina, synku!
    • solaqua.333 nie wiadomo czy to bedzie mozliwe, 09.05.14, 23:49
      kiedy rezim polski agresywnie podzega swiat do wojny z Rosja oraz szkoli I wspiera banderowskich terrorystow. Raczej watpie - nie za tego rezimu.
      • krzysiozboj Re: nie wiadomo czy to bedzie mozliwe, 10.05.14, 00:06
        Ale właśnie na tym polega głupota tych pajaców z Sikorskim i Tuskiem na czele (Kaczyński nie lepszy ale chwilowo niewiele może). Wpierw idzie ostre wsparcie majdanu, w zasadzie jawna ingerencja w sprawy wewnętrzne Ukrainy, nawet zamiatanie Bandery pod dywan byle tylko dokopać Rosji, później jakaś chora ofensywa europejska by blokować Rosję gdzie się tylko da, by jakieś sojusze energetyczne robić i od Rosji węglowodorów nie kupować a gdy "sojusznicy" olewają to i wyraźnie mówią że o żadnych realnych sankcjach wobec Rosji nie ma mowy to ... harcerzyk zaczął robić w portki i mięknie.

Mleko się wylało, obawiam się że gdy Rosja dowali nam embargiem na wszystko co tam wysyłamy to nie tylko nikt w Europie za nami nie stanie a jeszcze będzie rechot z nas bo sami zwolniliśmy innym rynki zbytu. W drugą stronę Litwa i Słowacja już chyba dostały upusty na gaz, my dla równowagi nie tylko zabulimy solidnie Rosji ale jeszcze zapłacimy Katarowi za ... no właśnie za co?

I bynajmniej nie jestem zwolennikiem handlowania historią za drobne grosze ale historię już przehandlowano przy UPA i Banderze.
        • solaqua.333 Re: nie wiadomo czy to bedzie mozliwe, 10.05.14, 00:21
          W pelni sie zgadzam. Sikorski I ten rezim maja przechlapane u Rosji, a zaplaca za to wszyscy Polacy, ktorzy odpowiednio nanagrodza rezimowcow przy wyborach . Ale jak wiadomo, rezim sie zawsze wyzywi... Moze jednak I Polacy zrobia jakis majdan.
        • walter622 Re: nie wiadomo czy to bedzie mozliwe, 10.05.14, 01:13
          krzysiozboj napisał:

> Ale właśnie na tym polega głupota

Trudno się nie zgodzić z tym co piszesz. Może tylko uzupełnić.
          Najbardziej powalające w jego wypowiedzi były stwierdzenia odnośnie wzrostu polskiego eksportu do Rosji. Można by odnieść wrażenie, że ten ubiegłoroczny ponad 10% wzrost
          był wynikiem działań rządu i resortu podległego Radkowi. Natomiast odnoszę, że był on rezultatem zaradności polskich przedsiębiorców, działających na rosyjskim rynku bez jakiegokolwiek wsparcia polskiej administracji. Wręcz przeciwnie - można obserwować nie tylko brak wsparcia ale również ewidentne szkodzenie.
          Inna rzecz to sam eksport. Przeliczając eksport na 1 mieszkańca można zauważyć, że polski eksport jest w Europie Środkowej najniższy - trzykrotnie niższy niż eksport z Czech, i dwukrotnie niższy niż z Węgier i Słowacji.
          O samej strukturze eksportu nie będę się wypowiadał - to kompletny dramat.

Embargo ? Po kiego. Przecież różne wojtusie i "przyjaciele" twierdzą, że nie trzeba
          eksportować do Rosji -:)))
          • krzysiozboj Re: nie wiadomo czy to bedzie mozliwe, 10.05.14, 07:47
            walter622 napisał:

...
            > Embargo ? Po kiego. Przecież różne wojtusie i "przyjaciele" twierdzą, że nie t
            > rzeba
            > eksportować do Rosji -:)))

Radek z mównicy powie ze "trzeba eksportować" to szybko zmienią zdanie za Radkiem że to jednak racjonalne podejście i tak trzeba.A głupoty różne można opowiadać, po blokadzie an świnki widziałem analizy ekonomistów z których wynikało że ta blokada dla nas dobra bo ... potanieje wieprzowina u nas, że hodowcy nie mając co zrobić z mięsem spuszczą na cenie. Biedaki zapomniały tylko dopowiedzieć co się stanie nieco później.
            • walter622 Zaklinanie wiatru 10.05.14, 11:30
              krzysiozboj napisał:
              > Radek z mównicy powie ze "trzeba eksportować"

Rzecz w tym, że Radek tak często zmienia zdanie i na dodatek są to słowa i nic więcej, że już chyba wszyscy przestali zwracać na jego wypowiedzi uwagę.
              Przy tym to nie kwestia jakiegoś kolejnego płomiennego ( kłania się Odessa) przemówienia lecz codziennej żmudnej roboty - tworzenia podstaw, warunków i zaplecza dla rozwijania eksportu. Tego, w odróżnieniu np. od Czeskiej Republiki o Niemczech nawet nie wspominam, kompletnie nie ma i nie zanosi się by było. Znamienne - w moskiewskim centrum ekspozycyjnym "Krokus" wisi sporo flag - polskiej tam nigdy nie uświadczysz. Na dodatek fatalna atmosfera - po pogromach Rosjan w czasie Euro, atakach na ich ambasadę i ciągłych medialnych popisach (oni to tłumaczą na j. rosyjski i u siebie publikują) polskie towary na rosyjskim rynku nie mają jakichkolwiek szans (zwykle ich się markuje pod"'made in EU"), a namówienie jakiegokolwiek rosyjskiego poważnego biznesmena do przyjazdu do Polski jest nierealne.

Polska wschodnie rynki definitywnie straciła i zaklinanie wiatru w wykonaniu Radka tego stanu rzeczy w niczym nie zmieni.

• przyjacielameryki Re: Zaklinanie wiatru 10.05.14, 12:02
                walter622 napisał:

>
                > Polska wschodnie rynki definitywnie straciła i zaklinanie wiatru w wykonaniu Ra
                > dka tego stanu rzeczy w niczym nie zmieni.

Coście się tak przyczepili do R. Sikorskiego? Można mu wiele zarzucić ale na pewno nie to, że ponosi jakąś odpowiedzialność za polski eksport do Rosji. Ta wasza propaganda jest naprawdę żałosna. Co ma Radek do rosyjskich embarg politycznych na polską żywność, w tym mięso, produkty mleczne czy owoce i warzywa? No co pytam się?
                Aaaaa, powinien siedzieć cicho i nie odzywać się w żadnej sprawie która dotyczy Rosji, nie wspierać Ukrainy w jej niepodległościowych działaniach, nie wspierać Mołdawii, nie krytykować Rosji za jej agresje i za jej faszyzm, za matactwa i za perfidne kłamstwa na każdym kroku . . . . . itd., itd.
                Tylko widzicie towarzysze bolszewicy, Polska to suwerenny, niepodległy kraj i samodzielnie formułuje swoje opinie. A są one właśnie takie jak mówi R. Sikorski.
                Polscy przedsiębiorcy już wiedzą, że Rosja to dla nich absolutnie nieprzewidywalny rynek, że Putin wykorzystuje w swojej polityce szantaż gospodarczy a te embarga polityczne są jego elementem i wiedzą że Rosja zawsze będzie stosować różne formy nacisku politycznego w wymianie handlowej z Polską i będzie ja karać za niezależność od Rosji. Już kilka zakładów mięsnych zbankrutowało wcześniej bo uwierzyli w "rynek rosyjski", eksportowali tam większość swoich produktów a wykończyło ich to polityczne embargo. To wina Radka, czy raczej szantażu rosyjskiego?

Polscy przedsiębiorcy, producenci żywności już szukają innych rynków a prace są mocno zaawansowane, min. Chiny, Bliski Wschód, Północna Afryka.
                Obecna Rosja, wykorzystująca na masową skalę szantaż gospodarczy nie jest i nigdy nie będzie ważnym dla Polski rynkiem(bo to raczej pułapka a nie rynek a przekonali się ci bankrutujący) i wiedzą już o tym polscy przedsiębiorcy, niezależnie co mówi R. Sikorski.

• nie-tak Re: Zaklinanie wiatru 10.05.14, 12:21
                  @przyjacielameryki zaklamujesz nas wszystkich i to publicznie. Milczysz o podlozu ukrainskiej rozroby, milczysz kto przygotowywal ja dluga reka od lat by siegnac zbojecka reka po rosyjskie dobra, by osaczyc Rosje. Wiec nie ma co sie dziwic ze Rosja stosuje metode: wszystko wedlug zaslug i wstrzymuje import towarow od zbojeckich panstw ktore groza Rosji, a co gorsze graja role kundla latajacego, ujadajacego na kiwniecie palcem u nogi wasala.
                  • walter622 Re: Zaklinanie wiatru 10.05.14, 20:12
                    nie-tak napisała:

> @przyjacielameryki zaklamujesz

Ten emerytowany pismak z "trybuny ludu" chałturzy na tym forum dorabiając do emeryturki. Przy tym jest tak głupi, że nie zna elementarnych kupieckich zasad -
                    ekspedientka z fobiami i ewidentną schizofrenią, na dodatek niezbyt rozgarnięta
                    i po chamsku traktująca klientów nie jest w stanie sprzedać towaru nawet oferując super promocje -:))

• solaqua.333 Re: nie wiadomo czy to bedzie mozliwe, 10.05.14, 20:27
              Ano później polscy hodowcy zbankrutują i zastapia ich na polskim rynku globmafijni (już produkujacy wieprzki na Ukrainie i karmiący je ludzkim g'wnem - wg. ludzi tam pracujących), którzy będą sprzedawac ten szajs w Polsce. pewnie i o to biega.
    • nie-tak Re: Sikorski w sprawie Rosji 10.05.14, 00:12
      Kiedy zachodni i nsrodkowoeuropejski swiat sie pieni, klamie, polaryzuje jak i zrzuca propaganda na prawo i lewo Putin staje sie najbardziej powazanym jak i wiarygodnym politykiem swiata na ktorym mozna polegac. Jego popularnosc nerwuje juz jego przeciwnikow ze zmuszaja sie do skrajnych pociagniec jak i reakcji, tak samo jest z Sikorskim jak i reszta polskich populistow na starchu ludzi szerzac klamstwa bazuja, przez to Sikorski twierdzi ze Rosja pcha Polske do strefy euro. Nieprawda!!! Chyba przed miesiacem pisal o tym Handelsblatt ze polski rzad planuje w nastepnym rokiem przystapic do strefy Euro, jak mozna pogodzic artykul w niemieckim Handelsblatt z wypowiedzia Sikorskiego? Kto tu klamie i robi z siebie notorycznego klamce?

A teraz ciekawy artykul, czyzby zaczynal sie poczatek calkowitego upadku dolara, dwa artykuly z roznych kierunkow swiata.

Deutsche Bank platziert Yuan-Anleihe in Frankfurt
      Niemiecki Bank wprowadza Yuan-obligacje w Frankfurcie
      Link:

www.handelsblatt.com/finanzen/boerse-maerkte/anleihen/devisenkontrollen-deutsche-bank-platziert-yuan-anleihe-in-frankfurt-/9870168.html
      usawatchdog.com/dr-jim-willie-russia-may-want-gold-not-stinking-dollars/
    • nie-tak Re: Sikorski w sprawie Rosji 10.05.14, 12:54
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,15936784,Tusk__Ci__ktorzy_przekreslaja_UE__zwiekszaja_zagrozenie_.html
      Prosze. prosze moralnosc jak i beszczelne klasmstwa Kalego. Tusk zapomina nast tu poinformowac ile miejsc zapalnych, ile wojen w ostatnich czasach wywolala zbojecka unia latajaca na pasku zaoceanicznego wasala, a ile Rosja. Tusk zapomina nas poinformowac ile ludzi w swiecie zginelo z rak unii jak i zaoceanicznego agresora, z jednoczesnym porownaniem do Rosji.
      Swiadome z premedytacja pranie mozgow na wysoka skale!!! To jest juz beszczelnosc do potegi z strony Tuska ntej.
      • nie-tak Re: Sikorski w sprawie Rosji 10.05.14, 13:15
        To jest juz beszczelnosc do potegi z strony Tuska ntej.
        Sorry, powinno byc:
        To jest juz beszczelnosc do potegi ntej z strony Tuska.
        ...................
        Tak ocenia niemieckie spoleczenstwo szczekanie polskich politykow.

deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/05/10/polen-fordert-von-deutschland-haerteren-kurs-gegen-russland/comment-page-3/#comments
    • gobo2 sikorski w sprawie rosji 26.10.14, 14:11
      jako polityk... nie ma znaczenia
      jako urzednik panstwowy... nie ma znaczenia
      jako bohater gazetowej strony, nie ma znaczenia...
      wiec, po co .....?!
      krzysiozboj napisał:

> Na trybunie sejmowej za gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka