eva1.5
11.10.14, 12:04
Nikt nie zwrócił uwagi na b. ważne wydarzenia na Ukrainie, z wyjątkiem mnie:-).
Pilnie śledziłam, co będzie z ustawą antykorupcjyną. Przeciw jej wprowadzeniu broniło się z wiadomych powodów wielu deputowanych. Niemniej było jasne, że mocodawcy puczystów będą naciskać wszelkimi środkami na jej wprowadzenie.
Jak swego czasu podawała nawet i niemiecka prasa na Ukrainie już od wielu miesięcy robi "porządki" FBI, zbiera wszystkie możliwe kompromitujące materiały, zakłada teczki i tworzy Ukraińcom komórki antykorupcyjne. Brakowało tylko nowych przepisów.
By złamać opór deputowanych do boju wkroczyły NGOs, które zacząły piętnować ich jako złodziei, oblewać ich portrety farbą, ujawniać przekręty... Pomogło. Nowe prawo właśnie ustanowiono.
Jest ono bardzo ciekawe, w zasadzie, ujmując na skróty, sprowadza się do 3 punktów:
1) dzieli skorumpowanych na równych i równiejszych, jedni mają być ściagni, inni nie.
Z tego podejścia wynika:
2) selektywne ściganie będzie przy okazji służyć odrusyfikowaniu ukraińskich elit i decydentów wyższego szczebla.
3) nadrzędnym celem jest jednak jeszcze coś innego, czego głośno się nie obwieszcza:
jak wszędzie, chodzi o to, by korupcji odebrać egalitarny charakter i ograniczyć ją wyłącznie do sfery elitarnej. Naród na dole i na szczeblu średnim ma pokornie pracować, uczciwie odprowadzać podatki bez żadnych przekrętów. Kasa narodu jest bowiem potrzebna na górze, gdzie przekręty mają zupełnie inny wymiar.
Zastanawia mnie jedno:
ustawa, jeśli będzie przestrzegana, dotknie MILION Ukraińców, w tym na średnich szczeblach zarządzania, w armii i na policji....
Czy junta rzeczyiwście jest tak silna, by zadzierać z własnymi, dotychczas biernymi poddanymi?
Ponad milion osób obejmie ustawa, która ma ograniczyć korupcję, oczyścić władze kraju z urzędników ekipy obalonego prezydenta Wiktora Janukowycza, komunistycznych aparatczyków i agentów rosyjskich służb. Ale nie obejmie głowy państwa, merów miast i deputowanych
Cały tekst: wyborcza.pl/1,75477,16785454,Lustracja_gleboko_wstrzasnie_Ukraina__Urzednicy__sedziowie_.html#ixzz3FpTBnmXp