Dodaj do ulubionych

Park Zeromskiego dzis - szykujemy sie na 1.08 !

30.07.14, 23:53
fotoforum.gazeta.pl/photo/9/gd/gg/1t0i/PFN7RtbaForu01lEcX.jpg
Obserwuj wątek
    • borrka Troche poezji. 31.07.14, 00:05
      Czerwona zaraza (J.Szczepanski)

Czekamy ciebie, czerwona zarazo,
      byś wybawiła nas od czarnej śmierci,
      byś nam Kraj przedtem rozdarłwszy na ćwierci,
      była zbawieniem witanym z odrazą.

Czekamy ciebie, ty potęgo tłumu
      zbydlęciałego pod twych rządów knutem
      czekamy ciebie, byś nas zgniotła butem
      swego zalewu i haseł poszumu.

Czekamy ciebie, ty odwieczny wrogu,
      morderco krwawy tłumu naszych braci,
      czekamy ciebie, nie żeby zapłacić,
      lecz chlebem witać na rodzinnym progu.

Żebyś ty wiedział nienawistny zbawco,
      jakiej ci śmierci życzymy w podzięce
      i jak bezsilnie zaciskamy ręce
      pomocy prosząc, podstępny oprawco.

Żebyś ty wiedział dziadów naszych kacie,
      sybirskich więzień ponura legendo,
      jak twoją dobroć wszyscy kląć tu będą,
      wszyscy Słowianie, wszyscy twoi bracia

Żebyś ty wiedział, jak to strasznie boli
      nas, dzieci Wielkiej, Niepodległej, Świętej
      skuwać w kajdany łaski twej przeklętej,
      cuchnącej jarzmem wiekowej niewoli.

Legła twa armia zwycięska, czerwona
      u stóp łun jasnych płonącej Warszawy
      i scierwią duszę syci bólem krwawym
      garstki szaleńców, co na gruzach kona.

Miesiąc już mija od Powstania chwili,
      łudzisz nas dział swoich łomotem,
      wiedząc, jak znowu będzie strasznie potem
      powiedzieć sobie, że z nas znów zakpili.

Czekamy ciebie, nie dla nas, żołnierzy,
      dla naszych rannych - mamy ich tysiące,
      i dzieci są tu i matki karmiące,
      i po piwnicach zaraza się szerzy.

Czekamy ciebie - ty zwlekasz i zwlekasz,
      ty się nas boisz, i my wiemy o tym.
      Chcesz, byśmy legli tu wszyscy pokotem,
      naszej zagłady pod Warszawą czekasz.

Nic nam nie robisz - masz prawo wybierać,
      możesz nam pomóc, możesz nas wybawić
      lub czekać dalej i śmierci zostawić...
      śmierć nie jest straszna, umiemy umierać.

Ale wiedz o tym, że z naszej mogiły
      Nowa się Polska - zwycięska narodzi.
      I po tej ziemi ty nie będziesz chodzić
      czerwony władco rozbestwionej siły.
    • borrka Ocknijcie sie! 31.07.14, 00:15
      Nadchodzi jedna z najwazniejszych rocznic w Kraju, a Wy w kolko o kagieboskim Wowanie z botoksu.
      • eva15 Re: Ocknijcie sie! Amen! 31.07.14, 00:27
        Nie ma nic smętniejszego niż bezskuteczny propagandysta.

Czekamy na twój wątek z okazji rocznicy rzezi wołyńskiej... Wtedy będziesz miał szansę na wpisy.
        • borrka W czekistowskiej gromadce przewaznie ... 31.07.14, 00:33
          Do siebie piszecie i stad wpisy pochodza.
          Jesli jednak Polakow bardziej obchodzi nabotoksowany enkawudysta, to przyznaje ... smutne,
          • eva15 Re: W czekistowskiej gromadce przewaznie ... 31.07.14, 00:44
            Sugerujesz, że to Putin dokonał rzezi wołyńskiej? U ciebie wszystko możliwe:-)))
            • marsaqua on maskuje swoj udzial w tej rzezi 31.07.14, 01:17
              I pocha Polakow do kolejnego samobojstwa.
              • jabbaryt Borrka - kremlowskie szczekaczki 31.07.14, 09:32
                nie mają żądnych argumentów dlatego wyzywają od banderowców.
                Z drugiej strony cały czas nie rozumiem Twojej fascynacji w celebrowaniunajwiększych klęsk i hekatomb narodu polskiego. Dla mnie to masochizm.
                Za dwa tygodnie bedzie 15 sierpnia rocznica polskiego zwycięstwa. Pogoniliśmy dziadków tych evć, igorów czy romrusów. Spieprzali z spod Warszawy, aż im łapcie z nóg spadały.
                Takie rocznice trzeba czcić.
                • przyjacielameryki Re: Borrka - kremlowskie szczekaczki 31.07.14, 10:43
                  jabbaryt napisał:

> nie mają żądnych argumentów dlatego wyzywają od banderowców.
                  > Z drugiej strony cały czas nie rozumiem Twojej fascynacji w celebrowaniunajwięk
                  > szych klęsk i hekatomb narodu polskiego. Dla mnie to masochizm.
                  > Za dwa tygodnie bedzie 15 sierpnia rocznica polskiego zwycięstwa. Pogoniliśmy d
                  > ziadków tych evć, igorów czy romrusów. Spieprzali z spod Warszawy, aż im łapcie
                  > z nóg spadały.
                  > Takie rocznice trzeba czcić.

Masz rację. Ale powstańcom należy się pamięć i wielki szacunek. Niezależnie od tego czy decyzja o wybuchu powstania była słuszna czy nie(chyba jednak nie) musimy pamiętać o uczestnikach tego niebywałego ale potwornie romantycznego zrywu. Warszawiacy byli juz tak mocno zdeterminowani do walki, że nic nie mogło ich chyba powstrzymać i szli radośni na barykady. Niestety, zupełnie nie zdawali sobie sprawy na co się decydują. Ale musimy o nich pamiętać, to nasz patriotyczny i obywatelski obowiązek.

• borrka Polskie Powstania, to byla droga i proces. 31.07.14, 19:46
                    Nie chodzi o slepy zachwyt, ale ksztaltowaly nasza osobowosc.
                    Ja te osobowosc uwielbiam, z calym bagazem slabosci ... nie zamienilbym na inna.
                    • pijatyka Re: Nie chodzi o slepy zachwyt 01.08.14, 13:30
                      BTW ciekawy wywiad

wyborcza.pl/duzyformat/1,139823,16367910,Kolumb_rocznik_23__Rozmowa_ze_Stanislawem_Likiernikiem.html
                • polski_francuz Pusta polowa szklanki 31.07.14, 10:57
                  "...nie rozumiem Twojej fascynacji w celebrowaniu największych klęsk i hekatomb narodu polskiego. Dla mnie to masochizm."

Moze nie masochizm ale nie jest to celebrownie konstruktywne. Na ktorym mozna budowac przyszlosc.

Nie ma jakis bardziej konstruktownych rocznic? Jak dla mnie to "Okragly Stol" i pokojowe oddanie wladzy przez komune. Warto czcic rzadki objaw zdolnosci do kompromisu i rozsadek historyczny.

BTW, zal mi, ze malo kto chce czcic i upamietniac powstanie AK "Burza" w Wilnie. Tata bral udzial i gdyby byla jakas rocznice to bym zabral rodzine bys sie uczyli Polakow i rodziny meza i taty. A nawet bym za podroz zaplacil:)

PF
                  • pijatyka Powstanie Warszawskie vs Okrągły Stół 01.08.14, 13:28
                    Trochę absurdalne stawianie sprawy; to rzeczy nieporównywalne - a należy czcić pamięć o jednym i szanować - o drugim.

Co do 4 czerwca to od dawna uważam, że to powinno być święto państwowe - i to główne.
                • wojciech.2349 Re: Borrka - kremlowskie szczekaczki 31.07.14, 11:24
                  Bez Powstania Warszawskiego inaczej myślelibyśmy
                  o Polsce.

Widzę jego sens mimo, że cena była gigantyczna.
        • pijatyka "Nic smętniejszego niż bezskuteczny propagandysta" 31.07.14, 12:35
          ...wyznało się effci samokrytycznie...
      • lech.junosza Re: Ocknijcie sie! 31.07.14, 14:03
        borrka napisał:

> Nadchodzi jedna z najwazniejszych rocznic w Kraju, a Wy w kolko o kagieboskim W
        > owanie z botoksu.
        Co Ukraińcy mają do Powstania Warszawskiego ? Oprócz tego, że krwao je tłumili.
    • szwampuch58 Re: to masochizm 31.07.14, 09:45
      buczenie i nieparlamentarne okrzyki bedOm?
    • szwampuch58 Re: to masochizm 31.07.14, 11:11
      bylem w muzeum, przy okazji nabylem, nie buczalem
      www.muzeum1944.home.pl/sklepik_mpw/shoper5/pl/p/Miasto-Ruin.-Blu-ray/211
    • arkaf jaki macie problem, wy jedyni madrzy 31.07.14, 11:35
      co wam przeszkadza we wspominaniu tego zrywu powstanczego?
      chyba nie zaprzeczycie ze jest piekna karta bohaterstwa narodu polskiego?
      oceniac jego sensownosc mozna i trzeba jak najbardziej, ale na milosc boska nie plujcie na tych co wszystko oddali zebys mogl jeden z drugim chalic badz krytykowac.
      Jaka smarkacz przegladalem godzinami albumy ze zdjeciami z powstania, dla mnie jako chlopca wtedy, jako mezczyzne dzisiaj te postacie z tych czrnobialych zdjec sa swego rodzaju idolami postawy patriotycznej...., dzisaj podobnie przegladaj te same albumy moje dzieci i jestem dumny ze ucza sie patriotyzmu wlasnie z tych zdjec, z tych opowiesci powstanczych, jestem dumny z nich, jestem dumny z siebie, ze umialem na emigracji im to przekazac i najbardziej jestem dumny z moich rodzicow, ze tak wlasnie nauczyli mnie kochac Polske.
      12 sierpnia bede przejazdem w Warszawie i juz w planie mamy z malzonka odwiedzenie muzeum Powstania zeby pokazac to sprawy, te wspomnienia naszej 11 letniej, najmlodszej.....
      • polski_francuz Nie problem 31.07.14, 11:44
        ale dazenie do perfekcji.

Przyjemnej podrozy do Polski:)

PF
      • szwampuch58 Re: jaki macie problem, wy jedyni madrzy 31.07.14, 11:59
        "chyba nie zaprzeczycie ze jest piekna karta bohaterstwa narodu polskiego? "
        Mylisz sie zaprzecze,ani ci ona piekna ani sensowna.
        • jabbaryt Klęsk nie należy celebrować.. 31.07.14, 12:25
          Klęski powinny być przedmiotem trzeżwej i smutnej refleksji. Dlaczego nie wyszło?
          A u nas zdaje się jest 'moda' na powstanie warszawskie.
          Te grupy rekonstrukcyjne, te koszulki. To jest jakieś masochistyczne i berefleksyjne nurzanie się we własnej przegranej. Mi nie imponuje bezsensowne bohaterstwo. Ale dla dzieciaków powstańcy to wielcy bohaterzy. I co znów wychowujemy następne pokolenie w rytm piosenki 'poszli nasi w bój bez broni'. Znów uczymy ich samobójczej i bezrozumnej postawy.
          Dla mnie to głupie i szkodliwe.
          PA napisał że powstanie było nie do uniknięcia bo ludzie rwali sie do walki. To co teraz jeszcze mamy celebrować 'żołnierzy' któzy nie słuchają rozkazów? To ma być przykład patriotyzmu?
          W Warszawie jest rondo czy ulica Bora Komorowskiego przecież to ten człowiek wydał zbrodniczy rozkaz rozpoczęcia powstania. Jego też mamy czcić?
          Ludzie ocknijcie się bo znowu skończymy w jakimś krwawym bagnie bo jacyś 'bohaterzy' poprowadzą nas z widłami przeciwko czołgom. Czcijmy najpierw rozum i trzeźwą kalkulację a potem odwagę.

• szwampuch58 Re: Klęsk nie należy celebrować.. 31.07.14, 12:34
            dobrze prawisz....szykuj sie na wiadro "pomyj" od "prawdziwych" patriotow
            • lech.junosza Re: Klęsk nie należy celebrować.. 31.07.14, 13:34
              szwampuch58 napisał:

> dobrze prawisz....szykuj sie na wiadro "pomyj" od "prawdziwych" patriotow
              Ktoś nieźle kosi kasę na robieniu z tragedii ludności cywilnej cyrku.
              "Prawdziwi" patroci niech wbiją sobie w łby:
              Powstanie warszawskie to: MĘCZARNIA CYWILNEJ LUDNOŚCI, BOHATERSTWO POWSTAŃCÓW I ZBRODNICZA DECYZJA DOWÓDZTWA (ZRESZTĄ PODJĘTA NIEJEDNOGŁOŚNIE) !
          • lauriane Re: Klęsk nie należy celebrować.. 31.07.14, 14:37
            jabbaryt napisał:

>
            > .
            > Dla mnie to głupie i szkodliwe.
            >L. Nieporozumienie, tu chodzi przede wszystkim o oddanie holdu poleglym! (a nie o celebracje kleski)
            J.C.
            • lech.junosza Re: Klęsk nie należy celebrować.. 31.07.14, 15:13
              lauriane napisał:

> jabbaryt napisał:
              >
              > >
              > > .
              > > Dla mnie to głupie i szkodliwe.
              > >L. Nieporozumienie, tu chodzi przede wszystkim o oddanie holdu poleglym! (
              > a nie o celebracje kleski)
              > J.C.
              Niestety to nie uczczenie poległych lecz powstania.
              • lauriane Re: Klęsk nie należy celebrować.. 31.07.14, 15:20
                lech.junosza napisał:

> lauriane napisał:
                >
                > > jabbaryt napisał:
                > >
                > > >
                > > > .
                > > > Dla mnie to głupie i szkodliwe.
                > > >L. Nieporozumienie, tu chodzi przede wszystkim o oddanie holdu poleg
                > lym! (
                > > a nie o celebracje kleski)
                > > J.C.
                > Niestety to nie uczczenie poległych lecz powstania.
                L. Skoro chcesz grac slowami, to odpowiem tak : bez powstania nie byloby poleglych...
                Czesc ich pamieci !
                I to byloby na tyle....
                J.C.
                • jabbaryt Skutki militarne i społeczne 31.07.14, 16:13
                  Powstania Warszawskiego były bardzo zbliżone do skutków jakie przyniosła Rzeź Wołyńska. Przebieg też nie wiele sie różnił. Różnica jest może taka, że wołyniacy sami tej rzezi nie rozpoczeli ani nie wywołali.
                  Rzeź wołyńską mamy w pamięci jako ponure wydarzenie. Jakoś nie czcimy męstwa oddziałów samoobrony, które pewnie wielu banderowców zatłukły. Jakoś nie nosimy koszulek z napisami 'Wołyń pamiętamy' itp. Nie ma żadnej legendy, bohaterskich mitów, filmów w kinach, piosenek, hucznych obchodów, grup rekonstrukcyjnych imitujących rżnięcie piłami niemowląt itp. Czcimy pamięc pomordowanych ale traktujemy to wydarzenie jako tragedię i coś strasznego, coś czego się boimy. Czy nie widzicie gołym okiem, że obraz powstania w świadomości społecznej jest inny?
                • szwampuch58 Re: I to byloby na tyle.... 01.08.14, 09:02
                  taaaaa na tyle,zobacz dzisiaj strone Gazety " orgazm" totalny
          • marsaqua Re: Klęsk nie należy celebrować.. 01.08.14, 10:08
            A celem tej samobojczej propagandy jest pchnięcie dzisiejszych mlodych Polakow na kolejna nardodową zagladę w wojnie wytoczonej Rosji przez globmafie dla geszeftow tejze mafii.
      • ukos Te gnoje chleją w rocznicę kapitulacji Powstania 31.07.14, 21:16
        arkaf napisał:

> co wam przeszkadza we wspominaniu tego zrywu powstanczego?

Swołoczy zostało już tylko rozpamiętywanie, ilu Polaków udało się wtedy załatwić przy pomocy starego kumpla Adolfa. Już nas prawie mieli na zawsze, a tu się ich plugawe imperium rozpadło i na nic cała wścieklizna.
        • lech.junosza Re: Te gnoje chleją w rocznicę kapitulacji Powsta 01.08.14, 16:29
          ukos napisał:

> arkaf napisał:
          >
          > > co wam przeszkadza we wspominaniu tego zrywu powstanczego?
          >
          > Swołoczy zostało już tylko rozpamiętywanie, ilu Polaków udało się wtedy załatwi
          > ć przy pomocy starego kumpla Adolfa. Już nas prawie mieli na zawsze, a tu się i
          > ch plugawe imperium rozpadło i na nic cała wścieklizna.
          Co takie banderowskie ścierwo jak ukos ma do powiedzenia na temat Powstania Warszawskiego?!!!
    • borrka Pomijam czekistowska mierzwe... 31.07.14, 19:38
      Kto i gdzie powiedzial, ze obchodzi sie sie jedynie wydarzenia radosne i sukcesy ?
      To nieprawda - u podstaw naszej cywilizacji lezy swietowanie porazki Chrystusa.
      Niemcy na bohaterow wykreowali spiskowcow przeciw Hitlerowi, a Francuzi fetuja nieszczescie tzw. rewolucji.
      Holokaust byl niebywala tragedia.

Chyba trzeba byc od zera wchowanym w Warszawie, by rozumiec te potrzebe.
      To bylo z nami od dziecinstwa w tysiacach form - ja nad dzecinnym lozeczkiem mialem zabetonowana i 100 razy malowana dziure po bombie z Powstania:)
      Ciagle, po latach "wychodzila".
      Musielibysmy zmienic swa osobowosc, by zrezygnowac z odchodow.
      • szwampuch58 Re: Ciagle, po latach "wychodzila". 31.07.14, 21:03
        i to jest twoj problem ...beton idiotyzmu od dziecinstwa....ale po jaka cholere meczysz tym innych,czubek?
        • bew-is Re: Ciagle, po latach "wychodzila". 01.08.14, 11:08
          Masz racje. Ruscy takiego problemu nie maja, bo Polska nie jest ich ojczyzna, tylko wrogiem. dlatego tak tudno ci to zrozumiec.
          szwampuch58 napisał:

> i to jest twoj problem ...beton idiotyzmu od dziecinstwa....ale po jaka choler
          > e meczysz tym innych,czubek?
          • szwampuch58 Re: Ciagle, po latach "wychodzila". 01.08.14, 13:04
            "bo Polska nie jest ich ojczyzna, tylko wrogiem"
            Te pierwsze siEm zgadza majOm swojOm.
            Te drugie postaraj sie bez belkotu i patosu wiarygodnie zargumentowac :Dlaczego wrogiem?
      • jabbaryt Re: Pomijam czekistowska mierzwe... 31.07.14, 23:04
        U podstaw naszej cywilizacji leży świętowanie zwycięstwa Chrystusa, czyli jego zmartwychwstania a nie śmierci. Gdyby Jezus nie zmartwychwstał to byśmy nie świętowali. Pomijam resztę przykładów z braku czasu. Powiem tak mam wrażenie, że w dyskusjach ta temat Powstania logika zderza się z wiarą. I tu nie ma szans na kompromis. Ja wiem jedno, swoich dzieci nie będę wychowywał w duchu samobójczego patriotyzmu. Dla mnie patriotyzm to przede wszystkim kierowanie się interesem państwa i narodu, umiejętność działania zespołowego- podporządkowania swojego indywidualizmu celom społeczeństwa. No i przede wszystkim podejmowania działania, wtedy kiedy są realne szanse na osiągnięcie celu.
        • borrka Ludzie kieruja sie emocjami. 31.07.14, 23:25
          Wlasnie wrocilem z imprezy na Placu Krasinskich i jak spiewali Sen o Warszawie Niemena, to wszyscy rozumieli, o co biega.
          To nie do nabycia za srodki NBP i nawet za zielone.
          Boze uchowaj od mentalnosci opartej WYLACZNIE na zdroworozsadkowej kalkulacji,
          • melord Re: Ludzie kieruja sie emocjami. 01.08.14, 09:54
            borrka napisał:

> Wlasnie wrocilem z imprezy na Placu Krasinskich i jak spiewali Sen o Warszawie
            > Niemena, to wszyscy rozumieli, o co biega.

wrociles z imprezy !
            wlasnie o to chodzi,pamiec pomordowanych ,zasypanych,spalonych czci sie na imprezach,piknikach,rajdach rowerowych ,spedach poltykow itp.
            rocznica powstania powinna odbywac sie w ciszy,zadumie nad losem poleglych i zamordowanych,nad bohaterstwem glownie mlodych ludzi ktorym nie pozwolono doczekac doroslego zycia,o tragedii miasta ktore przemieniono w ruinie...nie w dzwiekach fanfar na imprezach

ps.Piosenka Sen o Warszawie jest rowniez hymnem kibicow Legii W-wa
            "zyleta" a wraz z nia prawie caly stadion spiewal na srodowym meczu z Celtikiem
            • polski_francuz Farewell miss Isa, farewell 01.08.14, 12:53
              Sen o Warszawie to piekna piosenka. Szkoda slow.

Co to opinii jabbaryta, ktora w duze czesci podzielam, to widze jeszcze dwa elementy.

Pierwszy to miejsce urodzenia. Ja sie urodzilem we Wroclawiu a cala blizsza i dalsza moja rodzina i nawet rod pochodzi z Litwy. Jakos na Koroniarzy i na to cos sie u nich dzialo, patrze z odpowiednim dystansem.

Druga rzecz to rownowaga miedzy emocjami a zdrowym rozsadek. Po kilkuletniej pracy w Niemczech zrozumialem, zem bardziej, i to o wiele, za zdrowym rozsadkiem. To jest troche jak wybor miedzy pozytywizmem a romantyzmem. Pozytywizm zawsze bardziej mi lezal. I z Wokulskim, ktory za mlodu handlowal z Rosja i ktory uczyl sie angielskiego.

PF
          • jabbaryt Re: Ludzie kieruja sie emocjami. 01.08.14, 16:24
            Emocjami się można kierować na imprezie czy na koncercie. Kiedy jednak decyduje się o losach milionowego miasta, o tysiącach istnień ludzkich wtedy trzeba się kierować kalkulacją, logiką i realizmem. Ci którzy podejmowali decyzję o wybuchu nie mieli racjonalnych podstaw do podjęcia takich decyzji.
        • przyjacielameryki Re: Pomijam czekistowska mierzwe... 01.08.14, 10:10
          jabbaryt napisał:

> U podstaw naszej cywilizacji leży świętowanie zwycięstwa Chrystusa, czyli jego
          > zmartwychwstania a nie śmierci. Gdyby Jezus nie zmartwychwstał to byśmy nie świ
          > ętowali. Pomijam resztę przykładów z braku czasu. Powiem tak mam wrażenie, że
          > w dyskusjach ta temat Powstania logika zderza się z wiarą. I tu nie ma szans na
          > kompromis. Ja wiem jedno, swoich dzieci nie będę wychowywał w duchu samobójcze
          > go patriotyzmu. Dla mnie patriotyzm to przede wszystkim kierowanie się interese
          > m państwa i narodu, umiejętność działania zespołowego- podporządkowania swojego
          > indywidualizmu celom społeczeństwa. No i przede wszystkim podejmowania działa
          > nia, wtedy kiedy są realne szanse na osiągnięcie celu.

Jeżeli można jedno słowo. Z Tobą jest tak, ze to co piszesz to 100% racja, tyle że ta racja nie stoi w żadnej sprzeczności z pamięcią o poległych w PW z pamięcią o ich bohaterstwie o wartościach jakie im przyświecały decydując się na tę walkę. Pamięć o nich to nasz obowiązek.
          Ta romantyczna walka wpisuje się mocno w polski etos walki o niepodległość począwszy od powstanie kościuszkowskiego i kolejnych powstań. Ale potem była walka z Hitlerem i nieustanna walka z sowietyzmem o zachowanie polskiej kultury, tradycji, wartości co zakończyło się powstaniem wielkiego ruchu Solidarność, obaleniem komunizmu i powrotem do wolnej, niepodległej Polski a byli tacy którzy walkę Solidarności też uważali za romantyczną i absurdalną. To jednak jest jakiś ciąg zdarzeń wynikający z naszej polskiej duszy wolności i warto pamiętać o wszystkich tych zdarzeniach.

• arkaf wlasnie 01.08.14, 10:42
            bardzo ladnie to ujales :)
            • szwampuch58 Re: wlasnie 01.08.14, 10:47
              Linda trafniej:
              • arkaf Re: wlasnie 01.08.14, 10:54
                Linda o czym innym i mozna by na ten temat podyskutowac;
                jednakze cytujac Bogusia, pamietaj o jego wielkim zalu do swiata calego za to ze sie nie spelnil w sztuce aktorskiej jak powinien sie spelnic (przynajmniej w jego mniemaniu), a niespelnil sie dlatego ze wiekszosc filmow (skadinand bardzo dobrych) z jego mlodosci aktorskiej byla tzw pulkownikami i lezala sobie spokojnie zamiast jego genialnosc aktorska swiatu pokazywac
          • jabbaryt PA 01.08.14, 16:50
            Zgadzam się trzeba pamiętać o powstańcach. Ale czy należy stawiać ich za wzór dla dzisiejszej młodzieży? Czy mamy brać wzorce z postawy: 'poszli nasi w bój bez broni' lub 'na tygrysy maja visy'. Dla mnie wyrabianie postaw samobójczych.
            Borka piszę że w tym duchu jest ukształtowany. I mi właśnie o to chodzi aby obecna młodzież w tym duchu kształtowana nie była. Mamy dostatecznie wiele przykładów historii Polski gdzie Polacy walcząc o wyzwolenie działali nie tylko bohatersko ale mądrze i skutecznie. Wymieńmy tu powstańców wielkopolskich którzy zapisywali się do niemieckiej policji aby tam zdobyć broń i trening wojskowy. Wymieńmy powstańców śląskich, którzy atakowali osłabionego przeciwnika i wykorzystywali uwarunkowania międzynarodowe. W czasie II WŚ na terenie Kongresówki była Brygada Świętokrzyska NSZ. Za okupacji tłukli komunistów, potem uciekli z Niemcami przed Armia Czerwoną, do Niemiec. A tam jak nadeszli Jankesi zaczęli tłuc Niemców. Wojny nie wygrali, ale ocalili trochę własnych ludzi a wielu wrogów posłali do piachu. My tymczasem ciągle się obracamy w celebrowaniu klęsk i hekatomb związanych z Warszawą. Dla mnie to chore i szkodliwe.

• marsaqua przeciez ten borrka to banderowski rezak 01.08.14, 10:13
      on I jego przodkowie pewnie wymordowali setki tysiecy Polakow. teraz szczuja ich do kolejnej wojny , bo chca ich eksterminowac. na pohybel wszelkim borkom. Nie wykluczone, ze jest on potomkiem zdrajcy bora komorowskiego, jak wskazuje jego ksywa.
      • arkaf zdrajca 01.08.14, 10:40
        marsaqua napisał(a):
        zdrajcy bora komorowskiego,

czy moglbys rozwinac swoja mysl na temat zdrady generala Bora-Komorowskiego?
        • lech.junosza Udział ukraińskich kolaborantów w rzezi. 01.08.14, 12:55
          Należy także pamiętać, że Ukraińcy, stanowili duży odsetek w oddziałach rosyjskich i kozackich tłumiących Powstanie Warszawskie. Był to pułk RONA (Rosyjskiej Narodowej Armii Wyzwoleńczej), dowodzony przez M. Kaminskiego i którego potworne zbrodnie na cywilnej ludności Warszawy utkwiły najgłębiej w pamięci mieszkańców stolicy i przeszły na trwałe nie tylko do historii Powstania, ale i Warszawy, oraz oddziały kozackie: 209 Kozacki Batalion Schutzmannschaften, 3. Pułk Kozaków płk. Bondarenki, 69. Dywizjon Kawalerii i 572 Batalion Piechoty. Potwierdza to wiele dokumentów i relacji osób, które przeżyły Powstanie Warszawskie. Np. angielski historyk hitlerowskich formacji SS Martin Windrow w swej pracy „The Waffen-SS” (London 1984) pisze: „...w skład Brygady Kaminskiego wchodziło 6500 renegatów i morderców, głównie Ukraińców”.
          • arkaf to jest ta zdrada generala Bora-Komorowskiego ? 01.08.14, 13:00

• borrka Won. 01.08.14, 13:49

• lech.junosza Re: Won. 01.08.14, 21:25
              borrka napisał:

>
              No to wypie...j do siebie na Ukrainę !
      • lech.junosza Re: przeciez ten borrka to banderowski rezak 01.08.14, 16:28
        marsaqua napisał(a):

> on I jego przodkowie pewnie wymordowali setki tysiecy Polakow. teraz szczuja ic
        > h do kolejnej wojny , bo chca ich eksterminowac. na pohybel wszelkim borkom. N
        > ie wykluczone, ze jest on potomkiem zdrajcy bora komorowskiego, jak wskazuje je
        > go ksywa.
        Tak, to typowy przedstawiciel hajdamackiej dziczy.
    • jk2007 Suworowski Korpus Kadetów 01.08.14, 13:52
      dla nas wazna rocznica
      В 1899 гoдy в Вaршaве пo велению имперaтoрa Никoлaя II был yчрежден Вaршaвcкий кaдетcкий кoрпyc. В 1900 гoдy Вaршaвcкий кaдетcкий кoрпyc был переименoвaн в Сyвoрoвcкий. Кoрпyc нa Уяздoвcкoй aллее зaнимaл oгрoмный квaртaл
      Między al. Ujazdowskimi 1-9 i al. Szucha 12a-6. Wybudowane w latach 1899-1902. 5 budynków murowanych: gmach główny (obecnie Kancelaria Prezesa Rady Ministrów), 3 mieszkalne, klub oficerski (kasyno).
      www.pandia.ru/text/77/309/52829.php
      • lech.junosza Udział ukraińskich kolaborantów w rzezi ! 01.08.14, 16:10
        Otóż literatura odnosząca się do Powstania Warszawskiego jest pełna dokumentów, informacji i relacji obciążających za tę zbrodnię także Ukraińców, walczących wtedy u boku Niemców. I to za wyjątkowo wyrafinowane barbarzyństwo i ludobójstwo. Dużo tych oskarżeń pod adresem Ukraińców jest w pracy prof. Zygmunta Wojciechowskiego „Zbrodnia niemiecka w Warszawie”, wydanej już w 1946 r., a więc kiedy jeszcze wszyscy wszystko dobrze pamiętali. Właściwie nie ma bodajże ani jednej publikacji o Powstaniu Warszawskim, w której nie ma mowy o barbarzyństwie ukraińskim podczas Powstania.
        • borrka Powiedzialem: 01.08.14, 23:55
          Won, kacapski smieciu.
          • pijatyka Do tego czegoś nawet nie ma co się odzywać 02.08.14, 00:01
            Klik w koszyk - i zapomnieć.
            • lech.junosza Prawda was wyzwoli ! 02.08.14, 13:12
              Otóż literatura odnosząca się do Powstania Warszawskiego jest pełna dokumentów, informacji i relacji obciążających za tę zbrodnię także Ukraińców, walczących wtedy u boku Niemców. I to za wyjątkowo wyrafinowane barbarzyństwo i ludobójstwo. Dużo tych oskarżeń pod adresem Ukraińców jest w pracy prof. Zygmunta Wojciechowskiego „Zbrodnia niemiecka w Warszawie”, wydanej już w 1946 r., a więc kiedy jeszcze wszyscy wszystko dobrze pamiętali. Właściwie nie ma bodajże ani jednej publikacji o Powstaniu Warszawskim, w której nie ma mowy o barbarzyństwie ukraińskim podczas Powstania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka