Dodaj do ulubionych

Dlaczego Rosja okazala sie regionalna i slaba?

05.10.15, 12:52
Chociaz Rosja pretenduje do roli supermocarstwa wyglada mi na to, ze coraz bardziej staje sie regionalnym chuliganem, w dodatku slabym.
Dlaczego nie potrafila zalatwic sprawy Donbasu?
Teraz zabrala sie za Syrie, ale to tylko przykrycie problemu z Ukraina. To ze odalili swoje wojsko od granic nie oznacza ze teraz jest mocarstwem. Co wy o tym myslicie bystrzyki?
Obserwuj wątek
    • czizus Re: Dlaczego Rosja okazala sie regionalna i slaba 05.10.15, 13:35
      No dobra, ja jako "byszczak" myślę, że Rosja nie jest żadnym mocarstwem, nawet regionalnym i że zawsze była słaba. Rosja i Putin idą na całość, są bezczelni, cała czas kłamią i stosują metodę faktów dokonanych. Rozpychają się łokciami i realizują swoją agresywną politykę ale tylko dlatego, że USA mają miernego prezydenta a UE rządzą eunuchy. Putin to wie i do bólu wykorzystuje słabość zachodu.
      • igor.from.piter Re: Dlaczego Rosja okazala sie regionalna i slaba 05.10.15, 13:47
        Takiego dzialania bylismy uczeni razem z eva na szkoleniach w GRU, ale nie sadzilem, ze podobne mieli Putin i koledzy z KGB. Ciekawo tez jest to, ze przez Syrie Rosja moze sie rozpasc, islamisci zwroca sie przeciwko Rosji.
    • kylax1 Putin pokazał słabość na Ukrainie. 05.10.15, 13:36
      Pozwolił wejść USA pod same drzwi Rosji. Gdyby to był Stalin, to Ukraina byłaby już dawno podbita.

Putin pokazał słabość i teraz będzie się to na nim mścić.
      • igor.from.piter Re: Putin pokazał słabość na Ukrainie. 05.10.15, 14:03
        Rosjanie tesknia za Stalinem i mielismy nadzieje, ze Putin okaze sie drugim Stalinem i nawet na poczatku tak sie wydawalo, bo zaczal zsylac do lagrow jak Stalin ale ogolnie to okazal sie eunuchem.
    • igor.from.piter Re: Dlaczego Rosja okazala sie regionalna i slaba 05.10.15, 13:37
      Przykladem slabosci panstwa rosyjskiego jest chocby calkowity brak strategii. Na przyklad w Soczi niszczeja obiekty zbudowane igrzyska a minal nieco ponad rok dopiero.
      • igor.from.piter Re: Dlaczego Rosja okazala sie regionalna i slaba 05.10.15, 15:02
        Budynki w ktorych mieszkali sportowcy sa zdewastowane i okradane czy to nie oznaka slabosci panstwa?
        Rosja w ruinie.
    • przechrztaimason Prosta sprawa 05.10.15, 15:37
      Mocarstwo to nie tylko czołgi i samoloty. To przede wszystkim gospodarka, a z tą w Rosji słabiutko. Jest zbyt zależna od zbytu surowców i importu gotowych produktów. Brak niezależnych małych i średnich przedsiębiorców. Rosja wierzy w omnipotetność państwa, ale państwo, które chce kontrolować wszystko de facto nie kontroluje niczego. Za to produkuje biurokratyczne obsuwy tłumiące inicjatywę obywateli. Jeśli do postawienia kiosku z hot dogami potrzeba załatwić w sumie 105 zezwoleń ( W Polsce 12 co i tak jest moim zdaniem kruwa skandalem) to ja przepraszam. Do tego wszechobecna korupcja. Skoro prawo jest uchwalane sobie a muzom, gdyż wedle starego powiedzenia "surowość rosyjskiego prawa łagodzi brak jego przestrzegania" to nie ma mowy o budowaniu normalnych struktur społecznych i państwowych. Do tego sobiepaństwo czynowników i niemal zupełny brak niezależnego sądownictwa uniemożliwiający powstrzymanie tegoż sobiepaństwa. Brak kontroli nad wydatkami budżetowymi, rząd może wydać pieniądze jak chce i na co chce i ewrybady klaszczą. Soczi świetnym przykładem, ale też wydatki infrastrukturalne. Pieniądze na budowę wielu pilnie potrzebnych dróg były, pieniądze się zmyły a błotnisty "kierunek jazdy" po staremu uniemożliwia normalny transport ludzi i towarów. Oligarchiczność gospodarki i polityki. Jest klan i jest krysza. Nie ma kryszy, nie ma ciebie. To również katastrofalnie wpływa na gospodarkę. Jeśli jakiś klan opanowuje sektor gospodarki administracyjnymi metodami likwiduje konkurencję. Zabawne jest to, że jeśli oligarchowie nie interesują się jakimś działem, to ten sektor całkiem nieźle sobie radzi. Rosja jest cenionym na świecie dostawcą hypoalergicznych kosmetyków i środków czystości. A dlaczego akurat to? Ano, sektor ten jest stosunkowo niewielki, więc żaden z bonzów w nim nie miesza, Działają więc różnorakie firmy, które konkurując ze sobą ulepszają swoją ofertę i zaczynają być zdolne do międzynarodowej wymiany handlowej. Drobny, ale charakterystyczny przykład. Poza takimi nielicznymi wyjątkami kartelizacja rosyjskiej gospodarki posunięta jest do absurdu. W efekcie gwarantuje to cieplarniane warunki rosyjskim firmom, ale powoduje jednocześnie, że te są niezdolne do stawienia czoła normalnej konkurencji. Do tego protekcjonistyczna polityka handlowa utrudniająca dostęp zagranicznym podmiotom do rosyjskiego rynku w rezultacie obraca się przeciw samej Rosji. A dlaczego? Już wyjaśniam. Ze względu na swoja nieprzewidywalność rosyjski rynek traktowany jest przez ogromną większość firm jako może zyskowny, ale ryzykowny w związku z tym firmy te ograniczają swoje zaangażowanie do pewnego, bezpiecznego dla nich pułapu. W efekcie ewentualne rosyjskie sankcje mogą być odczuwalne, ale nie podrywają podstaw istnienia. Niektóre kraje takie jak np. Estonia handel z Rosją maja tak niewielki, że ewentualne rosyjskie sankcje są dla nich zupełnie bez znaczenia, co pozbawia sama Rosję istotnego źródła nacisku. W przeciwieństwie do USA, których otwarty rynek generuje dla wielu dostawców ogromne zyski i jego utrata może być katastrofalna w skutkach, przez co ostrzegawcze pomruki Wuja Sama budzą dużo większy respekt niż wojownicze okrzyki Wielkiego Wowana Taurydzkiego.
      • kylax1 Omnipotentne to jest państwo brytyjskie i niemieck 05.10.15, 16:51
        ie. W UK rząd wpieprza się nawet do łóżka aresztując i skazując ludzi, którzy lubią sado maso, a durne sądy w Strasburgu potwierdzają, że rząd w Londynie może to robić. To jest orwell i faszyzm w jednym. Cameron to taki współczesny Hitler.

W Niemczech natomiast jest już całkowita kontrola rządowa myśli, mowy i czynu.

W Rosji jest burdel biurokratyczny i rządy lokalnych mafijek. Ale w praktyce państwo nie wtrąca się do każdej dziedziny życia, jak w UK, czy Niemczech..
        • igor.from.piter Re: Omnipotentne to jest państwo brytyjskie i nie 05.11.15, 14:32
          Ty sie UK nie czepiaj, ja dzieki nim mam chleb, przygarneli mnie jak zbitego psa.
    • j-k ty - a gdzie twaja padruga eva.aus.moskau ? 05.10.15, 15:38
      paszla w krzaki sie ye...ac - czy jak ?
      • kylax1 Z mieszkańcami Kongo? 05.10.15, 15:43
        18 cm :D
      • igor.from.piter Re: ty - a gdzie twaja padruga eva.aus.moskau ? 05.11.15, 14:29
        Nie wiem o co ciebie chodzi. Ja nie pilnuje evy moze sobie chodzic gdzie chce rusofobie.
    • pijatyka Re: słaby, regionalny chuligan 05.10.15, 16:46

...poszedł fikać na sąsiednie podwórko - myśli durak , że od tego stanie się zaraz globalny... ;->
      • 5magna Globalna Polska 05.10.15, 16:54
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,18971922,emigrantow-przybywa-w-2014-roku-za-granica-mieszkala-rekordowa.html
        • 5magna Kopniaka Ameryce.... 05.10.15, 17:15
          translate.google.ca/translate?hl=en&sl=auto&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fnews.goldseek.com%2FGoldSeek%2F1444055369.php&sandbox=1
          • igor.from.piter Re: Kopniaka Ameryce.... 05.10.15, 21:04
            Won z mojego watku smieciarzu. Zasierasz moj watek bajkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka