Dodaj do ulubionych

Bida-Rosja w potrzasku - bedzie 1917?

30.12.14, 11:38
Ze zdumienie przeczytalem ekonomicznego wstepniaka w Kommiersancie.

Otoz, ni mniej, ni wiecej, wzgledny dobrobyt w Rosji poszedl sie j...ć, na nic nie ma pieniedzy, bo ropa tania, a innych zrodel dochodow brak.
Jednym slowem "DOBRZE JUZ BYLO", a ekonomiczne kalkulacje okazaly sie funta klakow warte.

To nie sa zarty, gdy ukazuja sie takie artykuly - musi byc tragicznie i po noworocznych zapustach, wszystko zacznie sie walic w widoczny sposob.

Po raz pierwszy wyraznie poinformowano radzieckich, ze kryzys jest strukturalny:
to nie zawal masy upadlosciowej po CCCP, nie kryzys swiatowy, ale ich wlasne, w pocie wypracowane dziadostwo, nieudolnosc i glupota.

Kto potrafi, warto przeczytac, bo to unikalne dzielo!
www.kommersant.ru/doc/2640867
Obserwuj wątek
    • borrka Gastarbeterzy z Tadzykistanu opuszczaja Rosje. 30.12.14, 12:03
      I z podobnych stanow.
      Zarobki w Moskwabadzie przestaly byc dla nich interesujace i masowo wyjezdzaja.
      Ocenia sie, iz Moskwe opuscilo 25% "czurok", jak ich wdziecznie nazywaja gospodarze.
      • vladexpat Re: Gastarbeterzy z Tadzykistanu opuszczaja Rosje 30.12.14, 12:09
        borrka napisał:

> I z podobnych stanow.
        > Zarobki w Moskwabadzie przestaly byc dla nich interesujace i masowo wyjezdzaja.
        > Ocenia sie, iz Moskwe opuscilo 25% "czurok", jak ich wdziecznie nazywaja gospod
        > arze.
        >
        Rosjanie sami będą sprzątać ulice, czy to poniżej ich godności?
        • tacx Re: Gastarbeterzy z Tadzykistanu opuszczaja Rosje 30.12.14, 12:27
          może być gorzej. Grecja może wysadzić z siodła Euro. Giełdy już lecą. W Rosji w tej sytuacji szykuje się powtórka z lat 90. Dolar odleci w kosmos niestety. kto trzyma od paru lat oszczędnosci w $ może spac spokojnie raczej. Ciekaw jestem ile dzis $ wpompowano w rubla :-)
          • vladexpat Re: Gastarbeterzy z Tadzykistanu opuszczaja Rosje 30.12.14, 12:36
            tacx napisał:

> może być gorzej. Grecja może wysadzić z siodła Euro. Giełdy już lecą. W Rosji w
            > tej sytuacji szykuje się powtórka z lat 90. Dolar odleci w kosmos niestety. kt
            > o trzyma od paru lat oszczędnosci w $ może spac spokojnie raczej. Ciekaw jestem
            > ile dzis $ wpompowano w rubla :-)

A swoją drogą czy odstawienie Grecji od eurocycka nie zadziałałoby w srednio- i długookresowej perspektywie ozdrowieńczo i na UE i na samych Greków.
            • pijatyka Re: ozdrowieńcze odstawienie Grecji od eurocycka 30.12.14, 12:38
              Balcerowicz jest za.
              • vladexpat Re: ozdrowieńcze odstawienie Grecji od eurocycka 30.12.14, 12:40
                pijatyka napisała:

> Balcerowicz jest za.
                >
                >
                A zdecydowanie nie jest to głupi facet choć miewa odjazdy.
                • pijatyka Grecy - głosując - uparcie piłują gałąź, na której 30.12.14, 12:48
                  ...siedzą; może faktycznie należy pozwolić im spaść i poczuć potłuczone dupsko.
      • brat_kryzysa ZApewne przyjada do Polski LOL 30.12.14, 12:37
        • vladexpat Re: ZApewne przyjada do Polski LOL 30.12.14, 12:42
          Do Polski nie przyjadą, bo nie dostaną wiz. Ale możliwe, że np. Kazachstan przywita ich z otwartymi rękami.
          • brat_kryzysa Re: ZApewne przyjada do Polski LOL 30.12.14, 12:52
            Po pierwsze borrat bredzi, choc ciut ich ponoc mniej ale dla ciebie jego teksty to prawdy objawione, po drugie juz jezdza i "Kazachstanczykom" nie bardzo to sie podoba, zdazaja sie konflikty etniczne, niespecjalnie lubia sie z poludniowymi sasiadami
            • vladexpat Re: ZApewne przyjada do Polski LOL 30.12.14, 12:58
              brat_kryzysa napisał:

> Po pierwsze borrat bredzi, choc ciut ich ponoc mniej ale dla ciebie jego teksty
              > to prawdy objawione, po drugie juz jezdza i "Kazachstanczykom" nie bardzo to s
              > ie podoba, zdazaja sie konflikty etniczne, niespecjalnie lubia sie z poludniowy
              > mi sasiadami
              Wy też nie kochacie czarnych a mimo to u was pracują. Więc akurat to znaczenia nie ma.
              • brat_kryzysa Re: ZApewne przyjada do Polski LOL 30.12.14, 13:02
                A co ty nie jestes vladeczek Polakiem??
                Bo ja najprawdziwszym z krwi i kosci, widocznie ty nie albo "wy" nie, i macie paskudne maniery
        • pijatyka Re: bedzie 1917 ? 23.01.15, 13:25

Prędzej - 1933...
    • vladexpat Re: Bida-Rosja w potrzasku - bedzie 1917? 30.12.14, 12:34
      Konkluzje artykułu dla Rosji niewesołe. Moim zdaniem brak na Kremlu spójnej koncepcji wychodzenia z dołka będzie prawdopodobnie skutkował dążeniem władz do osiągania spektakularnych sukcesów, tam gdzie to możliwe bez liczenia się z kosztami. Tak jak to ma w tej chwili miejsce na rynku walutowym. Rubel obroniony, na koniec roku najprawdopodobniej nie przekroczy 60 za $, można będzie ogłosić zwycięstwo. A że w skarbcu coraz mniej rezerw? Pomyślę o tym jutro, jak mawiała Scarlet O'Hara.
      Wydaje mi się, że Putin powinien sięgnąć po odwody. Nowe/stare nazwiska w głównych resortach gospodarczych na początku roku wcale mnie by nie zaskoczyły.
      • pijatyka Re: dążenie władz do łatwych sukcesów 30.12.14, 12:45
        BTW z ciekawą tezą ktoś (już nie pamiętam kto) niedawno wyjechał - na temat polityki Rosji wobec tzw. bliskiej zagranicy: że podsycanie niestabilności w sąsiednich krajach nie musi być wstępem do obalania tamtejszych władz, inwazji itp. tylko celem samym w sobie - by prezentować się ciemnemu kacapiemu ludowi jako ostoja stabilności właśnie.
      • br0f jaka skala mierzyc? 30.12.14, 12:47
        co mierzyc i skad?

na wlasnym podworku wszystko gra i buczy
        rewolucji nie bedzie bo rewolucjonisci wyjada

polska.newsweek.pl/emigracja-z-polski-bliska-rekordu-liczba-emigrantow-newsweek-pl,artykuly,348282,1.html
        www.rmf24.pl/fakty/polska/news-szokujace-statystyki-emigracja-bliska-rekordu,nId,1504090
        natemat.pl/95941,juz-8-na-10-polakow-mysli-o-wyjezdzie-z-kraju-jedziemy-i-nie-wracamy-to-druga-fala-emigracji
        wiadomosci.onet.pl/swiat/sueddeutsche-zeitung-polska-przezywa-najwieksza-fale-emigracji-od-100-lat/yrtt0
        • vladexpat Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 12:56
          Proponuję podrzucić temat na FK. Tutaj nie z zajmujemy się sprawami Polski. Sprawdź w regulaminie FŚ.
          A jeżeli już koniecznie szukasz porównania, to zwróć także uwagę na gigantyczne bogactwa naturalne Rosji, których Polska nie posiada i to, że mimo tych bogactw Rosja właśnie wpada w głęboki kryzys gospodarczy. Obawiam się, że zmusi on Rosję do racjonalizacji zatrudnienia, czego skutkiem będzie pojawienie się bezrobocia w skali trudnej do oszacowania. No chyba, że całe towarzystwo zostanie powołane do wojska. Tego niestety też wykluczyć nie można.
          • br0f Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 13:16
            posiadanie bogactw naturalnych niczego nie grwarantuje bo inni tylko czekaja by je ukrasc. przykladow no to wiele. niewszczesciem ludzik jest powtarzanie bredni zaszczepionych przez wierchuszke. w takie kadzie i nie tylko testowano zachowania chamow w roznych sytuacjach . brak strachu przed utrata pracy byl wbrew temu co nam sie mowi czynnikiem wzrostu wydajnosci i efektywnosci. i tak to juz vladek jest pranie mozgu zaczyna sie w przedszkoly gdy pani mowi "vladek dolacz do naszego koleczka i klap w raczki z nami"
            • vladexpat Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 13:28
              br0f napisał(a):

> posiadanie bogactw naturalnych niczego nie gwarantuje

Na przykładzie Rosji doskonale to widać.

< brak strachu przed utrata pracy byl wbrew t
              > emu co nam sie mowi czynnikiem wzrostu wydajnosci i efektywnosci.

Niezależnie od prawdziwości lub nieprawdziwości tego stwierdzenia czas kryzysu to czas masowych zwolnień. W kryzysie nie efektywność jest wyznacznikiem a cięcie kosztów.
              • br0f Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 13:47
                widzisz roznych rzeczy ucza w szkolach na rozne potrzeby
                • br0f o bogactwie 30.12.14, 13:49
                  i jeszcze jedno . kto jest bogaty. kiedy to bogactwo sie zaczelo . jakimi metodami to tego sie doszko. czy dobrowolnie che sie tym bogactwem dzielic czy tez oddac?
                • vladexpat Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 13:53
                  br0f napisał(a):

> widzisz roznych rzeczy ucza w szkolach na rozne potrzeby

Ja nie piszę o teorii a o wielokrotnie stosowanej praktyce. Tym razem też nie będzie inaczej.
              • marko125 Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 13:53
                Polska bez bogactw naturalnych ma silniejszą gospodarkę i obecnie szybciej rozwija się od FR :) haha
                • br0f Re: jaka skala mierzyc? 30.12.14, 14:35
                  tlumacze ci od dawna i nie dociera do pustej glowy to nie polska to korporacja zwana republic of poland nie majaca wiele wspolnego z tym co nazywasz polska. zarejestrowana tutaj www.sec.gov/
    • wojciech.2349 Re: Bida-Rosja w potrzasku - bedzie 1917? 30.12.14, 12:59
      Według mnie za szybko na takie konkluzje. Kluczowa
      jest cena ropy i utrzymanie jej na dzisiejszym poziomie.
      W drugiej połowie 2008r była jazda w dół ropy, ale od
      początku 2009r ropa znowu zaczęła iść w górę.

Patrząc na wykresy mamy powtórkę z 2008/9.
      Taki jest stan na teraz.
      • vladexpat Re: Bida-Rosja w potrzasku - bedzie 1917? 30.12.14, 13:07
        wojciech.2349 napisał(a):

> Patrząc na wykresy mamy powtórkę z 2008/9.
        > Taki jest stan na teraz.

Nie mamy. Wtedy spadek cen ropy miał charakter czysto koniunkturalny. Sypnęły się rynki finansowe więc w konsekwencji padł rynek ropy. Rezerwa Federalna zaczęła pompować w rynek pieniądze, więc i cena ropy wróciła na przedkryzysowy poziom. Dzisiejsze załamanie ma, przynajmniej moim skromnym zdaniem, charakter strukturalny. Łupki zwiększyły podaż, nowe technologie zmniejszyły popyt. Nie mogło się to nie odbić na cenie baryłki.
        • wojciech.2349 Re: Bida-Rosja w potrzasku - bedzie 1917? 30.12.14, 13:19
          Ja mówię to co widzę od strony analizy technicznej obserwując
          tylko ropę. Ale masz rację patrząc na fundamenty. Otoczenie
          było inne. Była jazda w dół giełdy i nie było wzrostu podaży
          ropy.

Jak będzie, zobaczymy.
    • vladexpat I jeszcze ten sondaż. 30.12.14, 13:23
      Niemal 80% Rosjan widzi nadchodzący kryzys gospodarczy. A to oznacza kurczenie się rynku wewnętrznego i jeszcze większą presję na rubla.
      • borrka Jestem najdalszy od uznania Ruskich za idiotow. 30.12.14, 14:05
        Gubi ich szowinistyczne odchylenie, ale juz chocby ten artykul wskazuje na umiejetnosc oceny sytuacji.
        On jest trafny.

Nie umiem wytlumaczyc, dlaczego dali wpuscic sie w ten"postindustrialny" kanal i zlikwidowali przemysl, ten ktory za carow, za Stalina i Brezniewa byl jednak ostoja panstwowosci.
        Niewydajny, niezbyt nowoczesny, ale autarkiczny do bolu.
        Produkujacy wszystko, od balalajek, do sputnikow.
        Poszli w kierunku emiratow naftowych i terz bedzie placz i zgrzytanie zebami.
        Mam nadzieje, ze wyjdzie z tego inna Rosja.
        Chcialbym miec racje.
        • przyjacielameryki Re: Jestem najdalszy od uznania Ruskich za idioto 30.12.14, 14:18
          borrka napisał:

> Poszli w kierunku emiratow naftowych i terz bedzie placz i zgrzytanie zebami.
          > Mam nadzieje, ze wyjdzie z tego inna Rosja.
          > Chcialbym miec racje.

Rosja w obecnym kształcie terytorialnym chyb zawsze będzie miała charakter imperialny i feudalno - autarkiczny, niezależnie kto będzie nią rządził. Nie za bardzo wierzę w jakiekolwiek strukturalne zmiany idące w kierunku normalnej demokracji, społeczeństwa obywatelskiego, państwa prawa. Chyba tylko taki całkowity rozpad Rosji i powstanie nowej dużo mniejszej Rosji(chociaż i tak dużej terytorialnie) zorientowanej na Europę i zachód.

Tak czy siak, Rosja to spory kłopot dla Europy.
          • borrka Zachod naiwnie mysli: 30.12.14, 14:27
            Ruski jest bialy, chrzescijanin (slaby, bo slaby), ma jakis wspolny z nami background historyczny, to i rozumuje podobnie.
            I tu jest podstawowy blad wszystkich tych sowietologow za dyche:)
          • vladexpat Re: Jestem najdalszy od uznania Ruskich za idioto 30.12.14, 14:32
            przyjacielameryki napisał:

> borrka napisał:
            >
            >
            > > Poszli w kierunku emiratow naftowych i terz bedzie placz i zgrzytanie zeb
            > ami.
            > > Mam nadzieje, ze wyjdzie z tego inna Rosja.
            > > Chcialbym miec racje.
            >
            > Rosja w obecnym kształcie terytorialnym chyb zawsze będzie miała charakter impe
            > rialny i feudalno - autarkiczny, niezależnie kto będzie nią rządził.

Otóż Rosja odeszła od tej quasi autarkii na rzecz pełnego uzależnienia eksportu surowców i od importu całej reszty. I to jest największy problem dla samej Rosji. Reszta przy tym, łącznie z brakiem demokracji, to pikuś.
        • romek1612 A to akurat proste, borrat 30.12.14, 14:26
          borrka napisał:
          Jestem najdalszy od uznania Ruskich za idioto
          > Gubi ich szowinistyczne odchylenie, ale juz chocby ten artykul wskazuje na umie
          > jetnosc oceny sytuacji.
          > On jest trafny.
          >
          > Nie umiem wytlumaczyc, dlaczego dali wpuscic sie w ten"postindustrialny" kanal
          > i zlikwidowali przemysl, ten ktory za carow, za Stalina i Brezniewa byl jednak
          > ostoja panstwowosci.
          > Niewydajny, niezbyt nowoczesny, ale autarkiczny do bolu.
          > Produkujacy wszystko, od balalajek, do sputnikow.
          > Poszli w kierunku emiratow naftowych i terz bedzie placz i zgrzytanie zebami.
          > Mam nadzieje, ze wyjdzie z tego inna Rosja.
          > Chcialbym miec racje.

Dali sie nabrac "zachodnim przyjacelom".
          Jasne, ze ZSSR potrzebowal reform gospodarczych.
          Kiedy Gorbi wprowadzil ustawe o biznesie prywatnym (1985) caly kraj zaczal cos produkowac, towary byli tandetny, kiebskiej jakosci, ale ludzi pracowali i produkowali.
          Potem przyszla ekipa liberalow-reformatorow z obstawa z zachodnich doradcow i cala produkcja poszla sie j@bac, i stara z czasow komuny, i nowa z czasow Gorbiego.
          Dopiero w ~10 lat temu Rosja rozpoczela odbudowanie przemyslu.

Teraz to wszystko oczekuje twoja piekna Ojczyzne-Banderowszczyzne, tyle ze razy 100, bo chociaz rope mielismy, a oni oprocz golej doopy maja tylko slonine i gorylke, a szans na odbude zadnych.
          • borrka Uwazasz swoich Ruskich za az tak glupich? 30.12.14, 14:32
            Ja nie - zreszta twoj idol Wowan palcem nie ruszyl, by odbudowac przemysl.
            Nie zrobil niczego w tym kierunku, bo petrodolary plynely.
            Okazal sie glupszy od poganiaczy wielbladow - ci sie zabezpieczaja.
            • romek1612 Tak, uwazam 30.12.14, 15:24
              borrka napisał:
              Uwazasz swoich Ruskich za az tak glupich?

Tak, bylismy glupi.
              Cieszy tylko ze nie sami.

> Ja nie - zreszta twoj idol Wowan palcem nie ruszyl, by odbudowac przemysl.

Idolow to ty masz, banderowcu, a ja nie mam.
              Diskusja z toba jest bez sensowna.
              www.sdelanounas.ru/

> Nie zrobil niczego w tym kierunku, bo petrodolary plynely.
              > Okazal sie glupszy od poganiaczy wielbladow - ci sie zabezpieczaja.

Borratiku, ch@j cie to obchodzi.
              Martw sie o Ojczyzne, ona idzie na dno.
              • borrka Martwie sie o Ojczyzne. 30.12.14, 16:00
                Zebyscie na nia nie napadli.
                Gdybym wierzyl, ze zadowolicie sie talerzem tiurii z samogonem i syberyjskimi szyszkami, bylbym spokojnieszy.
                Ale pozbylismy sie was zaledwie 20 lat temu, to i niepokoj zostal,
                • romek1612 Ojojoj:-) 30.12.14, 16:17
                  borrka napisał: Martwie sie o Ojczyzne-
                  > Zebyscie na nia nie napadli.
                  > Gdybym wierzyl, ze zadowolicie sie talerzem tiurii z samogonem i syberyjskimi s
                  > zyszkami, bylbym spokojnieszy.
                  > Ale pozbylismy sie was zaledwie 20 lat temu, to i niepokoj zostal,

Nie podszywaj sie pod Polaka, banderowcu

Twoja Ojczyzna to cos innego:
                  www.youtube.com/watch?v=tUxegEXBApQ
              • marko125 Putinek zrobił z FR drugą AS 30.12.14, 16:15
                :) przez 15 lat nie odbudował przemysłu, no przepraszam odbudowywał tylko naftowy przemysł. To teraz gdy ropa będzie po 40 $ będziecie mieli swoją AS buhahaha bantustan z rakietami :) Nawet Polska ma nowocześniejszą gospodarkę bo wy nawet z surowcami nic nie potraficie zrobić.
              • wojciech.2349 Re: Tak, uwazam 30.12.14, 17:56
                romek1612 napisał(a):
                > Martw sie o Ojczyzne, ona idzie na dno.
                ----------------------------------------------
                Albo kłamiesz, albo nie wiesz.
                Tertium non datur.
    • vladexpat I jeszcze trzeba będzie coś z emerytami zrobić. 30.12.14, 15:19
      Średnia emerytura w Rosji to w tej chwili w przeliczeniu ok. 700 zł. A koszty utrzymania w Rosji są porównywalne z polskimi. No może dzięki taniejącej wódce będzie nieco lżej, ale sprawy i tak to nie załatwi.
      • j-k 2/3 z nich ma ogrodki przydomowe 30.12.14, 16:04
        o czym nie wiesz, albo zapominasz.
        • vladexpat Re: 2/3 z nich ma ogrodki przydomowe 30.12.14, 16:11
          j-k napisał:

> o czym nie wiesz, albo zapominasz.

Masz rację z dokładnością do "przydomowe".
          Faktycznie rosyjscy emeryci jedzą często głównie to co samodzielnie wyhodują na swoich sześciu sotkach, często dosyć oddalonych od domu. Moim zdaniem nie jest to zdrowa sytuacja, ale faktycznie lepsze to niż grzebanie w śmietnikach.
          • 5magna Re: 2/3 z nich ma ogrodki przydomowe 30.12.14, 16:13
            W potrzasku to jest Unia I USA.......

www.gold-eagle.com/article/jim-willie-global-trade-dollars-has-decreased-50
          • j-k jasne... 30.12.14, 16:23
            vladexpat napisał:
            > Masz rację z dokładnością do "przydomowe".

- jasne (to skrot myslowy)
            Rassija to wielki kraj i za to ich lubie :)
            w Polsze ogrodek wlasny - to czesto 5 x 7 m...

w Rassiji - to 20 x 20 m.
            a tam juz idzie cos posadzic i samogon/bimber zapedzic
            (w Rassiji to legalne)
            i za to ich lubie - za te przestrzen, a nie za polityke rzadu.
            • vladexpat Re: jasne... 30.12.14, 16:43
              j-k napisał:

> w Rassiji - to 20 x 20 m. -
              Raczej 20x30. Formalnie przysługuje 600 m2 czyli właśnie "sześć sotok"

Ja jednak jakoś nie mogłem się przyzwyczaić do widoku staruszek obrabiających motyką pole kartoszki. Właśnie staruszek, bo staruszkowie albo już umarli albo mieli zupełnie inne zajęcia.
              BTW
              Kilka lat temu moi rosyjscy przyjaciele byli ogromnie zdziwieni widokiem polskiej wsi. A szczególnie zadbanych trawniczków z kwiatkami i ozdobnymi iglakami przed wiejskimi chałupami. Pytali "a gdzie kartoszka?" A ja pokazywałem, że wszędzie wokół. Oczywiście poza przydomowymi ogródkami ;-)
              • j-k vidze... 30.12.14, 17:07
                ze powoli sie rozumiemy.
                Rassija - eta nie Polsza.
                inni ludzie, inna tradycja, inny klimat...

ale jednak...
                w warunkach - jakie maja - radze sobie tak samo dobrze/lub zle...
                - jak i Polacy.

Zawsze bede zwalczal robienie z forum FS - trybuny politycznej.

To ma byc foro dla wymiany pogladow i informacji
                - a nie politycznej propagandy.

J.K.
      • romek1612 Na twoim miejscu bardzej by sie marrtwilem o ZUS 30.12.14, 16:51
        vladexpat napisał:
        I jeszcze trzeba będzie coś z emerytami zrobi

U nas jest szansa, ze cena ropy sie podniesie, a u was szansow na odnalezenie ropy nie ma, jak rowniez nie ma szans na powrot mlodych Polakow.

My mame sznase na utrzymanie pyramidy przy zyciu, a wy nie macie zadnych.
        • vladexpat Re: Na twoim miejscu bardzej by sie marrtwilem o 30.12.14, 16:55
          romek1612 napisał(a):

> vladexpat napisał:
          > I jeszcze trzeba będzie coś z emerytami zrobi
          >
          > U nas jest szansa, ze cena ropy sie podniesie, a u was szansow na odnalezenie r
          > opy nie ma, jak rowniez nie ma szans na powrot mlodych Polakow.
          >
          > My mame sznase na utrzymanie pyramidy przy zyciu, a wy nie macie zadnych.
          >
          My mamy szansę dzięki wzrostowy produktywności gospodarki. Czy będzie wystarczająco duża, zależy od nas. A co zależy od was?
          • romek1612 Co zalerzy od was? 30.12.14, 17:54
            vladexpat napisał:
            > My mamy szansę dzięki wzrostowy produktywności gospodarki. Czy będzie wystarczająco duża, zależy od nas. A co zależy od was?

Wsadz sie swoja propagande,
            Kazdy przytomny Polak wie, ze najwiekszym problemem jest nie wydajnosc, tylko masowa emigracja.
            • gobo2 Co zalezy od ciebie 30.12.14, 18:04
              zwroc , uwage, na siebie...!

romek1612 napisał(a):

> Wsadz sie swoja propagande,(...)
              >
              >
              • romek1612 Re: Co zalezy od ciebie 30.12.14, 18:23
                gobo2 napisał(a):
                > zwroc , uwage, na siebie...!

Alez zwrocilem, a co do tresci watku to i zrobilem.
                2 moich syna nie wyjada z Rosji, wiec ja bede mogl dostawac emereture z ich skladek do fundusza.

A Vladziu sie martwi o nas, kiedy ma dziurawy portki.
                • vladexpat Re: Co zalezy od ciebie 30.12.14, 19:27
                  romek1612 napisał(a):

> gobo2 napisał(a):
                  > > zwroc , uwage, na siebie...!
                  >
                  > Alez zwrocilem, a co do tresci watku to i zrobilem.
                  > 2 moich syna nie wyjada z Rosji, wiec ja bede mogl dostawac emereture z ich skl
                  > adek do fundusza.
                  >
                  > A Vladziu sie martwi o nas, kiedy ma dziurawy portki.
                  >
                  Z portkami u mnie wszystko w porządku. Jakby co potrafię nawet uszyć spodnie. A ty potrafisz?
                  • romek1612 Nie mam az takiej... 30.12.14, 19:32
                    vladexpat napisał:
                    > > A Vladziu sie martwi o nas, kiedy ma dziurawy portki.
                    > >
                    > Z portkami u mnie wszystko w porządku. Jakby co potrafię nawet uszyć spodnie. A ty potrafisz?

...grubej doopy, zeby musialem sie portki zamawiac.

Uszyc nie potrafie, bo nie jestem krawcem.
            • przyjacielameryki Re: Co zalerzy od was? 30.12.14, 19:45
              romek1612 napisał(a):

> vladexpat napisał:
              > > My mamy szansę dzięki wzrostowy produktywności gospodarki. Czy będzie wys
              > tarczająco duża, zależy od nas. A co zależy od was?
              >
              > Wsadz sie swoja propagande,
              > Kazdy przytomny Polak wie, ze najwiekszym problemem jest nie wydajnosc, tylko m
              > asowa emigracja.
              >

Jaka masowa? Od 2004 r. 2 mln ludzi na 38 mln mieszkańców, a część jednak wraca i zakłada np. własne firmy. jesteś głupszy niż ustawa przewiduje i zachłystujesz się suchą statystyką bądz retoryką partii opozycyjnych które zawsze krytykują rządzących. Prawda jest taka, że ta emigracja to absolutnie normalne zjawisko w obecnej sytuacji w ramach jednolitego europejskiego rynku i wcale nie takie straszne. Mają takie prawo i takie możliwości, więc korzystają z nich. Są mobilni, przedsiębiorczy, zaradni, wybierają miejsca gdzie można lepiej zarobić, jednocześnie stają się tkanką łączącą różne narody. Polska jako państwo też ma korzyści. Oczywiście przy założeniu że ta emigracja nie będzie się zbyt mocno pogłębiać. Ale w zjednoczonej Europie to nie ma już znaczenia czy z Olsztyna jedzie się do pracy do Wrocławia czy do Berlina bądz Londynu. Ale wy bolszewicy nigdy tego nie zrozumiecie i dlatego tak was denerwuje integracja europejska i dlatego robicie wszystko żeby podzielić państwa UE , mącicie i psujecie Europę. I właśnie dlatego wypier. . . . .my was z Europy. Macie się wynosić!

I popatrz, cała Europa stopniowo przyjmuje polski punkt widzenia na Rosję. Fajnie, co?
        • przyjacielameryki Re: Na twoim miejscu bardzej by sie marrtwilem o 30.12.14, 20:40
          romek1612 napisał(a):

> vladexpat napisał:
          > I jeszcze trzeba będzie coś z emerytami zrobi
          >
          > U nas jest szansa, ze cena ropy sie podniesie, a u was szansow na odnalezenie r
          > opy nie ma, jak rowniez nie ma szans na powrot mlodych Polakow.
          >
          > My mame sznase na utrzymanie pyramidy przy zyciu, a wy nie macie zadnych.
          >

Już ci pisałem - nasze polskie szanse to absolutnie nie realne marzenia Rosjan. Lepiej to sobie zakoduj i zacznij się do tego przyzwyczajać bo za 6-8 lat obudzisz się jak zwykle z ręką w gigantycznym nocniku. Polska gospodarka(pomimo emigracji) rozwija się i to dynamicznie a rosyjska kurczy, kurczy, kurczy i jest izolowana. No i ciekawe jak to będzie wyglądało na koniec 2015 r. Szacunkowy wzrost polskiego PKB w 2015 to ponad 3%. A w Rosji?????

Mącić i kłamać to możesz u siebie, to przecież wasz sposób na porozumiewanie się!! U nas, na zachodzie i w kulturze zachodniej jest inaczej!
    • gobo2 ze zdumieniem czytam, ze ktos, czyta ekonomicznego 30.12.14, 16:13
      wstepniaka w Kommiersancie i traktuje,to, jako powod,zeby zaczac nowy watek....!

borrka napisał:

> Ze zdumienie przeczytalem ekonomicznego wstepniaka w Kommiersancie.
      >7" target="_blank" rel="nofollow">www.kommersant.ru/doc/2640867</a>
      >
      >
    • gobo2 usa-obama w potrzasku - bedzie kolejny 30.12.14, 16:38
      August 9, 1974....? niedlugo...?

borrka napisał:

> Ze zdumienie przeczytalem ekonomicznego wstepniaka w Kommiersancie.(.....)
    • borrka Dolar zdrozal o 24 ruble w skali roku. 30.12.14, 17:06
      Bank Centralny Matuszki podal ostatni oficjakny kurs w tym roku (56,25), wiec juz wiadomo - dolar zdrozal w ciagu 2014 o 24 ruble.

Tym, co nie pamietaja, uswiadomie ogrom osiagniec ekonomicznych Wowana:
      Ten rubel startowal z kursu 4 rb za zielonego !
      • vladexpat Re: Dolar zdrozal o 24 ruble w skali roku. 30.12.14, 17:13
        borrka napisał:

> Bank Centralny Matuszki podal ostatni oficjakny kurs w tym roku (56,25), wiec j
        > uz wiadomo - dolar zdrozal w ciagu 2014 o 24 ruble.
        >
        > Tym, co nie pamietaja, uswiadomie ogrom osiagniec ekonomicznych Wowana:
        > Ten rubel startowal z kursu 4 rb za zielonego !

4 ruble za dolara to było jeszcze grubo przed Putinem. Wowa narozrabiał, ale nie aż tak.
        • borrka Niemniej, to ten sam rubel. 30.12.14, 17:20
          I ten sam dolar.
          I ta sama FR.
          • gobo2 to, po co ten watek...?! 30.12.14, 17:30
            zeby straszyc...?!

borrka napisał:

> I ten sam dolar.
            > I ta sama FR.
            • borrka Proba bilansu. 30.12.14, 18:27
              Rosja jest w ruinie, a mial byc totalny sukces, swiatowa waluta, alternatywna droga.

Ten kraj zasluguje na bezwzgledna krytyke, a w skali forum wytykanie klamstw web brygady.
              Ich koncepcje gospodarcze nie sprawdzily sie, a polityka stanowi zagrozenie dla sasiadow.
              To zrodlo zla w naszym regionie.
          • pijatyka I już za Putina zdążył na wartości stracić... 03.01.15, 23:12
            ...niemal trzykrotnie.
      • gobo2 czyli wszystko, co rosja sprzedawala swiatu za 100 30.12.14, 17:16
        dolarow usa, teraz jest 24 dolary tansze...! tylko duren, nie wejdzie, w taki interes...!

borrka napisał:

> Bank Centralny Matuszki podal ostatni oficjakny kurs w tym roku (56,25), wiec j
        > uz wiadomo - dolar zdrozal w ciagu 2014 o 24 ruble.
        • x2014 Re: czyli wszystko, co rosja sprzedawala swiatu z 04.01.15, 00:01
          tylko duren, nie wejdzie, w taki interes...!

nie badz duren i inwestuj w rosji, jesli oczywiscie cos masz
    • antyzionazi Borat, dlaczego ty nie lubisz Rosjan? 30.12.14, 20:42

• pijatyka Trolle. Kosz. 08.01.15, 15:09

• xystos Re: Bida-Rosja w potrzasku - bedzie 1917? 23.01.15, 13:30

Powtorka z 1917 ?
      ale tym razem "rewolucjonisci" posadza na tronie Cara

a na opornych zagranicznych ..uzyja CARa !

ZEN
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka