Dodaj do ulubionych

Polska to już inny kraj.

09.07.15, 18:01
Temat w zasadzie nadaje sie na forum Kraj, ale pozwolę go sobie umieścić tutaj, bo dotyczy wrażeń emigranta z podróży po Polsce.

Zgadzam się z opinią autora, że "To przecież zupełnie inny kraj!" niż ten, który ja kiedyś opuściłem. Polska jest teraz bogatsza i ładniejsza. Ludzie też są inni, zwłąszcza młode pokolenie. Zaradni i bardziej uprzejmi niż przed laty. I zamożniejsi.

Ja też, tak autor, podróżuję po Polsce z uśmiechem na twarzy. Byc może we wrześniu przejadę się tym słynnym Pendolino. :)

wyborcza.pl/1,75968,18324531,polska-w-ruinie-podroz-przez-ojczyzne.html#BoxGWImg
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Polska to już inny kraj. 09.07.15, 18:09
      Na czym ta slawa tego pociagu sie opiera,na trudnosciach w realizacji pomyslu?
      Pragniesz kolejowych doznan,prosze bardzo:
      www.lernidee.de/traumzuege-weltweit.html
      • 5magna Re: Polska to już inny kraj. 09.07.15, 18:21
        Osobiscie w Polsce downo nie bylem ale znam takiego co tam pojechal I usilowal cos zalatwiac. Jego slowa po powrocie... "To jest pojebany krai, tam nie da sie zyc".....
        • szwampuch58 Re: Polska to już inny kraj. 09.07.15, 19:18
          5magna napisał(a):
          "To jest pojebany krai, tam nie da sie zyc"."
          To duza przesada ale nerwy trzeba miec ze stali do tego swietojebliwego styropianu,slabe nerwy wysiadaja
          bi.gazeta.pl/im/c8/7a/11/z18328264Q,Dorota-Czudowska--PiS--podczas-debaty-w-Senacie.jpg
        • mariner4 Nie przyjeżdżaj 09.07.15, 19:28
          Świń mamy dosyć.
          M.
    • frompiter Moglesz juz 6 lat temu... 09.07.15, 19:09
      malkontent6 napisał:
      > Byc może we wrześniu przejadę się tym słynnym Pendolino. :)

...przejechac takim pociagem w Rosji, jesli to cie ciekawi.
      • 5magna Re: Moglesz juz 6 lat temu... 09.07.15, 19:12
        Zrobionym gdzie ?
      • mariner4 Tylko podobnio w tym waszym 09.07.15, 19:27
        zamiast foteli są ławki drewniane.
        M.
        • frompiter Drewniany lawki poszukaj w PKP 09.07.15, 19:47
          mariner4 napisał:
          > Tylko podobnio w tym waszym zamiast foteli są ławki drewniane.

A Sapsanem ja jechalem wczoraj z Mockwy.

i.ytimg.com/vi/BER3Cz74g2g/hqdefault.jpg
          • mariner4 Podobno są tam toalety ( po waszemu kible) 10.07.15, 07:58
            suberyjskie.
            To są 2 kije. Jeden wbija się w śnieg i wiesza na nim kufajkę, a drugi służy do opędzania się od wilków.
            W waszym ("pendolino", a może raczej w wagonach bydlęcych) ten drugi służy do odganiania się od złodziei.
            M
            P.S. Pendolinow, to rosyjski uczony co wylazł takie pociągi?
            • frompiter Toalety ( po waszemu kible) moga byz rozny 10.07.15, 15:41
              mariner4 napisał:
              > suberyjskie.
              > To są 2 kije. Jeden wbija się w śnieg i wiesza na nim kufajkę, a drugi służy doopędzania się od wilków.
              > W waszym ("pendolino", a może raczej w wagonach bydlęcych) ten drugi służy do odganiania się od złodziei.

Co do kible, to w PKP to wyglada w taki oto sposob:
              www.wiocha.pl/674877,WC-w-PKP-Intercity...-Wiesniaki...-Zgadzacie-sie

A oto wyniki googla "PKP":
              www.fakt.pl/Koszmar-na-dworcu-PKP-,artykuly,206890,1.html
              www.rynek-kolejowy.pl/17313/polityka_polskie_kolejnictwo_to_estetyczny_koszmar.htm
              www.rynek-kolejowy.pl/9691/koszmar_na_dworcu_wroclaw_brochow.htm
              wiadomosci.onet.pl/kraj/koszmar-w-pociagu-pkp-prosze-zejsc-z-glowy/p8p1y
              www.rmf24.pl/fakty/polska/news-koszmar-pasazerow-kolei-zdesperowani-organizuja-protest,nId,1713311
              www.dizajnuch.pl/2015-07-04/pkp-ponury-koszmar-pasazera/
              wiadomosci.wp.pl/kat,73914,title,Koszmar-na-kolei-Ogromne-opoznienia-z-powodu-oblodzonej-trakcji,wid,16344460,wiadomosc.html?ticaid=115327
              wiadomosci.wp.pl/kat,1025897,title,Koszmar-na-PKP-a-minister-dostaje-kwiaty,wid,13008264,wiadomosc.html
              www.radiokrakow.pl/wiadomosci/tarnow/pkp-plk-odpowiada-na-petycje-radia-krakow/

> P.S. Pendolinow, to rosyjski uczony co wylazł takie pociągi?

Nie to Pendolinski, Polak no nie?
              Przeciiez Pendolino to polska mysl techniczna:-)

Nasz pociag wybudowal inzener Sapsanow:-)
              Chodzi tylko o to, ze jesteszcie spozneni o 6 lat.

P.S. Tak wyglada toaleta w wagonach produkcji rosyjskiej:
              s019.radikal.ru/i643/1304/88/f1b7a643b6f9.jpg
      • johnny-kalesony Re: Moglesz juz 6 lat temu... 09.07.15, 23:51
        No proszę - czyli już od 6 lat można jakoś dojechać z Petersburga do Moskwy i nie trzeba wcale liczyć na to, że podróż da się odbyć w kolejnym wcieleniu ...

Pozdrawiam
        Keep Rockin'
    • mara571 Pan profesor nie wie, ze dzięki pendziolono 09.07.15, 20:10
      podróż dla zwykłego pasażera na trasie Opole-Wrocław zmieniła sie w loterie i nigdy nie wiadomo jak długo bedzie trwała. Pociąg lokalny lub pospieszny na tej trasie musi poczekać na pendziolino.

Z jednym mogę sie zgodzić, ze nam domy, a przede wszystkim ogródki wypiękniały.
      Mamy sporo szkółek roślin i centra ogrodnicze, liczne poradniki w kioskach, programy o ogrodach z poradami w tivi.
      • malkontent6 Re: Pan profesor nie wie, ze dzięki pendziolono 09.07.15, 20:34
        A czy express (pośpieszny?) Odra jeszcze jeździ na trasie Warszawa-Wrocław?
        • mara571 Re: Pan profesor nie wie, ze dzięki pendziolono 09.07.15, 20:49
          Tego nie wiem. Wiem, ze odcięto Gliwice i Bielsko-Biała od bezpośrednich połączeń z Warszawa. Przynajmniej tych, które pozwalają zdążyć na 9 i wrócić koło 20.
          Wiecej szkody niz pożytku. Ponoć Pesa i Newag mogły za te same pieniądze dostarczyć ponad dwa razy wiecej pociągów, które jeździliby 160 km na godzinę. A tyle na te tory zupełnie wystarcza.
          • borrka "Ponoć" - znasz sie na tym? 09.07.15, 21:08
            Bardzo latwo jest powiedziec "ponoc".
            Skonczcie z tym chorobliwym, polskim malkontenctwem.
            Ja jezdze sporo po Polsce i to roznymi srodkami lokomocji.
            Wiec wiem, o czym mowie.
            • mara571 Re: "Ponoć" - znasz sie na tym? 09.07.15, 22:30
              Pendziolino kosztuje ca 670 mln euro. 20 pociagow, w cenie sa specjalne miejsca obslugi i chyba serwis.
              20 pociagow Pesy, ktore zamowila inna spolka PKP bedzei kosztowalo 1,3 mld zl. Pociagi beda zbudowane w Polsce i wiekszosc elementow tam montowanych wyprodukuja inne firmy w Polsce.

"14 milionów euro mniej dostanie z Unii Europejskiej PKP InterCity na zakup pociągów Pendolino. Komisja Europejska obniżyła dofinansowanie tego kluczowego dla kolei projektu z prawie 88 do 74 milionów euro. To oznacza, że PKP musi znaleźć 58 milionów złotych, by domknąć finansowanie 20 składów Pendolino.

Komisja Europejska uznała, że 400 milionów euro, które wydajemy na Pendolino, to zdecydowanie za dużo. Przy naszej infrastrukturze powinniśmy wydać na pociągi maksymalnie 340 milionów euro i od tej kwoty będzie liczone dofinansowanie. Bruksela w ten sposób dała do zrozumienia, że kupujemy sobie za drogą zabawkę, która przez kilka kolejnych lat nie rozpędzi się tak jak planowano.

Czytaj wiÄ?cej na biznes.interia.pl/wiadomosci/news/ue-zmniejszy-nam-dofinansowanie-na-zakup-pendolino,2059259,4199?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
          • malkontent6 Re: Pan profesor nie wie, ze dzięki pendziolono 09.07.15, 21:22
            Pytam o Odrę, bo kilka razy jechałem tym pociągiem do/z Wrocławia i pamiętam, że byłem zaskoczony dobrą jakością podróży.
            • mara571 Re: Pan profesor nie wie, ze dzięki pendziolono 09.07.15, 22:31
              a ja z lezka w oku wspominam Gornika, ktory z Sosnowca jeszcze w latach 80-tych jechal niecale 3 godz do W-wy Centralnej.
              • jabbaryt około 30% długości torów Polsce 10.07.15, 08:55
                od czasu PRL zostało bezpowrotnie zdegradowanych.
                III RP przez 25 lat wybudowała 5 km nowych torów dokłądnie na lotnisko Okęcię. Oczywiście na trasie W-wa Poznań czy Krakow mozna śmigać IC ale po za głównymi trasami to następuje rozpad infrastruktury.
                Średnia przejazdu pociągów towarowych w III RP to jest 20 km/h, we Francji około 60. To pokazuje stan polskiej infrastrukturykolejowej . Żeby było śmieszniej taryfy przewozowe na polskich torach sa 2-3 razy większe niz w Niemczech. Widziałem gdziś cytat pana dyrektora z DB który stweirdził, że polskie koleje są na poziomieIII świata a ceny za dostęp do torów, sa jedne najdroższych w Europie.
                No ale cóż PKP PLK zatrudnia około 40 tys ludzi głównie pierdzistołków i to oni przeżerają wszelkie pieniądze na inwestycje.
                Sorry, Borka ale mocno mijasz sie z rzeczywistością.
                • mara571 lobby samochodowe, czyli meskie mialo w Polsce 10.07.15, 19:28
                  zawsze przewage.
                  Za ten podzial PKP powinien kto isc siedziec. Jesli juz dzielic to tylko na trzy firmy: PKP-Infrastruktura, PKP-Przewozy Pasazerskie i PKP-Przewozy towarowe.
                  Teraz sprzedaja wlasnie PKP-Energetyka funduszowi inwestycyjnemu, ktory skutecznie zmniejszy inwestycje w modernizacje energetyki kolejowej.
                  Tu znajdziesz komentarz Janusza Steihoffa, ktory nie jest ani populista ani przeciwnikiem prywatyzacji.
                  biznes.onet.pl/wiadomosci/energetyka/steinhoff-sprzedaz-pkp-energetyka-zagranicznemu-funduszowi-wyjatkowo-szkodliwa/960c1m
    • superspec A profesor ekonomii Belka 09.07.15, 20:44
      Mówi, że Polska to ch.., d... i kamieni kupa.:) A tak poważnie to przed polską i jej obywatelami jeszcze dużo roboty. Ale komplement pod adresem kraju w którym mieszkam cieszy.
      • superspec Poprawka: Polską. Ach ta dysleksja u mnie.:(n/t 09.07.15, 20:49

• polski_francuz Mlodzi sa inni 09.07.15, 21:14
      Dodalbym cos z wlasnych doswiadczen ale, niestety, to nie na to forum.

Oby wreszcie zapanowala duma z bycia Polakiem. I jak Agnieszka przegrywa, warto popatrzec sie, ze w 3 setach i w polfinale a nie tylko na to ze przegrala.

Innymi slowy popatrzec sie na pelna polowe szklanki. W tym caly problem.

PF
      • malkontent6 Re: Mlodzi sa inni 09.07.15, 21:20
        Młodzi są nadzieją Polski i patrząc na nich jestem optymistą.
        • superspec A co Panowie na to? 09.07.15, 21:24
          www.wprost.pl/ar/509804/Dlaczego-glosowali-na-Dude-Do-mlodych-wyszedl-Gajowy-i-powiedzial-ze-jest-fajnie/
          • polski_francuz Re: A co Panowie na to? 09.07.15, 21:37
            Rozmawiam co kilka dni na skypie z moim wroclawskim kolega. Jest obserwatorem i to inteligentnym a mimo tego opowiada o PO takie rzeczy jak i ci mlodzi. Dlaczego?

Pewnie dlatego, ze Polacy, jak i Grecy, wladzy nie ufaja bo wladza byla przez ponad wiek obca (ruska czy niemiecka). Po drugie, i to pewnie wazniejsze, Jarek gra swiadomie w dzielenie spoleczenstwa. I wygrywa.

PF
            • superspec Obserwuję rządy PO z bliska bo Lublinem rządzi 09.07.15, 21:49
              ta partia i zauważyłem, że ostatnio popełnia wiele błędów np. wybudowanie stadionu, prawdopodobnie ustawia konkursy. A wierz mi że w porównaniu z władzami centralnymi PO a co za tym idzie i Polski (ta partia rządzi krajem) Lublin to szczyt administracji
              • superspec Linki. 09.07.15, 21:50
                www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000163754,koncert-boba-geldofa-i-biohazard-kosztowal-ciezkie-pieniadze-wiemy-ile.html
                www.dziennikwschodni.pl/sport/pilka-nozna/inne-pilka-nozna/n,1000164051,hit-czy-kit-lotto-cup-bez-pilkarskich-gwiazd-w-lublinie.html
                www.dziennikwschodni.pl/lublin/n,1000002081,cba-w-ratuszu-sa-nagrania-w-sprawie-ustawienia-konkursu.html
              • polski_francuz Re: Obserwuję rządy PO z bliska bo Lublinem rządz 09.07.15, 21:56
                No coz. Obserwator z dala malo rozumie. Komorowski mi sie wydawal dobroduszny. I go surowo ukarano.

Inaczej moze. Dobrze, ze jest zmiana jednej partii na druga. Niedobrze, ze ta druga ma troche przekonania, ze jest jedyna madra, uczciwa, itp itd. Taki troche mesjanizm przed ktorym mam stracha.

PF
          • malkontent6 Re: A co Panowie na to? 09.07.15, 21:39
            Pogonią i Dudę, jeśli ich rozczaruje.
            • superspec Młodzi urodzili się już kiedy komuna upadła w 09.07.15, 21:57
              Polsce i dlatego mają większe wymagania od systemu. Mi prawie czterdziestolatkowi wystarcza, że nie ma realnego socjalizmu w kraju. Z tym pogonieniem masz rację.
              • malkontent6 Re: Młodzi urodzili się już kiedy komuna upadła w 09.07.15, 22:01
                Tak, wiedzą, że mogą i powinni oczekiwać od władz konkretnych działań. I mają swiadomość, że władzę można zmienić.
                • 5magna Re: Młodzi urodzili się już kiedy komuna upadła w 09.07.15, 23:55
                  Moga zmienic najwyzej skarpetki. Komuchy siedza jak siedzieli. Kameleony psia krew.....
        • szwampuch58 Re: Mlodzi sa inni ??? 09.07.15, 21:29
          Poczytaj te komentarze pod tym newsem,raczej starzy po internecie nie buszuja:
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18331538.html#MTstream
          • 5magna Re: Mlodzi sa inni ??? 09.07.15, 21:37
            Dwie nastolatki pogryzly kogos w tramwaju czy autobusie. Bylo w GW. Zagryza I te 2000....
    • de_oakville Polska to dzis nie PRL (ani Ksiestwo Warszawskie) 10.07.15, 00:44
      Dzisiejsza Polska w porownaniu z zacofana i szara PRL (ktora dobrze pamietam), to prawie RFN z czasow, kiedy z PRL-owskiej perspektywy wydawala sie ona "rajem na ziemi".

Polska to sporej wielkosci kraj. Nawet Ksiestwo Warszawskie bylo 2 razy wieksze od Czech
      Ksiestwo Warszawskie (1807–1815) wcale nie bylo takie male jakby sie wydawalo. Niejeden zdolny narod pozazdroscil by nam takiego obszaru. Posiadalo powierzchnie 157 194 km², co stanowi 158 % obecnego obszaru Wegier, 200 % obecnego obszaru Czech, choc tylko 76 % obecnego obszaru Bialorusi.
      I wcale nie bylo jedynie "warszawskie"- Poznan, Krakow, Bydgoszcz, Torun rowniez
      do niego nalezaly. A zatem byly to tereny "arcy-rdzennie" polskie, 80% ludnosci stanowili etniczni Polacy. Bo nawet np. Poznan to nie Wroclaw - jezeli nawet "otarl" sie o wplywy niemieckie, to Polacy stanowili wiekszosc jego mieszkancow i z pewnoscia nadawali mu charakter bardziej polski niz niemiecki.

Glowna "wada" Ksiestwa Warszawskiego byl ponoc brak dostepu do morza. Ale czy dla Czecha, Wegra lub Austriaka taka "wada" jest istotna? Dlaczego mialaby byc istotna dla Polaka? Ale wiadomo, my "zaslugujemy na wiecej", choc nie bardzo rozumiem dlaczego.
      Nigdy nie czulem sie kims "lepszym" od Czecha lub od Wegra, nawet od Rumuna (majacego jezyk lacinski wywodzacy sie z mowy starozytnych Rzymian i rozumieja jezyk wloski).
      Lepiej jest miec malo, a umiec stworzyc kraj, ktory bylby podziwiany przez caly swiat. Jak na przyklad Austria. Albo jak Japonia, ktorej liczba mieszkancow jest prawie rowna ludnosci Rosji, a zyja na obszarze rownym przedwojennej Polsce, w dodatku bardzo gorzystym.
    • felusiak1 Polska to zdecydowanie inny kraj 10.07.15, 01:43
      Odniosłem bardzo miłe wrażenie bedąc tam ostatnim razem. Wypiekniała, jest czyściejsza, bardziej zadbana, mniej chaotyczna ale sa pewne rzeczy, które bardzo sie niepodobały.
      Panie w kasach siedzą na doopach i udają królewny. Ekspedientki wykładają towar na ladę i rzucają na to torebkę. Zapakuj sobie sam. Uśmiechu brak. W moim kraju w kasie się stoi i pakuje się towar klienta z usmiechem. Ekspedientki też pakują z uśmiechem.
      Na Okeciu czekałem na kawę 12 minut o 6 rano a wraz ze mną 20 innych osób. Polacy byli cierpliwi tylko starszy włoch zapytał how long does it take to make a fucking coffee? A skąd wiem, że włoch? Bo mówił z włoskim akcentem.
      Poszliśmy z teściową do lekarza i pani w recepcji była niesympatyczna i opryskliwa za co została przez moją małżonję zje_ana koncertowo. A mnie było z tego powodu bardzo przyjemnie. Nie da sobie niewiasta w kasze dmuchac.......
      • 5magna Re: Polska to zdecydowanie inny kraj 10.07.15, 04:59
        Psie zycie. 3 miliony na zmywaku. Ludzie nerwowi I naminowani, wybuchaja szybko.....
        • ubiquitousghost88 W Stoczni Gdańskiej już dawno po wybuchu... 10.07.15, 14:17
          Pierdolino tam nie zajeżdża...
      • malkontent6 Re: Polska to zdecydowanie inny kraj 10.07.15, 13:43
        Oczywiście jest jeszcze dużo do zrobienia, ale postęp jest widoczny.
        • wtop.ek malkontent 10.07.15, 14:03
          forumowych frustratów nie przekonasz

zauważ, że nigdy niczego nie napisali dobrego o Polsce, częśc to nieudaczicy, którym się nie powiodło na emigracji, cżęść wariaci z obsesjami...mają swoją wizję ruin, zgliszcz, Żydów, masonów, spisków itd....tym żyją i to ich kręci i pozwala oderwać się od codziennej porażki w kandadyjskim bejzmencie czy brazylijskiej faveli ;)

malkontenci ;)

www.youtube.com/watch?v=88Nxkxor1U0
          • 5magna Przekonywac ??? 10.07.15, 15:18
            A no inny....

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,18332464,brutalna-bijatyka-kierowcow-w-al-krakowskiej-wideo.html#Czolka3Img
            • wtop.ek majorze flegma 10.07.15, 19:23
              to w waszym bejzmentowie powstało określenie road rage :)

www.youtube.com/watch?v=SkWqAa6OJi8
          • malkontent6 Re: malkontent 10.07.15, 18:51
            Reakcja tej ekipy mnie nie dziwi. Oni juz tacy są. :)
            • karbat Re: Polska to juz inny kraj 11.07.15, 11:51
              przestrzen publiczna , architektura w Polsce to jeden smietnik

wf1.xcdn.pl/files/13/01/17/439442_090304_Bytom_03_34.jpg
              takich i podobnych zdjec mozna wklejac setki, tylko po co ... ? ,
              kazdy Polak wie jak wyglada wiekszosc jego kraju .
              wystarczy tylko wyjsc poza centrum miast, miasteczek .

w zalewie badziewia , syfiatej architektury ,
              zadrzaja sie nieliczne pozytywne obrazki .
              sa ciekawe architektonicznie rodzynki . tak jak i w Afryce .
              • wtop.ek Re: Polska to juz inny kraj 11.07.15, 12:07
                co wam w życiu nie wyszło, radziecki, że tak nienawidzicie Polski?
                • karbat Re: Polska to juz inny kraj 11.07.15, 12:29
                  wtop.ek napisał(a):
                  > co wam w życiu nie wyszło, radziecki, że tak nienawidzicie Polski?

buractwo to inny gust , fakt

www.just-a-travel.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/11/4.-wie%C5%BCa-ratuszowa.jpg
                  ten co pozwolil na ta, mega komercje w rynku krakowskim
                  powinien byc izolowany od spolczenstwa .

masz powyzej jedna najwieksza w Europie jadalnie syfu po gruzinsku itp.
                  jedna najwieksza w Europie pijalnie piwska , mega sralnie i szczalnie .

coz tam mozna robic w tym rynku latem ... poza knajpami . podaj ta oferte kulturalna.
                  ilez mozna razy byc na koszarach austriackich - na wawelu ...

przy nieszczelnej kanalizacji m. inn. z olowiu, pochodzacej u czasow
                  Franciszka Jozefa wszystko pozostaje w glebie ... pod krakowskim rynkiem

rynku krakowskiego zasranego setkami ton golebiego goowna,
                  nikt nie nadaza z jego usuwaniem

rynku krakowskiego , w zachodnich przewodnikach
                  Krakow jedno z najbardzies zasyfionych miast w Europie . powietrze .

napij sienp. wody z Kranu w Krakowie , wrogowi bym nie zyczyl .

buraku , farbka nie przykryjesz goofna . ono zalegajace pod
                  rynkiem krakowski zawsze wyplynie . kwestia czasu .

i tak dlugo jak sie nie rozrzedzi tego ogrodkowego syfu z rynku krakowskiego ,
                  na plac szczepanski , maly rynek itd itp . tak dlugo bedzie tam syf .

• karbat Re: Polska to juz inny kraj 11.07.15, 12:55
                    czyzby ..

masz tu wtopek , ponizej
                    tak wyglada 60 % Krakowa , zwanego miastem krolewskim , z ...
                    najwiekszym sciekiem kanalizacyjnym w Europie plynacym przez to miasto - Wisla .

40.media.tumblr.com/8cd7e8b3285a11fd98f0fc3d8d4c539c/tumblr_mngjf85J8C1sn93hro1_1280.jpg
                    i ... tak sie buduje dalej. tyle ze uzywa sie do tego wiecej farby. slumsy maja byc kolorowe .
                    a co z tego najczesciej wychodzi , kazdy co nie ma oczu w doopie to widzi .
    • nie-tak Re: Polska to już inny kraj. 11.07.15, 13:58
      Polska to już inny kraj? Od kiedy?
      Zmiana oppyczna nie swiadczy o zmianie mentalnej! Polska to kraj na zyczenie anglosassow, niby optycznie zmieniona ale mentalnie tam gdzie pan zza oceanu ja chcial miec czyli Polska zawlaszczona przez okupanta i zaborce. Zobacz politycy, media, fora mowia same za siebie ze zamiast isc do przodu cofnieto sie mentalnie do tylu. Z jednej skrajnosci w druga i to dobrowolnie na wlasne zyczenie, co wiecej wymagac od Polski? NIC, fakty mowia same za siebie!!!
    • szwampuch58 Re: Polska to już inny kraj. 11.07.15, 14:02
      a pro po inny,ciekawe spostrzezenia emigrantki:
      wyborcza.biz/biznes/1,100896,18341020,niemiec-czyta-bo-lubi-nie-narzeka-na-ceny-polacy-chca-by.html#MT
      • karbat Re: Polska to już inny kraj. 11.07.15, 14:48
        wtop.ek napisał(a):

> co wam w życiu nie wyszło, radziecki, że tak nienawidzicie Polski?

wtopek , dlaczego w twojej makowce sie nie miesci ,
        ze mozna krytycznie podchodzic do wielu spraw w Polsce .

kazdy , ale to kazdy, kto krytycznie podchodzi do wielu zagadnien w Polsce
        jest zaraz wyzywany od komuchow , zydow .

nie przychodzi ci do twojego zakutego lba, ze ten kto nieraz krytykuje Polske,
        krytykujac jarmarczno - odpustowe gusta,szerokopojeta kulture, zachowania wielu
        Polakow, nie chce dla kraju, ich obywateli zle .....

co mozna osiagnac ... poprzez wpadanie w samozadowolenie oparte na propagandzie sukcesu , oparte na wybranych kolorowych obrazkach z otaczajacej, nierzadko b. szarej polskiej rzeczywistosci .

i to w b. wielu aspektach. mowie z samozadowolenia , wypinania sie, napinania sie
        puszenia sie, jest jeden wielki hooj . ww powoduje jedynie wiekszy odlot od rzeczywistosci .

• kaszebe12 To dlaczego Polacy emigruja ? 11.07.15, 14:57
          ...Glupie pytanie ?
          • ubiquitousghost88 Re: To dlaczego Polacy emigruja ? 11.07.15, 15:06
            Otóż to.
            Kulturalni wyszli...
        • ubiquitousghost88 karbat, co ty z nimi - kulturalnie?.... 11.07.15, 15:05
          Do nih trafia tylko nahajka...
    • malkontent6 Reakcja komsomołu... 11.07.15, 16:14
      Reakcja komsomołów zgodna z oczekiwaniami. Ich zdaniem w Polsce wszystko jest złe.

Autor artykułu zwrócił uwagę na pozytywne zmiany, których wy, towarzyszki i towarzysze, nie chcecie zauważyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka