Dodaj do ulubionych

Ale kobita!

04.10.14, 14:20
Niewielu ludzi potrafi napisac to co mysli. A tak pisala Oriana Fallaci o Walesie: Wałęsa mi się nie spodobał. Zrozumiałam, że był próżnym i pewnym siebie ignorantem, bigotem ustawionym przez Kościół katolicki tak, jak producent filmowy ustawia aktorzynę bez talentu. Wyczułam w nim lekki smrodek faszystowski, jak u tych, co dochrapawszy się władzy, ofiarowują swemu kierowcy lub koniowi fotel senatora. Ale wobec dylematu: napisać o tym i przysłużyć się w ten sposób komunistom albo raczej Moskwie, czy też nie napisać, wybrałam to drugie. Problem w tym, że w dziennikarstwie nie dysponuje się czasem, by móc wszystko głęboko przemyśleć.

Pani Fallaci byla wielka dziennikarka. Niektorzy wielcy swego czasu bali sie Jej pytan i Jej impertynencji.

Pochodzila z Florencji jak Lukrecja Borgia to troche wyjasnia. Jej Mama jej nie chciala to wyjasnia troche wiecej. Z tego co czytam na wiki nie miala ani dzieci ani rodziny. A ze Wloszki musza byc dla kogos Mamma (na ile je znam) to byla Mamma swojej prawdy.

PF
Obserwuj wątek
    • jk2007 Polskie korzenie Oriany Fallaci 04.10.14, 14:28
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/polskie-korzenie-oriany-fallaci,65743.html
      • arkaf kobieta kobiecie nie rowna 04.10.14, 14:32
        zwlaszcza pochodzenie polskie posiadajaca, czego dobitnym przykladem poczwary z tego forum
        • gloubiboulgomm Re: kobieta kobiecie nie rowna 04.10.14, 15:44
          Bien joué,arkaf!
        • rusec11 Re: kobieta kobiecie nie rowna 04.10.14, 17:13
          ty arkaf jestes idiota, i jako na idiote przystalo wydajesz idiotyczne osady.
          z tej francyi same duraki polskojezyczne som, glupota przebijacie nawet azbestow, narazie jeden jako taki przytomny wyglada, reszta francajokes jest,hehe
    • remez2 Re: Ale kobita! 04.10.14, 14:46
      "Problem w tym, że w dziennikarstwie nie dysponuje się czasem, by móc wszystko głęboko przemyśleć".
      A co za tym idzie nie ma czasu na prawdę i uczciwość.
      btw - to naprawdę ważne przesłanie. :- (
    • herr7 między bigosem a krucyfiksem 04.10.14, 14:47
      Będąc w 80 r w Stoczni Gdańskiej wysmażyła na temat Wałęsy panegiryk przedstawiając go jako połączenie męża stanu i ludowego herosa. Kiedy zaobserwowano w 91 r w Wałęsie wirus antysemityzmu to ta sama Fallaci przypomniała sobie, że w lecie 80 r spotkała w Stoczni buńczucznego chama rozpartego na fotelu, za biurkiem, na którym leżał talerz z niedojedzonym bigosem (bigos, jak wiadomo spożywają głównie "chamy"), a z strony drugiej krucyfiks, co miało świadczyć o bigoterii Wałęsy. Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Gdyż chyba nie pisała co widziała, a jedynie co chciała widzieć...zależnie od potrzeb propagandy. Z tego też powodu, nie wierzę w to co piszą dziennikarze, szczególnie ci co uchodzą za autorytety.
      • misterrob Re: między bigosem a krucyfiksem 04.10.14, 15:10
        Pytanie Twoje nalezy zaliczyc do pytan rodziny naiwnych.

Dwa spotkanie i dwie wizje. Jestes tym zdziwiony? A jak postrzegaja Putina mistrzowie piora dzisiaj? Czy sadzisz, ze po kilku wywiadach z tym czlowiekiem opinia o nim jest wciaz taka sama jak przed kilkoma laty? Zaiste naiwne byloby oczekiwac potwierdzenia.

Mnie ciekawi jedynie, kiedy Fallaci kłamała? Jezeli znasz Fallaci tak dobrze jak sadzisz, to wskaz palcem jej klamstwa, bo to, co probujesz tu "sprzedac" to wlasnie ten chamski bigos.
        • herr7 Re: między bigosem a krucyfiksem 04.10.14, 16:58
          Jeżeli o Putinie piszą tacy "mistrzowie pióra", jak Fallaci to radzę nie tracić czasu na ich eseje a poszukać w internecie różnych opinii. Na podstawie tego można sobie wyrobić zdanie, o ile to tylko możliwe.
          • misterrob Dlaczego "gadac" po proznicy? 04.10.14, 20:56
            Fallaci byla ikona wywiadow z wszystkimi moznymi tego swiata. Czy tego chcesz czy tez nie, to byla ona jedna z najbardziej znanych dziennikarek XX wieku.

Podaj wiec dziennikarza rownego slawie Fallaci i z podobnym dorobkiem, ktoremu udalo sie przedstawic portret Putina we wlasciwym wymiarze.

Ale tak naprawde, to nie o to wcale chocilo, czego laskawie nie zauwazyles.

Chodzi o to, ze dziennikarz to osoba "zywa", ktora ewoluuje i ktora ta sama osobe po kilku latach postrzega nico inaczej. Dlaczego?

Domyslam sie, ze z tym pytaniem nie bedziesz mial klopotow.

Nie trudno zauwazyc, ze druga czesc mojego komentarza pominales wymownym milczeniem.
            • herr7 Re: Dlaczego "gadac" po proznicy? 05.10.14, 14:14
              Proponuję też odnieść się do tego co napisałem o Fallaci i jej relacjach o Wałęsie. Z tego m.in. powodu nie wierzę w żadne "ikony" dziennikarstwa, czy też "autorytety moralne". Nie kwestionuję jej talentu do wypisywania rozmaitych głupot, jak np. na temat Wałęsy. Być może zdarzało się jej pisać uczciwie w to co wierzyła. Tego nie wiem. Mamy oceniać ludzi, którzy z samej zasady prostytuują się, gdyż taka jest natura ich zawodu? Dawniej nikt dziennikarzy nie traktował na serio. Nie zasługiwali nawet na to, żeby się z nimi pojedynkować, gdyż od początku było wiadomo, że są to ludzie do wynajęcia. Jak im szef kazał to pisali panegiryki lub mieszali ludzi z błotem. Fakty nie miały tu nic do rzeczy, co pokazuje przykład, jak Fallaci pisała o Wałęsie.
              Jest to zawód, w którym młoda adeptka jak nie da d.py szefowi to nie będzie miała wierszówki i starci robotę przy pierwszej okazji. Podobnie zaczynała Fallaci. Dopiero później zrobiono z niej ikonę. Bóg jeden wie ile w tym było talentu, ile zwykłego fartu, a ile zależało od d.py?
              • misterrob Ja tez proponuje. 05.10.14, 15:57
                Proponuję też odnieść się do tego co napisałem o Fallaci i jej relacjach o Wałęsie

Prosilem, zebys wskazal klamstwa Fallaci na temat Walesy.

Reszta Twojego wywodu mnie nie interesuje i wszystkie te "niuans" na temat dziennikarzy i ich warsztatu pomine milczeniem.

Tekst Fallaci o wartosciach europejskiej kultury w swietle multikulturowosci zostal przelozony chyba na wszystkie jezyki swiata i podzielil go na dwa wielkie obozy. Zadna niespodzianka.

Postrzeganie kogos w takim, a nie innym swietle jest z natury sprawa subiektywna i zalezna od osobowosci zarowna jednego jakl i drugiego "zainteresowanego". To przeciez oczywiste.

... którzy z samej zasady prostytuują się, gdyż taka jest natura ich zawodu?

Doprawdy?

Klamstwa, mamona, prostytucja intelektualna, uczciwosc oszusta, rozkaz szefa i zwykly przypadek. Sadze, ze nie potrafisz obronic zadnego z wymienionych powyzej.

Podzielam wartosci o ktorych Fallaci pisala i mam zblizone zdanie na temat multikulturowosci, co wcale nie oznacza, ze jestem jej gorliwym fanem.

To co chcialem powiedziec jest wyjatkowo proste: czlowiek ocenia i opisuje dana osobe w okreslonym przedziale czasowym. Powstaje "wizerunek" tego kogos, a po kilku latach wizerunek ten ulega znaczacej zmianie. W wiekszosci przypadkow to jest chyba normalne.

Zmiennosc zachowania, zmiennosc postrzegania nie jest klamstwem i dlatego wlasnie zaprotestowalem.
      • mara571 a ja pamietam z tego wywiadu 04.10.14, 16:25
        zaskoczenie O.F. kiedy Walesa zapytany o duza ilosc dzieci odpowiedzial wprost: My z zona lubimy te rzeczy.
        Dzisiaj po 35 latach praktycznie nie znajdziemy wywiadu, w ktorym odpytywany nie opowiadalby o swoim zyciu seksualnym, w dodatku dosc szczegolowo z podaniem nazwisk, ale Fallaci byla wtedy zaskoczona.

www.youtube.com/watch?v=BnRHYTJBr0w
        • polski_francuz Lubic te rzeczy 04.10.14, 16:54
          to wielu lubi a nie kazdy konczy z trzodka dzieci. Chyba z tym "bigotem" to miala Fallaci racje.

PF
          • mara571 Re: Lubic te rzeczy 04.10.14, 17:00
            nie mnie oceniac. Co do dzieci rowniez.
            Sikorowskiego odsluchales?
            • polski_francuz Re: Lubic te rzeczy 04.10.14, 17:12
              W PRL-u mozna bylo dostac co trzeba w kioskach ruchu. Ocenic zatem mozna.

Sikorowskiego nie sluchalem. Mam prezentacje do przygotowania i jestem podzielony miedzy nia a forum:)

PF
              • mara571 Re: Lubic te rzeczy 04.10.14, 17:15
                to tylko 3 minuty.
                • polski_francuz Re: Lubic te rzeczy 04.10.14, 17:17
                  Nie kus, bo mi sie plan pracy zawali:)

PF
        • herr7 odpowiedział jak prosty robotnik 04.10.14, 17:06
          żeby nie powiedzieć robol, a ta Fallaci udawała naiwną, czy też nie wiedziała z kim rozmawia? Problem leży w tym, że te "autorytety" praktycznie zawsze kłamią. Podobno po śmierci Ryszarda Kapuścińskiego (wielka polskiego reportażu!) wyszło na jaw, że ów "wielki specjalista od dokumentowania faktów", najzwyczajniej je sobie zmyślał. Pisał w końcu dla polskiego czytelnika, który za komuny prawie wcale nie podróżował. Mógł więc sobie fantazjować do woli...
          • polski_francuz Re: odpowiedział jak prosty robotnik 04.10.14, 17:14
            Kapuscinski kiedys napisal, ze laczy reportaz z fikcja. Po jego smierci, polskim zwyczajem, zaczeli go podgryzc, ci ktorym odwagi do tego zabraklo za jego zycia.

PF
            • herr7 to prawie jak Sienkiewicz 04.10.14, 17:19
              nie Bartłomiej, a Henryk. Dla reportera który relacjonuje fakty, przyznanie się że część z nich sobie zmyśla to jednak poruta.
          • remez2 Re: odpowiedział jak prosty robotnik 04.10.14, 18:45
            > Pisał w końcu dla polskiego czytelnika, który za komuny prawie wcale nie podróżował.
            Jeżeli przyjąć, że to prawda, co z przekładami na obce języki?
    • misterrob Re: Ale kobita! 04.10.14, 15:18
      On a miala dziennikarska charyzme i nie tylko. Miala odwage pisac to, co nie poprawne.

• polski_francuz Odwaga 04.10.14, 15:22
        to cenna i rzadka cecha charakteru. Moze rzeczywiscie miala polskich przodkow.

PF
    • mara571 zle szukasz 04.10.14, 16:35
      ona byla lata zwiazana z Alekosem Panagoulisem. Poszukaj, to sie dowiesz kim byl.
      Ale ja nie o tym: kiedys Oriana Fallaci byla ikona lewicy.
      Jej pozniejsza przemiana boli kregi, kiedys ja wynoszace pod niebo, bo wloscy socjalisci i exkomunisci zablokowali przemianowanie jeden z ulic rzymskich na ulice O.F.

"W radzie miejskiej Rzymu upadł wniosek o nadanie jednej z ulic imienia Oriany Fallaci. Odrzuciła go lewica, która znalazła w nim treści nawołujące do „nienawiści na tle religijnym”. Tak ocenione zostały ostrzeżenia dziennikarki przed islamizacją Europy.

Głosowanie po burzliwym posiedzeniu odbyło się w ósmą rocznicę śmierci legendarnej dziennikarki i pisarki.

Wniosek o nazwanie ulicy jej imieniem złożył jeden z radnych centroprawicy, a podpisały się pod nim grupy reprezentujące wszystkie ugrupowania. Jednak centrolewica i postkomunistyczna lewica głosowały następnie przeciw na znak protestu przeciwko następującym słowom z petycji:
      Według pisarki z Florencji będziemy świadkami planowanej próby podjęcia przez świat muzułmański islamizacji Zachodu opartej na tym, co stanowi jej zdaniem struktury nośne Koranu.

Przedstawiciel postkomunistycznego ugrupowania „Lewica Ekologia Wolność” Gianluca Peciola oświadczył:
      W tekście znajduje się stwierdzenie na temat islamizacji Włoch, a w nim zawarta jest nienawiść ideologiczna do islamu, który nie ma nic wspólnego z radykalizmem niektórych mniejszości.

wpolityce.pl/swiat/214129-lewica-zablokowala-nadanie-jednej-z-rzymskich-ulic-imienia-oriany-fallaci
      • polski_francuz Rodzina 04.10.14, 16:56
        powstaja z dziecmi. W tym sensie byla inna bo nie chciala stworzyc rodziny.

PF
        • indeed4 Nie chciała mieć dzieci 04.10.14, 21:17
          a do tego ateistka, czyli kobita na schwał! Nowoczesna, niezwykle mądra i inteligentna - przeciwieństwo ciemnego "faszystowskiego" (Fallaci w czasie wojny działała w ruchach antyfaszystowskich) szczającego do kropelnicy "bigota" Wałęsy...

Fallaci to wielka postać! Gdzie do niej prostemu elektrykowi z Polski...

• mara571 Nie chciała mieć dzieci? 04.10.14, 22:25
            Do czasu:
            little-book-things.blogspot.de/2013/11/list-do-nienarodzonego-dziecka-oriana.html
            Pod koniec zycia sama siebie nazywala chrześcijańska ateistka.
            • indeed4 Re: Nie chciała mieć dzieci? 04.10.14, 22:35
              Szkoda - straci uwielbienie i szacunek w oczach nowoczesnego światowca p-f, który wie jak się używa prezerwatyw (ach, te nowoczesne nauczanie za PRL!) i nie mnoży bezmyślnie jak ci ciemni "bigoci"... :-)))
    • br0f hey moj ty ulubiony 04.10.14, 20:13
      pisales niedawno o nieudacznosci ruskich naukowcow/inzynierow

to gowno to mysl przewodnia zachodnie technologii. ale da sie to ukryc unikajac pisania o tym, tak wiec nie dostajesz takich uploadow a inne to naturalnie kopjujesz je i to odtywa cie od rzeczywistosci i wciaga innych w ta zabawe.

franky, glupota ludzka nie zba granic wlaczajac w to etniczne
    • indeed4 A co złego w posiadaniu gromadki dzieci? 04.10.14, 20:47
      Jeśli komuchy i ateusze wolą się bzykać i nie mieć dzieci nikt im nie broni - inni marzą o posiadaniu dużej rodziny, gusta i wybory życiowe bywają różne.

"Duże rodziny - kiedyś zarezerwowane dla biednych i nieprzezornych, dziś świadome i majętne. Mieszkają w wielkich domach, dzieci chodzą do prywatnych szkół i na lekcje fortepianu".

polska.newsweek.pl/szczesliwi-wielodzietni,27032,1,1.html
    • kaszebe12 -Ale zaskoczenie ! 04.10.14, 21:33
      - A przyslowie mowi ,ze tylko idioci i krowy nie potrafia zmieniac zdania.-Pefcia jednak potrafi. -Jeszcze jeden punkt dla pefci.
      • indeed4 Wałęsę obrzucać błotem próbowało wielu 04.10.14, 22:08
        swego czasu specjalizował się w tym salon ateistycznego lewactwa od Michnika (czego echa widać w tym wątku). Dziś robi to PiS - za nagonką prawicy w ostatnich latach na Lecha stoi Kaczyński, który do dziś nie może mu wybaczyć wyrzucenia obu braci z kancelarii.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Lech-Walesa-dlatego-musialem-pozbyc-sie-braci-Kaczynskich,wid,16024218,wiadomosc.html

Tymczasem jakiej nagonki by nie było ludzie i tak wiedzą swoje.

wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/77361,bolek-byc-moze-bohater-na-pewno.html

• polski_francuz Fallaci 04.10.14, 22:18
          pisze o Walesie co uwaza. Ja, osobiscie, uwazam go za najwiekszego zyjacego Polaka.

Obawiam sie, ze Twoja wizja swiata jest czarno-biala. Ktos zle pisze o Walesie to znaczy atak na Walese. Prawde tego watku jest jak zwykle bardziej szara. Pisze na nim o kobiecie z charakterem. Z takim charakterem, ze nie bala sie przeciwstawic Walesie.

Jej charakteru i jej pytan bal sie tez Jan Pawel 2, wielki niezyjacy juz Polak.

Bo wlasnie Fallaci nie upadala przed nikim na kolana. I to mi sie u niej bardzo podoba.

PF
          • indeed4 Padanie na kolana przed ateistką Fallaci 04.10.14, 22:28
            która pisze o Wałęsie "faszysta" i chamskie, obraźliwe nazywanie kogoś "bigotem" ponieważ dochował się wielu dzieci nie jest atakiem na Wałęsę - oczywista oczywistosć :->

• indeed4 EOT. 04.10.14, 22:30
            • polski_francuz Szacunek 04.10.14, 22:36
              dla kobiety z charakterem.

Pod koniec swojego zycia ocenila tez bardzo surowo rosnace wplywy islamu w Europie. I chyba przewidywala dosc slusznie.

Miala wiec nie tylko charakter ale i zdolnosc przewidywania oparte na wiedzy.

PF
              • indeed4 Odebrać Nobla bigotowi Wałęsie! 04.10.14, 22:39
                i dać Fallaci, bo "wielkom postaciom" jest.

Ale cyrk... :-)))
                • polski_francuz Jestes 04.10.14, 22:42
                  zatem za tym, zeby islam sie rozwijal w Europie?

Ale cyrk:)

PF
                  • indeed4 Re: Jesteś 04.10.14, 22:48
                    za tym, żeby nazywać antysemitą każdego, kto krytykuje Izrael, tak jak zafiksowana na temacie islamu egzaltowana maniaczka Fallaci?

"2 kwietnia 2002 opublikowała esej, w którym gwałtownie zaatakowała uczestników protestów antyizraelskich po wybuchu drugiej intifady. Zrównała przy tym radykalną krytykę Izraela z antysemityzmem, co przez większość adresatów tych oskarżeń zostało uznane za demagogię"

:-)
                    • indeed4 Kobita miała ewidentnego fioła na punkcie 04.10.14, 22:55
                      radykalnego islamu - tak ciężkiego, że konflikt izraelsko-palestyński widziała wyłącznie w tym kontekście...
                      • indeed4 Re: Kobita miała ewidentnego fioła na punkcie 04.10.14, 22:59
                        Muszę uciekać, dobranoc :-)
    • zeitgeist2010 Re: Ale kobita! 05.10.14, 11:33
      polski_francuz napisał:

Niewielu ludzi potrafi napisac to co mysli. A tak pisala Oriana Fallaci o Wales ie: Wałęsa mi się nie spodobał. Zrozumiałam, że był próżnym i pewnym siebie ignorantem, bigotem ustawionym przez Kościół katolicki tak, jak producent filmowy ustawia aktorzynę bez talentu. Wyczułam w nim lekki smrodek faszystowski, jak u tych, co dochrapawszy się władzy, ofiarowują swemu kierowcy lub koniowi fotel senatora. Ale wobec dylematu: napisać o tym i przysłużyć się w ten sposób ko munistom albo raczej Moskwie, czy też nie napisać, wybrałam to drugie. Problem w tym, że w dziennikarstwie nie dysponuje się czasem, by móc wszystko głęboko przemyśleć.

POdoba mi sie ten cytat i mozna sie zgodzic z opinia o walesie. Przydaloby sie obecnie wiecej takich dziennikarzy, ktorzy potrafia pisac pryncypialnie i czasami niewygodnie.

Jednym, ktory mi przychodzi na mysl jest Adam Michnik.
      >
      • caesar_pl Re: Ale kobita! 05.10.14, 15:21
        ojejku..co napisala o Schröderze?Jeszcze gorzej..?
    • mrs.courvoisier Oriana Falacci -+ oczywiście+++++ 06.10.14, 09:20
      już od zawsze wiadomo że przejrzała Wałesę na tak zwany wylot, i tak samo Brigitte Bardot odmówiła Wałesie spotkania ze sobą … WNIOSEK: Prawdziwe kobity mają jednak INTUICJĘ
    • zgred-zisko Re: Ale kobita! 06.10.14, 13:32
      No i piknie Z tym, że Wałęsa żyje i ma się dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka